Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

току-що, andiay написа:

Те са го написали и аз съм го чел когато е трябвало....

Въпросът е ти какво си разбрал, след като си го прочел едва сега...

ИИ...

И под една статия в интернет, в която под reference са сложени едни източници, какво се има предвид, училия? 

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

току-що, petie1 написа:

Тука грешиш, примера ти се нарича данни а самото им разчитане е информация

Нещо с теб имаме проблем с терминологията май...

Данните са вид информация, а разчитането/интерпретирането на данните (първоначалната информация), вече може да послужи за нова информация...

Недей да се вглеждаш само в интернет...

преди 3 минути, васил козарев написа:

И под една статия в интернет, в която под reference са сложени едни източници, какво се има предвид, училия? 

Ти разлика между източник и сведение правиш ли?

преди 5 минути, andiay написа:

Данните са вид информация, а разчитането/интерпретирането на данните (първоначалната информация), вече може да послужи за нова информация...

Данните не са никаква информация. А върху данните се гради информацията. Информацията е структурирани данни. И няма значение дали говорим за интернет или не. 

преди 3 минути, Bubbles написа:

Ти разлика между източник и сведение правиш ли?

А ти наясно ли си със значението на думата "сведение" ? 

Известие, новина, информация, предадени от някъде.

"Предадени от някъде", какво ще рече? 

току-що, васил козарев написа:

Ако е написана на английски - "ползвани източници"....

Под статия на български ще пише - "ползвани източници", а не референции...

Референции ще пише, ако има похвални материали за нея от други...

Неучилия ИИ...

преди 1 минута, andiay написа:

Ако е написана на английски - "ползвани източници"....

Ашкоусум! За какво тръгна да спориш ? 

Цитат

Под статия на български ще пише - "ползвани източници", а не референции...

Извинявай, ама и кибрит е турцизъм, на български драсни-пални клечица ли да пиша? 

преди 7 минути, васил козарев написа:

george_facepalm_seinfeld.gif

преди 2 минути, васил козарев написа:

Данните не са никаква информация. А върху данните се гради информацията. Информацията е структурирани данни. 

Я дай линк, откъде научаваш "информация"....

Като ти гледам картинките ми прилича на "читанката"...

Дали сред синонимите на сведение има референция?

Упс, проверих - няма...

https://rechnik.chitanka.info/w/сведение

Демоцид, геноцид, фашизъм, компост, референция, информация...

И туй са само тези, които са ми се набили в очите...

Не ползвай думи, чието значение не разбираш...

преди 6 минути, Bubbles написа:

george_facepalm_seinfeld.gif

Ще ти го кажа по-простичко като за русофил - източниците предават , данни, информация. Сведенията са предадена информация. 

преди 5 минути, andiay написа:

Я дай линк, откъде научаваш "информация"....

Като ти гледам картинките ми прилича на "читанката"...

Дали сред синонимите на сведение има референция?

Упс, проверих - няма...

https://rechnik.chitanka.info/w/сведение

Демоцид, геноцид, фашизъм, компост, референция, информация...

И туй са само тези, които са ми се набили в очите...

Не ползвай думи, чието значение не разбираш...

Като ти "данни" и "информация" ли?

И от БАН

СВЀДЕНИЕ, мн. -я, ср. 1. Известие, съобщение за нещо. Донеси или прати дрехи и сведения. Вазов. Патрулът донесе сведения, които вече капитанът знаеше. Йовков.

2. Разяснение, обяснение на нещо. Той ми дава любопитни сведения за мястото. Вазов.

3. Указания, данни за някого. Един от чиновниците ми зададе обикновените в случая въпроси за името ми, занятието ми и роднините ми, и, след като записа тия сведения, внезапно ме попита. Величков. Той е от много видно и богато семейство. Събрах най-подробни сведения от сигурно място. Стаматов.

4. Канц. Официален писмен отчет, обикн. с цифрени указания. Костов не можа да намери в поемните условия сведението, което му трябваше за утре, и с досада затвори папката. Дим. Димов.

Ще ти го кажа по-простичко като за русофил - източниците предават , данни, информация. Сведенията са предадена информация. 

Пропбвай се като за франкофон да ми го кажеш ся, мола ти са.

преди 30 минути, васил козарев написа:

Нали няма да пуснеш някоя снимка по прашки тук? 

Гледай сега много Внимателно , няма да Повтарям ! 

https://www.facebook.com/100063207401017/videos/1452764088555357/

преди 4 минути, васил козарев написа:

Ашкоусум! За какво тръгна да спориш ? 

Извинявай, ама и кибрит е турцизъм, на български драсни-пални клечица ли да пиша? 

Ахилесов, ти завършен идиот ли си бре...

В българския език има чуждица "референция" и тя се използва в смисъл на препоръка...

А не на източник...

В английския "реферънс" се използва в дузина смисъла, но това не означава, че те автоматично се прехвърлят и в българския като референция...

ИИ, при това първо поколение...

преди 2 минути, васил козарев написа:

Като ти "данни" и "информация" ли?

И от БАН

СВЀДЕНИЕ, мн. -я, ср. 1. Известие, съобщение за нещо. Донеси или прати дрехи и сведения. Вазов. Патрулът донесе сведения, които вече капитанът знаеше. Йовков.

2. Разяснение, обяснение на нещо. Той ми дава любопитни сведения за мястото. Вазов.

3. Указания, данни за някого. Един от чиновниците ми зададе обикновените в случая въпроси за името ми, занятието ми и роднините ми, и, след като записа тия сведения, внезапно ме попита. Величков. Той е от много видно и богато семейство. Събрах най-подробни сведения от сигурно място. Стаматов.

4. Канц. Официален писмен отчет, обикн. с цифрени указания. Костов не можа да намери в поемните условия сведението, което му трябваше за утре, и с досада затвори папката. Дим. Димов.

И къде виждаш референция?

Твоето IQ е 20 - това са данни и информация за теб...

Абсолютен идиот - разчитане на тези данни/информация за теб...

Ахилесов е абсолютен идиот - интерпретация на първоначалната информация/данни и създаване на нова доуточняваща информация...

За сведение, това е много вероятно, да не е просто пример...

С оглед на тези данни/информация за теб, не бих ти дал референции за нищо друго, освен за пред ТЕЛК...

преди 23 минути, andiay написа:

В българския език има чуждица "референция" и тя се използва в смисъл на препоръка...

А не на източник...

В английския "реферънс" се използва в дузина смисъла, но това не означава, че те автоматично се прехвърлят и в българския като референция...

То е пределно ясно, какво исках да кажа и в какъв смисъл го използвам.  Останалото е формалност. 

Но да бъркаш "данни" и "информация" не е формалност. 

преди 29 минути, andiay написа:

А не на източник...

И къде виждаш референция?

Твоето IQ е 20 - това са данни и информация за теб...

Абсолютен идиот - разчитане на тези данни/информация за теб...

Ахилесов е абсолютен идиот - интерпретация на първоначалната информация/данни и създаване на нова доуточняваща информация...

За сведение, това е много вероятно, да не е просто пример...

С оглед на тези данни/информация за теб, не бих ти дал референции за нищо друго, освен за пред ТЕЛК...

Алоо, другарЮ, в цитираното говорим за "сведение" и "информация". Ти, можеш ли да четеш. 

Иначе научи нови думи данни и информация и сега ще ги повтаряш като папагал.  

Иначе, книжовно съм съгласен, че съм сгрешил с референция, наистина правилното е в тоя смисъл е reference. Извинявам се за спора, аз като греша признавам. 

То е пределно ясно, какво исках да кажа и как да го използвам. Останалото е формалност. 

Но да бъркаш "данни" и "информация" не е формалност. 

Формалност е само тъпотията ти...

Използваш думи, чийто смисъл не разбираш, в аспект, към който не са приложими...

Това е единственото, което е пределно ясно...

За човек, чиято работа е да анализира данни и информация, а след това да предоставя анализа/интерпретацията във вид на обобщена информация, то позволи ми да знам по-добре от теб, дали данните сами по себе си са информация или не...

За такива като теб, данните не носят информация, те се превръщат в такава едва, когато някой ги е сдъвкал и пуснал върху тях...

Но това не е валидно за всички останали....

Не че съществува начин да го проумееш...

преди 14 минути, andiay написа:

Формалност е само тъпотията ти...

Използваш думи, чийто смисъл не разбираш, в аспект, към който не са приложими...

Това е единственото, което е пределно ясно...

За човек, чиято работа е да анализира данни и информация, а след това да предоставя анализа/интерпретацията във вид на обобщена информация, то позволи ми да знам по-добре от теб, дали данните сами по себе си са информация или не...

За такива като теб, данните не носят информация, те се превръщат в такава едва, когато някой ги е сдъвкал и пуснал върху тях...

Но това не е валидно за всички останали....

Не че съществува начин да го проумееш...

Ми не са. Данните създават информацията, информацията са "обработени" данни, интерпретирани. 

Цитат

данните не носят информация

Това е оксиморон само по себе си, доколкото буквите сами по себе си носят информация. И двете, "носят" информация, когато са логически структурирани.  

Същата логика е една числова редица 1, 2, 3, 5,8. Може да са просто числа, а могат да носят да дадат информация за демографията, ако са структурирани правилно. 

Същата работа и с паметта на харддиска на устройството, което ползваш. 

Или с ДНК последователността. 

Онова, което наричаш/ме информация или знание, произтича от онова, което наричаме "данни". 

И когато имаш един масив с данни, за демографията да речем, той се интерпретира от статистици, а не от филолози, защото от субектът, който интерпретира превръща данните в информация. 

Данни, които не са логически структурирани са "шум", безсмислица, като поредица случайно нахвърляни букви. 

преди 1 минута, васил козарев написа:

Ми не са. Данните създават информацията, информацията са "обработени" данни, интерпретирани. 

Това е оксиморон само по себе си, доколкото буквите сами по себе си носят информация. И двете, "носят" информация, когато са логически структурирани.  

Същата логика е една числова редица 1, 2, 3, 5,8. Може да са просто числа, а могат да носят да дадат информация за демографията, ако са структурирани правилно. 

Същата работа и с паметта на харддиска на устройството, което ползваш. 

Или с ДНК последователността. 

Онова, което наричаш/ме информация или знание, произтича от онова, което наричаме "данни". 

И когато имаш един масив с данни, за демографията да речем, той се интерпретира от статистици, а не от филолози, защото от субектът, който интерпретира превръща данните в информация. 

Данни, които не са логически структурирани са "шум", безсмислица, като поредица случайно нахвърляни букви. 

Да, оксиморон е...

Данните са информация за тези, които работят с тях...

И са просто сухи данни за тези, които не ги разбират...

Образно казано - всички данни сами по себе си са източник на информация, но не всяка информация е подкрепена с достатъчно коректни данни...

Тогава вече имаме интерпретация...

EXIF файла на една дигитална снимка представлява база данни за техническите детайли...

Чрез тези данни получаваш информация с какъв модел апарат, обектив, фокусно разстояние, бленда, скорост на затвора, светлочувствителност, час, дата, обработвана или не и т.н....

Тук интерпретация няма, само чиста информация...

Ако си напреднал фотограф, то въз основа на тази първоначална информация, можеш да стигнеш до заключение, дали снимката е "технически издържана" или не, съответно дали е добра или не, без да я вижда...

Това вече е интерпретация...

Ако си нямаш понятие от фотография, то единствената информация, която ще е от значенйие за теб, ще бъде марка и модел фотоапарат и евентуално час и дата...

И също можеш да направиш заключение, дали е добра или не, в зависимост дали марката ти харесва или не...

Това също е интерпретация...

Ако напредналия фотограф изкаже мнението си за снимката, то той вече подава информация за нея, базирана на интерпретацията му върху цялата база от налични данни...

Ако лаика изкаже мнението си за снимката, то той също ще подаде информация за нея, базирана на интерпретацията му на частични данни и непознаване на материята...

Кой на чия интерпретация ще се довери и ще я приеме за вярна информация, зависи от това, което знае за фотографията...

Още ли ти е неясно...

Малко не е по темата, но не намерих къде другаде..............

Така, така, така............. страшно много обичам, когато фенчетата на САЩ  и демонокрацията почнат да си признават някои неща..............:popcorn2::yanim:

Цитат

Проблемът е, че през Костовото управление се нароиха разни американски НПО-та които съвсем не бяха с идеална цел, а препираха едни пари и правеха внушения за бърза и лесна промяна. Тинк-танкът на този тръст бе Иво Прокопиев, който изпра 320 милиона, фалира една банка, после създаде разни вестници и НПО-та които пропагандираха идеите му, включително за зелена енергетика. Милиони потънаха в нечии джобове, а  икономиката на България страдаше от "зелените човечета". Впрочем знаете ли че "българската коледа"  се облага. СМС-ите не са безплатни. Финансирането от американски НПО-та продлъжи и при Христо Иванов - близо 20 милиона получава от тях годишно, под различни форми. И ние искаем тези хора да са независими. Първанов игра много силен коз на времето като каза "Моята жена няма да прави фондации"
Да, са БСП се знае, че са зависиими от Русия (и не само за тях), но това не значи че трябва да се приемат зависимости и от САЩ. Борисов пък бе зависим от Германия.
Ако слушаме Мартин Димитров трябва за затворим и Аец Козлодуй и окончателон да се откажем от АЕЦ Белене, само да ударим шамар на Путин. Интересно, че Франция тръгна към отваряне на все нови и нови Аец - над 8 - и че още десет страни от ЕС се прикрепиха към нея за силна атомна енергетика.

Едит - на няколко пъти разни фондации събираха пари за тежко болни деца и после се оказа, че само част от парите са достигали, а фондациите са задържали друга част като един вид такса. Как да имаш доверие на фондации?

И после защо народът няма доверие на фондации и молби за помощ. Всичко хубаво се опорочи, както се прави в САЩ. Крадците и измамниците получиха пълни права.

Помните ли случая с онзи "баща" , дето изхарчи даренията за дъщеря си на хазарт и нелепите му оправдания?

Ако за американците измамите са нещо нормално, за нас не са! В САЩ и Запада отдавна няма нормални хора!

На някои, като не им харесва, че имаме АЕЦ, да си стягат багажа за САЩ.  Нормалните хора няма да стоим на тъмно и студено заради продажните  сънародници!:getout:

Цитат

Естествено, че АЕЦ Белене не ни трябва. Само ще наливаме пари за поредната руска далавера.

преди 5 часа, andiay написа:

Май наистина не може да се разберем или гледаме по различни начини

Да ти дам друг пример котка - данни съхранени във форума или друг носител

За мен домашна котка

За теб може да е лъв или нещо друго

За този който не знае български не значи нищо

Или с други думи данни е онова което съхраняваме информация онова което извличме

преди 2 часа, Anneliese написа:

Малко не е по темата, но не намерих къде другаде..............

Така, така, така............. страшно много обичам, когато фенчетата на САЩ  и демонокрацията почнат да си признават някои неща..............:popcorn2::yanim:

И после защо народът няма доверие на фондации и молби за помощ. Всичко хубаво се опорочи, както се прави в САЩ. Крадците и измамниците получиха пълни права.

Помните ли случая с онзи "баща" , дето изхарчи даренията за дъщеря си на хазарт и нелепите му оправдания?

Ако за американците измамите са нещо нормално, за нас не са! В САЩ и Запада отдавна няма нормални хора!

На някои, като не им харесва, че имаме АЕЦ, да си стягат багажа за САЩ.  Нормалните хора няма да стоим на тъмно и студено заради продажните  сънародници!:getout:

Ей тия американци бре голям гъзобрък ти правят, само ми е интересно кат се разпаднат и кат станеш с гъза нагоре както винаги кой ще ти е крив? :lol6:

Касапина Путлер се е обосрал в бункера.

Украинските въоръжени сили скоро ще освободят Херсон !

Аз казах ли ви а ?

преди 15 минути, petie1 написа:

Май наистина не може да се разберем или гледаме по различни начини

Да ти дам друг пример котка - данни съхранени във форума или друг носител

За мен домашна котка

За теб може да е лъв или нещо друго

За този който не знае български не значи нищо

Или с други думи данни е онова което съхраняваме информация онова което извличме

Аха, ще те разбере. Като цъфнат налъмите.

Ромчето не му се отдава мисленето. Аз ви казах !

Когато Господ е раздавал акъл, Анди е бил на семинар в Масссква

преди 15 минути, Реджеп Иведик написа:

Аха, ще те разбере. Като цъфнат налъмите.

Ромчето не му се отдава мисленето. Аз ви казах !

Когато Господ е раздавал акъл, Анди е бил на семинар в Масссква

Ами казва че работи с данни а не виждам причина да лъже

преди 25 минути, Реджеп Иведик написа:

Украинските въоръжени сили скоро ще освободят Херсон !

Аз казах ли ви а ?

Да бре, каза ни го още през март:

на 24.03.2022 г. в 8:11, Реджеп Иведик написа:

Херсон е обкръжен от три страни. На руските части в Херсон е даден 24 часов ултиматум да напуснат града и да се прехвърлят на левия бряг. След изтичането на ултиматума Украинската армия влиза в Херсон и няма да взема пленници в града, ако все още има руски части там.

Само дето този 24часов ултиматум вече стана повече от 24седмичен. Предстои да видим дали след 24 месеца или пък 24 години руснаците ще престанат да си го местят от единия в другия крачол за желанието на Укрите да владеят Херсон:lol6::lol6::lol6:

преди 5 часа, andiay написа:

Кой на чия интерпретация ще се довери и ще я приеме за вярна информация, зависи от това, което знае за фотографията...

Явно информатиката не ти е силната страна. Да не си и ти кат Николча въздух под налягане ?

И не си в темата, както винаги. Когато става въпрос за война е редно политиците да се доверяват на военните. Включително и Касапина Путлер. Инак се обосират. Включително и Путлер !!!

ХА ХА ХА ХА ХААААААААААА, рашистите ще здават Херсон на добра воля, аз ви казах

@Реджеп Иведик , имам един въпрос за теб. Ти от кои медии получаваш новини относно прокси войната на САЩ срещу Русия, представена като "Руска инвазия", и за Русия като цяло?

Кажи ми само имената на медиите, че да си направя сметка защо имат такава изкривена представа за реалността около въпросната "война".

преди 7 часа, васил козарев написа:

Данните не са никаква информация. А върху данните се гради информацията. Информацията е структурирани данни. И няма значение дали говорим за интернет или не. 

Тъй като наоколо бъка от неструктурирани пропаганди, да не би да искаш да кажеш, че темата почти няма информационна стойност?

Расссийската Педерация се е згъбила. Т62, остана и тачанки да докарат

преди 43 минути, FatMan9 написа:

Ти от кои медии получаваш новини

Младеж, там където се водят бойните действия в момента аз съм живял и работил.

Анадънму ???

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.