Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 16 минути, БаалБек написа:

Направо се чудя как даже се осмели да напишеш толкова "ластици", но нищо конкретно.

Някъде пише, че е забранено да се стреля по централи (без Аец там вече го установихме кой стреля)? Примери за инвазии от последните 20-30 години колкото си искаш. Навсякъде се е стреляло по критична инфраструктура кога от ден първи, кога след месеци. Та какво си се разпенила, че се случва като не е първи, няма и да е последен случай на такива удари (не само в Украйна, но и в бъдеще всеки друг предприел инвазия)?

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 48 минути, maxthon написа:

Да питаме и колегите си съюзници от Нато защо удрят по такива обекти още в първите часове на инвазиите си? Аз мога да попитам, а ти? Аец? Мда още сте на темата, че руснаците се самообстрелват там. Централата вече премина на управление към Росатом и американското гориво ще изчезне от там (и по-добре). Затова и вече има и няколко неуспешни опита за десант като последния е съвсем пресен от снощи. Питах няколко пъти в темата досега из Донецк по какво стрелят украинците и нямаше отговор?

П.С. За малко да забравя... Ентелегентността първо я издирваш при тебе и тогава започвай да даваш квалификации кой какъв е...

Какви десанти бълнуваш не знам , но аз много пъти съм цитирал руски "експерт" който обясняваше на специалистите от МАГАТЕ които недоумяващо питаха - абе този снаряд защо сочи че идва от руски  позиции, и оня обяснява че точно преди да падне, ракетата се обръща на 180' :giggle1:

https://replyua.net/269380-snarjad-priletaet-i-delaet-razvorot-v-180-gradusov-kak-rossijskie-okkupanty-opravdyvalis-pered-glavoj-missii-magatje.html

https://www.febspot.com/81653

Щеше да е много смешно ако всъщнот не е толкова сериозно.

Разбира се , ти не си чул за тези експерти и това видео ?

преди 26 минути, vpvelev написа:

Няма я. Така че продължавай да си проЗд. Късно е да ставаш умен.

Ти какво и за мен ли почваш да тиражираш лъжи, та след 100 пъти повтаряне да си помислиш че са истини. Това ви е станало професионално изкривяване на троловете.

Това е в същия ред на мисли, който дадох за Турция. Ама не можеш да го разбереш. Не че е сложно за разбиране, ама толкова си можеш. Та украинците не сега да се предават на руснаците, а трябваше още примерно 2014 да са добре с тях, да не ги провокират и дразнят с натовски бази и т.н. Така че сега вече е късно за тях. 

По повод на това се сетих за един виц или нещо като историйка. Поучителна. Имам един приятел арменец. Много готин човек. Та той го разказваше това:

"По време на турското робство в един хан седяли на една маса арменци, на друга българи, на трета гърци примерно и т.н.

Влизат 3-4 турци и сядат на масата. Единия от арменците за да покаже какъв патриот е и колко е смел и не се дава на турците скочил срещу тях, извадил нож и започнал да ги псува и налита да ги трепе. Турците скочили и го утрепали набързо, избили и другите арменци от неговата маса и пак седнали да ядат и да пият.

Българите се спогледали и си замълчали. По едно време единия турчин излиза да пикае и единия българин излиза след него и в тъмното го утрепал. Влиза вътре и казва на друг турчин, че приятеля му го вика за нещо. Излиза и другия турчин и него го трепят. И така еди по един ги подлъгали и избили...

А убитите арменци ги провъзгласили за герои..."

ходил ли си нагости при племенницата скоро - в Германия

преди 5 часа, glen написа:

Има огромни доказателства, че Русия също подготвя голяма сила за някакъв вид операция, но не мога дори да предположа къде тази сила(и) може да бъде използвана или как.

Разбира се.

Извършиха моилизация, която все още не е приключила.

Събраха куцо сляпо и сакато . Толкова са я закъсали че повиквателни получават наред и на всякакви места където  ги хванат.

Т.е. не 300 хил. а многократно повече. За които обаче има остра нужда от елементарна екипировка, а и оръжие дори не достига. Налага се сами да си купуват. Дори храна и дрехи.

Не се ли питаш ... защо е нужна мобилизация, като си имаше редовна руска боеспособна армия ?

Къде е тя сега ? Как изведнъж " се изпари" ??  че да се налага изцяло нов набор мобилизирани подразделения и т.н. ???

Дори промитите ви мозъци могат да се "досетят" че ... тази армия се е стопила именно в Украйна. Мен ми е бедна фантазията да си представя колко реално са унищожени руски войски в Украйна.

преди 8 часа, attj написа:

той  и обяви, че въоръжените сили на Украйна губят всеки ден от 600 до 1000 души убити и ранени.  Дали си заслужава безсмисленото жертване на толкова млади мъже?

И николофффф копира тазипростотия :) 

Верно ли си мислите че за 236 дена война, уркаинците са загубили до 236 хил човека ?? :) 

току-що, miro20 написа:

Какви десанти бълнуваш не знам , но аз много пъти съм цитирал руски "експерт" който обясняваше на специалистите от МАГАТЕ които недоумяващо питаха - абе този снаряд защо сочи че идва от руски  позиции, и оня обяснява че точно преди да падне, ракетата се обръща на 180'

Е нали не очакваш да прочетеш за десант от ботовете в Туитър? Ъъъъъъ копи пейст на едни и същи неща ли усещам, а как беше се спуснал да обвиняваш други, че го правят. Проблема е, че гледаш ракетата, а около нея също има улики показващи от къде идва. След като се забие в земята според зависи траекторията и е напълно възможно да се обърне както си иска.

Измисли нещо по умно че ставате отново смешни :) 

преди 8 минути, miro20 написа:

За които обаче има остра нужда от елементарна екипировка, а и оръжие дори не достига. Налага се сами да си купуват. Дори храна и дрехи.

то вече има разкази, как руZки майки молят украинското командване да върнат екипировката на загиналите им синове, че мобилизирали и другите им деца, пък нямат пари да им купят ->

преди 5 минути, maxthon написа:

Е нали не очакваш да прочетеш за десант от ботовете в Туитър? Ъъъъъъ копи пейст на едни и същи неща ли усещам,

:Dтой и глен основно прави копи пейст

преди 1 минута, miro20 написа:

Измисли нещо по умно че ставате отново смешни

Е значи за да има паритет трябва ти да измислиш нещо по-тъпо. За десант ще повярваш след като видиш снимките от Аец с войниците говорещи западни езици. До тогава всичко е руска пропаганда. Е явно си забравил, че не винаги пропаганда означава фалшива новина.

преди 1 минута, insec написа:

то вече има разкази

Ботове колкото си искаш....

преди 22 минути, Без умствен капацитет написа:

GoAcpmD.png

Зная, че играете в тандем, ама не улучихте човека. Много сте малки, ниски и плоски. С много по-глупави от вас съм се справял. Нито сте ми на годините, нито на чикиите :)

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

Свети Константин Философ

Ти си езичник,защо намесваш православието в отвратителна пропаганда?

преди 11 минути, glen написа:

Ти си езичник,защо намесваш православието в отвратителна пропаганда?

И Путин го намесва.

преди 16 минути, vpvelev написа:

Зная, че играете в тандем, ама не улучихте човека.

:lol6: :lol6:в тандем сме, ами - от миналата година 30 февруари го мислим тоя пъклен план

преди 1 минута, BANKATA написа:

И Путин го намесва.

самото православие се намесва!!!

преди 20 минути, vpvelev написа:

GoAcpmD.png

Зная, че играете в тандем, ама не улучихте човека. Много сте малки, ниски и плоски. С много по-глупави от вас съм се справял. Нито сте ми на годините, нито на чикиите :)

и това е отговор на въпроса:D

преди 46 минути, Без умствен капацитет написа:

срам ли те е от оговора

преди 8 минути, Без умствен капацитет написа:

срам ли те е от оговора

Срам ме е да ида, защото се къпя повече от 10 минути, а там дават само по 5 :)

Те идват по Коледа. Поне да се изкъпят тук спокойно :)

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Реджеп, на мултфилми ли минахме вече. И песните ли свършиха :)

Губиш войната...

Отиде ми поста. Стана розов. Кой чел-чел :)

Какво да правиш - демокрация :)

Може да псуваш и обиждаш, но напишеш ли КремАл и си дотам.

преди 1 минута, vpvelev написа:

Срам ме е да

игати шубето си, не си защитаваш интереса , който е с любов за Русия - виш племенницата ти защитава немския интерес и набързо отиде пак в Германия

преди 13 минути, BANKATA написа:

И Путин го намесва.

Коментара ми не е насочен към теб,вземи си двата цента по друг начин

преди 6 минути, Без умствен капацитет написа:

игати шубето си,

Не съм шубе, ама много ме е страх.

Масата на глупостта прехвърля вече критичната точка. Процеса изглежда необратим.

x221019143408-800x451.jpg.pagespeed_ic.vM5BRmVm6B.webp.d488598af65fdebd85c201fb85d7860a.webp

Дважди "ослепелият" Киев ще бие по своите

/Поглед.инфо/ „Руските хакери“ хвърлиха Въоръжените сили на Украйна и Пентагона в управленски хаос

Сривът на сателитните комуникации Starlink, които доскоро се смятаха за най-надеждните в света, е гигантска победа за руските киберсили. Украйна вече спешно търси заместител на Starlink, благодарение на който беше осигурена комуникация на всички звена, насочване на дронове и реактивни системи и обмен на разузнавателна информация.

Заместник на дискредитираната американска Starlink може да бъде британската сателитна система OneWeb, пише Washington Post. Смяната обаче може да се проточи със седмици, през които руската армия ще получи абсолютно превъзходство над заслепените украинци.

Професор Ландау: Русия два пъти е "заслепявала" военни спътници - през февруари и септември

Специалната операция в Украйна се оказа руски полигон за кибератаки, според професор Сюзън Ландау от катедрата по компютърни науки в Лондонския университетски колеж. Никога досега, в нито един военен конфликт, не са регистрирани толкова много кибератаки, пише Ландау в статия за LawFare.

Освен това имаше успешни атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна много по-рано. Така още през декември 2015 г. в западната част на Украйна регионалните електроразпределителни мрежи бяха напълно деактивирани, което пряко засегна 225 000 души.

Това, което беше поразително при тази конкретна атака, беше, че три мрежи бяха прекъснати в рамките на половин час. Тази операция, според професор Ландау, демонстрира най-високото ниво на способности на хакери (вероятно руски - въпреки че никой официално не пое отговорност за атаката).

Атаката беше сигнал за събуждане за Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, което работеше за подобряване на устойчивостта на електрическата мрежа на нацията.

През следващите години имаше още няколко кибератаки - и инструментите се подобряваха каскадно, заявява професор Ландау. През 2016 г. системата за предаване на данни в Киев беше напълно деактивирана, а през 2017 г. украинската данъчна служба беше „пробита“ от зловреден софтуер на име NotPetya.

Сюзън Ландау отбелязва, че кибератаките са неразделна част от всяка съвременна война. И действията на хакерите трябва да бъдат ясно координирани с действията на военните на бойното поле.

Лондонският професор смята за брилянтна операция атаката срещу комуникационните спътници Viasat, която започна точно час преди началото на наземната спецоперация в Украйна на 24 февруари. Западните журналисти и експерти го нарекоха "кибернетичен Пърл Харбър".

Кибератака с помощта на зловреден софтуер Acidrain напълно парализира комуникациите не само в Украйна, но и в много европейски страни, на практика ослепявайки военните на НАТО. Именно това осигури в много отношения най-бързото настъпление на руските войски, които всъщност не срещнаха абсолютно никаква съпротива в много посоки.

Септемврийската атака срещу сателитните комуникации Starlink беше също толкова ефективна - украинските военни бяха напълно ослепени и обездвижени. Това парализира сухопътното настъпление в района на Херсон и ДНР.

Japan Times: Украйна се отказа от суверенитета в полза на ИТ корпорациите

Ако доставката на оръжие на НАТО направи Украйна напълно зависима във военно отношение, то кибервойната е информационна. Повечето от публичните и частните сървъри на Украйна са преместени извън физическите граници на страната, пише американският изследовател Тед Глосърман в статия за Japan Times.

Така сега цялата критична информация за страната е под контрола на чужденци (включително корпорации като Microsoft или SpaceX).

Дори военните данни на Украйна, които трябва да бъдат напълно секретни, се хостват в облачни центрове за данни в цяла Европа. Подобен доброволен отказ на страната от собствената й киберсигурност не е виждан досега в историята.

Не само украинските данни се съхраняват на чужди сървъри, но и комуникацията се осигурява от чужденци. От март това е Starlink на Илон Мъск. След като хакерите получиха достъп до сателитната система обаче, Мъск обяви, че тя е дискредитирана. И дори отказа да плаща повече от собствения си джоб, прехвърляйки го на Пентагона. Заедно с отговорността за провалите, разбира се.

Уязвимостта на Starlink потвърди опасенията на военните експерти, които те изразиха в началото на специалната операция: глупаво е Украйна да разчита на технологията на един човек. И още повече ексцентричен като Илон Мъск.

Сателитите с ниска орбита са лесно уязвими не само за кибератаки, но и за атаки с високоточни ракети. А провалът на Starlink показва, че дори британският OneWeb, с който Киев вече води задкулисни преговори, няма да е подходящ за военни комуникации в Украйна, пише The Washington Post.

Но бъдещето на новите сателитни проекти - като Kuiper, собственост на друг екстравагантен американски милиардер Джеф Безос, е голям въпрос. Оказва се, че хакерската атака срещу Starlink е унищожила не само украинските надежди за победа, но и перспективите на цяла индустрия на стойност стотици милиарди долари.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.