Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Съболезнования за Пенев.

Какво общо има с темата?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 9 минути, parmobil написа:

Съболезнования за Пенев.

Какво общо има с темата?

Брато, поне сега недей да пишеш глупости... Поне веднъж в живота си направи нещо умно. Опитай се да не пишеш нищо в тая тема поне 2-3 дни. Представи си, че съм ти задал някой неудобен въпрос.

преди 1 минута, communismatic написа:

Брато, поне сега недей да пишеш глупости... Поне веднъж в живота си направи нещо умно. Опитай се да не пишеш нищо в тая тема поне 2-3 дни. Представи си, че съм ти задал някой неудобен въпрос.

Ти нищо не си задал. 

Пусни тема за Димитър Пенев, ако обичаш! Ще се включа с добронамерен коментар.

Защо го пусна тук, тролчо?

Ми, не знам... напъни си малко мозъка и може и да се сетиш. Ще запалим по една свещ... може пък и да ти мине през акъла. Може... не казвам, че ще се случи. Все пак съм реалист.

3 години след края на соца, зимата на 1993 г. отивам при Кмета на Чепеларе,
да наема от Община Чепеларе тротоарна площ в Пампорово за портрети и други картини.
Един от документите, които ми поиска беше документ за завършено образование/специалност.
Това не се измисли след 1989 г., беше си недоизчистена провинциална отживелица от соца.
Имам диплома и не ми беше проблем, но познавам много самоуки художници,
които рисуват по-грамотно от много дипломирани.
И, ако бяха поискали тротоарна площ там, нямаше да я получат,
макар, че в тази област, изкуството, сделката е въпрос на съвпадение на вкусовете
на твореца и купувача.
Албена по това време действаше по-гъвкаво. Комисията искаше да и се покажат няколко портрети
или други картини и бързо решаваше че ставаш да ти се вземат пари за наема на тротоара.
Имаше един кюрд от Ирак, който се беше некадърен самоук, и се случи веднъж туристка да ми иска мнението,
за неин портрет негова изработка, който тя не хареса ...
Такива работи.
По една черна точка за соца и за криворазбраната демокрация след него.

преди 7 минути, Sliderum2 написа:

Лошият капитализъм строи ли строи, важното е да кипи безсмислен труд. Разправяйте ми после за ефективността на капитализЪма.

Поне фалира и замира, при соца неефективните и губещи неща ги дотираше бюджета, щото са държавни. Само си представи "Магазин за хората" (оня тъжен щанд в Куклен с продукти 8-мо качество за електората), ама умножен по милион. 

преди 3 часа, kaldata1 написа:

Поне фалира и замира, при соца неефективните и губещи неща ги дотираше бюджета, щото са държавни. Само си представи "Магазин за хората" (оня тъжен щанд в Куклен с продукти 8-мо качество за електората), ама умножен по милион. 

В соца за некадърните беше добре. Работа им намираха, покрай работата и жена или мъж, жилище след десетина години, щом е семеен и с деца му даваха....Даваха, не продаваха, защото цената беше много под пазарната, тролеят, токът и водата евтини, храната в стола също, почивка веднъж в годината за символично заплащане, лека кола се купуваше чрез записване и ред и това беше голяма радост, не като сега, като си купиш нещо корекомско се кефиш много. В днешно време такава тръпка и щастие за некадърниците няма...

преди 23 часа, parmobil написа:

Съболезнования за Пенев.

Какво общо има с темата?

Сигурно защото е играл по време на соца.

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

В соца за некадърните беше добре. Работа им намираха, покрай работата и жена или мъж, жилище след десетина години, щом е семеен и с деца му даваха....Даваха, не продаваха, защото цената беше много под пазарната, тролеят, токът и водата евтини, храната в стола също, почивка веднъж в годината за символично заплащане, лека кола се купуваше чрез записване и ред и това беше голяма радост, не като сега, като си купиш нещо корекомско се кефиш много. В днешно време такава тръпка и щастие за некадърниците няма...

Именно - сега като си некадърен, може и безработен да останеш и няма кой кадърен да те покрива. 

При частното де, в държавната служба нещата още са тежък соц "един бачка, трима получават заплата". 

СДВР с призив към софиянци: Не излизайте с автомобилите си, ако не се налага по спешност

Снегът е 2-3см... и се оказва проблем. На времето имаше по 20-30см сняг, ама комунетата се справяха. Сега защо не можем?

на 6.01.2026 г. в 20:20, Мечо Хубавеца написа:

В соца за некадърните беше добре.

Какво е написал Георги Величков, за социализма:

Българщината е неизменно свързана с ракията. Аз като по-стар помня времената на соца. Много се пиеше. Беше съвсем нормална гледка и ежедневие да срещаш пияни по улиците, по градинките или в градския транспорт. Интелектуалецът не беше интелектуалец, ако не е на три водки. Виждал съм университетски преподаватели, разгащени и разпищолени не само в Яйцето, ами и по жълтите павета. За простолюдието да не отварям дума, че там беше страшно. Разбира се и ние младежите от онова време не отстъпвахме. Държавата по съветски модел, тихо поощряваше тоя отдушник на населението, въпреки смешните проформа агитационни материали против алкохола. В работническите колективи масово се пиеше по време на работа. Ако имаше уволнени или санкционирани за пиянство, то това бяха по-скоро единични случаи.

И един коментар за написаното от Величков:

Пиянството, футболът и изобщо спортът бяха социалните отдушници при социализЪма. Без тях "най-прогресивният строй" просто умираше, не че така и не си умря и с тях. Но дебили, вярващи във Възкресението Му не липсват. Последният комунист ще умре у нас, дори любимата им Русия вече да я няма на картата.

И питам по-старите? Така ли е било по онова време - алкохол всеки ден, дори и на работното място?

на 6.01.2026 г. в 20:20, Мечо Хубавеца написа:

В соца за некадърните беше добре.

През соца за кого не беше добре?

преди 2 часа, БаалБек написа:

И питам по-старите? Така ли е било по онова време - алкохол всеки ден, дори и на работното място?

Не

преди 3 часа, БаалБек написа:

Всеки ден - не, но някъде да. Някъде с мярка, другаде... без.

От тогава е и: По-добре пиян майстор, отколкото трезвен безхаберник.

преди 29 минути, Belefor написа:

За можещите, за кадърните, за работливите. 0 полза да си такъв, заплатата ти еднаква с някой, който се губи по пътя към завода сутрин. 

преди 2 минути, kaldata1 написа:

За можещите, за кадърните, за работливите. 0 полза да си такъв, заплатата ти еднаква с някой, който се губи по пътя към завода сутрин. 

Сигурен съм, че ти си бил от можещите. Особено в постовете ти блика бая "можене"... 😆

Кво стана със загубите на руската армия, между другото? Солженицин го "оправи", та дай да видим по другата тема, по която беше супер компетентен.

Какво стана с пророческите сънища? 

на 8.01.2026 г. в 2:10, communismatic написа:

Имам пророчески сънища. И то почти всеки ден. Каквото сънувам се сбъдва или в същият ден, или на другият ден... Понякога са просто символични, но друг път са изключително буквални. Аз съм на 34 години, повярвай ми... още от тийнейджър ми беше направило впечатление, че доста от нещата, които сънувам, просто се сбъдват. 

comuneto_comuna.thumb.png.b5a07640a882ae3b2e3808819ebda93e.png

преди 2 минути, БаалБек написа:

Какво стана с пророческите сънища? 

Е, нищо... Сънувам, че постоянно се ебавам с теб, и то винаги се сбъдва... :) 

Майсторите пияници построиха АЕЦ а сегашните майстори трезвеници не могат да подкарат 6ти блок. 

преди 1 час, ruraru написа:

Майсторите пияници построиха АЕЦ а сегашните майстори трезвеници не могат да подкарат 6ти блок. 

1025351067_.png.ba455a5ba843b82e9fcf0baf708629f7.png

:popcorn2:

Фейкаджия

И "злите езици" казват, че по времето на пияниците и въпреки построяването на АЕЦ е имало режим на тока! Защо? 

преди 20 минути, БаалБек написа:

1025351067_.png.ba455a5ba843b82e9fcf0baf708629f7.png

:popcorn2:

Фейкаджия

И "злите езици" казват, че по времето на пияниците и въпреки построяването на АЕЦ е имало режим на тока! Защо? 

Нещо да ти прави впечатление от тази снимка?

Примерно, че 6 блок не работи на пълна мощност?

Ето малко да се ограмотиш:

на 5.01.2026 г. в 8:26, M.Николов написа:

преди 7 часа, БаалБек написа:

Какво е написал Георги Величков, за социализма:

Българщината е неизменно свързана с ракията. Аз като по-стар помня времената на соца. Много се пиеше. Беше съвсем нормална гледка и ежедневие да срещаш пияни по улиците, по градинките или в градския транспорт. Интелектуалецът не беше интелектуалец, ако не е на три водки. Виждал съм университетски преподаватели, разгащени и разпищолени не само в Яйцето, ами и по жълтите павета. За простолюдието да не отварям дума, че там беше страшно. Разбира се и ние младежите от онова време не отстъпвахме. Държавата по съветски модел, тихо поощряваше тоя отдушник на населението, въпреки смешните проформа агитационни материали против алкохола. В работническите колективи масово се пиеше по време на работа. Ако имаше уволнени или санкционирани за пиянство, то това бяха по-скоро единични случаи.

И един коментар за написаното от Величков:

Пиянството, футболът и изобщо спортът бяха социалните отдушници при социализЪма. Без тях "най-прогресивният строй" просто умираше, не че така и не си умря и с тях. Но дебили, вярващи във Възкресението Му не липсват. Последният комунист ще умре у нас, дори любимата им Русия вече да я няма на картата.

Пияници имаше, но не повече от сега. Да, пиеше се алкохол на работното място, но не много, по една-две бири. Работа имаше всички, то и сега има. Жените бяха обаче по-малко капризни, ако това има значение. Ами то как да са капризни в такава беднотия? Богатството опорочава. Така ни учеха...

преди 4 часа, Belefor написа:

Ами за кадърните не беше добре. Имаше такъв скеч на една нова година. Той кадърният сам се оправя. Грижата е за некадърника. Всъщност в ЕС в момента е точно така. Грижата е за некадърника.

на 8.01.2026 г. в 11:31, ivottoshev написа:

СДВР с призив към софиянци: Не излизайте с автомобилите си, ако не се налага по спешност

Снегът е 2-3см... и се оказва проблем. На времето имаше по 20-30см сняг, ама комунетата се справяха. Сега защо не можем?

Служил съм в поделение към МНО. Когато имаше сняг всяка сутрин в 5 часа излизаха войници да ринат пред министерството. Като имаш безплатна и роболепна работна ръка е лесно. Диктатурата си има и добри страни...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.