Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 час, ivottoshev написа:

Гледам че и ти избягваш отговор на въпросчето. Що така не можете да защитите тезата си  :giggle1:

Нека опитаме отново, кое е въпросчето и тезата ? По същество ако има нещо, нека опитаме да видим кой крив, кой прав. Спора се ражда истината както говорят по-умните.

Нищо не избягвам, но и не виждам смисъл от заяждания и обиди които тука са се превърнали в норма. 

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 6 минути, Gencho 123 написа:

Нека опитаме отново, кое е въпросчето и тезата ? По същество ако има нещо, нека опитаме да видим кой крив, кой прав. Спора се ражда истината както говорят по-умните.

Нищо не избягвам

Така ли? Нищо не избягваш? Снощи се смя този мой пост: 

преди 14 часа, ivottoshev написа:

Що бре, Баалбучке, тогава искаме да дадем 800млрд (които май станаха 1,3 трилиона) за въоръжение? Що финландци и шведи побързаха да се скрият под полата на НАТО?

Каква е опорката ти по случая. Дай да се посмеем :wub:

... но не видя двата въпроса в него? Странно, много странно за човек, който се има за умен :D

преди 18 часа, БаалБек написа:

ДРУГАРЕ!!!

През 60-те години на XX век доминацията на съветската верижна техника в световен мащаб бе безспорна. John Deere, Massey Ferguson, Claas и New Holland бяха в краката на съветския терминатор СТАЛИНЕЦ 100. Мощта му бе толкова сериозна, че бе използван за превоз между лунните бази на СССР.

Един СТАЛИНЕЦ побираше 12 съветски космонавти. На снимката от 1969 г. в ТКЗС-то на гр. Карнобат е запечатана обедната почивка на бригадира - другарката Сталинка Благоева, ударничка за най-голяма изорана нива през есента на 69-та.

Screenshot_2.thumb.png.fa02f6c26a8dc71324fe3ed81053752d.png

И още една снимка, другаре! На доячките от АПК - Пазарджик, които спечелиха социалистическото съревнование за най-много издоено мляко от "фуражна крава" и гордо се разхождаха в центъра на Мало Конаре, през лятото на 1969г.

doyki_1969.png.d6f327edcad704267af65982d32d80cd.png

Не разбрах тези трите жени от  Мало Конаре ли са или от Beverly Hills California 1950 година?

А тоя откачалник @Gencho 123 за какво точно дава Харесване - за жените от снимката или за твоите фейк постове или прости за теб?!?

преди 58 минути, Gencho 123 написа:

Спора се ражда истината както говорят по-умните

Това е глупост.

преди 1 час, ivottoshev написа:

Така ли? Нищо не избягваш? Снощи се смя този мой пост: 

... но не видя двата въпроса в него? Странно, много странно за човек, който се има за умен :D

Както казах, аз съм на светлинни години от вашето ниво, изобщо не се смятам за умен и компетентен с такива величия тук :)  Но ако въпроса е защо Швеция и Финландия така скоростно се присъедениха към НАТО, аз смятам, че е било въпрос на време. След като видяха, че Русия не може да кротува без да завзема територии от други държави (визирам войната с Украйна), явно са ускорили процеса и се присъедениха към съюз който смятат, че ще им носи сигурност. Любопитно е, че навсякъде се говореше (опорка можем да кажем), че Русия се защитавала от НАТО и за да не може да има толкова голяма обща граница със страна член на НАТО т.е. потенциално Украйна, то те я нападнаха (като защита). В същото време сега спечелиха още по-голяма граница с член на НАТО - Финландия. Та ако изобщо има някаква здрава логика в ходовете на Путин, то сега би трябвало да е изключително недоволен - имат 1340 км граница с член на НАТО. За мене това е коментара по въпроса защо Финландия и Швеция станаха членове на НАТО. Та опорката е, че уж Русия не иска Украйна да е член на НАТО, а сега имат още по-голяма граница с друга държава член на НАТО. 

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Както казах, аз съм на светлинни години от вашето ниво, изобщо не се смятам за умен и компетентен с такива величия тук :)  Но ако въпроса е защо Швеция и Финландия така скоростно се присъедениха към НАТО, аз смятам, че е било въпрос на време. След като видяха, че Русия не може да кротува без да завзема територии от други държави (визирам войната с Украйна), явно са ускорили процеса и се присъедениха към съюз който смятат, че ще им носи сигурност. Любопитно е, че навсякъде се говореше (опорка можем да кажем), че Русия се защитавала от НАТО и за да не може да има толкова голяма обща граница със страна член на НАТО т.е. потенциално Украйна, то те я нападнаха (като защита). В същото време сега спечелиха още по-голяма граница с член на НАТО - Финландия. Та ако изобщо има някаква здрава логика в ходовете на Путин, то сега би трябвало да е изключително недоволен - имат 1340 км граница с член на НАТО. За мене това е коментара по въпроса защо Финландия и Швеция станаха членове на НАТО. Та опорката е, че уж Русия не иска Украйна да е член на НАТО, а сега имат още по-голяма граница с друга държава член на НАТО. 

Бла, бла, бла, въпреки че в поста който беше лайкнал снощи, прекрасно се виждаше какво точно съм цитирал и каква точно беше опорката на БаалБукащата простотии.

Глупостите за "новата" граница на Русия с НАТО, дето единствената ѝ разлика е че вече е и на хартия, след като тази граница от десетилетия си е била там на практика, не са по дискутираната тема и си ги запази за някъде, където могат да хванат дикиш. Тук не вървят.  

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Аз ли снощи казах че Русия е слаба

Това черния ти дроб ли го нашепва? Я ме цитирай дословно да видят всички какво съм писала.

преди 2 часа, ivottoshev написа:

а при първият въпрос избягах от отговорност защото не можех да защитя тезата си? 

Да и измести темата в друга посока. И още не можете да защитите тезата си - Защо мощната съветска социалистическа икономика се срина под тежеста на собствената си "сила"?

И пак да ти напомня:

преди 17 часа, БаалБек написа:

Русофилията е единствената болест, при която пациентът ентусиазирано копае гроба на собствената си страна и го нарича любов.

Успех!

преди 20 минути, Gencho 123 написа:

Както казах, аз съм на светлинни години от вашето ниво

преди 21 минути, Gencho 123 написа:

Та ако изобщо има някаква здрава логика в ходовете на Путин, то сега би трябвало да е изключително недоволен - имат 1340 км граница с член на НАТО

Викаш, ходовете на Путин са лишени от всякаква логика, но пък може да е затова, че не се е допитал до някой като тебе, който е на "светлинни години" по-умен и опитен от него...

преди 18 минути, БаалБек написа:

Да и измести темата в друга посока.

В друга посока?  Та аз само и единствено ти задавах четири-пет пъти един и същи въпрос (на който и до сега не си отговорила), обаче аз съм бил измествал темата :laughing5:

Няма по-комично създание от трол, хванат на тясно и опитващ се да се измъкне :laughing5:

@ivottoshev Ето, че пак бягаш....чакам....:popcorn2:

преди 17 минути, БаалБек написа:
преди 3 часа, ivottoshev написа:

Това черния ти дроб ли го нашепва? Я ме цитирай дословно да видят всички какво съм писала.

преди 16 минути, Joss Bomon написа:

Викаш, ходовете на Путин са лишени от всякаква логика

Ами...няма такова нещо. Всичко е по план! БРИКС и многополюсния свят продължават. Това във Венецуела и Иран е анимация от "союзмултфилм". Гледай си Радев и Костадинов там е "истината". И Карбовски задължително в едно с Поглед Инфо...:wub:

преди 6 минути, БаалБек написа:

@ivottoshev Ето, че пак бягаш....чакам....

Искаш пак да те цитирам? Сега е дошъл на работа някой по-старши в централата и се надяваш той да ти подскаже отговор, за който ти не си се сетила снощи? Ми добре. Ето от къде тръгна всичко:

Видяхме всички какво е нивото на руското оръжие.

преди 17 часа, ivottoshev написа:

Що бре, Баалбучке, тогава искаме да дадем 800млрд (които май станаха 1,3 трилиона) за въоръжение? Що финландци и шведи побързаха да се скрият под полата на НАТО?

Каква е опорката ти по случая. Дай да се посмеем :wub:

Айде викни шефчето да му се посмеем и на него :popcorn2: 

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Ето от къде тръгна всичко:

Видяхме всички какво е нивото на руското оръжие.

И? Черния ти дроб къде видя това, че съм писала, че да го твърдиш?

преди 3 часа, ivottoshev написа:

:newspaper:

преди 6 минути, БаалБек написа:

И? Черния ти дроб къде видя това, че съм писала, че да го твърдиш?

А-а-а-а, ти си възхвалявала силата на руското оръжие, а не си се подигравала. Сега чак стоплих.

Разбираш объркването ми, защото съм свикнал само да плюеш по всичко руско и въобще не очаквах да подчертаваш силата на оръжието им.

преди 1 минута, ivottoshev написа:

А-а-а-а, ти си възхвалявала силата на руското оръжие, а не си се подигравала. Сега чак стоплих.

А-а-а-а-а, ти си имал предвид, че руснаците са пуснали ядрена бомба, но не сме усетили, а не че си имал предвид некачественото им конвенционално оръжие. Значи все пак признаваш, че руснаците са зле и причината Украйна да иска в НАТО, а Финландия и Швеция да са вече там е ядреното оръжие, а не кьопавото конвенционално.  Благодаря за вниманието! 

преди 25 минути, Joss Bomon написа:

Викаш, ходовете на Путин са лишени от всякаква логика, но пък може да е затова, че не се е допитал до някой като тебе, който е на "светлинни години" по-умен и опитен от него...

Напротив, това което написал беше в контекста, че изобщо съм далеч от вашето ниво. Повтарям го, защото явно го интерпретирате в точно обратната посока, а не ми беше това целта :) Но нищо, не е късно човек да изясни какво точно е искал да каже - в случая аз скромно казвам, че не съм на вашата висота изобщо (както и на Путин естествено). Не мога и да си помисля, че Путин по мен ще се равнява или ще ме пита за нещо. 

По същество - това което съм написал е коментар по въпроса защо Швеция и Финландия се присъединяват към НАТО. Има противоречие между приказките на Путин, че не искал съседна държава да е член на НАТО, а пък реално се получи обратния ефект (много по-голяма обща граница с НАТО в сравнение с преди да нахлуе в Украйна). Доколко да е логичен хода, че преди 4 години нападна Украйна не се наемам да коментирам, а споделям елементарни неща които се забелязват като ефект на войната в Украйна. 

преди 15 минути, БаалБек написа:

А-а-а-а-а, ти си имал предвид, че руснаците са пуснали ядрена бомба, но не сме усетили, а не че си имал предвид некачественото им конвенционално оръжие. 

Кой и къде е казвал че руснаците са зле? Нали вече разбрахме че това не си нито ти, нито аз?

Съжсем ме обърка вече. Последно? Руснаците зле ли са, или са добре?

преди 4 минути, Gencho 123 написа:

По същество - това което съм написал е коментар по въпроса защо Швеция и Финландия се присъединяват към НАТО. Има противоречие между приказките на Путин, че не искал съседна държава да е член на НАТО, а пък реално се получи обратния ефект (много по-голяма обща граница с НАТО в сравнение с преди да нахлуе в Украйна). Доколко да е логичен хода, че преди 4 години нападна Украйна не се наемам да коментирам, а споделям елементарни неща които се забелязват като ефект на войната в Украйна. 

Самокритиката ти, но с обратен знак която демонстрираш, потвърждава написаното от мен. Казваш, че има противоречие в думите на Путин, но има много важни нюанси в зависимост от това за коя държава става въпрос. Путин многократно е заявявал, че разширяването на НАТО към границите на Русия е „директна заплаха“ за националната сигурност, но позициите му спрямо различните съседи се различават. За Украйна естествено винаги е бил най-краен! 

Ето ти и малко цитати на Путин по въпроса:

Цитат

Речта на Мюнхенската конференция по сигурността (2007 г.)

Това е моментът, в който Путин за първи път открито и остро критикува разширяването на Алианса пред западна аудитория.

„Смятам, че е очевидно: процесът на разширяване на НАТО няма никаква връзка с модернизацията на самия Алианс или с осигуряването на сигурността в Европа. Напротив, това е сериозна провокация, която намалява нивото на взаимно доверие. И имаме право да попитаме: срещу кого е насочено това разширяване? И какво стана с уверенията, които западните партньори дадоха след разпускането на Варшавския договор?“

Цитат

Годишната пресконференция (декември 2021 г.)

В навечерието на инвазията в Украйна, Путин използва израза за „измамването“ на Русия:

„Нито един инч на изток – казаха ни през 90-те години. И какво стана? Излъгаха ни. Просто безобразно ни измамиха. Последваха пет вълни на разширяване на НАТО... Ние ли сме тези, които поставяме ракети до границите на САЩ? Не, САЩ са тези, които дойдоха с ракетите си до нашия дом, те са вече на прага ни.“

Цитат

Обръщението преди началото на войната (21 февруари 2022 г.)

Тук той конкретизира опасенията си за Украйна:

„Ако Украйна бъде приета в НАТО, тя ще служи като преден плацдарм за удар срещу Русия. [...] Документите на НАТО официално обявяват страната ни за основна заплаха за евроатлантическата сигурност. А Украйна ще послужи като база за такова нападение. [...] За нас това е въпрос на живот и смърт, въпрос на нашето историческо бъдеще като народ.“

Цитат

Относно Финландия и Швеция (юни 2022 г.)

След като тези държави официално кандидатстваха за членство, тонът му беше различен в сравнение с този за Украйна:

„С извинение, ние нямаме такива проблеми с Швеция и Финландия, каквито за съжаление имаме с Украйна. Нямаме териториални спорове, нямаме нищо, което би ни безпокоило по отношение на членството на Финландия или Швеция в НАТО. Ако те искат – моля. Но те трябва ясно да разберат, че ако там бъдат разположени военни контингенти и инфраструктура, ние ще бъдем длъжни да отговорим огледално.“

Сега отиди в правилната тема и спри да спамиш в тази!

на 9.03.2026 г. в 17:12, kaldata1 написа:

Та какво викаш, има ли нещо общо Вучич с козирката-убиец? 

Няма нищо общо! Както и няма общо с това:

Как режимът на Вучич изгражда мрежа от технологии за масово наблюдение на сръбските граждани

Той милия, даже не знае за тази изградена инфраструктура. И никога не е бил Министър на информацията, за да знае нещо по въпроса.

:writealetter:

преди 5 минути, Joss Bomon написа:

Кажи го на  @communismatic и @ivottoshev или сте от едно котило, м?

преди 7 минути, БаалБек написа:

Кажи го на

Айде бе, коя си ти, да ми казваш какво да говора и с кого?! Намери си по-скоро мъж и се дърви на него!

преди 49 минути, БаалБек написа:

Няма нищо общо! Както и няма общо с това:

Да знаеш, че @kaldata1 e на твоят акъл и нищо чудно и да се върже на тия измишльотини...

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Та опорката е, че уж Русия не иска Украйна да е член на НАТО, а сега имат още по-голяма граница с друга държава член на НАТО. 

По принцип, Косьо Умния все ме пита относно всичко това, ама понеже и двамата сте на един акъл с @БаалБек и @kaldata1, та затова и все не му отговарям, просто считам за напълно безмислено, да влизам в обяснителен режим. Финландия и Швеция си бяха на практика членки на "НАТО" и преди това, правеха съвместни военни учения, обмен на информация, доколкото си спомням пращаха и те като нас военен континент в Афганистан и т.н. Просто членството им си беше въпрос на време. Но това не е единствената причина, а само част от причините. Освен това, Украйна абсолютно винаги е била част от голямата руско семейство от историческа гледна точка, но това не пречеше по никакъв начин голяма част от хората с руско самосъзнание, да бъдат подложени на същински репресии, унижения и т.н. Дори езика и културата им беше забранен. В края на краищата, Украйна в голяма степен си е виновна сама за сегашното положение, просто се подлъгаха по акъла на англосанксонските боклуци и сега си сърбат попарата. Както и да е, за мен, обаче... причината е и икономическа, понеже Крим наистина беше доста важен на руснаците, защото им предоставя търговски коридор по вода. Одеса към настоящият момент не мисля, че изобщо може и да се дискутира, пределно е ясно, че силите на руската армия няма да им стигнат за нещо подобно. Просто това бухане постоянно на пушечно месо от ВСУ наистина дава резултат, понеже те имат численно превъзходство почти през цялото време и това запълва пробойните. С тая война на дронове не смятам, че руската армия ще има сили за огромни градове като Харков, Херсон и Одеса... Просто за всичко това, Путин трябва да направи нова мобилизация, а това няма да се случи.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Самокритиката ти, но с обратен знак която демонстрираш, потвърждава написаното от мен. Казваш, че има противоречие в думите на Путин, но има много важни нюанси в зависимост от това за коя държава става въпрос. Путин многократно е заявявал, че разширяването на НАТО към границите на Русия е „директна заплаха“ за националната сигурност, но позициите му спрямо различните съседи се различават. За Украйна естествено винаги е бил най-краен! 

Разбира се, всички сме съгласни и потвърждаваме написаното от теб :) 

С други думи казваме едно и също по отношение на Русия и НАТО (долу горе идеята е една и съща). Въпроса относно логиката е - след като разширяването представлява директна заплаха, как биха действали сега спрямо Финландия. Реално си добавиха 1300 км нова граница с НАТО с това разширение и следователно е още повече увеличена заплахата за националната им сигурност. 

Аз не спамя темата а отговорих на въпроса по НАТО, Русия и прочие, така, че се обърни към други писали тук точно по тази тематика. Нямам идея защо го правят, но след като ме провокирата, отговорих и то съвсем кратко и ясно мисля. Не виждам каква връзка има със социализма, но отговорих там където ме питаха други по-знаещи и можещи :) 

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Путин многократно е заявявал, че разширяването на НАТО към границите на Русия е „директна заплаха“ за националната сигурност, но позициите му спрямо различните съседи се различават. За Украйна естествено винаги е бил най-краен!

"НАТО" си е директна заплаха за РФ, понеже самата "мироопазваща" организация е създадена на антируска/антисъветска основа. А и както се вижда от последните геополитически събития, тая организация е нищо друго освен военен инструмент на краварите. Относно казуса "Украйна" вече обясних.

Ето, пример от днес. Вместо да санкционират САЩ и Израел, че са агресори, ЕС санкционира... Иран, щото е нападната. Кво да коментираме повече?

Цитат

Европейският съюз постигна предварително решение за разширяване на санкциите срещу Иран, предаде БТА, позовавайки се на говорител на Европейската комисия.

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Ето ти и малко цитати на Путин по въпроса:

Последния цитат малко противоречи на другител, ама нищо. 

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Реално си добавиха 1300 км нова граница с НАТО

Кой ти каза че тази граница реално е нова? 

Цитат

От 9 май 1994 г. Финландия активно участва в програмата на НАТО „Партньорство за мир” (Partnership for Peace). През 1995 г. започва „Процесът на планиране и анализ”, насочен към постигането на оперативна съвместимост на военните формирования на Финландия и държавите от НАТО. През 1997 г. е подписано „Съглашението за статуса на силите”, което регламентира взаимното двустранно пребиваване на войските на страните от НАТО и Финландия.

Освен това Япония, Австралия и Ю. Корея също не са членки на НАТО.  Какво би се променило на практика ако днес ги приемат за членове, след като те и сега участват в срещи на върха на НАТО, провеждат съвместни военни учения, обменят разузнавателна информация, изпратиха войски в мисията на НАТО в Афганистан...

Казах ти че това тук не минава. Що държиш да си показваш рогата отново и отново?

Доколкото си спомням, по времето на Буш-младши, Путин е "опипвал почвата", блъфирайки го, дали може и РФ да се присъедини към "НАТО". Оня първоначално бил доста ентусиазиран, но после като се посъветвал и му казал, че това било изключено. В края на краищата... РФ е напълно нормално и логично, да счита "мироопазващата" организация за пряка заплаха за своята сигурност. Само дето подобни "дискусии" се водят с хора, дето могат, да мислят, а не с Косьо Умния, бай Генчо Умния, Пламен Умния, Мирко Умния, Иван Умния и прочее...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.