Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 16 минути, AAUUXX написа:

Такова е било времето тогава ,сега не би ли се гордал със себе си ако вършиш полезна обществена дейност ?

Я ми кажи каква обществена дейност си вършил като чавдарче и пионерче? Освен някакви читалищни рецитали? Нещо друго? Като комсомолец прекопавах градинки, защото в развитото ни социалистическо общество никой не искаше и трябваше да се изкарат под строй хората на Ленински съботник.

Та припомни ми каква дейност в полза на обществото си извършвал като чавдарче и пионерче?

Между другото, работил съм по 8 часа и 30 мин. След 90-а станаха 8 часа.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, parmobil написа:

А някои твърдяха, че нямало данъци.

Имаше дори ергенски данък - така ни насърчаваха да създаваме семейства с деца.

преди 15 минути, parmobil написа:

Я ми кажи каква обществена дейност си вършил като чавдарче и пионерче? Освен някакви читалищни рецитали? Нещо друго? Като комсомолец прекопавах градинки, защото в развитото ни социалистическо общество никой не искаше и трябваше да се изкарат под строй хората на Ленински съботник.

Та припомни ми каква дейност в полза на обществото си извършвал като чавдарче и пионерче?

Хм странно работно време си имал ,до 89г беше от 8 до 17ч с почивки от 10-00ч до 10-30ч ,в 12-00 обедна почивка до 13-00ч ,в 15-00ч почивка до 15-30ч, в 16-30ч всеки се приготвяше и си гледаше часовника (електронен) от витнамците да покаже 17-00ч и да излезе през портала на завода. Теб са те цакали нещо и тогава и сега пак те цакат както изглежда след като не си бил доволен тогава и не си доволен сега от системата.

Баси, възрастни и начетени хора, а "спорите" с детински аргументи....

Откакто в древността са се оформили обществени формирования, които са изградени на йерархична структура - редово население, "административен апарат" и управляващи, то данъците под една или друга форма, са били неизбежната част, която позволява на обществата да функционират...

Няма обществена система, която да може да функционира, без членовете на общността да плащат налога осигуряващ нейното съществуване...

Безплатно не е дори сиренето в капана за мишки, само мишката може да "смята", че е безплатно, но някой друг вече го е платил...

Що се отнася до....

преди 54 минути, parmobil написа:
преди 1 час, AAUUXX написа:

Все пак някой трябва да изработи тези средства нужни за това всеки да ползва безплатно образование ,здравеопазване ,инфраструктура и градски трнаспорт , все пак нали за това е била народна република тоест всичко е било на нарда и за народа.

Тогава защо се преструвате, че било безплатно и нямало данъци?

Че не е било безплатно, не е било, финансирало се е от данъците...

Но... днес плащаш преки и косвени данъци, съответно данъчната тежест е по-висока, плащаш отделно и здравна осигуровка, а накрая трябва и да доплатиш за здравната услуга - сиреч тежестта става още по-голяма...

Плащаш данък автомобил, плащаш винетка, плащаш акциз на горивото, срещу тези данъци получаваш разбита и неподдържана инфраструктура и така накрая плащаш и ремонт на колата си...

Никога и в нито една форма на общество, нищо не е било "на народа", още по-малко се е правило "за народа", нито пък може да се разглежда "народа" като нещо "хомогенно" имащо едни и същи интереси и цели...

При всеки обществен строй, властта защитава интересите на няква част от "народа", но никога на целокупния "народ"...

Затова и спорът, кой обществено политически строй е "по-справедлив" е безсмислен...

Що се отнася до....

преди 35 минути, AAUUXX написа:

Вместо да вждат проблемите днес и да ги коментираме и бъдат искани решения те заседнали някъде между 70-те и 80-те години и пишат колко било лошо ,толкова че още ни държи тази лошотия ,дори беше писал някой от тях че са нужни още поне толкова години че да се оттърсим от лошия комунизъм

То Арнолд Тойнби го е формулирал много точно в епохалният си 12-ет томен труд "A Study of History" - "Една от постоянните слабости на човека е да приписва неуспехите си на нещо извън неговия контрол" (цитирам смислово по памет)...

преди 5 минути, parmobil написа:

Като комсомолец прекопавах градинки, защото в развитото ни социалистическо общество никой не искаше и трябваше да се изкарат под строй хората на Ленински съботник.

А така ,между другото да си ходил да помагаш на възрастни хора...да им донесеш някоя покупка от магазин,въглищата да им помогнеш да приберат или дръвцата!?Тимуровска команда нещо!?

Кой знае къде си се крил от мотиката...за ленински съботник ми говори...Ама не е като сега,нали!?Кеф ти келеши надрусани,кеф ти побойници на възрастни,кеф ти вейп,кеф ти райски газ...олигофрени от всякъде...

Акъл за 5 пари нямаш ,тотално си сбъркал нещата-за ценностите,които всеки народ и личност трябва да защитава....ако отглеждаш прасета,накрая държавата става кочина....

преди 8 минути, AAUUXX написа:

Хм странно работното време си имал ,до 89г беше от 8 до 17ч с почивки от 10-00ч до 10-30ч ,в 12-00 обедна почивка до 13-00ч ,в 15-00ч почивка до 15-30ч, в 16-30ч всеки се приготвяше и си гледаше часовника (електронен) от витнамците да покаже 17-00ч и да излезе през портала на завода. Теб са те цакали нещо и тогава и сега пак те цакат както изглежда след като не си бил доволен тогава и не си доволен сега от системата.

Тц. Явно си по-млад и зелен от мен. След 1990 г. работното време стана 8 часа.

преди 19 минути, parmobil написа:

Пишеш абсолютни лъжи. Всички обществени места, включително паркове и градинки се поддържаха перфектно. И то не от учащи се. Как да ти подскажа нещо повече. Знаеш, може би, какви храсталаци и трънаци е подлеса в горите и в и покрай речните корита в демонократичните времена, особено в провинцията. През соца всичко беше почистено и достъпно на бос крак, днес ти трябва професионален храсторез, ако не и булдозер, за да достъпиш брега на повечето реки. И даже след храстореза и булдозера пак е опасно и на бос крак не бих рискувал, счупени бутилки, дядовици навсякъде.

преди 2 минути, Proshark написа:

А така ,между другото да си ходил да помагаш на възрастни хора...да им донесеш някоя покупка от магазин,въглищата да им помогнеш да приберат или дръвцата!?Тимуровска команда нещо!?

Кой знае къде си се крил от мотиката...за ленински съботник ми говори...Ама не е като сега,нали!?Кеф ти келеши надрусани,кеф ти побойници на възрастни,кеф ти вейп,кеф ти райски газ...олигофрени от всякъде...

Акъл за 5 пари нямаш ,тотално си сбъркал нещата-за ценностите,които всеки народ и личност трябва да защитава....ако отглеждаш прасета,накрая държавата става кочина....

Хайде сега и Гайдар ще ми припомняш. Руски възпитаник съм.

А ти какво - ту съчки ще събереш, ту песен ще подхванеш? Не нам, пожалуйста!

преди 1 минута, parmobil написа:

Тц. Явно си по-млад и зелен от мен. След 1990 г. работното време стана 8 часа.

Е ся сигурно си прав ама как да се доверя когато което написах съм го видял /преживял лично преди 89г ,по конкретно по дата 87-89г ,а пропуснах и това че в заводите имаше чавдарка (автобус) който чакаше на портала в 17-00ч на завода работниците и ги караше по маршрут за вкъщи живещите по далече. След 1990г също не съм имал проблем с работното време бачкахме без осигуровки и работно време от време на време -почивен ден всеки ден (имаше лаф) след това когато се наложиха някакви мерки пък бачкахме 12ч пък те водеха на 4ч ,добре че ни приеха в ЕС та станахме бели хора в това отношение.

преди 11 минути, Sliderum2 написа:

Пишеш абсолютни лъжи. Всички обществени места, включително паркове и градинки се поддържаха перфектно. И то не от учащи се. Как да ти подскажа нещо повече. Знаеш, може би, какви храсталаци и трънаци е подлеса в горите и в и покрай речните корита в демонократичните времена, особено в провинцията. През соца всичко беше почистено и достъпно на бос крак, днес ти трябва професионален храсторез, ако не и булдозер, за да достъпиш брега на повечето реки.

Не ми обяснявай точно за селата. Първи културен шок като градско чедо ми беше точно това. 

- Къде изхвърляте боклука?

- Те там. В дерето у реката.

И говоря за развитото социалистическо общество, а не за след 90 г.

преди 9 минути, parmobil написа:

Не ми обяснявай точно за селата. Първи културен шок като градско чедо ми беше точно това. 

И говоря за развитото социалистическо общество, а не за след 90 г.

Тия лаф не е от соца, а от царско, ако не и от турското робство и преди него. Нямаше незаконни сметища през соца. Нито едно. Но много бързо се случиха след '89. 

А приканвам всички, които се присмяха да проверят откога у нас се гласува 8 часа работен ден. Те повечето няма да искат да си спомнят (проверят/признаят), че и събота се работеше до едно време по соц-а.

Но замълчи сърце. Те не знаят какви глупости редят, а карат по спомени за младостта или каквото са им казали родителите когато са били МЛАДИ.

И говоря за развитото социалистическо обшество, а не за след 90 г.

Абе,човек-някъде към 78-80 задължиха всяка къща да има казан за смет..и стояха пред всяка врата.......А  сега къде си изхвърлят боклуците в развитото ви капиталистическо общество!?Пак там-у дерето...Нищо че казана ,ако не е откраднат е на 10 метра от реката....А "зелените" никакви ги няма,щото  са "под крилото" на кмета,на кмета му трябват избиратели,и отделно хич не му дреме за водата в реката....И не ми приказвай за селата,коритата,щото видяхме колко хорица останаха без къщи и животинки....щото много добре крадете,ама да направите нещо за обществото никакви ви няма....Да не влизам в крадливите ви похвати,че ...знаеш ли че има улица ,която е гол насип,която е 4 пъти асфалтирана!?

4 ПЪТИ-не 1,не 2-4 пъти-и си е насипана с пръст,отъпкана от автомобилите и кьорав не асфалт-чакъл не е виждала....За коритата на реките да не говорим,добре че падна малко сняг-да си избият заплатите, солта и пясъка за 2 години назад и още 3 напред....

преди 2 минути, parmobil написа:

Те повечето няма да искат да си спомнят (проверят/признаят), че и събота се работеше до едно време по соц-а.

Някой заводи с продукция изискваща 24 часова работа работеха на смени ,първа ,втора и нощна ,завода не спираше да работи през събота и неделя също ,но на тези които им е по график да работят нощна или почивните дни получваха заплащане за нощен и извънреден труд.

преди 2 минути, Proshark написа:

Абе,човек-някъде към 78-80 задължиха всяка къща да има казан за смет..и стояха пред всяка врата.......А  сега къде си изхвърлят боклуците в развитото ви капиталистическо общество!?Пак там-у дерето...Нищо че казана ,ако не е откраднат е на 10 метра от реката....А "зелените" никакви ги няма,щото  са "под крилото" на кмета,на кмета му трябват избиратели,и отделно хич не му дреме за водата в реката....И не ми приказвай за селата,коритата,щото видяхме колко хорица останаха без къщи и животинки....щото много добре крадете,ама да направите нещо за обществото никакви ви няма....Да не влизам в крадливите ви похвати,че ...знаеш ли че има улица ,която е гол насип,която е 4 пъти асфалтирана!?

4 ПЪТИ-не 1,не 2-4 пъти-и си е насипана с пръст,отъпкана от автомобилите и кьорав не асфалт-чакъл не е виждала....За коритата на реките да не говорим,добре че падна малко сняг-да си избият заплатите, солта и пясъка за 2 години назад и още 3 напред....

Към кои ВИ ме причисляваш, Кашпировски? Как прозря от кои съм и какъв съм?

Ти и симпатизантите ти хленчите по отминалото време. А не си давате сметка, че е по отминалата младост.

преди 47 минути, parmobil написа:

Като комсомолец прекопавах градинки, защото в развитото ни социалистическо общество никой не искаше и трябваше да се изкарат под строй хората на Ленински съботник.

Да прекопаваш градинки не е ли общественополезно дело? А и освен това, ти си един доказан лъжец, така че дори не е и сигурно, че си ги прекопавал...

току-що, parmobil написа:

А не си давате сметка, че е по отминалата младост.

Тъй ли? Не думай...

преди 13 минути, parmobil написа:

А приканвам всички, които се присмяха да проверят откога у нас се гласува 8 часа работен ден. Те повечето няма да искат да си спомнят (проверят/признаят), че и събота се работеше до едно време по соц-а.

http://calendar.dir.bg/inner.php?month=12&eid=42535

"95 години от въвеждането с правителствен указ на 8-часов работен ден и 48-часова работна седмица в България /1919/. За трудещите се под 16-годишна възраст и за работещите нощна смяна или при вредни за здравето условия е утвърден 6-часов работен ден."

Ти и симпатизантите ти хленчите по отминалото време. А не си давате сметка, че е по отминалата младост.

Прав си едно време бехме млади и хубави ,сега сме само хубави (цитирам Мечо Хубавеца).

Та основния проблем е че сме недоразвито общество, а соц носталгиците се заблуждават, че сме били развито :diving:

преди 22 минути, parmobil написа:

Как прозря от кои съм и какъв съм?

А не си давате сметка, че е по отминалата младост.

Не е нужно много да те претегля ...От сегашните млади,качвам 3-ма на гърба и ще бачкам повече от тях....А не съм много сигурен,колко бачкащи пенсионери носят на гърба си мързеланковците,дето нито учат, нито работят....

преди 26 минути, communismatic написа:

Да прекопаваш градинки не е ли общественополезно дело? А и освен това, ти си един доказан лъжец, така че дори не е и сигурно, че си ги прекопавал...

Тъй ли? Не думай...

Имам поне 20 съученици, които ще го потвърдят.

Това те прави просто клеветник, Морозов. И не очаквам от човек, който не е бил пълнолетен, че даже и роден преди '90 г. да ми обяснява как е било.

преди 8 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Та основния проблем е че сме недоразвито общество, а соц носталгиците се заблуждават, че сме били развито :diving:

Щото не правят разлика, между развито и развинтено!

преди 8 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ако тогава сме изоставали с 10-години,то сега сме 50 назад....и сме още по-далеч....Има едно хубаво нещо-ония си направиха държавите трудни за живеене....

преди 1 минута, jhoro написа:

Развинтено ли?Абе кога точно мислиш че ще ви "завият"...сигурно не знаят келешите кое към кое се завива.....

преди 3 минути, jhoro написа:

Не правим разлика щот времето е наше ,а разликата между развито и развинтено е времето :topsecret:

преди 1 час, parmobil написа:

преди 28 минути, communismatic написа:

Хайде стига с тези „обществено-полезни“ глупости!
Бабите от съседния блок са си направили градинка, щото тях ги кефи.  Не щото обществото ще каже „Евала“!

@parmobil - не по 8, по 88 часа да си работил - все тая!

току-що, AAUUXX написа:

Не правим разлика щот времето е наше ,а разликата между развито и развинтено е времето :topsecret:

Не правите, щото трябва и акъл - не стига само ядене!

преди 5 минути, Proshark написа:

Развинтено ли?Абе кога точно мислиш че ще ви "завият"...сигурно не знаят келешите кое към кое се завива.....

Не знам малкия - питай келешите!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.