Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 26 минути, plamen.spam написа:

1989 г.
Брутни задължения в конвертируема валута: 10,657 млрд. долара
Брутен вътрешен продукт: 21 ÷ 22 млрд. долара  

48% ÷ 51%
image.png

Това е за външния дълг.
А за вътрешния (облигационен дълг) фалитът е още през март 1989, когато правителството сключва споразумение за значително разсрочване на задълженията към БНБ.

ГЛУПОСТИ!

В последното си интервю Т. Живков казва, че е оставил дълг около 1 млрд. , но и златен резерв 2млрд. долара.

Десетте милиарда ги е натрупал Луканов /куфарчетата/.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 часа, Т.Христов написа:

куфарчетата

Имам приятел , който е бил на летище софия митничар по онова време и ми е разправял , че не е било куфарчета а палети с пари....и злато...

преди 18 минути, Belefor написа:

Имам приятел , който е бил на летище софия митничар по онова време и ми е разправял , че не е било куфарчета а палети с пари....и злато...

... и един дракон е долетял да ги отнесе в швейцарски банки...

преди 8 часа, БаалБек написа:
преди 17 часа, andiay написа:

А не се аргументирам с нещо, което копирам анонимна статия от ПОДОБЕН  сайт като теб - https://voice-bg.com/diaspora/29-glasat-na-bulgaria/9229-starobulg.html

Пак манипулираш, Фейкометчо.

На колко места го има този текст?

Здравей, душице...

Разбираш ли значението на думата ПОДОБЕН ?

На колкото и места да го има този текст, то това не променя факта, че е анонимен и си го копирала нейде из мрежата от ПОДОБЕН  на посочения от мен сайт, чийто създател е и твой градски, затова и го избрах...

Този текст не може да бъде аргумент, душице....

Дори действително акад. Державин да е твърдял това, което пише в текста, който си копирала, то това не превръща теорията му във безспорен факт...

Дори аз, комуто историята е просто хоби, ти показах редица оборващи тези твърдения доказани вече безспорни факти....

Поне всички видяха, че си плякаш лъжи. Достатъчен е един клик в мрежата.

И за пореден път ме обвиняваш лъжи, без да посочваш кое конкретно е лъжа, при това за пореден път се нагърбваш да говориш от името на всички...

А това е типичен признак за...

1. Евтина манипулация, стремяща да прикрие липсата на аргументи...

2. Глупост и свързаният с нея стремеж да бъдеш част от некво хипотетично мнозинство...

3. Комбинацията от двете...

Общо взето поведение на несигурен в знанията си посредствен индивид...

"Компютърът е удължение на човешкия мозък - от умният ще направи по-умен, а от глупавият още по-глупав." акад. Сендов...

Колкото и да кликаш в мрежата, душице, по-умна нема да станеш, нито пък поне да изглеждаш по-умна...

Докато не натрупаш необходимият минимум от знания, за да можеш да отсяваш глупостите от фактите, дори първите да са в унисон с убежденията ти, а вторите да им противоречат, кликванията ще те правят все по-глупава и по-глупава, защото ще намираш само това, което изисква вярата ти, а всичко останало ще игнорираш....

Безусловната вяра не е признак за интелигентност, а точно обратното...

Избора си е бил и си остава твой...

Продължавай с творческото писане, ако е необходимо да смениш клавиатурата, защото се е изтъркала ще ти пратя нова за моя сметка. Забавно е с теб и неуспешните ти опити за интрижки.

Е, кво да прайм тия, които не обичаме да преписваме като теб....

Всяко изразяване в писмена форма на лично мнение е творческо писане, душице....

За клавиатурата ми не се тревожи, над 10 години вече ми служи вярно без признаци на износване...

Но... това което при теб показва износване, нимой го купиш...

Бих могъл да ти изпратя доста книги (естествено за моя сметка), които поне да забавят процеса на износване, но... съмнявам се точно при теб да помогнат...

Сега пък интриги съм правил....

Кое и интрига от моя страна,  бре душице?

Че посочвам кои са глупостите в които сляпо вярваш и доказвам, че са глупости?

Пак ме ползваш, за да опишеш себе си...

И да, определено поне мен ме забавляваш...

Затуй и си ми любимка....

току-що, Joss Bomon написа:

... и един дракон е долетял да ги отнесе в швейцарски банки...

Полета на самолетите е бил без указана крайна спирка.... За дракони незнам...

Ако търсиш доказателства - няма да намериш.

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Затова социализмът приключи с фалит.
Външният дълг през 1989 е около 50% от БВП и само 5 месеца след 10 ноември, Луканов спря да плаща задълженията ни.

А сега колко е външния ни дълг?

преди 13 минути, В. Велев написа:

А сега колко е външния ни дълг?

През 1989 година БВП е бил към 20 милиарда лева, за 2023 година е 186 милиарда! За 2025 ще е много повече... 

1989 година БВП

2023 година БВП

Не можеш да сравняваш сегашната икономика с комунистическата! Сега сме 100 000 пъти по-добре... :P

преди 1 час, andiay написа:

Започнаха се оправданията...

На колкото и места да го има този текст, то това не променя факта, че е анонимен и си го копирала нейде из мрежата от ПОДОБЕН  на посочения от мен сайт, чийто създател е и твой градски, затова и го избрах...

И признанията, че си интригант...

Докато не натрупаш необходимият минимум от знания, за да можеш да отсяваш глупостите от фактите, дори първите да са в унисон с убежденията ти, а вторите да им противоречат, кликванията ще те правят все по-глупава и по-глупава, защото ще намираш само това, което изисква вярата ти, а всичко останало ще игнорираш....

Уж за мен пишеш, а себе си визираш - проекция се нарича.

Цитат

Проекцията е процес, при който човек приписва свои собствени емоции, мисли, страхове или качества на другите, без да осъзнава, че те произхождат от него самия. Психологически механизъм, описан от Зигмунд Фройд и развит от Карл Юнг.

Дори действително акад. Державин да е твърдял това, което пише в текста, който си копирала, то това не превръща теорията му във безспорен факт...

Както и твоето натякване и опити да внушиш, че на Чобанов теорията е безспорен факт.

Друг известен руснак, който изказва мнение и то се препокрива с тезата на Державин е Дмитрий Сергеевич Лихачов.

преди 1 час, NovakJ написа:

Сега сме 100 000 пъти по-добре... :P

Сега сме 100 000 пъти по-зле...

Колко струва? Пием по-скъпо прясно мляко от французите, но по-евтино от швейцарците

Остава само да сравним и заплатите в България и Швейцария.:speak:

преди 15 минути, M.Николов написа:

Колко струва? Пием по-скъпо прясно мляко от французите, но по-евтино от швейцарците

Остава само да сравним и заплатите в България и Швейцария.:speak:

Това е защото французите си бранят националния интерес и не приеха еврото :wub:

преди 44 минути, В. Велев написа:

Сега сме 100 000 пъти по-зле...

За себе си ли казваш?  

Не е като едно време... по цял ден стояхме с ръцете в джобовете и ни плащаха... бяхте и млади.... 

Сега не ги е срам, пак седиш с ръцете в джобовете и не дават... лоши хора значи... 😂

преди 16 минути, Т.Христов написа:

глупости

преди 6 часа, Т.Христов написа:

ГЛУПОСТИ!

В последното си интервю Т. Живков казва, че е оставил дълг около 1 млрд. , но и златен резерв 2млрд. долара.

Десетте милиарда ги е натрупал Луканов /куфарчетата/.

https://www.youtube.com/watch?v=caTqHb9HJr0

Умело подбрани заглавие и размер на шрифта за представянето му. Покоряваща читателя лаконичност, загатваща за богатия многоличностен мир, неподправена експресивност и завидна лексика на автора! Както и някои други особености (освен тоя фетиш към болда), за които, слава богу, не трябва да се тревожа аз.

преди 36 минути, NovakJ написа:

За себе си ли казваш?  

Не е като едно време... по цял ден стояхме с ръцете в джобовете и ни плащаха... бяхте и млади.... 

Сега не ги е срам, пак седиш с ръцете в джобовете и не дават... лоши хора значи... 😂

глупости

Остави го тва, имаше и хора, които работеха здраво, обаче билетчето за гр. транспорт беше - 3,4 и после стана 6 ст, а храната в стола беше евтина. Взимаш си и две порции за вкъщи и плюскаш и на вечеря...Магазините бяха полупразни, демек няма къде да си харчиш парите, което също беше плюс...В заведенията ходеха пройдохи, така че по-добре, че ги посещаваха хората рядко...

на 22.01.2025 г. в 23:49, Flashback написа:

"Томислав Дончев от ГЕРБ и Тошко Йорданов от ИТН: Дупката в бюджета е 18 млрд. Вината е колективна."

Разбирам тези 18 милиарда да се теглеха за инвестиции в производства и индустрии - и с печалбата да връщаме дълговете. Но ние ще ги раздадем за заплати на държавни служители и полицаи, за пенсии, за помощи на бизнеса заради тока, заради газа, заради ДДС-то, заради не знам какво. Тоест, ще ги изядем и изпием. С тези 18 милиарда предполагам ще дойде и инфлация.

И когато дойде време да се връщат тези заеми, от кого ще ги вземе държавата, за да ги върне? Няма да ги вземе от пенсионерите и от държавната администрация ... въпрос за милиони е, какво правим, ако след няколко години държавата сгъне и вече не може да тегли заеми, за да плаща всяка година тези неизработени заплати и пенсии!?

Как с какво ще ги върнем тези, заеми....С други заеми и така до края на века....

преди 3 часа, NovakJ написа:

През 1989 година БВП е бил към 20 милиарда лева, за 2023 година е 186 милиарда! За 2025 ще е много повече... 

1989 година БВП

2023 година БВП

Не можеш да сравняваш сегашната икономика с комунистическата! Сега сме 100 000 пъти по-добре... :P

Ти и аз да, но има хора, които бачкат за 1000 лева и са затънали в кредити...Капитализмът не е за всеки....

преди 3 часа, БаалБек написа:
преди 5 часа, andiay написа:

Започнаха се оправданията...

Не е оправдание душице...

Научи се да разбираш кво четеш....

И признанията, че си интригант..

И къде виждаш тук интрига?

Манипулация всъщност ;правиш ти в момента...

Защото важното е не това, което си подчертала в червено (това е просто саркастично намигване), а началото на това изречение, което сега ти удебелявам в синьо...

Научи се да разбираш кво четеш...

Уж за мен пишеш, а себе си визираш - проекция се нарича.

Опитите ти да ме копираш винаги са много забавни...

Пак ме ползваш, за да опишеш себе си...

Хубаво е, че си се потрудила да кликнеш в мрежата, за да разбереш кво е проекция в психологията...

Проекцията е процес, при който човек приписва свои собствени емоции, мисли, страхове или качества на другите, без да осъзнава, че те произхождат от него самия. Психологически механизъм, описан от Зигмунд Фройд и развит от Карл Юнг.

Често прибягваш до това, даже прекалено често...

При теб знания няма душице, поне не си показала такива по някой от въпросите, които си се опитвала да коментираш до сега...

Има само копиране на резултатите от кликванията ти из мрежата, ползвайки всяка анонимна глупост, която звучи в унисон с вярата ти...

Както и твоето натякване и опити да внушиш, че на Чобанов теорията е безспорен факт

И кога съм твърдял, че теорията на Чобанов е безспорен факт?

Били била така добра да ме цитираш, кога съм го направил?

Щото аз помня друго....

на 24.01.2025 г. в 0:10, andiay написа:

Душице, колко пъти да ти казвам да не използваш мен когато описваш себе си....

Пристрастия неам никакви, що се отнася до произхода на древните българи, а на вяра никога не разчитам...

Тезата на Чобанов е една от многото съществуващи тези...

Коя е вярната?

100% никой не може да каже...

Споменах тезата на доц. Чобанов на Пармобил, защото той е историка с когото доц. Стамов работи, а самият Пармобил се интересуваше от мнението на Стамов....

Книгата на Чобанов е интересна и добре е развил тезата си....

Дали е вярната?

Нимоа кажа... звучи логично и е подкрепена с доста обширни и историко-археологически аргументи, и с данните от палеогенетичните изследвания....

И двете неща обаче са въпрос на интерпретация... и лично аз не се смятам за достатъчно подготвен, за да ги приема или отхвърля на 100%...

Но си заслужава човек да се запознае с тази теория и затова си купих и книгата....

на 22.01.2025 г. в 21:54, andiay написа:

.Древните българи (т.н. прабългари) от всичко, което съм чел по въпроса ме накланя към кавказката хипотеза, категорично не са от тюркски произход, но със сигурност са били степен народ, част от множеството скитски племена... черепната деформация е сигурен признак за това....

Дали е така - един Господ знае и едва ли някога ще се разбере...

на 22.01.2025 г. в 22:55, andiay написа:

Все пак Чобанов не отрича, че при създаването на Първата Българска държава в състава й е имало славяни, като част от тях са дошли заедно с Аспарух...

Просто смята, че са били малцинство...

Никога няма да се разбере с точност....

Та... колко по-ясно да напиша, че нито една от теориите по този въпрос не е безспорен факт?

Но... някои историци изграждат теориите си около доказани вече факти, а други само върху собственото си въображение...

Друг известен руснак, който изказва мнение и то се препокрива с тезата на Державин е Дмитрий Сергеевич Лихачов.

Душице, нито Державин си чела, нито Лихачов, нито Чобанов, нито Рашев, нито Цанов, нито който и да било друг....

Державин, както казах и аз не съм чел и нямам идея каква му е тезата, но акад. Лихачов....

Душице, в кой свой труд  Лихачов посочва, че славяните са измислени през късното средновековие?

Или славянският език?

В кой свой труд акад. Лихачов твърди, че българите не са славяни?

Няма уважаващ себе си историк, който да отрича българското влияние върху езика и културата на средновековна Рус и това никой не го оспорва, не го прави и Чобанов...

Идея си нямаш, какво коментираш...

Попаднала си на нечие глупаво писание, разчитащо на тоталното невежество на "читателя" и си му повярвала...

Защото си тотален невежа по темата (и то не само по тази) и притежаваш единствено вяра, която подсилваш със всяка глупост, която засечеш в нета...

Както казах - компютъра нема шанс да те направи по-умна...

преди 9 часа, andiay написа:

Така те устройва да твърдиш, защото иначе ще лъснат глупостите ти и манипулациите. За да си защитиш тезата веднага пишеш за опонента, че си няма и идея и е функционално неграмотен. Нормален подход на комунистически трол. Много ми хареса днес интервюто на Екатерина Бончева от Комисията по досиетата, относно възхвалявания комунистически режим от някои соцносталгици.

Цитат

Така нареченото "дясно", въпреки мнозинството в парламента не прие лустрационен закон, защото голяма част от дясното идва от лявото потекло.

В тези документи е историята на България. Ние показахме какъв е бил режима...

И затова и до ден днешен икономиката ни е овладяна от определени кръгове произлизащи от лявото потекло и обучени в СССР. Правят се опити все още да останем зависими от Кремъл.

Ама чичо Анди се смее, че само ми се привиждат хора на бившата ДС. Това е, защото идея си нямам какво коментирам.

Важна е твоята идея. Тя е най-вярната и трябва да се налага на всички, ако някой я оспори то веднага му се нахвърляш с лични нападки и квалификации.

преди 19 часа, plamen.spam написа:

Затова социализмът приключи с фалит.
Външният дълг през 1989 е около 50% от БВП и само 5 месеца след 10 ноември, Луканов спря да плаща задълженията ни.

преди 19 часа, Т.Христов написа:

глупости

Не са глупости. На Плугчиева твърденията са глупости.

Plug.png

преди 45 минути, БаалБек написа:
преди 10 часа, andiay написа:

Така те устройва да твърдиш, защото иначе ще лъснат глупостите ти и манипулациите

За пореден път, душице.... кое от написаното от мен е глупост и манипулация?

Когато казвам, че нямаш дори и бегла представа от въпросите, които коментираш, то аз го и доказвам...

Последното доказателство за това бе посочването от теб на акад. Лихачов, внушавайки че той споделя виждането, че българите не са славяни, че славяните са измислени през късното средновековие и т.н. и т.н., неща които според теб е твърдял и акад. Державин, (което все повече и повече се съмнявам да е така)...

Само тотално невеж по темата индивид може да се "аргументира" с анонимни писания от нета на които е повярвал сляпо, без дори да се опита да провери дали написаното в тях отговаря на истината...

преди 1 час, БаалБек написа:

За да си защитиш тезата веднага пишеш за опонента, че си няма и идея и е функционално неграмотен.

Тцъ, когато кажа, че някой е функционално неграмотен, то аз го и доказвам, а не просто да го твърдя...

Когато кажа, че някой няма и идея кво коментира, също го доказвам, а не просто да го твърдя, като показвам несъстоятелността на доводите му...

Ти си тази (и подобните на теб без значение от убежденията им), която коментира не доводите ми, а единствено и само личността ми....

И няма как да постъпиш по друг начин, защото нито си в състояние да осъзнаеш какви елементарни глупости от нета разпространяваш, нито си в състояние да разбереш доводите на друг...

Защото разчиташ на сляпа вяра, а не на знания...

Нормален подход на комунистически трол.

Е твоят, душице...

Макар да си си внушила, че си антикомунистка...

Много ми хареса днес интервюто на Екатерина Бончева от Комисията по досиетата, относно възхвалявания комунистически режим от някои соцносталгици.

Цитат

Така нареченото "дясно", въпреки мнозинството в парламента не прие лустрационен закон, защото голяма част от дясното идва от лявото потекло.

В тези документи е историята на България. Ние показахме какъв е бил режима...

Същото ти го казах неколкократно и аз, бре душице...

До ноември 1989-а дясна опозиция на комунистите в България е нямало...

Това, което пропуска (умишлено или не) Бонева е, че и на самият народ не му пукаше ще има или не лустрационен закон...

Досиетата трябва да бъдат общодостъпни и всеки гражданин да има право да се запознае със съдържанието им....

И затова и до ден днешен икономиката ни е овладяна от определени кръгове произлизащи от лявото потекло и обучени в СССР. Правят се опити все още да останем зависими от Кремъл.

Отново "умозаключения" на някой, който няма дори и бегла представа какво коментира...

Напълно нормално е, в началото на един преход, хората свързани по някакъв начин със старата тоталитарна власт да имат икономическо предимство пред останалите, което те материализират в собствена изгода, а не в полза на чужда...

Казах ти го и по-рано - единственият политик след 1989-а, който се опълчи срещу руските икономически интереси тук, бе възможно най-левият - Жан Виденов...

В икономиката тоталната зависимост от външен фактор е вредна, без значение дали е от Кремъл, Брюксел, Вашингтон, Пекин или който и да е друг...

Ама чичо Анди се смее, че само ми се привиждат хора на бившата ДС.

То си е за смях...

Това е, защото идея си нямам какво коментирам.

Факт...

Важна е твоята идея. Тя е най-вярната и трябва да се налага на всички, ако някой я оспори то веднага му се нахвърляш с лични нападки и квалификации.

Тцъ...

Отново описваш себе си уж описвайки мен...

Ти (и подобните ти) не оспорвате твърденията ми с аргументи, а с това, че не им вярвате и ги смятате за глупост, фейк, пропаганда и т.н....

И в момента не коментираш твърденията ми, а се опитваш да ги омаловажиш коментирайки и акцентирайки на личността ми...

Нищо ново...

Типично поведение на посредствен индивид, който няма необходимия минимум от знания по дадена тема, за да я коментира, но има въпиеща нужда поне в социална анонимна мрежа да се представи за нещо, което много му се иска да бъде...

Посредствеността не може да бъде прикрита, душице, никой не може да я прикрие...

Ти също не можеш...

Но е забавно как все повече я изкарваш на показ, опитвайки се да я прикриеш....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.