Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 29 минути, maxthon написа:

Е то на целогодишна база камионите с мляко влизащи в обекта клонят към 0. Та може и на топлинен удар да получиш.

Ще се оправиш!

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

на 7.12.2024 г. в 21:47, communismatic написа:

Няма по-добър професионалист от Баева

:popcorn2:

Някой по-компетентен може ли да се включи? Щото Баалбек очевидно нищо не знае (каква изненада само), поне да се дискутира тази така интересна тема, за която се пишат и говорят толкова много глупости... Може и с пропагандни парцали, тъкмо ще се смея...

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Ако по онова време не можеш да си прибереш парите от Либия и Ирак....Къв трябва да си?

От Ирак прибрахме само 300 млн. преди 10-15 години....

САЩ ни наложиха да опростим 80% май от главницата, 100% от лихвите и да разсрочим остатъка за над 20 години....

От Либия прибрахме само 40-на млн. и то ги дарихме за болните деца от СПИН в Бенгази... сиреч нищо не прибрахме....

преди 10 минути, Мечо Хубавеца написа:

Имах предвид безвъзмездните помощи, щото  имаше и такива.... 

Помощите са отделно на ръка....

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

Колко взимаше по онова време един ендокринолог, колко взима сега ?   Колко изкарва хирург и дентален лекар?  Ами строителен работник, мскар че по онова време бяха заради частното платени?

Достатъчно, за да има среден стандарт, та дори и по-висок за тогава...

И днес не всички лекари са достатъчно добре платени, даже повечето са крайно недостатъчно и затуй емигрират....

Строителите също....

Чичо ми, преди да забегне бе първо монтажник на кранове, не искам да ти говоря кви пари изкарваше напълно легално....

После обаче се прехвърли в сфера, където легално получаваше 7 пъти по-малко, но нелегално 2 пъти повече от преди....

преди 19 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ами трябва....Ама туй не е дупка, туй е таковата....дупка е, ама не е дупка...чуй го Кокорчо...

И още ще требе тепърва....

Поне разбра ли, че вече сме с дълг над 50% от БВП?

преди 13 минути, БаалБек написа:

Туй @andiay не го одобрява. Той само факти и истини пишел. Твърди, че се крият под леглото ми.

Все пак сте само вие двамата в раздела "Политика", които се хвалите. Ти с баща си, а той с образованието си. Комплексари сър....просто комплексари.

Душице, защо непрекъснато ме замесваш във фантазиите си?

С този дет си го цитирала сте на един акъл и не ме сравнявай с него или със себе си....

С образованието си не се хваля, образованието е процес който продължава цял живот....

Досега натрупаните си знания ги доказвам...

А ти, какво показваш освен, че сляпо вярваш в пропагандни клишета и че извън тях не притежаваш дори бегли знания, но се опитваш да поставяш оценки на чужди?

Не е просто комплекс, а преждевременно спрял развитието си индивид, решил че вече може да коментира всичко щом е открил на кой да вярва....

Казах - избора си е единствено твой...

И не ти е виновна нит Москва, нит ДС, че си избрала да бъдеш вярващ посредствен индивид...

Също като комунисматика....

преди 35 минути, Мечо Хубавеца написа:

П.п. Туй че соца е държавен капитализъм, отгога го разправям. Малко хора управляват много хора както и при изродения капитализъм. На теб не може да се угоди. Има ли някъде неизроден? Туй не знам....

Че къде много хора управляват малко хора?

Много вожд, малко индианец?.... не е добра формула....

За кво требе да ми угаждаш?

Казах ти - в същността на капитализма е заложено "израждането" му в една или друга посока... свободния пазар....

И той, както и комунизма е Утопия....

Но... чист комунизъм на базата "на всекиму според потребностите и от всекиму според възможностите" е имало в най-най-най-дълбока древност....

Днес съществува само при отделни изолирани амазонски племена, които даже нямат думи като мое, твое, наше, чуждо, собственост и т.н.....

Чист капитализъм /  свободен пазар никога не е имало и никога няма да има....

Каква щеше да бъде България без комунизма?

Вътре ще намерите информация в следните сегменти.

1. Населението

2. Популярност

3. Макроикономика

4. Технологии

5. Инфраструктура

6. Армия

току-що, БаалБек написа:

1. Населението

2. Популярност

3. Макроикономика

4. Технологии

5. Инфраструктура

6. Армия

Божичко душице, ка избираш най-тъпите пропагандни статии....

Желаеш ли да ги оборвам сегмент по сегмент?

И ако го направя ще обещаеш ли първо да проверяваш, преди да пускаш пак някоя тъпотия в която искрено си повярвала?

преди 31 минути, andiay написа:

От Ирак прибрахме само 300 млн. преди 10-15 години....

САЩ ни наложиха да опростим 80% май от главницата, 100% от лихвите и да разсрочим остатъка за над 20 години....

От Либия прибрахме само 40-на млн. и то ги дарихме за болните деца от СПИН в Бенгази... сиреч нищо не прибрахме....

Помощите са отделно на ръка....

Достатъчно, за да има среден стандарт, та дори и по-висок за тогава...

И днес не всички лекари са достатъчно добре платени, даже повечето са крайно недостатъчно и затуй емигрират....

Строителите също....

Чичо ми, преди да забегне бе първо монтажник на кранове, не искам да ти говоря кви пари изкарваше напълно легално....

После обаче се прехвърли в сфера, където легално получаваше 7 пъти по-малко, но нелегално 2 пъти повече от преди....

И още ще требе тепърва....

Поне разбра ли, че вече сме с дълг над 50% от БВП?

Душице, защо непрекъснато ме замесваш във фантазиите си?

С този дет си го цитирала сте на един акъл и не ме сравнявай с него или със себе си....

С образованието си не се хваля, образованието е процес който продължава цял живот....

Досега натрупаните си знания ги доказвам...

А ти, какво показваш освен, че сляпо вярваш в пропагандни клишета и че извън тях не притежаваш дори бегли знания, но се опитваш да поставяш оценки на чужди?

Не е просто комплекс, а преждевременно спрял развитието си индивид, решил че вече може да коментира всичко щом е открил на кой да вярва....

Казах - избора си е единствено твой...

И не ти е виновна нит Москва, нит ДС, че си избрала да бъдеш вярващ посредствен индивид...

Също като комунисматика....

Че къде много хора управляват малко хора?

Много вожд, малко индианец?.... не е добра формула....

За кво требе да ми угаждаш?

Казах ти - в същността на капитализма е заложено "израждането" му в една или друга посока... свободния пазар....

И той, както и комунизма е Утопия....

Но... чист комунизъм на базата "на всекиму според потребностите и от всекиму според възможностите" е имало в най-най-най-дълбока древност....

Днес съществува само при отделни изолирани амазонски племена, които даже нямат думи като мое, твое, наше, чуждо, собственост и т.н.....

Чист капитализъм /  свободен пазар никога не е имало и никога няма да има....

Лекар специалист със стаж по онова време 300-350 лева. Сега 5000 до 7000 лева. Говорим за добри лекари...      Строители, под 4000 лева не падат добрите, в София около 6000 лева....Вярно работят здраво... Дребни, ама много дребни бизнесмени под 4000 лева също няма...  Като не ти харесва тук, заминаваш за чужбина, което е проблем за страната....         Не, ако тъй е много зле положението....Ако управниците ни са опростили дълг за милиарди са за в затвора. Доколкото знам официално само някакви милиони на Либия....

преди 20 минути, БаалБек написа:

1. Населението

2. Популярност

3. Макроикономика

4. Технологии

5. Инфраструктура

6. Армия

Само един цитат под статията ще цитирам:

"

Годишното производство през 1939 година е 266 MWh или 42 kWh/жител в България. За сравнение, по това време средното производство в света е 230 kWh/човек средно в света, а в най-развитите европейски държави 500 – 800 kWh/човек. 1985 г. стигаме Великобритания и Франция, с около 5000 кв.ч на глава. Гърция произвежда два пъти по-малко ток. Можеше да посоците колко апартамента на година получават работниците, и колко автомобила закупуват работниците. Българските работници закупуват по 100 000 новорегистрирани автомобила годишно от 1975 г. до 1980та, автопаркът се увеличава от 500 000 до един милион. 60 000 апартамента годишно за работниците. КАК Е В ГЪРЦИЯ."

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Лекар специалист със стаж по онова време 300-350 лева. Сега 5000 до 7000 лева. Говорим за добри лекари..

Тцъ, ваобще не е до това дали са добри или не днес...

Нямаш идея що специалности има дет са на неква средна заплата....

Добре, че имат възможност и за допълнително....

Лекарският труд е един от най-недооценените днес....

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Строители, под 4000 лева не падат добрите, в София около 6000 лева....Вярно работят здраво...

Чичата вземаше некогиш над 700лв. и това през 70-те...

Бащата на жена ми е бил арматурист и е давал заеми на приятели с хиляди...

Който е кадърен, обществения строй не го бърка...

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Дребни, ама много дребни бизнесмени под 4000 лева също няма...

Тези на които някога им разрешиха да продават бира по гаражите и дворовете си - колко мислиш, че изкарваха тогава?

А тези, които правеха и продаваха сувенири?

Мога да ти изброявам и още...

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

Като не ти харесва тук, заминаваш за чужбина, което е проблем за страната....

Проблем е, да...

преди 14 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не, ако тъй е много зле положението....

Ми дадох ти линк към справка на БНБ....

Кво ще рече "ако е тъй"....

И по-зле ще става, еле па ку влезем у еврозоната.... съдбата на Гърция...

преди 17 минути, Мечо Хубавеца написа:

.Ако управниците ни са опростили дълг за милиарди са за в затвора.

Принудиха ги ...

Цитат

Преговорите за уреждане на дълга стартираха още през септември 2005 г. и през целия период бяха дискутирани различни възможни варианти. Тласък на преговорите бе даден след срещите на българския министър на финансите с иракския му колега в края на 2006 г. и по време на неговото посещение в американското министерство на финансите през февруари 2007 г.

На 8 ноември 2007 г. правителството одобри двустранно споразумение между България и Ирак, с което се уреждат български вземания от Ирак в размер на 1,86 млрд. долара (в т.ч. Главница 1,259 млрд долара и лихви 601 млн. долара до 2004 г.), произтичащи от междуправителствени споразумения и протоколи, сключени преди 1989 г.

За целите на споразумението бе постигната обвързана договореност между актуализираната оценка на българските вземания от Ирак чрез допълнително начисляване на лихви за забава и коефициента за директно изплащане на задълженията на Ирак. В този смисъл Ирак прие нов актуализиран размер на задълженията си общо в размер на 3,51 млрд. долара, а българската страна прие коефициент на директно изплащане на дълга 10,25 цента за долар.

преди 21 минути, Мечо Хубавеца написа:

Доколкото знам официално само някакви милиони на Либия....

Към 89-а Либия ни дължи близо половин милиард...

Към 95-а признава само 380 млн. с лихвите...

След случилото се с медиците ни - признава само 38 млн....

И уж ни ги връща, а ние ги даряваме на Фонда за Бенгази...

преди 2 часа, andiay написа:

Външния дълг на България към 1989-а е към 10 млрд....

10 млрд какво? Сирене, домати? 

Цитат

Според данни на БНБ брутният външен публичен дълг на България през 1989 г. е 10,6 милиарда щатски долара. Събрани външният и вътрешният държавен дълг правят приблизително 21,9 млрд. щатски долара брутен държавен дълг. 

Предвид инфлацията и промените в курса на долара, тази стойност не може да бъде директно съпоставена с дълга на страната от последните години, без да бъдат направени необходимите приравнителни изчисления. За да получим приблизителна сума, която да можем да сравним, използваме калкулатор на инфлацията, който показва, че днес тя би се равнявала на 55,7 млрд. долара.

Дългът от различни периоди обикновено се сравнява по съотношението му спрямо БВП, а не като номинална стойност, тъй като този показател дава по-цялостна представа за състоянието на публичните финанси. През 1989 г. брутният вътрешен продукт на България според Световната банка е 22 млрд. долара спрямо тогавашния курс на валутата. Това означава, че дългът спрямо стойностите по валутния курс от 1989 г. се равнява на приблизително 100% от БВП.

Източник

Цитат

https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/202401_s_ged_press_a1_bg.pdf

И се гласува ново теглене после...

Дупката от 18 млрд. в бюджета требе се запълни отнекъде....

От линка който си дал ясно се вижда, че реално съотношението дълг към БВП намалява от 2015 до сега.. Не гледай дълга като абсолютна стойност, а гледай процента

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 14 минути, Gaming_Solutions написа:

Austin Powers Lol GIF

преди 14 минути, Gaming_Solutions написа:

Според данни на БНБ брутният външен публичен дълг на България през 1989 г. е 10,6 милиарда щатски долара. Събрани външният и вътрешният държавен дълг правят приблизително 21,9 млрд. щатски долара брутен държавен дълг. 

Би ли разяснил по-подробно същността на вътрешния дълг?

Брутният външен дълг на България в края на октомври 2024 г. възлиза на 47,1 милиарда евро (46.1% от БВП), според БНБ.

Тепърва трябва да се приеме и нов бюджет, в който засега дефицитът се очертава да е 18 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/biznes/article/19616518

преди 12 минути, M.Николов написа:

Austin Powers Lol GIF

Цитат

Според най-новите данни на Евростат, България остава с най-нисък дял на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз, отчитайки 22,1% в края на второто тримесечие на 2024 година.

Това е значително под средното ниво за ЕС, което е 81,5%, и за страните от еврозоната, където дългът е 88,1%. Въпреки че България поддържа положителна позиция, общият дълг на страните от ЕС нараства леко спрямо предходното тримесечие.

източник

eurostat

преди 11 минути, M.Николов написа:

Би ли разяснил по-подробно същността на вътрешния дълг?

Tова са пълни глупости... Гледах тогавашният шеф на БНБ, даже представи и документи. Към 10-ти ноември 1989-а брутният дълг на НРБ е 8,9 милиарда долара, а нетният е между 4,4 и 4,5 милиарда, понеже сме имали да взимаме пари от арабите, от СССР и прочее...Ако говорим за дълга към 31-ви декември 1989-а е твърде вероятно да е бил повече, понеже Луканов започва тоталното разграбване. Ако не ме лъже паметта само за "Център Сорос" дава няколко милиона, дава и на СДС за "демократизиране" и прочее... Абсолютен боклук и национален предател. Колко хора са се облагодетелствали в ония години, направо ни е бедна фантазията. Не случайно през август 1990 г. се подпалва и Партийният дом след договорка между сини и червени... И освен това... да се сравнява тогавашният дълг на България със сегашният е меко казано глупаво, понеже тогава България има огромни активи за поне 50 милиарда, които да бъдат приватизирани и да се закърпи бюджета и да се започне "на чисто". Сега какво имаме по-точно? Дебилно младо поколение, застаряващо население и циганори на помощи... Аз само като чуя/чета някой да ми обяснява, че нещата за България вървели добре, яко ме напушва на смях. Аз сериозно... не знам, да има по-голям кенеф от България. Иди в Румъния, ония си направиха реформите и вървят напред... При нас останаха само оправданията със социализма, те още крепят простаците, понеже е много готино и удобно за неуспехите си, все да виниш някой друг... Оня ден даже гледах по СКАТ оня тъпоъгълник Пело Кръстев, беше поканил някакъв негов съратник от хората на Боян Расате, та... двамата искрено си вярваха, че хората почвали да се връщат от чужбина. Кухи като матрьошки...

преди 39 минути, andiay написа:

Тцъ, ваобще не е до това дали са добри или не днес...

Нямаш идея що специалности има дет са на неква средна заплата....

Добре, че имат възможност и за допълнително....

Лекарският труд е един от най-недооценените днес....

Чичата вземаше некогиш над 700лв. и това през 70-те...

Бащата на жена ми е бил арматурист и е давал заеми на приятели с хиляди...

Който е кадърен, обществения строй не го бърка...

Тези на които някога им разрешиха да продават бира по гаражите и дворовете си - колко мислиш, че изкарваха тогава?

А тези, които правеха и продаваха сувенири?

Мога да ти изброявам и още...

Проблем е, да...

Ми дадох ти линк към справка на БНБ....

Кво ще рече "ако е тъй"....

И по-зле ще става, еле па ку влезем у еврозоната.... съдбата на Гърция...

Принудиха ги ...

Към 89-а Либия ни дължи близо половин милиард...

Към 95-а признава само 380 млн. с лихвите...

След случилото се с медиците ни - признава само 38 млн....

И уж ни ги връща, а ние ги даряваме на Фонда за Бенгази...

Добрите винаги са търсени, ако не са доволни тук, емигрират...Което не е добре.  По онова време туй беше трудно.

Кво е работил тоз твой чичак? За 70 те години такава заплата е била рядкост...Виж тези, които работиха на частно тогава правеха кинти...правеха, но не могат да се сравняват със сегашните. Парите тогава ако не бяха в зелено, нямаха такава стойност като сега....                 Ами бърка му, родителите ми бяха много кадърни специалисти, но живееха скромно. Едва по време на демокрацията им се вдигна стандарта... моят също.           Не съм го отворил още, лошо, лошо....Кво да става, инфлация...Рай за длъжниците...

Ха. ха! Как така признава само 380 мл с лихвите? :)   Нещо се бъзикаш!? Аааа, изведнъж дългът още намалява и то десетократно  и става това дето и аз го знам.... Как стават тия неща? :) 

П.П.  Според най-новите данни на Евростат, България остава с най-нисък дял на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз, отчитайки 22,1% в края на второто тримесечие на 2024 година.

Това е значително под средното ниво за ЕС, което е 81,5%, и за страните от еврозоната, където дългът е 88,1%. Въпреки че България поддържа положителна позиция, общият дълг на страните от ЕС нараства леко спрямо предходното тримесечи

П.П. Брутният външен дълг1 в края на януари 2024 г. възлиза на 44 961.2 млн. евро (44.4% от БВП2), което е с 357.2 млн. евро (0.8%) повече в сравнение с края на януари 2023 г. (44 604 млн. евро, 47.5% от БВП)....     

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

Според най-новите данни на Евростат, България остава с най-нисък дял на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз, отчитайки 22,1% в края на второто тримесечие на 2024 година.

Така е, само че.....

"Външният дълг на дадена страна е сумата от дълговете на всички местни лица към кредитори извън страната.

Длъжници могат да бъдат държавата, регистрирани в страната предприятия и жители на страната, а кредитори - чужди държави, банки и други предприятия или частни лица от други страни, както и международни финансови институции, като Международния валутен фонд и Световната банка."

Тоест реално:

преди 19 минути, Flashback написа:

Брутният външен дълг на България в края на октомври 2024 г. възлиза на 47,1 милиарда евро (46.1% от БВП), според БНБ.

Тепърва трябва да се приеме и нов бюджет, в който засега дефицитът се очертава да е 18 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/biznes/article/19616518

преди 32 минути, Мечо Хубавеца написа:

Аааа, изведнъж дългът още намалява и то десетократно  и става това дето и аз го знам.... Как стават тия неща? :) 

Не съм икономист, но по спомен (обсъждал съм го с икономисти преди време) се отчитат различни неща и от там процента от едните е 46, а от другите 22. Мисля, че БНБ не отчиташе някои приходи като задълженията на фирмите. В крайна сметка съотношението дълг към БВП ни е едно от най-ниските в ЕС и спокойно можем да си позволим дори по-висок дълг, защото имаме работеща икономика. Държавния бюджет не е като семейния такъв и хората не бива да се плашат от кредити, стига разбира се да имаме здрава икономика. В момента идеята е дефицита да е под 3% и е съвсем реално да се случи

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 5 часа, Мечо Хубавеца написа:

Кашкавалът Витоша беше на пазара много преди Левски да го прекръстят на Витоша. Щеше да е добре сините и сега да са с име Витоша, а Ботев Пловдив да е Тракия. Врачанският Ботев можеше да се казва Балкан.

Ми то и Цецека-то трябваше да се казва "Литекс", ма щеше да има много квичене и справедливостта не възтържествува.

---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  

преди 4 часа, N1K17Y написа:

Не те знам какво ще правиш, аз ще си хапна сирене, защото винаги имам в хладилника. 

Ми ще отида и ще си го купя, ама цената няма да е тази, която ти пресмяташ за да ти излезе сметката на пробитата опорка.

преди 27 минути, ivottoshev написа:

Ми то и Цецека-то трябваше да се казва "Литекс", ма щеше да има много квичене и справедливостта не възтържествува.

---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  

Ми ще отида и ще си го купя, ама цената няма да е тази, която ти пресмяташ за да ти излезе сметката на пробитата опорка.

Ти ако искаш си пазари и от кварталния магазин на бай Георги, който се "зарежда" от Кауфланд и то го продава за 40 лева килограма. Избори много има. Сега :) 

преди 1 минута, N1K17Y написа:

Ти ако искаш си пазари и от кварталния магазин на бай Георги, който се "зарежда" от Кауфланд и то го продава за 40 лева килограма. Избори много има. Сега :) 

За да излязат сметките ти има само два дарианта:

1) Купуваш си само боклуци

2) Дебнеш промоции и зареждаш хладилника до горе, за да ти стигне за месец-два, до следващата промоция

И в двата случая опорката ти се оказва пробита, щото нито евтиното "сирене" е сирене, нито промоционалната цена е истинската.

Въртиш, сучеш и все за смях ставаш. Твоя воля. Щом те влече...

преди 18 минути, M.Николов написа:

Само един цитат под статията ще цитирам:

То да е само това....

В статията има не само грешни данни, ами и откровени манипулативни сравнения и лъжи....

Да сравняваш магистрали между България и Франция или Австрия?

При условие, че тук е нямало и междуградски пътища, нямало е електрификация, канализация, централно водоподаване и т.н. и т.н....

А спрямо Гърция БВП пер капита на България до 1989 е бил винаги с около 50% по-нисък...

преди 29 минути, Gaming_Solutions написа:

10 млрд какво? Сирене, домати? 

Долара...

преди 33 минути, Gaming_Solutions написа:
Цитат

Предвид инфлацията и промените в курса на долара, тази стойност не може да бъде директно съпоставена с дълга на страната от последните години, без да бъдат направени необходимите приравнителни изчисления. За да получим приблизителна сума, която да можем да сравним, използваме калкулатор на инфлацията, който показва, че днес тя би се равнявала на 55,7 млрд. долара.

Дългът от различни периоди обикновено се сравнява по съотношението му спрямо БВП, а не като номинална стойност, тъй като този показател дава по-цялостна представа за състоянието на публичните финанси. През 1989 г. брутният вътрешен продукт на България според Световната банка е 22 млрд. долара спрямо тогавашния курс на валутата. Това означава, че дългът спрямо стойностите по валутния курс от 1989 г. се равнява на приблизително 100% от БВП.

Покажи още  

Източник

Фактчек?

Базиран на журналистически твърдения и сметки?

Има официални доклади на БНБ бре салюшън....

преди 38 минути, Gaming_Solutions написа:

От линка който си дал ясно се вижда, че реално съотношението дълг към БВП намалява от 2015 до сега.. Не гледай дълга като абсолютна стойност, а гледай процента

Да, признавам, не обърнах внимание....

Явно отдавна е тенденцията, спомням си че беше паднала доста по-долу....

Както казах, тепърва предстои още увеличение, и като абсолютна, и като процентна стойност...

А още не са почнали плащанията по дългосрочните дългове...

преди 30 минути, Gaming_Solutions написа:

Имаш ли представа, какво отразява тази статистика?

Или викаш 47 млрд. дълг от прогнозен 101 млрд. БВП е 22%?

преди 31 минути, Мечо Хубавеца написа:

Кво е работил тоз твой чичак? За 70 те години такава заплата е била рядкост...

Написах ти бре, чети....

Монтажник на кулокранове....

После отиде на работа дет изкарваше легално 120 лв., а нелегално 1200 и нагоре...

После избяга, заедно с дъщеря си и с "Булгарреното", уж на екскурзия...

преди 38 минути, Мечо Хубавеца написа:

Виж тези, които работиха на частно тогава правеха кинти...правеха, но не могат да се сравняват със сегашните

Невъзможно е нищо да се сравнява ей така наизуст...

преди 39 минути, Мечо Хубавеца написа:

Парите тогава ако не бяха в зелено, нямаха такава стойност като сега.... 

Имаха достатъчна стойност за времето си...

преди 41 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ами бърка му, родителите ми бяха много кадърни специалисти, но живееха скромно. Едва по време на демокрацията им се вдигна стандарта... моят също.

Тцъ, не го бърка...

преди 43 минути, Мечо Хубавеца написа:

.Кво да става, инфлация...Рай за длъжниците.

И за тех нема да е рай...

Влизането в еврозоната прави още по-достъпни и лесни правителствените кредити...

преди 45 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ха. ха! Как така признава само 380 мл с лихвите? :)   Нещо се бъзикаш!? Аааа, изведнъж дългът още намалява и то десетократно  и става това дето и аз го знам.... Как стават тия неща? :) 

Ми ей така...

Кадафито казва - толкоз и ша ги върна коги мога...

Наще са претендирали поне за 500 млн...

После па казва 38 млн. връщам ви ги и вие ги дарявате на фонда за Бенгази...

Медиците още са в затвора...

Общо от Ирак и Либия сме загубили над 2 млрд. долара (главници)....

Цитат

Миражът за потоци от лесно спечелени петродолари кара Тодор Живков и обкръжението му с лека ръка да одобряват отпускането на огромни заеми за Ирак и Либия - в размер на над 2,6 милиарда долара, с които да се финансира българският оръжеен експорт. След 1987 г. режимите в Багдад и Триполи напълно прекратяват договорения за погасяването на кредитите износ на нефт за НРБ. 

преди 59 минути, Мечо Хубавеца написа:

П.П.  Според най-новите данни на Евростат, България остава с най-нисък дял на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз, отчитайки 22,1% в края на второто тримесечие на 2024 година.

Това е друго, бре Мечо...

преди 37 минути, Gaming_Solutions написа:

В крайна сметка съотношението дълг към БВП ни е едно от най-ниските в ЕС и спокойно можем да си позволим дори по-висок дълг, защото имаме работеща икономика. Държавния бюджет не е като семейния такъв и хората не бива да се плашат от кредити, стига разбира се да имаме здрава икономика. 

Всеки с това глупаво клише оправдава пълното безхаберие в България...

Кое й е толкова работещото на икономиката?

Що при тази добре работеща икономика имаме такива дупки в бюджета?

Да трупаш дълг, за да повишаваш бюджетни разходи за заплати на държавни служители и пенсионери е възможно най-тъпото нещо, което една власт може да направи, това са пари хвърлени на вятъра, а не кредит който да инвестираш в нещо, което поне след време ще ти донесе печалба и ръст на икономиката...

Представи си, че при този "скромен" наш дълг утре получим отказ за нови кредити, а идва време да правим голяма вноска по старите...

Кво се случва?

преди 10 минути, andiay написа:

Всеки с това глупаво клише оправдава пълното безхаберие в България...

Кое й е толкова работещото на икономиката?

Що при тази добре работеща икономика имаме такива дупки в бюджета?

Да трупаш дълг, за да повишаваш бюджетни разходи за заплати на държавни служители и пенсионери е възможно най-тъпото нещо, което една власт може да направи, това са пари хвърлени на вятъра, а не кредит който да инвестираш в нещо, което поне след време ще ти донесе печалба и ръст на икономиката...

Представи си, че при този "скромен" наш дълг утре получим отказ за нови кредити, а идва време да правим голяма вноска по старите...

Кво се случва?

Така, аз говоря за цифрите в момента, сами по себе си те не са стряскащи, нито дълга/БВП е стряскащ, нито дефицит под 3% Сега какъв бюджет ще се гласува и приеме ще видим, най-вероятно ще има много критики от моя страна. А за това колко е работеща икономиката говори факта, че при повишаване на дълга в абсолютна стойност се намалява въпросното съотношение, което вече коментирахме. 

И да, дълга ни е скромен спрямо икономиката ни и няма нужда от кавички. А за това, което ме караш да си представя, няма такива индикации и не е нужно да си го представям. 

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Така, аз говоря за цифрите в момента, сами по себе си те не са стряскащи, нито дълга/БВП е стряскащ, нито дефицит под 3% Сега какъв бюджет ще се гласува и приеме ще видим, най-вероятно ще има много критики от моя страна. А за това колко е работеща икономиката говори факта, че при повишаване на дълга в абсолютна стойност се намалява въпросното съотношение, което вече коментирахме

Дефицита ни е под 3%, защото го финансираме с дълг бре салюшън....

А тази година вдигаме с 1/3 средно заплатите на всички държавни служители, това са пари от бюджета, като към тях прибавяме и увеличените суми по осигуровките им, които 100% се плащат също от бюджета..

Към това прибавяме и вдигането на пенсиите, което също ще е за сметка на бюджета....

Това са все категории, които не участват в трупането на БВП....

Служебният министър на финансите обяви онези 18 млрд. като реална възможност за дупка в бюджета...

Намалението, за което говориш е минимално - 1%....

Икономиката ни е с мижав ръст, и то не от днес....

По БВП пер капита вече ни изпревари дори и Черна гора, а за Турция да не говорим....

Продължим ли да финансираме с дълг неща, които не водят до по-висок ръст, то неизбежно ще стигнем до скок и в онези %-ти...

А близо 50% брутен външен дълг спрямо БВП хич не е успокояващо....

При положение, че и външнотърговският ни баланс е отрицателен, то става още по-обезпокоително....

преди 46 минути, Gaming_Solutions написа:

И да, дълга ни е скромен спрямо икономиката ни и няма нужда от кавички. А за това, което ме караш да си представя, няма такива индикации и не е нужно да си го представям.

Същото са смятали и преди 1989-а...

Дългът ни тогава е бил в приблизително същите %-ти....

Затова ти казах представи си, чисто хипотетично...

Озовали сме се от "грешната страна на историята", спират да ни дават кредити...

Кво прайм?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.