Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, NovakJ написа:

Твоят "БАБА" след като е в бизнеса са "кашар пейнира" не ти ли е казал, че само със сухо мляко сирене не може да се направи ага аби, ибрик ефенди.... 😂

На Джокера пак му е особено сложно, да осмисли пост... Много трудна задача му е, очевидно... 😆😆😆

Тоя... как изобщо успява, да си включи компютъра... 😆😆😆

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 минута, communismatic написа:

На Джокера пак му е особено сложно, да осмисли пост... Много трудна задача му е, очевидно... 😆😆😆

Тоя... как изобщо успява, да си включи компютъра... 😆😆😆

Ти последно "чибурашка" ли си или "аби"? 😂

преди 3 минути, NovakJ написа:

Ти последно "чибурашка" ли си или "аби"? 😂

Няма да сменя акаунта, това с тия турски шитни ще върви дълго време... Джокера и Баалбек намериха за какво да се хванат. Ще мине една година, гаранция... 😆

Днес е голям ден за двамата, намериха смисъл в живота си... 😆😆
То... след толкова гаврене... по едно време сигурно са мислили и да спират, да постват тук... 😆

Голям форум е тоя, заклевам се... Толкова много умни глави на едно място... Само "Наука" е конкуренция... оказа се, че Джоко бил влизал там... 😆

Няма да сменя акаунта, това с тия турски шитни ще върви дълго време... Джокера и Баалбек намериха за какво да се хванат. Ще мине една година, гаранция... 😆

Днес е голям ден за двамата, намериха смисъл в живота си... 😆😆
То... след толкова гаврене... по едно време сигурно са мислили и да спират, да постват тук... 😆

Голям форум е тоя, заклевам се... Толкова много умни глави на едно място... Само "Наука" е конкуренция... оказа се, че Джоко бил влизал там... 😆

Проверявам:

2025-01-20180337.png.23fed88b7e8689207cc3fe92079fc163.png

Днес сме 20.01.2025 г.!

Уникалнооо.... 😂

За толкова краък период от време, токова много пъти да се изложиш няма как да не призная, че си талант.... 😂

току-що, NovakJ написа:

За толкова кратък период от време, токова много пъти да се изложиш няма как да не призная, че си талант.... 😂

Бе не знам, колко съм се "изложил" ама е факт, че бая сълзи съм ти докарал. Щом тръгна да ми проверяваш акаунта във форум "Наука", значи нещата хич не са добре... 😆😆😆😆
Толкова много ли ме мразиш? Обещавам, няма вече да те гавря толкова... 😆😆😆

преди 8 минути, communismatic написа:

Бе не знам, колко съм се "изложил" ама е факт, че бая сълзи съм ти докарал. Щом тръгна да ми проверяваш акаунта във форум "Наука", значи нещата хич не са добре... 😆😆😆😆
Толкова много ли ме мразиш? Обещавам, няма вече да те гавря толкова... 😆😆😆

Измисли си нова тема за диалог, че със бившите се изложи достатъчно.... 😂

a man in a suit and tie is laughing and saying `` no comment '' while sitting at a table .

току-що, БаалБек написа:

Браво за положения труд, но това какво общо има, че правиш плоски опити да манипулираш.

Кое в думите ми е манипулация бре душице?

Защото това...

току-що, БаалБек написа:

Последен пример е твърдението ти

преди 3 часа, andiay написа:

под леглото или в гардероба ти крие ли се ДС?

Е всъщност саркастичен отговор на твоя манипулация, било тя умишлена или не....

По-скоро не е умишлена и ти наистина вярваш и ретранслираш едно плоско пропагандно клише...

След още 50-ет години пак ли с ДС ще оправдаваш настоящето?

преди 6 минути, БаалБек написа:

И какво като Костов е бил 

преди 3 часа, andiay написа:

член на идеологическият отдел във ВМЕИ "Ленин"...

Да не е бил в ДС? Там са истинските кукловоди. Той (Костов) да не би еднолично да е взимал решеня? Нали около него е имало "експерти" подчинени на Москва и са го съветвали по "правилния" начин.

Имаш ли представа как се е ставало член на Специализирания научен съвет на Центъра по идеологически дисциплини във ВМЕИ „Ленин“?

Имаш ли представа, че е кандидатствал за член на БКП?

Имаш ли представа, че преди да стане преподавател е бил точно експерт по политикономия?

Имаш ли представа, че точно той е бил изпратен в Москва за повишаване на квалификацията си?

Имаш ли представа, че преди да стане част от СДС сам е поискал да е част от БСП, а Луканов лично го е препоръчал на СДС?

Докато се вглеждаш в ДС изпускаш много, много повече....

преди 19 минути, БаалБек написа:

В България има ли лустрация? Знаят ли се всички агенти, доносници и нещатни служители на партийната ДС, която е била вярна на БКП и най-вече на господарите от Кремъл. Ти как очакваш истински промени да настъпят, като все още има в сянка такива хора. Даже и децата им са в сегашните служби, но те не са спирали с контактите си с Москва.

Я посочи за кои деца на бивши ДС служители днес са в сегашните служби?

Щот преди ми даде пример с една лайфстайл инфлуесърка...

А аз ти посочих Терзиев и Христо Иванов....

Душице, някога комунистите оправдаваха всичко със "западния империализъм" и "вътрешните врагове", които разпространяват пропагандата на империалистите....

Днес сте същите....

За пореден път ще ти кажа - лустрацията е процес, който стартира отдолу (народа) нагоре (управляващи)....

Истинските промени - също....

Трябва народа да ги желае, за да се случат...

В България нямаше как да има лустрация, при положение, че почти цялата опозиция бе от бивши нереализирани членове или кандидат членове на БКП и бивши доносници на ДС...

Тук Москва вече няма нищо общо, реално след идването на Горбачов, Москва спира да се намесва....

След разпада на СССР пък - съвсем....

След 1991-а интересите на Русия в България са единствено икономически, а най-много се е противопоставял на тези интереси.... Виденов, който в глупавата си наивност докара страната до крах...

ДС винаги е били "мюре"...

преди 48 минути, БаалБек написа:

И по-добре не споменавай за образованието си, защото по държанието ти към определени потребители, въобще не ти подхожда. И не се оправдавай като детенце "ама те първи започнали".

Поведението ми няма нищо общо с образованието ми....

Аз съм директен човек по природа....

Когато някой е глупав - казвам му че е глупав...

Когато някой е посредствен - казвам му, че е посредствен...

Когато някой очеизвадно не е в час по въпроса, който коментира - то казвам му, че е некомпетентен...

И не само казвам, а и доказвам думите си....

Затова... "каквото повикало, такова се обадило"...

А ти по-добре първо натрупай знания и тогава коментирай, а недей да ретранслираш пропагандни клишета, на които сляпо си повярвала....

И току виж установиш, че е имало полза от сарказъма ми към теб...

Избора си е твой, живота си е твой - казвал съм ти го....

Болшинството хора предпочитат посредствеността - по-лесно и по-спокойно е да вярваш, а не да знаеш...

преди 2 минути, NovakJ написа:

Измисли си нова тема за диалог, че със бившите се изложи достатъчно.... 😂

a man in a suit and tie is laughing and saying `` no comment '' while sitting at a table .

Кажи, намери ли нещо за Кимон Георгиев? То голямо търсене падна... даже си проверяваше старият хард... 😆

Ти прави сметка, какво съм му причинил... 😆

преди 5 минути, communismatic написа:

Кажи, намери ли нещо за Кимон Георгиев? То голямо търсене падна... даже си проверяваше старият хард... 😆

Ти прави сметка, какво съм му причинил... 😆

Не съм проверявал "стария хард" както се изрази... взех ССД-то от служебния компютър защото на него има линукс ОС и там ми е профила за форум Наука! 

Нищо не намерих за този Кимион, дори не намерих такъв елемент в форума...

преди 1 час, N1K17Y написа:

Още една тайна ще ти издам, дал си линк към сирене във вакуум опаковка вместо насипно и срока му на годност е повече от половин година, а не 3 дена :hush:

Казах ти че ако продължиш ще се овъртолиш още ама ти… 

Като е вакумирана опаковката означава че истинската му цена е промоционалната?!?

Пак ще те питам: ако ми се дояде сирене днес какво правим? 

преди 1 час, N1K17Y написа:

преди 1 минута, NovakJ написа:

Не съм проверявал "стария хард" както се изрази... взех ССД-то от служебния компютър защото на него има линукс ОС и там ми е профила за форум Наука! 

Нищо не намерих за този Кимион, дори не намерих такъв елемент в форума...

Ама що толкова го търси, защо ти е толкова важно... 😆

преди 1 час, teo-glavata написа:

Е, то е ясно, че на тази цена не може да е само от месо. Аз купувам "Камчия" на едро от известо време - този на "Белла" /народен/ и според сертификата, който имам от производителя:

Както казах - ентри левъл...

Зависи за кви нужди го купуваш...

На Житница е по-добър...

А сертификатите са просто документ за пред властите....

преди 56 минути, teo-glavata написа:

Вкъщи.....ама домашено приготвен подобен колбас, няма как да ти падне на 12 лв/кило. Като искат да ядат вкусни колбаси от месо, ще си поръчват "а ла карт". На "шведската маса" за закуска - камчия

Не бих предложил дори и на "шведска маса" подобно извращение...

Освен ако и клиентите ми не са ентри левъл....

преди 1 час, andiay написа:

Витоша бе кашкавал от краве мляко, Балкан бе от овче...

Балкан имаше леко тръпчив вкус и по-зърниста консистенция, общо взето "тежко сирене"...

И на мен Витоша ми харесваше повече...

Вкус се докарва...

Има и сирена от 10-12 лв. килото, които при сурова консумация имат приличен вкус...

И досега не ми стана ясно защо не ги наричаха краве и овчи кашкавал, а Витоша и Балкан...Конкуренция нямаше, къв беше тоз марктениг...       Относно цената, да я докараш до 2,60 лева за узряло толкова време сирене и до 4,00 лева за узрял кашкавал, значи че си плащал стотинки на краварите и мандраджиите, демек експоатирал си ги здраво...Другият вариант е цената да е дотирана, демек държавата плаща от данъците на всички да се получи такава цена...Трети вариант е сбор от първите два варианта, а четвърти е третият плюс неспазаване на БДС. 

преди 9 часа, AAUUXX написа:

Качествената храна е основен фактор за дълголетието - здраво тяло ,дух и психика ,но очевидно 35г за нас това не ни е приоритет ,въпреки последните години да опитват да вкарат някой продукти в нормативни граници на производство ,колко се получава не мога да кажа. Е неминуемо лошото качество на хранителните продукти които всички консумираме се отразява на всички ни и това ясно го показва статистиката на смъртност ,хронични заболявания и инвалидност у нас, родното ни производство е заменено почти напълно от внос, като за качеството му отговарят други.

А кога е било приоритет?

Каква ти е теорията, че по времето на комунизма сме яли качествена храна и средната продължителност на живота е била по-голяма? Ще те изненадам, но не е така. Преди 89-та средната продължителност е била около 71 години, сега се е покачила на около 75. Ама как само твърдиш, че статистиката ясно го показвала все едно си я проверил. За да не съм голословен:
Bulgaria Demographics 2024 (Population, Age, Sex, Trends) - Worldometer

ПП. Между другото това рязко покачване между 1940-1965 се дължи на западното откритие "Пеницилин"

преди 59 минути, Flashback написа:

Опитвал съм овче сирене в България, щях да си изповръщам червата, мирише на овца, та не се трае.

Тази гръцка фета въобще не мирише на овца, вкусът е страхотен.  

Купувал съм гръцка фета от Лидъл, но отново бледнее като вкус в сравнение с доказаната марка, която предимно купувам. 

Различна технология е на фетата и българското овче...

А за миризмата - не всяко овче мирише...

Вкус другар нема...

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

И досега не ми стана ясно защо не ги наричаха краве и овчи кашкавал, а Витоша и Балкан...

Витоша ли? Аз се сещам само за...
2112194512.jpg

преди 8 минути, communismatic написа:

Витоша ли? Аз се сещам само за...
2112194512.jpg

Кашкавалът Витоша беше на пазара много преди Левски да го прекръстят на Витоша. Щеше да е добре сините и сега да са с име Витоша, а Ботев Пловдив да е Тракия. Врачанският Ботев можеше да се казва Балкан.

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Кашкавалът Витоша беше на пазара много преди Левски да го прекръстят на Витоша. Щеше да е добре сините и сега да са с име Витоша, а Ботев Пловдив да е Тракия. Врачанският Ботев можеше да се казва Балкан.

Хах... аз се пошегувах. Помниш ли мача? Гибона беше казал в "Кодспорт", че комунистите искали, да спрат Левски, понеже ставал много силен... Странно... щото ЦСКА на Ицо, Емо и Любо стават шампиони само две години по-късно... ;)

Всъщност... май Лъчо Танев е още в състава. Още не е получил оная контузия, която му приключва кариерата...
16493194122.jpg

преди 4 минути, parmobil написа:

Вие хубаво се разписахте за сирене, ама аз през 80-те кравето го помня 3.60 лв. Онзи "спомен" за 2.60 е бая вехт.

2,60 лева беше сиренето поне до 1985 година.

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

A ЦСКА бяха Средец след случката.

току-що, Мечо Хубавеца написа:

И досега не ми стана ясно защо не ги наричаха краве и овчи кашкавал, а Витоша и Балкан...Конкуренция нямаше, къв беше тоз марктениг...       Относно цената, да я докараш до 2,60 лева за узряло толкова време сирене и до 4,00 лева за узрял кашкавал, значи че си плащал стотинки на краварите и мандраджиите, демек експоатирал си ги здраво...Другият вариант е цената да е дотирана, демек държавата плаща от данъците на всички да се получи такава цена...Трети вариант е сбор от първите два варианта, а четвърти е третият плюс неспазаване на БДС

Неам идея що са ги нарекли така....

2.60 е била нормална цена за онова време...

Мляко бол, качествените му показатели също са на ниво, рандемана е в нормата от около 5л. мляко за 1кг. зряло сирене...

Повечето краве мляко е било от кравеферми, а те пък са държавни или кооперативни...

Вуйчо ми гледаше няколкостотин, а може би дори 1000 овце, не знам за колко точно са му изкупували млякото, но го продаваше за около 40-50 ст. на частно...

Млякото бе просто почти целогодишен бонус за него, основно печелеше от вълната и месото...

Но... краве пълномаслено пастьоризирано мляко в магазина бе май 36ст....

Едва ли изкупната му цена е надвишавала 15ст....

БДС нямаше ка да не се спазва, а и не е имало нужда от това....

За онази икономика не е проблем да зрее и 3 месеца, нито пък кашкавала 6 месеца....

Хах... аз се пошегувах. Помниш ли мача? Гибона беше казал в "Кодспорт", че комунистите искали, да спрат Левски, понеже ставал много силен... Странно... щото ЦСКА на Ицо, Емо и Любо стават шампиони само две години по-късно... ;)

Всъщност... май Лъчо Танев е още в състава. Още не е получил оная контузия, която му приключва кариерата...

Левски наистина бяха много силни през 1984 г. и 1985 г. През този период само биеха ЦСКА до мача за купата. Контузията на Танев беше доста по-късно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.