Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 22 минути, andiay написа:

Не са, но той "успешно" доразви идеята....

Без да съм сменял предприятия (всъщност само за много кратък период - 6м., съм работел в предприятие), то и пред моите очи се случваха нещата, а като завърших дори ми бе предложено да стана част от нещата. Имах обаче други планове и отказах, мой състудент се съгласи. Не съжалявам. Ще се изненадаш (или пък не), колко добре работеха по места БСП и СДС във взаимноизгодно сътрудничество...

Ми една от големите му далавери е точно от този период...

Спомняш ли си "Цитрон" и Красимир Стойчев?

И как получи този лиценз?

И как "разви" мрежата с техника вкарана като временен внос?

Но... нито далаверите в приватизацията, нито действията му като министър на финансите са това, което го нарежда сред най-вредните за България политици....

В интерес на истината, при действията му във финансовата политика ползите са повече от вредите и това трябва да му се отчете...

Обаче... Костов е този който наложи модела на държавен рекет над медии и бизнес, той е този, който потъпка свободата на словото в България и наложи т.н. "мека цензура", той е този който окончателно уби т.н. "синя идея" и надеждите на българите, че могат да бъдат нещо повече от втора класа европейци, той е причината и днес българите да смятат, че "всички са маскари" и т.н. и т.н....

А между 1997-а и 2001-а имаше всички лостове да обедини, а не да разедини още повече българите...

Да им покаже, че има и друг път за България, различен от това да бъде зависима от личността на власт....

Това са най-големите грехове на Костов... за мен естествено...

А що се отнася до приватизацията... то тя в България се случи тогава, когато вече бе безвъзвратно късно и това бе умишлено, с активното съдействие и на "комунисти" и на "демократи", като вторите бяха всъщност нереализирали се "комунисти" от времето на соца в огромната си част, тази която взимаше решенията...

Приватизацията требеше да започне още през 1991-а, дори на цените от 2000-та....

Тогава имаше и интерес от големи чужди компании, а и имаше какво да им се предложи, различно от дългове...

Ами това искам да разберат розовите комсомолци. Че всичко почна твърде късно. А те ми разтягат локуми, че едва ли не до '98 всичко е чудесно и идва Костов и скапва хубавата държава. 

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 5 минути, BANKATA написа:

Нали ДС са се клели да пазят интересите на България. Завода който беше продаден на две части за който писах преди е купен от Хюндай и някакво ченге от ДС. Ха познай кой още работи.

Ъхъ, то щото е бил от ДС, та затова и го е окрал... Ми останалите? Тоя дето е подставеното лице в случаят с "Кремиковци"? Той пак ли е ченге? Щото така като гледам... сигурно е бил на 5-6 години, когато пада социализма...

Гледам, че оправданията с комунистите още важат. Жалка история...

току-що, parmobil написа:

А те ми разтягат локуми, че едва ли не до '98 всичко е чудесно и идва Костов и скапва хубавата държава. 

Ми не, аз написах точно обратното... ама май пак не си разбрал. Каква изненада...

преди 16 минути, communismatic написа:

Ае вие сте направо болни на темата "Русия" и "комунизма", постоянно все темата се измества все към комунисти, ченгета, ДС, БКП, СССР, Спагетеното чудовище и прочее... Масова и организирана кражба е имало навсякъде по веригата, то за тия неща даже има и сума ти клипове, дето са "пуснати" през "ситото" (да се чуди човек)... Някои хора, имам чувството, че направо падате от небето... Аз ти дадох пример с приватизацията на бензиностанцията от 1991 г., там на едната маса са Костов и Пушкаров, които даже си вдигат и наздравици, понеже са пуснали по пързалката поредният дебил (подставено лице), дето да опере пешкира, а те да напълнят гушите... Ти еб*ваш ли се... то дори СОМАТ беше продаден на стойността на една панелка в град Русе, дето е била най-голямата транспортна фирма буквално в целият свят. Ти можеш ли да си представиш, каква фирма е било, да осигурява 1% от БВП-то на България... Всичко това се разпродаде, наряза се за скрап и който трябваше си напълни гушата... Демократи, комунисти... всичките са в един кюп. Само лаладжиите останаха тук. То за това сме и на тоя хал...

Ето ти за "Кремиковци"... Даже не знам как е допуснато това нещо в БНТ. При тая "свобода на словото" у нас...

"Бившият премиер Иван Костов, който е обвиняван, че буквално е харизал комбината за един долар наруши мълчанието след 20 г. „Кремиковци” беше във фактически фалит и бе обявен за изолация и ликвидация от правителството на Жан Виденов. Само просрочените му задължения в деноминирани левове в момента на сделката (юни 1999 г. – б.р.) бяха за над 642 млн. лева. Впоследствие бяха предявени претенции от различни кредитори за още 200 млн. лева."

Чакам някой от това време (особено А. Томов) да се покаже по медия и да опровергае Костов.

преди 2 минути, parmobil написа:

"Бившият премиер Иван Костов, който е обвиняван, че буквално е харизал комбината за един долар наруши мълчанието след 20 г. „Кремиковци” беше във фактически фалит и бе обявен за изолация и ликвидация от правителството на Жан Виденов. Само просрочените му задължения в деноминирани левове в момента на сделката (юни 1999 г. – б.р.) бяха за над 642 млн. лева. Впоследствие бяха предявени претенции от различни кредитори за още 200 млн. лева."

Чакам някой от това време (особено А. Томов) да се покаже по медия и да опровергае Костов.

Това в каква връзка го постваш? Това ли ти е аргумента? Цитатче от циганина? Той и за Нефтохим-а каза, че бачкал само с руски нефт, ама това е лъжа. Можем ли да му вярваме, според теб? И то на човек, който е доказано корумпиран...

току-що, parmobil написа:

Ами това искам да разберат розовите комсомолци. Че всичко почна твърде късно. А те ми разтягат локуми, че едва ли не до '98 всичко е чудесно и идва Костов и скапва хубавата държава. 

Е, аз па искам да го разберат и "антикомунистическите комсомолци"....

Защото те па разтягат другият локум, ка "комунистите" били разсипали всичко до 1998-а и после "демократите" требело да се борят със завещаното им икономическо бедствие...

Докато всъщност "демократите" бяха равноправни съучастници, за да се стигне до това бедствие....

преди 11 минути, andiay написа:

Е, аз па искам да го разберат и "антикомунистическите комсомолци"....

Защото те па разтягат другият локум, ка "комунистите" били разсипали всичко до 1998-а и после "демократите" требело да се борят със завещаното им икономическо бедствие...

Докато всъщност "демократите" бяха равноправни съучастници, за да се стигне до това бедствие....

Имаме съгласие.

преди 20 минути, communismatic написа:

Това в каква връзка го постваш? Това ли ти е аргумента? Цитатче от циганина? Той и за Нефтохим-а каза, че бачкал само с руски нефт, ама това е лъжа. Можем ли да му вярваме, според теб? И то на човек, който е доказано корумпиран...

А ти какъв си? Защо мислиш, че някой тук ще ти повярва? Ние от къде да сме сигурни, че и ти не си "ци г не"? 

преди 43 минути, communismatic написа:

Ето ти за "Кремиковци"... Даже не знам как е допуснато това нещо в БНТ. При тая "свобода на словото" у нас...

И това видео дето го показваш гледал ли си го? В него нищо не се казва, нищо не се и доказва... Двама души говорят някакви неща, които и те самите не са сигурни дали са така. Имало наблизо депо за скрап уж вечер от завода изнасяли в това депо, а през деня го връщали обратно... :lol6: Това се казва, тоест пълна шитня е видеото, както и коментарите ти! 

преди 3 минути, parmobil написа:

Имаме съгласие.

Не съм се и съмнявал...

Ако оставиш пристрастията си настрана, то съм убеден, че и по въпроса за "фалита" през 1990-а ще имаме съгласие...

Реално, днес положението ни не е кой знае колко по-различно от тогава, някои неща днес са в наш плюс, други обаче са в минус спрямо 1990-а...

Онзи "фалит" бе предизвикан, както отвън, така и отвътре...

Страх ме е да си помисля, кво би се случило, ако и днес се вземе подобно решение...

90-те ще ни се сторят приказка...

През времето на Иван Костов заради сключените сделки като тази с Кремиковци, България се стабилизира и започна да се възстановява...  Беше въведен  валутен борд, който стабилизира българския лев и овладя хиперинфлацията. Икономиката ни започна да расте и международното доверие към България се възстанови.... Всичко това благодарение на приватизацията на държавните предприятия като Кремиковци, които намалиха държавната намеса в икономиката! 

Също и правителството на Иван Костов положи основите за присъединяването ни (на България) в Евро Съюза... 

Гъъъърччч, комуне, искам да те видя как се гърчиш....!:dollars:

То единственият, който се гърчи в тоя форум си единствено ти. Освен, ако някой не получава гърчове от смеха, дето му причиняваш с дебилните си постове... 😆

Да, забавен е резултата, когато ЕИ комуникира с ИИ (изкуствен идиот)...

И даже си внушава, че може да се представи за интеуект....

Прав е бил акад. Сендов за връзката между компютрите и човешкия мозък...

Но... днес и ИИ се "самообучава" от подобни ЕИ, т.е. връзката компютър / мозък вече е двустранна...

А глупостта е заразна...

ИИ казват, че е бъдещето, следователно бъдещето е на ЕИ....

Прекрасният Нов свят....

По времето на соца: Вземах 120 лв. заплата, сиренето беше 2,60 и всяка седмица ходехме на ресторант

https://www.flagman.bg/article/340821

,,По времето на Тодор Живков народът работеше и макар да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо. Плюят по социализма, но като днешната скъпотия и мизерия не е имало."

,,Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо

19.01.2025 21:47:17
4
5

При Тошо нищо нЕмаше !
Винетки нЕмаше ; Сини зони нЕмаше , Паяци и скоби нЕмаше , Екотакси нЕмаше , ДДС нЕмаше , ЧСИ нЕмаше , Безработни нЕмаше , Клошари нЕмаше , Бездомници нЕмаше , Мутри нЕмаше , Бързи кредити нЕмаше , Талибани немаше , Телефонни измамници нЕмаше , Пандемии нЕмаше , Задължителни маски по улиците нЕмаше , Забранени телевизии нЕмаше , ЛГБТ нЕмаше , смяна на пола нЕмаше ... Уфффф ! вЕрно бе ! забравих най-важното : Банани също нЕмаше ! ( всъщност имаше , но само по коледа ) ..."

,,Не са само храните
19.01.2025 21:57:22
2
3

При Тошо работеха ШЕСТ ядрени реактора , а тока струваше ЕДНА стотинка и половина за киловат дневна тарифа . А нощната беше НАПОЛОВИНА на стотинката и половина , тоест 0,8 стотинки . Звучи Ви като научна фантастика , нали ? Но е вярно . А помните ли добрите стари нафтови печки ? Да напомним , че тогава литър битова нафта за отопление струваше 4 стотинки . Тоест : 20 литрова туба с нафта , струваше колкото кутия цигари Стюардеса ( примерно ) . Това помните ли го ? Сега обаче НЕ съм чул някой да се отоплява с нафта . Що тъй ? И тогава никой НЕ изсичаше горите на поразия както днес . И въпреки това мръзнещо хора нямаше . Е как тъй ?"
преди 14 минути, _nib_ написа:

4
При Тошо нищо нЕмаше !
Винетки нЕмаше ; Сини зони нЕмаше , Паяци и скоби нЕмаше , Екотакси нЕмаше , ДДС нЕмаше , ЧСИ нЕмаше , Безработни нЕмаше , Клошари нЕмаше , Бездомници нЕмаше , Мутри нЕмаше , Бързи кредити нЕмаше , Талибани немаше , Телефонни измамници нЕмаше , Пандемии нЕмаше , Задължителни маски по улиците нЕмаше , Забранени телевизии нЕмаше , ЛГБТ нЕмаше , смяна на пола нЕмаше ... Уфффф ! вЕрно бе ! забравих най-важното : Банани също нЕмаше ! ( всъщност имаше , но само по коледа ) ..."

,,Не са само храните
19.01.2025 21:57:22
2

К'ва синя зона като немаше коли.

преди 2 часа, _nib_ написа:

По времето на соца: Вземах 120 лв. заплата, сиренето беше 2,60 и всяка седмица ходехме на ресторант

https://www.flagman.bg/article/340821

Тоест със 120 лева ще си купиш 46 кг сирене. С днешната минимална заплата ще си купиш 60кг сирене. 

Абе не е лесно да си прост, но една такава проста сметка и идиоти като изкуфелите комундели трябва да можете да си направите поне :) 

Цитат

При Тошо нищо нЕмаше !

Почвай да вършиш грабежи, че да те пратят в затвора и ще се върнеш в соца. Безплатно ядене, няма безработни, ще си тренираш сутрин, всичко 6. 

преди 3 часа, N1K17Y написа:

Тоест със 120 лева ще си купиш 46 кг сирене. С днешната минимална заплата ще си купиш 60кг сирене. 

Абе не е лесно да си прост, но една такава проста сметка и идиоти като изкуфелите комундели трябва да можете да си направите поне

Ще си купиш 60кг, ама не точно сирене, ами имитиращ продукт.

Нормалните марки сирене започват от над 20лв/кг

Ето ти цените в може би най-евтината голяма верига:

Краве сирене Маджаров:

17.99 за 0.700гр

Краве сирене Елена:

11.25 за 0.500гр

Реално погледнато с днешната мин. заплата (ако наистина вече е 1077лв), можеш да си купиш около 45кг сирене

Ся кой излезе простия, дет не може една сметка да си направи :giggle1:

преди 3 часа, ivottoshev написа:

Краве сирене Маджаров:

17.99 за 0.700гр

Краве сирене Елена:

11.25 за 0.500гр

Реално погледнато с днешната мин. заплата (ако наистина вече е 1077лв), можеш да си купиш около 45кг сирене

През комунизма сиренето не на всякъде е било 2.50 лв. цената на сиренето е варирала от 2 лв. до 2.50 лева. Сега също варира... като се вземе предвид това през комунизма с минималната работна заплата е можело да се купи 60 килограма сирене! Сега можем с МРЗ да купим 77 килограма...

Извода е следния: 

преди 3 часа, ivottoshev написа:

Вие сте този дето не може да смята! :grimace:

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Краве сирене Маджаров:

17.99 за 0.700гр

Краве сирене Елена:

11.25 за 0.500гр

От 50 лева почват. Хайде спрете се бре!

На хладилните витрини запопват от 12-15 лв. Килото.

преди 5 минути, BANKATA написа:

От 50 лева почват. Хайде спрете се бре!

На хладилните витрини запопват от 12-15 лв. Килото.

Сирене 12-15 лева? АХАХАХАХАХАХАХАХА... Що не написа сирене в кавички?

преди 1 минута, communismatic написа:

Сирене 12-15 лева? АХАХАХАХАХАХАХАХА... Що не написа сирене в кавички?

Всъщност има. Поне две-три марки имат краве саламурено сирене на такива цени, в моят град също, Милкинс, Ситово и още една не ѝ запомних името, може да има и други. "Наливно", не във вакуумирани опаковки, ако следиш такива, действително те са по-скъпи. 

Сега наистина има голяма разнообразие и видове сирена, затова направих сравнение между най-евтиното сирене през комунизма и средната стойност на сиренето в при нас в днешно време. Едно време е нямало голям избор, сега има, но ако бъдем честни ще си признаем, че не винаги си купуваме от най-евтиното сирене, същото важи и за скъпото и това ме накара да сметна средна стойност от 14.00 лева за килограм! 

МРЗ 1077:14= 76,92857142857143 затова написах 77 килограма!

През комунизма МРЗ 120:2= 60 килограма... 

По-добре е сега... :P

преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

Тия таратанци са ми убегнали....Не съм ги забелязал. :)  Разкажи за тях. 

Сигурно е танцова трупа в която е участаал като комсомолец.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.