Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 8 минути, NovakJ написа:

По-добре е сега

Не и за тези със социална пенсия от 307лв месечно.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 9 минути, NovakJ написа:

Сега наистина има голяма разнообразие и видове сирена, затова направих сравнение между най-евтиното сирене през комунизма и средната стойност на сиренето в при нас в днешно време. Едно време е нямало голям избор, сега има, но ако бъдем честни ще си признаем, че не винаги си купуваме от най-евтиното сирене, същото важи и за скъпото и това ме накара да сметна средна стойност от 14.00 лева за килограм! 

МРЗ 1077:14= 76,92857142857143 затова написах 77 килограма!

През комунизма МРЗ 120:2= 60 килограма... 

По-добре е сега... :P

Кой нормален през соца и сега би изял 60кг сирене за месец :speak:

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Кой нормален през соца и сега би изял 60кг сирене за месец :speak:

Мишкуващите наследници на кулаците, които са преживели народния съд.

преди 4 минути, Sliderum2 написа:

През комунизма социалната пенсия е била 40 лева... Направи си труда като мен да провериш! :grimace:

Аз съм реалист и обичам да пиша за нещата каквито са!

307:14= 21,92857142857143 или 22 килограма сирене!

През комунизма 40: 2= 20 килограма....:hit:

Моля, следващия да заповяда... :fishing3:

преди 16 минути, Sliderum2 написа:

Мишкуващите наследници на кулаците, които са преживели народния съд.

Качествената храна е основен фактор за дълголетието - здраво тяло ,дух и психика ,но очевидно 35г за нас това не ни е приоритет ,въпреки последните години да опитват да вкарат някой продукти в нормативни граници на производство ,колко се получава не мога да кажа. Е неминуемо лошото качество на хранителните продукти които всички консумираме се отразява на всички ни и това ясно го показва статистиката на смъртност ,хронични заболявания и инвалидност у нас, родното ни производство е заменено почти напълно от внос, като за качеството му отговарят други.

преди 6 минути, AAUUXX написа:

Качествената храна е основен фактор за дълголетието - здраво тяло ,дух и психика ,но очевидно 35г за нас това не ни е приоритет ,въпреки последните години да опитват да вкарат някой продукти в нормативни граници на производство ,колко се получава не мога да кажа. Е неминуемо лошото качество на хранителните продукти които всички консумираме се отразява на всички ни и това ясно го показва статистиката на смъртност ,хронични заболявания и инвалидност у нас, родното ни производство е за заменено почти напълно от внос, като за качеството му отговарят други.

При нас нали въведоха стандарт Стара Планина, който беше пълен провал... Сега ще ти дам пример:

Купих една тарелка с кубапчета с новия стандарт още когато го въведоха! Ами не ми харесаха... един кисел вкус имаха за сравнение на същите кебапчета от същия производител, които си взимам редовно и нямат стандарт, най-обикновени са...

Това го проверих и със салам стандарт Стара Планина и същия без стандарт, този без стандарт е по-хубав... Затова се провали този стандарт Стара Планина и сега дори не знам дали го има. Знам, че сега има стандарт БДС по-спомен така беше и продуктите от този стандарт не са никак лоши... :sausage:

Следващия да заповяда моля... :drums2:

преди 38 минути, NovakJ написа:

Сега наистина има голяма разнообразие и видове сирена, затова направих сравнение между най-евтиното сирене през комунизма и средната стойност на сиренето в при нас в днешно време. Едно време е нямало голям избор, сега има, но ако бъдем честни ще си признаем, че не винаги си купуваме от най-евтиното сирене, същото важи и за скъпото и това ме накара да сметна средна стойност от 14.00 лева за килограм! 

МРЗ 1077:14= 76,92857142857143 затова написах 77 килограма!

През комунизма МРЗ 120:2= 60 килограма... 

По-добре е сега... :P

Ти си се опитал да смяташ? Браво. Там е било много лесно, щото калкулаторчето ти е свършило цялата работа. Е-е-е-ееех, ако имаше такава умна машинка, която да ти помага и в мисленето....

В предишният си пост съм линкове с цените на две от читавите марки сирене

Сега ще ти дам и един друг линк. Ха да видим кат немаш "калкулатор", който да ти помогне да мислиш, дали ще направиш връзка м/ду линковете. Даже ще те подпомогна като болдна онова, върху което да се съсредоточиш

Активни потребители: „Свежо сирене“ на Ракево Милк Трейд е рекордьор по съдържание на вода

Цитат

съдържа 86,95% вода

пп: Ще те отблокирам за днес. Имам предчувствие че с теб ще е и забавно, а не само досадно :) 

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Ти си се опитал да смяташ? Браво. Там е било лесно, щото калкулаторчето ти е свършило цялата работа. Е-е-е-ееех, ако имаше такава умна машинка, която да ти помага и в мисленето....

Сега ще ти дам и един друг линк. Ха да видим кат немаш "калкулатор", който да ти помогне да мислиш, дали ще направиш връзка м/ду линковете. Даже ще те подпомогна като болдна онова, върху което да се съсредоточиш

Активни потребители: „Свежо сирене“ на Ракево Милк Трейд е рекордьор по съдържание на вода

пп: Ще те отблокирам за днес. Имам предчувствие че с теб ще е и забавно, а не само досадно :) 

Дам, тез евтините сирена, са малко недозрели и естествено за да се гони изгода се продават така с повишено съдържание на вода. Ситово, е по-добро от Милкинс в това отношение, но и 0.6-1лв по-скъпо за килограм.

преди 2 минути, NovakJ написа:

Следващия да заповяда моля... :drums2:

Може ли пак аз :tease:

При нас нали въведоха стандарт Стара Планина, който беше пълен провал... Сега ще ти дам пример:

Купих една тарелка с кубапчета с новия стандарт още когато го въведоха! Ами не ми харесаха... един кисел вкус имаха за сравнение на същите кебапчета от същия производител, които си взимам редовно и нямат стандарт, най-обикновени са...

Това го проверих и със салам стандарт Стара Планина и същия без стандарт, този без стандарт е по-хубав... Затова се провали този стандарт Стара Планина и сега дори не знам дали го има. Знам, че сега има стандарт БДС по-спомен така беше и продуктите от този стандарт не са никак лоши... :sausage:

Салам все по рядко купувам ,а кебапчетата и кифтетата предпочитам сам да си направя. Много сол слагат в тез колбаси бре ,разбиват се семейства освен че и е вредно за здравето, наядеш се със салам и кебапчета вдигнеш кръвно ,скараш се с женъта , тя те шибнете с тиганя у тиквата ,идеш у комшииката да поискаш лед и ей го развод :speak:

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Ти си се опитал да смяташ? Браво. Там е лесно, щото калкулаторчето ти е свършило цялата работа. Е-е-е-еееех, ако имаше такава умна машинка, която да ти помага и в мисленето....

Така, сиренето имало високо съдържание на вода: 🤔

За съжаление различните производители прилагат различни методи с цел печалба... Не отричам, че в магазините има и такива продукти, които не отговарят на качеството за цената си, но например аз много добре съм запознат с това и знам от кой производител да си купя сирене или кайма, колбаси и дори минерална вода. Сигурен съм, че и при вас е така... А тези производители с ниското качество, които прилагат подобни методи да пълнят сиренето с вода и не само при сиренето го има това, не оцеляват дълго и след като хората ги научат никой не си купува от продуктите им. Фалита е неизбежен, но ги има... :basketball3:

Следващия моля.... :refrigerator:

но например аз много добре съм запознат с това и знам от кой производител да си купя сирене

Сега остава да включиш пак онази чудодейна машинка - калкулаторът и да сметнеш дали цената на сиренето, което си купуваш съвпада със сметките ти от предишният пост :)

Българинът е изял близо 12 хиляди тона имитиращи продукти през 2014 год. Толкова са произведени от предприятията от хранително-вкусовия бранш у нас през миналата година. Това съобщи Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ.

Аз тук в Швеция купувам само гръцко сирене фета. Продават го в кутии от два килограма в саламура. Цена 330 крони или 56 лева по днешния курс, или 28 лв/кг. Точно вчера ходих до съседния квартал, че това сирене го има само в една верига хранителни магазини, които имат отделни щандове от различни държави. Има и български щанд, на който има сирене Маджаров, но жената и детето са категорични, че гръцкото сирене е много по-добро от българското. 

През лятото като сме в България е голямо тото с купуването на сирене. Уж избираме скъпо, надявайки се да е вкусно и истинско, но вкус като гръцката фета няма. 

преди 3 минути, Flashback написа:

Манджаров

Нищо млечно с тази марка!!!...

преди 3 минути, Flashback написа:

Толкова са

декларирани, че са произведени...

преди 2 часа, NovakJ написа:

в магазините има и такива продукти, които не отговарят на качеството за цената си

Масово не отговарят на стандарта за сирене/прясно/кисело мляко

преди 29 минути, Flashback написа:

Аз тук в Швеция купувам само гръцко сирене фета.

И аз само такова пазарувам тук при нас!

Класическото българско бяло саламурено сирене, такова каквото трябваше да е по стария БДС вече няма, без значение от цена и производител....

Кашкавал също....

Икономически не е изгодно...

По старото БДС, сиренето трябваше да "зрее" от 45 дни до три месеца в зависимост от региона където се произвежда...

Кашкавалът от 3 месеца до 6 месеца, пак в зависимост от региона, при това трябваше да е оформен в пити не по-малки от 5 кг. и не по-тежки от 7 кг., като щом се втвърди и се образува зеленикава коричка по края на питата, требеше питата да бъде парафинирана и да "зрее" така още месец....

Тези, които са живели по времето на соца си спомнят как в магазина преди да ти отрежат кашкавал, махаха коричката в края на питата....

Отделно, че в България днес няма толкова млекодайни животни, които да осигурят количеството мляко нужно за производството на количеството млечни продукти, които се предлагат и консумират....

Но... пък химията е много напреднала...

Най-близко до някогашното сирене може да се купи в Сърбия, но и там вече хитруват...

Турското също не е лошо, едва тогава е гръцката фета, най-голям боклук са българските...

За кашкавал - определено турският, което е много смешно, при условие че "куфарните" търговци от началото на 90-те, мъкнеха към Турция освен цигари и кашкавал....

преди 5 минути, andiay написа:

Класическото българско бяло саламурено сирене, такова каквото трябваше да е по стария БДС вече няма, без значение от цена и производител....

Моите родители когато ми идват на гости не сядат на масата без гръцката фета, а баща ми не спира да повтаря, че на вкус е като едновремешното българско бяло саламурено сирене по стария БДС. Ако имат място в багажа дори мъкнат сирене оттук. 

Родителите ми живеят в Смолян, та са изпробвали всички мандри в региона, но така и не са открили перфектното сирене. Пак купуват от местна мандра, но качеството не сиренето не е уау. Доволни са от кашкавал "Родопея", наистина е вкусен.

преди 3 часа, Sliderum2 написа:

Как те да си купуват например  краве сирене "Сигмен"  - то е над 20 лв за килограм в магазините, a  в мандрата е около 16 лв. Сега е най-качественото сирене.  Аналогично е и за техния кашкавал.   Отделно произвеждат биволско, овче и козе сирене.  Деликатеси.

току-що, Flashback написа:

Моите родители когато ми идват на гости не сядат на масата без гръцката фета, а баща ми не спира да повтаря, че на вкус е като едновремешното българско бяло саламурено сирене по стария БДС. Ако имат място в багажа дори мъкнат сирене оттук. 

Родителите ми живеят в Смолян, та са изпробвали всички мандри в региона, но така и не са открили перфектното сирене. Пак купуват от местна мандра, но качеството не сиренето не е уау. Доволни са от кашкавал "Родопея", наистина е вкусен.

Да, кашкавалът на Родопея бива... в сравнение с повечето други български кашкавали, особено този на големи пити....

Сиренето и то, зависи от партидата....

Но... нямат нищо общо с някогашните, технологията днес вече е друга...

По спомен, в Родопския край някога кашкавала требеше да "зрее" около 4-5 месеца, за 1 кг. кашкавал са необходими в този край между 7 и 10 литра мляко в зависимост от сезона, направи си сметката какви финансови средства са необходими докато се стигне до продажбата на първата партида готов кашкавал....

Класическата гръцка фета не е краве сирене, това което купуваш като фета не е точно фета, но да, някои марки съвременна фета вкусово се доближават до някогашното наше сирене...

Турското е по-добро...

преди 9 часа, ivottoshev написа:

Ще си купиш 60кг, ама не точно сирене, ами имитиращ продукт.

Нормалните марки сирене започват от над 20лв/кг

Ето ти цените в може би най-евтината голяма верига:

Краве сирене Маджаров:

17.99 за 0.700гр

Краве сирене Елена:

11.25 за 0.500гр

Реално погледнато с днешната мин. заплата (ако наистина вече е 1077лв), можеш да си купиш около 45кг сирене

Ся кой излезе простия, дет не може една сметка да си направи :giggle1:

Линка ти за сиренето на Маджаров е 13 лева в момента, айде смятай кой е прост ;) 

Това, като изобщо ти игноририма измислиците, че истинско сирене струва 25лв.

преди 1 час, Flashback написа:

Българинът е изял близо 12 хиляди тона имитиращи продукти през 2014 год. Толкова са произведени от предприятията от хранително-вкусовия бранш у нас през миналата година. Това съобщи Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ.

Аз тук в Швеция купувам само гръцко сирене фета. Продават го в кутии от два килограма в саламура. Цена 330 крони или 56 лева по днешния курс, или 28 лв/кг. Точно вчера ходих до съседния квартал, че това сирене го има само в една верига хранителни магазини, които имат отделни щандове от различни държави. Има и български щанд, на който има сирене Маджаров, но жената и детето са категорични, че гръцкото сирене е много по-добро от българското. 

През лятото като сме в България е голямо тото с купуването на сирене. Уж избираме скъпо, надявайки се да е вкусно и истинско, но вкус като гръцката фета няма. 

Ужас, как така гърците си имат истинско сирене, без бай Тошо да им е направил завод за сирене :cantbelieve:

преди 12 минути, andiay написа:

Класическата гръцка фета не е краве сирене, това което купуваш като фета не е точно фета, но да, някои марки съвременна фета вкусово се доближават до някогашното наше сирене...

Турското е по-добро...

Купувал съм турско сирене от турските магазини тук в Швеция и за мен е най-ужасното сирене на света. Продават го в едни кръгли тенекии от по 1 кг със саламура и е два пъти по-евтино от гръцката фета. 

Все едно ям тебешир, никакъв вкус. Ако има по-качествено турско сирене, то не съм го срещал тук в Швеция. 

Гръцката фета, която купувам е тази:

съставки: Пастьоризирано овче и козе мляко

Mesogios Feta Thessalias е продукт със защитено наименование за произход, произведен изключително от 100% прясно пастьоризирано гръцко овче и козе мляко. Сиренето има приятен вкус, леко кисел и не много солен, и богат аромат. Консистенцията му е средно твърда и не се разпада. Периодът на зреене е най-малко 2-3 месеца от датата на производство.

https://www.dabas.com/productsheet/07340111800285

feta2kg_rgb_large.jpg

току-що, N1K17Y написа:

Линка ти за сиренето на Маджаров е 13 лева в момента, айде смятай кой е прост ;) 

Тъпио, в линка е посочена промоционална цена, а над нея е редовната...

Ша похарчиш цела заплата за идна примоция?

Истинско сирене дори не си вкусвал....

Ако онова, което някога е струвало 2,60 лв., съществуваше днес то цената му би била най-малко 50  лв./кг....

Затова и го няма...

А и няма достатъчно от суровината за него....

току-що, Flashback написа:

Купувал съм турско сирене от турските магазини тук в Швеция и за мен е най-ужасно сирене на света. Продават го в едни кръгли тенекии от по 1 кг със саламура и е два пъти по-евтино от гръцката фета. 

Все едно ям тебешир, никакъв вкус. Ако има по-качествено турско сирене, то не съм го срещал тук в Швеция. 

Гръцката фета, която купувам е тази:

съставки: Пастьоризирано овче и козе мляко

Mesogios Feta Thessalias е продукт със защитено наименование за произход, произведен изключително от 100% прясно пастьоризирано гръцко овче и козе мляко. Сиренето има приятен вкус, леко кисел и не много солен, и богат аромат. Консистенцията му е средно твърда и не се разпада. Периодът на зреене е най-малко 2-3 месеца от датата на производство.

https://www.dabas.com/productsheet/07340111800285

Значи това е класическа фета, но не е краве сирене....

За срока на зреене.... да речем, че е маркетинг...

Зрялото класическо краве сирене е сухо "тебеширено"....

Нямам представа какво предлагат в Швеция, но аз съм си купувал турско от Одрин в голяма тенекия.... много добро....

По принцип, сирене купувам най-вече от един фермер в района, който гледа биволи....

Купувам го прясно и го оставям да зрее в хладилна камера...

Е, поне няколко кила изяждам прясно де....

Застъпвам го и така...

преди 20 часа, andiay написа:

Това са най-големите грехове на Костов... за мен естествено...

От всички глупости, които си написал това е най-вярното - според теб. 

Костов го изкара като "Героят с 1000 лица". А останалите боядисани демократи? Да, има демократи и "демократи". Едните се служители и сътрудници на "ДС", но внедрили се във всички сфери на обществения живот. И до момента е така. Но твоят "гениален" мозък и анализ някак услужливо го пропуска този ФАКТ. А него не можеш да го замениш с друго, защото става откровена лъжа. Та освен нескопосани опити да лъжеш друго не умееш. Понякога напишеш нещо истинско, но веднага вплетеш в него куп лъжи и откровенни манипулации,  за да могат да се радват соцносталгиците.

преди 20 часа, andiay написа:

Приватизацията требеше да започне още през 1991-а, дори на цените от 2000-та....

И кой(кои) е(са) попречил(попречили) да се случи?

:popcorn2:

преди 17 минути, andiay написа:

По принцип, сирене купувам най-вече от един фермер в района, който гледа биволи....

Кварталния суперразбирач. Като почне от външна политика, вътрешна политика, технологии, анализи, млечни продукти, икономика... - абе като Иван Костов си (Героят с 1000 лица)

преди 26 минути, N1K17Y написа:

Щото е на промоция. Ти прочете ли реалната цена?

Изобщо купувал ли си си някога нормално сирене, или бюджета не ти позволява и го караш на боклуци от по 12-15лв килото?

преди 15 минути, andiay написа:

Значи това е класическа фета, но не е краве сирене....

За срока на зреене.... да речем, че е маркетинг...

Зрялото класическо краве сирене е сухо "тебеширено"....

Нямам представа какво предлагат в Швеция, но аз съм си купувал турско от Одрин в голяма тенекия.... много добро....

Е, поне няколко кила изяждам прясно де....

Застъпвам го и така...

Да, тази фета, която вече от години купувам не е от краве мляко, но това е най-доброто, което съм намерил на шведския пазар след много опити проба-грешка. Вероятно вече съм свикнал с този вкус и когато пробвам различни марки сирена в България и те не ми харесват на вкус.

Турските сирена, които съм купувал в Швеция, са заминавали в коша - отвратителни на вкус, даже ми приличат на имитиращ продукт, нито мирише на сирене, нито има вкус на сирене. Изхвърлял съм цели купи със салати заради гадното турско сирене, то не се яде.

Понеже виждам, че много мрънкате за цената на сиренето и имате високи претенции към вкуса, затова ви казвам - НАПРАВЕТЕ СИ ДОМАШНО СИРЕНЕ бе хора..... :)

Ето така се прави, но се опасявам, че ще ви излезе доста по-скъпо от това което се продава.... 

Ето така се прави сиренето което се продава в магазините... :rolleyes:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.