Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Добро обобщение     https://www.flagman.bg/article/279672?fbclid=IwAR0DGnLDg1AA7lPftkX23LEpORJrvZa07DtdGwb6OjrQ0bI7wfRLS5v6fFk

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 248,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

на 11.11.2022 г. в 8:11, attj написа:

Единственото добро обобщение от статията е :

"Социализмът в България рухна също отвътре. "

Другото са повърхностни спекулации. Но иначе сама можеш да сметнеш по публикуваните цифри. Заплатите в отношение към $ бяха около 40 $

5 чифта дъки от Корекома.

Сериозните анализи са по секретните документи на компартията и службите, малка част от които съм публикувал , са по назад.

на 26.10.2022 г. в 3:12, PigMan9 написа:

Какво на кого да плащам? Свръх надути цени на частни компании, които използват евтини материали и пестят от материалите ли? Това звучи като схемата ГЕРБ -> Частна строителна фирма -> магистрала. Пране на пари, изкуствено надуване на цените, умишлено калпав строеж, че да се въртят пари при правенето на ремонт, ремонт на ремонта, ремонт на ремонта на ремонта, и така...

А при соца имаше строителни войски които съвсем спокойно си крадяха от общото и строяха без пари вили на партийната върхушка и "отговорните другари" .

И техните приятели.

Зависи колко и какви "връзки" имаш.

И никакъв контрол на това, камо ли отговорност.

В новата ни история пък, червените ти комунета нали идваха няколко пъти на власт. Освен че си бяха подготвили червените куфарчета предварително.

Всеки път провал и фалит на държавата. Особенно при Р.Гечев и Жан Виденов.

За магистрали и строежи не се говори въобще при тях. Защото парите се крадат още "във въздуха"

Най гротесктното е че и сега Р.Гечев обикаля телевизиите и е пръв финансист-експерт

Тотален гьонсурат. В някои държави такива биха ги разпрорили на площада публично , а не да им дават ефир.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

на 12.11.2022 г. в 13:08, miro20 написа:

Единственото добро обобщение от статията е :

"Социализмът в България рухна също отвътре. "

Другото са повърхностни спекулации. Но иначе сама можеш да сметнеш по публикуваните цифри. Заплатите в отношение към $ бяха около 40 $

5 чифта дъки от Корекома.

Сериозните анализи са по секретните документи на компартията и службите, малка част от които съм публикувал , са по назад.

А при соца имаше строителни войски които съвсем спокойно си крадяха от общото и строяха без пари вили на партийната върхушка и "отговорните другари" .

И техните приятели.

Зависи колко и какви "връзки" имаш.

И никакъв контрол на това, камо ли отговорност.

В новата ни история пък, червените ти комунета нали идваха няколко пъти на власт. Освен че си бяха подготвили червените куфарчета предварително.

Всеки път провал и фалит на държавата. Особенно при Р.Гечев и Жан Виденов.

За магистрали и строежи не се говори въобще при тях. Защото парите се крадат още "във въздуха"

Най гротесктното е че и сега Р.Гечев обикаля телевизиите и е пръв финансист-експерт

Тотален гьонсурат. В някои държави такива биха ги разпрорили на площада публично , а не да им дават ефир.

Това, което написа, не опровергава написаното от мен.

на 12.11.2022 г. в 13:08, miro20 написа:

Тези държави Западни ли са или са от BRICS и Средния Изток, които са противоположност на Западните политически, идеологически и морални модели? Ако второто е вярно, значи си противоречиш.

Ех, какви придобивки сме имали. Истинска кастрюля от истински тракторен завод с истинско упътване как се вари молоко. Някои само като си спомнят и им потичат сополете от сълзи.

moloko.png

Но за съжаление нещата и днес стоят по този начин:

urodi.png

Защо по време на социализма храната е била евтина? Част от загадката се крие в това, че селяните, които с почти безплатния си селскостопански труд изхранваха НРБ. Възпитани в нелеките времена на войните до средата на 20 век да живеят скромно, задружно, спестовно, те си произвеждаха сами почти всичко, което им бе необходимо - от храна до дрехи и така до края на "развития социализъм". Работата в ТКЗС за надница на трудоден жълти стотинки не им беше достатъчна - преди работния ден да започне, те стават рано да се погрижат за домашните животни, а след края на работния ден идва време не за сериала по телевизора - чака ги личната обработваема земя: лозе, тютюнева нива, зеленчукова нива, бостан, фъстъци..., пак домашните животни. Колко дълг е такъв работен ден? Не по-къс от 12 часа. Идва пенсионната възраст, която не означава почивка и круизни пътешествия по света, както в капиталистическия Запад, защото "децата" имат нужда от техния труд, за да си купят апартамент, почивка, кола. За да изкарат със заплатата месеца в града, трябва пълен багажник продоволствия всяка събота и неделя. За морето багажникът отново трябва да е пълен! Гумениците, дочените дрехи, басмените рокли от Ширпотребата, ръчно плетените пуловери, престилки, чорапи, жилетки, цялата тази оскъдност и скромност, самозадоволяването, осигуряваха евтината храна в магазина. И когато, по естествени причини, тяхната работна ръка взе да намалява, дойдоха дефицитите, обезлюдяването на селата, така че и доброназорните бригади не компенсираха липсата. "Децата" живеят вече в панелните гета и са изгубили всички тези ценности, както и умения за земеделски труд, които бяха гръбнака за пресилената индустриализация и компенсираха до известно време агонията на "недоностчето".

преди 12 минути, БаалБек написа:

Защо по време на социализма храната е била евтина? Част от загадката се крие в това, че селяните, които с почти безплатния си селскостопански труд изхранваха НРБ. Възпитани в нелеките времена на войните до средата на 20 век да живеят скромно, задружно, спестовно, те си произвеждаха сами почти всичко, което им бе необходимо - от храна до дрехи и така до края на "развития социализъм". Работата в ТКЗС за надница на трудоден жълти стотинки не им беше достатъчна - преди работния ден да започне, те стават рано да се погрижат за домашните животни, а след края на работния ден идва време не за сериала по телевизора - чака ги личната обработваема земя: лозе, тютюнева нива, зеленчукова нива, бостан, фъстъци..., пак домашните животни. Колко дълг е такъв работен ден? Не по-къс от 12 часа. Идва пенсионната възраст, която не означава почивка и круизни пътешествия по света, както в капиталистическия Запад, защото "децата" имат нужда от техния труд, за да си купят апартамент, почивка, кола. За да изкарат със заплатата месеца в града, трябва пълен багажник продоволствия всяка събота и неделя. За морето багажникът отново трябва да е пълен! Гумениците, дочените дрехи, басмените рокли от Ширпотребата, ръчно плетените пуловери, престилки, чорапи, жилетки, цялата тази оскъдност и скромност, самозадоволяването, осигуряваха евтината храна в магазина. И когато, по естествени причини, тяхната работна ръка взе да намалява, дойдоха дефицитите, обезлюдяването на селата, така че и доброназорните бригади не компенсираха липсата. "Децата" живеят вече в панелните гета и са изгубили всички тези ценности, както и умения за земеделски труд, които бяха гръбнака за пресилената индустриализация и компенсираха до известно време агонията на "недоностчето".

Това не е вярно.

Храната е била евтина, тъй като производството не е било капиталистическо и неолиберално. При капиталистическото производство цените умишлено се надуват със стотици, ако не и хиляди, проценти с цел печалба.

По времето на социализма, хората имаха право да притежават земя и бизнеси за производство. Не се разчиташе на някакви външни корпорации, а държавата ГАРАНТИРАШЕ изкупуването на хорското производство.

В момента вече няма храна, а имитиращ продукт, който прилича на храна, има аромат на храна, но не е реална храна? Не ми ли вярваш? Като отидеш в някой магазин на някоя мулти-национална компания, вземи някой продукт и му виж етикета.

Неолибералния модел на психо-капиталистическия елит съм го обяснил тук:

Благодаря за отделеното внимание. Ако смяташ, че съм сгрешил някъде и съм предоставил невярна информация, посочи нивернята информация и обясни кое е вярно.

преди 3 минути, PigMan9 написа:

Това не е вярно.

Явно е вярно. Вече няма социализъм. Или бъркам.

:popcorn2:

преди 2 минути, БаалБек написа:

Явно е вярно. Вече няма социализъм. Или бъркам.

:popcorn2:

Вече няма социализъм. В момента има капитализъм и отворени пазари (свободен и безплатен достъп на капиталистически елементи до икономиките и политическата система - грабеж).

преди 1 минута, PigMan9 написа:

Вече няма социализъм.

Браво. Веднъж нещо вярно да напишеш.

преди 6 минути, БаалБек написа:

Браво. Веднъж нещо вярно да напишеш.

Аз по принцип пиша вярни неща. Това, че някой казва, че не са ми веярни нещата, това не означава, че не са ми верни нещата; просто означава, че опонента ми е русофобски reality denier.

Не бе, бъбрече, просто липсваха търговците-прекупвачи.

Тогава всяка стока си имаше себестойност и се продаваше с минимална печалба.

За разлика от сега.

И веднага ти давам пример - сега литър прясно мляко се изкупува максимум 1лв от производителя, а в магазина е на цена над 2,5лв.

преди 4 часа, M.Николов написа:

Не бе, бъбрече, просто липсваха търговците-прекупвачи.

Тогава всяка стока си имаше себестойност и се продаваше с минимална печалба.

За разлика от сега.

И веднага ти давам пример - сега литър прясно мляко се изкупува максимум 1лв от производителя, а в магазина е на цена над 2,5лв.

Личи си кой е с бъбреците вместо мозък. Разбираш от икономика колкото маймуната в джунглата.

на 19.11.2022 г. в 18:29, miro20 написа:

чудесна я, ма на някои хора не им харесва нещо - "странно". 😉

Цитат

Най-изненадващо ГЕРБ-СДС и ДПС, които до този момент подкрепяха държавната политика, възприета със закона за досиетата от 2006 г., не подкрепиха законопроекта и той успя да мине само с гласовете на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Нито ГЕРБ-СДС, нито ДПС обясниха отстъплението си от тази политика, която изложи на риск огласяването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА от Комисията по досиетата.

• 1 месец по-късно...
  • 1 година по-късно...
на 20.11.2022 г. в 15:44, royalpiggy написа:

Това не е вярно.

Храната е била евтина, тъй като производството не е било капиталистическо и неолиберално. При капиталистическото производство цените умишлено се надуват със стотици, ако не и хиляди, проценти с цел печалба.

По времето на социализма, хората имаха право да притежават земя и бизнеси за производство. Не се разчиташе на някакви външни корпорации, а държавата ГАРАНТИРАШЕ изкупуването на хорското производство.

В момента вече няма храна, а имитиращ продукт, който прилича на храна, има аромат на храна, но не е реална храна? Не ми ли вярваш? Като отидеш в някой магазин на някоя мулти-национална компания, вземи някой продукт и му виж етикета.

Неолибералния модел на психо-капиталистическия елит съм го обяснил тук:

Благодаря за отделеното внимание. Ако смяташ, че съм сгрешил някъде и съм предоставил невярна информация, посочи нивернята информация и обясни кое е вярно.

Защо сега мога да си купя 20 пъти повече стоки с доходите си за месец от тогава? Нали по онова време е било евтино.

Защо сега хората живеят с около десет години повече, като ядат имитиращи продукти? Толкова ли е напреднала медицината, че живеем много по-дълго. 

Защо сега можеш да избираш от много стоки в магазините, а тогава не можеше? 

на 20.11.2022 г. в 15:44, royalpiggy написа:

Това не е вярно.

Храната е била евтина, тъй като производството не е било капиталистическо и неолиберално.

Мда...7.00 вися в празния магазин с купони за хляб.На 13стия етаж няма ток  и парно, отиваме на гости на 2-рия етаж на приятел на баща ми, за да не мръзнем.Колко беше заплатата и колко кило луканка?Ако искаш дънки - в корекома  на цена 2-3 заплати, но в долари.Или на пазара се пазариш виетнамците да ти ги ушият.Местим се на село - подкуп  в топливо иначе дограма за къщата няма да видиш никога.Един краде асвалт, друг пясък,трети бетон, все уж държавно, но всеки действа на "частно".Пълна бутафория на икономика която умрая напълно заслужено.

Бе колко теми има за Байтошо, то цял раздел вече, за хленчещи старци...

на 3.02.2024 г. в 10:41, IvanKirov написа:

Бе колко теми има за Байтошо, то цял раздел вече, за хленчещи старци...

В другата тема се изказват и за Вълко Червенков. ;) 

Decommunization

• 1 месец по-късно...
  • 1 година по-късно...
Мда...7.00 вися в празния магазин с купони за хляб.На 13стия етаж няма ток  и парно, отиваме на гости на 2-рия етаж на приятел на баща ми, за да не мръзнем.Колко беше заплатата и колко кило луканка?Ако искаш дънки - в корекома  на цена 2-3 заплати, но в долари.Или на пазара се пазариш виетнамците да ти ги ушият.Местим се на село - подкуп  в топливо иначе дограма за къщата няма да видиш никога.Един краде асвалт, друг пясък,трети бетон, все уж държавно, но всеки действа на "частно".Пълна бутафория на икономика която умрая напълно заслужено.
Глупости

• 3 седмици по-късно...
Цитат

О, чудесно — нека отворим вратата и за **другаря Живков**, с неговия неповторим стил на говорене и управление. Само че, докато Актън философства, Хобс се тревожи, а Сталин марширува, Живков би влязъл с усмивка, потупване по рамото и реплика от рода на:

> „Другари, важното е народът да е спокоен. А властта... тя си знае работата.“

---

### 🧓 **Тодор Живков: Властта е като лозе — иска грижа, но и ножица**

Живков не е идеолог като Хобс или Актън, нито революционер като Сталин. Той е **прагматик**, **оцеляващ**, **майстор на баланса** между Москва и местната реалност. В този мисловен дебат той би казал:

> „Господа лордове, вие говорите за властта като за идея. Аз я познавам като практика. Народът не иска философия — иска кренвирш и спокойствие.“

---

### Как би реагирал на съвременните конфликти?

- За Украйна и Русия:  
  > „Ако бях аз, щях да се обадя и на едните, и на другите. Щях да им кажа: 'Айде стига, бе, другари, седнете на масата, изпийте по една ракия и се разберете.'“

- За Израел и Иран:  
  > „Там е сложно, ама и ние имахме сложни съседи. Важно е да не се палиш, а да мислиш с хладна глава. И да имаш приятели на правилните места.“

---

### В спора между Актън, Хобс и Сталин:

- **На Актън** би казал: „Много хубаво говориш, ама ако оставиш властта без контрол, ще ти я вземат.“
- **На Хобс**: „Прав си, че трябва ред, ама не с тояга — с усмивка и малко страх.“
- **На Сталин**: „Йосифе, ти си строг, ама понякога човек трябва и да се пошегува. Народът не е само винтче — той е и душа.“

---

И така, с Живков в залата, дебатът става не само по-богат, но и по-балкански. Ако искаш, можем да направим сцена — мисловен театър, в който четиримата спорят на маса, а ти си модераторът. Или пък да добавим... Чърчил? Русо? Или някой от нас двамата да влезе в ролята на „глас на бъдещето“? Какво ще кажеш?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.