Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 51 минути, Michigan111 написа:

Ми Радуле,  те тези, които омаскариха думата "бизнесмен" нали са същите тези началници бе.  Или са допуснали до баницата някой извън номенклатурата? И чат пат някой по тарикат спортист минал между капките.  

Бизнесмен= Началник... ама на "бизнесмените" нещо не смеем да им се подиграваме. Пък на "началниците" е лесно, щото вече ги няма.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

радулчо , щом за теб "бизнесмен" е лоша дума, толкова по зле за теб. 

Дори не осъзнаваш колко си зле.

Два факта от социализма:

1. Безплатно образование на високо ниво. Всеки който имаше желание можеше да се изучи и реализира!!!

2. Безплатна медицинска помощ. Лекарите се занимаваха с медицина, а не с бюрокрация!!!

Малцина от вас знаят какво е призванието да си преподавател (педагог) и лекар!!!

Всеки успешно завършил дадена професионална подготовка можеше да се развива след това работейки, като му бяха гарантирани лекарските грижи и образованието на децата му.

Четейки по-горните ви постове мога само да кажа: Твърде "плосък",тотален, анахронически  популизъм от миналия век проявявате.

Определено гледните ви точки не са обективни, а закрепени към предразсъдъците на невежи хора със своите илюзии.

п.п. Вашето е илюзия, а моето е спомен. Не би следвало живеейки в 21-век да мислите все още като хора от 19-ти век!!! :)

О да, реализираха се. Със заплата например чертожничка с висше - 120 лв.

Медицината да, но нали не мислиш че "злия Запад" са седели с фелдшерите ? Всъщност, то сега се вижда къде медицината е с традиции и къде ходят да се лекуват хората.

преди 23 минути, dioib :cat написа:

Вашето е илюзия, а моето е спомен.

Маскираш спомените си с илюзии. :getout:

Приемаш селективно само "спомени"  на принципа на щастливо дете което е яло вкусен "Ескимо" , а игнорираш че сладоледа е купен със заеми и с недобре управляващи бюджета си , родители .

Казано образно.

И аз се чудя как може да има толкова вдетинени и закрепостени в миналия век, хора като теб.

преди 7 часа, miro20 написа:

радулчо , щом за теб "бизнесмен" е лоша дума, толкова по зле за теб. 

Дори не осъзнаваш колко си зле.

Реви Мирчо. Имаш право да ревеш. Мекере е още по- лоша дума

преди 14 часа, Радул написа:

Бизнесмен= Началник... ама на "бизнесмените" нещо не смеем да им се подиграваме. Пък на "началниците" е лесно, щото вече ги няма.

Ми не знам що не смееш, аз съм казвал не веднъж,  че повечето са тотални некадърници.  То ако бяха кадърни нямаше да режат и продават,  а щяха да развиват.  Отделно, че ако не бяха на някой момчетата,  сега щяха да са на никъде.  

А нормални хора има, но те дори не искат да се наричат бизнесмени.  

преди 7 часа, Радул написа:

Реви Мирчо. Имаш право да ревеш. Мекере е още по- лоша дума

И за какво да рева бре :)  Смея ти се на тъпотията и наивните  "соц разбирания" за бизнесмени и т.н. :giggle1:

Дори не осъзнаваш как се излагаш сам .

преди 10 часа, dioib :cat написа:

Два факта от социализма:

1. Безплатно образование на високо ниво. Всеки който имаше желание можеше да се изучи и реализира!!!

2. Безплатна медицинска помощ. Лекарите се занимаваха с медицина, а не с бюрокрация!!!

Малцина от вас знаят какво е призванието да си преподавател (педагог) и лекар!!!

Всеки успешно завършил дадена професионална подготовка можеше да се развива след това работейки, като му бяха гарантирани лекарските грижи и образованието на децата му.

Четейки по-горните ви постове мога само да кажа: Твърде "плосък",тотален, анахронически  популизъм от миналия век проявявате.

Определено гледните ви точки не са обективни, а закрепени към предразсъдъците на невежи хора със своите илюзии.

п.п. Вашето е илюзия, а моето е спомен. Не би следвало живеейки в 21-век да мислите все още като хора от 19-ти век!!! :)

Легенди и митове другарю. Нито беше толкова безплатно нито на толкова добро ниво образованието ни. Да не плащахме такси но ходехме на бригади по време на следването което си е вид заплащане. Да не говорим че ни караха да "даряваме безвъзмездно кръв" за да ни заверят семестъра. За качеството на образованието мога да съдя от първа ръка защото знам какво знаеха и можеха ново завършилите инженери . Повечето трябваше да обучаваме едва ли не от нулата. Имаше един лаф по време на соца. "Като се знам какъв инженер съм та ме е страх да отида на лекар" 😀

Виж да кажеш че сега който има желание и не го мързи може да завърши наистина качествено образование и дипломата му ще бъде приета на всякъде да ти повярвам. Не в България разбира се но ЕС ни даде възможността да се учим в наистина добри университети.

За безплатната медицинска помощ - имаше я  да, но на изключително ниско равнище. Факт е че и до днес кретаме на опашката на Европа по продължителност на живота с огромен брой болни и инвалидизирани  хора и това не се дължи само на сегашната а и на тогавашната "страхотна" медицина която имахме.

Всеки успешно завършил дадена професионална подготовка се включваше в армия "бели роби" и работеше срещу смешно заплащане което е и една от причините адски много хора в момента да получават смешни пенсии с които не могат да си платят само лекарствата за да си закърпят здравословното състояние наследено от онова време. Да се сетим ли за Чернобил. Знаеш ли колко хора сега страдат от ракови заболявания защото тогава не пожелаха да предупредят навреме населението за да не изложат случайно СССР че централите са им несигурни и са допуснали подобна авария. И това не беше изключение а практика - всичко което не беше удобно на управляващите беше крито или преиначавано така че да изглежда че цъфтим и се развиваме. Обаче такива невежи като теб продължават да вярват на всякакви лъжи и пропаганди от онова време. Ами какво да те правим - вярвай си.

преди 11 часа, miro20 написа:

Казано образно.

.... очаквана реакция ... :)

Мире ... нищо ново не даваш ... :) О, да, знам ... ти всичко знаеш, но си вече повреден ... :)

п.п. Хай след 20 години пак ще си говорим ... :) Ако си жив де ... :)

преди 1 час, lsmurf написа:

Легенди и митове другарю.

Хванахте се като първи балъци ... :)

Очаквано и от теб ... :) ... Целта ми е постигната ... :)

И с теб след 20 години ... пак ще си говорим ... :)

п.п. Евентуално!!! ;) Ще Ви и ви чакам ... :)

Легенди и митове другарю.

преди 14 минути, dioib :cat написа:

.... очаквана реакция ... :)

Мире ... нищо ново не даваш ... :) О, да, знам ... ти всичко знаеш, но си вече повреден ... :)

п.п. Хай след 20 години пак ще си говорим ... :) Ако си жив де ... :)

Човече ти съвсем изтрещя . Взимай мерки тази болест не е за подценяване. Сериозно.

преди 1 минута, lsmurf написа:

Човече ти съвсем изтрещя . В

Вие май сте родени такива ... :)

п.п. Пиенето на "Фанта" не ще те направи по-добре ... :)

Легенди и митове другарю. Нито беше толкова безплатно нито на толкова добро ниво образованието ни. Да не плащахме такси но ходехме на бригади по време на следването което си е вид заплащане. Да не говорим че ни караха да "даряваме безвъзмездно кръв" за да ни заверят семестъра. За качеството на образованието мога да съдя от първа ръка защото знам какво знаеха и можеха ново завършилите инженери . Повечето трябваше да обучаваме едва ли не от нулата. Имаше един лаф по време на соца. "Като се знам какъв инженер съм та ме е страх да отида на лекар" 😀

Виж да кажеш че сега който има желание и не го мързи може да завърши наистина качествено образование и дипломата му ще бъде приета на всякъде да ти повярвам. Не в България разбира се но ЕС ни даде възможността да се учим в наистина добри университети.

За безплатната медицинска помощ - имаше я  да, но на изключително ниско равнище. Факт е че и до днес кретаме на опашката на Европа по продължителност на живота с огромен брой болни и инвалидизирани  хора и това не се дължи само на сегашната а и на тогавашната "страхотна" медицина която имахме.

Всеки успешно завършил дадена професионална подготовка се включваше в армия "бели роби" и работеше срещу смешно заплащане което е и една от причините адски много хора в момента да получават смешни пенсии с които не могат да си платят само лекарствата за да си закърпят здравословното състояние наследено от онова време. Да се сетим ли за Чернобил. Знаеш ли колко хора сега страдат от ракови заболявания защото тогава не пожелаха да предупредят навреме населението за да не изложат случайно СССР че централите са им несигурни и са допуснали подобна авария. И това не беше изключение а практика - всичко което не беше удобно на управляващите беше крито или преиначавано така че да изглежда че цъфтим и се развиваме. Обаче такива невежи като теб продължават да вярват на всякакви лъжи и пропаганди от онова време. Ами какво да те правим - вярвай си.

Ха-ха!

Имаш ли представа какви глупости си написал?

И ние сме живяли и учили тогава, и все още помним добре, за да правим сравнение.

Горкият, ходил на бригада за 1-2 седмици, хранили са  го, вечер се веселил с колеги и приятели, но нямал хубави спомени от това, защото не обичал да работи в полза на родината си................................

преди 13 минути, dedidi написа:

Ха-ха!

И ние сме живяли и учили тогава, и все още помним добре, за да правим сравнение.

Горкият, ходил на бригада за 1-2 седмици, хранили са  го, вечер се веселил с колеги и приятели, но нямал хубави спомени от това, защото не обичал да работи в полза на родината си................................

Виж, отдавна е ясно че си бил от леко привелигированите от режима.

НЯма лошо, но по скоро такива като теб трябва да им е обеца на ухото че не само вие сте живели и вижали соца какво беше.

Смея да твърдя че много неще не сте и видели . Пак благодарение на положението си , да не кажа по конкретно - на връзките .

Такива като вас наистина живееха малко по добре от другите. Затова и сега сте толкова фанатизирани на тема "защита на фейковете за хубавия соц"  :) 

По голямата болка ви е че сега сте в безтегловност - без връзките, без уважението / изцяло фалшиво/ от околните, без пари, с малка пенсия, и с попарени мечти и попарени илюзии.

Затова и толкова болезнено реагирате както на "посягането" върху "свещенния комунизъм" , така и още по болезнено  мразите "лошата демокрация" която ви отне всичките привилегии , връзки, и направо смисъла на целия живот :hush:

преди 10 минути, miro20 написа:

Затова и толкова болезнено реагирате както на "посягането" върху "свещенния комунизъм" , така и още по болезнено  мразите "лошата демокрация" която ви отне всичките привилегии , връзки, и направо смисъла на целия живот :hush:

Келявата ви либерастия няма нищо общо с демокрация мишок. И отне не привилегии, отне права. И продължава да отнема човешки права. Като правото на информация, правото за свободно пътуване, правото на събиране, та дори и правото на труд за доста хора. Вие сте фашисти прикриващи се зад либерални лозунги. И пледиращи за морал. На Хитлер все морала му е бил в устата- същите психопати сте като него!

преди 41 минути, Радул написа:

Келявата ви либерастия няма нищо общо с демокрация мишок. И отне не привилегии, отне права. И продължава да отнема човешки права. Като правото на информация, правото за свободно пътуване, правото на събиране, та дори и правото на труд за доста хора. Вие сте фашисти прикриващи се зад либерални лозунги. И пледиращи за морал. На Хитлер все морала му е бил в устата- същите психопати сте като него!

Сериозно ли защитник на социализма като теб говори за човешки права за право на информация на свободно пътуване. Та по времето което харесваш се стреляше по границата по хора желаещи да пътуват като по яребици. Даже и яребиците са по защитени има време когато може и когато не може да се стреля по тях. Той Хитлер е бил национал - социалист все пак та за него си е нормално.

преди 2 часа, dedidi написа:

Ха-ха!

Като са ти наблъскали в главата някакви измислици и 30 години никой не може да ти ги извади от там. Не видя ли че всъщност не работихме за родината а за малка група измамници които присвоиха труда на милиони честни хора и просто ограбиха родината. Те са същите хора дето ни набиваха в главите че работим за родината а всъщност сега се и подиграват с малките пенсийки на хората които са водили за носа цял живот. Щом не те е срам остави ги да продължат да те водят. Само че не срамиш само себе си срамиш интелигентността на народа ни като цяло защото чужденците просто се подиграват с нас като гледат как продължаваме да търпим да ни лъжат.

преди 2 часа, dedidi написа:

Направо хрантутник 😆

Ми да не са го карали да ходи на сила,  нямало да го хранят.  И що да е длъжен някой да прави нещо, което не желае, и то безплатно,  пък било то и за родината.  

Никой не е длъжен да работи без пари в държава, която не ти създава условия да искаш да работиш, а те задължава да го правиш. За това и като се сурна диктатурата на пролетариата,  лекари,  учени, инженери,  всичко читаво избяга.  Просто щото вече нямаше кой да ги държи на сила в концлагера НРБ.  

преди 14 минути, lsmurf написа:

Те са същите хора дето ни набиваха в главите че работим за родината а всъщност сега се и подиграват с малките пенсийки на хората които са водили за носа цял живот.

Няма как да разбере това, което му говориш.  Говорил съм лице в лице с такива хора, задавал съм въпроси,  сами са давали отговора, че всичко го заграбиха техните хора, другарите, "началниците", активните борци против капитализма(забележи каква ирония!!!).  Не го отричат. Но пак "ама идеята не беше такава".. продължават да си живеят в илюзията,защото точно илюзията са строили,  и си я харесват такава, каквато си я представят,  не каквато в същност е. 

преди 7 часа, Michigan111 написа:

Никой не е длъжен да работи без пари в държава, която не ти създава условия да искаш да работиш, а те задължава да го правиш.

Не е проблем, че си родоотстъпник, но не клейми нещо което не познаваш!!!

Да повторя: Указ 56 да си чувал?! Доволно занаятчии от социализма познавам ... Определено имаха и от "птиче мляко" в хладилника ... :)

Условието да имаш пари в миналия век при социализма бе повече труд!!! И без да си партиен член можеше да си организираш почивка в Гърция. Този мой спомен от 1978 година може ли да е илюзия или да качвам снимки, т.е. да ми видите доволното face ... :)

п.п. Специално за Мире .... нищо общо нямам с ДС ... :) Макар да имам познати ... :)

преди 27 минути, dioib :cat написа:

Специално за Мире

Предния ми пост значи е изцяло специално и за теб също :)

Няма какво да добавя. Поживели сте си , радвайте се че сте били от малцината привелигировани, но и не бъдете толкова озлобени за това че соца фалира, и не мразете "злата демокрация" че ви е отнела безгрижното тунеядство :)

преди 2 часа, dioib :cat написа:

Не е проблем, че си родоотстъпник, но не клейми нещо което не познаваш!!!

Да повторя: Указ 56 да си чувал?! Доволно занаятчии от социализма познавам ... Определено имаха и от "птиче мляко" в хладилника ... :)

Условието да имаш пари в миналия век при социализма бе повече труд!!! И без да си партиен член можеше да си организираш почивка в Гърция. Този мой спомен от 1978 година може ли да е илюзия или да качвам снимки, т.е. да ми видите доволното face ... :)

п.п. Специално за Мире .... нищо общо нямам с ДС ... :) Макар да имам познати ... :)

Престани да дрънкаш глупости за неща които наистина не познаваш. Указ 56 излезе малко преди да свалят Живков. Знам кои и работиха по него главно номенклатурчици. Самият аз също съм работил по него и ми е ясно за какво става въпрос. Номенклатурата се уреждаше с поръчки от държавни фирми и по този начин стартира натрупването на капитала. Имаше и някой и друг заблуден който се опитваше да прави нещо но трудно се получаваше без съответните връзки и протекции. В крайна сметка мисля че този прословут указ беше част от плана за превръщане на политическата власт в икономическа. Не съм им гледал на другарите в хладилниците но предполагам че си прав защото за тях имаше специално зареждане а не си купуваха нещата от празните магазини в които всички останали пазарувахме и в които просто стоки нямаше. Бяхме принудени да правим закононарушения за да си закупим от Кореком най обикновено кафе или дънки или пък някаква свирка , щото в нашите магазини нямаше или пък бяха родно производство с отвратително качество.

преди 4 часа, lsmurf написа:

дрънкаш глупости

Факта къде е в момента Китай говори по себе си какво е да си практичен комунист.

преди 6 часа, miro20 написа:

Няма какво да добавя.

п.п. След като не разбирате какво е социализъм, комунизъм и подхождате с предразсъдъци, то именно вие ще тези които са отговорни за съсипването на икономиката ни, а не за развитието ѝ.

Или е глупост къде са китайците в момента по отношение на икономиката Ъ?! :)

преди 22 минути, dioib :cat написа:

Факта къде е в момента Китай говори по себе си какво е да си практичен комунист.

Ами ето къде е - гледай червената зона. Та не се ли запитваш защо след като комунистите са толкова за равенството на хората се получават такива аномалии . Може да погледнеш и къде е Русия и къде "гадната" Европа. С един поглед може да ти стане ясно стига да можеш да мислиш.

https://knoema.ru/atlas/topics/Бедность/Неравенство-доходов/Коэффициент-Джини?type=maps

преди 4 часа, lsmurf написа:

червената зона.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП_(по_номинална_стойност)

п.п. Нима в САЩ няма бедни?!а

И пак да повторя: Болшинството от българите при социализма имаха спестявания!!! Сега  болшинството имат кредити!!!

П.П. Във всяко училище имаше зъболекар!!!

Всяко дете имаше здравен картон и прочие ... следеше се здравето на подрастващите се и т.н. ... и всичко за сметка на държавата!!!

преди 22 минути, dioib :cat написа:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП_(по_номинална_стойност)

п.п. Нима в САЩ няма бедни?!а

И пак да повторя: Болшинството от българите при социализма имаха спестявания!!! Сега  болшинството имат кредити!!!

Не така грубо . Естествено че ще имат висок общ брутен продукт като са четвърт свят като население . Я виж дали са толкова силни с БВП на глава от населението.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП_(по_номинална_стойност)_на_глава_от_населението

това всъщност е реалния показател.

И стига с тези мантри за спестяванията. Да имахме спестявания защото просто нямаше какво да си купи човек. Освен това всеки спестяваше за след 5- 10 години когато му дойде ред за автомобил или 20 тина години когато му дойде ред за апартамент да може да си го купи . Пък и тогава се теглеха кредити за апартаментите които после плащахме по 20 -тина години и сумата ставаше двойна. Да не говорим пък че беше ограничена площта която може да притежава едно семейство. Някой трябваше да реши вместо теб от колко площ се нуждаеш. Колкото и абсурдно да звучи беше точно така.

преди 5 минути, lsmurf написа:

Не така грубо .

Това се отнася за теб!!!

След като подхождаш ти грубо ...

И да напомня за обществения траспорт и почивните бази към предприятията.

п.п. Наглостта ти от да ми подменяш спомените лъсва ... ти по-полека миличък ... :)

И как клъвна за Китай ... :) Темата е за спомени от социализма при Тодор Живков...

Във всяка партия има фракции. Сега се вижда кои фракции са останали в БСП, но смело мога да заявя, че комунисти няма!!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.