Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

":При соца ценност било труда, пък същевременно учи, за да не работиш.""

То това си беше една от основните политики на Всички ръководни 'другари' на партията. От най долу, до върха. Нали сега се вижда на кои от тях децата и внуците са из Западна Европа и Америка. Образувание се получаваше и в СССР, но явно само наш Мирко се възползва от тази привилегия.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Какво образуване съм получил ?? :giggle1:

Ако говориш за образование, да , учил съм , но съм завършил  все пак в България. :) 

И съм изключително благодарен че имах тази възможност за да имам доста по обективен поглед , спрямо някои тукашни "русофили" дето понятие си нямат нито от живота там, а руски четат с гугълтранслейт :) 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 8 часа, Kolev71 написа:

":При соца ценност било труда, пък същевременно учи, за да не работиш.""

На клишето от втората част: Уточнете кой го е казвал, майката или бащата?!

Едно мога да споделя: Болшинството от "провинцията" пращаха дъщерите си в София, не да се изучат, а за да намерят умен момък, който да направи така, че да не работят. :)

Тъщата (бог да я прости ... селско момиче ...) думала  на щерка си навремето следното: Мамино, туй де се занимаваш не е работа. Изкарваш пари които да ти стигат за кафе и цигари. Вземи тези пари и изучи занаят. Че не умееш да боравиш с мотиката е ясно, но поне да изкарваш пари и за храната си, че ние с баща ти не можем вечно да работим на нивата извън работното време.

Май аз единствен мога да кажа хубава дума за тъщата.... :) Щото нито градското, нито селското ми е чуждо. :) Фитнесът ми е на двора ... :) 

п.п. Правете разлика между да се трудиш и да работиш!!! Не заплатата определя битието. ;)

на 27.04.2021 г. в 20:32, dioib :cat написа:

Какво ... всички ли станахме "модерни" монаси?! :)

п.п. Доказа, че няма такъв народ. Това ли бе целта ти?! :)

Имам свои лични основания да кажа такива неща.

Отдавна не бях чувал това понятие "народ".
През последните години ми се струва, че хората все повече се отчуждават
- имат все по-малко общо, големите празници не са това което бяха,
има все по-голямо разслояване на различни обществени групи, няма какво да обединява.

Тези промени са започнали много отдавна,
не става дума само за социализма, който беше някакви 45 години.

Още поне от началото на 70-те години западат селата, затварят се училищата в тях,
хората отиват в градовете.
Дотук - добре, развивала се е промишлеността.
После идва лошото - народът е бил повече селски, земеделци.
С промяната на работата и начина на живот се губи тази основа,
която е обединявала през вековете.
И между другото, защо беше тази внезапна забрана на селските сборове някъде през 70-те години ?

Същото и с културата - образование, наука, изоставяне на църквата - прогрес.
Но - губи се и тази основа, която е обединявала хората в народ.

Народната култура също отдавна търпи загуби.
Още от началото на XX век се е разбрало, че народната музика няма да я 6ъде.
И защо - това е музиката на някакви селяни - земеделци.
Ние днес не можем да пеем техните песни.
На мен ми е мъчно, но такава е действителността.

Отвън идва голяма чужда култура.
Възприемаме науката, техниката и въобще културата на чужди народи.
Сега кое е обединяващото, за да се говори за "нашия народ" ?

на 27.04.2021 г. в 20:38, dioib :cat написа:

Аз не се правя на нещо!!! Аз съм българин!!! Това, че някои се правят на българи, а не са = Не им прави чест!!!

Аз съм с български, православен произход.
Даже дядо ми, че го споменавам, е бил дякон.
Пееше църковна музика и ме учи да свиря навремето.

преди 2 минути, NVJ написа:

Но - губи се и тази основа, която е обединявала хората в народ.

Защото е фалшива. Реалната основа, която е обединявала хората в един народ е била отчетливата граница с други народи. Но народите все повече се сливат едни със други - днес от единия край на света с един самолетен билет се пътува до другия край, китайци заживяват в САЩ, американци в Япония, англичани в България, българи в Испания и т.н. Такава динамика и многобройни миграционни вълни, не се е случвало никога в историята. Тъй, че не е дерт, дето това понятие "народ" става все по- архаично - в крайна сметка всички сме един животински вид и живеем на една планета. При такава тенденция някъде из необозримото бъдеще ще изчезне и понятието "държава", че то пък е още по- изкуствено.

на 28.04.2021 г. в 6:48, dioib :cat написа:

На клишето от втората част: Уточнете кой го е казвал, майката или бащата?!

Едно мога да споделя: Болшинството от "провинцията" пращаха дъщерите си в София, не да се изучат, а за да намерят умен момък, който да направи така, че да не работят. :)

Тъщата (бог да я прости ... селско момиче ...) думала  на щерка си навремето следното: Мамино, туй де се занимаваш не е работа. Изкарваш пари които да ти стигат за кафе и цигари. Вземи тези пари и изучи занаят. Че не умееш да боравиш с мотиката е ясно, но поне да изкарваш пари и за храната си, че ние с баща ти не можем вечно да работим на нивата извън работното време.

Май аз единствен мога да кажа хубава дума за тъщата.... :) Щото нито градското, нито селското ми е чуждо. :) Фитнесът ми е на двора ... :) 

п.п. Правете разлика между да се трудиш и да работиш!!! Не заплатата определя битието. ;)

Приятел! Този цитат не е мой, за да обяснявам каквото и да било. Иначе, със сигурност зная какво е било от много голяма част от Вас. От теб - също.

преди 7 часа, NVJ написа:

И между другото, защо беше тази внезапна забрана на селските сборове някъде през 70-те години ?

Сборове имаше???

Да, както преди, така и сега нещата в градовете са различни и забраните са до гражданите, а не до селяните. ;) 

И за мен е тъжно обезлюдяването на селските райони. Но след "промените" се обезлюдиха "малките" градове.

В Сливен, Манчестър на България, тотално се срина промишлеността. Сега в момента където съм, имаше уникален завод за порцеланови електрически изолатори независимо, че е "дълбоката провинция".... 

Но най-тежкия удар бе над ТКЗС-тата.

Да повторя и тук. Пра-пра дядо ми е първия Кмет на Нова махала след освобождението от османско робство. Имал е доста имот. Там обаче сме от "женска страна". Не съм в позиция да търся наследство. Баща ми с неговите братовчеди се разбраха. Дядо ми е бил занаятчия. Целия инвентар навремето е бил национализиран. И до момента братовчеда (втори) псува "комунистите". Въпреки това си пием ракията с него. ;) 

Кратко: Имам пълно основание да съм недоволен от режима преди "промените", но какво да направя, че съм се родил в град. Наложи се да зарежа плановете си и да си изкарвам хляба. Не мрънках, а работих. Нямам носталгия към миналото. Може да се каже, че от сантименталност се върнах в родното село на баща си, а не родния град на майка си, а така също и мой.

Това бе характерно за социализма в миналото: Имаше изградена стабилна средна класа!!! Къде е днес въпросната?!

За разликата от мнозина мотиката не ми е чужда. О, да, вече има механизация, но кой ще ми върне инвентара на дядо ми?!

Не става така. Да се бориш за оцеляването си. Доволно съм се борил и оцелях. Не желая моите наследници да се борят. Затова и не съжалявам, че в името на тях съм си скапал здравето. Все пак съм жив и мога да копам. Има още сила в мен. Оттеглих се, за да не им преча. Да могат да се развиват. Не ще позволя обаче някакви 'шменти капели" да се вирят когнитивни умения, че са по-висши от Бай Ганю. :) 

Големият проблем на българския народ е ежбите в семейството. Те след "промените" ескалираха. Някакъв народ се възползва от това. 

Вече има някакъв народ по тези земи, но дали е български?! За това ли се е борил прадядо ми, дядо ми?! 

Е така съм ... спомените ми почват от освобождението на България от османско робство, та даже и преди това ... Не ще позволя на някои млади да петнят съкровените ми спомени и да програмират моите потомци.

на 30.04.2021 г. в 6:49, dioib :cat написа:

Не ще позволя обаче някакви 'шменти капели" да се вирят когнитивни умения, че са по-висши от Бай Ганю. :) 

В училище някак лошо учат за Бай Ганьо, реално това е положителен герой -
зрял човек в разцвета на годините си, силен и уверен в своето, със свой бизнес -
розово масло беше - това е много благородно и ЕКОЛОГИЧНО производство,
при това много СКЪПО и уникално.
Пътува по Европа - също добре, прогресивно поведение.

Така че, остава въпроса, защо системно и преднамерено натрапват тези отрицателни представи за бай Ганьо.

на 3.05.2021 г. в 14:10, NVJ написа:

положителен герой

Не бих го оприличил на отрицателен или положителен герой. 

За мен ще си остане образа на предприемача. Този който има смелостта да тръгне в странство, за да предложи своя продукт. Да, комично и в някои случаи е фрапантно поведението м, но показва несломен дух. 

Цитат

Не зная, може да ви се покаже смешно, неестествено, но ще ви кажа, господа, че в този момент аз инак погледнах на бай Ганя; като че някой ми внуши: "Недей презира този простичък, лукавичък, скъпичък нещастник, той е рожба на грубата среда, той е жертва на груби възпитатели; злото не се таи в него самия, а във влиянието на околната среда. 

от тук

Забравяме най-съществения момент: По този начин сме оцелели през 500 годишното османско робство. Да, нещастни сме били, но чрез хитрини сме успели да опазим българското.

Цитат

но остави вече бабаитския език и почна в миньорен тон: "Я чувай, бай Василе, почакай малко бе, моля ти се бе, бай Василе, българи сме най-сетне... "

Цитат

Довиждане, бай Ганьо! Обикаляй Европа, разнасяй по всички краища произведението на нашата хубава Розова долина и... моля ти се бе, бай Ганьо, взирай се по-дълбочко в европейския живот, дано му видиш лицето, стига ти се е натрапвало туй пусто опаки!...

п.п. Не мисля, че социализма е бил робство и да напомня, че тогава образованието бе на ниво. 

на 30.04.2021 г. в 6:49, dioib :cat написа:

Това бе характерно за социализма в миналото: Имаше изградена стабилна средна класа!!!

:lol6:

Имаше оеднаквяване на бедността.  Когато всички са почти еднакво бедни, никой не мрънка. :hush:

Това описва твоите носталгии : https://www.dw.com/bg/митът-за-хубавия-живот-при-социализма/a-18062414

Цитат

Къде е днес въпросната?!

Е как къде ? Новините ни проглушиха ушите с километричните задръствания към Гърция и/или черноморието и Балкана....

:) 

https://topnovini.bg/novini/874652-polovin-milion-avtomobili-izlezli-ot-sofiya-za-praznitsite

И нещо за днешния празник все пак, в аспекта на темата.

Това ще ти е мн интересно да прочетеш:

https://desebg.com/rugsht/4749-2021-05-03-09-03-13

:giggle1:

преди 10 часа, miro20 написа:

:lol6:

Имаше оеднаквяване на бедността.  Когато всички са почти еднакво бедни, никой не мрънка. :hush:

Това описва твоите носталгии : https://www.dw.com/bg/митът-за-хубавия-живот-при-социализма/a-18062414

Е как къде ? Новините ни проглушиха ушите с километричните задръствания към Гърция и/или черноморието и Балкана....

:) 

https://topnovini.bg/novini/874652-polovin-milion-avtomobili-izlezli-ot-sofiya-za-praznitsite

И нещо за днешния празник все пак, в аспекта на темата.

Това ще ти е мн интересно да прочетеш:

https://desebg.com/rugsht/4749-2021-05-03-09-03-13

Дрисльо, дрисльо,

И днескашния празник осра!

Има си хас, да повярвам на драсканицата в "Дойче Веле" , след като вече почти 80 години живея на тази земя и в тази страна, наречена България, която обичам повече от теб и съм отдал труда си за израстването и , за което даже имам правителствена награда.

Виж, за апартамента на Цветан Цветанов с личния асансьор им повярвах - те първи написаха за това!

Но САЩ го повишиха, да ръководи някакъв си евро-атлантически център.......

Колкото до Христьо Христьов, някаква си бланчица от 1952 година!!!!!!

Що не изнесе данни например колко оръжие е откраднато от казармите до 1944 г. и колко войници са избягали при партизаните! И защо?

Да, днешният ден е срам за Българската армия, но не заради пандемията!

Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата_(480p).mp3

преди 3 минути, dedidi написа:

Дрисльо, дрисльо,

И днескашния празник осра!

Има си хас, да повярвам на драсканицата в "Дойче Веле" , след като вече почти 80 години живея на тази земя и в тази страна, наречена България, която обичам повече от теб и съм отдал труда си за израстването и , за което даже имам правителствена награда.

Разбирам ти болката и разочарованието, но очевидно не си бил от малцината на върха и политбюро ,за които са били тези доклади на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА

:hush:

преди 22 часа, miro20 написа:

Имаше оеднаквяване на бедността. 

Пак сбърка периода Мире. :) Именно "демокрацията" доведе до това = чалгаджии и хора с ниски страсти да се гаврят с българския народ. 

Мире, факта "указ 56" даваше на предприемчивите да си направят някакъв "ЕТ" ... условието бе 10% да дават на държавата. Не 22 и повече ... ;) Не се налагаше да чакаме средства от ЕС, за да са ни хубави пътищата и въобще инфраструктурата. 

Стоките бяха качествени, дори вносните.  Но какво ли знаеш ти за еснафите при социализма?!  ... 

п.п. Срамота е Мире, че принизяваш всички българи към инфантилността. Защо насаждаш омраза в младите към миналото?! Все за негативизъм говориш ... Това не е праведно! 

преди 22 минути, dioib :cat написа:

Именно "демокрацията" доведе до това = чалгаджии и хора с ниски страсти да се гаврят с българския народ. 

Нищо подобно не е носела "демокрацията" .

т.нар. "преход" към демокрация бе изцяло дирижиран от вашите си хора и компартия.

Която така си нагласи нещата, че да оглозга всичко каквото е останало.

Именно това бе гаврата с държавата. 45 години социализъм с трите фалита + пародия на демокрция.

преди 24 минути, dioib :cat написа:

Стоките бяха качествени, дори вносните.

Най вече вносните. Чел ли си за реалните "качества" на стоките ? Дори и тези за износ ? А продажба на стоки под себестойността им ? Връщани с дефекти и т.н. ?

преди 25 минути, dioib :cat написа:

Защо насаждаш омраза в младите към миналото?! Все за негативизъм говориш ... Това не е праведно! 

Нищо подобно не насаждам. Да говориш какви са фактите не е насаждане на омраза.

Е, твоето е "гузен негонен бяга" ама.. твоя си работа  :getout:

преди 14 минути, miro20 написа:

дирижиран от вашите

Няма ваши, наши. Бе дирижиран от вън. Все едно да кажа, че не си българин, т.е. че вашите са диригенЪТ, а не нашите ... ;) 

Сам виждаш, че вече повечето обикновени българи са отвратени от политиците. Виждаш и кой пък се оплаква, че са го подложели на рекет. :)

Факта е налице: Масово българина обедня след промените. Преди всеки българин имаше спестявания, а сега от кредит на кредит. Добре знаеш кои бяха бедни. Мързеливите!!! Те бяха малцинство, а сега са мнозинство. 

Всякакъв трудов навик бе изтръгнат от българина. Факти Мире не ще изтъквам, защото се вижда на какъв хал сме сега. Организацията на трудовия процес е под всякаква критика. Без труд не се създава БВП. 

Видяха се и какви инвеститори дойдоха в България. Съсипаха икономиката ни. И към момента се изнася богата руда от България. Да, все още има какво да се краде от България. 

Срамно е Мире .... срамно е твоето отричане на действащи в момента процеси и наблягането, че за това са виновни комунистите и предишния социален (не социалистически) строй на държавата. Доволно държавни предприятия бяха разпродадени на безценица. Инвеститорите (така наречени) ги изкупиха, не за да ги развият, а съсипят и напълнят пазара ни с техни стоки. В земеделието пък се вижда кой изкупува имотите ... 

И всичко това не бе направено от нас (българския народ), а от вашите които и в момента ти плащат. 

НО, не е проблем, че си се продал. Проблем е озлоблението ти. О, да, надъхан си, но не го правиш за българския народ, а за някой чужд на българската ни същност. Не помагаш Мире!!!

Добре, че все още има такива, които помним. Срамота е по този начин да промиваш мозъците на младите!!!  В 21-ви век сме Мире ... На младите им трябват дела, а не пропаганда ... Но, то само това си можеш .... Мда .... жал ме хваща, но това си е .... не си по-различен от дърта мома ... :) Все недоволна, че не се е наденъла на изправения, гладък чвор ... :)  

преди 10 часа, miro20 написа:

Нищо подобно не е носела "демокрацията" .

т.нар. "преход" към демокрация бе изцяло дирижиран от вашите си хора и компартия.

Която така си нагласи нещата, че да оглозга всичко каквото е останало.

Именно това бе гаврата с държавата. 45 години социализъм с трите фалита + пародия на демокрция.

Най вече вносните. Чел ли си за реалните "качества" на стоките ? Дори и тези за износ ? А продажба на стоки под себестойността им ? Връщани с дефекти и т.н. ?

Нищо подобно не насаждам. Да говориш какви са фактите не е насаждане на омраза.

Е, твоето е "гузен негонен бяга" ама.. твоя си работа  :getout:

Мирчо, Мирчо,

Твоите 33 думи  ги знаем (така коментираха една русенска депутатка във ВНС)!

Но знаем и къде бяхме, и къде сме сега!

Но-о-о-о, краставицата................................

Ся да беше соца, щяхте да се редите на опашка да лижете задника на Бойко.

на 7.05.2021 г. в 7:51, dioib :cat написа:

Няма ваши, наши. Бе дирижиран от вън.

Приятелю, тук вие била винаги фундаменталната грешка.

Разбира се "злия Запад" би дал мило и драго да победи "класовия враг" .

Само че нямаше нужда бре.

Никой от "злия Запад" не е налагал петилетните планове, никой от "злия Запад" не е назначавал партийни секретари, никой от "злия Запад" не е приемал ръководни  велики партйни решения и тезиси.

Всичко това бе плод на кухата,  нерентабилна, порочна и безпереспективна планова соц икономика и управление.

Пак ти припомням, че срива на соца започна от флагмана - СССР.  Затова и започна "перестройката" 4 години преди нас. Когато ВАШИТЕ повтарям специално за теб - ВАШАТА компартия и соц лидери, започнаха да се замислят как да замаскират фалита на соца, и как да го преструктурират.

Хайде като по дърт, такъв  като мен  дето на живо сме гледали пленумите на КПСС и на БКП - я ми кажи какви бяха насоките и препоръките ?

Ще ти припомня ако ти е къса паметта - първоначално "преустройството" бе замислено като леки реформи , с които да си кажем правиците и кривиците, да коригираме плановете, да си оправим грешките  в икономиката, и да вървим към светлото социалистическо бъдеще.

т.е. никой дори не си е помислял да сменя системата с друга !

Това малко хора го знаят и помнят, но ако се поровя, с удоволствие ще ти навра записи от ТВ пленумитеи какво се говореше на тях  :)

само че лавината бе доста по голяма от предвиденото . И тогава се предприе тактиката - така и така кораба потъва, дай да окрадем всичко каквото може с помощта на свои хора във цялото управление, банки, финанси, и тн..

И те го направиха. ВАШИТЕ си хора създадоха и групировките, и мутрите, и бухалките. И приватизацията контролираха и нагласиха, и опозиционните партии и най вече СДС бе контролирано от ВАШИТЕ си хора, не от "злия Запад '. :hush:

Така че... всичко това го казвам - забрави тъпите си опорки че "злия Запад" нещо е направил .

Системата се срина ОТВЪТРЕ.  Като гнила ябълка от която излязоха червеи и циреи .

Дето толквоа години ги маскирахте с фалшиви доклади за "велики успехи" :)

Факта е налице: Масово българина обедня след промените. Преди всеки българин имаше спестявания, а сега от кредит на кредит. Добре знаеш кои бяха бедни. Мързеливите!!! Те бяха малцинство, а сега са мнозинство. 

Всякакъв трудов навик бе изтръгнат от българина. Факти Мире не ще изтъквам, защото се вижда на какъв хал сме сега. Организацията на трудовия процес е под всякаква критика. Без труд не се създава БВП. 

Видяха се и какви инвеститори дойдоха в България. Съсипаха икономиката ни. И към момента се изнася богата руда от България. Да, все още има какво да се краде от България. 

Срамно е Мире .... срамно е твоето отричане на действащи в момента процеси и наблягането, че за това са виновни комунистите и предишния социален (не социалистически) строй на държавата. Доволно държавни предприятия бяха разпродадени на безценица. Инвеститорите (така наречени) ги изкупиха, не за да ги развият, а съсипят и напълнят пазара ни с техни стоки. В земеделието пък се вижда кой изкупува имотите ... 

И всичко това не бе направено от нас (българския народ), а от вашите които и в момента ти плащат. 

Всичко това е следствие на ВАШЕТО оглозгане.

Архивите говорят. Не ти харесват, знам.. игнорираш ги ... но това са не архиви на "злия Запад " , а архиви на ВАШИТЕ соц служби и компартия.

Така че изводите ти са тотално погрешни .

Срамно е това.. срамно е ...  Да си завираш главата в пясъка и да отричаш тези толкова очевидни неща, и архиви които НИКОЙ не ги е оспорил .

НО, не е проблем, че си се продал. Проблем е озлоблението ти. О, да, надъхан си, но не го правиш за българския народ, а за някой чужд на българската ни същност. Не помагаш Мире!!!

Добре, че все още има такива, които помним. Срамота е по този начин да промиваш мозъците на младите!!!  В 21-ви век сме Мире ... На младите им трябват дела, а не пропаганда ... Но, то само това си можеш .... Мда .... жал ме хваща, но това си е .... не си по-различен от дърта мома ... :) Все недоволна, че не се е наденъла на изправения, гладък чвор ... :)  

Озлоблението е изцяло твое.

Хапеш и плюеш на посоки без да мислиш. Знам че те боли, но това са фактите.

Защо  ртябва да ти плаща някой за да се изправиш пред архивите на службите и собствената ти компартия ?

Да го кажа перефразирано ... Ако не си гледаш гащите, това не означава че те не са насрани .

пп

Типичния социалист-комунист :

Няма налично описание на снимката.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 54 минути, miro20 написа:

.....

Oтсам обясняват как запада бил прецакал не просто Русия, ами целия източен блок при това без един изстрел, отатък пък обясняват каква велика непобедима сила била Русия. Хем комунизма най- гениалния строй, дето не може го бутна и атомна бомба, хем западняците със джобни пари го били фалирали.

Маняци - нема спор.

преди 17 часа, dioib :cat написа:

Сам виждаш, че вече повечето обикновени българи са отвратени от политиците. Виждаш и кой пък се оплаква, че са го подложели на рекет. :)

Изобщо четеш ли това което пишеш . Не е истина че българина е обеднял след промените. Напротив като цяло хората живеят по добре. Харчат повече защото има къде. Някога човек не можеше да си купи нито автомобил нито апартамент нито даже телевизор. За всичко трябваше да чакаш ред. Сега магазините са пълни със всякаква стока автомобилите каквито и колкото пожелаеш . Не си спомням по времето на соца семейство да има по няколко автомобила като сега. На почивка в чужбина може да са ходили някои но ние обикновените хора изобщо даже и не подозирахме че е възможно. Сега младите ходят на почивка на най невероятни места до другия край на света. Обиколили са света и се чудят къде още не са били. Става въпрос за хора с добри професии разбира се но е факт.

Каква организация на трудовия процес бълнуваш като същата беше просто смешна по време на времето което хвалиш. Натвориха се различни грандомански проекти като Завод "Ленин" , Кремиковци, КТМ Радомир , КТМ Русе , развиващи тежка промишленост без да имаме никакви предпоставки за това. Бяха изхарчени милиарди без необходимост. Що за глупост да нямаш руда а да развиваш стоманодобив и рудата и въглищата за кокса да внасяш от СССР. Защо - ами само за да си замърсим природата и за да изкупим "техниката" която се произвеждаше в СССР и която никой не желаеше.

Не знам на теб кой ти плаща обаче и твоят срам не е никак по малък. Престани да изтъкваш че си живял по онова време защото излагаш моето поколение . Имаше такива като теб разбира се но не всички бяхме такива.

преди 14 часа, lsmurf написа:

Изобщо четеш ли това което пишеш 

Не,  не чете. 

Чукча писател, чукча не читател.  

преди 14 часа, lsmurf написа:

Става въпрос за хора с добри професии разбира се но е факт.

Ей там е тънкия момент,  който си е правил добре сметката е добре и без да е номенклатурчик или подлога на номенклатурчиците.  А тези, които с промити от болшевизъм мозъци размахваха знамето със сърпа и чука, и повтаряха мантрите за вечния социализъм, осъзнаха че са излъгани. И естествено,  някой друг е виновен,  но не и тез, които са им подарявали илюзиите.  

преди 5 часа, Michigan111 написа:

Ей там е тънкия момент,  който си е правил добре сметката е добре и без да е номенклатурчик или подлога на номенклатурчиците.

Ето това не могат да осъзнаят "другарите" , колко е важно човек да си изкарва парите запазвайки достойнството си. Разбирам ги напълно - достойнството не е от значение когато някой просто не притежава такова. Затова такава "тънка" разлика за тях просто е необяснима. Единствените  им ценни "качества" са гъвкав гръбнак и липсата на морал. Затова и още сънуват времената когато такива "качества" бяха напълно достатъчни за "постижения" в живота такива каквито те си представят.

преди 18 часа, lsmurf написа:

Затова и още сънуват времената когато такива "качества" бяха напълно достатъчни за "постижения" в живота такива каквито те си представят.

Да,и любимата им професия - "началник"

🤣

на 9.05.2021 г. в 15:47, Michigan111 написа:

Да,и любимата им професия - "началник"

🤣

И сегашната любима професия "бизнесмен", за която са достатъчни същите качества.

преди 56 минути, Радул написа:

И сегашната любима професия "бизнесмен", за която са достатъчни същите качества.

Ми Радуле,  те тези, които омаскариха думата "бизнесмен" нали са същите тези началници бе.  Или са допуснали до баницата някой извън номенклатурата? И чат пат някой по тарикат спортист минал между капките.  

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.