Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Както при всеки строй, социализмът също не е бил перфектен, нищо не е перфектно. Аз съм роден към края на 1998, но са ми разказвали някои неща за живота по времето на социализма. Баба ми и майка ми са ми разказвали, че едно време са си пишели с деца от други държави (Русия, Югославия и т.н.), взаимно си пращали писма. От някакъв вестник си намерили контакти и са се обръщали с думите "Здравей непознато другарче". Говорили са си за най-обикновени неща и според мен, това е било най-хубавото нещо по него време, че все пак е можело да общуваш с хора от други държави, макар и чрез писма.

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

на 25.08.2021 г. в 16:16, Mystery__22 написа:

Както при всеки строй, социализмът също не е бил перфектен, нищо не е перфектно.

И след като не си перфектен от къде знаеш, че не е бил?

Явно ти смяташ, че ти си перфектен, защото знаеш всичко. Защо?

Още спомени , които разбира се, нямаше как да ни кажат в училище по разбираеми причини .

Как така злия хамерикански империализъм ще помага, строи и изхранва 11 млн в "процъфтяващия перфектен " соц флагман и т.н.

https://www.facebook.com/istoricheski.dnevnik/posts/2615058528532673

преди 23 часа, dioib написа:

Явно ти смяташ, че ти си перфектен, защото знаеш всичко. Защо?

Ми да, перфектен съм. Много повече неща знам от теб, а ти доколкото видях, не знаеш нищо друго освен да философстваш над разни глупости.

преди 9 часа, Mystery__22 написа:

Много повече неща знам от теб

:offtopic_s:

И как можеш да докажеш това? 

п.п. Знанията се доказват с реализирани неща, а не само с твърдения, ;) Имай в предвид, че много повече неща от теб съм видял, чул и т.н. от теб и много повече спомени от социализма имам от теб, а така също реализации и при него и след него. 

"ДЕВЕТИ, ДЕВЕТИ"... 
Далечен (вече) спомен 
за плакати, портрети и букети... 
За задължителни манифестации и  
възторжено-кухи, досадни декламации... 
Всеки чакаше най-после Парадът да свърши,
че да запердаши за село, или - за обяда вкъщи...

• 5 месеца по-късно...

:) 

• 4 месеца по-късно...

Жалят по соца само мързеливите. Гледам вече какви коли се движат по улиците в България, какви кооперации се построиха на мястото на старите къщички, какви курорти и хотели се построиха, а най-вече как свободно българина може да пътува из света.

Много повече българи заемат престижни постове в чужбина , работят , учат и се издържат , това с бързаме на задници и слугуване са 20 -30 годишни клишета , и се споменават само от неуспелите и некадърни хора.

преди 21 часа, Misoury написа:

Жалят по соца само мързеливите. Гледам вече какви коли се движат по улиците в България, какви кооперации се построиха на мястото на старите къщички, какви курорти и хотели се построиха, а най-вече как свободно българина може да пътува из света.

Много повече българи заемат престижни постове в чужбина , работят , учат и се издържат , това с бързаме на задници и слугуване са 20 -30 годишни клишета , и се споменават само от неуспелите и некадърни хора.

Простьо,

Последно - бързаме на задници, или бърсане на задници?

• 3 месеца по-късно...

Много хубаво е било тогава. Така поне казват лично преживелите това изобилие...

bednost.png

Или пък може би смъртността от ПТП е била по-малко, защото преди 1990г. е имало по-малко МПС?

ptpstat.png

преди 31 минути, M.Николов написа:

Ти никога няма да разбереш, за което само можеш да съжаляваш.

Няма нужда да живееш в миналото и само в спомени. Нормалния човек се адаптира във всяка среда, която му предложи животът. Жалко за такива като теб, които не успеят. Те страдат и околните около тях.

на 1.10.2022 г. в 12:05, БаалБек написа:

Или пък може би смъртността от ПТП е била по-малко, защото преди 1990г. е имало по-малко МПС?

Не само това, но и митовете за битовата, икономическата, валутна, организирана и т.н.  престъпност си бяха... митове...

Много документи :

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/2580-2015-12-31-07-52-32

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/1922-2014-07-28-07-45-07

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4308-2020-03-06-15-11-05

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-54/5142-2022-05-06-12-20-23

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/3201-2017-06-15-19-06-01

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/2127-2015-01-05-11-58-47

/ Кефи ме как комунето николоффффф се заяжда, гърчи и спами щото друго не може да каже /:giggle1:

преди 1 час, miro20 написа:

Кефи ме как комунето николоффффф се заяжда, гърчи и спами щото друго не може да каже

Да си припомни как се гласувало по времето на кукувизма. Сега е актуално.

Цитат

Граждане! Селяне от градски тип! Граждане от селски тип! Да ви наповним с пример от тъмното минало кво че праите. Начи, пръво обявете цоц-съревнование на сички панелки наоколо. Станете у пет часо, направете утринна гимнастика. Облечете парадната униформа. По списък обиколете целото блок и го изкарайте под строй и с песен към-то избирателнио пункт така, че още га го отворат да сте пръви и спечелите цоц-съревнованието. Нема нужда да напомняме, че както винаги че гласувате за назе. Щото ний винаги пичелим, дрогаре! Да си врънем гъзпром, дрогаре, да изпълним дълга си към матушка россия и да нанесем удар под кръста на колективнио западен враг. На сборнио пункт мое да се явите по анцунг и ушанка.

glasove.png

Сигурно и това е фотошоп, а Николов?

• 3 седмици по-късно...

Аз не съм бил роден тогава, така че не помня. Но имам знания благодарение на хора, които са живели тогава, и са ми разказвали; чел съм и история и документи.

Казват, че тогава България е имала независимост и суверенитет, и никой не е вземал решения за България от зад океана.

Казват, че тогава партиите и политиците не са се влияелие от външни интереси и не са били колониални подлоги.

Казват, че тогава сме имали индустрия, тежка промишленост, и износ.

Казват, че тогава е имало закон и ред.

Казват, че тогава е имало социална сигурност.

Много хора които познавам, казват и показват, че къщите са си ги строили или купили тогава, а сега децата им не могат да имат такива къщи. Повечето хора с къщи, са ги строили по времето на соца, но вече не, тъй като днес икономическите условия са невъзможни.

Всичко това, както и останалото, звучи много по-добре от това, което имаме днес.

на 21.10.2022 г. в 6:21, FatMan9 написа:

чел съм и история и документи.

Лъжеш кат циганин :) 

Виж колко линкове ти дадох по горе да четеш.

Ама не, пак си плямаш " Казват че.... "

чел съм и история и документи.

Tова не е вярно!

Казват, че тогава България е имала независимост и суверенитет, и никой не е вземал решения за България от зад океана.

Само от бвишия град масква

Казват, че тогава партиите и политиците не са се влияелие от външни интереси и не са били колониални подлоги.

Че то нямаше партии, бе мазен! Но.....имаше специални магазини за "партийците"

Казват, че тогава сме имали индустрия, тежка промишленост, и износ.

.....която произвеждаше никуму ненужни "продукти". А "износа" беше за СИВ и хората просто изйвърляха "вноса"

Казват, че тогава е имало закон и ред.

Това - да! Просто милиционерите бяха доволни на 5 лв рушвет

Казват, че тогава е имало социална сигурност.

......  която сега ТИ плащаш барабар с лихвите

Много хора които познавам, казват и показват, че къщите са си ги строили или купили тогава, а сега децата им не могат да имат такива къщи.

Къде пише, че не могат - плащаш>имаш

Повечето хора с къщи, са ги строили по времето на соца, но вече не, тъй като днес икономическите условия са невъзможни.

За дебилите да невъзможни. За нормалните хора са си ОК

преди 8 часа, NewRedDragon написа:

......  която сега ТИ плащаш барабар с лихвите

Тъй като СС беше фалиран умишлено.

преди 8 часа, NewRedDragon написа:

Къде пише, че не могат - плащаш>имаш

Какво на кого да плащам? Свръх надути цени на частни компании, които използват евтини материали и пестят от материалите ли? Това звучи като схемата ГЕРБ -> Частна строителна фирма -> магистрала. Пране на пари, изкуствено надуване на цените, умишлено калпав строеж, че да се въртят пари при правенето на ремонт, ремонт на ремонта, ремонт на ремонта на ремонта, и така...

преди 11 часа, FatMan9 написа:

Тъй като СС беше фалиран умишлено.

Не! Просто икономически процеси и закони! Планова икономика не може да съществува!

преди 11 часа, FatMan9 написа:

Какво на кого да плащам? Свръх надути цени на частни компании, които използват евтини материали и пестят от материалите ли? Това звучи като схемата ГЕРБ -> Частна строителна фирма -> магистрала. Пране на пари, изкуствено надуване на цените, умишлено калпав строеж, че да се въртят пари при правенето на ремонт, ремонт на ремонта, ремонт на ремонта на ремонта, и така...

Плащаш пари на строителя. Е, първо на архитекта естествено! Като искаш по качествени или "маркови" материали - просто плащаш повече.

Другото са бътрвежи на чугунена, червена кратуна

Аз не съм бил роден тогава, така че не помня. Но имам знания благодарение на хора, които са живели тогава, и са ми разказвали; чел съм и история и документи.

...

Общо взето... 

spacer.png

Но, което си е вярно, вярно си е. Решенията не бяха задокеански, а задморски.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.