Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 2 часа, dioib :cat написа:

Това се отнася за теб!!!

След като подхождаш ти грубо ...

И да напомня за обществения траспорт и почивните бази към предприятията.

п.п. Наглостта ти от да ми подменяш спомените лъсва ... ти по-полека миличък ... :)

И как клъвна за Китай ... :) Темата е за спомени от социализма при Тодор Живков...

Във всяка партия има фракции. Сега се вижда кои фракции са останали в БСП, но смело мога да заявя, че комунисти няма!!!

Не желая да ти подменям "спомените", имай си ги на воля само не се опитвай да заблуждаваш младите та затова ти опонирам иначе добре знам че няма да променя твоите представи след като повече от 30 години не успя да го преосмислиш онова време и ми е все едно ти как го оценяваш. Всеки си има собствена гледна точка . Твоята е една моята друга всеки да си преценява кой от двамата е по близо до истината. 

Как да няма комунисти ? Та нали самият ти заявяваш че си такъв. Да не мислиш че си единствен и уникален. 😀

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 248,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 9 часа, lsmurf написа:

не се опитвай да заблуждаваш младите

Ти ги въвличаш в заблуда драги ... :)

Във всяко общество, обществен строй, си има положителни и отрицателни процеси.

През миналия век и двете страни (капитализъм и социализъм) наблягаха на антагонизмът и тоталитаризмът.

По този начин се управляваха масите. Гнилото при капитализма е едно. Факта обаче, че при социализма се живееше по спокойно в България, не може да го подменяш с измислена бедност.

Българския народ не бе беден. А, факта, че сега без да си на кредит не става е ясен. Факта, че повече семейства са разтрогнати в момента също не може да прикриеш.

п.п. Да наблегна: Темата е за спомени. Младите нямат спомени. Ти си този който ги "програмира" какво е миналото, а не аз.

преди 4 часа, dioib :cat написа:

Факта обаче, че при социализма се живееше по спокойно в България, не може да го подменяш с измислена бедност.

Българския народ не бе беден. А, факта, че сега без да си на кредит не става е ясен. Факта, че повече семейства са разтрогнати в момента също не може да прикриеш.

https://www.dw.com/bg/казват-че-при-живков-беше-по-добре-да-видим/a-51270341

Чети и реви :hush:

И още

справка от обемист доклад за криминалните престъпление за 1988 година, през която са регистрирани повече от 52 000 криминални престъпления – кражби, грабежи, изнасилвания на самотни хора, убийства и др. Друг документ от март 1989 година доказва, че само през този месец са извършени в комунистическа България 20 умишлени убийства, 10 изнасилвания, 11 грабежи, 295 кражби на лично имущество. Според Тодоров е имало месеци, в които убийствата са били по над 30 на месец, а годишно става дума за около 240 убийства. Обществото обаче е нямало никаква представа за тази черна статистика. Като паралел за сегашното състояние на престъпността депутатът показа части от доклада за националната сигурност за 2016 година, в който става ясно, че при „страшната демократична престъпност“ убийствата в България са 79, тоест 3 пъти по малко от времето на тоталитарния комунистически режим.

И отново да навра на комунетата нещо което е показателно не за държавата, а за СИСТЕМАТА .

в ГДР след обединението наляха и наливат до сега над 2 трлн евро.

Но и до ден днешен диспропорциите са явни и категорични.

Източните райони са все още изостанали , много запустяват и икономически и демографски .

Там нямат бат ви Бойко който да вините защо нямаме техните заплати, и за всички негативни последствия от т.нар. преход.

Та, освен трилионите наливани в районите на бившата "процъфтяваща" ГДР които трилиони на нас никой не ни налива , източногерманците мигрират и искат да живеят  в западна Германия.

Ето отново за комунетата тук да четат и медитират чия е вината :

2 млн. жители на бившата ГДР са я напуснали след обединението на Германия

Цитат

..........гъстотата на населението в Източна Германия остава два пъти по-малка в сравнение със Западна Германия.

Населението на възраст над 40 години в бившата ГДР се е увеличило от 43 процента през 1991 година на 63 на сто през 2013 година. Въпреки че Западна Германия също е засегната от спад в раждаемостта, застаряването в посочения период е по-слабо изразено - през 1991 година жителите й над 40-годишна възраст са представлявали 47 процента от населението, а през 2013 година те са били 57 процента.

Като последица от липсата на млади хора в Източна Германия делът на населението в активна възраст е намалял с 14,4 процентни пункта, докато в Западна Германия се е увеличил с 13,3 пункта.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в Източна Германия остава с една трета по-малък, отколкото в Западна (през 1991 г. той е бил с две трети по-малък). Засегнати от безработица през 2014 г. там са били около 10 процента от жителите в активна възраст - с 4 процентни пункта повече, отколкото в Западна Германия. 

Вината е на СОЦ СИСТЕМАТА , другари. Колкото и да прехвърляте вината от болнат ана здравата глава и да пеете ЛЪЖИ и иделистични соц простотии , проблема е в самата соц система, независимо от народ/държава

на 12.05.2021 г. в 5:11, dioib :cat написа:

Не е проблем, че си родоотстъпник, но не клейми нещо което не познаваш!!!

Еми виж се сам какъв си смешен,  да не клеймя нещо, което не познавам, пък ти лепиш епитети на хора,  които ти не познаваш.  😆 Възхваляваш режим,  убивал твои сънародници,  щото не искали да станат македонци,  тикали по лагери,  гърмяли ги по границата, избивали кметове и свещеници,  и мен наричаш родоотстъпник.  Нали се сещаш мнението ти колко тежест има за нормалния човек. 

преди 7 часа, miro20 написа:

И отново да навра на комунетата нещо което е показателно не за държавата, а за СИСТЕМАТА .

в ГДР след обединението наляха и наливат до сега над 2 трлн евро.

Но и до ден днешен диспропорциите са явни и категорични.

Източните райони са все още изостанали , много запустяват и икономически и демографски .

Там нямат бат ви Бойко който да вините защо нямаме техните заплати, и за всички негативни последствия от т.нар. преход.

Та, освен трилионите наливани в районите на бившата "процъфтяваща" ГДР които трилиони на нас никой не ни налива , източногерманците мигрират и искат да живеят  в западна Германия.

Ето отново за комунетата тук да четат и медитират чия е вината :

2 млн. жители на бившата ГДР са я напуснали след обединението на Германия

Вината е на СОЦ СИСТЕМАТА , другари. Колкото и да прехвърляте вината от болнат ана здравата глава и да пеете ЛЪЖИ и иделистични соц простотии , проблема е в самата соц система, независимо от народ/държава

Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата_(480p).mp3

Поръчкови статии от "DW", и разбира се , големият изследовател и историк Антончо.

Вервай си!

преди 6 часа, Michigan111 написа:

Еми виж

Джоко Росич - Йовано, Йованке - Joko Rosich - Jovano Jovanke - YouTube

преди 6 часа, Michigan111 написа:

да не клеймя нещо

Втъкни в това което си споменувал ... 

Ти псуеш що е българско ... то е видно!!!

Бит фор зрав, но не подменяй историята спрямо кой ти плаща ... 

преди 4 часа, dedidi написа:

Вервай си!

Оспори ги де . :) 

Не можеш.

Гърчи се и си завирай главата в пясъка :) 

преди 19 часа, dioib :cat написа:

Ти псуеш що е българско ... то е видно!!!

Бит фор зрав, но не подменяй историята спрямо кой ти плаща ... 

Кой ми плаща бе, смешко 😆 Бах ти жалкарите сте,  като ви каже някой истини дето не ви отърват,  някой им плаща.. Ми крушката в кратунката не светва ли, че някой комунягите може безплатно да ги презира .

И къде съм псувал нещо българско,  комуниста не е българин, комуниста е антибългарин,  комуниста е интернационалист.  

Пак ти казвам,  ти ближеш този режим, който тикна Димитър Талев в затвора, щото не искаше да стане македонец.  Не ги ближа аз,ти го правиш.  

Я кажи,плаща ли ти някой, или им слугуваш безплатно? 

преди 14 часа, Michigan111 написа:

комуниста не е българин, комуниста е антибългарин,  комуниста е интернационалист. 

По тази логика и капиталистът също е антибългарин и е интернационалист. :)

Прочетох "На завой". Не мисля да правим литературен разбор.

Македония е географско понятие. Все едно аз да съм тракиец и да кажа, че говоря тракийски ... :)

преди 14 часа, Michigan111 написа:

този режи

Въпросният "режим" през изминалия век се променяше именно благодарение на Тодор Живков.

Цитат

В края на 50-те и началото на 60-те години на 20 век властта променя вижданията си по Македонския въпрос и постепенно застава на патриотични позиции. В резултат Талев е реабилитиран напълно, като се посвещава на свободна писателска практика.

от тук

...

Та, за кой режим говорим и нима Талев не е комунист?! :)

Анархия ли рекламираш ти, а?! :) Тя не е ли и тя интернационална?! :) Да има размирици .... да се чепкат българите ... та други реално да властват по тези земи ... :)

п.п. Получавам пенсия, но не ще споделя тук от къде е тя!!! Не ми се плаща!!!

Мда ... някои хора живеят още във ВСВ ... :) Жалко е това ... :)

преди 11 часа, dioib :cat написа:

Въпросният "режим" през изминалия век се променяше именно благодарение на Тодор Живков.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4033092043436254&id=100002064935050

Цитат

ПАМЕТ И ПОКЛОН
На този ден през 1954 г. в Пазарджишкия затвор е убит от комунистическите изверги Атанас Буров - държавник, политик, дипломат и финансист, член на Народната партия и на Демократическия сговор. Ярка личност в българската история. Нека си спомним за него именно днес, когато отново и за наш национален срам, червените се завръщат на власт чрез т.нар. служебно правителство назначено от проруския ни президент и подкрепено от предатели на демокрацията, слуги на олигархията.

преди 9 минути, miro20 написа:

затвор е убит

Документ Мире ... че е убит?! Да, умрял е, но кое доказва, че е убит?

п.п. Бил е осъден на 20 години и за какво?!

преди 2 часа, dedidi написа:

Но по-важно е какво е казал Сашко Шопара, нали!

Да, комуне . Неговото мнение е далеч по стойностно от твоите повръщни тук . :hush:

image.png.0f39731f0a37543dbe18fc56991b8ff7.png

Цитат

„Дa cи зaтвoрим oчитe прeд дeйcтвиятa нa въпрocния гocпoдин, кoйтo въплъщaвa eднoврeмeннo бaйгaньoвщинaтa в пoлитичecкoтo пoвeдeниe и кoмпрoмиcнocттa към пoлитичecкия мoрaл, би билo aкт c кaтacтрoфaлни зa бъдeщeтo нa цялaтa кoaлиция пocлeдици”, кaзвa Cугaрeв.

Бившият дeпутaт oт ГEРБ и нacтoящ члeн нa cтрaтeгичecкия eкип нa пaртиятa Aнтoн Тoдoрoв прeди три гoдини e нaпрaвил рaзcлeдвaнe зa Aлeкcaндър Йoрдaнoв, публикувaнo нa 13 мaй 2016 гoдинa в "Пoлитикa", кoeтo днec "Aфeрa" припoмня.

Публикувано във факти.бг: Публикувана: 29 Март, 2019

Антон Тодоров с разследване за "неутолимия апетит на Александър Йорданов" - ᐉ Новини от Fakti.bg - Разследвания | ФАКТИ.БГ

:D

Старичко ама нали Антон Тодоров го е писал та...

Цитат

Нeгoвo прeвъзхoдитeлcтвo, бившият пocлaник нa РБ в Пoлшa и Мaкeдoния , Aлeкcaндър Йoрдaнoв Aлeкcaндрoв, e eдин oт дocтoйнитe прeдcтaвитeли нa бългaрcкaтa пoлитичecкa кacтa!!! Нeгoвият гьoнcурaтлък и aлчнocт, пoдлocт и лицeмeриe, бяхa eднa oт мнoгoтo причини, чe aз cлeд 1996-тa гoдинa дa нe cтъпя нa пaрлaмeнтaрни избoри дo дeн днeшeн. И дoкaтo cъм жив , нямa дa гo cтoря! Caмoтo прoизнacянe нa нeгoвoтo "cвeтлo" имe, буди умeн пoгнуca. Изглeждa и тaкивa типoвe ги имa cрeд чoвeшкия рoд. Нe cлучaйнo и Ж.Жeлeв- филocoфa cлeд 20 гoдини дeмoкрaция зaключaвa: " Кaквa я миcлeхмe, кaквa cтaнa! " Нямa кaк дa ce нaпрaви нeщo дoбрo в тaзи cтрaнa, при нaличиeтo във влacттa нa пoдoбни eкзeмпляри ...!!!

Хареса ми израза " буквално опакован от ДС агенти"  .

Това мн добре описва какъв бе прехода и как бе контролиран от комунетата.

Сега един такъв "майстор" е на пик-а на сивата си кардиналска кариера като кукловод на фигуранта в президентството.

Вероятно има и много други , и все с червена окраска....

А сме не '93-та и СДС-та  , а 2021 г

на 12.05.2021 г. в 5:11, dioib :cat написа:

Условието да имаш пари в миналия век при социализма бе повече труд!!!

Под пари разбирам долари, а за долари най- основното условие бе да имаш връзки - естествено с партията майка. :Д

преди 10 часа, insec написа:

Под пари разбирам долари

И за какви изделия се ползваха доларите?!

Що се касае за пазаруване в "Кореком" ... хм ... можеше и без да си партиен член ... :) 1 долар само, че бе 2.50 лв. ;) 

преди 2 часа, dioib :cat написа:

..... 1 долар само, че ...

нямаше откъде да се купи - контрабанда яко и партийни контакти. Така, че един път идеологията е крайна и втори път е прилагана крайно, ето и Анка е възмутена как комунистите не са се сетили да забранят Вагнер, какъв пропуск само.

преди 13 часа, insec написа:

нямаше откъде да се купи

И как така 1978 сме купували?! 

Пак да попитам кои изделия се купуваха с долари в България?!

Долари трябваха само когато се ходеше на екскурзия в страни извън СИВ.

п.п. Определено не си живял по време на социализма и са те "програмирали" погрешно. :)

И да напомня: Все още в България валутата е лев!!! Всяка сделка по територията на България която се извършва с долари (и към момента) се води съмнителна. ;)

преди 3 часа, dioib :cat написа:

Пак да попитам кои изделия се купуваха с долари в България?!

Пак да ти отговоря - например маркова аудио и видео техника. Касетофони , магнетофони, видео плеъри , и други "глезотии" защото по нашите магазини имаше само такива соц производство и те не ставаха абсолютно за нищо. Един цветен телевизор Радуга примерно тежеше около 60 кг. и даваше отвратитилна картина.

преди 1 минута, lsmurf написа:

маркова

Не робувам на марката, а съм фен на качеството!!!

Та, за коя маркова работа говорим?! 

преди 1 минута, dioib :cat написа:

Не робувам на марката, а съм фен на качеството!!!

Та, за коя маркова работа говорим?! 

Говорим за Филипс примерно купувал съм си от Кореком с долари JVC  тунер  усилвател и видео. Видеото го подарих на приятел но тунера още работи и дава прекрасен звук. Та като фен на качеството би трябвало да си наясно с тези неща.

преди 4 минути, lsmurf написа:

Филипс

Аз "робувам" на SONY, И?!

Нима Правец 8 отстъпва на "Ябълка 2" по онова време?! Или си нямал неща като български електронен часовник?! Да не говоря за продукти произведени във Велико Търново .... 

п.п. Да не забравяме, че навремето България имаше добри отношения с Япония. Завода в Стара Загора помниш ли го?! А завод "Светлина" в Сливен произвеждаше оптични влакна ... и прочие и прочие ... 

преди 15 минути, dioib :cat написа:

Аз "робувам" на SONY, И?!

Нима Правец 8 отстъпва на "Ябълка 2" по онова време?! Или си нямал неща като български електронен часовник?! Да не говоря за продукти произведени във Велико Търново .... 

п.п. Да не забравяме, че навремето България имаше добри отношения с Япония. Завода в Стара Загора помниш ли го?! А завод "Светлина" в Сливен произвеждаше оптични влакна ... и прочие и прочие ... 

Правец 8 си беше играчка която не ставаше за никаква сериозна работа.  Играчка за големи деца . Работа се вършеше тогава на друг клас машини примерно IBM PDP 11  която беше далече от нашия "аналог" СМ4 едната просто работеше а другата непрекъснато имаше проблеми. Това е моето лично наблюдение.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.