Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 30 минути, dioib :cat написа:

Или си нямал неща като български електронен часовник?!

начи, светодиодните часовници имаха недостатъци и от 200 кинта ги намалиха на 20
почти на всички на които съм попадал, кварцовия резонатор беше със студена спойка заради някаква особеност на метала на изводите
батериите бързо свършваха
за да видиш колко е часът, требеше да натиснеш бутон за да светне индикацията

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 50 минути, дръндю написа:

за да видиш колко е часът, требеше да натиснеш бутон за да светне индикацията

Аз все пак говоря за ония които "уж" бяха български (с течни кристали), но вътре бяха на една японска марка .... ;) Саню ли бе ... не помним ... :) 

Как да е Дънди ... Нямало качествени неща едно време ... да, бе да ... :) Трябвало да одиш до "Кореком" и да имаш долари ... :) 

Та, да припомним: При виетнамците и при циганите всичко се намираше ... това бе важно, т.е. тоя сорт връзки, а не партийни ... :) 

О, било контрабанда ... :) Че сега няма ли?! НО, поне нещата бяха качествени, а не да се чудиш дали ще попаднеш на менте ... :) 

Та, марка и марка не е едно и също .... 

преди 19 минути, dioib :cat написа:

Нямало качествени неща едно време ... да, бе да

зеленчуците ни бяха качествени и се изнасяха в големи количества
храните бяха под строг контрол, а не като сега, да купиш пилешки бутчета и после да се посереш
още помня "кучешката радост" за лев и 20 килото, на която днешните малотрайни колбаси не могат "да се намажат на малкия пръст"
ено време, на лафката продаваха "кучешка радост" на скара и хората се тълпяха
днес всичко е фалшименто 

преди 1 час, lsmurf написа:

Работа се вършеше тогава на друг клас машини

Ти въобще занимавал ли си се с автоматизиране на производството?! :) 

Да ти напомня ли къде се произвеждаха струговете с ЦПУ?! Те вършеха истинската работа, а за другата машина еквивалент на IBM ... чувал ли си?! 

es-1022_s.jpg.1a9a3c1f3928d5bcdc87222aed28219f.jpg

Та, работа и работа не е едно и също ... :) Нима Правец 16 не се усъвършенства?! С него знаеш ли какви производствени процеси се управляваха?! 

И мислиш, че ако бе останал социализма не щеше да се развие този отрасъл ли?! 

п.п. Да не говорим за българската разработка за заглушаване .... и прочие и прочие ... :)  

преди 5 минути, дръндю написа:

днес всичко е фалшименто 

Да де ... понеже социализмЪТ фалирал държавата ни ... :) И комунистите са виновни за ментетата и фалша .... :) 

НО, Дънди .... нямаме спомени, а сме били с промити мозъци ... ние ... ха де ... Оня с "програмираният" мозък помнел повече от нас ... :) и той знаел, а ние сме си измисляли ... :) 

п.п. Да им напомня филма (френския): "Крилце или кълка" .... Тога много сме се смели, но ни дойде до главата въпросният капитализъм доларофатализъм ... :) 

преди 5 минути, dioib :cat написа:

Да де ... понеже социализмЪТ фалирал държавата ни

нищо общо няма социализма
бяхме добре, заради студената война...надпревара и конкуренция
днес има жестока експлоатация на хората

току-що, дръндю написа:

днес има жестока експлоатация на хората

Да ... това е факта, който определени тук потребители се стремят да прикрият с илюзията, че социализма и комунизма са виновни за мизерията ни днес.

току-що, dioib :cat написа:

Да ... това е факта, който определени тук потребители се стремят да прикрият с илюзията, че социализма и комунизма са виновни за мизерията ни днес.

ами така е
днес не се борят за по-добър свят
днес се борят за повече пари, което омаловажава човешкия живот
казват: "Нищо лично, просто бизнес"

преди 2 минути, дръндю написа:

казват: "Нищо лично, просто бизнес"

И аз нямам нищо лично към тях, но не ми е бизнес ... НО, като им гледам бизнеса базиран основно към омраза към  социалистът или комунистът ... да им ... прочие професионализмът ... = жълта журналистика ... :) Е .... и затова пожълтяват постовете ми ... :) 

Лапета .... :) К'во да ги правиш ... :) Не знаят дъл им се пиии или ебббб ... :) 

преди 45 минути, dioib :cat написа:

социализма и комунизма са виновни за мизерията ни днес

В това няма спор въобще.

преди 56 минути, dioib :cat написа:

Копираше западни разработки . И изостана с десетилетия.

БАН в частност , нали с това се занимаваше - да изнася за СССР откраднати от запада разработки и изделия.

https://newizv.ru/news/tech/17-04-2018/nichego-svoego-sssr-voroval-vse-podryad-ot-oruzhiya-do-bizhuterii

https://orujie.mirtesen.ru/blog/43824026388/SSSR-—-strana-klonov?utm_referrer=mirtesen.ru&utm_campaign=transit&utm_source=main&utm_medium=page_0&domain=mirtesen.ru&paid=1&pad=1

преди 1 час, dioib :cat написа:

Та, да припомним: При виетнамците и при циганите всичко се намираше ... това бе важно, т.е. тоя сорт връзки, а не партийни ... :) 

О, било контрабанда ... :) Че сега няма ли?! НО, поне нещата бяха качествени, а не да се чудиш дали ще попаднеш на менте ... :) 

цоциалситическия работник търси връзки и контрабанда от виетнамци , докато западния му "колега"  си ги купуваше в редовен нормален магазин, и не бе никакъв престиж или за фукане...

Осъзнавате ли колко ви е изкривено мисленето и манталитета ??? Осъзнавате ли колко сте далеч от нормалността  ?

цоциалистическия човек чакаше за жилище и кола десетилетия, докато същия по професия "западняк" имаше вече по две в семейство.

и т.н. и т.н.

преди 1 час, дръндю написа:

зеленчуците ни бяха качествени и се изнасяха в големи количества
храните бяха под строг контрол, а не като сега, да купиш пилешки бутчета и после да се посереш
още помня "кучешката радост" за лев и 20 килото, на която днешните малотрайни колбаси не могат "да се намажат на малкия пръст"
ено време, на лафката продаваха "кучешка радост" на скара и хората се тълпяха
днес всичко е фалшименто 

По същото време "злия западняк" е ядял същите качествени и дори в повече количество и КАЧЕСТВО продукти .

Съвременната химия и вредни торове  ги е нямало и там в онези години. 

И друго което се сещам  , е как на село са разказвали че когато са внасяли американски отрови за пръскане на Монсанто , са ги охранявали с войници.

Щото са били ефективни и качествени , и всеки е искал да си открадне да си напръска . :) 

А относно консервите ... отдавна вече има изнесени факти и документи колко "качествени" са били . Само на съветския пазар минаваха... щото там минава всичко...

преди 12 минути, miro20 написа:

внасяли американски отрови за пръскане

Определено американската отрова е качествена .... не те мъчи ... :) 

Мире .... как само захапа .... :) 

И колко стаж имаш в земеделието?! ... :) 

Но, така ... първо се вкарват КОЛОРАДСКИ БРЪМБАР, а после и отровата .... :) 

А ази си знам само фар и син камък ... И ако знаеш каква продукция се вади от 500 кв.м ... :)

Мире ... земята си сака копане!!! Тя не е политически обект ... :) 

Пръскай си с каквото искаш. Просто ти показах как се крадеше и че трябваше с войска да се охранява...

Краденето, връзкарството  и "уреждането" с продукти бе основен начин на  човек да " се оправи" .

Ти дори не чу основния въпрос който ти зададох

- Осъзнавате ли колко ви е изкривено мисленето и манталитета ??? Осъзнавате ли колко сте далеч от нормалността  ?

Ти въобще занимавал ли си се с автоматизиране на производството?! :) 

Да ти напомня ли къде се произвеждаха струговете с ЦПУ?! Те вършеха истинската работа, а за другата машина еквивалент на IBM ... чувал ли си?! 

es-1022_s.jpg.1a9a3c1f3928d5bcdc87222aed28219f.jpg

Та, работа и работа не е едно и също ... :) Нима Правец 16 не се усъвършенства?! С него знаеш ли какви производствени процеси се управляваха?! 

п.п. Да не говорим за българската разработка за заглушаване .... и прочие и прочие ... :)  

Ами занимавал съм се за разлика от теб явно който си говориш на изуст. Струговете с които се хвалиш бяха с управление Фанук . Механиката която правехме ние не беше на ниво. Не знам какви процеси са се управлявали навярно нещо по ТНТМ младежите си играеха да правят разни неща които така и не се внедряваха никъде и ги виждахме само на изложенията. Играл съм си и аз включително но когато трябваше да се върши нещо сериозно гледахме техниката да е западна. Това беше за всички машини не само за струговете. Знаеш ли например че машините с управление по 3 оси едновременно бяха ембаргови и трябваше да правим невероятни комбинации за да се снабдим с такива. Сигурно не знаеш защото само си чел по вестниците как си произвеждаме всичко и продукцията ни е на световно ниво. Да ама не ! както обичаше да казва Петко Бочаров.

За разработките за заглушаване съм чувал че били добри но това е както ти само си чувал за някои неща които се опитваш да възхваляваш без да си работил с тях. Аз за разлика от теб неща които не познавам не коментирам.

ТНТМ младежите си играеха

:) Младежите казваш .... :) Не ми казвай, че си на 80 .... :) 

Механиката която правехме ние не беше на ниво.

:) Какво хардуера ли ти е пречил?! :) 

Май основно което ти пречи е, че говориш български ... :) 

преди 3 часа, miro20 написа:

В това няма спор въобще.

Копираше западни разработки . И изостана с десетилетия.

БАН в частност , нали с това се занимаваше - да изнася за СССР откраднати от запада разработки и изделия.

https://newizv.ru/news/tech/17-04-2018/nichego-svoego-sssr-voroval-vse-podryad-ot-oruzhiya-do-bizhuterii

https://orujie.mirtesen.ru/blog/43824026388/SSSR-—-strana-klonov?utm_referrer=mirtesen.ru&utm_campaign=transit&utm_source=main&utm_medium=page_0&domain=mirtesen.ru&paid=1&pad=1

цоциалситическия работник търси връзки и контрабанда от виетнамци , докато западния му "колега"  си ги купуваше в редовен нормален магазин, и не бе никакъв престиж или за фукане...

Осъзнавате ли колко ви е изкривено мисленето и манталитета ??? Осъзнавате ли колко сте далеч от нормалността  ?

цоциалистическия човек чакаше за жилище и кола десетилетия, докато същия по професия "западняк" имаше вече по две в семейство.

и т.н. и т.н.

По същото време "злия западняк" е ядял същите качествени и дори в повече количество и КАЧЕСТВО продукти .

Съвременната химия и вредни торове  ги е нямало и там в онези години. 

И друго което се сещам  , е как на село са разказвали че когато са внасяли американски отрови за пръскане на Монсанто , са ги охранявали с войници.

Щото са били ефективни и качествени , и всеки е искал да си открадне да си напръска . :) 

А относно консервите ... отдавна вече има изнесени факти и документи колко "качествени" са били . Само на съветския пазар минаваха... щото там минава всичко...

Мдаа гадно беше едно време... Друго си е сега си произвеждаме процесори, телевизори, стругове, автомобили, хай-енд разработки... Абе изобщо от пиле мляко дет се вика. А едно време само крадяхме :) , мдааа. Сеги сичко си го праим и си свиркаме :) . Идилия :) .

преди 13 часа, дръндю написа:

храните бяха под строг контрол....

За туй значи магазините бяха празни, щото е най- сигурно да няма храни - един салЯм, един хляб, за който чакаш два часа на опашка и две лукчета да си подсладиш живота.

преди 4 часа, insec написа:

магазините бяха празни

:) Ще ползвал вулгаризъм в случая: Това е пълна глупост!!!! Вижда се кой набор си пале ... :) Определено нямаш спомени от социализма!

Живо здраво хлапе, но поне не се излагай с този "плосък" изказ ... Проличава до колко ти е "промит мозъка" .... 

преди 4 часа, dioib :cat написа:

: Това е пълна глупост!!!!

Колко да е глупост :) 

да взаимствам една снимка от СССР:

3d6830f219.jpg

Като количество го докарваха, но като асортимент.... :getout:

Отделно че отдавна те разбрах че си от малцината привелигировани комунета които са живели в един моалко по различен соц, отколкото 90% от българите.

преди 13 минути, miro20 написа:

асортимент....

Асорти колко масла има?! :) 

О, разбирам те .... търговците ни са боклуци ... :) 

Мире .... добре знаеш едно: Никой търговец не "закопва" пари в нещо което не ще продаде. 

Ето едно иновативно нещо на бунище край Париж:

Стотици електромобили гният край Париж .... :) 

Та асортимента е голям, но за какво да се произвежда нещо което директно ще отиде на боклука?! 

:) Та казваш асортимента бил лош ... :) 

Мире, установявам, че и от производство, и от търговия не разбираш ... :) 

п.п. Икономическото ти невежество лъсна .... :) 

преди 1 час, miro20 написа:

Колко да е глупост :) 

да взаимствам една снимка от СССР:

3d6830f219.jpg

Като количество го докарваха, но като асортимент.... :getout:

Отделно че отдавна те разбрах че си от малцината привелигировани комунета които са живели в един моалко по различен соц, отколкото 90% от българите.

Ами това беше положението и в нашите магазини. Целите рафтове заредени с няколко стоки които никой не поглежда и това е. По желаните стоки се продаваха "под рафта" тоест само на свои хора. Не отричам че и аз съм пазарувал по този начин. Всеки гледаше да има връзки с магазинерите за да може да си купи някаква стока. Дори книгите ги продаваха както казвахме с кокал - в комплект от една търсена и една или две застояващи по рафтовете щеш не щеш купуваш и изхвърляш излишното в първата кофа за смет. Случвало ми се е да се редя от 6 часа сутринта за някоя книга която са получили вечерта и книжарницата е затворила преди изобщо да започне продажби и на сутринта се оказва изчерпана тоест нито една бройка за свободна продажба. 😂 Така се грижеха за културата на народа. Същото беше и за цветни телевизори , автоматични перални, готварски печки изобщо все "луксозни стоки" налагало ми се е да уреждам с връзки да си закупя тон колони от чак от завода в Благоевград в магазините просто нямаше.

преди 21 минути, lsmurf написа:

Целите рафтове заредени с няколко стоки които никой не поглежда и това е.

Вземете, че се сверете нещата  ... били празни ... първо .... после нямало асортимент ... :) 

Направихте социализма квантов модел ... :) 

И теб да попитам колко вида масло от крава има?! 

По магазините имаше краве, овче мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал много по-качествени от миризливите вносни ... или не помниш прясното сирене ... трябвало да има моцарела ... :) 

п.п. Виждам, че и ти грам не разбираш от икономика, а за политическите ти възгледи си тотален провал ... :) В 21-ви век сме!!! 

За разлика от Вас, то аз съм "младеж на над 120 години", но разсъждавам праведно, а не с предразсъдъците на неблагодарни хора като вас. :) 

Хляба бе три вида стандарт = Типов, Доброджа и Бял ... о нямало модерния с триците ... :) Да не говорим за асортимента по отношение на краставиците, пипера и т.н. ... :) 

Ще ми хвалите "западното" ... да, бе да .... не на мен!!!! :) Е да .... нямало е магазин за конско и магарешко .... :) Но за сметка на това имаше телешко, а не говеждо .... :) Е, имаше и говеждо де ... :) 

Асортимента бил малък ... да бе да ... :) И никой не поглеждал ... чи като си го произвеждаш сам за какво да го купуваш, МЪ?! :) 

п.п. Инфантилни граждани ... :) Смях ... :) Определено се съмнявам за пола ви ... твърде сте се държали за някаква пола ... :) 

Вземете, че се сверете нещата  ... били празни ... първо .... после нямало асортимент ... :) 

Направихте социализма квантов модел ... :) 

И теб да попитам колко вида масло от крава има?! 

По магазините имаше краве, овче мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал много по-качествени от миризливите вносни ... или не помниш прясното сирене ... трябвало да има моцарела ... :) 

п.п. Виждам, че и ти грам не разбираш от икономика, а за политическите ти възгледи си тотален провал ... :) В 21-ви век сме!!! 

За разлика от Вас, то аз съм "младеж на над 120 години", но разсъждавам праведно, а не с предразсъдъците на неблагодарни хора като вас. :) 

Хляба бе три вида стандарт = Типов, Доброджа и Бял ... о нямало модерния с триците ... :) Да не говорим за асортимента по отношение на краставиците, пипера и т.н. ... :) 

Ще ми хвалите "западното" ... да, бе да .... не на мен!!!! :) Е да .... нямало е магазин за конско и магарешко .... :) Но за сметка на това имаше телешко, а не говеждо .... :) Е, имаше и говеждо де ... :) 

Асортимента бил малък ... да бе да ... :) И никой не поглеждал ... чи като си го произвеждаш сам за какво да го купуваш, МЪ?! :) 

п.п. Инфантилни граждани ... :) Смях ... :) Определено се съмнявам за пола ви ... твърде сте се държали за някаква пола ... :) 

Пич не говоря за липса на асортимент а за тотална липса на стоки ! Повтарям че рафтовете вместо да стоят празни се запълваха с просто с нещо което никой не купува което стоеше с месеци на рафтовете само и само да не са празни. На нападките ти не отговарям защото не желая да слизам на твоето ниво. Бъди жив и здрав и продължавай с бълнуванията си .

Да ти кажа един виц от онова враме. "Едно време на магазина табела "Бай Пешо" - влезеш вътре салами луканки всякакви меса. Сега отвън пише "Месо салами луканки" влезеш вътре - само бай Пешо. 😀

преди 3 часа, dioib :cat написа:

п.п. Икономическото ти невежество лъсна .... :) 

Как точно е "лъснало" ?? С Това че ти показвам "разнообразието" през соца ли ? :giggle1:

Не разбра ли нещо толкова простичко - докато нормалния свят се движеше напред, соца изоставаше от година на година. И възпитаваше такива комунета като теб. Връзкари, уреждачи, подмазвачи, тунеядци, мързеливци.

Които именно ЛИПСАТА на стоки им даваше ПРЕДИМСТВО в обществото. Ще се уредят я с телевизор, я с маратонки , я с банани, я с долари,  и вече ще се фукат пред останалите "равни" . :)

Това ли ти е "икономическото знание" ??

преди 2 часа, lsmurf написа:

Дори книгите ги продаваха както казвахме с кокал - в комплект от една търсена и една или две застояващи по рафтовете щеш не щеш купуваш и изхвърляш излишното в първата кофа за смет

хаха .. да, това го бях забравил  :) 

преди 12 минути, lsmurf написа:

тотална липса на стоки

Това е лъжа!!! :) 

Каква стока не е имало?!

Не знам в кой град си бил, но в Сливен всичко си бе ОК ... :) 

О, да .... хм ... налагаше се да се ходи до Пловдив за дискети ... мда ... :) 

п.п. Не всички касови бележки от едно време пазя ... :) 

преди 9 минути, miro20 написа:

Не разбра ли нещо толкова простичко

След като ти не схващаш елементарното което пиша, как очакваш да опровергаеш моите спомени?! 

п.п. Явно си израснал в мизерия. НО, това не е истина за всички ... Та за кой град или село говорим?! 

:) 

преди 6 минути, lsmurf написа:

Пич не говоря за липса на асортимент а за тотална липса на стоки !

преди 7 минути, lsmurf написа:

Да ти кажа един виц от онова враме. "Едно време на магазина табела "Бай Пешо" - влезеш вътре салами луканки всякакви меса. Сега отвън пише "Месо салами луканки" влезеш вътре - само бай Пешо. 😀

и сега е така -"Едно време на магазина табела "Бай Пешо" - влезеш вътре салами луканки всякакви меса
познат магазинер се оплаква, че днес оборота е десет пъти по-малък
и аз му вярвам, щот едно време взимахме бирата с каси, а сега по една двулитровка в пластмасова бутилка
и си мисля, че едно време не можеше да се навакса голямото потребление, което създаваше впечатлението за празни магазини
спомням си първите години на демократична Полша..магазините препълнени заради липса на оборот
а тук все още си живеехме в соца

Другарки и другари, не разбрахте ли че най забавното е когато комуне ми обяснява за икономика :giggle1:

За процъфтяващата соц икономика ! !!  :lol6:

Тези неща дори не са предмет на спор.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.