Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 6 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Не, не съм спал, дежурен съм, като теб, само че аз във фермата при истинските свине, че има да се прасят!

Това къде го чете или ти го казаха? Аз знам за обратната теза!

Ми нали снощи ти дадох линк? Ето ти и друг, който не е от Уикито:

https://journals.uni-vt.bg/getarticle.aspx?aid=8275&type=.pdf

През есента на 1944 г. Москва косвено подкрепя опитите на правителството на ОФ да задържи българските войски в Беломорието, което би могло да се използва за отстояване на българските интереси там. След ултиматум на Чърчил обаче Сталин се съгласява те да се изтеглят [Баева, И., Е. Калинова. 2013, с. 68–73]. Той се намесва, за да принуди Тито да се съгласи България да воюва на югославска територия срещу Германия, но през пролетта на 1945 г. се съобразява със съюзниците си и не съдейства страната да получи статут 524 на „съвоюваща“ [Баева, И., Е. Калинова. 2013, с. 55–60]

Това е инфо от същия източник на информация е предполагам, като предходния. А инак хич не сме на минус с българско землище?!

Ето ти за световното положение преди конференцията в Париж:

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14548919

Най-големи претенции към България има Гърция. Тя предявява и териториални, и репарационни искания. Те са за 10% от територията ѝ – целите Родопи почти до Пловдив и 955 милиона долара репарации,

На 3 септември пред териториалната комисия Васил Коларов заявява, че въпросите между България и Югославия са уредени приятелски и че установената граница поправя неправдите от Букурещкия и от Ньойския мирен договор. Определя гръцките искания към България като максималистични и необосновани, С необоснованите претенции за изместване границата на север Гърция иска да завземе земи, в които се сее най-много тютюн и това ще доведе до стопанско задушаване на България, твърди той.

Питам за съветите, не за Германия, не се прави на чук. Защо маршируваха редом със свастиката 2 години, плюс бонус парад със свастиката на червения площад?

И аз питам що с решението си да му дадат Судетите, "великите сили" разпалиха амбициите на Хитлер. Тези въпроси обаче какво би трябвало да докажат?!? Не е ли по-важно кой е победил кафявата чума, а не кой я е подкрепял в различните периоди? 

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 175,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 12 часа, ivottoshev написа:

Кой изгони немците от България? Същите тея немци, които ако бяха победили, сега щеше наистина да си техен роб с татуиран номер на ръката вместо име. Това ми кажи, не бягай от въпроса :hit:

Фъфлиш ми нещо. Не ти се разбира какво точно питаш. Предполагам обаче че тук ще има отговори на въпросите ти:

https://www.google.com/search?q=освобождение+на+италия+от+фашизма&oq=освобождение+на+италия+от+фашизма&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCTEwNzgzajBqMagCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Че отговора аз ти го дадох бре :giggle1:

преди 14 часа, N1K17Y написа:

Чети бе 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Италианска_социална_република

Или недей, и това го е писал някой платен историк, понеже не ти подкрепя глупостите. 

Съвсем се ошашави 

преди 11 минути, N1K17Y написа:

Че отговора аз ти го дадох бре :giggle1:

Съвсем се ошашави 

Отговор на кое бре, момче? Какъв е бил въпроса?

преди 21 минути, ivottoshev написа:

Отговор на кое бре, момче? Какъв е бил въпроса?

Състоянието ти се влошава, собствените си въпроси забрави

на 26.12.2023 г. в 0:43, ivottoshev написа:

И?!? Те трябвало ли е да бъдат освободени от кафявата чума, или не? 

Не за друго, ама единствената разлика м/ду Италия и България е в армията, която е изгонила фашистите от дадената територия. Та?  

преди 46 минути, N1K17Y написа:

Състоянието ти се влошава, собствените си въпроси забрави

И? Не разбирам какво искаш да докажеш с твоят линк? Каква теза защитаваш с него?  

преди 17 минути, ivottoshev написа:

И? Не разбирам какво искаш да докажеш с твоят линк? Каква теза защитаваш с него?  

Собствените си твърдения не разбираш, сигурен ли си, че аз имам проблем с четеното с разбиране? 

Отвори линка, не хапе. После си прочети твърдението

Цитат

Не за друго, ама единствената разлика м/ду Италия и България е в армията, която е изгонила фашистите от дадената територия.

После помисли защо в Италия празнуват освобождението от фашизма и какво общо има това с България. 

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Ми нали снощи ти дадох линк? Ето ти и друг, който не е от Уикито:

https://journals.uni-vt.bg/getarticle.aspx?aid=8275&type=.pdf

През есента на 1944 г. Москва косвено подкрепя опитите на правителството на ОФ да задържи българските войски в Беломорието, което би могло да се използва за отстояване на българските интереси там. След ултиматум на Чърчил обаче Сталин се съгласява те да се изтеглят [Баева, И., Е. Калинова. 2013, с. 68–73]. Той се намесва, за да принуди Тито да се съгласи България да воюва на югославска територия срещу Германия, но през пролетта на 1945 г. се съобразява със съюзниците си и не съдейства страната да получи статут 524 на „съвоюваща“ [Баева, И., Е. Калинова. 2013, с. 55–60]

Ето ти за световното положение преди конференцията в Париж:

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14548919

Най-големи претенции към България има Гърция. Тя предявява и териториални, и репарационни искания. Те са за 10% от територията ѝ – целите Родопи почти до Пловдив и 955 милиона долара репарации,

На 3 септември пред териториалната комисия Васил Коларов заявява, че въпросите между България и Югославия са уредени приятелски и че установената граница поправя неправдите от Букурещкия и от Ньойския мирен договор. Определя гръцките искания към България като максималистични и необосновани, С необоснованите претенции за изместване границата на север Гърция иска да завземе земи, в които се сее най-много тютюн и това ще доведе до стопанско задушаване на България, твърди той.

И аз питам що с решението си да му дадат Судетите, "великите сили" разпалиха амбициите на Хитлер. Тези въпроси обаче какво би трябвало да докажат?!? Не е ли по-важно кой е победил кафявата чума, а не кой я е подкрепял в различните периоди? 

Ясно е че окупаторите ще настояват за влияние стъпили първи на нашата земя. Така и не разбра, че ако не бе окупацията на ЧА, вероятността да се развият по-добре нещата за държавата ни е доста по-голяма.

Ако не бе окупацията щяхме да сме под западно влияние, вероятно териториални претенции нямаше да са такива, нямаше да има грабежи, изнасилвания и мародерства, нямаше да ни оглозгат ресурсно и финансово, щяхме да сме развита европейска държава със силна и модерна икономика - справка бившата ФРГ.

Пак не казваш нищо за:

Викаш ОК си с тези неща, какво да ги коментираш!

преди 45 минути, N1K17Y написа:

После помисли защо в Италия празнуват освобождението от фашизма и какво общо има това с България. 

Ние не е трябвало да се освобождаваме ли?!? 

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

преди 37 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ако не бе окупацията щяхме да сме под западно влияние,

Това е решено преди това в Ялта. Там решението е взето от "тримата големи" Че сме изтеглили късата клечка е ясно, ама не знам защо обвиняваш за това решение само Сталин.

преди 37 минути, JohnTRIVOLTA написа:

вероятно териториални претенции нямаше да са такива, нямаше да има грабежи, изнасилвания и мародерства, нямаше да ни оглозгат ресурсно и финансово, щяхме да сме развита европейска държава със силна и модерна икономика - справка бившата ФРГ.

Мдаааа, руснаците са зли дяволи, а кравари, англичани и сие са ангелчета и въобще не са изнасилвали:

https://www.vesti.bg/lyubopitno/uzhasiavashti-bombardirovki-robski-trud-i-masovi-iznasilvaniia-zverstvata-prez-vsv-6176079

Цитат

След като Щутгарт бил превзет от Съюзниците през 1945 г., в рамките на 10 дни полицията регистрирала над 1300 случая на сексуално насилие, за които били отговорни френски граждани. Някои изследователи предполагат, че десетки хиляди германки били изнасилени от американски войници.

Казвам, ама по незнайни причини не ти изнася да осмислиш какво казвам. Да повторя:

Ако "великите сили" през 1938-ма не бяха поднесли Судетите на тепсия на Хитлер и по този начин да подхранят амбициите му и чувството му че ще остане безнаказан, може би нямаше да се стигне въобще до ВСВ. И пак ще питам:

Не е ли по-важно кой е победил кафявата чума, а не кой я е подкрепял в различните периоди? 

Но никое  комуне фен не споменава защо стой  в гадна България, защо позволиха разпада на светлия социализъм?Защо не ходят във великата матушка руZия?Там всичко е по мед и масло...Кой не е ватенка все е  фашист.А какво е фашизъм и къде го има реално, това са подробности.Винаги руснаците са си търсели външни врагове за да си решават вътрешните проблеми.Нито лошия запад бутна царска русия, ссср , или скоро и блятската федерация.Това е един провален строй който не успя НИКЪДЕ(освен в великия северен китай😀).BTW  който иска да прочете дефиницията за фашизъм, и да го  сравни  с какво чичо путя върши в държавата си.

А за въздишащите за комунизма:

"

„Лудост: да правиш едно и също нещо, отново и отново, и да очакваш различни резултати.“  Алберт Айнщайн

преди 3 минути, qrt написа:

Но никое  комуне фен не споменава защо стой  в гадна България, защо позволиха разпада на светлия социализъм?Защо не ходят във великата матушка руZия?Там всичко е по мед и масло...Кой не е ватенка все е  фашист.А какво е фашизъм и къде го има реално, това са подробности.Винаги руснаците са си търсели външни врагове за да си решават вътрешните проблеми.Нито лошия запад бутна царска русия, ссср , или скоро и блятската федерация.Това е един провален строй който не успя НИКЪДЕ(освен в великия северен китай😀).BTW  който иска да прочете дефиницията за фашизъм, и какво чичо путя върши в държавата си.

А за въздишащите за комунизма:

"

„Лудост: да правиш едно и също нещо, отново и отново, и да очакваш различни резултати.“  Алберт Айнщайн

Ти за кого гласуваш гусин НЕкомуне-то? М?
Що така в тая нашата мила рОдина имате глупавия навик лепите етикети без сами да се поглеждате?

Аз си питам конкретно , а ми отговарят с реплика тип" а вие защо биете негрите?", класика.

преди 4 минути, qrt написа:

Аз си питам конкретно , а ми отговарят с реплика тип" а вие защо биете негрите?", класика.

Фашизъм има и се вижда, виж какво става в Палестина например, чифутите изтрепаха всичко живо, нема млади, нема стари, нема деца, а такива като тебе скачат и врякат че било анти-терористична операция.
Пак те питам за кого гласуваш?

От русия се преместихме в палестина  доста бързо😀.Май бягаме по тъча?!Чифутите защо влязоха в палестина?Има доста клипчета какви ги вършиха палестинците  2 месеца преди да ги изринат.Колкото и да не харесвам еврейте - те направиха оазис в пустинята, а арабелите още разтоварват по улиците.

преди 5 минути, Bubbles написа:

Пак те питам за кого гласуваш?

Не съм, оферта ли имаш?

преди 3 минути, qrt написа:

От русия се преместихме в палестина  доста бързо😀.Май бягаме по тъча?!Чифутите защо влязоха в палестина?Има доста клипчета какви ги вършиха палестинците  2 месеца преди да ги изринат.Колкото и да не харесвам еврейте - те направиха оазис в пустинята, а арабелите още разтоварват по улиците.

Не съм, оферта ли имаш?

Аз за Русия не съм говорил и каквото и да са вършили Хамас в окупираните части на Палестина това по никой начин не оправдава избиването на десетки хиляди мирни граждани аред които и маса деца, да не говорим че цял свят ги осъди а само щатите се застъиха за тях.
Колкото до Русия това си е ваше психично отклонение, вати чугуни и пр. глупости.

И оферта нямам, просто ми е интересно на кои симпатизираш, понеже тия които управляват от 34 години в България  99 бивши партийни и ДС членовеи нагаждачи в партията, а останалото са синчета, черки и пр. близки такива.

4 дни  ·

Я тези дето реват за МОЧА, да си поговорим отново за Червената армия. По-точно за 3-ти Украински фронт под командването на маршал Толбухин. По-точно 1-ва, 2-ра и 4-та армии на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ с обща численост от 445 000 войника.
Абе, ватенки слугинажки, къде са ви паметниците на героите от Нишката операция, които разгромяват елитната VII СС дивизия ?
Абе, копейки ръждасяли, къде са ви паметниците на героите от Страцинско-Кумановската операция?
Абе, мандраджийски хайдуЦИ, къде са ви паметниците на героите от Брегалнишко-струмишката операция при, която НАШИТЕ момчета изтласкват частите на Вермахта от Македония ?
Абе, суки задунайски, къде са ви паметниците на героите от Косовската операция, при която изтласкваме Вермахта от Косово ?
Абе, шумкари въшлясали, къде са ви паметниците на героите от Сремската операция ?
Къде са ви паметниците на героите от ожесточената и кървава Дравска опреция? Комедия-пародия с Георги Парцалев, Никола Анастасов и Кирил Господинов НЕ се брои.
Къде са ви паметниците на героите от Мурската операция ?
Къде са ви паметниците на българските войски водещи ожесточени боеве, в последният бастион на нацистите, родината на Хитлер - Австрия до 15 май 1945 , седмица СЛЕД края на войната. Повтарям за изпилените ви русоробски мозъчета, СЕДМИЦА СЛЕД КРАЯ НА ВОЙНАТА !
Поклон пред 15-те хиляди български войници, паднали за статута "Загубили войната" . 1,2 и 4 армии , коита са част от 3-ти Украински фронт на ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ под командване на маршал "Търбухин" , са "освободени" от полицейски задължения У ДОМА в Македония от Червената армия и са губещи срещу Червената армия - победител .
Нонсенси русоробски !
Станимиръ Диневъ

Какво стана със темата? Нали ви казах да направите тема за Альоша?

В Пловдив обмислят бъдещето на Альоша

И в дневния ред на Пловдив влиза премахването на паметник – този на Альоша. Трансформация на пространството следва да има задължително. Това обаче как да се трансформира това пространство, е въпрос на дебат сред пловдивчани, каза пред БНР Веселина Александрова, общински съветник от ДБ.

Паралелно ще се обследват юридическите и технически възможности това да се случи, обясни тя.

"В Пловдив също е полярна тема от години. Затова и тези действия някои ги наричат закъснели. Всички политици по време на избори не повдигаме тази тема", коментира Александрова.

Според нея Альоша символизира разединението в Пловдив, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Общинската съветничка смята, че не може това да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града.

Всички промени, които се случват рязко, винаги разединяват хората, подчерта Веселина Александрова. Затова и според нея дебатите трябва да се случат по-бавно.

"Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски."

"Има данни, има слухове, говори се, че е обявен за паметник от национално значение и че собствеността е държавна, което вече малко изкривява компетентния орган, който трябва да вземе решение", заяви Александрова.

В Пловдив обмислят бъдещето на Альоша - България | Vesti.bg

Правете тема, Альоша ще падне! Само още нещо искам да ви кажа "секретно" Бузлуджа ще последва съдбата на МОЧА и Альоша!

@Гражданин в анкетата може да добавиш методите на премахването на Альоша. Според мен ще го избутат и ще се търкаля по склона надолу!

преди 4 часа, N1K17Y написа:

От какво бре, от какъв фашизъм? Кои фашисти са ни владели? 

От немските войски, които са били разположени тук :)

преди 1 час, А.Навални написа:

Какво стана със темата? Нали ви казах да направите тема за Альоша?

В Пловдив обмислят бъдещето на Альоша

И в дневния ред на Пловдив влиза премахването на паметник – този на Альоша. Трансформация на пространството следва да има задължително. Това обаче как да се трансформира това пространство, е въпрос на дебат сред пловдивчани, каза пред БНР Веселина Александрова, общински съветник от ДБ.

Паралелно ще се обследват юридическите и технически възможности това да се случи, обясни тя.

"В Пловдив също е полярна тема от години. Затова и тези действия някои ги наричат закъснели. Всички политици по време на избори не повдигаме тази тема", коментира Александрова.

Според нея Альоша символизира разединението в Пловдив, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Общинската съветничка смята, че не може това да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града.

Всички промени, които се случват рязко, винаги разединяват хората, подчерта Веселина Александрова. Затова и според нея дебатите трябва да се случат по-бавно.

"Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски."

"Има данни, има слухове, говори се, че е обявен за паметник от национално значение и че собствеността е държавна, което вече малко изкривява компетентния орган, който трябва да вземе решение", заяви Александрова.

В Пловдив обмислят бъдещето на Альоша - България | Vesti.bg

Правете тема, Альоша ще падне! Само още нещо искам да ви кажа "секретно" Бузлуджа ще последва съдбата на МОЧА и Альоша!

@Гражданин в анкетата може да добавиш методите на премахването на Альоша. Според мен ще го избутат и ще се търкаля по склона надолу!

Закривайте кочината!

преди 3 минути, lebel написа:

Ние също можем да вдигнем паметник на Шакира на мястото на Альоша.

преди 1 минута, А.Навални написа:

Ба на Шакира, вдигнете един на Преслава, до нея може и перукан да сложите.

преди 3 минути, Bubbles написа:

Ба на Шакира, вдигнете един на Преслава, до нея може и перукан да сложите.

shakira-whenever-wherever.gif

shakira-lays.gif :grimace:

преди 29 минути, А.Навални написа:

Да бре, някаква си колумбийка. А ако в последствие някои да решат, че колумбийската стока е "окупирала" носовете им и следователно всички колумбийци са окупанти? Ще трябва пак заради някакви психясали индивиди да бутаме. Ае нема нужда... :getout:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.