Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 175,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

на 22.12.2023 г. в 2:28, ivottoshev написа:
на 21.12.2023 г. в 19:41, miro20 написа:

Фашистите национал-социалисти сте вие.

Нацисти казано накратко.

Фашисти са тези, които са "за" бутането на паметника на армията победила фашизма. ФАКТ!!! 

Паметника е символ на съветската окупация.  ФАКТ

В България няма нито един загинал съветски солдат . ФАКТ

Това е основната разлика с някои европейски страни където има такива, която разлика многократно съм ви навирал в темата тук и не само .

Иначе се радвам че за пореден път темата помогна да се "избистри"  кой какъв е и колко са рашистките подлоги у нас и не само .

412969936_3651650048428074_4578260597529

413800578_379513414469546_34836547324998

преди 2 часа, miro20 написа:

Паметникът е на армията освободила Централна и Източна Европа (и в частност България) от кафявата чума. ФАКТ

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Паметникът е на армията освободила Централна и Източна Европа (и в частност България) от кафявата чума. ФАКТ

На мястото на кафявата чума засадиха червена холера. 

преди 25 минути, IvanKirov написа:

На мястото на кафявата чума засадиха червена холера. 

Къде да бъде комунизъм и къде не - това е решено в Ялта от тримата "тенори" по онова време. Това няма общо с фактът че именно армията чиито паметник бутаме е изгонила кафявата чума от нашият регион. Нима щеше да си по-добре ако победител се беше оказал Хитлер? Щеше ли да ти по ОКей, ако сега вместо име, имаше татуиран номер на ръката?

Или може би и ти като Триволтовия си чист ариец и за теб не се отнася тази алтернатива?  

преди 2 часа, ivottoshev написа:
преди 4 часа, miro20 написа:

фейкометчо, изгледай видеотокоето цитирах. Овчаров, автора на "второто освобождение" е обяснил много добре тези неща.

комунделите путлювисти дето ревете за символа на антибългарщината, символа на окупацията, много ви боли , но свиквайте.

Мястото ви е на бунището на историята, там при съюзника ви Хитлер и нацистите.

Не че не се опитвате да възродите този нацизъм в лицето на  съвременния рашизъм и режима на путлю , но това е друга тема..

преди 28 минути, miro20 написа:

фейкометчо, изгледай видеотокоето цитирах. Овчаров, автора на "второто освобождение" е обяснил много добре тези неща.

Видеа със платени псевдоисторици има и от двете страни на барикадата. Ти прегледай пак фактите и отговори на простичкият въпрос:  коя армия изгони нацистите от Централна и Източна Европа (и в частност България)?

преди 8 минути, ivottoshev написа:

Видеа със платени псевдоисторици има и от двете страни на барикадата. Ти прегледай пак фактите и отговори на простичкият въпрос:  коя армия изгони нацистите от Централна и Източна Европа (и в частност България)?

Чукча не читатель, чукча писатель....

Как да опонираш на нещо което дори не можеш и отказваш да чуеш и осмислиш ?

:)

Ми няма как да стане , другарю комуне фейкомет :)

Грандоманския паметник на "адмирал Ушаков" на нос Калиакра??? Как така на нос Калиакра, няма паметник на нито един деспот, който е управлявал тези български територии в периода на Второто Българско Царство??? Защо там няма паметник на деспот Балик или Добротица??? Около 600 руско-съветски паметници се извисяват в "България".
Този на адмирал Ушаков е издигнат с невменяеми и неадекватни доводи, за малко над 6 млн. лева. Става въпрос за морско сражение между 2 империи през 18 век, което няма нищо общо с никакви българи, "освобождения" и така нататък.
Ето и кратко пояснение от Румен Иванов:
"Ушаков никога не е бил адмирал, вицеадмирал е. В състава на турската империя воюва срещу християни (Корфу)! Лично е награден със златна табакера от султана, а флотилията му е издържана от Високата порта! Запазено е писмо на Ушаков до царя, в което описва отчайващата мизерия на руските кораби и как са нахранени от турския султан! Такава е историческата истина. Документирана. Разбъркана ми е библиотеката, иначе мога да цитирам описанието, с каква гордост приема Ушаков преоблечения султан ( султанът не може да се качва на чужд съд), получава от него персонална награда и жълтици за екипажа. Султанът ги храни, ама те срещу него воювали. Та и безкористно за нечия свобода. В Черно море е имало пирати, били са преимуществено турци и Ушаков се бие с тях за да ги разчисти. Сега ни обясняват че воювал срещу Турската империя."
Цена 6.5 млн. лева. Построен е през 2006 г. по инициатива на Община Каварна (разбирайте Цонко Цонев, тогавашен кмет) и генералното консулство на Русия във Варна. Историята с паметника на адмирал Ушаков има продължение. През 2011 г., т.е. пет години след откриването му, около него е издигната грандиозна арка. Върху нея с големи букви е изписано „Слава на черноморския флот на Русия, сражавал се за православната вяра и свободата на България“. Надписът е възмутителен и оскърбителен!
"Сражавал се за православната вяра и свободата на България“?
Какво подяволите е това кощунство? Става въпрос за морска битка между Руската и Османската империи, която се е състоила по случайност и стечение на обстоятелствата край Калиакра, през 18 век??? Каква "православна вяра" и какво "освобождение" през 18 век?
Текста от тук надолу, е от статия на г-н Инджев от 26.11.2017 г.
"Пламналата на 11 август 1791 г. битка е част от руско-турската война (1787 – 1792 г.). Война, водена почти век преди "Освобождението" ни, която няма никакво отношение към българската национална кауза. Още по-малко съотносима към националното ни дело е споменатата битка. Тя просто по случайност се е състояла край Калиакра, а това е географско, топографско, физическо съвпадение – нищо повече. Пък е и една незначителна по мащаб битка, в която няма потопен и един кораб: нито руски, нито турски. Просто се сблъскват две ескадрили ( по-скоро ескадри- бел. ivo.bg) – и двете малобройни – кораби, посбиват се кое-що, след което всяка тръгва по пътя си: руската – на север, турската – на юг. Като изключим алжирската съюзническа подкрепа за турските черноморци, това е всичко. В цялата схема България я няма – не съществува изобщо нито в тактиката, нито в стратегията, нито дори само в концепцията на конфликта. Повтарям: сблъсъкът между двете флотски единици няма никакво, абсолютно никакво отношение към нашата страна – това си е битка между две империи, битка, която изобщо не засяга България: дори индиректно. Тогава защо паметник? Ако тръгнем да градим паметници на всички държави, воювали в пограничните ни региони, националният бюджет само за камък няма да ни стигне. А не е само паметникът – и ежегодни тържествени, официални, национални чествания са. Ритуали, в които участват официално и български войскови единици, и държавници от първата фаланга, и кметове на съседни градове, и православната ни църква с молебени, водени от цяла плеяда наши и руски митрополити, йеромонаси, протойереи. А аз се питам какво търсят по подобни маскаради наши министри, какво търсят висши български (доколко ли са български?) офицери, какво търси, редом с председателя на Форум „България-Русия”, Светлана Шаренкова, сам премиерът ни?
Но има и друг ( за съжаление, снимката , която му направих с телефона, стана твърде неясна, за да я публикувам редом до каменното грозилище) . Той не толкова видим знак на почит към чуждия герой Ушаков, съществуващ от комунистическо време под формата на възпоменателна плоча край пътеката, водеща до самия край на Калиакра. Защо се е наложило да бъде дублирана тази благодарност към Русия за нещо, което тя не е направила за България ( защото става дума за незначителен епизод от военен сблъсък, част от поредната руско-турска война, една от многото, в която никакво българско освобождение не е било на руски имперски дневен ред)?
А защо самото възвеличаване в България на Ушак Паша, както осмалиите уважително наричали адмирал Ушаков заради общите им военни операции с него в друга битка срещу френския флот, е пълен абсурд, това се обяснява в статията на Димитър Бочев, озаглавена “Свети адмирал Ушаков, Ушак паша и нашето балканско нищожество”
В имперското си съперничество Русия и Турция от векове не могат да си поделят нито Черноморието, нито Балканите. Десетилетия наред адмирал Ушаков е воин в тази извечна битка за надмощие. И като такъв него го интересува единствено и само Русия, интересуват го руските териториални интереси, руската имперска кауза го интересува. Тази кауза той следва предано и всеотдайно цял един живот. Пътеводител в биографията и във флотската му адмиралска кариера е имперският марш на Кремъл. Когато имперските руски интереси повеляват, той воюва срещу турците – не само край Каварна. Когато същите интереси повеляват, той се съюзява с турците срещу французите – турците го наричат с преклонение „Ушак паша”. Да речем, че в това няма нищо престъпно – такъв, имперски е бил духът на епохата, естествено е за един пълководец да провежда и следва офанзивата на императора си навред по широкия и пъстър свят. Какво търси обаче, увековечен като монумент и честван така, както и националните ни герои не са чествани, Ушак паша на родното Черноморие? Отговор дължат на българската общественост онези институции, които са учредили паметника. И онези общински и централни власти, които са го градили, дължат отговор. И всички повелители и изпълнители на ежегодните ритуали в центъра и по места дължат отговор. А най-вече отговор дължат онези наши високопоставени държавници, които участват (явно не само протоколно) в една церемония, която, възхвалявайки вековния империализъм на една зловеща империя над родината ни, саботира пътя ни към Европа и света”.
преди 12 часа, miro20 написа:

Чукча не читатель, чукча писатель....

Как да опонираш на нещо което дори не можеш и отказваш да чуеш и осмислиш ?

:)

Ми няма как да стане , другарю комуне фейкомет :)

Навсякъде около нас е имало фашизъм, само у нас не е имало. Ние сме били някакъв остров на спокойствието

Всички около нас са били освободени, само ние сами сме изгонили немците.

БаФмааму, че ние сме били егати яките копеУета :)

преди 1 час, ivottoshev написа:

Навсякъде около нас е имало фашизъм, само у нас не е имало. Ние сме били някакъв остров на спокойствието

Всички около нас са били освободени, само ние сами сме изгонили немците.

БаФмааму, че ние сме били егати яките копеУета :)

Ти си ...егати тъпото копеле!

Първо научи какво е фашизъм  и каква е разликата с националсоциализма! После коментирай.

Колкото до немците - виж какво е направило Правителство на Константин Муравиев

Цитат

На 5 септември 1944 г. кабинетът скъсва дипломатическите отношения с Германия, но позволява на нейните войски да се изтеглят от страната.

Цитат

На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Когато на 8 септември решението е обнародвано, страната се озовава в необичайна ситуация: намира се едновременно във война със САЩ, Великобритания и СССР от една страна, а от друга страна – с Германия.

преди 8 минути, jhoro написа:

Колкото до немците - виж какво е направило Правителство на Константин Муравиев

От твоят линк:

Цитат

На 5 септември 1944 г. кабинетът скъсва дипломатическите отношения с Германия, но позволява на нейните войски да се изтеглят от страната.

Тук възникват два въпроса:

1) Чий го дирят германски войски в страната? Та нали не е имало от какво да се освобождаваме?

2) Що гоним тези войски точно на 5.09.1944г? Ако сме били толкоз гоУеми ербапи, що не сме ги изгонили месец или година по-рано? Това ни действие на 5-ти септември, дали пък не е свързано съвсеееем случайно с фактът, че армията чиито паметник бутаме е била вече на границите ни?  

преди 27 минути, ivottoshev написа:

От твоят линк:

1) Чий го дирят германски войски в страната? Та нали не е имало от какво да се освобождаваме?

2) Що гоним тези войски точно на 5.09.1944г? Ако сме били толкоз гоУеми ербапи, що не сме ги изгонили месец или година по-рано? Това ни действие на 5-ти септември, дали пък не е свързано съвсеееем случайно с фактът, че армията чиито паметник бутаме е била вече на границите ни?  

Сега си отговори на въпроса:

Защо руските имоти по Черноморието са още руски? Нали Русия обяви България за неприятелска държава

Пп. Тя и гръцката граница е била наблизо, ама там ватенките не влизат. Щото щяха да ги бият през пръстите!

преди 15 часа, ivottoshev написа:

Класически промит мозък, щом документите не ни изнасят, показващия ги е платен :) 

Жалко, че ти си безплатен. 

преди 12 минути, jhoro написа:

Сега си отговори на въпроса:

Защо руските имоти по Черноморието са още руски? Нали Русия обяви България за неприятелска държава

Пп. Тя и гръцката граница е била наблизо, ама там ватенките не влизат. Щото щяха да ги бият през пръстите!

Жорка, Жоренце, мамино сладко не особено умно пиленце, защо пропусна да отговориш на въпросите ми, а отнесе плувката в съвсем различна посока?

В цитата долу вече съм отговарял на новите ти въпроси (обърни внимание на болднатото накрая). Кога обаче да очакваме да отговориш на двата въпроса от предишният ми пост :)

на 16.12.2023 г. в 21:52, ivottoshev написа:

Кога ни обявиха за неприятелска страна?

Преди да кръстим тротоара пред руското посолство "Борис Немцов", или след това?

Преди да пльоснем украинският парцал на фасадата на община София, или след това?

Преди да забраним на техен министър да прелети над България на път за Сърбия, или след това?

Преди да изгоним дипломатите или след това?

Преди да решим да ремонтираме поразените украински танкове (тук все още ме напушва смях ) или след това?

Ти к'во очакваш? Ние да ги третираме като врагове, а те да ни милват по главичките?

преди 1 минута, N1K17Y написа:

Класически промит мозък, щом документите не ни изнасят, показващия ги е платен :) 

Кое не ми изнася? Напротив, тези документи подкрепят тезата ми, иначе Жорката щеше да е отговорил на въпросите ми относно тях. Ти ще се заемеш ли да ми дадеш логичен отговор, или нема да го бъде?

преди 1 час, ivottoshev написа:

От твоят линк:

На първи въпрос германските войски са можели да пребивават и преминават през нашата страна свободно. Не сме били окупирани от тях за да имаме нужда от освобождаване, дори сме си ги изгонили!

По втори въпрос за да не се водят сражения на наша територия! Но нашата армия в следствие води битки по протежението на целия Балкански полуостров до Австрия.

Цялата политика в този период след 39та е била стремеж България да не води сражения и да не дава свидни жертви, както предходните войни, а от друга страна да осъществи мечтата за национално обединение!

За сметка на това хем сме окупирани от ЧА - три години безчинства, хем не ни признават битките и сраженията с Германците, хем разпокъсват българското землище и го дават на други държави, като пиринския край зорлям го македонизират и добре, че Тито и Сталин са в разпра, че и него край щеше да е част от друга/и дърава,

преди 2 часа, N1K17Y написа:

преди 3 часа, jhoro написа:

Ти си ...егати тъпото копеле!

По зле е. Той е комундел копейка. По голямо дъно от това няма.

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Жорка, Жоренце, мамино сладко не особено умно пиленце, защо пропусна да отговориш на въпросите ми, а отнесе плувката в съвсем различна посока?

В цитата долу вече съм отговарял на новите ти въпроси (обърни внимание на болднатото накрая). Кога обаче да очакваме да отговориш на двата въпроса от предишният ми пост :)

Добре де - ето ти отговор

преди 3 часа, ivottoshev написа:

1. В това време - Царство България и Третия райх са съюзници, но България е неутрална - по отношение на военните действия.
  2. Обаче не е точно на пети септември“! Още
Цитат

На 26 август 1944, под заплахата от настъпващата в Румъния Червена армия, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.