Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Психология на насилника

Featured Replies

Една отличителна черта на насилника, като се замисля, е това, че той не може да различи суровостта от жестокостта. Суровостта сама по себе си е свързана със спръведливостта и изразява противодействието и ограничаването на нечии негативни действия, както и на самия извършител. Мислейки си, че е на страната на справедливостта, човек много лесно може да се подлъже и да упражни сила несъразмерима с действията на човека отсреща и с неговата вина (ако изобщо има такава). Насилниците често имат усещането, че налагат на жертвата "заслуженото". И най-същественото е, че критерий са техните собствени желания и представи. "Погрешно" е това, което не съвпада с техните цели и интереси, и изобщо цялата им представа за справедливост е изградена около тяхната личност. Наказанието евентуално има за цел да унижи и подчини, а не да доведе до осъзнаване и разбиране на това, кое е правилно не лично за тях, а за обществото като цяло. 

Всъщност една част (няма да предположа каква) от хората нерядко преминават горната граница в мислите си, но се въздържат от реални действия поради ред възможни причини. При тях всичко остава само в ума, нереализирано.

Тези процеси най-общо казано са свързани с Марс и Гебура.

• Отговори 307
  • Прегледи 26,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сама да  си направи 400 разреза с макетно ножче?! Сама да си счупи носа и да си обръсне главата?! Та това е едно дете едва навършило 18 години!

• Раните не представляват опасност за живота и от тази гледна точка е заключението. Но то не отчита болката, а тя може да е огромна и без животозастрашаващи увреждания, а още по-малко психичните травми.

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Ако съдебният лекар е преценил, че телесната повреда е лека, а не средна, както казват журналиистите, то някой е за порицание. А ако той, като експерт е сгрешил, значи не е никакъв експерт и към пробл

Публикувани изображения

преди 4 минути, Just a Stranger написа:

Тези процеси най-общо казано са свързани с Марс и Гебура.

:lol6:И Венера... както и с Юпитер и Сатурн, Андромеда, Филанккшиева и Ланския сняг. Последното винаги определя кой колко може да различава и оприличава...

на 13.08.2023 г. в 15:33, _Aumi_ написа:

Извинявам се, че ТО е без повод. Че ги е обезпокоило. Съжалявам. Вината е моя. Изцяло. Нищо не опрощава безотговорното ми поведение. Няма спор в това.

Кому е от полза да съм толкова цивилизован в първобитна цивилизация?...

Толкова цивилизован, че си разхожда кучето без повод и не само, ами просто стои и гледа как се вре сред хората. Единственото що годе правдиво в тази история е, че не кучето заслужава шамари, а стопанина му ..... впрочем, като му гледам кучето, ей сега ще повярвам как някакъв напълно непознат човек го бие с юмруци по муцуната. А като гледам и коментарите, баш кучкари са му обяснили какъв е глупак.

преди 1 час, insec написа:

баш кучкари са му обяснили какъв е глупак.

Чудна ми е бедността на някои хора относно житейския им опит, за да влачат линкове откъдето и който им падне, за да си списват темички в ролята на стена във ФБ. И се влачи, без значение от кого, от какво - важното е количество... и да се поддържа интересното за някого си... А материалите се оказват преди всичко изфантазирани измишльотинки... разкрасени, раздути от автора си... Щото друго си е да си авторче на личните си приказки , докато други чакат авторчетата, за да изконсумират и на свой ред да се преживуркат сред личните си приказки... И всички са доволни и всички са си ок - има сделка...

Клюкарниците са за това - всеки да се изфантазира колко го четат и да се изживее на журналист, на словесник, на говорител... И всеки - където му се пукнала черупчицата и да се излее... някак си.

преди 45 минути, _ramus_ написа:

Чудна ми е бедността на някои хора относно житейския им опит, за да влачат линкове откъдето и който им падне, за да си списват темички в ролята на стена във ФБ.

Те и линковете, дето влачат са пак от ФБ.

А автора на въпросния текст пише опасни лъжи в стената си. В европейските столици, за които пише, че обиколил, направо щеше да си загази с тази случка, ако хората се оплачат на органите на реда. Няма такова нещо, че можеш да се разкарваш кучето, където си искаш без намордник и повод - имат си територии определени за целта. Сложил си татусите нашия, научил се да гледа мръсно, взел си Кане Корсо и тръгнал да се прави на мъж - класически селски бек, даже се терзае що се бил правил на цивилизован ..... ами именно, че се преструва на цивилизован, а реално не е, даже го гледам се оправдава в коментарите, че визирал само защо му били ударили кучето, което предвид породата му, силно, ама много силно се съмнявам да е вярно. Ако и да не разбираш от кучета, външния вид на тази порода е достатъчно красноречив, че да не посегнеш на това животно, ако пък разбираш от кучета, никога не би посмял да посегнеш на Кане. Много добре се досещам какво е станало, защото не един път съм бил свидетел на такава ситуация - кучето се е разхождало свободно, отишло при хората наистина от любопитство, навряло се е в тях закачливо по кучешки, тип "хайде да си играем" и човека най- много!!! да му е бутнал главата/ муцуната настрани, с идеята да го разкара. Ма това, дето го ударил с юмрук по муцуната .... айде нема нужда, той ако имаше толкова смелост, щеше да се сбие и със стопанина му, гаранция!

• Автор
преди 3 часа, _ramus_ написа:

Чудна ми е бедността на някои хора относно житейския им опит, за да влачат линкове откъдето и който им падне, за да си списват темички в ролята на стена във ФБ

Я да видим дали безгрешният Рамус, винаги говори и създава темички със свои думички...или ги влачи от нета.

Една тема не му стига за цитатите, а отваря няколко със същото или подобно заглавие. :wub:

преди 2 часа, bioid написа:

Ауми, не ти е рамус проблема...

Всъщност рамус е типичен пример за насилник по отношение на психиката на човека. Дали е проблем или не е проблем - ами проблем е, щом създава трудност за някого. Проблеми така или иначе има навсякъде в живота на всеки, и това е нормално. Не винаги обаче е оправдано. В случая се получава доста спам и отклоняване в посока различна от зададената в темите. Това също е проблем за тези, които искат да пишат по тях и не е проблем за тези, които просто искат да пишат нещо някъде си.

Проблемът все още не означава емоционална реакция. Такава може да възникне или да не възникне в зависимост от психиката и отношението на човек към случващото се. А рамус съвсем умишлено търси да провокира такава и това всъщност го държи във форума. Така поддържа собствената си илюзия, че е постгинал нещо "положително" отличаващо го от "децата".

преди 10 часа, Just a Stranger написа:

рамус е типичен пример за насилник по отношение на психиката на човека.

До тия глупости се стига, когато фанатизма се срещне с тотална некомететентност, и опитите да се прикрие със смешна и натруфена претенциозност.

преди 13 часа, bioid написа:

Ауми, не ти е рамус проблема...

Никой наивист, който даже е "почти деист" не може да има проблеми...

Някой схвана ли защо си е направила труда да събира линкове и да ги поства в последния си коментар... Аз, лично - не. Няма проблеми - жената има нужда от запълване на празното ( точно по този начин :) )... ? Ок, воала.

на 5.09.2023 г. в 18:39, insec написа:

Те и линковете, дето влачат са пак от ФБ.

Проблемът е за няколкото деца, които напират всичко да им е като стената на ФБ.

преди 1 час, _ramus_ написа:

До тия глупости се стига, когато фанатизма се срещне с тотална некомететентност, и опитите да се прикрие със смешна и натруфена претенциозност

Е, не очаквам да си признаеш. Но не е и нужно - вижда се. Естествено, като кажеш, че съм некомпетентен и проблемът е решен ... за теб. Умно.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Проблемът е за няколкото деца, които напират всичко да им е като стената на ФБ.

Не е проблем за "децата". Темата си върви супер, въпреки участието ти в нея.

• Автор
преди 8 часа, Just a Stranger написа:

Е, не очаквам да си признаеш. Но не е и нужно - вижда се. Естествено, като кажеш, че съм некомпетентен и проблемът е решен ... за теб. Умно.

Не е проблем за "децата". Темата си върви супер, въпреки участието ти в нея.

Него  го е яд, че няма интерес към темите които е поставил, и от скука влиза да спами другите теми.

Какво да го правиш - той е едно голямо дете, което изглежда в детството е било винаги критикувано и затова сега да критикува непрекъснато другите, му е станало стил на мислене.

преди 4 часа, _Aumi_ написа:

Него  го е яд, че няма интерес към темите които е поставил, и от скука влиза да спами другите теми.

Какво да го правиш - той е едно голямо дете, което изглежда в детството е било винаги критикувано и затова сега да критикува непрекъснато другите, му е станало стил на мислене.

Много е весело как всеки наивист и неграмотник се опитва да се вживява  на "психолог". Особено когато си "говорят" помежду си няколко такива... и се правят че си вярват, само защото си играят на споделянки... 

Понякога жалкото може и да е смешно, но само понякога...

• 2 седмици по-късно...
на 30.07.2023 г. в 10:56, _Aumi_ написа:

Журналистът Станислав Цанов разгласява във Facebook цензурирани фотоси на 18-годишното момиче, което бе брутално обезобразено с макетно ножче.

photo_2022-11-02_08-55-38.jpg

Иба тоз патолог иба - в коя лудница го намери.

на 18.08.2023 г. в 17:22, _Aumi_ написа:

желанието да унижиш и да нараниш чувствата на друг човек е вероятно даже по-разпространено, отколкото физическия садизъм.

Много трудно се установява "желание". Примерно някой има желание да нарани, но е добре възпитан и го потиска. А друг е възпитан да наранява и смята, че това е естествено. Няма желание да унижава, а просто действа според представите си за правилно. "Мотив" е може би по- правилно, но и то е трудно установимо обективно.

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Много трудно се установява "желание". Примерно някой има желание да нарани, но е добре възпитан и го потиска. А друг е възпитан да наранява и смята, че това е естествено. Няма желание да унижава, а просто действа според представите си за правилно. "Мотив" е може би по- правилно, но и то е трудно установимо обективно.

Трудно се доказва психичното насилие, а иначе е "видно" (се установява лесно). 

Мотивът пък е един = В миналото насилникът е бил жертва. 

Отделно, че контекста в 

на 18.08.2023 г. в 17:22, _Aumi_ написа:

Душевният садизъм е много по-разпространен от физическия

- ЕРИХ ФРОМ

е подменен, т.е. от една страна

Цитат

Садизмът е психосексуално разстройство, при което сексуалните пориви се задоволяват чрез причиняване на болка на друго лице, следователно садистите са хората, които задоволяват своите сексуални пориви чрез нараняване на други хора.

Откъде идва думата "садист" и кой е бил първият такъв? - trafficnews.bg,

защото имаме обективно психическо насилия на човек който физиологически е слаб, иначе крайният резултат ще е физическо насилие. ;) 

Така нареченият "душевен садизъм" в действителност е реакция. = Невъзможността физически да се противопоставиш. 

Пак да ви припомня или прочие: Насилието е продължение на политика, но с други средства. = Да се наложи власт със сила.

В повечето случаи тези които са със слаба психика и слаба физиология ползват психологическо насилие, а иначе се стига до физически наранявания. 

Затова и отново да напомня, че насилник и жертва не трябва да се разглеждат отделно. В кой е мотивацията и кой е мотивът? = Примерно: Виждаш нещо красиво и посягаш да го имаш. То обаче е на друг. 

Ха Ауми да ми каже как една душа може да бъде открадната??? :) В повечето случаи душата бива съблазнена. ;) 

• Автор
преди 18 часа, Търсещ истини написа:

Потиснатите желания, в един миг се проявяват и на пръв поглед добре възпитани хора, извършват неочаквани от тях престъпления. Насилието при такива хора е тлеело дълги години и само привидно са били спокойни и въздържани.
Възпитаните и интелигентни хора, могат да бъдат много по-изобретателни в насилието, отколкото първичните садисти.
Те могат да използват психични методи за насилие над жертвите си.

Насилието може да е в резултат на емоционална превъзбуда, като ярост, гняв, страх и в този случай то е израз на моментното състояние на човека. В този смисъл насилникът не разсъждава, не мисли за последствията, не мисли за другия, а просто дава израз на емоциите си, неспособен да ги контролира. По-различен е случая със садистите примерно и като цяло хората, които цаленасочено и планирано оказват въздействие върху другите. Те правят това с ясното съзнание за резултатите от действията си, а страданието и болката в хората отсреща често е търсен ефект. Но дори и да не се търси чуждото страдание е налице незачитане към човека и желание той да бъдат подчинен и контролиран.

Отново ще обърна внимание на навика, защото и тук, както в редица други случаи се започва от малкото. С течение на времето обаче допуснатия малък компромис расте, а задръжките стават все по-лесно преодолими. Човек трябва да е с ясното съзнание за начин по който се сформира характера за да не се стигне до ситуация в която да са му нужни огромни волеви усилия за да промени себе си. А това неизбежно ще привлече и редица моменти на ограничения (физически и психически), болка и страдание в живота му в бъдеще, защото когато някой не може да се промени и осъзнае сам, че нарушава естествения ред в света, последният "ще го принуди" да го направи. 

• 3 седмици по-късно...
  • Автор
"Вървя си тук където по принцип си вървя в гората в почивния си ден (за да ми се изпразни главата) и един баща се обърна и така силно удари малкото си момиченце, защото то дръзна да си разкопчае суитчера (наистина е топло!), тя много силно се разплака след това, много много гадно ми стана, всичко ми се сви, майката се вцепени за момент, а после я гушна и започна да ѝ обяснява, че тати се притеснява да не настине....... 😭😭😭
Нормализирали сме насилието до безобразие в ежедневието си.
Насилието между партньори, насилието в интимна връзка, насилието между родители и деца, насилието между децата в клас, насилието между учители и деца (майки по групите за образование защитават шумно учители, които обиждат, унижават и дискриминират деца и обясняват как е било едно време при бай Тошо и как всички са яли шамари, за да имат страх и респект......).
Психологическото насилие.
Емоционалното насилие.
Вербалното насилие.
Физическото насилие.
Насилието ни залива от телевизиите, от новините, от мас медиите. То е навсякъде. То е като един плевел, който избуява все повече и повече и задушава всичко и няма изкореняване.
Ще попитате какво направих. Нищо не направих. Изгледах майката укорително, а бащата изключително злобно и смразяващо (това го мога). Толкоз. Не смятам, че освен да стане скандал и да създам още повече напрежение между тях, което да рефлектира след това върху децата, нещо щеше да се промени ако бях спряла и бях адресирала ситуацията.
И знам, че това сега ще е повод за остра критика, но наистина не смятам, че това е работещо, нито имах психически ресурс точно днес да се боря с вятърни мелници.
Невротичността, в която сме се окопали, взима страховити размери. Засяга всяка една област от живота ни. Започваме да си бием децата, защото дръзва да им е топло и да имат мнение за собственото си тяло...
Травмите ни, които не сме адресирали, отработили и интегрирали се превръщат в тумор, който убива не само нас отвътре, но и хората около нас...
Масово двойките живеят в стрес, напрежение, убийствена критика и постоянно вменяване на вина помежду си. Вчера на басейна бяхме седнали до една двойка, ами те не спряха да се псуват помежду си цял ден с такава злоба и да се гледат с такава омраза, че буквално физически усещах в тялото си колко са натровени и двамата, колко е тежко и плътно и черно това, в което живеят.
Този пост го пиша, за да си го излея.
Не предлагам решения.
Не давам съвети.
Имам нужда да го напиша, защото всичко ми е свито в гърдите.
Такова ли е времето, в което живеем или пък винаги е било така в човешката история (даже е имало много повече и много по-безнаказано и сурово насилие, но никой не го е регулирал), а просто сега много повече ни прави впечатление, повече го мислим, станали сме по-префинени?!...
Не знам.
Знам обаче, че има и друг свят, други взаимоотношения, друга реалност, ако я ИЗБЕРЕМ и създадем.
Знам, че можем да работим по себе си ако имаме желание и знам, че можем да развием себерефлексия и механизми за саморегулация и начини за вентилиране на стреса извън нас.
Можем да не задържаме, можем да не трупаме, можем да не си го изкарваме на другите, можем да се опитаме да сме по-добра версия на себе си и да не реагираме реактивно, първосигнално и по начин, по който към нас са реагирали.
Можем да не минаваме едни граници с децата си, които не бива да бъдат минавани.
Можем поне да опитаме..."

- Стефи Божилова - психолог

Съвсем очаквано е при днешния по-интензивен и напрегнат живот и емоциите при доста хора по-често да излизат от контрол. В миналото насилие от страна на разполагащите с власт е имоло, но вероятно се е приемало за нормално. Сега обаче причините са други. Насилието е често начин да се освободи напрежението, повече импулсивно и непланирано. То в доста случаи е и форма на самодоказване, вид показност.

До изнервеност често се стига, когато някой очаква определени резултат и реакция от действията си, подкрепа, признателност, разбиране, родчинение, докато в действителност се получава друго. Погрешното отношение към такива ситуации и натрупването във времето лесно могат да предизвикат безконтролни действия.

Може да се спомене и и насилието от омраза или основано на идеологии, но то като че ли не е така ярко проявено у нас.

преди 1 час, _Aumi_ написа:
Не предлагам решения.
Не давам съвети.
Имам нужда да го напиша, защото всичко ми е свито в гърдите.
- Стефи Божилова - психолог

Нямаме и право да се бъркаме. Довечера ще се спогодят под юргана. Пълнолетна е жената, знае защо търпи и не се жалва. Стабилизирано семейно положение, което можем само да разбалансираме.

Стара приказка:

Един много биел жена си и все по главата. Социално отговорен съсед се намесил с конструктивно и компромисно предложение

- Съседе, не бий жена си по главата, ще я осакатиш, после на твоите ръце ще легне. Бий я по задника.

- Аз със задника нямам проблеми, добре се разбираме. Имам проблеми с главата.

:) 

• Автор
преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Нямаме и право да се бъркаме. Довечера ще се спогодят под юргана. Пълнолетна е жената, знае защо търпи и не се жалва. Стабилизирано семейно положение, което можем само да разбалансираме.

Стара приказка:

Един много биел жена си и все по главата. Социално отговорен съсед се намесил с конструктивно и компромисно предложение

- Съседе, не бий жена си по главата, ще я осакатиш, после на твоите ръце ще легне. Бий я по задника.

- Аз със задника нямам проблеми, добре се разбираме. Имам проблеми с главата.

:) 

Има друго решение - щом съседа не харесва главата, т.е. акъла на жена си, може да се разведе с нея! Защо трябва да я бие?

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Има друго решение - щом съседа не харесва главата, т.е. акъла на жена си, може да се разведе с нея! Защо трябва да я бие?

Не иска развод, добре се погаждат под юргана.

А ето и една много по- зловеща приказка. Цар Шахриар разбрал, че жена му му изневерява. Убил я набързо, заедно с любовника и целия харем, а после, като поисквал жена, държал да е девствена и на сутринта я убивал. Дошъл ред на Шехерезада, която му разказвала 1001 нощи приказки. Когато не й дошла приказка на ум за 1002- та нощ, тя застанала пред шаха с трите им деца и му казала, че вече може да я убие.

Явно в случая има добра комуникация горе и недоверие долу. :) 

Искам да кажа, че дори в приказките семейната връзка е многофакторна. Заради един от факторите не е лесно да се прекъснат всички останали връзки.   ....а  отсреща стои и дебнат самотата и страхът.

И друго, имаше някои филмови звезди, които не се развеждат след първия побой. Как да преценят до колко да търпят? Това също е проблем. 

За това и споменатата психоложка е отминала с най- отровната си физиономия. Сложни работи.

преди 11 часа, _Aumi_ написа:
"Вървя си тук където по принцип си вървя в гората в почивния си ден (за да ми се изпразни главата) и един баща се обърна и така силно удари малкото си момиченце, защото то дръзна да си разкопчае суитчера (наистина е топло!), тя много силно се разплака след това, много много гадно ми стана, всичко ми се сви, майката се вцепени за момент, а после я гушна и започна да ѝ обяснява, че тати се притеснява да не настине....... 😭😭😭

Както винаги в такива случаи, тъпата майка лъже детето си, че баща му много го обича, затова го бие. 

Само дете идиотче би повярвало, че баща му го обича.

Този е от онзи тип бащи, които много са се озлобили от факта, че нямат мъжко отроче, така бленувано от тях и тормозят момичето под всякакъв предтекст.

Този няма да спре с един шамар, може тя като поотрасне малко, да започне да я насилва и сексуално, защото тя за него е един нежелан обект, който лесно може да се превърне в сексуален обект.

преди 1 час, Mediterranean написа:

Този няма да спре с един шамар, може тя като поотрасне малко, да започне да я насилва и сексуално, защото тя за него е един нежелан обект, който лесно може да се превърне в сексуален обект.

Малко прекалени сексуални фантазии. Прочее и аз се улавям, че гледам излишно много филми и те ми влияят. Много неща могат да се случат. Обаче се случва само едно. При това не точно това, което пишете.

Зная само един случай на момиче, изнасилвано от баща си. Почти всички обаче споделят, че ги е било страх от бащите им. Разумната майка хитро използва плашилото на бащата. "Да не закъснееш, че ще кажа на баща ти", "Внимавай, че ако научи баща ти" и пр. Това не значи, ,че той е лош, нито че бие. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.