Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свободен е само този, който...

Featured Replies

преди 2 минути, Мърдокс написа:

Най-често несвободата идва от други хора, от желанието и способността им да ти ограничат свободата.

Да, може да си ограничен от други хора, но може и да не си ограничен от други хора и пак да не си напълно свободен.

• Отговори 211
  • Прегледи 13k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В мисълта, че свободен е само този, който владее себе си, не е уточнено точно в какъв смисъл и в какви граници е тази свобода.  А ако имаме предвид пълната свобода според Будизма, това е свобо

• И аз съм на подобно мнение: Абсолютна свобода не съществува. Човек винаги е бил и завинаги ще е зависим от нещо, следователно никога няма да е абсолютно свободен. Основният въпрос е: какви са

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Бих подходил механицистично, което не е научно. Ще оприлича на електрон човека. Когато той придобие повече енергия (доходи, сили, мотиви, храна, подгони го хормона), той напуска орбитата си и има своб

преди 9 минути, _Aumi_ написа:

Да, може да си ограничен от други хора, но може и да не си ограничен от други хора и пак да не си напълно свободен.

ПъПъ.

Трябва и да се има предвид, че Сервантес, авторът на Дон Кишота, е бил пленен в морска битка от сарацините и е бил няколко години роб при тях.

Романът е написан след това, ако не греша.

преди 13 минути, Мърдокс написа:

ПъПъ.

Трябва и да се има предвид, че Сервантес, авторът на Дон Кишота, е бил пленен в морска битка от сарацините и е бил няколко години роб при тях.

Романът е написан след това, ако не греша.

И какво следва, ако имаме това в предвид?

Тази мисъл каква връзка има с неговия плен? Колко е владял себе си и доколко е бил свободен като е владеел себе си?
Той може да е владеел себе си, дори когато е бил пленник, роб,... но не е бил свободен!

..........................................

...........................................

Аз бих цитирала една по-мъдра мисъл за свободата, от Шопенхауер:

"Който не обича самотата – той не обича и свободата."

преди 17 минути, _Aumi_ написа:

И какво следва, ако имаме това в предвид?

Просто че е бил по-чувствителен на тема "свобода" и това, че тя трябва да се защитава И с оръжие, с насилие срещу насилника.

То ест знаменитата фраза на Дон Кишота си има тази авторова история.

Аз бих цитирала една по-мъдра мисъл за свободата,

Определенията за свобода, истина и подобни са най-различни и разнообразни (размисли се, например, над определението на Станислав Лем, което съм дал по-нагоре), даже и във философията не са стигнали до единно определение.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

В случая и ти абсолютизираш - "знаеш, че не си такъв", т.е. свободен, е крайно твърдение. Човек винаги е свободен в някакви граници и разполага с редица възможности да контролира посоката на живота си. Ако би имал абсолютна свобода, всеки невежа би унищожил света. Не, не е преувеличено - може би неумишлено, но неминуемо накрая ще се стигне до това, в резултат от неразбирането отговорността на свободата (която е и власт) и търсейки предимно лична изгода. 

А отговорността на свободата (и познанието) е доста сложна тема, който засега само ще загатна. 

Чувството за свобода за мен е това да осъзнаваш възможностите си. В същото време винаги са налични ограничения, които следва да се приемат и когато е възможно и целесъобразно, да се преодолеят. Не всички ограничения са вредни. Всъщност без някои изобщо не би могъл да съществува светът. 

Защо ми е да се чувствам свободен? Защото само осъзнаването на възможността ти дава възможност да я реализираш. Разбира се осъзнаването само по себе си не гарантира успеха, нито означава че ще се получи нещо полезно и красиво. Но свободата е едно от необходимите условия. 

Съгласен в общи линии.

Невежеството е окови. 

Проблем за теб е боГ , то е както невежеството............... пранги, ойкови, каторга..........

преди 1 час, Мърдокс написа:

Определенията за свобода, истина и подобни са най-различни и разнообразни (размисли се, например, над определението на Станислав Лем, което съм дал по-нагоре), даже и във философията не са стигнали до единно определение.

Т.е. за понятието свобода, следва да не се поставят обобщения, защото свободата може да има много и разнообразни аспекти.

Можем да бъдем свободни спрямо един, но да бъдем ограничени в друг аспект от живота. 

Т.е. нашите физически тела не могат да имат безгранична свобода. Може би единствено в мислите си, можем да бъдем безкрайно свободни, стига поне там сами да не си поставяме ограничения.

преди 8 минути, _Aumi_ написа:

Т.е. нашите физически тела не могат да имат безгранична свобода. Може би единствено в мислите си, можем да бъдем безкрайно свободни, стига поне там сами да не си поставяме ограничения.

Да считаш, че вашите физически тела нямате безгранична свобода ви прави растения, а не човеци. ОК, някои обичат да са градинари, но някои обичат и/или  животните. 

Самата безгранична свобода на човек е свободната воля, която упражнява, за да е свободен и считайки, че не му устройва условията на бита = се мести другаде, където да живее свободно, а не под диктатурата на матриархата или патриархата. 

Принципно самата ти свобода е неприкосновен даден ти от Бог. Когато се чувстваш слаб, то се обединяваш с някой със сила. В тоя случай имате обща свобода, а не лична. Другото е поведение на блудство!!! 

Проблем със свободата в действителност е на проблематика на слабия. Изнамира силен който да го защитава със закони или други средства. = По тоя смисъл, то рамус правдиво твърди, че насилие се налага да се прилага, за да се защити дадена ценностна система. 

Цитат

Свободен е само този, който...

... не се страхува да наложи своята воля!!!

преди 1 час, dioib написа:

... не се страхува да наложи своята воля!!!

ти на това което искаш воля ли му викаш ?

преди 35 минути, dioib написа:

...

Мога да ти посоча поне дузина обстоятелства, които доказват, че нямаш пълна свобода.

Мога да ти посоча поне дузина обстоятелства, които доказват, че нямаш пълна свобода.

Може, но не желаеш. :) Нормално е .... под властна си на някой. :) 

Прекалено се вглъбявате в себе си, а вие сте лесно заменими, незначителни, ................ силата на Разум не е в конкретния индивидуален Мир, тя е в Обющност в мрежата през Материя. Еие сте егоисти и не смятам , че заслужавате милост и опазване, но против волята ми, не съм свободен, съм задължен да имитирам емпатия🙂

преди 5 минути, dioib написа:

Може, но не желаеш. :) Нормално е .... под властна си на някой. :) 

Първо, си семеен - имаш жена, т.е. не си свободен! 😁
Второ, имаш деца, внуци и т.н. от които си зависим по един или друг начин.
Трето, зависим си от пенсията си или от заплатата, която чакаш да получиш.

Мога да изреждам още много обстоятелства, които те правят несвободен и зависим от тях.😁

преди 6 минути, _Aumi_ написа:

Първо, си семеен - имаш жена, т.е. не си свободен! 😁
Второ, имаш деца, внуци и т.н. от които си зависим по един или друг начин.
Трето, зависим си от пенсията си или от заплатата, която чакаш да получиш.

Мога да изреждам още много обстоятелства, които те правят несвободен и зависим от тях.😁

По първото => Имам отговорности, а не зависимост.

По второто => Имам наследници, а те вече поеха своят път в живота. = Не се налага да съм зависим от тях. 

По третото: Пенсията ми не е функция на държавата и/или наследниците ми, и не чакам да я получавам, а съм инвестирал в нея. Доволно собственост имам. :) Продавам и си взимам въпросната. :) Не продавам обаче на бедни духовно. 

Ой малката Ауми .. наивница ... :) = Как да не те ожали човек..... :) = Жалко е че си робиня .. :) 

След като имаш отговорности , значи не си свободен!

По второто => Имам наследници, а те вече поеха своят път в живота. = Не се налага да съм зависим от тях. 

Ти си много зависим от тях, защото твоето желание е те да са здрави, щастливи, нахранени, да имат нормални условия на живот. Така че, изобшо не си свободен, ако имаш деца. Само тези които нямат, са свободни в това отношение.

По третото: Пенсията ми не е функция на държавата и/или наследниците ми, и не чакам да я получавам, а съм инвестирал в нея. Доволно собственост имам. :) Продавам и си взимам въпросната. :) Не продавам обаче на бедни духовно. 

Пенсията, или другите приходи които получаваш, говорят, че си зависим от тях. Защото ти, т.е. твоето физическо тяло, е зависимо от парите. Без пари, ти не можеш да го поддържаш, храниш, не можеш да имаш условията които са нужни за живота на това тяло.

преди 22 минути, laplandetza написа:

Прекалено се вглъбявате в себе си, а вие сте лесно заменими, незначителни, ................ силата на Разум не е в конкретния индивидуален Мир, тя е в Обющност в мрежата през Материя. Еие сте егоисти и не смятам , че заслужавате милост и опазване, но против волята ми, не съм свободен, съм задължен да имитирам емпатия🙂

Но как без индивида ще ке прояви надличностното, общото? Тук навлизаме в много финна материя и трябва да се разграничи индивида проводник на лични стремежи и този на надличностни. Дали ще е един човек или колекгив деълйстващ в синхрон, то индивидът е в основата и (по-точно не мога да се изразя) на колкото по възвишени сили и идеи може да послужи за проводник (но това се развива и то с много труд и усилия), толкова е по-ценен за цялото. Заменянето никак не е ресно и аналогията с множество човешки дейности, където тя е на моменти невъзможна, е уместна.

преди 9 минути, Just a Stranger написа:

Но как без индивида ще ке прояви надличностното, общото? Тук навлизаме в много финна материя и трябва да се разграничи индивида проводник на лични стремежи и този на надличностни. Дали ще е един човек или колекгив деълйстващ в синхрон, то индивидът е в основата и (по-точно не мога да се изразя) на колкото по възвишени сили и идеи може да послужи за проводник (но това се развива и то с много труд и усилия), толкова е по-ценен за цялото. Заменянето никак не е ресно и аналогията с множество човешки дейности, където тя е на моменти невъзможна, е уместна.

Общо - частно............без значение , Общото делегира към частното, Частното търси ресурс от Обюото- всичко се рамива в Мрежата😈

В момента чета в един друг форум как един <експерт> истински физик изсмуква от пръстите си псевдо изводи от моделите за да замаже пробойните................ кво да го правиш скача на амбразурата в на место да се захванем с проблемите.............

преди 20 минути, _Aumi_ написа:

След като имаш отговорности , значи не си свободен!

Ти си много зависим от тях, защото твоето желание е те да са здрави, щастливи, нахранени, да имат нормални условия на живот. Така че, изобшо не си свободен, ако имаш деца. Само тези които нямат, са свободни в това отношение.

Пенсията, или другите приходи които получаваш, говорят, че си зависим от тях. Защото ти, т.е. твоето физическо тяло, е зависимо от парите. Без пари, ти не можеш да го поддържаш, храниш, не можеш да имаш условията които са нужни за живота на това тяло.

Ауми = Не разбираш от отговорности. ОК, Жената е зависима от мен. ;) -> Не и е бил лек живото преди да ме срещне мен. Няма как да не помогна и да и давам полагаемото, щото видиш ли имало по-убаво от македонско чедо. 

Не ке разбереш какво им е струвало да нейните (Бог да ги прости) родители да я отгледат и им  осъществи мечтата им = да имат внуче. Единият ми наследник (изтърсакът) се казва Самуил. 

Останалото са празни твои приказки, за да защитиш своят поробител. 

Аз казах и друго не ке коментирам!!!

преди 10 минути, dioib написа:

друго не ке коментирам!!!

просто защото няма какво друго да кажеш в защита на твоите несвободи!

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

просто защото няма какво друго да кажеш в защита на твоите несвободи!

Ох, милата ..... Аз съм свободен ... :) Не се налага да доказвам ... :) Споделям само ... 

= Не аз твърдя, че всичко е зависимо .... :) т.е. Ти ако си с робска психика = няма как да ти помогна .... :) 

преди 4 минути, dioib написа:

Аз съм свободен ...

ти дори в ума си не си свободен... а си обременен :lol6:

Кръста олицетворява 4 -те елемента - Земя , Огън , Вода и Въздух  и 4-те посоки .

Иначе много добра , Осъзната Мисъл ! 

преди 30 минути, _Aumi_ написа:

ти дори в ума си не си свободен... а си обременен :lol6:

:) = Показва, че си малоумна. :) = Няма лошо в това ... :) Щом ти харесва - Живей в тази си заблуда!!!

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин

преди 9 часа, dioib написа:

:) = Показва, че си малоумна. :) = Няма лошо в това ... :) 

Ама ти наистина си изперкал дядка, с който е вредно да се водят сериозни разговори, защото когато се почувстваш безсилен в дискусията, започваш да ръсиш глупости и ставаш агресивен! 

преди 1 час, _Aumi_ написа:

сериозни разговори,

Твоето е несериозно. 

Доводите ти са повърхностни, отделно, че сме с различи разбирания за морал. 

Що не спориш с друг? Примерно с @skalata_73? :)

Свободата е разтегливо понятие и винаги има два компонента. 

В случая сме в раздела на ирационалното и няма как между нас да възникне сериозност. ;)

Нищо лично. 

преди 16 часа, dioib написа:

Принципно самата ти свобода е неприкосновен даден ти от Бог.

как го разбра че това е така, Бог  ли ти го каза или Бог е пратил някакво постановление на хората и там пише така и аз нещо не го виждам този Бог, нещо го няма, ако  го има значи се крие, а пък щом се крие не са му добронамерени желанията, иначе щеше да се появи тук на планетата Земя и да заяви на всички хора аз съм ви създал, някой да е чул такова нещо .......

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.