Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свободен е само този, който...

Featured Replies

преди 7 минути, laplandetza написа:

Амиии................... не.

По скоро ще да лъха на бъчва........... и да имам голям гумен................корем.  Главата ми е голяма и............. подпухнала с голям зачервен нос...............така стана ли още по еротично?

тц , не съм извратена ...

• Отговори 211
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В мисълта, че свободен е само този, който владее себе си, не е уточнено точно в какъв смисъл и в какви граници е тази свобода.  А ако имаме предвид пълната свобода според Будизма, това е свобо

• И аз съм на подобно мнение: Абсолютна свобода не съществува. Човек винаги е бил и завинаги ще е зависим от нещо, следователно никога няма да е абсолютно свободен. Основният въпрос е: какви са

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Бих подходил механицистично, което не е научно. Ще оприлича на електрон човека. Когато той придобие повече енергия (доходи, сили, мотиви, храна, подгони го хормона), той напуска орбитата си и има своб

преди 20 минути, _sirena_ написа:

тц , не съм извратена ...

Шъ станеш, сам 5 минути с мен....................и  получаваш подарак - Хормонна нормализация. Да внимаваме с експозицията къмту моя образ, щот вече имаме случаи на асексуалност !

преди 4 минути, laplandetza написа:

Шъ станеш, сам 5 минути с мен....................и  получаваш подарак - Хормонна нормализация. Да внимаваме с експозицията къмту моя образ, щот вече имаме случаи на асексуалност !

няма ли да се дърпаш нещо ,  да бягаш , ала-бала .....

тцтцтцтц .....вече ги свалям за 2мин. 34 сек . :rolleyes:

преди 2 часа, skalata_73 написа:

Напрай ли гардероба ве?

image.png.155c4a238d3fb3172e4a1adc256c9c1a.png

преди 2 часа, shishmanovp861 написа:

И скъпото пиене и любовницата и всичко става с пари за съжаление.

Цъ, става с много труд!!! ;) Пари лесно се харчат, но за другото си трябва воля. Тя е свободна, защото иначе е наложена от друг, а не от Бог. ;) 

п.п. Иначе как ще си качиш фотяйля сам, нейде там горе. С молитва не става. С пари => Тоя де му ги дадеш ще те помисли за луд. :) 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

някаква връзка между някакви величини

Все пак не отчиташ следното: Нарастването на глупостта довежда до намаление на умните хора. ;) 

Да, понякога един умен може да доведе до множество глупави, то това не означава, че мислещият се за умен е такъв спрямо друг знаещ. 

Как ли един глупак може да доведе до множество умни? .... Ами сега??? :) 

п.п. Предлагам прекрасно място за медитация. Цена -> положен труд.  1час медитация срещу 7 часа физически труд. :) 

image.png.a8a585b7c92f6c04a11b61a68397af09.png

преди 17 часа, shishmanovp861 написа:

Свободата, свободната воля и свободния избор са доста относителни.

Не е ли по-лесно да си зависим само от един??? От Бог .... примерно или от себе си???

За да си зависим от себе си то: Трябва да си подобен на Бог!!! Ако не вярваш в Бог, то няма свобода, а зависиш от всичко друго, а не обстоятелствата. Те са само около теб, а не в теб!!! Те пък от какво зависят??? От Божията воля, щото иначе всеки човек може да ти ги отнеме и ... нямаш свобода, а потъваш в робство. 

Цитат

Свободен е само този, който...

се труди. 

Съвременният будист:

image.jpeg.6aa833670a3bf2de1c77709bd326aafc.jpeg

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Малко пояснение за участниците

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Корелацията е някаква връзка между някакви величини, а величини, означава, че нещо се брои, не е качество, а количество.

Това е лично съчинение "по картинка", на маса в кръчмата сигурно така се "пояснявате с участниците'. :)

=============

Кратко пояснение за слепите и невежите, които им стига пипето да прехвърят по диагонал първите абзаци на каквото и да е... и вече "дават пояснения" :) :

Корелационен анализ - пак по линка:

....При анализа се сравняват коефициентите на корелацията между една или повече двойки променливи, за да се установят статистически взаимозависимости между тях. ( никъде не става въпрос за "качество", а и следващите абстрактни понятия не го изразяват):

И така - ОТНОШЕНИЯ и ПРИВЪРЗВАНЕ - взаимозависими по схемата "Първото определя и задава второто", в "права корелация" - колкото повече ( едното) толкова повече ( другото).

Посоката на взаимозависимост се задава и от това, че се разполагат точно така във времевата линия на личностното развитие. Освен това  е не е коректно да се съотнесе буквално към "количество" - понятийния пълнеж на визираните понятия касае "количеството" само като условни съотношения.

Взаимозависимостите НЕ са в обратна корелация и не се взаимопораждат по обратния ред, защото не се появяват в него по времевата линия  -   за което се касае коментара ми, макар че при динамиката в пълнежа между двете понятия/явления те взаимно си влияят.

Чудесно би било че някои автори на никове се имат за начетени и много знаещи. Проблемът не е в нивото на знанията, а в нивото на възможностите им за обработка . Когато това ниво е "начално" си личи - много си личи и блика от всяко изразено. Поне е налице наченки на начална когнитивна дейност, докато в разни фантазни изцепки, на всякакви фантазни бебоци дори това напълно отсътства.

Някои не са се научели да боравят с множества. :) 

Момент 1 -> Пет круши + Три ябълки + Нула бутилки = Осен плода + Нула боклук.

Момент 2 + Десет круши + Нула ябълки + Десет бутилки = Десет плода + Десет боклука. 

Правете си анализи!!! :) 

Принципно човешките взаимоотношения са като скачените съдове. В даден момент интелекта на влезлите в някакви взаимоотношения се изравнява помежду им с четене във времето. = Колкото повече четеш безсмислици, то рано или късно интелекта ти се изравнява с тези с които комуникираш. :) 

То и затова нормалните хорица като видят психолог и/или психиатър регистрират, че е луд. :) = Игнорират го ... бягат от него .. :) 

"Не е луд този който яде зелника, а този кой му го дава"!!! Илюзия е, че владееш една теория, докато не я реализираш. 

Качествена оценка може да даде само и единствено някой вещ в знанията, а не мислещ се за знаещ. 

В свободния форум е така: Мяташ въдицата, а се закача какво ли не, но не и това каквото целиш. => Имаш свобода да смениш гьола. :) 

Момчета и момичета, не очаквайте от да получите знания!!! Това място е "супер" да си упражните уменията за хващане на балъци, но тук има раци в повече. :) По-вероятно е да хванете рак. :) Уви, за да се нахраните с него ще се наложи да положите труд (усилие), за да се докопате до плътта му. :) 

Странно как от посочването на една рричинно=следствена зависимост се стигна до статистически корелационен анализ. Те дори зависимост и отношение не се покриват напълно... 

Отношението на човека го привързва и освобождава, защото то е което човек може да промени. Това е процес, който в някои случаи може да е дълъг и труден, в зависимост от това колко дълбоко в психиката са залегнали променяните модели.

преди 2 часа, dioib написа:

Момчета и момичета, не очаквайте от да получите знания

Знания могат да се намерят навсякъде и често идват по неочаквани пътища. А и е въпрос на това кой какво търси.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Странно как от посочването на една рричинно=следствена зависимост се стигна до статистически корелационен анализ. Те дори зависимост и отношение не се покриват напълно... 

Не въобще странно - проблемът е с невежеството и готовите излияния на повярвани повторилки.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Отношението на човека го привързва и освобождава,

защото то е което човек може да промени.

аааа, некой смени полюсите. Ей затва и Земята щяла да сменя двата полюса... да ги видим тия с магнитите :)

Върви адекватно до "...защото..." оттам вече започва фейка и някак си естествено си "идва до края".

Иначе - привързването ако се ползва "СВОБОДАТА" като антипод и се обяви за идеал и решение от привързване - е фейк, поради елементаризиране.

Всъщност ПРИ-ВЪРЗВАНЕ-ТО е един от начините за защитни сработвания и е оцеляваща психична и поведенческа стратегия.  Привързват се и животните, просто при човека сложността на психичните надстройки подават повече варианти за проблеми... И отново - ТИЯ проблеми кръжат около вечния казус с "ДОЗАТА".

Проблемите с привързването не изглеждат като проблеми за ПРИВЪРЗАНИЯ. Това върви докато ползите са налице. Когато ползите се изчерпят ( ако дойде такъв момент и не се изпадне в зацикляне по други психични вектори) чак тогава започва нещо да "напомня" че вече има проблем. Проблем е, защото движението трябва да продължи, а привързването е закотвило личността в криза за нещо, което тя привижда като полза, маяк, котва или спасителен сал. РАзбира се типологията на привързването е много и различна, породена от много различните аспекти и особености на екзистенцията и типично за ХОМО (сапиенс)...

Извън поетичните аналогии привързването е защитен механизъм при психични кризи - личностни, характерови, конфликтни, екзистенциялни... Механизмите за явлението са атавистични, но хората, при които повече примитивните дялове продължават да са доминантни, нямат особена възможност за "избор".

Тук споменавам и една специфична особеност, която е налице при повечето животни, но при хората е с допълнителна "засилка" - това е емоционалното привързване, заради което майката се грижи за поколението. До голяма степен този тип психично и поведенческо привързване са хормонално и невромедиаторно определени и когато дойде химичен сигнал, той спира и поведението на привързване на родителя към поколението рязко се изменя. Но при човека това се подсилва допълнително от силни емоционални и чувствени компоненти и многото години през които се поддържа го довеждат до сливане с личностната тъкан... и става голям проблем да се "скъса" при наличието на обективни условия за прекъсване на привързването. Това е доста сложен казус и затова не става за проповеди пред фантазната елементарна публика...

Най-значимите проблеми  в личностното и психично развитие към зрелост, се явяват привързаности, които остават стабилни във времето поради различни фактори и блокират самото развитие.

Проблемите с авто-мониторинга за това кой, за кое/какво е привързан, до каква степен и дали това е вече изчерпано и се превръща в спирачка... са сложни поради непрекъснатата склонност на невидимите психични защити в несъзнаваното, които изменят и подменят възприятието и отражението,  за да прекратят всяка възможност за дисонанс и конфликтност... Заради всичко това са разработени комбинирани практически прийоми ...

Има и  'директни' подходи, които силно опростяват въпроса за "лакмуса" и поведенческата тактика - първо да се забележи, после да се признае за налично.... И си има следващи стъпки в тази посока, като са според типа психика и ниво на самоосъзнаване и самоуправление. Много често става и със "съдействие отвън"... - това е чудесна опция, особено при наличие на подходяща високоинтелигентна и компетентна среда.

преди 10 часа, Just a Stranger написа:

Знания могат да се намерят навсякъде и често идват по неочаквани пътища. А и е въпрос на това кой какво търси.

Знания може да получиш по лесния начин или по трудния. Въпроса се свежда, не да търсиш, а да даваш. Всеки с развита ментална способност ще разгадае кодираното и ще ги ползва в бъдеще, а останалите ще разчитат на познанието на гуру, ментор и прочие човек, който се смята за мъдър. 

Не е важно ти как успяваш, а по-важно е твоите ученици как ще се справят в бъдещето!!! Друг е въпроса дали си учител или си педагог. 

В днешно време учители, съветници и т.н. много, но педагозите са малко. За един педагог му е все тая какво ще преподава. = Това обаче няма нищо общо в раздела в който се намираме. 

Знания по отношение на религия се получават в специализирани учебни структури в съответната религия. Да, от обща култура трябва да са ти известни принципите на другите религии, но не е необходимо да си специалист и по тях. Въпроса е да отсееш информацията. Да, схванеш, че само повтаряйки йога агни не ще ти е в полза в духовното ти развитие. 

Сам на себе си човек не може да е учител!!! 

преди 1 минута, dioib написа:

Знания може да получиш по лесния начин или по трудния. Въпроса се свежда не да търсиш, а да даваш. Всеки с развита ментална способност ще разгадае кодираното и ще ги ползва в бъдеще, а останалите ще разчитат на познанието на гуру, ментор и прочие човек, който се смята за мъдър

Човек се учи докато е жив. Т.е. вечно, отнесено към моите възгледи. В тази връзка и учителят е постоянна необходимост. Това не отменя принципа, че развитието така или иначе се осъществява със собствени желание и усилия. 

А аз никого не уча. Тук изказвам някоя и друга идея и не е моя работа, кой ще я приеме и кой - не. Зависи кой какви възгледи и разбирания има и в тази връзка не се опитвам да променя или съдя никого. Не съм и учител. Въпреки че имам учителска  правоспособност по определени дисциплини, това не ми е професия, а и досега не съм търсил такава работа.

Иначе по отношение на даването и търсенето (вземането) - и двете са необходими. Но даването не трябва да е натрапено и трябва да е искренно. Търсенето пък е задължително условие за растежа. Иначе човек се задоволява с постигнатото, а то рано или късно ще започне да го тегли назад. Промяната е неизбежен принцип и тя или ще е към развитие, или към разложение.

преди 12 часа, Just a Stranger написа:

Човек се учи докато е жив. Т.е. вечно,

Не. Човек се изучава, а после се реализира!!! После заслужена почивка. :) 

на 10.08.2023 г. в 18:39, Валсо написа:

...който счупи оковите на "общественото мнение" ;)

преди 20 часа, Just a Stranger написа:

Търсенето пък е задължително условие за растежа.

тц. Ми не е...

Отново си наизходил  утвърдителни клишета - опростени, банални и дуализирани (плоски), за да стават за игрички по виртуалника. В този смисъл те са пълен фейк.

на фона и на картинката с изцепките на някой си, за нещо си... ( било то и на Сократ) - си е напълно естествено. Шляпате си народни клиширани елементаризми и на какво се вживявате, че въобще изразявате нещо си?...

Клишетата няма как да скрият че сте празни за друго, освен за тази опростена конфекция. Нито знания, нито опит, нито наблюдения... Екзистенция, родена от репликации и повторилки, заместители и имитации.

Въобще как всичко това го наричате "мнение", след като сте сред "мазилката на социалната стена", сред която е пълно със сиви и безлични песъчинки, неотличими една от друга... Така калдата го превръщате в блатото на ФБ и останалите му виртуални блатни деривати за "песъчинки". Отгоре на всичкото - фантазиращи се колко са възвишени, добри, мъдри, умни, информирани, че вярват в "правилните възгледи"... - както е всяка песъчинка. Като ги погледнеш отстрани - просто "мазилка".

Свободата не е абсолют. Тя не винаги е желана. Клетвата "Да опустееш" означава да няма никой около теб=да си абсолютно свободен. Фром е забелязал, че хората, добили свобода бързат да се обвържат отново.

Това щастливо обстоятелство, "Да си свободен", означава да не ти налагат воля, да не си зависим от чужда воля. Когато бягството от свободата е по своя воля, това е друго. Има щастливи семейни, зависими от съпрузите; вярващи, подчинили се на свещеници; работници намерили най- сетне работа при тиран.

Изкривяване на желанието за свобода е да наложиш несвобода на другия. Да си абсолютно свободен, обслужван от роби и одалиски. Защото иначе не може, трябва сам да се обслужваш.

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

Свободата не е абсолют. Тя не винаги е желана. Клетвата "Да опустееш" означава да няма никой около теб=да си абсолютно свободен. Фром е забелязал, че хората, добили свобода бързат да се обвържат отново.

Това щастливо обстоятелство, "Да си свободен", означава да не ти налагат воля, да не си зависим от чужда воля. Когато бягството от свободата е по своя воля, това е друго. Има щастливи семейни, зависими от съпрузите; вярващи, подчинили се на свещеници; работници намерили най- сетне работа при тиран.

Изкривяване на желанието за свобода е да наложиш несвобода на другия. Да си абсолютно свободен, обслужван от роби и одалиски. Защото иначе не може, трябва сам да се обслужваш.

Разбирам, направо подхващам по-големия въпрос. За  вашето <съзнание> мястото Ви в <природата> .Обсебени сте към едно предимно Индивидуално съзнание, Индивида в природата. Според мен това е фундаментална грешка на <бялата раса>, християноевроп.цивилизация. От тук и <свободата>.........за повечето от вас изглежда напълно неприемливо да споделите своето <съзнание> идентичност в група, общност, да носите част от идентитета на други.........какъв ви е проблема, че сте неспособни на един такъв тъй естествен процес.

преди 28 минути, laplandetza написа:

Разбирам, направо подхващам по-големия въпрос. За  вашето <съзнание> мястото Ви в <природата> .Обсебени сте към едно предимно Индивидуално съзнание, Индивида в природата. Според мен това е фундаментална грешка на <бялата раса>, християноевроп.цивилизация. От тук и <свободата>.........за повечето от вас изглежда напълно неприемливо да споделите своето <съзнание> идентичност в група, общност, да носите част от идентитета на други.........какъв ви е проблема, че сте неспособни на един такъв тъй естествен процес.

Мисля, че големият въпрос не е за мястото на моето съзнание в природата. Това е частен въпрос и евентуално на психотерапевта ми или изповедника. Поради това не е необходимо да ми казвате от какво съм обсебен. Просто не мога да го приема от непознат, който си придава излишно важност.

Големият въпрос за отношението на човешкото съзнание с природата, навярно се отнася и до свободата, т.е. можете да го развиете именно в този контекст, но дали в темата Религия или Философия ще изберете сам. Свободен сте за такъв избор. 

Питане. Как се отнасят лапландците към идентитета на семитите? Вие споделяте ли, уважавате ли или презирате идентичността на лапландците в частност и на "бялата раса" по- общо?

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

Мисля, че големият въпрос не е за мястото на моето съзнание в природата. Това е частен въпрос и евентуално на психотерапевта ми или изповедника. Поради това не е необходимо да ми казвате от какво съм обсебен. Просто не мога да го приема от непознат, който си придава излишно важност.

Големият въпрос за отношението на човешкото съзнание с природата, навярно се отнася и до свободата, т.е. можете да го развиете именно в този контекст, но дали в темата Религия или Философия ще изберете сам. Свободен сте за такъв избор. 

Питане. Как се отнасят лапландците към идентитета на семитите? Вие споделяте ли, уважавате ли или презирате идентичността на лапландците в частност и на "бялата раса" по- общо?

Ха, де !

Пак се хващаме за <Аз> . Не вие, говоря като за статистически резултат, голямата картина, така Въпроса е Голям. Гледайте на мен като глас в тъмнината, без личности , не са важни.

Ифентитета на семитите............... хах, аз самият съм с едначетвърт еврейски произход🙂

преди 20 часа, Търсещ истини написа:

Парадоксално, но бягството от свободата, не е ли също търсене на свобода? Примерно, човек иска да се освободи от отговорността за решенията си. В този случай заменя една свобода и право (да избира), които неизбежно са свързани с отговорност, с пасивност. Но дали действително ще избяга от отговорността, е отделен въпрос.

Колкото до отнемането на свободата на другите, то не мисля, че е изкривено желание за свобода. То си е някакво друго желание наложено със сила.

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Парадоксално, но бягството от свободата, не е ли също търсене на свобода?

Пародоксална е само твоята мисъл. :)

Една система има два пъти повече свободи спрямо координатната система в която съществува. 

Другите неща са вектори за преместване в координатната система,  т.е. заменяш една свобода с друга. 

В духовен аспект = сменяш вярата си с някакво вероучение. 

Друг е въпроса, ако вярата ти е в унисон с вероучението ти. В тоя случай има изневяра. 

преди 49 минути, dioib написа:

Пародоксална е само твоята мисъл. :)

Една система има два пъти повече свободи спрямо координатната система в която съществува. 

Другите неща са вектори за преместване в координатната система,  т.е. заменяш една свобода с друга. 

В духовен аспект = сменяш вярата си с някакво вероучение. 

Друг е въпроса, ако вярата ти е в унисон с вероучението ти. В тоя случай има изневяра. 

Моята вяра си е мой проблем. Намеците ти относно нея са израз на простащина и нищо друго.

преди 18 минути, Just a Stranger написа:

Моята вяра си е мой проблем. Намеците ти относно нея са израз на простащина и нищо друго.

Няма намек!!! 

Във всяка религия изнасилването не се толерира. 

Ти заговори за парадокс. Това нещо не е за този раздел. 

П. П. В някои религии изневярата се наказва. Те ти така се правят еничари и/или евнуси извън кръвен данък. 

преди 55 минути, dioib написа:

Няма намек!!! 

Във всяка религия изнасилването не се толерира. 

Ти заговори за парадокс. Това нещо не е за този раздел. 

П. П. В някои религии изневярата се наказва. Те ти така се правят еничари извън кръвен данък. 

И защо споменаването на даден парадокс да не е за този раздел. И какви изневери, какви еничари, какви изнасилвания те гонят.  В случая това, което пишеш ти не е за този раздел. Но пък как да го видиш.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.