Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свободен е само този, който...

Featured Replies

преди 1 час, _Aumi_ написа:

но нашата свобода е много ограничена и зависима от много фактори.

всяко дете има точно такова усещане и отражение - че е зависимо и ограничено от "много фактори".

• Отговори 211
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В мисълта, че свободен е само този, който владее себе си, не е уточнено точно в какъв смисъл и в какви граници е тази свобода.  А ако имаме предвид пълната свобода според Будизма, това е свобо

• И аз съм на подобно мнение: Абсолютна свобода не съществува. Човек винаги е бил и завинаги ще е зависим от нещо, следователно никога няма да е абсолютно свободен. Основният въпрос е: какви са

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Бих подходил механицистично, което не е научно. Ще оприлича на електрон човека. Когато той придобие повече енергия (доходи, сили, мотиви, храна, подгони го хормона), той напуска орбитата си и има своб

преди 6 часа, _ramus_ написа:

Като спре тока, грамотните хора имат начини да си измислят как да си направят "ток".

Колко време ще ти отнеме да си създадеш ток от нищото, ако ти спрат тока вкъщи?

Аз не съм против цивилизацията и комфорта, който ми дават технологичните екстри, но поне си признавам, че съм зависима от тях и не желая да живея без тях.:pancake:

Признавам си, че съм зависима и от парите и не мога да живея без тях, защото всичко си купувам с пари.

А ти след като си толкова умен, спри да си плащаш тока и водата, да те видим колко време ще издържиш без тях и как ще си ги създадеш сам, особено пък ако нямаш и пари!

преди 13 минути, _Aumi_ написа:

олко време ще ти отнеме да си създадеш ток от нищото

Токът не се "създава от нищото". :)

И ток не знаеш какво е, заради това си зависима, вкл и от виртуала и форумите.

Не знаеш също и какво точно означават думички като "интернет", какво има в компютъра, какво има в клавиатурата по която чаткаш да си губиш времето, нямаш представа и как работи "монитора", мишката, уиндоуса, смартфона... - цялата работа е просто да ползваш, като си гледала как някой друг го ползва... И, разбира се - заради личната емоционална полза... То какво друго

Ако няма пари, няма ползване и вселената е пълна с мистерии как некви си очилатковци се напъват да измислят разни работи (които всъщност ти ползваш с пари), докато "твореца" само с един интелигентен дизайн ,  и хоп - "бръмбар" и рационални вярвания... само щото е написано някъде и си на лов за "харесани думички"...

Чудя се на 'ингелитентния дизайнер" защо му е трябвало толкова огромна армия от неуки и ограничени хора, които просто емоционират и фантазират...

преди 7 минути, _ramus_ написа:

Токът не се "създава от нищото". :)

Чудя се на 'ингелитентния дизайнер" защо му е трябвало толкова огромна армия от неуки и ограничени хора, които просто емоционират и фантазират...

Ти сега остави интелигентния Дизайнер,  а говори по същество по темата!

Обясни как, по какъв начин ще си създадеш ток, ако ти го спрат и ако не ползваш пари? Дай да те видим колко си умен, свободен и независим!

преди 12 минути, _Aumi_ написа:

Дай да те видим колко си умен

Хайде малко по-сериозно де... :) Наистина ли можеш да "видиш" някой колко е умен? И като "ти обясня", какво - ще вземеш да "разбереш ли"...? Ако разбираше какво означава "тока" нямаше дори да ти хрумват тия... "въпросителни форми".

Едни хора... още преди хилядолетия са се усетили че като съберат някои ... "течности" и почват разни странни работи... :) А в днешно време дори не знаете и това как става... Но пък " айде да те видя... и обясни".... :) 

Странни сте това децата - всичко ви е игри и опити за забава.  

Темата... как да ти кажа - едва ли е за дрънкане на глупости, но няколко човечета упорито си ги изхождате - вероятно заради 'свободата', а пък според мен е заради нищетата и липсата на друга възможност.

преди 11 минути, _ramus_ написа:

Едни хора... още преди хилядолетия са се усетили че като съберат някои ... "течности"

Абе то на теория е лесно как някой си събрал нещо и направил нещо от някакви си елементи ... но искам да те видя на практика дали сам можеш да си създадеш ток! :lol6:

преди 13 минути, _ramus_ написа:

Темата... как да ти кажа - едва ли е за дрънкане на глупости,

Какво очакваш от тема, в която авторът липсва и не взема участие, а само е цитирал някакво клише без пояснения!

преди 4 часа, _Aumi_ написа:

а говори по същество по темата!

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

Какво очакваш от тема, в която авторът липсва и не взема участие, а само е цитирал някакво клише без пояснения!

Няма никакво значение дали, как и кой е авторът на тема и къде бил.

Участваш само за да убиваш времето си, без оглед на каквото и да качество, което така или иначе не разбираш.

Отгоре на всичкото си играеш на "ми докажи да видим"... кои да видите, как да видите нещо си, след като сте неграмотни и си от емоционарите, които са напълно некомпетентни и имитират участие сред форуми само чрез клишета и копи-пейст... Ама там, нещо си - игра на думички да пада.

Тя една жена си търси перспективен мъж за да е свободна. Не беден за да бъде робиня. Да пере да готви да чисти да глади.

Още на пленума на БКП ви го каза тогава другаря Тодор Живков. Като нямаш пари какво ще решаваш? Какви избори ще правиш?

Къде отиде проповедника?

Свобода на мисълта, свобода на духа и на още много неща.Но нали тука е безплатна сцената и публиката и вече някои се изживяват като проповедници,ментори, учители.

Вдъхновени вече то нали е въпрос на нагласа. Кайсиевата дали е истинска обаче жулят и летят.

На крилете на Христос на Буда!

Панелката не му пречи. Той може в маза да живее. Нали е до джибрите.

преди 9 часа, _ramus_ написа:

Участваш само за да убиваш времето си

също като теб! 😅

вместо да бродиш по форумите, вземи излей мъдростите си поне в някоя книга ... щото по форумите от толкова писане и разтягане на локуми години наред, не намери хора които да те оценят. 

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

също като теб! 😅

вместо да бродиш по форумите, вземи излей мъдростите си поне в някоя книга ... щото по форумите от толкова писане и разтягане на локуми години наред, не намери хора които да те оценят. 

Не става. Той си е изработил механизъм, носещ му удовлетворение и чувство за реализация, който прилага навсякъде. И в този механизъм е залегнало противопоставяне на всичко, което не му допада, после дежурното - деца, папагали, нискоинтелигентни, фантазьори и др. И с последното той вече се изживява на показал, че е над опонентите си и се чувства удолетворен победител. Няма никакво значение какво ще му напишеш отсреща, как ще го аргументираш и т.н. - той изобщо няма да го отрази, защото в играта му не е включено задълбочаване в казаното от другия, а просто да си изиграе сценария, както забеляза от години насам. А преди това в други форуми и места - не знам. Видя по колко нелогичен начин се измъкна от въпросите, които му зададе. Не че беше нещо неочаквано. И пак накрай завърши описания по-горе начин. И винаги така ще завършва. Избрал си е "стратегия", която може да приложи винаги и навсякъде, и логика или аргументи на се му нужни. Накрая ще напише, че другите са неразбиращи и безмозъчни деца и готово - в неговите очи това е достатъчно да се изкара по-умен и знаещ.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

в играта му не е включено задълбочаване в казаното от другия

:lol6:Бебчо... никога не си правил "задълбочени казвания", за да се емне някой да ги разглежда.

Ти сигурно фантазираш колко си задълбочен и духовен, възвишен и морален, етичен или напредничав. Можеш да се фантазираш на всякакъв, на всичко... но фантазиите ти не интересуват никого, а всеки друг се интересува какво е извън тях. Точно теб, пък, това няма как да те интересува, защото не предлага преживявания на приказния ти герой.

Този инфантилен маниер да си търсите сред форумите мегдан да си изхождате фантазните построения от заемки, под предлога че това били "лични мнения". А тия нито са лични, нито са мнения. Така, че няма как да мине в няколко раздела на КАЛДАТА, бебчо. Просто няма как. Ако ще да сменяш хиляда памперса, просто няма да стане и това ще продължи докато рамус го има.

Няма смисъл да се изкарвам по-умен, както и по-знаещ от теб, в няколко насоки на познанието, защото това е без всякакво значение, а и е очевидно. Тия пасквили са ти обяснението и оправданието за пред теб си, а мен няма защо да ме интересуват личните ти игри. Играй си ги сам, но сред темите няма да минат - и това е.

Реви, тръшкай, папагалствай, пействай или фантазирай обяснявай или се оправдавай - не ме интересува, бебчо. Наивните ти идеализми са нещо чудесно за подрастващи тийнове, стига след това да ги израснат. Ти не си успял и това никого не го интересува. Така се обричаш да си обикновен лузър, фантазиращ колко иначе е духовен и възвишен - банална игра за инфантили.

преди 5 часа, _Aumi_ написа:

не намери хора които да те оценят.

Купчинката от глупости и да става планина, няма да промени съдържанието на "качество" в надраменната кухина.

• 2 седмици по-късно...

Ако трябва да определя това, което най-много ограничава свободата на човек, на първо място бих посочил предразсъдъците. Чрез тях човек сам ограничава себе си, своето мислене и адекватна оценка на действителността. Част от проблема с предразсъдъците е, че те не отчитат промените, които може да са настъпили с времето в света около човека, а такива се случват непрекъснато. Отделно и възможността те просто да изразяват неверни положения. Навикът обаче прави предразсъдъците особено трудни за изкореняване, налагайки ги автоматично и дори несъзнателно. За да ги забележи, човек е необходимо да се научи да следи мислите си, мотивите и импулсите зад тях, развивайки способността си за различаване. Немалко мисли възникват в резултат от моментно настроение или биват случайно прихванати от обкръжението. Поддавайки им се първосигнално, без санкция от волята, човек вече не е свободен.

Самите навици невинаги ограничават човека и в тази връзка е полезно да се установят кои точно са вредните и неотговарящи на целите и стремежите му. 

преди 46 минути, Just a Stranger написа:

Ако трябва да определя това, което най-много ограничава свободата на човек, на първо място бих посочил предразсъдъците. Чрез тях човек сам ограничава себе си, своето мислене и адекватна оценка на действителността. Част от проблема с предразсъдъците е, че те не отчитат промените, които може да са настъпили с времето в света около човека, а такива се случват непрекъснато. Отделно и възможността те просто да изразяват неверни положения. Навикът обаче прави предразсъдъците особено трудни за изкореняване, налагайки ги автоматично и дори несъзнателно. За да ги забележи, човек е необходимо да се научи да следи мислите си, мотивите и импулсите зад тях, развивайки способността си за различаване. Немалко мисли възникват в резултат от моментно настроение или биват случайно прихванати от обкръжението. Поддавайки им се първосигнално, без санкция от волята, човек вече не е свободен.

Самите навици невинаги ограничават човека и в тази връзка е полезно да се установят кои точно са вредните и неотговарящи на целите и стремежите му. 

Мога и от личен опит да ти кажа за това , което си мислиш като <предразсъдаци> и ограничение на свободата, както и губене на способност към социалноиконом. и  житейска акомодация.
  Когато бях млад......... разбирах, но ми беше странно възрастни хора, силни характери, които сякаш бяха <извън времето>.............. е , минаха години, много години................ вече това не е спомен, а отново реалност.......... като сега аз съм <извън времето>.
   Когато си извън времето с корави <предразсъдаци> ти си с ограничена свобода............ но привидно, ако тези т.н. предразсъдаци са пожелани и  приложени волево. Това всъщност е част от <ценностната система> и онова което личност осъзнато или не съвсем желае да отстоява............. защото така----- причините могат и да са противоречиви.

преди 20 минути, laplandetza написа:

ако тези т.н. предразсъдаци са пожелани и  приложени волево.

тотален фейк - между двама искейпъри, дето дрънкат думички, без въобще да вникват в смисъла им, погълнати от импулса да си изразят делюзиите и възвишените си "идеали".

ПРЕД - РАЗ- СЪДЪК... въобще няма отношение към "смисъла", нито могат да се "избират", за да са ПОЖЕЛАНИ, още по-малко пък "волево". :)

Самото понятие ПРЕДРАЗСЪДЪК  обединява множество от невидими формирани "структури" в несъзнаваното на всеки човек. Именно тия привързаности за изворите на неговите пристрастия, предпочитания и генератор на неговите самозаблуди.

Така, че горното е измислена постановка от нагласации на някой си, за да подпре и оправдае описателно положения с които се е идентифицирал и е вкопчен в тях. Това е част от самозаблудните механизми и защитаването на личните измислици.

преди 1 час, laplandetza написа:

Мога и от личен опит да ти кажа за това , което си мислиш като <предразсъдаци> и ограничение на свободата, както и губене на способност към социалноиконом. и  житейска акомодация.
  Когато бях млад......... разбирах, но ми беше странно възрастни хора, силни характери, които сякаш бяха <извън времето>.............. е , минаха години, много години................ вече това не е спомен, а отново реалност.......... като сега аз съм <извън времето>.
   Когато си извън времето с корави <предразсъдаци> ти си с ограничена свобода............ но привидно, ако тези т.н. предразсъдаци са пожелани и  приложени волево. Това всъщност е част от <ценностната система> и онова което личност осъзнато или не съвсем желае да отстоява............. защото така----- причините могат и да са противоречиви.

Това, което сме приели съзнателно, аз бих определил по-скоро като убеждение. Самата етимология на думата поазва, че те са нещо в което си бил убеден - дали от опит или по друг начин, но си допуснал и приел съзнателно. Въпреки че и убежденията според мен е добре да се преразглеждат, те все пак се различават от предразсъдъците. Дали те ограничават - да вероятно. Все пак в убежденията си хората и аз включително допускаме неверни положения, неадекватни на възможностите ни и времето и др. Но както посочваш, те дават стабилност, в някаква степен нещо с което да се идентифицираш и отстояваш...

преди 7 минути, Just a Stranger написа:

Това, което сме приели съзнателно, аз бих определил по-скоро като убеждение. Самата етимология на думата поазва, че те са нещо в което си бил убеден - дали от опит или по друг начин, но си допуснал и приел съзнателно. Въпреки че и убежденията според мен е добре да се преразглеждат, те все пак се различават от предразсъдъците. Дали те ограничават - да вероятно. Все пак в убежденията си хората и аз включително допускаме неверни положения, неадекватни на възможностите ни и времето и др. Но както посочваш, те дават стабилност, в някаква степен нещо с което да се идентифицираш и отстояваш...

Тъй де......... когато се говори за предразсъдаци, много от т.н. психолози, социолози, философи и пр. спецове съзнателно и скришно поставят там част от <морала> ,<ценностната система> или  както ти го наричаш -Убеждения. Всъщност те са част от самат личност, от <съзнанието>.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Но както посочваш, те дават стабилност,

в някаква степен нещо с което да се идентифицираш и отстояваш...

Да, придават усещане за 'стабилност' - именно на "нестабилните".

"нещо, с което да се идентифицираш и отстояваш" - точно за хората, които са имали проблеми с конструирането и развитието на личността си, за които именно тази компенсация има най-голямо и важно значение...

За това става въпрос, бебовци... :)  Чудесно е, когато на едно място плюете нещо си, докато на друго си списвате дефицитите си съвсем сами.

Относно невежеството - кое и какво било "личността" и кое било "от съзнанието" - това си е естествено за комплексари и любители на евтин популизъм , но благодарение на това невежество, поне от време на време "завесата пада"... Вие даже и не се усещате, увлечени от личните си спектакли.

преди 49 минути, _ramus_ написа:

За това става въпрос, бебовци...

Не, става въпрос за това да стигнеш пак до горното изречение. Тотален маниак.

преди 4 минути, Just a Stranger написа:

става въпрос за това да стигнеш пак до горното изречение

Бебчо :)  Не ми е нужно въобще 'да стигам до горното изречение' - пиша си го директно.

Сам се списваш кое най-много ти боде в очичките и къде ти е спукана черупчицата и падат залъгалките. :) Сам, бебчо, съвсем сам и доброволно. Скачаш с емоционалщините си, докато иначе се пъчиш в театъра си, колко си "над тия неща".

Сами се списвате бе - съвсем доброволно, само заради напора да преживявате едни на други фантазиите си.

преди 47 минути, _ramus_ написа:

Бебчо :)  Не ми е нужно въобще 'да стигам до горното изречение' - пиша си го директно.

Сам се списваш кое най-много ти боде в очичките и къде ти е спукана черупчицата и падат залъгалките. :) Сам, бебчо, съвсем сам и доброволно. Скачаш с емоционалщините си, докато иначе се пъчиш в театъра си, колко си "над тия неща".

Сами се списвате бе - съвсем доброволно, само заради напора да преживявате едни на други фантазиите си.

Ок, да предположим, че си списвам къде ми е спукана черупката и т.н. Ти обаче какъв се явяваш? Най-обикновен маниак - нищо повече. Маниак, който са оставили да си прави каквото си иска. Такива като теб винаги ще са с предимство в среда без правила, защото нямат морала, който възпира другите да са крайни като него. Да, аз никога няма да си позволя да нарека някого сто пъти бебчо. Даже, ако разбера, че нещо го обижда, няма да го повторя повече. Но не и хората без съвест като теб. Ти си изрод. Ето и аз съм  открит. И дори и ти като напишеш нещо смислено, няма да тръгна го "опровергавам" като теб ей така просто заради самото усещане. Преди малко написах нещо на Бадр като доклад на горното, но явно него изродщините го устройват. Ами такава е действителността тук за съжаление. 

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

Ти обаче какъв се явяваш

Детинщините можеш да ги спестиш на Калдата. Като нещо не ти понася - има функция игнор, вместо да ревеш за биберона си.

Никой не ти е длъжен, за нищо. Ама нещо си, ама някой си, ама някак си било... някакво си. Никой не го интересуват личните ти ежби, битки, драми или подсмърчане. Тия са си твои проблеми, без значение дали можеш да ги решиш. Ето това е свобода.

Ама си бил морален... :) другите били морални, ама  рамус нямал такива спирачки... Не е длъжен рамус да има спирачки, нито да угажда на представите ти кое какво трябва да е. Калдата - също никой не ти е длъжен. Ама някой си бил обиден - това си е негов проблем. Има хора, които се заявяват като това, което са си и както се вижда за тях рамус не е никакъв проблем

Проблемът на няколко ника с рамус, са изцепените заявки и играта на вживени образи от лични филми. Ама не им вървели филмите и им трябвало да си ги отстояват... Ок, рамус ли им пречи на това, като няма как, няма и защо, след като същия вече написа толкова пъти че ги ползва точно такива, каквито са. 

И това не е проблем по принцип - всеки да си играе каквото му душа иска. Но не бил доволен щото не вървели приказките, игричките на проповеди и ръсенето на пълни глупости, с които същите се облекчават по форума и форума им е длъжен да им осигури кенефа за облекчения. И това - на сладки приказки, от няколко психотици, които им било нужно да се отстояват, щото били морални и духовни някъде пред огледалото си.

На рамус никой от тия дечковци не му пречи с нищо, нито е обиден, нито раздразнен, нито го интересуват театралните им постановки сред които си живуркат. Нещо повече - чудесни са, защото сами списват онова което рамус го интересува... Какво е точно - не е тяхна работа. ама били засегнати, били обидени, ама драматизми и на кой как му изглеждало... Не ме интересува и не съм длъжен да ме интересува. Разбиранията на някого за нещо си не са моя работа, а негова. И това се отнася до светът отвъд личната им фантазна черупка.

Форумът не е детска градина, за да се изискват потупвания по рамото, похвали, поощрения, възпитателни маниери или подходящи обноски. Моралът за едни е един, за други - друг. Историята по целия глобал показва че моралът е относително понятие, плод на социална конвенция в дадена група, която дори се обособява чрез него.

Аз нямам проблем с вашия морал, вие имате с това че моят е друг. Ама " и някой си и той можел да е директен", при положение че точно в последните си изречения написа че "той не би бил направил нещо си". Оказва че го може, ама имал спирачки. Все пак - не държат... :) и отказаха спирачките по нанадолнището. А мен не ме бърка с нищо и нито съм недоволен, нито съм обиден, нито ще рева за "морала и спирачките". И нищо не ми пречи да се посмея на скудоумията ...

Както е казано "И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни". /Иоан 8:32/ А то не е много по-различно от стремежът в будизма или индуизма за премахване на невежеството, авидя. Според степента на познаване на истината и действителността човек е способен на разумни действия, а свободата се изразява именно в тях. Неразумните действия не дават свобода, защото последствията от тях в по-дългосрочен план се оказват вредни и ограничаващи. На пръв поглед може да изглежда, че свободата се изразява в това човек да предприеме както разумни, така и неразумни действия, но такава привидна свобода много бързо отминава и остават действителните резултати от неразумните постъпки. Въобще идеята, че произволните действия са свобода, е чужда на всички религии. От друга страна не бива да се отива в другата крайност и да се предполага, че правилните действия според една или друга религия не оставят място за индивидуална свобода и лишават човека от избор. Истината и тук е някъде по средата, между индивидуалното и колективното, или пък между взаимозависимостта и свободата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.