Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свободен е само този, който...

Featured Replies

Свободата, свободната воля и свободния избор са доста относителни.

• Отговори 211
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В мисълта, че свободен е само този, който владее себе си, не е уточнено точно в какъв смисъл и в какви граници е тази свобода.  А ако имаме предвид пълната свобода според Будизма, това е свобо

• И аз съм на подобно мнение: Абсолютна свобода не съществува. Човек винаги е бил и завинаги ще е зависим от нещо, следователно никога няма да е абсолютно свободен. Основният въпрос е: какви са

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Бих подходил механицистично, което не е научно. Ще оприлича на електрон човека. Когато той придобие повече енергия (доходи, сили, мотиви, храна, подгони го хормона), той напуска орбитата си и има своб

на 15.08.2023 г. в 8:01, Just a Stranger написа:

Ако разбираше нямаше да си краен в оценките си.

Пред кой го играеш на разбирач, който самия той дуално говори на други как били "крайни в оценките си"? :)

Така, че - аз разбирам от психопознание, докато ти си обикновен посредствен невежа, който се имитира и подражава на народните писачи по същото.

И не - съвсем не ми е крайна оценката, а е просто обикновено обобщение от сравнение между едно ниво на компетентност и никакво такова.

на 15.08.2023 г. в 8:01, Just a Stranger написа:

Щото тук си на ниво детската градина.

Детската градина я правите няколкото мижави артиста, които тук се изживявате на вярващи  всеки в своята си лична приказка. И вярващи не сте, не сте и религиозни, а сте просто обикновени и неграмотни потребители на детска конфекция за да си докарвате емоционалните си ползи.

При теб и учителката е още по-зле - става въпрос за спасителни сламки.

Редактирано от darkterminal
Няма нужда от грубости... (преглед на промените)

преди 22 часа, laplandetza написа:

Незнаем какво печелят, не това е важно.

важно, важно е, трябва да се знае всичко за някакви които ни ползват хардуера, за нещо си, а още по-важно е да не им позволяваме да правят  това нещо, тогава ще сме свободни (под свободни имам предвид напълно свободни, а не някакви си измишльотини (тъпизми) като "свободна воля" и "свободен избор")

Свободен е само този, който

• е откачен
    Откачил се е от всички връзки и задължения, не се свързва с никого и не се интересува от общественото мнение
  • е мръднал
    Не е вече тук. Скита като свободен електрон и иди го намери.
  • е скъсал
    Скъсал е връзката, напуснал, развел се, офейкал, скътал се, от.бал задълженията си
  • е отвързан
    то е като да скъсаш, ама по- леко. Може и да те отвържат от другата страна
  • е избил чивията
    и няма как да го фанеш. 
  • не плаща данък "обществено мнение"
    Рано или късно, ще го сложат на пангара и ще си плати.
  • е сам
    Не е много хубаво да си сам, а значи не е хубаво и да си свободен.

Питай другаря Just a Stranger защото Мадхямика го няма как се лекува страдание. С меча искат да секат привързаността, желанията може и любовта щото и тя носи страдание. Мадхямика изгони жена си. Това е коренът на страданието. Обаче има неща от които не могат да се откачат и то е ясно,че работата е невъзможна. Може да обичаш чашката, може да обичаш жена ти да ти слугува, може да обичаш екстрите и т.н. И този моабет, тези сладки приказки си продължават вече много години по форуми и седенки. Той има Его и не може да го заличи! Което е невъзможно е невъзможно и точка!

преди 2 минути, shishmanovp861 написа:

Питай другаря Just a Stranger защото Мадхямика го няма как се лекува страдание. С меча искат да секат привързаността, желанията може и любовта щото и тя носи страдание

Лъжеш. А "Истината ще ви направи свободни" /Йоан 8:32/

преди 5 часа, some_spirit написа:

важно, важно е, трябва да се знае всичко за някакви които ни ползват хардуера, за нещо си, а още по-важно е да не им позволяваме да правят  това нещо, тогава ще сме свободни (под свободни имам предвид напълно свободни, а не някакви си измишльотини (тъпизми) като "свободна воля" и "свободен избор")

За какво ще използваш това твоето <напълно свободни> . Имаш ли капацитета, органична и функционална способност да усвоиш Свободата.

Коя истина ще те направи свободен? И какво значи свободен днес когато парите са най-важното нещо и без тях не може. Ние слугуваме, наемни работници ставаме за да ги получиме. Днешно време говориме за финансова независимост. Да тръгнеш да се скиташ като Буда мръсен и гладен това ли е рационалното? Вие няма да го направите никога!

преди 6 минути, shishmanovp861 написа:

Коя истина ще те направи свободен?

И този отговор е даден с думите: "Аз съм Пътят и Истината, и Животът" /Йоан 14:6/. Шегата настрана, но и двете твърдения са верни и указват единствената възможност човек да се освободи - откривайки и давайки път на Христос, духовното в себе си.

Коя истина ще те направи свободен? И какво значи свободен днес когато парите са най-важното нещо и без тях не може. Ние слугуваме, наемни работници ставаме за да ги получиме. Днешно време говориме за финансова независимост. Да тръгнеш да се скиташ като Буда мръсен и гладен това ли е рационалното? Вие няма да го направите никога!

Не е така, уважаеми господине. Парите са ти нещо като <карта за метрото>, но в тоя живот има цяла плеяда <картоиграчи>............ демек зависи как ползваш <свободата>............. имаш пари.................... просто си роб с пари.............. имаш <членски карти> , имаш и от покойната кралици разрешение да спукаш гумата на <трактора> да палниш 2,3 острова, да огрипиш яката пичка, .............да удариш борсата ..........ей такиви ми ти работи............... често сам си подпечатваш картата ................... за еднократно ползване😊

Ако това е свободата да си седиш в панелката пред компютъра във форума на Калдата защото е безплатно и да се чустваш значим работата е за хапчета. Само че никое хапче няма да излекува любовта към парите! И вие намесвате персонажа Лукавия. Той бил виновен.

Ако това е свободата да си седиш в панелката пред компютъра във форума на Калдата защото е безплатно и да се чустваш значим работата е за хапчета. Само че никое хапче няма да излекува любовта към парите! И вие намесвате персонажа Лукавия. Той бил виновен.

На някои може да им дава свобода, за други като мен е от полза да си припомням различните психологически профили и персонажи поставени в ситуация на прикритие в <нета> в случая този форум. Експериментирам и наблюдавам в почивките си, това ми е кяра основно. Друго има и то е <колелото на случайността> от некой раздърпан форумен храст може да изкочи онова което търся в този си времеви период............ очите винаги отворени, нали така?

И вие намесвате персонажа Лукавия. Той бил виновен.

Той не е виновен. Той те изкушава. За теб парите са изкушение, но за друг е друго. 

преди 8 минути, shishmanovp861 написа:

И какво значи свободен днес когато парите са най-важното нещо и без тях не може.

И какво не може? Дали моженето  би те направило свободен? Да, нужни са за да се живее физическ, но съзнанието е ограничено единствено от самото себе си. Някои гладуват седмици и се чувстват свободни, други - ден и са нещастни. Всичко е до нагласата, с какво свързват свободата  Трудностите и ограниченията могат да се разглеждат както като бреме, така и като възможност за растеж. Отношението на човека всъщност го привързва или освобождава. Да, тялото е зависимо - физическото от физическите условия, други примерно от психичните нагласи. Но не то е определящо за свободата. 

Да до нагласата е. И до качественото пиене. Рамуско къде си? Тез тука ще ме изядат.

Каква възможност за растеж? Нали това е свързано с власт и пари пак. И защо смесваш свобода и нещастие?

Като е въпрос на нагласа що не си избереш днес да си щастлив примерно. То като си пийнеш може и Наполеон да станеш.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

А "Истината ще ви направи свободни"

И... какво точно изходи с това? :)

съзнанието е ограничено единствено от самото себе си.

е поредният плупофейк за деня.

Отношението на човека всъщност го привързва или освобождава.

точно обратната е корелацията - привързаностите задават отношението. Те и възникват точно в тази последователност... Примерът си точно ти.

на 11.08.2023 г. в 20:47, laplandetza написа:

Прекалено се вглъбявате в себе си, а вие сте лесно заменими, незначителни, ................ силата на Разум не е в конкретния индивидуален Мир, тя е в Обющност в мрежата през Материя. Еие сте егоисти и не смятам , че заслужавате милост и опазване, но против волята ми, не съм свободен, съм задължен да имитирам емпатия🙂

Задължен си да имитираш емпатия , понеже не си "свободен " , според твоите "канони " ? 

Защо не се пробваш да бъдеш себе си , тъкмо ще срутиш и счупиш всички граници и ограничения ? 

Пробвай , па каквото стане .   Първите опити обичайно са несполучливи , ала след много тренировки може да станеш Джедай и с духване да ги чупиш . 

Защо просто не си доставите щастие а тръгвате по обратния ред да елиминирате страданието? И скъпото пиене и любовницата и всичко става с пари за съжаление. Не е дар от Бога. Дар от Бога са ви фантазиите ,илюзиите,  нагласите ти че си велик проповедник а Мадхямика е велик будист!

преди 43 минути, _ramus_ написа:

Отношението на човека всъщност го привързва или освобождава.

точно обратната е корелацията - привързаностите задават отношението. Те и възникват точно в тази последователност..

Малко пояснение за участниците

Корелацията е някаква връзка между някакви величини, а величини, означава, че нещо се брои, не е качество, а количество. Условно може да е права и обратна, т.е. да казваме, че е права, когато с нарастване на А, нараства и Б или обратна, когато с нарастване на А намалява Б, но обикновено това е положителна и отрицателна корелация. 

Другото е, че корелациите не дават знание нито за последователност, нито за причинност. Такива не се изследват със статистически методи.

Тук https://bg.wikipedia.org/wiki/Корелация е даден пример, че статистически значима корелация има връзката бр. шофьори и средно продаден алкохол, но това не значи, че шофьорите къркат най- много, нито че щом се продаде повече алкохол, пияните шофьори ще са повече. :) 

преди 42 минути, _sirena_ написа:

Задължен си да имитираш емпатия , понеже не си "свободен " , според твоите "канони " ? 

Защо не се пробваш да бъдеш себе си , тъкмо ще срутиш и счупиш всички граници и ограничения ? 

Пробвай , па каквото стане .   Първите опити обичайно са несполучливи , ала след много тренировки може да станеш Джедай и с духване да ги чупиш . 

Нямам канони............ изпълнявам Чужда Воля, така съм <проектиран>.

Нямам себе си........................нямам личност............виж <Лично творчество> живите смъртни богове имат 5 лица😉

Аз съм Универсален....................Убиец на Богове ! и Еволюционни Пречки😇

преди 1 минута, laplandetza написа:

Нямам канони............ изпълнявам Чужда Воля, така съм <проектиран>.

Нямам себе си........................нямам личност............виж <Лично творчество> живите смъртни богове имат 5 лица😉

Аз съм Универсален....................Убиец на Богове ! и Еволюционни Пречки😇

Аха , искаш да кажеш , че си зомби и подскачаш тука за спорта ...ясно ....:rolleyes:

преди 1 минута, _sirena_ написа:

Аха , искаш да кажеш , че си зомби и подскачаш тука за спорта ...ясно ....:rolleyes:

Нещо такова- зомби........... зомби с базов интелект, даден за <общественно ползване> , <интелектуална гумена кукла за оргии и забави>

преди 1 минута, laplandetza написа:

интелектуална гумена кукла за оргии и забави>

Да ти кажа - Личи ти отвсякъде !  От теб лъха на трева и еротика и голо гумено тяло ... 

Възбуждащ персонаж си ....ама тва ти го казвам аз , понеже имам фул хормони и ме джаска адреналина да ловувам ...

Другите даже няма да подушат кво еротично , лудо зомби си :D

преди 2 минути, _sirena_ написа:

Да ти кажа - Личи ти отвсякъде !  От теб лъха на трева и еротика и голо гумено тяло ... 

Възбуждащ персонаж си ....ама тва ти го казвам аз , понеже имам фул хормони и ме джаска адреналина да ловувам ...

Другите даже няма да подушат кво еротично , лудо зомби си :D

Амиии................... не.

По скоро ще да лъха на бъчва........... и да имам голям гумен................корем.  Главата ми е голяма и............. подпухнала с голям зачервен нос...............така стана ли още по еротично?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.