Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изкуплението

Featured Replies

преди 31 минути, Гражданин написа:

Ти не си ли вярващ или просто заради недостатъците на това да си вярващ, вярваш че си нещо по-различно?

В много неща вярвам. Както всеки друг. Други неща знам. Но пък това "вярващ" изказано от някои, защо ли звучи като...?

Кога съм изразявал мисли, че съм нещо по-различно? Или повече от другите? Подобни внушения не са коректни.

• Отговори 632
  • Прегледи 36,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами, не. Става въпрос за живота на личността и животът на духа. Отказът от този на лимността, който е илюзорен, води до живот в духа, който е истински. Стремежът да се задържи животът на личността так

• Дадох отговор. Човек отговаря пред закона за неспазването му. Така е и с човешките закони. Не знам защо търсите да изкарате човека нечия собственост. Изкуплението е със собствени усилия и стремеж, но

• Само така изглежда. Проблемът е, че когато се касае за обща логика, винаги тя среща несъответствие с религиозната й форма. Всяко описание изглежда логично само в своите рамки от постулати. Общат

Публикувани изображения

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Кога съм изразявал мисли, че съм нещо по-различно

всеки път, на всяко изтрещяване, в което се играеш на проповедник и на "даващ насоки или предложения"...

И няма смисъл да се пънеш - не можеш да правиш разлика между "вярвам" и "знам". Преплитат ти се заради самозаблудите и заради вярването колко са "истински".

преди 5 минути, _ramus_ написа:

Монолог за самотници, които се фантазират как диалогизират на моноспектакъл  пред монитора.

А твоето е по-различно, нали?! Ти не знаеш на кой свят се намираш, та си тръгнал да обясняваш кой какъв е...

преди 5 минути, Just a Stranger написа:

Но пък това "вярващ" изказано от някои, защо ли звучи като...

благодаря за примера - колко пъти досега си отричал че четеш и прочиташ всичко през призмата на емоционален комплексар.

Нито четеш, нито прочиташ така... но стига да си играеш на "лошия рамус", щото има наглостта да не играе по договорения театър за изтрещели.

Няма смисъл да се маскираш на вярващ - ти не си от тях. Психотизмите и детските травми са проблема - мама-лъвица да можеше да ти обясни повече, ама няма да го направи... Пък и дали е наясно с теб, въобще... всъщност - все едно. 

преди 3 минути, _ramus_ написа:

всеки път, на всяко изтрещяване, в което се играеш на проповедник и на "даващ насоки или предложения"...

И няма смисъл да се пънеш - не можеш да правиш разлика между "вярвам" и "знам". Преплитат ти се заради самозаблудите и заради вярването колко са "истински".

Щом казваш. 

преди 20 минути, Just a Stranger написа:

Защо си мислиш, че религиозните хора, не се интересуват от наличните проблеми? Такива обобщения а ла рамус само показват пристрастност и невежество. 

Защото на религиозните хора може да им кажеш всичко и те пак ще вярват в еднорози в края на разговора. Защото няма религия, която да твърди че може да не е права. Защото дори и да имат интерес, нямат интерес вярванията им да се разклатят. Разделят двете логика от наука и продължават да си вярват, че има невидими нишки, че има четвръто измерение и т.н..

преди 20 минути, Just a Stranger написа:

Валидира се от отделния вярнащ. Моят опит какво топли някой друг? Той няма моите изживявания, търсения, разбирания... Ето, някой казва, че е видял енергийни същества и насреща веднага го обявяват за фантазьор, луд или халюциниращ. Ама като го изживаят лично ще запеят друга песен. Да не би при "невярващите" критерият към другите и към себе си да е еднакъв? Както и към своите и чуждите възгледи? Няма разлика. Не сте по-различни. Нито оня "порастналият" е по-различен. 

А ти вярваш ли че си видял действителни "енергийни същества"? Ако да, какви бяха те? Какво ти казаха? Каква е тяхната цел? Има хора, които са напълно осъзнати за шизофрениите си и знаят, че когато виждат нещо трябва да си извадят телефона и да направят снимка, за да видят дали нещото, което виждат е там. Като погледнат телефона си и не го видят знаят, че са в епизод. Ако някой изживее лично някакво такова преживяване, трябва да го опише логично и то да има някакъв смисъл и значение, което може да бъде разбрано и от други хора. Ако преживяното може да бъде разбрано само от теб, значи не е нещо което трябва да се приема за чиста монета. Аз ако ти кажа, че съм виждал еднорог, какво е първото нещо, което ще си помислиш за мен?

преди 3 минути, bioid написа:

Ти не знаеш на кой свят се намираш

ми защо ми е - психотиците по форумите ще ми обяснят, ще ми дадат насоки, с кратки изречения ще си излеят емоционалщините...

Що ми е да 'знам":lol6:

преди 9 минути, Just a Stranger написа:

В много неща вярвам. Както всеки друг. Други неща знам. Но пък това "вярващ" изказано от някои, защо ли звучи като...?

Кога съм изразявал мисли, че съм нещо по-различно? Или повече от другите? Подобни внушения не са коректни.

Никога не съм внушавал нещои за теб, "вярващ" не е нищо повече от думичка. Не се внушавай толкова от една думичка. Спорим си.

преди 9 минути, Just a Stranger написа:

Щом казваш.

Ми не - не го "казвам" - пиша го. Ние сред форума само това правим - пишем (се).

Ти си някъде на събрание, на трибуната пред жадната аудитория пред която се играеш - да чуе трепетно предложенията, насоките и проповедите ти, и задължително - как ги защитаваш от лошите и злите гадове...

преди 7 минути, Гражданин написа:

"вярващ" не е нищо повече от думичка.

:) де да беше така... Всъщност е само набор от графични знаци, но тя е и тригър който отключва реакции. И по тях - се пишат изтрещелите.

преди 15 минути, Гражданин написа:

Има хора, които са напълно осъзнати за шизофрениите си и знаят, че когато виждат нещо трябва да си извадят телефона и да направят снимка, за да видят дали нещото, което виждат е там. Като погледнат телефона си и не го видят знаят, че са в епизод.

много си наивен, всички знаят че хората виждат само в диапазона на светлината с очите си, да виждаш радиовълните, та тези "енергийни същества" може да са направени от нещо, от някаква си "материя", която не се вижда с очите

преди 10 минути, _ramus_ написа:

:) де да беше така... Всъщност е само набор от графични знаци, но тя е и тригър който отключва реакции. И по тях - се пишат изтрещелите.

Ами и аз бях така, но свикнах че колкото и да ми харесва да вярвам в нещо, вкопчването като поп във вярата не го прави действително. Хората искат просто да няма черен екран след смъртта, да има някакъв грандиозен замисъл, вселенска мъдра справедливост и вечна продължителност след това, защото поради някаква причина никой не иска да вярва, че нещата имат край. Това е лъжица, която няма човек, който да би се отказал да глътне поне в някой от етапите на живота си. Това е като еволюционен механизъм, да не се отказваш от борбата за живот.

преди 1 минута, some_spirit написа:

много си наивен, всички знаят че хората виждат само в диапазона на светлината с очите си, да виждаш радиовълните, та тези "енергийни същества" може да са направени от нещо, от някаква си "материя", която не се вижда с очите

Спектърът на светлината и радиовълните и честотата им не са "енергии" в този смисъл, който им придавате. Вашият смисъл е "отвъдното". В него се стига не чрез материя, а без материя. Метафизиката е възможност за много заигравки на фантазията. Никой не може да бръкне "там", но всеки може да се заиграва както си иска точно заради това. Аз ще ти кажа, че съм видял еднорог вчера, който идва от четвъртото измерение, яви ми се и ми каза, че днес трябва да съм щастлив. И ще ти го опиша като много цветен и красив, с блестящ ореол от "чиста енергия" около себе си. И ще ти го опиша в страница A4 от салата с думи. Кажи ми дали ще ми повярваш или пак ще подходиш със съмнение? 

преди 10 минути, Гражданин написа:

Това е като еволюционен механизъм, да не се отказваш от борбата за живот.

това е защитен психичен механизъм. Да - еволюционен е, защото спомага за психично оцеляване.

Въпросът е точно в това - да го употребиш, но да не се изгубиш сред него. Да усещаш мярката и мярата. Това е умението да запазиш усещането си за "граница"... за да можеш да "различаваш вселените от двете й страни".

Няма проблем и всички минаваме през вярване - то е естествена част от екзистенцията. Но доста човешки субекти не успяват да "излезнат" след като влезнат в него. Не успяват да го израснат и затъват в зацикляния. И колкото повече... толкова повече.

Не е само проблемът в "черния екран" с умирането. Твърде много други дълбоки страхове се прибавят към някои детски травми, в комбинация с неподходящи социални условия и родителска среда, вкл и емоционална. И конфликтите довеждат до блокиране на израстването, и идва "спасителната приказка" и повярването донася нужните ни липсващи преживявания... За някои така, за други - с други приказки, но защитния механизъм е инстинктивен и на ниво несъзнавано това може, това става.

И вместо всичко да е преходно, тук няколко тариката се цепят неистово вече десетилетие колко им е велика личната приказка, та даже давали и предложения, насоки, те посочват и обясняват, изясняват и показват кое какво е...

Отгоре на всичкото - "те нямали претенции че са нещо повече" :) Важното е да върви театъра с аудиторията пред която те са основните говорители...

преди 12 минути, Гражданин написа:
преди 13 минути, some_spirit написа:

Спектърът на светлината и радиовълните и честотата им не са "енергии" в този смисъл, който им придавате. Вашият смисъл е "отвъдното". В него се стига не чрез материя, а без материя. Метафизиката е възможност за много заигравки на фантазията. Никой не може да бръкне "там", но всеки може да се заиграва както си иска точно заради това. Аз ще ти кажа, че съм видял еднорог вчера, който идва от четвъртото измерение, яви ми се и ми каза, че днес трябва да съм щастлив. И ще ти го опиша като много цветен и красив, с блестящ ореол от "чиста енергия" около себе си. И ще ти го опиша в страница A4 от салата с думи. Кажи ми дали ще ми повярваш или пак ще подходиш със съмнение? 

не съществува такова нещо като еднорог, имам впредвид да съществува на биологична материя както е човек, затова няма такова нещо кон с рог на главата, щом го няма не може и нищо да ти каже, ако обаче си го видял в зрително мисловната ти представа е друго нещо, там може да се видят всякакви неща стига да си ги измислиш и да изглеждат издържано, да не е някаква глупост

преди 2 минути, some_spirit написа:

не съществува такова нещо като еднорог, имам впредвид да съществува на биологична материя като човек, затова няма такова нещо, кон с рог на главата, щом го няма не може и нищо да ти каже, ако обаче си го видял в зрително мисловната ти представа е друго нещо, там може да се видят всякакви неща стига да си ги измислиш и да изглеждат издържано, да не е някаква глупост

Да, но когато само аз мога да видя този еднорог, това не означава ли, че е просто фикция на моето въображение? Ти току-що каза по завъртян начин, че стига да вярваваш достатъчно много в нещо, то става истина. Не, колкото и да вярваш в нещо, то не става истина. Като не си пиеш лекарствата може да повярваш в нещо много силно, но в крайна сметка хората виждат, че си говориш по улиците с въображаеми приятели. Защо никой от тези хора не виждат въображаемите приятели на други такива хора или всички въображаеми приятели са от различни измерения и заради това така се получава?

преди 21 минути, Гражданин написа:

Защото на религиозните хора може да им кажеш всичко и те пак ще вярват в еднорози в края на разговора

Всички са така. Просто е по-удобно да го припишеш само на т.нар. религиозни. Чудесен начин да се изключиш от въпросните неприемащи различни възгледи. Цялата игра е за това. Другите като говорят за "еднорози" ти прави впечатление, но ти като говориш за "дракони" - няма проблем. "Дракон" в случая моге да е всичко в което вярваш и не разбираш напълно. А дали има проблем в действителност е твърде относително. На рамус все му се привиждат проблеми при вярващите, които неуморно изтъква. Но тогава чии са тези проблеми? Ако вярващите са ок с тях, но на него му избождат очите? Ама иначе е много зрял и порастнал. Пак за да се абстрахира. Да не са при него проблемите, а при другите, вярващите. Тотална самозаблуда..

преди 14 минути, Гражданин написа:

Метафизиката е възможност за много заигравки на фантазията.

точно заради това се употребява с такава лекота и е толкова привлекателно... ( особено за изтрещелите)

Тук един даже и "стерилизирал времето" :lol6:Лудетината в "будистката тема" вече над десет години сипе едно и също, като огледало на блога си, в които си списва налудностите си с личен етикет "будизъм". Най-заблудения се играе на "мъдър, знаещ и опитен будист"... :)

Именно до тия абсурди довежда тоталното изгубване - на границата между сънуването на личната измислица и 'отвъд нея'...

преди 2 минути, Just a Stranger написа:

Ако вярващите са ок с тях, но на него му избождат очите? 

Естествено, че на вярващите им е окей. Те са в делюзия. Проблемът на него, че му избождат очите е, че някои превръщат в лична мисия да ги обясняват на други и заедно да дишат от въздуха си и да виреят в една среда, която в дългосрочен план само засилва диагнозите. Предполагам това е. Опитва се да помогне.

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

въпросните неприемащи различни възгледи.

не се крий зад "възгледи', бебчо. :)

Личното изтрещяване и личните измишльотини не довеждат до възглед. Възглед - това е нещо друго, но доведено до абсурд, след като си го ползваш за театъра си.

преди 8 минути, Гражданин написа:

Да, но когато само аз мога да видя този еднорог, това не означава ли, че е просто фикция на моето въображение? Ти току-що каза по завъртян начин, че стига да вярваваш достатъчно много в нещо, то става истина. Не, колкото и да вярваш в нещо, то не става истина. Като не си пиеш лекарствата може да повярваш в нещо много силно, но в крайна сметка хората виждат, че си говориш по улиците с въображаеми приятели. Защо никой от тези хора не виждат въображаемите приятели на други такива хора или всички въображаеми приятели са от различни измерения и заради това така се получава?

скоро не съм  виждал хора по улиците да си говорят сами, в моя град имаше един Николайчо и той си говореше сам, всички викаха че е луд и после този човек умря по някаква причина (причината е на астралните тъпаци)

къде го виждаш този еднорог на живо ли с очите си, а дали можеш да го пипнеш или така пробвай да минеш с твоето тяло през неговото какво ще стане ........ ако минеш през него това значи че някой ти прави зрителна измама на гледането ти с очите ти  ...........

преди 2 минути, Гражданин написа:

Предполагам това е. Опитва се да помогне.

Не - просто разграничавам.

Няма нужда от помощ някой, който се фантазира нахъсано на духовен и спасен. Нещо повече - именно той напира да "помага"...

Ползвайки социалните идеали за "помагане" и "съчувствие" се крият съвсем лични пристрастия и щения. Това са елементарни маски, но са заразни, защото предлагат евтина 'цена' за екзистенциални решения. Евтиното и лесното... са просто примамки, както и те самите са се хванали, но това е просто пропадане във водовъртежа и цял живот се налива енергия и житейски ресурси в непрекъснатото помпане на преживявания, на описания, думи, игри... за да пораждат нови такива...

така, че... не помагам. Помагане не се прави - особено за комплексари. Психичните проблеми се решават с главните усилия на самия индивид и това е приоритетно. Така, че... психичното лечение става само чрез съдействие.

Проблемът е, че не им стиска, че ги е страх да поемат по този път... И защо да го правят, след като имат евтино и лесно решение... и се стига до социалните плювалници където  си търсят социална рефлексия от себеподобни... 

преди 37 минути, Гражданин написа:

.... Разделят двете логика от наука и....

Двете неща не е необходимо да са заедно.
 В момента Наука като понятие се изменя, придобива в широкия смисъл, вирокия световен ежедневен смисъл, нещо като институция, Световна <институция>, та дори и като Инстанция............... нещо подобно както е било навремето Папството за западноримокатолич. свят. Това е съвсем реално, тъй като наука се прави под контрола на разни организации, фондации, национални и корпоративни бюджети и стратегически планове, такива от националната сигурност и отбраната............Държавни служби , финансов сектор и пр. Има доста ситуации примери, казуси , където в <науката> не се разглеждат интересни въпроси, където логиката е <изпусната> за да се угоди на Директивата и пр. и пр. Както казах-Институция, която е <машина> и се използва от разни Фактори за разни цели и в разни <времена и нрави>.

преди 27 минути, Гражданин написа:

Вашият смисъл е "отвъдното". В него се стига не чрез материя, а без материя.

не знам къде е това нещо наречено "отвъдно", нито как се отива там, защото такова нещо не съществува

енергийните същества са направени все пак от нещо, имат си устройство и то доста сложно и е много ясно, че това от което са направени е доста различно от материята, която ни заобикаля

преди 46 минути, Гражданин написа:

Никога не съм внушавал нещои за теб, "вярващ" не е нищо повече от думичка. Не се внушавай толкова от една думичка. Спорим си.

Напротив. Приписваш ми вяра, че съм по-различен от другите тук. Това е внушение, ако не е подкрепено от примери.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.