Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изкуплението

Featured Replies

преди 19 минути, Търсещ истини написа:

Разбирам, че съществува идеята за изкупление и наказание в прераждането и кармата, а човек трябва да води живота си така, че да не предизвиква съпротивление от околните и природата

Ами не. Съпротивлението, както пишеш е неизбежно. И нараства с развитието/растежа. Цялата идея за рай, нирвана и др. под. са изкривени в някаква степен, приравнени с безгрижие, почивка и т.н. Това е може би друга тема, а може би не. Но ако се замисли, всеки ще се съгласи, че живот без цел, без стремеж и усилие, не е живот. А също и без промяна (разбира се, към по-добро). 

Ама то действие-противодействие си е изведено отдавна. Има го навсякъсе, вкл. и тук.

преди 32 минути, Търсещ истини написа:

Обаче парна машина не съществува преди.

Ти като материалист разбира се ще мислиш така. Но дори и вярващите в Бог вероятно също ще мислят като теб, неосъзнавайки, че ако Бог е съвършен, нищо ново не може да бъде направено/изобретено/открито. Но това вече наистина е друга тема.

• Отговори 632
  • Прегледи 36,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами, не. Става въпрос за живота на личността и животът на духа. Отказът от този на лимността, който е илюзорен, води до живот в духа, който е истински. Стремежът да се задържи животът на личността так

• Дадох отговор. Човек отговаря пред закона за неспазването му. Така е и с човешките закони. Не знам защо търсите да изкарате човека нечия собственост. Изкуплението е със собствени усилия и стремеж, но

• Само така изглежда. Проблемът е, че когато се касае за обща логика, винаги тя среща несъответствие с религиозната й форма. Всяко описание изглежда логично само в своите рамки от постулати. Общат

Публикувани изображения

• Автор
преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Ами не. Съпротивлението, както пишеш е неизбежно. И нараства с развитието/растежа....

Ама то действие-противодействие си е изведено отдавна. Има го навсякъсе, вкл. и тук.

Тогава съпротивлението в какво отношение е с изкуплението? Чрез преодоляване на съпротивлението си откупваме по- добро място под слънцето. Така ли?

преди 16 минути, Търсещ истини написа:

Тогава съпротивлението в какво отношение е с изкуплението? Чрез преодоляване на съпротивлението си откупваме по- добро място под слънцето. Така ли?

Защо търсиш връзка между двете? Не съм се замислял. Съпротивлението е естествено следствие от действията ни. Преодолявайки го, постигаме целите си. Кармата също е следствие от действията ни (главно от мислите), но да се свърже със съпротивлението... да, може би има връзка, но все пак са различни. Кармата е реалния резултат от действията/мислите ни. Може да сме вложили огромни усилия с малка или никаква полза. Резултатът може да се получи добър или лош, без това да има връзка с усилията, които полагаме. Въпрос е на разумност. 

Кармата е реалния резултат от действията/мислите ни. Умишлено повтарям това. Реалният резултат не е задължително това, което сме искали да се получи, нито това, което виждаме като резултат. То е обаче, което ни се случва в крайна сметка. А с реакцията по отношение на случващото се предизвикваме нов резултат. Изходът е да се научим да контролираме процеса така, че резултатът 1) да е желаният от нас; 2) да носи полза, а не вреда не само на нас, но и на другите. В крайна сметка изкуплението и воденето на чист и праведен живот се оказват едно и също. Това на много хора, вкл. и вярващи вероятно няма да им хареса, но...

• Автор
преди 17 минути, Just a Stranger написа:

Кармата е реалния резултат от действията/мислите ни. Умишлено повтарям това. Реалният резултат не е задължително това, което сме искали да се получи, нито това, което виждаме като резултат. То е обаче, което ни се случва в крайна сметка. А с реакцията по отношение на случващото се предизвикваме нов резултат. Изходът е да се научим да контролираме процеса така, че резултатът 1) да е желаният от нас; 2) да носи полза, а не вреда не само на нас, но и на другите. В крайна сметка изкуплението и воденето на чист и праведен живот се оказват едно и също.

В диалога за мен е по- важно да се постигне разбиране, а не съгласие. В този смисъл съжалявам много именно когато не съм те разбрал, а не когато не си се съгласил.

Заради това, да уточня:

Мислех, че карма е нещо значително пост мортем и се проявява след прераждането. Не съм го мислел като същевременен резултат от всяко наше действие и мислене. Що за карма е, ако днес направя нещо не на място, утре сполучливо, а в други ден ритна ведрото (казва се, когато кротко и възпитано се държа, а накрая с една постъпка разваля всичко. )

преди 5 часа, bioid написа:

Нещата не стоят така. Ти си едно нищожество в сравнение с Бог. Пий си хапчетата редовно...

Бог го <родиха> нищожества и той се <храни> с тях............

преди 4 часа, Just a Stranger написа:

Нищо ново не можеш да намериш. Подобно знание можеш само да получиш. Знанието се дава на този, който може да си го вземе, т.е. го е заслужил. Изобретения, открития - тях си ги има и човек по-скоро ги постига.

Но да се абстрахираме от горното, което е тнърде непривично и повечето няма да приемат. Но как си представяш Бог да не е предвидил описаната от теб възможност и да не е взел предохранителни мерки?

В кой склад чакат тези открития............. на  оня горе или падналия ангел.............путин ги крие от цивилизования свят.......

Коя фирма охранява Господ? ..............или подготвя С.С.С. - Световната Система за Сигурност.......

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

Мислех, че карма е нещо значително пост мортем и се проявява след прераждането. Не съм го мислел като същевременен резултат от всяко наше действие и мислене. Що за карма е, ако днес направя нещо не на място, утре сполучливо, а в други ден ритна ведрото (казва се, когато кротко и възпитано се държа, а накрая с една постъпка разваля всичко

Кармата е закон за причинно-следствената взаимосвързаност. Разликата с традиционното разбиране е, че ефектът от действието може да се разглежда и в много дэлги периоди, обхващащи прераждания, но не е задължително. Също така ефектът не е само основан на физика и психология, а има определен метафизичен и духовен аспект. Корен на думата "карма" е "кри", означаваща действие, правене, също и творчество като процес.

преди 20 часа, Just a Stranger написа:

"Каквото посееш, това и ще пожънеш" - просто е.

може да го има... но не е верно, вкл и буквално. :) Народните обобщения са елементаризирани и опростени... а живота вече не е такъв.

Не е - но само за хората, които могат да си позволят по-широк мироглед. И то само защото те са "по-широки" отвътре - повече компетентни, повече познавателни, повече когнитивно развити. Но най-вече - това е възможно само за психично стабилни субекти, преживели и преодолели успешно всички етапи в развитието.

преди 25 минути, _ramus_ написа:

може да го има... но не е верно, вкл и буквално. :) Народните обобщения са елементаризирани и опростени... а живота вече не е такъв.

Не е - но само за хората, които могат да си позволят по-широк мироглед. И то само защото те са "по-широки" отвътре - повече компетентни, повече познавателни, повече когнитивно развити. Но най-вече - това е възможно само за психично стабилни субекти, преживели и преодолели успешно всички етапи в развитието.

Аха, за психиатрично развитите , широки от вътре , широки-широки, чак хлопат........😀

на 26.02.2024 г. в 16:13, Just a Stranger написа:

594.

...

И просят: „Подай, Господи” като просяци пред църкви тези, които Нарекох синове божи. Именно като роби очакват подаяние или наказание.Кой ги е научил на този ужас? Царят на природата – човекът  -  се влачи в прахта, измолвайки милости и подаяния от Небето. И това тогава, когато може да вземе по право. Но правото трябва да се осъзнае и да се освободят от робската психология. 

/Грани Агни Йоги 1952 г./

Хм. Това е доста богоборческо... Всъщност, "подай Господи" е от просителната ектения в божествената литургия и не е "пред църквата", а вътре. Това е част от молитвената жертва на верните пред светите дарове. Ако опиташ да се запознаеш със съдържанието на литургията ще видиш, че нищо подобно робско не се подразбира, а чисто смирение. Тук му придават някаква отвратителна окраска, а в действителност е изпълнено с дълбок смисъл и символика. Най-малкото защото Христос казва "без Мен нищо не можете да вършите". Аз съм истинската лоза, Отец ми е лозарят, вие сте пръчките... 

Преди просителната ектения е херувимската песен: "Ние, които тайнствено изобразяваме херувимите и пеем трисветата песен на Животворящата Троица..." А в това време свещеникът преди да изнесе даровете, покрити с покровеца-въздух, чете молитва и част от нея е например: "..удостой мене, грешния и недостоен Твой раб, да Ти принеса тези Дарове, защото Ти си, Който принасяш и си принасян, Който приемаш и си раздаван..." 

Искам да кажа, че презрителното отношение към прошението в случая е неуместно и несправедливо, и разчита на незнанието на четящия. При молитвата центърът, акцентът обаче, не е в някакъв си "мен" даже като цар на природата, а в "Мен" и разликата е от земята до небето. 

Или, как може да си вземеш "по право" нещо такова -

Свещеникът: Ангел на мира, верен наставник, пазител на душите и телата ни, от Господа да просим.

Народът: Подай, Господи.

преди 43 минути, witness написа:

Искам да кажа, че презрителното отношение към прошението в случая е неуместно и несправедливо, и разчита на незнанието на четящия. При молитвата центърът, акцентът обаче, не е в някакъв си "мен" даже като цар на природата, а в "Мен" и разликата е от земята до небето. 

Естествено ,че е неуместно . Все пак това е целта на молитвата ,все нещо ще има за искане и не трябва да се презира прошението . Най малко може да се иска знание и разум.

преди 57 минути, witness написа:

Хм. Това е доста богоборческо... Всъщност, "подай Господи" е от просителната ектения в божествената литургия и не е "пред църквата", а вътре. Това е част от молитвената жертва на верните пред светите дарове. Ако опиташ да се запознаеш със съдържанието на литургията ще видиш, че нищо подобно робско не се подразбира, а чисто смирение. Тук му придават някаква отвратителна окраска, а в действителност е изпълнено с дълбок смисъл и символика. Най-малкото защото Христос казва "без Мен нищо не можете да вършите". Аз съм истинската лоза, Отец ми е лозарят, вие сте пръчките

И защо да е богоборческо? За мен поне това кои, и по-точно какви хора визира написаното ми изглежда ясно. Може би не трябваше да разделям текста. Другата част е в темата "Силата на светлата мисъл". Става въпрос за истинска вяра и познаване силата на мисълта. А тя идва от духа, не от личността. Затова и няма никакво богоборство, а напротив. Но да се чака наготово, както правят много, не дава резултат. Пак ще повторя (а сигурно потретя), без реална промяна в мисленето прошката се обезсмисля. Поне за искащия такава. С получаването (уточнявам в нематериалев план) е същото. Ключът е в човека. Молбата е готовността да се получи, отдаденост на това в името на което очакваме да получим и устрем към висшето. Това е състояние на съзнанието на постоянно очакване, защото помощта лесно може да остане незабелязана. Тези неща са обяснени в различни текстове от цитираните книги, но няма как да се изложат всички подробности.

Имаше един виц, за човек, който всеки ден молил Бог да му се падне шестица от тотото, но това така и не се случило. След години когато човекът умрял и се изправил пред Бог, Го попитал: Господи, аз бях толкова добър християнин, така искренно ти се молих, толкова ли не заслужавах до чуеш и изпълниш молбите ми? А Бог отговорил: Чух ги, но да беше пуснал поне един фиш.

Та и идеята в цитираното не е много далеч от поуката в тази история.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

И защо да е богоборческо?

Матей 7:7 - ,, Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори, защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори. Има ли между вас човек, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък? или, ако поиска риба, да му даде змия? И тъй, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на чадата си, колко повече Отец ви, Който е на небесата, ще даде добри неща на тия, които искат от Него! " . 

Даже Библията подстрекава за прошение.

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Матей 7:7 - ,, Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори

Това не го отричам, но не се дава наготово. Не знам защо изопачавате написаното от мен.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Това не го отричам, но не се дава наготово. Не знам защо изопачавате написаното от мен.

И аз не отричам ,че не се дава на готово и че всичко трябва да се заслужи . 

Не изопачаваме написаното от теб , а сме мако против изказването на Агни Йога , който е срещу исканията в молитвите , като леко се подиграва на исканията включени в молитва .

преди 9 минути, Anzhel Dimitrov написа:

И аз не отричам ,че не се дава на готово и че всичко трябва да се заслужи . 

Не изопачаваме написаното от теб , а сме мако против изказването на Агни Йога , който е срещу исканията в молитвите , като леко се подиграва на исканията включени в молитва .

То е срещу определени хора. Точно определени. И е за това молитвата да е съпроводена със съответните действия, вяра и мисли. Колкото и да е неприятно, истински вярващите са много малка част от претендиращите да са такива. Не обвинявам никого, а съм за това всички да развият вярата си. 

преди 4 часа, Just a Stranger написа:

съм за това всички да развият вярата си. 

И аз. Затова свидетелствам .

преди 9 часа, Just a Stranger написа:

а съм за това всички да развият вярата си

:lol6:А кукуригуто пък "свидетелствал"...

Единия се "съгласявал с другия" при положение че всъщност качествени разлики в схващанията и представностите дето си ги презентират.

Циркът си върви, конят върви след каруцата...

на 28.02.2024 г. в 23:14, Just a Stranger написа:

Става въпрос за истинска вяра и познаване силата на мисълта. А тя идва от духа, не от личността. Затова и няма никакво богоборство, а напротив. Но да се чака наготово, както правят много, не дава резултат. Пак ще повторя (а сигурно потретя), без реална промяна в мисленето прошката се обезсмисля. Поне за искащия такава. С получаването (уточнявам в нематериалев план) е същото. Ключът е в човека.

"Вятърът духа, дето иска, и гласа му чуваш, но не знаеш отде иде и накъде отива; тъй бива с всекиго, роден от Духа." 

Кой може да отсъди какви са отношенията на някого с Бога? Няма такава ефективна мисловна полиция, колкото и да се е изкушавал всеки от нас да съди понякога, но ключът не е в човека, нагласата му не трябва да е такава, просто защото не е така. За този ден никой не знае, освен Отец, денят, в който човекът "ще пусне фиш" и светът ще свърши за него, слънцето и луната ще избледнеят, но и тогава не е сигурно дали и какво ще спечели. Има едно изказване не зная чие - че няма по-голямо чудо от разкаялия се грешник. Метаноята не е просто промяна в мисленето, а пълно преобръщане в сърцето, в нагласата към света и себе си. За това "преобръщане на ума" няма как да се изведе алгоритъм, то е просто парадоксално като се има предвид природната нагласа на човека. Затова в просителната ектения се цитира 50 псалм -

"...защото да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш.

Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш.

Стори добро (Господи) на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски;

тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци." 

преди 15 часа, _ramus_ написа:

:lol6:А кукуригуто......

От Диспансера са тЪ пуснали по системата Халифакс - оня лорда-ми(ли)нчефф , системата е следната - Синджира са връща, магартЙУ гу няма !..............куче влачи рейс- диря няма еййй...................

Откачалко, никаква мисъл в тебе... само  психоекскременти и с тях рисуваш ли рисуваш............😀

преди 9 минути, witness написа:

Кой може да отсъди какви са отношенията на някого с Бога?

По въпроса ще си замълча. Но да, аз не мога.  Така или иначе никой конкретно не е визиран в текста. Има само условно обобщаване. 

преди 5 минути, Just a Stranger написа:

По въпроса ще си замълча. Но да, аз не мога.  Така или иначе никой конкретно не е визиран в текста. Има само условно обобщаване. 

Аз също разсъждавах по принцип, общо.

Ще ми се да съм била на правилен път в това, но такова е долу-горе отношението в църквата към въпроса с правилностите или не, макар никой да не е съвършен и това също се взема предвид. 

преди 6 часа, witness написа:

Кой може да отсъди какви са отношенията на някого с Бога? 

Всеки , който се позовава на Библията и заветите в нея. Но не е правилно да се отсъди , а да се прецени.

преди 8 часа, Just a Stranger написа:

По въпроса ще си замълча.

Е, не... :)  Тц, тц, тц... !!!

Да беше тук владиката, да види - ще те похвали, просто! :)

преди 7 часа, witness написа:

никой да не е съвършен

Съвършеността е идеализирана дуална абстракция на "Несъвършените".

Конотациите на двете абстракции са чудесен инструмент за сугестии и мъгляви "обяснения"... особено "религиозни".

• 8 месеца по-късно...

Изкуплението често се свързва със страдание: причинил си страдание - страдаш; бил си лош - лоши са към теб; причинил си вреда - връща ти се... Но така човек не изкупува нищо. Какво като страда? - Това е евентуално наказание, а не изкупление. Изкуплението идва, когато реално върнеш еквивалента на това, което си взел от другите. А страданието е само средство, което да накара човек да преосмисли своите разбирания и действия. В този свят на взаимозависимости, баланс се постига с правилни взаимоотношения, а страданието е единствено показател за липсата им.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.