Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изкуплението

Featured Replies

• Автор
преди 6 часа, dioib написа:

Друг е въпроса, че човек по своята същност също е "тримерен" и освен имагинерен член (въображение) има и друг вектор характерен с половата му ориентация. Този вектор може да е праведен или неправеден. :) 

Вярвам за тримерността. Има едни с раздвоение на личността, при тебе е раз-троена, поради това си такова разс-тройство.:emoji_smiley-90: Вярвам ти и за имагинерния член (въображаем). :) 

Това за вектора и посоката не разбрах, но щом е имагенерен, можеш да ни го представяш всякак- и приведен и неприведен. :) 

• Отговори 632
  • Прегледи 35,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами, не. Става въпрос за живота на личността и животът на духа. Отказът от този на лимността, който е илюзорен, води до живот в духа, който е истински. Стремежът да се задържи животът на личността так

• Дадох отговор. Човек отговаря пред закона за неспазването му. Така е и с човешките закони. Не знам защо търсите да изкарате човека нечия собственост. Изкуплението е със собствени усилия и стремеж, но

• Само така изглежда. Проблемът е, че когато се касае за обща логика, винаги тя среща несъответствие с религиозната й форма. Всяко описание изглежда логично само в своите рамки от постулати. Общат

Публикувани изображения

преди 9 часа, Търсещ истини написа:

Смяташ погрешно. Губи се. :) 

Ти откъде си толкова сигурен , да не би да си бил в отвъдното ?

преди 8 часа, dioib написа:

Това ми харесва .

на 15.02.2024 г. в 19:05, _Aumi_ написа:

Няма религия, която да не твърди, че е Слово Божие.

Но ако само при Християнството я има идеята за изкупуване на греховете от Исус, а при другите я няма като опция и не признават неговата божественост, какво правим тогава? 

"Библията като Словото божие" го разбирам като "Библията - Словото на бог Йехова". Не споделям мнението за Библията като слово на някакъв универсален Бог Творец. Просто приемам, че е възможно да има различни божества и съответно различни религии, всяка със своите си божества и свещенни книги.

С уточнението, че божествата си ги представям като някакви свръхсетивни същества или извънземни. Просто самата идея за придаване на божествен статус на хора, свръхсетивни същества, извънземни, хибриди и т.н. ми е чужда.

Идеята за кърваво изкупително човешко жертвоприношение ми се струва нелепа и отблъскваща. Исус Христос дал кръвта и плътта си на хората за да ги спаси от Сатаната. Звучи като някакъв странен вампирски култ или като някаква странна смесица между еврейско месианство и езически митраизъм. Това са си изцяло християнски вярвания базирани на Библията и не виждам защо трябва да се обвързват с представи за бога, различни от библейските. 

В Библията (Нов + Стар Завет) ясно е посочено кое е божеството чието слово е предадено на човеците - словото на бог Йешуа бен Йосиф (Исус Христос), което е и слово на бог Йехова/Яхве. Ако "Библията като Словото Божие" я асоциираш с някакъв универсален Бог Творец, не мога да помогна с мнение. Просто представите ни са различни.

преди 15 минути, kaldata_user написа:

Идеята за кърваво изкупително човешко жертвоприношение ми се струва нелепа и отблъскваща. Исус Христос дал кръвта и плътта си на хората за да ги спаси от Сатаната. Звучи като някакъв странен вампирски култ или като някаква странна смесица между еврейско месианство и езически митраизъм. Това са си изцяло християнски вярвания базирани на Библията и не виждам защо трябва да се обвързват с представи за бога, различни от библейските. 

Прощавай, но това не са християнски, а твои схващания.Православната и католическата църква имат коренно различно от това схващане относно първородния грях.

При тях жертвата на Иисус се явява поправяне на увредената, в следствие на греха,  човешка природа. 

• Автор
преди 46 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Ти откъде си толкова сигурен , да не би да си бил в отвъдното ?

За личност е необходим телесен човек, нещо като материален носител за клип, в който се появяваш. Няма човек, няма личност.

преди 2 часа, badr написа:

Прощавай, но това не са християнски, а твои схващания.Православната и католическата църква имат коренно различно от това схващане относно първородния грях.

При тях жертвата на Иисус се явява поправяне на увредената, в следствие на греха,  човешка природа. 

Как тогава да се разбира следното:

на 15.02.2024 г. в 14:08, perin2 написа:

Сатана не разполага и никога не би могъл да разполага с плътта, кръвта и живота на Христос. Хората разполагат с тях и ако откажат справедливия и милостив дар, то техните тела и живот стават собственост на Сатаната и греха.

Има реален акт на убийство, което се превръща в някакъв вид духовна храна (виж мнението от което е горната извадка).  Исус Христос е живял като човек, умрял е на кръста и тази му смърт е имала някаква изкупителна сила. Всеки който вярва в подобно нещо на практика вярва в човешки жертвоприношения. 

Не знам защо се намесва първородния грях, какво общо има с дискусията?

преди 53 минути, kaldata_user написа:

"Библията като Словото божие" го разбирам като "Библията - Словото на бог Йехова". Не споделям мнението за Библията като слово на някакъв универсален Бог Творец. Просто приемам, че е възможно да има различни божества и съответно различни религии, всяка със своите си божества и свещенни книги.

С уточнението, че божествата си ги представям като някакви свръхсетивни същества или извънземни. Просто самата идея за придаване на божествен статус на хора, свръхсетивни същества, извънземни, хибриди и т.н. ми е чужда.

В Библията (Нов + Стар Завет) ясно е посочено кое е божеството чието слово е предадено на човеците - словото на бог Йешуа бен Йосиф (Исус Христос), което е и слово на бог Йехова/Яхве. Ако "Библията като Словото Божие" я асоциираш с някакъв универсален Бог Творец, не мога да помогна с мнение. Просто представите ни са различни.

Йоан 3:16 VBG

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот.

Това може и да се разтълкува и по следният начин. 

Бога - Създателя е дал сина си за да може повече хора да повярват в самият Бог - Създателя като вярата се изразява в спазването на заръките от Библията. Наред с това синът носи още две заповеди към десетте. Следователно Вярата ( като вяра ) е много сложна и изисква много работа върху себе си за да се нагодиш на Бога и да влезеш в Рая.  

преди 27 минути, kaldata_user написа:

Има реален акт на убийство, което се превръща в някакъв вид духовна храна (виж мнението от което е горната извадка).  Исус Христос е живял като човек, умрял е на кръста и тази му смърт е имала някаква изкупителна сила. Всеки който вярва в подобно нещо на практика вярва в човешки жертвоприношения. 

Не знам защо се намесва първородния грях, какво общо има с дискусията?

Прощавай, но съм посочил лесно проверимо твърдение относно официалната доктрина на православието и католицизма.

Простичко казано тя е следната:

Бог създал първия Адам, дал му инструкции какво да прави за оцелее.Той обаче не ги спазил, съгрешил и увредил себе си(станал смъртен), а останалите хора сме  унаследили това увреждане.

Втория Адам, който е Христос, изпълнил всичко, покорил се напълно, въпреки че това му струвало дори живота.Затова и Бог го възкресява в нова - нетленна природа и така се преодолява грехът.Кръстната смърт пък е изкуплението принесено от Христос.

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

... при тебе ....

С грешни помисли си. :) 

НО, поне показа, че лично съм те засегнал. И друго: Интерпретацията ти няма нищо общо с действителността. 

Считаш, че като показваш изтънчено презрение към личността ми си "върхът на сладоледа", но в действително си "горната кора" на фекалното общество, т.е. освен фекалии друго не може да ти произвежда тленното тяло. 

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Следователно Вярата ( като вяра ) е много сложна и изисква много работа върху себе си за да се нагодиш на Бога и да влезеш в Рая.  

Не е сложна! За мнозина е неразбираема. Отделно всеки вярва без значение в какво или кой. 

Православните вярват в Бог не защото някои ги е убедил, а са приели в себе си първичната идея на Бог при създаването на човек (по негово подобие) посредством Светия Дух. За тях Първо Отец се явява Исус Христос и затова вярват в словата му. 

Именно заради което друг не може да ги убеди в друг вид вяра! 

Самите православни християни при осъзнат грях знаят как да се покаят и изповядвайки се пред Бог посредством Христос в Църквата, и в храм построен в името на свята личност със изявен Свят Дух пречистват помислите си, за да може отново да са от Църквата, завещана от първо-отеца им Исус от Назарет. 

Принципно ти цял живот трябва да радиш за Бог, а иначе достатъчно е всеки Божи ден за себе си в своя дом да отслужваш поне сутрешна молитва, но това е така, защото освен към Църквата, то, имаш и други ангажименти било то към семейството си и/или обществото. 

Принципно човек ако в свободното си време посещава литургии в близкия храм по-лесно може да разбере в какво се явява вярата в Бог. За тази цел има църковен календар. Там в него е указано какво трябва и какво не трябва. Ако не си запознат, то има начин да се информираш, но определено трябва да е от православен източник. Понеже в интернет не може да се ориентираш, то ти съветвам да ползваш официалните сайтове свързани пряко с БПЦ. Както се казва: "Да пиеш вода от извора!". 

Мир вам. Амин 

преди 14 часа, badr написа:

Прощавай, но съм посочил лесно проверимо твърдение относно официалната доктрина на православието и католицизма.

Бог създал първия Адам, дал му инструкции какво да прави за оцелее.Той обаче не ги спазил, съгрешил и увредил себе си(станал смъртен), а останалите хора сме  унаследили това увреждане.

Втория Адам, който е Христос, изпълнил всичко, покорил се напълно, въпреки че това му струвало дори живота.Затова и Бог го възкресява в нова - нетленна природа и така се преодолява грехът.Кръстната смърт пък е изкуплението принесено от Христос.

Извинявам се , но Християнство, както и Исляма не са <официалната доктрина>. Те са доста, доста повече.

Разбрах си <специалист> по Ислям...........По времето на Великия Арабски Халифат какви са били старите <теения> и <секти> в Исляма..................... Какви са Сега...................разликата е голяма, нали така. От онова време има такива затрили се и почти отишли в Бездната , Зашото Някой иска да бъдат забравени, но с вековете дойдоха други , които все още са живи. Исляма е Всичко Това.Древните следи от Пророка, следите от неговите слова и действия могат да бъдат променяни извън Догмата на база на старите следи и траиции, могат да бъдат тълкувани на базата на Човешката Логика, защото Бог е създал човека да мисли и осмисля по негов си начин божиите заръки и <слова>.

преди 8 часа, dioib написа:

С грешни помисли си. :) 

НО, поне показа, че лично съм те засегнал. И друго: Интерпретацията ти няма нищо общо с действителността. 

Считаш, че като показваш изтънчено презрение към личността ми си "върхът на сладоледа", но в действително си "горната кора" на фекалното общество, т.е. освен фекалии друго не може да ти произвежда тленното тяло. 

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин

Тленното тяло  очевдно освен фекалии е произвело и всички, повтарям всички известни до момента <богове> и целият клан-недоклан Духовен Свят.

Тъй-че Тленното Тяло да прости на бог , неговата нечестивост и грехове.

Изкуплението.........................няма за какво.

Човешкия Интелект и самата природа на примитивните системи носители  има един Феномен, който е ключов за маниполиране на и в Материя 

той  е :    персонално и с поколение след поколение , единично и множественно  Човек винаги намира начин да премине, заобиколе, да се <просмуче> , да разруши, промени и излъже всякакви <социално-културни-обществени и божествени> правила, закони , ограничения................ и не само това , принципно това е в Кода на Материя, Вселена........... с  напредване по пътя носителите стават все по-трудно дефинируени, а способностите растат и падат една след друга, на <порции> и Природните бариери, , природните закони биват <пробити> и вече не са Божии закони, не са Прегради за потока на Разум.

преди 4 часа, laplandetza написа:

Извинявам се

Извинението е второ нахалство, но .... 

Не знам в какво общество си живял. ОК, това не те прави праведен, а неразбиращ от учението което Исус от Назарет е направил религия!

Тук дори един мюсюлманин в качеството си на модератор @badr ползва праведното схваща по отношение на вярата и религията.

Ако ти си от тези които "разбират" от езотерика, то не би следвало да си анонимен и да се криеш зад ник Ъ? :) 

преди 2 минути, dioib написа:

Извинението е второ нахалство, но .... 

Не знам в какво общество си живял. ОК, това не те прави праведен, а неразбиращ от учението което Исус от Назарет е направил религия!

Тук дори един мюсюлманин в качеството си на модератор @badr ползва праведното схваща по отношение на вярата и религията.

Ако ти си от тези които "разбират" от езотерика, то не би следвало да си анонимен и да се криеш зад ник Ъ? :) 

Дали Исус е направил религия?, не разбира се. Той е само <темата>, заедно с юдейската традиция.

Не е ли Павел направил проторелигията?, който разпространил всред неевреите , разбираемо и устойчиво, той е <родителя> и това със сигурност не е Исус.

Не съм праведен и не мога да бъда определян религиозно, аз съм Надрелигиозен. Занимават ме историческото развитие на всички религии и материалните следи от тях. Примерно всякакви течения и секти в епохите при християнство, ислям и пр.

• Автор
преди 22 часа, kaldata_user написа:

В интерес на истината, Исус ревизира закона за кървавите жертви, заменяйки ги с хляб- заместващ тялото и вино, заместващо кръвта. Въпреки това, остава символно човекоядство. Християните се комкат с тялото и кръвта Христови. Гадно-о, както пее Фреди Меркюри "God knows".

на 15.02.2024 г. в 19:23, kaldata_user написа:

Излиза че вярата е просто въпрос на тълкуване и интерпретация.

Еврикаааааа!!!! :)

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Еврикаааааа!!!! :)

аха, а Вярата в <британските учени> , разните институти, доктор Мяучи, Рада Ламята, Климатичната <катастрофа> , Института за демокрация и пазарна икономика😀

на 17.02.2024 г. в 5:27, dioib написа:

Не е сложна! За мнозина е неразбираема. Отделно всеки вярва без значение в какво или кой. 

Православните вярват в Бог не защото някои ги е убедил, а са приели в себе си първичната идея на Бог при създаването на човек (по негово подобие) посредством Светия Дух. За тях Първо Отец се явява Исус Христос и затова вярват в словата му. 

Именно заради което друг не може да ги убеди в друг вид вяра! 

Самите православни християни при осъзнат грях знаят как да се покаят и изповядвайки се пред Бог посредством Христос в Църквата, и в храм построен в името на свята личност със изявен Свят Дух пречистват помислите си, за да може отново да са от Църквата, завещана от първо-отеца им Исус от Назарет. 

Принципно ти цял живот трябва да радиш за Бог, а иначе достатъчно е всеки Божи ден за себе си в своя дом да отслужваш поне сутрешна молитва, но това е така, защото освен към Църквата, то, имаш и други ангажименти било то към семейството си и/или обществото. 

Принципно човек ако в свободното си време посещава литургии в близкия храм по-лесно може да разбере в какво се явява вярата в Бог. За тази цел има църковен календар. Там в него е указано какво трябва и какво не трябва. Ако не си запознат, то има начин да се информираш, но определено трябва да е от православен източник. Понеже в интернет не може да се ориентираш, то ти съветвам да ползваш официалните сайтове свързани пряко с БПЦ. Както се казва: "Да пиеш вода от извора!". 

Мир вам. Амин 

Правилната вяра е в Бога. Вярата се изразява ,когато се спазват заръките от Библията в частност 12-те Божи заповеди . Вярата си е сложна ,защото трябва да се издържа на изпитания , чрез които изпитания се определя живота във Вечността. Бога като Свръхразум следи всичко да се поддържа в синхрон ,справедливост и въздава всекиму според делата .

За много християни Христос се явява син на Отец .

Отслужвам всеки ден поне по два пъти молитва- прошайческа и благодарствена . Старая се  прошайческата да е по малко , а повече наблягам на благодарствената. Старая се да разчитам знаците по пътя и следвам напътствията от Бога - тъй наречената интуиция , рядко ме подвежда . 

Сам виждаш ,че вярата се изразява ( явява ) сложна защото е трудоемка . 

преди 22 часа, dioib написа:

Мюсюлманите признават и библията ( както се вижда @badr дори я познава по добре от някои уж християни ) и Аллах е името на Бога - Създателя или Отец и Мохамед е пророк. Мохамеданите от своя страна спазват само заръките на корана . Това е разликата между ,, мохамеданин " и ,, мюсюлманин " .

на 16.02.2024 г. в 19:41, badr написа:

Не знам в какво точно вярват католиците и православните. Идеята за светата троица ми е прекалено сложна за осмисляне. За първия и втория Адам предполагам, че препратката е към размишленията на апостол Павел за духовните тела и свидетелството на Тома Неверни (Тома Близнака) за възкръсването на Исус Христос. Колкото за първородния грях, оказва се че е голяма мистерия. 

Ето какво казва Библията:

Битие 3 глава

https://biblia.bg/index.php?k=1&g=3&tr1=1

Цитат

1 А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?
2 Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем;
3 но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете.
4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;
5 но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото.
6 И като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде.
7 Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа та си направиха препаски.
8 И при вечерния ветрец чуха гласа на Господа Бога, като ходеше из градината; и човекът и жена му се скриха от лицето на Господа Бога между градинските дървета.
9 Но Господ Бог повика човека и му рече: Где си?
10 А той рече: Чух гласа Ти в градината и уплаших се, защото съм гол; и се скрих.
11 А Бог му рече: Кой ти каза, че си гол? Да не би да си ял от дървото, от което ти заповядах да не ядеш?
12 И човекът рече: Жената, която си ми дал за другарка, тя ми даде от дървото, та ядох.
13 И Господ Бог рече на жената: Що е това, което си сторила? А жената рече: Змията ме подмами, та ядох.
14 Тогава рече Господ Бог на змията: Понеже си сторила това, проклета да си измежду всеки вид добитък и измежду всички полски зверове; по корема си ще се влачиш, и пръст ще ядеш през всичките дни на живота си.
15 Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата.
16 На жената рече: Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада; и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее.
17 А на човека рече: Понеже си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: Да не ядеш от него, то проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се прехранваш от нея през всичките дни на живота си.
18 Тръни и бодли ще ти ражда; и ти ще ядеш полската трева.
19 С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш.
20 И човекът наименува жена си Ева, защото тя беше майка на всички живи.
21 И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.
22 И Господ Бог каза: Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото; и сега, за да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно, -
23 затова Господ Бог го изпъди от Едемската градина да обработва земята, от която бе взет.
24 Така Той изпъди Адама; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч, който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота.

2 Царе 24 глава

https://biblia.bg/index.php?k=10&g=24&tr1=1

Цитат

1 Подир това гневът на Господа пак пламна против Израиля, и Той подбуди Давида против тях, казвайки: Иди, преброй Израиля и Юда.
2 Царят, прочее, каза на началника на войската Иоав, който бе с него: Мини сега през всичките Израилеви племена, от Дан до Вирсавее, та пребройте людете, за да узная броя на людете.

1 Летописи 21 глава

https://biblia.bg/index.php?k=13&g=21&tr1=1

Цитат

1 Но Сатана се подигна против Израиля, и подбуди Давида да преброи Израиля.
2 И тъй, Давид каза на Иоава и на първенците на людете: Идете, пребройте Израиля от Вирсавее до Дан, и доложете ми, за да науча броя им.

Исая 45 глава

https://biblia.bg/index.php?k=23&g=45&tr1=1

Цитат

5 Аз съм Господ, и няма друг; Няма бог освен Мене; Аз те описах, ако и да Ме не познаваш,
6 За да познаят от изгрева на слънцето и от запад, Че освен Мене няма никой, Че Аз съм Господ, и няма друг.
7 Аз създавам светлината и творя тъмнината; Правя мир, творя и зло! Аз Господ съм, Който правя всичко това.

Откровение 20 глава

https://biblia.bg/index.php?k=66&g=20&tr1=1

Цитат

1 И видях, че слизаше от небето един ангел, който държеше в ръката си ключа на бездната и една голяма верига.
2 Той улови змея, старовременната змия, която е дявол и сатана, и го върза за хиляда години,
3 и, като го хвърли в бездната, заключи и я запечата над него, за да не мами вече народите, преди да се свършат хилядата години, след което той трябва да бъде пуснат за малко време.
4 И видях престоли; и на тия, които бяха насядали на тях бе дадено да съдят; видях и душите на ония, които бяха обезглавени поради свидетелствуването си за Исуса, и поради Божието слово, и на ония, които не се поклониха на звяра, нито на образа му, и не приеха белега на челото си и на ръката си; и те оживяха и царуваха с Христа хиляда години.
5 Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение.
6 Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години.
7 И когато се свършат хилядата години, сатана ще бъде пуснат от тъмницата си,
8 и ще излезе да мами народите в четирите краища на земята, Гога и Магога, да ги събере за войната, - чието число е като морския пясък.
9 И те се разпростряха по цялата широчина на земята и обиколиха стана на светиите и обичния град; но огън падна от [Бога из] небето, та ги изпояде.
10 И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът; и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове.
11 След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях.
12 Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.
13 И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.
14 И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това - присъдата за в огненото езеро е втората смърт.
15 И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро.

За змията се казва, че е полски звяр създаден от Господ Бог. Нищо повече от хитро говорещо животно сътворено от Господ Бог. 

За Сатаната и злото се казва, че са характеристики на Господ Бог, който е и единствен Бог. Може би Сатаната е божие творение със силно влияние над твореца си Господ Бог!?  

Накрая се казва, че Исус Христос ще победи някакъв змей или старовремна змия, която е дявол и сатана.

В Библията липсва морален компас за добро и зло. Всичко се свежда до простата схема - сляпото подчинение на Господ Бог е добро, неподчинението е зло. Няма някакъв морален стандарт. Доброто и злото идват от подчинение на авторитета, а не от действията и постъпките. Например Господ Бог се отмята от думата си, когато иска от Авраам да убие сина си Исаак, но когато Ефтай трябва да принесе в жертва на Господ Бог дъщеря си, не може да се отметне от думата си и убива дъщеря си като всеизгаряне за Господ Бог (Съдии 11 глава). Грехопадението на Адам и Ева също е за подчинение и неподчинение.

Как хората изучаващи Библията да се ориентират в случая? Самата Библия посява съмнение, че Словото Божие може да  е вдъхновено от Сатаната/дявола.  Доколкото знам подобна концепция е гностическа, а не християнска, така че подобни съмненя не би трябвало да имат основания и следва да са опровергани.

преди 14 часа, kaldata_user написа:

Не знам в какво точно вярват католиците и православните. Идеята за светата троица ми е прекалено сложна за осмисляне. За първия и втория Адам предполагам, че препратката е към размишленията на апостол Павел за духовните тела и свидетелството на Тома Неверни (Тома Близнака) за възкръсването на Исус Христос. Колкото за първородния грях, оказва се че е голяма мистерия. 

Аз знам.Затова го и посочих.Точно това е.

Първия и Втория Адам  не е препратка към Павел.

Принципа както вече споменах е ясен.

Някой ти посочва какво и как трябва да се прави за да се спасиш.Първия не спазил упътванията и смъртта го застига, а втория изпълнява всичко, дори с цената на живота си, затова и бива възкресен...........

Първородния грях е именно това неспазване, отклоняване от правия път, вследствие на което, човек погива.Всъщност става дума не толкова за първороден грях, а унаследяване на увредената(в следствие на греха Адамов) вече човешка природа.

Първороден грях се нарича, защото е причината за увреждането.В протестантизма тази доктрина не се признава, той предлага един неадерталски прочит който гласи - Има закон, нарушаването му е грях, а за беззаконието се полага наказанието смърт и за да не погине народа на Исраил(сиреч повярвалите) втория Адам, който е Христос, изкупува вината на всички повярвали в него.Затова се налага да умре на кръста.

преди 7 минути, badr написа:

Някой ти посочва какво и как трябва да се прави за да се спасиш.Първия не спазил упътванията и смъртта го застига, а втория изпълнява всичко, дори с цената на живота си, затова и бива възкресен...........

Първородния грях е именно това неспазване, отклоняване от правия път, вследствие на което, човек погива.Всъщност става дума не толкова за първороден грях, а унаследяване на увредената(в следствие на греха Адамов) вече човешка природа.

Първороден грях се нарича, защото е причината за увреждането.В протестантизма тази доктрина не се признава, той предлага един неадерталски прочит който гласи - Има закон, нарушаването му е грях, а за беззаконието се полага наказанието смърт и за да не погине народа на Исраил(сиреч повярвалите) втория Адам, който е Христос, изкупува вината на всички повярвали в него.Затова се налага да умре на кръста.

преди 15 часа, kaldata_user написа:

За Сатаната и злото се казва, че са характеристики на Господ Бог, който е и единствен Бог. Може би Сатаната е божие творение със силно влияние над твореца си Господ Бог!?  

Това е някаква страшна ерес, която пишете! :no-no: Лудостта тук всекидневно надхвърля някакви размери...

преди 5 минути, Гражданин написа:

Това е някаква страшна ерес, която пишете! 

За какви ереси пиша аз.Посочвам синтезирано църковни догмати.При това смея да твърдя, че описанието им е коректно 

преди 3 минути, badr написа:

За какви ереси пиша аз.Посочвам синтезирано църковни догмати.При това смея да твърдя, че описанието им е коректно 

Тези църковни догмати от коя църква са приети? Ако го правиш както ти тълкуваш за втория Адам, тогава Исус Христос не е Бог, който е станал човек, а просто потомък на Адам, който е безгрешен.

преди 13 минути, Гражданин написа:

Тези църковни догмати от коя църква са приети? Ако го правиш както ти тълкуваш за втория Адам

Проверката е висша форма на доверие.Провери бе Гражданино.Провери и ще видиш дали правилно посочвам.

преди 15 минути, Гражданин написа:

тогава Исус Христос не е Бог, който е станал човек, а просто потомък на Адам, който е безгрешен.

Е, доктрината казва, че той е напълно човек и напълно Бог.

Дали е логично, и още повече, че именно обожествяването на Исус обезсмисля  идеята за втория Адам - този въпрос е въпрос на вяра.

на 19.02.2024 г. в 8:42, badr написа:

Ако вярванията за Исус като втори Адам не са препратка към апостол Павел, тогава откъде идват?

на 19.02.2024 г. в 8:49, Гражданин написа:

Това е някаква страшна ерес, която пишете! :no-no: Лудостта тук всекидневно надхвърля някакви размери...

Вместо да се пише за луди ереси, не е ли по-смислено да се напише коментар за библейските текстове на база на които са изводите?

70 000 от избрания божи народ са били убити от Господ Бог заради преброяване извършено от цар Давид. В Библията се казва, че Господ Бог е подбудил преброяването. Също се казва, че е подбудено от Сатана. Какъв трябва да е изводът на база на това което се казва в самата Библия (Словото Божие)? Може би Господ Бог се е разгневил и си е измислил причина за да избие 70 000 за да успокои гнева си? Или може би Господ Бог не е отговорен, а са виновни тъпите, грешни, покварени и нечестиви човеци които не разбират Словото Божие, така както им е дадено в Библията? Или може би отговорноста за убийството на 70 000 от избрания народ трябва да е на цар Давид? Все пак Господ Бог му е дал право на избор за наказанието което да бъде стоварено върху избрания народ. Три години глад, три месеца нож от неприятеля или три дни мор от милостивия Господ Бог.

В Библията също се казва, че Господ Бог прави мир и твори зло. От Библията става ясно и че Господ Бог няма проблем с приемането на човешки жертвоприношения и убийствата на невинни. В случая препратката е към убийството (всеизгаряне за Господа) на дъщерята на Ефтай.

Разбирам ако вярата забранява моралната оценка, но не разбирам защо вярващите искат от невярващите да се занимават с Библията, с аргумента за вменен им от древни митове първороден грях, страх от вечни адски мъки и магическата изкупителна сила на кръвта на месията евреина Йешуа бен Йосиф (Исус Христос) при положение, че очевидно самите вярващи нямат интерес към Библията. Факт е, че при посочени конкретни препратки се налага да преразказвам неща които всеки сам може да си прочете, стига да има интерес.  

Обясненията на Словото Божие ако не идват от вярващите тогава откъде да дойдат? От атеистите които не вярват, или от гностиците, които са в хилядолетна борба с юдею-християнството? Как да се очаква нещо различно от "ерес" и забъркване на каши, ако обяснението на Словото Божие се остави на критиците му?

Сигурно психологията също е някаква страшна и луда ерес? В частност стокхолмския синдром като възможно обяснение на взаимоотношенията между Господ Бог и неговия избран народ. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Стокхолмски_синдром

При християнството всеки отрича всеки. Православни, католици, протестанти, свидетели на Йехова, евангелисти и т.н. всеки със своята си истина отричаща другите "истини". Сякаш Господ Бог на авраамистите е като същество извадено от приказката "Вълшебникът от Оз". Едно същество криещо се зад различни маски сеещо само раздори и конфликти. 

Нищо учудващо, че самият месия, богочовек, възлюбен син на Господ Бог и цар на царете е проповядвал: 

" 34 Да не мислите, че дойдох да поставя мир на земята; не дойдох да поставя мир, а нож." (Матей 10 глава)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.