Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Реална или менте е "Универсална антена, съвместима с всички телевизори и монитори. DVB-T2 цифрови ефирни програми и сателитни канали" за 96 лв. ?

Featured Replies

"Ами те накрая свързват телевизора с приемника.А техника звъни до Кол центъра на фирмата като дава номера на договора на клиента и дежурният активира този договор. Което от своя страна значи, че какъвто и да си ПРОФЕСОР , при монтажа от теб или други лица (изключая техниците) от фирмата, на екрана на телевизора ти, никога няма да имаш ни картина, ни звук. Част от хората могат да си направят цялостния монтаж, но след него, някой трябва да активира приемника за приемане на сигнала. А го могат - само техниците от фирмата, към която е договорът на потребителя.

• Отговори 159
  • Прегледи 37,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• цър-вул
    цър-вул

Нито цената, нито описанието, е реално. Ефирна антена ще "чува" само сигнал до хоризонта. Т.е. в случая само БГ ефирните канали за региона.

• Фаща от трите , най-дългия. Типична ловушка за балъци.

• Колев 74
    Колев 74

При този случай не ти трябват няколко конвертора а само един, след като антената може да следва геостационарната орбита на спътниците  (Triple Band конвертор) Добавя се втори само тогава, ако е необхо

Публикувани изображения

преди 20 минути, Колев 74 написа:

"Ами те накрая свързват телевизора с приемника.А техника звъни до Кол центъра на фирмата като дава номера на договора на клиента и дежурният активира този договор. Което от своя страна значи, че какъвто и да си ПРОФЕСОР , при монтажа от теб или други лица (изключая техниците) от фирмата, на екрана на телевизора ти, никога няма да имаш ни картина, ни звук. Част от хората могат да си направят цялостния монтаж, но след него, някой трябва да активира приемника за приемане на сигнала. А го могат - само техниците от фирмата, към която е договорът на потребителя.

Това е така, но ако трябва да сме още по-конкретни, накрая се издава протокол, за извършената услуга. Активацията се прави от техника, поне във Виваком.

PS: Всъщност, без уред за намиране и замерване силата на сигнала, малко ще е трудно да се направи от обикновен човек.

преди 26 минути, *S197* написа:

Това е така, но ако трябва да сме още по-конкретни, накрая се издава протокол, за извършената услуга. Активацията се прави от техника, поне във Виваком.

Аз нали точно това съм написал! Така е във всички оператори, а не само във Виваком.

Пример, за да ме разбереш.

Ти си да речем със 120 канала, но във тях до сега  Евроспорт(примерно) не можеш да го гледаш, защото е платен за месец. Но сега искаш да ти го добавят за да го гледаш. Отиваш, заявяваш го в някой център и ти го добавят към договора. Ако да сега си плащал по 12 лева за всичко, от този месец цената ти ще бъде да речем с 5 лева нагоре (17 лева) Дежурния в колцентъра само ти активира  този канал и вече не ти е като  "Този канал не в във вашият абонаментен  план" , което се изписва на телевизора Ви.

"Това е така, но ако трябва да сме още по-конкретни, накрая се издава протокол, за извършената услуга. Активацията се прави от техника, поне във Виваком."

И стигаме до същото, което съм написал по горе. Значи, че намесата на който и да било (освен техниците от фирмата) е напразна, поради факта, че трябва да се активира приемника или канала, който си заявил.

преди 1 час, *S197* написа:

PS: Всъщност, без уред за намиране и замерване силата на сигнала, малко ще е трудно да се направи от обикновен човек.

Ама верно ли бе ?
Аз пък като не съм го разбрал това и съм намерил 15 сателита без уред, леле какъв съм извънземен индивид само.

• Автор
преди 7 часа, *S197* написа:

Авторе, вместо да се занимаваш с глупости, отиваш в офис на Виваком, например, правиш заявка за чиния и даваш адрес. От там нататък, техници да му мислят. Имаш предостатъчно канали. За времето си разбрал -  вали ли дъдж/сняг/облачно - няма сигнал. Освен това, ако ти се развали LNB-то или приемника, Виваком ти го заменя безплатно, стига ти да не си го "нагласил".

Благодаря ! От този ти пост изглежда, че си прочел писанието над него,
а същия ник и аватар в следващия пост, изглежда, че нищо не е прочел от реферата ми.

преди 6 часа, *S197* написа:

Автора дали знае какво са "сателитни канали" и "ефирни програми" и от къде идва сигнала?

През 1991 г. във Велико Търново някой в блока срещу Халите, над свлачището,
си беше инсталирал две сателитни чинии на балкона . една малка и една към 2 метра с мотор
и щедро раздаваше сигнала с видеосендер.
Аз живеех на долната улица "Гурко", някъде под кино "Модерен театър" .
По това време, за един семестър, за пръв и последен път в живота си, имах телевизор, чужд, временно,
и ловях каналите, които той раздава - SAT1, SAT3, TV1000, ZDF, RAI1, RAI2, RTL, MTV и каквото още си избереше човека.
Беше ми интересно да следя как сменя каналите. Като видех, че на телевизора ми почват да се сменят,
излизах на чардака на "Гурко" 20 и гледах нагоре как се върти голямата чиния ...
Нагледах се на всичко, любимият ми жанр бяха италианските реклами ... заради идейните вицове в тях ...

преди 45 минути, Недко написа:

Благодаря ! От този ти пост изглежда, че си прочел писанието над него,
а същия ник и аватар в следващия пост, изглежда, че нищо не е прочел от реферата ми.

Недко!

Ако нещо те интересува по тези въпроси, просто попитай като уточниш същността на въпроса си и ще ти отговоря накратко. Тази работа съм я почнал още през далечната 1986 година, до 2000 година. Опитай се да се досетиш през него период какво си знаел и чувал за сателитна телевизия и ще срещнеш моето име тук и там. Не че се хваля. Много често се пишат ужасно големи глупости от интелигентни хора. за глупавите - те не са мерило.И е прав Белгиеца, че не ти трябва никакъв уред за първоначална настройка, но е много по бързо и лесно с измервател на полето на сигнала. Стига да знаеш и разбираш от посоки и градуси  и да имаш положението на спътниците в геостационарната траектория. А измервател на силата на сигнала има в 98% от приемниците, които се предлагат от фирмите на пазара. Приятна вечер на всички!

дописано:

По това време, когато си гледал сателитни програми (ефирни) Човекът, който ти ги е пуслак беше моя много добър приятел, знаеш 4 езика. Беше маьор в милицията и името му е ...Красимир Мезев. Благодарение на него почнах да се занимавам със сат. телевизията и който ми пазеше гърба по ония времена. Него отдавна го няма на белият свят а е по млад от мен със 6 години. След последната си мисия към ООН ( 5 на брой)се разболя и почина през 1994 година. А аз продължих да съм представител на белгийската фирма  (Йохансон) като се отказах да се занимавам сериозно след 2000 година.

• Автор
преди 7 часа, *S197* написа:

Автора дали знае какво са "сателитни канали" и "ефирни програми" и от къде идва сигнала?

Сега да си кажа урока за ефирните програми :
В началото е била Телевизионната кула в София на кръстовището на булевардите "Драган Цанков" и "Пейо Яворов",
после е построена кулата на Копитото, на Витоша,
На баира над Търново около Арбанаси има една кула-ретранслатор с едни кръгли антени, обърнати в няколко посоки,
изглеждат "дебели", вероятно щото са зачохлени, да не се мърсят.
По спомен има подобен ретранслатор и на връх "Ботев" и на още много места по планините.
Когато нямаше кабеларки, ловяхме ефирната телевизия с високи антени по няколко метра,
на желязна тръба, вързана с телове, три на брой, за три опорни точки по оградите на дворовете.
Въртяхме я, докато намерим посоката откъдето идва сигнала.
Ако искаха румънска телевизия, възрастните я обръщаха към Румъния, на 13 км от нас.
Сега ефирните канали са по последен спомен 6 броя, цифровизирани, и се ловят с едни дребни стайни джаджи,
които моите телезрители не си направиха труда да си купят, щото имат сателитна антена и абонамент.
Изкарах ли още една оценка (3) ?

• 1 месец по-късно...

Не съм писал в този раздел, но ще напиша за моето затруднение в момента,

пък смятам че би могло някой да ми покаже какво да сторя !

Преди около година в съседната стая имах допълнително свързан телевизор към ОСНОВНИЯ,

който работеше ПО КАБЕЛ и излъчваше около дузина телевизии. Но на операторите им се стори че могат

да печелят от тях и затова сложиха допълнителна такса за втори телевизор. Аз отказах да плащам и сега телевизора

ми вече от няколко години не е употребяван.

Жилището ми се намира на двадесетина километра от ретранслатора и между него и мен няма високи препятствия.

Антеният кабел 75 ома /коаксиален/ си остана в къщи след демонтажа и днес ми е под ръка. Дължината му е около 7 метра.

Мога ли да го използвам като антена тъй като живея на около 15 метра височина. Искам да го ПРОБВАМ като антена за ефирна телевизия.

Телевизорът ми е LCD, 20 инча:

ЦЪК !

Искам да разбера мога ли въобще да хващам ефирна телевизия, за да мога по-нататък да си купя някой добър модел антена,

като тези:

1./ PACO STAR AP328, 28db > усилване на сигнала до 8.5 db

2./ TV антена PHILIPS SDV8622/12 > усилване до 40 db

3./ Вътрешна ефирна антена DVB-T /стайна/ SRT ANT 30 с усилвател STRONG > усилване до 20 db

Но всички тези антени са скъпи и не мога да рискувам да купя някоя от тях . . . предварително !  

Можеш, да. И то без проблем, щом си на толкова високо и предаватялят е близко до теб. Кабел до телевизора си имаш. Остава да направиш  един кръг с диаметър 20, 25 см от парче меден кабел с по голямо сечение, да го вържеш от другия край на кабела и да го закачиш на ключалкота на прозореца, "гледащ" към предавателя. Наместо кръгъл може да е и квадрат със същите размери. Сега остава да куплираш кабела с "антената" към телевизора ,да седнеш пред него и да пуснеш автоматично сканиране. Ще ти трябва малко време докато телевизора сканира и трите банда, но накрая ще ти запомни 6 ефирни програми , които можеш спокойно га гледаш, за без пари. Това е всичко, което трябва да направиш, а не да даваш 50, 60 лева за антена, която ще ти свърши същата работа.

Опитай, за да се убедиш, а аз ти пожелавам успех в майсторлъка!

на 27.03.2024 г. в 2:01, Недко написа:

Или, ако никой не го е пробвал, какво казва науката за заявените способности на антената ?

Сега проучвам антени, затова погледнах каква е тази антена, която сте обсъждали.
Изглежда това е антена с широка диаграма на насоченост и много голямо усилване.
Наистина ще може да хване всичко (което се излъчва разбира се).
На такива честоти и с такова усилване теоретически може да се хване и сигнал от космоса, стига да има такъв.
Ще бъде полезна за цифрово приемане, за тази цел не е необходимо да бъде непременно най-скъпа и качествена.

Не видях технически характеристики, освен рекламните приказки, 
затова огледах други подобни антени, като например тази:
https://pacostar.eu/ap326-aktivna-dvb-t-t2-efirna-antena.html

Ето какво пише в нейното описание:
Стайна, активна ефирна DVB-T/T2 антена за цифрова ефирна телевизия- AP326.
Характеристики: 
Честота: VHF 174-230MHz 
         UHF 470-862MHz
Усилване: 5dBi
Активно усилване: 25dBi
Конектор: IEC Мъжка/ F мъжка
Поляризация: Вертикална/ Хоризонтална
Захранване: 5V

От това се вижда, че:
- има необходимия за наземната цифрова телевизия DVB-T честотен диапазон 470-862MHz
- щом като има захранване (5V) значи има вграден усилвател
- усилването на самата антена (преди усилвателя) е 5dBi
- не е много коректно да се пише активно усилване 25dBi, но изглжда че усилвателят усилва с +20 dB, което е много.

Това означава, "не лошо, даже много добре, но зависи".
Мярката dBi дава колко децибела над изотропния излъчвател е сигнала от антената.
Това показва "колко много радиовълни събира" антената за сметка на своите размери и диаграма на насоченост.
За сравнение една "изотропна антена" няма да концентрира радиовълните и за нея усилването е 0 dBi
Най-елементарната антена - дипол, която представлява две пръчки с обща дължина колкото половината дължина на вълната ще дава 2.15 dBi .
Това усилване се получава за сметка на това, че диполът има несферична диаграма на насоченост,
която му позволява да събира излъчването от определени посоки.

Накратко такава антена е с не лошо усилване и може да бъде полезна.

Наскоро изпробвах една подобна много по-малка стара антена с усилвател.
Преди години, когато имаше аналогова телевизия такава антена беше безполезна,
защото е широколентова и ненасочена, усилва не само сигнала, но и всички други шумове и смущения.

Но за цифровата телевизия тази антена веднага показа какво може.
Когато я сложих на място, където сигналът е слаб и без нея имаше или никакво или накъсано приемане, 
когато включих вградения усилвател веднага се появи стабилна картина.

Изглежда поради своята всенасоченост и усилване антената хвана всичко каквото може
плюс отразени сигнали и смущения, но после цифровия телевизор успя да си отдели сигнала 
и се получи наглед безупречно приемане.

В такива условия аналоговият телевизор би дал непоносимо лоша картина, колкото и да е добра антената,
но при цифровото приемане се получи много добър резултат.

""Сега проучвам антени, затова погледнах каква е тази антена, която сте обсъждали.""

Отлично помагало за тези, които се интересуват от антени и антенна техника от Карл Ротхамел

karl-rotkhamel-narchnik-po-anteni.jpg

преди 8 часа, Колев 74 написа:

Можеш, да. И то без проблем, щом си на толкова високо и предаватялят е близко до теб

Това е връзката 75-омов РАЗКАЧЕН кабел която се намира в съседната стая, където се намира модема за цифрова телевизия.

Както се вижда на снимката на края на кабела се намира жак, който не знам как да го прикрепя към медния проводник,

който трябва да "свия" в кръг. Какъв вариант може да се измисли по-този повод, без да се реже кабела:

Връзка коаксиален кабел с накрайник

Има много начини за изработката , а тя е много елементарна

Вземаш една лустър клема (двойка) и правиш кръга или квадрата.   Във всяка клема  вкарваш краищата на гръга и затягаш с винтовете. От другата, при условие че искаш да запазиш целoстта на коаксиала и поставения  F-конектор, купуваш от магазина съединител - Ф- конектор - Ф конектор и със съвсем малко кабелче  от коаксиален такъв, му поставяш същият F-конектор, като при твоя случай. Използваш съединителя на който от едната страна се завива конектора на дългия (7 метра) коаксиал, а от другата му страна F- конектора с малкото кабелче прикрепено към лустър кламата. 

Това е елементарно за изпълнение и ти като мъж питаш за такива работи. В момента няма никаква възможност да ти направя една снимка, за да разбереш кое как се прави. Ще потърся от интернет и ще ти ги пусна. Има още една камара начини сам да си импровизираш, но ми стана интересно да питаш за такива елеметарни работи.

"Какъв вариант може да се измисли по-този повод, без да се реже кабела:"

9ab6cea437f12cab7adec921312074b8e32d33a9.jpg

09160949.JPG

09160950.JPG

преди 21 минути, Сiнбад написа:

Това е връзката 75-омов РАЗКАЧЕН кабел която се намира в съседната стая, където се намира модема за цифрова телевизия.

Както се вижда на снимката на края на кабела се намира жак, който не знам как да го прикрепя към медния проводник,

който трябва да "свия" в кръг. Какъв вариант може да се измисли по-този повод, без да се реже кабела:

Връзка коаксиален кабел с накрайник

Премахваш кабелния конектор ,заголваш кабела 30-40см като оставиш само средната част ,а екраниравката премахнеш за да не се допрат проводниците ,свиваш в кръг или квадрат тази част от кабела и имаш антена.

преди 19 минути, AAUUXX написа:

Премахваш кабелния конектор ,заголваш кабела 30-40см като оставиш само средната част ,а екраниравката премахнеш за да не се допрат проводниците ,свиваш в кръг или квадрат тази част от кабела и имаш антена.

Той искаше да запази целостта на кабела. Иначе и аз точно така щях да го посъветвам.

"Какъв вариант може да се измисли по-този повод, без да се реже кабела:"

преди 20 часа, Сiнбад написа:

Но всички тези антени са скъпи и не мога да рискувам да купя някоя от тях . . . предварително !  

Ето тази вдясно съм е правил аз, просто една тръбичка от 100 см

сгъната като я виждаш, ама не трябва да праща телевизорът ти 5 волта ток, щото ще даде на късо, аз съм сложил платка от стара антена та при мен не може да даде на късо.
То може и със коаксиален кабел от 100 см ако му е по дебела екранировката от мед, или пък един прост меден кабел за тия от 230 волта дето се ползват едножичен със сечение например 2,5 или 4 квадратни мм, без да го оголваш даже.

bricoanten.jpg

на 17.05.2024 г. в 21:03, Белгиеца написа:

Ето тази вдясно съм е правил аз, просто една тръбичка от 100 см

сгъната като я виждаш, ама не трябва да праща телевизорът ти 5 волта ток, щото ще даде на късо, аз съм сложил платка от стара антена та при мен не може да даде на късо.
То може и със коаксиален кабел от 100 см ако му е по дебела екранировката от мед, или пък един прост меден кабел за тия от 230 волта дето се ползват едножичен със сечение например 2,5 или 4 квадратни мм, без да го оголваш даже.

bricoanten.jpg

А аз се чудя защо не можем да се свържем с Марс и Венера, че и на Луната не искаме да ходим вече! 

преди 2 часа, Колев 74 написа:
преди 2 часа, AAUUXX написа:

Премахваш кабелния конектор ...

Той искаше да запази целостта на кабела. 

Като махне конектора - няма да наруши целостта на кабела, само ще го скъси малко!

И такава антена antena-za-cifrova-televizia-x-tremer-dta-kit-5-image_5fab2eda3d083_150x150.jpeg?1605075143  би му вършила работа - при силен сигнал!

Антена за цифрова телевизия X-TREMER DTA-KIT-5

5 лева - к'во му плащаш?

Жорка! А аз си мислех, че като премахне F-конектора , кабела ще се удължи с 30-40 см!

Може и такава като предложената от теб. Така ще му трябва само един преходник от F-конектор към  куплунга на антената за 80 ст, и 5 лева за антенката и е готов. За тези елементарните работи да изписваме по две страници обяснения е абсурдно и смешно.

Този тип F-конектор се кримпва към кабела и за да го премахнеш можеш само да го срежеш. Аз съм му посочил конектори, които се завиват във вътрешната страна на F-конектора.

преди 58 минути, Колев 74 написа:

Този тип F-конектор се кримпва към кабела и за да го премахнеш можеш само да го срежеш. Аз съм му посочил конектори, които се завиват във вътрешната страна на F-конектора.

А ти как разбра, че кримван, а не само навит - F-611-2?

F конектор, 6.5 mm, F - 2

преди 1 час, jhoro написа:

И такава антена antena-za-cifrova-televizia-x-tremer-dta-kit-5-image_5fab2eda3d083_150x150.jpeg?1605075143  би му вършила работа - при силен сигнал!

Антена за цифрова телевизия X-TREMER DTA-KIT-5

5 лева - к'во му плащаш?

При силен сигнал в жопу този 5 лв щир. В Поморие под прозорците е изведен коаксиален кабел с заголено жило 50мм и това е всичко. Телевизори  Crown. Ловят на шест+ всички ефирни програми без всякакви подобия на белгийското изчадие. Да, стаите с крилата, които гледат на изток картината понякога е нестабилна и се разпада на мозайка, за което компенсация е сателитни турски легени с тв кутийка към тях. Над 30 канала руски, украински и прочие бози.

преди 1 час, jhoro написа:

На първо време намерих тази "антенка" и я включих към TV.

Включих телевизора, натиснах бутона Меню > Инсталиране > Авто инсталиране > Лента на напредъка и зачаках...

Нищо не излезе !

Повторих процедурата няколко пъти и пак ...нищо !

Опасявам се че ще трябва да се изнесе от жилището външна антена

или ще трябва да се купи вътрешна, с усилвател !

преди 11 минути, Сiнбад написа:

Включих телевизора, натиснах бутона Меню > Инсталиране > Авто инсталиране > Лента на напредъка и зачаках...

Нищо не излезе !

Не си казал модел на телевизора.

преди 7 часа, Сiнбад написа:

Нищо не излезе !

Повторих процедурата няколко пъти и пак ...нищо !

Опасявам се че ще трябва да се изнесе от жилището външна антена

или ще трябва да се купи вътрешна, с усилвател !

Преди да зададеш търсене на канали трябва да определиш търсенето да става на ефирна телевизия - антена ,а не кабелна/ сателитна.

Примерна картина:

IMG_20191217_100835.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.