Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мисли преди да седнеш зад волана!

Featured Replies

А не може ли без логото на компанията? Аман от реклами !!!

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 116
  • Прегледи 158,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ти пък защо си мислиш, че човек, който е имал наглостта да седне зад волана пиян, ще има някакви задръжки да седне зад волана без книжка?! Разбира се, че е до манталитет и дисциплина! В това има смисъ

• Превишиш скоростта - глоба и 1 минимална заплата Шофьорите, които карат с превишена скорост, освен глоба, да заплащат и размера на една минимална работна заплата - това е една от идеите за промен

• Ей такива ги ненавиждам...нищо че съм на 14, все пак както се казва още няма 24 часа с книжка, напива се и баааам-катастрофа......за тея 1 година на топло да видим ще карат ли пак пияни....

А не може ли без логото на компанията? Аман от реклами !!!

Аман я!

Официален партньор на инициативата „Шофирай безопасно, използвай hands-free!” е Съюзът на българските автомобилисти (СБА).

$ :wors: $

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

По моето скромно мнение, аз съм толкова бърз, колкото ми позволява пътя, пешеходците са с предимство, не карам пил, пазя колегата пред мен, ползвам предпазен колан. Всеки работен ден изминавам повече от 150 км., преди да запаля автомобила казвам една добра дума или фраза и се усмихвам. Живота е прекрасен, ценете го и най-добрият начин да оцелееш е да се пазиш сам! Публикувано изображение

• 2 месеца по-късно...

Мене при поледица най-много ме е страх от другите дето не знаят да карат, а като се отчете и техническата неизправност на очуканите щайги по българските пътища и става страшно.

• 4 месеца по-късно...

Ето и нещо от мен. http://www.vbox7.com/play:84ebb426 Еdit: Зимно време ще стане нещо подобно когато всеки си прави каквото иска по пътищата на България. http://www.vbox7.com/play:4fa049a5

Подобно нещо съм виждал на живо,но през лятото.В дъждовен ден, някакъв трактор излязал от нивата с кални гуми, директно на асфалта.И това се случва на един междуГрадски път. Добре че завоя беше ляв, та влязох в канавката, а не в насрещното платно.

Ако питате за скоростта: с "москвето" по-вече от 80 не карам , и то при сух път.

• 1 година по-късно...

Съвети за безопасно шофиране и неписани правила

• Колата служи за предвижване от точка А до точка Б.
  • Поглеждайте си гумите от време на време. Меките гуми нямат толкова добре сцепление и се увеличава спирачният път и разхода на гориво.
  • При покупка на автомобил втора употреба е задължително да се погледне от специалист. Плащането на 20 лева преди покупката биха спестили огромна сума за ремонти след това.
  • Автомобилът трябва да има валидна гражданска отговорност и годишен технически преглед.
  • Преди дълъг път проверете гумите, охладителната течност и маслото.
  • Не сипвайте гориво от където ви падне - в някой бензиностанции горивото е некачествено, което води до загуба на мощност а в други лъжат с количеството. Препоръчително е да стоите докато ви заредят колата и затворят резервоара.
  • Ако се случи да засечете някой, махнете му или пуснете аварийните светлини за секунда в знак на извинение.
  • Когато някой ви направи път, махнете му или пуснете аварийните светлини за секунда в знак на благодарност.
  • Винаги давайте път на пешеходците - ние също минаваме по пешеходните пътеки, когато не сме с кола.
  • Давайте път, когато някой поиска да се престрои пред вас - няма да ви забави повече от 10 секунди. След това той ще ви даде път на вас при подобна ситуация.
  • Ако ви се кара бързо, правете го на места, на които няма интензивно движение. Всички шофьори са сигурни в своите реакции, но не всички си дават сметка, че колата отпред може да не си гледа в огледалата и да застане пред вас!
  • Купувайте си маркови чистачки и течност за чистачки, за да не се налага ежемесечната им смяна.
  • Избягвайте сервизите, за които нямате препоръки. Няма лоша марка кола, има кофти майстори.
  • Включвайте късите светлини при движение извън града дори и през лятото, за да могат да ви забелязват от далече.
  • Гледайте колите около вас и предвиждайте реакциите им - при видно колебание в поведението на колата пред вас намалете скоростта.
  • Карането с превишена скорост в града в повечето случаи спестява от 5 до 10 минути. Ако КАТ ви спре за превишена скорост забавянето е от 10 до 20 минути. Ако се стигне до ПТП забавянето в най-добрия случай е около 1 час за изчакване на КАТ. По-добре тръгнете 5 минути по-рано без да се налага да карате рисково за да стигнете на време!
  • Бързото ускоряване води до повишаване на разхода на гориво.
  • Бързото шофиране в повечето случаи не води до по-бързо пристигане - по-добре да карате по правилник до светофара, от колкото да нарушите закона и да се наложи да стоите повече спрели, чакайки зелено.
  • Винаги използвайте предпазен колан - никога не се знае кога ще се наложи да спрете рязко.
  • Ако шофирате след употреба на алкохол и стигнете благополучно е чист късмет! В повечето случаи излиза по-евтино прибирането с такси.
  • Не се нервирайте на пътя и шофирането ще е удоволствие. При попадане в задръстване си пуснете радиото и изчакайте без нерви, когато някой ви засече му бибнете и се усмихнете :-)

Тези дни докато се рових из интернет открих това клипче вижте го много е хубаво че има хора на които им пука за това!!! :wors:;)

Редактирано от kmaeshki (преглед на промените)

Клипчето си е направо страшничко:Как ще се изфукаш с бързата си кола, след като при първа грешка отиваш в пръста!

Дано повече хора го видят и не го забравят!

Клипчето си е направо страшничко:Как ще се изфукаш с бързата си кола, след като при първа грешка отиваш в пръста!

Дано повече хора го видят и не го забравят!

Sorry,ама клипчeто е глупава самоделка...и има правописни грешки ;)

Ето ТОВА наистина оказва въздеиствие...+16 - не е за хора със слаби нерви.

Редактирано от visentii (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Ще си позволя да дам линк към една песен, която е именно за грешката, която можеш да сториш, когато не си трезвен :clap: - http://vbox7.com/play:024e454d

Лично аз никога не бих седнал зад волана така, колкото и да ми се кара, колкото и да да искам да се прибера бързо!

Редактирано от Mr.Георгиев™ (преглед на промените)

Тука е лесно,всеки ще каже аз не бих постъпил глупаво и безрасъдно когато съм зад волана,но на пътя е друго,и всеки ден ставаме очевидци на необмислените действия на "шофьорите"!Жалкото е ,че наистина всеки си казва "На мене неможе да ми се случи",но може ...наистина може.И недоумявам защо въпреки тъжните статистики като цяло на никой не му пука.И тука си задавам въпроса "Наистина ли няма начин това безрасъдство да спре,наистина ли хората остават слепи за това,и защо излизането на пътя се превърна във "война"?!

• 5 месеца по-късно...

Жалко е, наистина ... Аз като карам съм изключително предпазлива, но карам със страх.. аз се пазя, внимавам, но другите не го правят...Никой не спазва правилата, ама грам, всеки буквално кара където му е кеф.Мисли, че като кара някво ново БМВ или някъв голям джип е нещо повече от другите, и че за него правилата не важат.Всеки ден се сблъсквам с такива идиоти!Колкото и да си говорим.. няма оправия.

Иначе много обичам да се подавам с колата - 20-40км/ч Публикувано изображение .. Винаги ме подиграват, че съм карала мн бавно.Помня как се смях със сестра ми, когато ходих да си я прибера от тренировки.Казах й айде качвай се, днес аз ще те закарам до вкъщи - и тя:"Охх.. ще бъде дълго пътуване" Публикувано изображение .. дълго но повече сигурно от бързото патуване :D

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

То хубаво да се кара бавно, ама пък и прекалено бавното каране не е на хубаво.

Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.

(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.

(3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини.

То хубаво да се кара бавно, ама пък и прекалено бавното каране не е на хубаво.

Правилно, и аз съм съгласен от 10 год. имам книжка и винаги мисля преди да седна на волана!

ПС: Всички сме убийци на пътя :biggrin:

Правилно, и аз съм съгласен от 10 год. имам книжка и винаги мисля преди да седна на волана!

ПС: Всички сме убийци на пътя :)

просто мислете и внимавайте повече !!! :ph34r::P:wors:

Аз пък съм на мнение, че трябва да мислиш след като седнеш зад волана. Преди това и да го мислиш ... все тая. А и то си е до конкретния човек. Има такиваа, дето колкото повече мислят, толкова повече катастрофи правят :(

• 2 седмици по-късно...

Превишиш скоростта - глоба и 1 минимална заплата

Публикувано изображение

Шофьорите, които карат с превишена скорост, освен глоба, да заплащат и размера на една минимална работна заплата - това е една от идеите за промени в Закона за движение по пътищата.

Това стана ясно на междуведомствен съвет за безопасността на движение по пътищата, който се проведе в МВР, предаде Дарик радио.

Очаква се предложението да влезе в пленарна зала между първо и второ четене на промените в закона. Глобата ще се променя в зависимост от изменението на минималната работна заплата в страната, като за това няма да се налага промяна в закона.

В промените в Закона за движение по пътищата са повишени глобите за най-тежките нарушения – употреба на алкохол, неправоспособност и превишение на скоростта.

"Това е краткосрочната програма на консултативната комисия", обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". Дългосрочната програма ще се изразява в подготовката от следващата година на изцяло нов Закон за движение по пътищата.

Има идея да се осигури наблюдение на трафика с повече технически средства, като по този начин се избегне прекият контакт на пътните полицаи с шофьора.

„Това нарушение да стига във всяка част на денонощието до нарушителя, като за целта сме създали система за заплащане на глобите, която автоматично да отчита, че глобата е платена. Системата е за взаимодействие с Националната агенция за приходите (НАП), която след Нова година ще приема нашите данни за допуснати нарушения и за налаганите глоби, за да ги търси и тя, ако не са своевременно изплатени, от собственика на автомобила”, обясни министърът.

Според него парите от събраните глоби трябва да отиват за поддръжка на пътищата у нас и за обучения на подрастващите в правилно поведение по пътищата.

Предвижда се още да бъдат завишени глобите за каране в нетрезво състояниет.

news.dir.bg

• 2 месеца по-късно...

Превишиш скоростта - глоба и 1 минимална заплата

Публикувано изображение

Шофьорите, които карат с превишена скорост, освен глоба, да заплащат и размера на една минимална работна заплата - това е една от идеите за промени в Закона за движение по пътищата.

Това стана ясно на междуведомствен съвет за безопасността на движение по пътищата, който се проведе в МВР, предаде Дарик радио.

Очаква се предложението да влезе в пленарна зала между първо и второ четене на промените в закона. Глобата ще се променя в зависимост от изменението на минималната работна заплата в страната, като за това няма да се налага промяна в закона.

В промените в Закона за движение по пътищата са повишени глобите за най-тежките нарушения – употреба на алкохол, неправоспособност и превишение на скоростта.

"Това е краткосрочната програма на консултативната комисия", обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". Дългосрочната програма ще се изразява в подготовката от следващата година на изцяло нов Закон за движение по пътищата.

Има идея да се осигури наблюдение на трафика с повече технически средства, като по този начин се избегне прекият контакт на пътните полицаи с шофьора.

„Това нарушение да стига във всяка част на денонощието до нарушителя, като за целта сме създали система за заплащане на глобите, която автоматично да отчита, че глобата е платена. Системата е за взаимодействие с Националната агенция за приходите (НАП), която след Нова година ще приема нашите данни за допуснати нарушения и за налаганите глоби, за да ги търси и тя, ако не са своевременно изплатени, от собственика на автомобила”, обясни министърът.

Според него парите от събраните глоби трябва да отиват за поддръжка на пътищата у нас и за обучения на подрастващите в правилно поведение по пътищата.

Предвижда се още да бъдат завишени глобите за каране в нетрезво състояниет.

news.dir.bg

Това значи, че нищо няма да се промени по пътищата. Причината? Най-масовите нарушители на правилника са 1.Мутрите, т.нар. "бизнесмени";2. Политиците и техни близки и приятели, както и 3.хроничните пияндета, които почти не изтрезняват. На първите хич не им пука, защото ако катаджията все-пак се осмели да ги глобява- ще хвърлят парите където трябва и изобщо няма да се трогнат. Втората група е абсолютно защитена от този акт / глобяването / поради наличието на разни документи или телефонни номера на всякакви началства. А третите- до тяхното съзнание проето не достига вече нищо, така че те със старата псувня ще си сядат пак пияни зад волана, а другите ще се молят да не се наблизо на пътя в този момент. Всичко ще е за сметка на редовия шофьор, който нарушава правилника по презумпция случайно и доста рядко.
  • 3 месеца по-късно...

Около 1000 убити и повече от 9000 ранени, остават годишно след себе си, пътните инциденти в България!

Техниките на 1-вата долекарска помощ, не могат да заменят лекарската намеса, но могат, до голяма степен

да се окажат решаващи при спасяването на човешки живот ! Шансовете за спасяване и въстановяване на пострадали

се увеличават многократно, ако на мястото на инцидента се окаже 1ва помощ и ако в рамките на 15-20 минути, се получи

навременна клалифицирана медицинска помощ !

http://www.dailymotion.com/video/x75hgr_patna-bezopasnost-1_news

Всяка секунда от клипа е важна!Има такива тънкости-за дадения ТИП пътни транспортни произшествия!

Приятно гледане!

!!! ВАЖНО !!!

Има нещо, което не са го казали на клипа, обаче се казва на лекция на БЧК, която е от 8часа с 3почивки-2х15мин и 1х30мин !

Когато има превръзка, с която се спира кръвотечение- записва се върху превръзката- часа на превръзката

и след 30минути- се развързва за 2-3 минути(раната остава свободно)- и се прави последна превръзка за 30мин.

На въпроса от нас към БЧК, ами до 60мин. , ако не дойде навременна клалифицирана медицинска помощ (или Бърза Помощ с други думи),

казаха ни, че по принцип ,трябва в рамките на 5-6-7 мин. да се пристигнали(по ЕС стандарти ...)

Редактирано от ivan_7788 (преглед на промените)

наистина клипчето е доста полезно, но защо в раздел "Религия, Мистика, Езотерика" :ph34r:

Ако тръгва да го пускам в други раздели, може да ме накажат- заради СПАМ ...

• 1 месец по-късно...

30 дни без книжка, ако сечеш завоя

Публикувана: Сряда, 7-ми Юли 2010, автор(и): Блага Георгиева;

Публикувано изображение

Всеки шофьор, който влезе в насрещното на завой, да губи шофьорската си книжка за месец. Тази промяна в Закона за движението по пътищата ще бъде спешно обсъдена на 13 юли т.г. в комисията по безопасност на движението, съобщи в интервю за "24 часа" секретарят й Алекси Кесяков.

Причината е, че всеки 4-и загива на пътя заради "сечене" или неправилно изпреварване на завоите. Тази мярка ще спаси 200 човешки живота, изчислили от комисията. От днес опашките за актове в КАТ - София свършват, след като пускат в интернет наказателните постановления.

Алекси Кесяков: Губиш книжка за месец, влезеш ли на завой в насрещното

Bсъботния брой на в. "24 часа" ви разказахме за предложенията на прокуратурата всички пияни шофьори да се наказват с арест от 5 до 15 дни, но почерпените водачи до 1,8 промила да не бъдат съдени по Наказателния кодекс, а да получават административни санкции. За плюсовете и минусите на това предложение, както и за други обсъждани мерки на МВР попитахме секретаря на държавно-обществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков. Преди това той бе дългогодишен началник на Пътна полиция.

- Г-н Кесяков, ще се превъзпитат ли пияните шофьори, като ги вкараме в ареста от 5 до 15 дни, както предлага прокуратурата?

- Много се радвам, че и прокуратурата сериозно мисли за проблемите, свързани с безопасността на движението, но мисля, че целта ни е човекът, който е нарушил закона, да го превъзпитаме, а не да го ликвидираме.

Тази мярка с вкарването в ареста е останала от социалистическо време и ми се струва, че в днешната ни демократична държава е много остаряла. Аз помня как едно време за най-дребното нещо те прибираха и те вкарваха да работиш в тухларната. Така един научен работник от БАН, който бе направил дребно нарушение, разби целия си живот и накрая стигна до лудницата.

Дори и само един човек да го унищожим заради това, че веднъж е пийнал една ракия и е карал - не си струва. Ако тези наказания се дават от съда с присъда на 3 инстанции, вече би било по-друг начин.

- А ако погледнем от страната на жертвите и близките на убити на пътя по вина на пияни шофьори, не изглежда ли малко по-справедливо това предложение?

- Напълно съм съгласен, че трябва да има наказания за пияните, но трябва съдът да дава присъди, а не някого да го хванат на пътя и по бързата процедура да го вкарат в ареста. Това не е демократично.

Така предложената мярка действаше до 1994 г. и отпадна, защото е много остаряла. Много важен въпрос е кой ще решава кого за колко време да приберат в ареста. Пак ли на КАТ ще се хвърли отговорността? Тази дейност е огромна по обем.

Освен това трябва да се помисли дали изобщо такава мярка е изпълнима. Всяка година на пътя се хващат между 20 и 30 хил. пияни шофьори. Има ли достатъчно място в поделенията на МВР, където да бъдат прибрани тези нарушители.

- Подарък ли е за пияните шофьори предложението да не ги съдят вече по Наказателния кодекс, когато имат от 1,2 до 1,8 промила алкохол в кръвта, а да получават само административно наказание?

- Трудно е да се коментира нещо, което не е влязло в сила, но аз твърдя, че мерките и наказанията в момента действат добре. Може да вдигнат границата да стане над 1,5 промила, но тези, които са с тежко опиянение, трябва да бъдат осъдени.

Сравнено с повечето европейски страни у нас повече от 2 пъти са по-малко жертвите на катастрофи по вина на пияни водачи. В България около 5% от ранените и убитите на пътя са жертва на пияни, а в Европа средният процент е между 10 и 15 на сто.

Въпреки факта, че системата е добре работеща в момента, винаги е много положително да се води дискусия за опасностите на пътя и да се търсят повече начини, за да се научат шофьорите да карат безопасно и да не застрашават другите участници в движението. По наши данни от 2000 до 2009 година убитите на пътя от пияни шофьори са намалели от 73-ма на 32-ма. Това според мен значи, че съдебната система като институция, участваща в наказването на тези нарушители, също помага.

- Прокуратурата предлага тези промени, защото е натоварена с огромен брой дела, които след скъпо и дълго разследване приключват с глоба.

- Факт е, че у нас има проблем с шофирането след употреба на алкохол, но това е проблем на цялата държава.

Проблемът за алкохола е също част от общия проблем за алкохолизма в държавата, зад който стоят още редица престъпления и нарушения като битовите убийства, едрото хулиганство, побоищата, изнасилванията и доста други. Половината от тези случаи са все в резултат на употреба на алкохол.

Факт е, че ние не може да отделим шофьорите от другите нарушители. Така че нашата най-важна цел е да се намалят пияните на пътя, за да е по-безопасно, а дали ще подобрим административно наказването, това е подцел.

Не мога да разбера защо трябва да извадим от проблема с употребата на алкохол от шофьорите една висококвалифицирана група като прокурори, съдии, адвокати. И този проблем да го хвърлим на друга институция, без да ни интересува дали ще могат да го поемат. Това е абдикиране на висококвалифицирани специалисти.

Лесно се казва 5 дни арест, но как ще стане на практика. Мисля, че по-важната цел е от 20 000 пияни на пътя с превенция да ги намалим на 13 000 или 3000.

- Заплахата, че ако караш пил ще те вкарат в ареста, не е ли добра превенция?

- Всяка мярка може да окаже ефект, но много по-добра превантивна мярка е всеки да знае, че ще може да го осъдят и вече да не е с чисто съдебно минало. В Европа например почти няма държава, където шофирането в пияно състояние над 1 промил да не е криминализирано. Тези мерки трябва да имат широко обсъждане, сигурно част от тях биха били полезни.

- Сред предложенията има още и общественополезен труд, за което от години настоявате и вие?

- Това е много добра идея, но въпросът е не да затвориш човека и да го караш да работи. А когато не става дума за много драстично нарушение, да му дадеш възможност да работи в полза на обществото в събота и неделя или когато има възможност.

- В края на миналата година от комисията по безопасност на движението подложихте на обсъждане предложението да се наказва дори за капка алкохол, как се приема това, ще го внасяте ли като изменение в парламента?

- Препоръката на Европейския съюз е, че от 0,2 промила алкохол нагоре реакциите на шофьора не са адекватни и сядането му зад волана трябва да е забранено. Нашата цел е тази забрана да влезе в сила поне за новите водачи и за тези, които возят пътници.

Според последните изследвания на Световната здравна организация още с концентрация от 0,1 до 0,5 промила алкохол веднага се нарушават двигателните способности и се влошават различни централни функции на мозъка.

Освен това при същата малка концентрация шофьорът има комплексно усещане на еуфория, спокойствие и удоволствие, което със сигурност го кара да предприема много по-рисковани маневри. Когато опиянението стане над 1 промил, вече отсъства членоразделна реч, рязко се влошават зрението и реакциите.

Важно е да се знае, че в момента действащият закон забранява всякаква употреба на алкохол, но наказанията започват от 0,5 промила. Т.е ние разрешаваме на хората да пият една ракия или две бири и да се засилят с 50 или 100 км в час. Това значи, че не би трябвало да се притесняваме, ако и цялата държавна администрация обърне по чашка алкохол и така работи.

- Докъде стигнахте в Комисията с изготвянето на изцяло нов закон за движението по пътищата?

- Всички експерти са категорични, че за да се изготви наистина качествено по-добър закон, има необходимост от много повече време. Затова сме решили най-спешните и наложителни промени да ги отделим и да бъдат внесени в най-кратки срокове за обсъждане. Още на 13 юли на заседанието ще говорим за увеличение на санкциите на шофьори, които возят пътници.

В последните няколко години установихме, че всеки четвърти щофьор или пътник се убива на завой. Затова другата промяна, която ще искаме да се направи, е за влизане в насрещното движение на завой, да се взема за един месец шофьорската книжка.

Така ще накараме водачите да си дадат сметка, че всяко преминаване на разделителната линия на платната, особено когато пътят криволичи, е опасно за живота им. Ако тази мярка бъде приета, сме изчислили, че за година може да спасим 200 човешки живота.

- Почнаха най-смъртоносните месеци на пътя - юли и август, какво ще посъветвате шофьорите?

- През 2009 г. само за тези 60 дни по шосетата са били избити 197 българи, а ранените са 1750. Тоест всеки ден някой мъж е убивал на пътя съпругата, детето си или родителите. Само от началото на юли т.г. вече има няколко подобни катастрофи, при които заради различни грешки на шофьора той е избил цялото си семейство. За съжаление все по-голям проблем стават и неправоспособните водачи, които особено лято плъзват по пътищата.

Без опашки в КАТ за актове

Всеки столичен шофьор, който бъде спипан в нарушение и му напишат акт, се спасява от дългото и понякога безсмислено висене в КАТ, докато си вземе наказателното постановление.

От днес в интернет стартира системата за електронни справки на софийския КАТ, където ще може онлайн да следите кога са ви глобили и кога да си вземете талона.

Чрез сайта i-kat. org гражданите ще могат да получават информация за състоянието на акта за установяване на административно нарушение, дали има издадено наказателно постановление, размера на определената глоба и отнетите контролни точки, обясниха от МВР. От сайта ще може да се вземе и директно банковата сметка, на която да преведете дължимата глоба.

Тази услуга се предлага за първи път в страната и чрез нея ще се намалят драстично опашките пред гишетата на Пътна полиция, категорични са експертите. В момента компютърни специалисти разработват и възможността всеки шофьор да може да провери на домашния си компютър колко от 39-те контролни точки са му останали.

Повече от 6 месеца в софийския КАТ работи вече и следенето на опашките по интернет. Така, щом си вземете сутрин номерче за някое от гишетата, може да отидете да си вършите работата и да се върнете в КАТ, когато наближи редът ви. До няколко месеца от отдела на МВР ще започнат да изпращат и есемеси на хората, чакащи на виртуалната опаша.

24chasa.bg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.