Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Его и егоцентризъм- имат ли те почва у нас?!

Featured Replies

ЕГОТО има ли почва то у нас?!

Понеже има хора които живо се интересуват от този въпрос реших, че е уместно да пусна и такава темичка, че без това нямаше такава...и аз не съм срещала...Та така ето тук е мястото за вашето споделяне и може най-героично да дадете описание на това въпросче по-горе: ЕГОТО има ли почва то у нас?! У нас това ще рече при вас като личност и у нас като национален отзвук...Мерси ща чакам да се включите за мен ще е голям кеф да чета и пиша тук... :speak:;)

Хехехе колко странен въпрос. Естествено че за егото има почва във всяко живо същество ,което разграничава себе си като отделен индивид от всичко останало. Всяко разделение , дефиниране и класифициране е проявление на егото. Егото у човека е пуснало корени особенно здраво и е обхванало всеки аспект от живота му. То до такава степен е вплетено в битието ни, че дори в много от случаите не го забелязваме. Аз лично наблюдавайки, не мога да забележа нито едно действие у убикновенните хора ,което да не е подтикнато от его. Всяко чувство (любов, омраза, осбенно чувствата като сътрадание и т.н.) са предизвикани от егото. Едно от милярдите следствия са ,че хората изпитвайки жал , виждат себе си в тази ситуация и за това страдат и те, като ис представят как са попаднали на място на близкия човек.

Не искам да кажа нищо повече,за безкрайно многото видове проявления на егото :rolleyes: Това, което написах по-горе, предполагам ще породи много спорове ,което е още една его реакция :P Дори това, което съм написал, е подтикнато по един или друг начин от моето его. Както и да е. По-важо е следното:

Не знам причината егото да се появи ,но според мен то е висше проявление на някакво самосъзнание. Според мен в началото егото не съществува, а то се самоизгражда като целата му е да поеме контрол. За нас хората егото е като силата. Тя ни пази, и в същото време ни дава енергия да се справяме със всичко ,което ни пречи да постигнем целта си. За да контролираме егото трябва да се отнасяме с него като със сила, а всяка силата се контролира със сила. Слабите хора не могат да контролират егото си и за това страдат жестоко от него. Силните хора до някъде могат да контролират егото си или най-малкото имат силата да се самозаблуждават че го контролират. Егото има свойството да бъде много гъвкаво и под всякакви форми да ни лъже, че контролираме себе си, докато не се окаже, че сме вършили неща ,за които накрая съжаляваме хехехе. То до такава степен ни обладава ,че си мислим че без него сме нищо и като цяло наистина е така, защото тъй като изцяло ни е обладало без него сме все едно без сила ,която да използваме за да живеем. Ако загубим егото си без да сме готови, ще умрем. Освен егото има и други сили ,които може да използваме за да се развиваме ,за да живеем и най-вече да намираме смисъл в живота. В много източни философии и разни други езотерични знания се борят с егото ,защото егото е сила ,но тя не е достатъчна за постигане на поставените цели. Егото също така не се контролира лесно ,защото до ткава степен е въплатено в нас ,че не можем по никакъв начин да я осъзнаем ,без да я изкараме на яве, коеот води до много лични конфликти. Според тях егото по-скоро ограничава, отколкото помага и за това се борят с него. Всяка една от тези системи или модели или вярвания показва алтернативни на егото сили, които човек може да започне да опознава и контролира. Пътят, по който човека поема, има за цел постепенно да измести егото и така да даде шанс на човек да използва някаква алтернативна сила. Като цяло това е добре ,защото в крайна сметка ,човек започва да осъзнава че има избор между повече от една алтернатива и има по-голям контрол над живота си. Ако има силата за това естествено. Има още мнооооооооооооооооооооооого неща за него .но няма смисъл да се говорят ,защото за да осъзнае себе си ,човек първо трябва да мине през егото. За да мине през егото ,той трябва да наблюдава безпристрастно или да се заблуждава в това хехехе. За всеки човек проявлението на егото е различно и за това няма смисъл да се говори директно за него.

Ето от къде съм си вкарал тази каша ;) Дзен и още няколко вида будизъм, но дзен ми е най-близък (моето его) , Дао , Йога практики и философия. Естествено Кастанеда. Но катанаеда просто не е за всеки . Там нещата са особено радикални.

Накрая отново лични неща(комбинирани от много места и осъзнати по някакъв начин): Ако човек наблюдава егото ,означава ,че се бори с него. За да се бори човек с егото , не трябва да подхожда към директен конфликт с него ,защото това означава ,че все едно човек се бори със себе си и резултата ще във всички случаи лош. За да се бори човек с егото означава да му поставя капани или да се опита да го излъже по някакъв начин така че да го постави на тясно. "Кастанеда " В дзен се борят с егото със помощта на дза дзен . Чисто практически методи. :gift: И накрая ,който се интересува , най-добре да чете. Който иска да постигне успех, най-добре е да действа ,вместо да философства като мен. И накрая, който не иска да се вманиачава ,да полудява и т.н. , във никакъв случай да не взима нещата на сериозно ,защото това е директен конфликт с егото в то като сила ще му го върне тъпкано.

Та така . За мен това е егото.

П.С Егото ми иска да се оправдае, за да не пострада, ако хората го нарекат невежа :) Моля хората да не забелязват грешките допуснати при бързото писане на този текст ,защото в момента го пиша от работа и с много бързане :) Леко на всички и успехче с целите, които сте си поставили.

Нямаше нужда да поясняваш за Кастанеда,изчанчените му идеи си личат от 5 км :rolleyes:Дори може ЕГОТО да бъде Антихристът,като се замисля. По темата:В тази държава без его-загиваш,с его-ставаш още по-голям грешник.

лат. “аз”

1. Личността (Азът), с която се идентифицира субектът, различна от трансценденталното Себе (или цялостната личност по К. Г. Юнг).

Преди да спорите по такива термини,е добре да прочетете значението на съответния термин и как са го разгледали философите. Оттам нататък останалото е интерпретация .

Подкрепям идеите на Фройд. Азът-Егото, е основната единица на нашата психически осъзната личност. Но лично за мен не е достатъчна, аз съм поддръжник на теориите за СуперЕгото-то ръководи съзнателния живот, ако изключим контролираните прояви на Ид-а под вида на нагоните.

Както се казва аз съм егоистка, егоцентрична и държа на собственото си мнение, като го отстоявам яростно, дори да знам, че не съм права. И не мисля, че греша бидейки егоист, ако аз не се погрижа за себе си няма кой друг!

Егото е съвкупност от: невежеството по отношение на това как стоят нещата, закостенели идеи и навици и така наречените "смущаващи" чувства (гняв, гордост, завист, ревност, алчност...) Егото не е истинската същност на човека. Егото зависи от причини.

Истинската ни същност е безстрашие, радост, мъдрост и любов. Всичко друго идва и си отива.

Колкото по-малко е егото, толкова по-щастлив е човек.

Абсолютно щастливите са тези без его.

Цялата радост на света произтича от желанието за щастие за другите,

цялата мъка на света произтича от желанието за лично щастие.

Шантидева

Будистки учител

Егото е съвкупност от: невежеството по отношение на това как стоят нещата, закостенели идеи и навици и така наречените "смущаващи" чувства (гняв, гордост, завист, ревност, алчност...) Егото не е истинската същност на човека. Егото зависи от причини.

Истинската ни същност е безстрашие, радост, мъдрост и любов. Всичко друго идва и си отива.

Колкото по-малко е егото, толкова по-щастлив е човек.

Абсолютно щастливите са тези без его.

Шантидева

Будистки учител

Значи аз съм един щастлив човек :angry:

Както се казва аз съм егоистка, егоцентрична и държа на собственото си мнение, като го отстоявам яростно, дори да знам, че не съм права. И не мисля, че греша бидейки егоист, ако аз не се погрижа за себе си няма кой друг!

Леле :beer11: Това е стегната, точна и ясна позиция, която разбива на пух и прах всички останали доводи още преди да са изречени. Когато започва спор ,винаги трябва да започнеш с това изказване ,за да разберат опонентите ти колко малко шанс имат срещу теб . :clap::angry:

Егото е наистина сила :) . Който може да я използва, определно е силна личност. Целенасочения супер егоистът е взъможно да премине през всичко ,незабелязвайки разрушението, което причиниява около себе си, отстоявайки деструктивна позиция, колкото и прекрасна да е целта отпред. Като диктатор примерно :) Рядко е ,ако не и невъможно е да срещнеш егоист ,който да не се опитва да се шири на всякъде, оствяйки възможно най-много следи от присъствието си. Аз лично предпочитам свободата. Необременен от ограничения живот. Живот във всичко и в нищо. Да бъда егоист и всъщото време да плюя на егоизма. Това изисква надмогване на егоизма. Така и така човек не можеш да надмогне тялото си или всички естествените ограниченията, които света или средата му поставя, но определно може да надмогне себе си по такъв начин ,че да контролира всеи аспект от живота си дори и да реши да умре, няма да се чувства зле от това. Класическият егоизъм или по-скоро егоизмът дефиниран в разни философски книги, по-скоро ме ограничава отколкото ми помага да постигна целта. С помощта на егоизма ,човек е наистина силен ,но може ли той да контролира тази сила т.е. себе си. Друга сила трябва да владее той, а не само егоизъм. Може би силна воля ,може би нещо друго знам ли :)

Във всеки форум в крайна сметка всичко се свежда до игра на думи и термини, възприемането на които е различно и условно. Особенно при такава тема.

Мир

Леле ;) Това е стегната, точна и ясна позиция, която разбива на пух и прах всички останали доводи още преди да са изречени. Когато започва спор ,винаги трябва да започнеш с това изказване ,за да разберат опонентите ти колко малко шанс имат срещу теб . :lol6::blink:

Не знам, дали имаш идея колко много си прав! Малко хора имат шанс с/у мен в спор, защото аз освен дървен философ, инат, егоист съм и човек, който се старае да се е подплатил с информация, повече от колкото може да изрови опонента.

• Автор
лат. “аз

1. Личността (Азът), с която се идентифицира субектът, различна от трансценденталното Себе (или цялостната личност по К. Г. Юнг).

Преди да спорите по такива термини,е добре да прочетете значението на съответния термин и как са го разгледали философите. Оттам нататък останалото е интерпретация .

Благодаря ти за това, което си писал наистина е уместно дефинирането на думата благадаря...

Благодаря ти за това, което си писал наистина е уместно дефинирането на думата благадаря...

Извинявай Ангелче,сметнах за уместно да уточня,защото имам чуството че всеки разбира егото по различен начин. :P

Естествено,че всеки ще го разбира по различен начин. Това е просто една дума.Не можеш да дефинираш една дума чрез други думи... Според мен,най-общо казано,егото е цялата ни съвкупност от всички фалшиви представи,илюзии и идеи за самите себе си,както и за това,че ние сме отделени от света и трябва да се борим с него. Имаме две самоличности - истинска и фалшива. Истинската е вътре в нас и всеки може да я открие,стига да има желание да търси. Фалшивата е егото.

• Автор
Извинявай Ангелче,сметнах за уместно да уточня,защото имам чуството че всеки разбира егото по различен начин. :)

:baby: Няма проблем...даже, ако имаш от някъде още инфо ще се радвам да го споделиш, че наистина има хора който не разбират какво означава самата дума ЕГО... Критиката ти беше градивна мерси отново...

Едно от милярдите следствия са ,че хората изпитвайки жал , виждат себе си в тази ситуация и за това страдат и те, като ис представят как са попаднали на място на близкия човек.

Хаха според това изказване това, че изпитвас състрадание-жал значи аз съм най-големия егоист, който съм срещала!!!??? :ph34r:

По темата: В тази държава без его-загиваш, с его-ставаш още по-голям грешник.

;)Хаха днес ме разбихте всички...но това до някъде си е така, че без да си гад не можеш да оцелееш...

Е, те тва ме разби направо... :ph34r: Първи коментар според мен не е хубаво да си пълен егоист и второ да държиш на мнението си дори и да не си прав е глупаво според мен, така никога няма да можеш да се самоусъвършенстваш, а просто ще си станеш гадняр както аз казвам... От цялото изказвне ми харесва ето това:

аз не се погрижа за себе си няма кой друг!
защото си е истината колкото и да не ми харесва понякога на мен лично това...

Шантидева

Будистки учител

Понякога се чудя как успяваш да предизвикаш у мен такъв мир и спокойствие с написаното от теб?!

Цялата радост на света произтича от желанието за щастие за другите
това е абсолютната истина... :wors: Не, че е лошо да си щастлив, но когато даваш на другите това си е достатъчно щастие според мен...Но мисля, че развитието на егото в България е прекалено благоприятно...

Естествено,че всеки ще го разбира по различен начин. Това е просто една дума.Не можеш да дефинираш една дума чрез други думи... Според мен,най-общо казано,егото е цялата ни съвкупност от всички фалшиви представи,илюзии и идеи за самите себе си,както и за това,че ние сме отделени от света и трябва да се борим с него. Имаме две самоличности - истинска и фалшива. Истинската е вътре в нас и всеки може да я открие,стига да има желание да търси. Фалшивата е егото.

Уроци по философия ли???!!! :rolleyes:

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

Уроци по философия ли???!!! ;)

За теб - безплатно!

Естествено,ако егото ти позволи... :rolleyes:

• Автор
За теб - безплатно!

Естествено,ако егото ти позволи... :ph34r:

Хаха забравих, че съм кръгъл егоист по отношение на такива предложения... ;) НО не отказвам никави уроци стига да не са прекалени и за мен дори :rolleyes:

• 8 месеца по-късно...
  • Автор

Тотален егоцентризъм поносим ли е?

Можете ли да изтърпите Тоталния егоцентризъм в днешно време?

Не е ли прекалено да си Свръх егоцентрик и за никой и за нищо да не ти пука?

До къде ще стигнем вървейки по този начин?!

И Не е чудно, че самотата тежи толкова много в днешния свят... :question:

Няма начин Ангелче - или свикваш да живееш с егоцентризма, или той те помита ...

Най-добрият вариант е да се научиш да не обръщаш внимание на егоизма на хората, да не те учудва и да не се измъчваш от него, той е съвършено естествена човешка реакция, всички сме устроени така, че първо мислим за себе си.

Егоцентризмът вече е ужасно нещо. Срещу него и безразличието не помага. Ако ти се налага да живееш с такъв човек, единственият начин, по който може да си помогнеш, е да се научиш поне малко да използваш егоцентризмът му срещу самия него.

Не понасям такива хора и гледам да ги избягвам. :huh:

Нещо нищо не разбрах sad.gif

И що да търпя-аз такива хора нямам около себе си-просто не допускам

Толкова е просто-имаш егоцентрици-имаш проблеми-то от теб си зависи

biggrin.gif

И Не е чудно, че самотата тежи толкова много в днешния свят... :)

На първия въпрос - не мога.

На втория въпрос - прекалено е.

На третия въпрос - до никъде ;)

На четвъртия въпрос - какво общо има самотата с тоталния егоцентризъм?

Предполагам, според определението ( не го знам ) за "тотален егоцентризъм", всички 4 точки се вписват.

какво общо има самотата с тоталния егоцентризъм?

И аз това хич не го разбрах

:wors:

ЕГОТО има ли почва то у нас?!

Понеже има хора които живо се интересуват от този въпрос реших, че е уместно да пусна и такава темичка, че без това нямаше такава...и аз не съм срещала...Та така ето тук е мястото за вашето споделяне и може най-героично да дадете описание на това въпросче по-горе: ЕГОТО има ли почва то у нас?! У нас това ще рече при вас като личност и у нас като национален отзвук...Мерси ща чакам да се включите за мен ще е голям кеф да чета и пиша тук... :rolleyes:;)

В България е пълно с егоцентрици, точно затова и няма общество. Няма общи правила, повечето хора си гледат собствените интереси и не им пука за нуждата от обединяване на позициите. Ние сме разпасана банда точно заради егоцентризма при огромната част от българите. sad.gif Така че отговора на въпроса ти е не просто има почва, а сме един от развъдниците на егоисти.

Егоиста се познава по това, че той живее в собствен свят със собствена истина. sad.gif

• Автор
В България е пълно с егоцентрици, точно затова и няма общество. Няма общи правила, повечето хора си гледат собствените интереси и не им пука за нуждата от обединяване на позициите. Ние сме разпасана банда точно заради егоцентризма при огромната част от българите. sad.gif Така че отговора на въпроса ти е не просто има почва, а сме един от развъдниците на егоисти.

Егоиста се познава по това, че той живее в собствен свят със собствена истина. sad.gif

АБСОЛЮТНО си прав! За съжаление! sad.gif

А това е новата тема какво мислиш за това?!?!

И Не е чудно, че самотата тежи толкова много в днешния свят... :offtopic_s:

На четвъртия въпрос - какво общо има самотата с тоталния егоцентризъм?

А познай какво общо има?

Освен, че с този егоцентризъм човек остава САМ не мислиш ли? ;)

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Сега ще изкажа едно мнение, което по дух изцяло контрастира на всички мнения тук. Звучейки почти еретично на фона на масовото осъждане на егото, ще цитирам един приятел, чийто интелект много уважавам и с когото сме на едно мнение относно егото. Само тотален, пълен, завършен егоист може да се раздава истински. Незавършеният егоист или както той го нарича - полуегоистът, е като полупълната чаша с вода, в която има още какво да се налива. А завършеният егоист е като пълната чаша, която, след като вече е напълнила обема си, започва да прелива и да раздава.

От гледна точка на психологията и понятието Аз това е точно така. Само един изграден, един силен Аз, истински попълнил празнините в себе си, е готов да се раздава. В противен случай раздава отново... празнини, тоест - вместо да дава, взема. Само онзи, който се е изкачил на върха на планината, може да мисли за продължение на хода си нагоре... в полет.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.