Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Fifa

Германски учени отричат Баташкото клане

Препоръчан отговор


Германското правителство е отпуснало пари за реализирането на исторически проект със заглавие "Митът Батак", съобщиха вчера неговите автори от Берлинския свободен университет. Целта им е с оглед влизането ни в ЕС да се направи "ревизия на националните исторически митове" и да се "реситуира историята на страната в европейски контекст". В проекта е записано: "Митът за Батак, чието историческо ядро се корени в потушаването на Априлското въстание от 1876 година срещу османското господство, легитимира и до днес колективно изпитваната антипатия към ислямската култура и религия". По-нататък авторите продължават с изводите, че неразделна част от мита са преувеличеният брой на жертвите, който се осланял на много едностранчиви сведения на западноевропейски журналисти (вероятно се имат предвид репортажите на американския журналист от "Дейли нюз" Джанюариъс Макгахан, б. ред.). Според германските изследователи в тях се говори за "мними извършители и техните жертви". "Записките по българските въстания" пък са наречени "повече пропагандно произведение, отколкото исторически извор".

Скандалната интерпретация на историята възмути Историческия музей в Батак. Неговият директор Екатерина Пейчинова отхвърли тезата на авторите, че клането е мит, и добави, че никой никога не е искал тяхното съгласие за участие в подобен проект, въпреки че са посочени като партньори.

Авторите са се вдъхновили от картината на полския живописец Антони Пиотровски - "Баташкото клане" от 1892 година. Според екипа на историка д-р Улф Брунбауер картината е инсценировка на клането и представя мнимите злодеи. "Ние не отричаме клането, а начина, по който е показано визуално. Очаквахме такава реакция в България и сега сме сменили името на проекта като "Батак място на паметта". Предполагам, че объркването е станало, защото изпратихме всичко на немски и преводът е бил неточен", каза още той.

Директорът на Националната галерия за чуждестранно изкуство - Ирина Мутафчиева, обаче потвърди, че е отказала да приюти изложбата, защото не е съгласна с концепцията на авторите. Все пак засега проектът остава и ще бъде показан в Етнографския музей на 17 май със съпътстваща конференция, каза още д-р Брунбауер. Експозицията ще включва картината на Пиотровски и примери за "фалшификациите" в Батак.

Източник: Новинар

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тия да земат да прочетат "Записки по българските въстания" на З. Стоянов angry.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според тях явно костите в Батак са събирани отнякъде другаде.

Каква е тази германка Мартина Балева ?

След като първия пост бе редактиран името и изчезна от текста.

До края на деня се очаква новината да претърпи още развитие и в крайна сметка да се окаже, че поради загубване в превода е ставала въпрос за коренно различни резултати от изследването.

Ако въобще е имало такова изследване.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ми фалшива,прави се на германка само.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предлагам на тоя "д-р" Брунбауер за следвашия си проект да се вдъхнови от картината на Пикасо - "Герника", защото и тазаи картина е

"инсценировка на клането и представя мнимите злодеи".
Пък и всички знаете как рисува Пикасо, т.е. картината си е 100% фалшификат на историческите събития.

TeamKiller според тия "умни глави" Записки по българските въстания са

"Записките по българските въстания" пък са наречени "повече пропагандно произведение, отколкото исторически извор".
Редактирано от A.com (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не ми стига ума как някой наричащ се българин може да съчини подобна мерзост! Явно въпросната госпожица Балева не е стъпвала в Батак. Нека застане пред камера и каже пред българския народ тезите си!

От нета изкопах е-меилите и:

[email protected]

[email protected]

Давайте братя! Нека не си мълчим!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Броят на жертвите не е важен. Аз не го знам и не ме интересува - важно е да си спомням за героизма на батачани, Перущичани, Панагюрци и тн. Това не навява лоши чувства в мен спрямо турците - по-скоро към помаците които са направили кланетата в Батак и Перущица. Ако на няколкото милиона турци в Германия не им харесва - да си гледат работата - нашата история е такава, и щом Полски (независим) художник го е изобразил по неверен начин - да се скарат на Поляците. Както са тръгнали след 50 години ще кажат че и в Босна е нямало кланета, и снимките и кадрите са фалшификати.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В този дух е ред на Шипка.Там пък вместо тела са хвърляли кукли.В Батак нито един етнически турчин не живее,защо ли?Ако Хитлер се разходи днес из Германия сам ще се мушне в газовата камерата.Над три милиона турци и безчет джамии.За мен автора е точно от тази немска прослойка.Тъжното е,че нашите дупетати отново ще заемат поза на ему по въпроса.Като се замисля,че Кочо застрелял едно по едно децата си,после жена си и накрая изгорял в църквата,щеше ли днес рода му да е жив,ако бе излязъл с вдигнати ръце?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Каква е тази германка Мартина Балева ?

След като първия пост бе редактиран името и изчезна от текста.

http://dnes.dir.bg/2007/04/24/news1605288.html

Ами тази дама всъщност е "българка" angry.gif

В Германия има изключително много турци и не се изненадвам, че от там тръгва подобен абсурден... "проект" (ха-ха). Още по-голямо основание ми дава опитът на изследователИтИ да правят препратки към "събитията от 1989г."

"Според тях от мита за Баташкото клане тръгва насаждането на омраза към турското население в България. То води до антитурските преследвания през 1989 г."

Но то в тези горещини... :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:line dance:

Подобни "изследвания" се правят и ще се правят и за в бъдеще!На това му се вика "промивка на мозъци"-статията е насочена към младите,които не са чували за Батак,за Кочо,и за клането.не са и чували за всичко,сторено през робството....Така постепенно,с по някоя друга статийка и подходяща политическа конюнкура може след време да се получи тотална подмяна на историята (за справка-вижте съседна Македония и общественото мнение за това дали са българи или не).По този начин-стъпка по стъпка ще се стигне след време до "османско присъствие" и до "благоденстващия бългирски народ,в рамките на цивилизованата османска империя".

не случайна е и дата за отпечатване на статията -днес, 24 април, арменците по света почитат паметта на милион и половина изклани техни сънародници в пределите на Османската империя през 1915 г.Първия официално определен като "геноцид". :ph34r:

Прочетох внимателно и статията на Мартина Балева във вестник "Култура'.Общо взето-явно си е търсила тема за докторска дисертация,и се е вторачила не толкова във фактите за клането в Батак,а в това защо полският художник е написал,че се е вдъхновил от Захари Стоянов,а не от репортажите на Джанюариъс МакГахан,ето част от репортажът на МакГахан от 2 август 1876 г., Привеждането на няколко цитата от нея са достатъчни, за да потвърдят този факт: Първите мъртви тела, на които МакГахан се натъкнал в Батак, били изключително на жени, повечето от тях обезглавени. Всички женски тела били съблечени по риза, „за да бъдат претърсени за пари или украшения или да бъдат осквернени" По-нататък МакГахан пише: „На брега на малката река, която тече през селото, се намира една дъскорезница – нейният воденичен механизъм е пълен с трупове, които плуват във водата. Също и двата бряга били покрити от мъже, жени и деца, преди да ги отвлече пълноводната река."

изт.-тук

Мисля,че това е достатъчно.Репортажите на макГахан са били публикувани Daily News, Московские ведомости и други големи всекидневници между август и ноември 1876 г. Американският журналист с ирландски произход, женен за руска аристократка, посетил и описал плачевното състояние на няколко от общо стотината села, пострадали от кървавите размирици през пролетта на 1876 г., между които и опустошеното село Батак...Не тези репортажи дължим и описването на тези зверства,защото в повечето от тези слеа не са останали живи свидетели.

Трябва да помним това и да го предаваме на потомците си-защото статии като тази,днешната ще продължават да се пишат и излизат в пресата-независимо дали в Германия,в Македония,Гърция или дори тук,в България! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А Вазов си е нямал работа, и е пишел провокации, нали така :line dance:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Интересно, че сега се говорят митове за босненските кланета и всички им вярват. Сигурно е така. Има си снимки, открити гробове и така нататък. А в ония тъмни времена, когато никой не е държал сметка на никой със спътникови снимки и така нататък всички сме били добрички? Не мога да го повярвам. Не съм запознат отблизо с историята на Батак, освен от лични посещения, прочетено в книгите и ученото в училище. Ясно е, че миналото на Турция се свързва с Османската империя и това не е добре за Турция в момента, затова и всячески се опитват да омаловажат всички зверства, свързани с тая империя. Интересно обаче, защо се отдава толкова голямо значение на преименуването през 1985? Изкарва се едва ли не, по-лошо и от Баташкото клане! Излиза така, че е нямало робство, всички сме живели щастливо в Османската империя, не е имало кланета и геноцид, изобщо всички лъжат, защото Османската империя е била пример за мирно съжителство между народите. НО... имало е геноцид спрямо турскоезичното население в България през 80-те, имало е геноцид спрямо мюсюлманите в Босна. Даааааа... така е, нали сме в Европа!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Интересно, че сега се говорят митове за босненските кланета и всички им вярват. Сигурно е така. Има си снимки, открити гробове и така нататък. А в ония тъмни времена, когато никой не е държал сметка на никой със спътникови снимки и така нататък всички сме били добрички? Не мога да го повярвам. Не съм запознат отблизо с историята на Батак, освен от лични посещения, прочетено в книгите и ученото в училище. Ясно е, че миналото на Турция се свързва с Османската империя и това не е добре за Турция в момента, затова и всячески се опитват да омаловажат всички зверства, свързани с тая империя. Интересно обаче, защо се отдава толкова голямо значение на преименуването през 1985? Изкарва се едва ли не, по-лошо и от Баташкото клане! Излиза така, че е нямало робство, всички сме живели щастливо в Османската империя, не е имало кланета и геноцид, изобщо всички лъжат, защото Османската империя е била пример за мирно съжителство между народите. НО... имало е геноцид спрямо турскоезичното население в България през 80-те, имало е геноцид спрямо мюсюлманите в Босна. Даааааа... така е, нали сме в Европа!

Хвала!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това са глупости,измислени от болни мозъци. Изобщо не си струва да ги обсъждаме... ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Това са глупости,измислени от болни мозъци. Изобщо не си струва да ги обсъждаме... ;)

Вярно е че са глупости , но тези глупости трябва да бъдат дискутирани и то не от нас , ами от "дупетатите" и по-големите медии. Отдавна е казано , че който плаща - поръчва музиката! Турция отдавна има пари да плаща за името си. Хубавото е , че има начини за противодействие на тази лъжлива пропаганда- ТЯ ТРЯБВА ДСА СЕ ОБСЪЖДА , защото ако власт имащите си траят , един ден ще се събудим и ще осъзнаем колко много са премълчали, и как сме им го позволили. Има някои неща,които не трябва да се подминават с надсмешката "тоя/тая е луд/луда" защото тези хора не се санкционират и продължават да говорят глупости,и да насаждат у по необразованите , разни идеи за това колко е добър и толерантен турският народ - бил е и ще бъде...

А за авторката мога да кажа само едно - "Интереса клати феса"...

Редактирано от AXL (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Това са глупости,измислени от болни мозъци. Изобщо не си струва да ги обсъждаме... ;)

Еее... Трябва да си чешем езиците :P Обаче не е точно така, защото учениците доколкото знам сега не учат много работи, свързани с Османския период на България. Това означава, че някой като тая има пълната възможност да им промие мозъците. Младите вярват на това, което им се каже. Има все пак някакъв смисъл. Някой спомена за промитите мозъци в Македония. Лесно се прави.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най тъжното за мен е , че има и българка във въпроснатагрупа ! Какво и да се прави несравними са британската и османската империя ! При британската може и да е присъствие ,господство и т.н. , но при османската е робство - да се отрича и насилственото приемане на исляма в Родопите през 17 век е просто кощунствено ! На същия принцип може да отречем концентрационните лагери при Хитлер и лагерите в сибир при Сталин ! Историята си има реалности , който не могат да бъдат пренебрегвани , а също така настоящето и комшийските отношения са нещо различно !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На тази така наречена "българка" сигурно само името и е българско. Може да е туркиня с двойно гражданство и да използва българското си име. Това го прави с цел да покаже на света, че и българите са на мнението, че Баташкото клане е преувеличено. Но всеки човек който се нарича българин е на друго мнение.

Защо пък ние не опровергаем някоя германска битка, а?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В момента по НоваТВ в Часът на Милен Цветков обсъждат темата ГЛЕДАЙТЕ ! :yanim:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А-а-а-а-а изтървал съм го, моля за Link, за предаването

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
А-а-а-а-а изтървал съм го, моля за Link, за предаването

Не е свършило още :yanim:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...