Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Абе аз се чудя, на вас вяра ли ви трябва или знание? Можете ли да направите разликата между двете?

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Христос е Глава на Всемирното Бяло братство.

Ето от такива самозвани съждения се раждат религиите, сектите, мектите и квото ви душа иска, стига да ви вземат личната духовна същност и свобода, която пък повечето даряват доброволно... за съжаление.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Абе аз се чудя, на вас вяра ли ви трябва или знание?

Можете ли да направите разликата между двете?

"Ще кажете: „Достатъчно е човек да си въобрази, че има огън в огнището, и ще се стопли“. Не, с въображение само нещата не стават. Светът е пълен с въображаеми неща. На всяка стъпка срещате въображаеми поети, писатели, музиканти, художници, учени, философи, християни. Ще дойде някой да ви пита, вярвате ли, че той е християнин, или не вярвате. Няма защо да отговаряте на този въпрос. Достатъчно е да видите гори ли свещта на този човек и каква светлина издава. Светлината подразбира знание. Който знае нещата, той има светлина, той мисли право. Щом мисли право, той вярва във всичко, което Бог е направил и продължава да прави. Какво може човек да направи, какво знае и какви възможности крие в себе си, това всеки знае. Щом го знае, той вярва. Не, това още не е истинска вяра. Истинската вяра се проявява в областта на безграничното, незнайното.

Следователно всяко нещо, което в даден момент може да се ограничи, е знание; това, което не може да се ограничи, което се отнася към незнайното, наричаме вяра. Знанието обхваща настоящето, а вярата – бъдещето. Знанието предшества вярата. Вярващ е онзи, който знае нещата, който ги е опитал. Вярващият носи вътрешни опитности в себе си. Тази е причината, поради която вярващият е готов на всички жертви за Бога. Той е опитал Неговата Любов и вярва във всички нейни възможности."

"Права мисъл". Лекция от Учителя, държана на 1 октомври 1930 г., София, Изгрев.

Христос е Глава на Всемирното Бяло Братство.

Това му го е приписало братството, което прави съмнителна верността на това твърдение. Все пак ми е интересно как Христос се е припознал в тази роля. :P

"Що е Христос? – Христос е колективен дух. Той е сбор от всички Синове Божии, чиито души и сърца бликат от Любов и Живот. Всички Синове Божии, съединени в едно, всички разумни души, които живеят в Божествено единение – това е Христос. В този смисъл той е Глава на Великото Всемирно Братство. И звездата, за която се говори в Евангелието, че се явила при раждането на Христа, е била нещо живо – тя е представлявала сбор от живи Същества, слезли отгоре, за да оповестят идването на Христа. Ала само тримата мъдреци от Изток – Велики Посветени – видяха и познаха тази звезда. А тези трима мъдреци бяха също служители на Великото Всемирно Братство."

Беинса Дуно, "Учителят говори". "Великото Всемирно Братство".

"Що е Христос? – Христос е колективен дух. Той е сбор от всички Синове Божии, чиито души и сърца бликат от Любов и Живот. Всички Синове Божии, съединени в едно, всички разумни души, които живеят в Божествено единение – това е Христос. В този смисъл той е Глава на Великото Всемирно Братство. И звездата, за която се говори в Евангелието, че се явила при раждането на Христа, е била нещо живо – тя е представлявала сбор от живи Същества, слезли отгоре, за да оповестят идването на Христа. Ала само тримата мъдреци от Изток – Велики Посветени – видяха и познаха тази звезда. А тези трима мъдреци бяха също служители на Великото Всемирно Братство."

Виж сега. Аз не съм религиозен човек, но съм чел някои неща от Библията и това, което си цитирал, просто не е вярно. :)

Светослав Иванов

стани един писател или поет, там си фантазирай на воля.

Христос (Имануел) сам си е казвал, че е обикновен син човечески. Баща му също е човешко същество, макар и с доста напреднали духовни и технологични възможности. И нито Имануел, нито Габриел са богове... или пък Йехова или Аллах, Буда или бай Колю. За съжаление силата на сътоврението на материята и времето от енергията също е наричана бог, както и същите тези могъщи човешки същества (някои доир не особено човешки на вид също).

Това са простите неща, стига да излезем от черупката на собствената си планета и да се огледаме наоколо.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

"Що е Христос? – Христос е колективен дух.

Я виж ти. Ми Дънов да не е позачитал и Юнг на младини. Само, че не разбрал точно за какво иде реч. Според аналитичната психология Христос е примордиален образ (архетип) и може да послужи в процеса на индивидуация... Само че това няма много общо с христянското разбиране, според което Иисус Христос е богочовек и по-конкретно втория ипостас от Светата Троица.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

^ които са все много късни човешки измислици и ритуали за спомняне

Чета ви как спорите и си мисля - може ли човек да обича или мрази нещо ако не го познава,само поради причината,че някой му го е посочил с пръст и е казал - Обичай или Мрази?...

Според мен такова действие наподобява действието на най-добрия приятел на човека. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Човек може да е православен,будист,мюсюлманин и т.н. и пак да чете и уважава други религии,учения и философии.

Омразата не е довела никого до добро.

Следователно всяко нещо, което в даден момент може да се ограничи, е знание; това, което не може да се ограничи, което се отнася към незнайното, наричаме вяра. Знанието обхваща настоящето, а вярата – бъдещето.

"Права мисъл". Лекция от Учителя, държана на 1 октомври 1930 г., София, Изгрев.

E, за такива заблуди го оплюха с право масончето. Вярвайте си и тънете в невежество, ваш си избор. На мен такива вяри не ми трябват.

На едно място в книгите си масончето казва, че Бог наказвал с отслабване или надебеляване. Това е достатъчно, за да се разбере, че в учението му има отрова. Създателя е неутрален, защото е любов. Иванов, как ще ме обориш? Ама не искам цитати, а твои думи.

Виж сега. Аз не съм религиозен човек, но съм чел някои неща от Библията и това, което си цитирал, просто не е вярно. :yanim:

Учителя – Петър Дънов тълкува Библията символично и иносказателно от позициите на либералната теология, която възприема написаното в нея като митове и легенди, а не като история. Освен това възгледите за Христос, които излага Учителя са свързани с християнската Кабала – прочети за Дървото на Живота и Адам Кадмон и всичко ще ти стане ясно.

Иванов, как ще ме обориш? Ама не искам цитати, а твои думи.

Пиши конкретно за какво искаш да те оборя.

Учителя – Петър Дънов тълкува Библията символично и иносказателно от позициите на либералната теология, която възприема написаното в нея като митове и легенди, а не като история. Освен това възгледите за Христос, които излага Учителя са свързани с християнската Кабала – прочети за Дървото на Живота и Адам Кадмон и всичко ще ти стане ясно.

Принципно и Христианската теология тълкува Библията символично и иносказателно, а не исторически. Това нещо идва от факта, че написаното в Стария и Новия Завет трябва да се свърже и затова написаното в Новия завет се тълкува буквално, а написаното в Стария Завет се тълкува алегорично като предвещаващо събитията, които трябва да се случат в Новия Завет. При това положение се получава проблем, защото учителят ти използва техниката на теологията, но е отлъчен от църквата. :angry:

За несъществуващото "отлъчване" съм писал в предните си мнения. Прочети ги. Ето и за теологията, за да не обяснявам излишно: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

За несъществуващото "отлъчване" съм писал в предните си мнения. Прочети ги. Ето и за теологията, за да не обяснявам излишно:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

Аз поставих конкретен въпрос как Христос се е припознал в ролята на глава на Всемирното бяло братство, но не получих ясен отговор и това си има много просто обяснение. Учителят ти може да се аргументира за това най-общо по два начина. Единият вариант е да се позове на теологията, но той е отлъчен от Църквата и това поставя под въпрос неговите твърдения. Другият вариант е Христос да му се е явил и да му е обявил, че е глава на братството, но това ще постави под върпос психологическото състояние на учителя ти. :angry:

PS: Цитатът от Wikipedia не виждам с какво оборва моето твърдение. :lol6:

...

Привет :angry:. На скоро прочетох от теб един съвет който много ме впечатли. Мисля, че от баба ти беше - " Остави ги да водят!" e казала тя и откакто се опитвам да го спазвам, доста добри резултати има вече на лице и за да не съм извън темата ще споделя с преждеговорящия едни думи на Христос –

Йоан 3:12

Ако за земните работи ви говорих и не вярвате, как ще повярвате, ако ви говоря за небесните?

Това колкото, за протокола иначе знам, че няма да се разберем защото питаш, НО…

Хайде водете си...:cool:

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

PS: Цитатът от Wikipedia не виждам с какво оборва моето твърдение. :cool:

С нищо не го оборва - просто пояснявам относно либералната теология и останалите теологически школи.

Писах ти да прочетеш предходните ми мнения за несъществуващото "отлъчване" - не ги прочете. Добре, ще ти ги цитирам:

"През първата половина на 1922 година Св. Синод на Българската православна църква предприема кампания срещу Бялото Братство в България. Даниил Ласков и Михаил Калнев публикуват критически трудове. На 7 юли 1922 година на свое заседание Архиерейският събор обявявя Петър Дънов за самоотлъчил се от светата Църква."

Из "История на Общество Бяло Братство. Периода 1922-1944 в детайли."

http://www.beinsadouno.org/bg/node/178

И по-нататък:

Нищо не си разбрал - Петър Дънов не е бил отлъчен от Православната църква. Отбелязал съм с курсив, че е бил обявен от владиците за "самоотлъчил се". Между "отлъчване" и "самоотлъчване" има разлика - нещо като "изключен от училище" и "напуснал училище". Дори и това е било безсмислено и ненужно, тъй като още като младеж Петър Дънов се отказва от Православието и се присъединява към Евангелската методистка църква.

А пък за "отлъчването през 1916 г." твоят приятел scepsis е взел информацията си от медиите, които тиражираха думите на некомпетентния пловдивски митрополит Николай, който е казал: “Аз не признавам Ванга, за мен тя е сатанински феномен. А Дънов е отлъчен от църквата през 1916 г. и мнението ни за него днес не е променено.”

За Христос ти отговорих с цитат:

"Що е Христос? – Христос е колективен дух. Той е сбор от всички Синове Божии, чиито души и сърца бликат от Любов и Живот. Всички Синове Божии, съединени в едно, всички разумни души, които живеят в Божествено единение – това е Христос. В този смисъл той е Глава на Великото Всемирно Братство.

Беинса Дуно, "Учителят говори". "Великото Всемирно Братство".

И ти обясних, че:

:angry:

С нищо не го оборва - просто пояснявам относно либералната теология и останалите теологически школи.

Писах ти да прочетеш предходните ми мнения за несъществуващото "отлъчване" - не ги прочете.

Аз казах това, което смятах за важно по въпроса. Целта ми беше да поясня някои неща, които смятам, че е важно да се разграничават. :angry:

Повторението е майка на знанието.

(Всемирно) Бяло Братство - Космическа, Всемирна Общност, Йерархия от високо напреднали Разумни Същества, които са завършили своята еволюция сред човечеството и управляват Вселената според принципите на Любовта и Доброто;

Общество "Бяло братство" - вероизповедание в България, учредено след 1945 г., по подобие на Общество "Бяло братство" - Русе, 1921 г.;

Петър Дънов - медиатор;

Учителя - Господ, Космическият Христос, Адам Кадмон;

Иисус Назарянина (ישוע הנוצרי - Йешу(а) ха-Ноцри) - медиатор, историческият Иисус;

Учителя - Петър Дънов - съкращение от: ГОСПОД УЧИТЕЛЯ, проявил се чрез душата на ПЕТЪР ДЪНОВ;

Чета ви как спорите и си мисля - може ли човек да обича или мрази нещо ако не го познава,само поради причината,че някой му го е посочил с пръст и е казал - Обичай или Мрази?...

Аз лично участвам в дискусията само, за да поясня, че учението на Дънов няма нищо общо с нито една от основните христянски деноминации (православие, католицизъм, протестанство). От тази гледна точка, то е еретично. Това е така, защото то влиза в рязко противоречие с основните догмати на христянството. Това е очевидно и трябва да се знае. Инак, разбира се, ние живеем в либерално общество и всеки има право да пропагандира каквито желае възгледи стига те да не застрашават обществения ред и да не призовават към вражда на политическа, верска, етническа или расова основа. AdXok да речем счита, че Иисус е извънземен. Ако има последователи, би могъл да основе своя общност, да я нарече "Вселенско уфологично братство" и да я регистрира по ЗИ. Защо не?... Инак след приведените цитати от беседите на Дънов всеки може сам да прецени качествата на неговото учение.

В мен, обаче, възниква един друг въпрос, който искам да задам на г-н Иванов: Г-н Иванов в тази дискусия Вие представяте себе си като редови последовател на Дънов или представяте общността "Бяло братство", която е регистрирана по ЗИ, или сте един вид медиатор на вашия учител?

На никакъв Дънов не съм последовател, защото учение на Дънов не съществува. :yanim:

“Една воля съществува – Божията Воля. Един Господ – Бог на Любовта. Никакъв Дънов!”

“Новият човек”, неделни беседи, 1921 г., София, стр.21

“...учение на г-н Дънов няма.”

“Петимата братя”, неделни беседи, 1923-38 г., стр.75

А бре човеко :yanim: аз от 1991 година навлизам в нещата и се изумявам от дълбочината и Величието на Този Дар който е даден на Българския народ. Минала съм през протестантизма, той ми е дал основата и виждам какво единство е в дълбочината. Познавам се с хора от толкова много изповедания включително и искрени вярващи от православната църква и сме намирали общ език и не сме имали никакви противоречия по между си. Ще станат вече 20 години и толкова много са ми помагали методите на Учителя и на това универсално учение в което всеки искрено търсещ открива себе си и ти казвам, аз наистина знам, че Нищо не знам, защото като се загледам в дълбочините на този безбрежен океан от мъдрост единственото което ми остава е само да се преклоня със смирение и почит в душата си. Зная, че задаваш въпроса към Светльо, но това което се опитваш да докажеш пред хората, пред мен като един малък ученик току що пристъпил в първи клас на школата която няма земни измерения понеже Учителя и Учението Му не се побира в такива - (ВУЖ), та като едно малко първолаче ти казвам, че аз вярвам в Учителя, защото доколкото ми е възможността и силата човешка проучвам и в живота се опитвам да прилагам та виждам в живота си помощта и добрите плодове и резултати и за това,ти казвам, че за мен тези разяснения не важат. В качеството си на такива се опитваме да споделяме, в качеството си на деца и ученици на Великото Училище на Живота. Това е, както искаш го разбирай, пък ако решиш да проучваш, но без да търсиш под вола теле и имаш правилен подход и отношение ще ти бъде дадено. Всички сме били скептични и сме имали съмнения, но когато аз съм задавала въпросите си и споделяла съмненията си едно време то е било, за да науча, за да разбера, за да имам светлина. Не съм тръгвала напред с томахавката, за това и ми се е давало разбиране по моите въпроси. Жив и здрав бъди :yanim:

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

На никакъв Дънов не съм последовател, защото учение на Дънов не съществува.

Бягаш от въпроса. И стига с тия цитати. Не питам за учението на Дънов, а кого представляваш лично ТИ: себе си като ученик на Дънов, обществото "Бяло братство" или самия Дънов като негов медиатор? Моля, дай ми ясен, конкретен и недвусмислен отговор.

Бягаш от въпроса. Моля, дай ми ясен, конкретен и недвусмислен отговор.

Не бягам от въпроси, още по-малко в тази тема. Задай правилно питането си и ще ти отговоря ясно, недвусмеслено и изчерпателно.

Всъщност не е точно така... никога не е бил извънземен Исус... всъщност Имануил. Създадене тук, роден е тук и си е типичен човек бил. С малко повече познания, по-широки познания за живота и смъртта да го кажем по-кратко. Никога не бих регистрирал каквато и да е формация, сдружение, братство, общност, партия или група. Бялото братство е като клуб по каланетика или плетене на гоблени... сладки думи, добро изкарване, важното е разни люде просто да имат обща тема, по която да си празнословят и сладкодумват или... да си мълчат и съзерцават кротко. Не е нужно по никакъв начин (църкви, секти, канони, обичаи?!) да афишираш това, че уж си последовател на Исус. Друго време, друг свят, други проблеми, мкар и сходни, но просто всяко нещо с времето си. Никога не бих влязъл в сдружение от такъв тип аз самия. На хора като мен религии и канони не им трябват, аз имам живот в момента като такъв, какъвто съм сега и правя това, което трябва да направя. Останалото е загуба на време...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.