Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Учил съм и двете. :help: Когато започнах да следвам специалността се наричаше “богословие”, а когато се дипломирах вече се наричаше “теология”. :lol6: Просто България се ориентираше тогава към Европейския съюз и решиха да поевропейчат и богословието. Стана нещо като с номерата на автомобилите, дето им сложиха букви еднакви за кирилицата и латиницата. ;) А иначе “богословие” и “теология” са взаимно заменяеми синоними. Нямаме семантична, идейно-смислова разлика както между “Петър Дънов” и “Учителя”. :wors:

Войната срещу Ванга и Дънов е заради 1 млрд. евро в имоти

Лаишко богословие и манипулации във втората беседа на Висарион

Редактирано от Светослав Иванов (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Да, условно е така. Лично аз съм се самоосъзнал след четене на литература по психология, неврология, неврофизиология, психофизиология, психопатология, психосоматична медицина, хипнология и сугестология. Е, и по научна парапсихология. След това преосмислих религията, философията и историята, защото бяха свързани с психоидеологията и образованието ми. И готово. :)

Твърде разностранни работи си чел, а човек е хубаво да отсява нещата. Начинът на изказване на твоя учител обаче е от такъв тип, че да обединява твърде разностранни, а понякога и несъвместими неща, което му носи толкова много почитатели. Животът е пълен с противоречия и човек понякога изпада в доста объркани състояния и точно в такъв момент той може да стане поддатлив за разни учения от този тип.

Нямаме семантична, идейно-смислова разлика както между “Петър Дънов” и “Учителя”. :cool:

Има, има! :nono:

Когато казваш името, просто назоваваш човека, а когато казваш "учителя", влагаш ценностен елемент.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Твърде разностранни работи си чел...

Аз съм разностранна личност. :cool:

Начинът на изказване на твоя учител...

На кой от моите учители? Имал съм навремето доста такива. :)

Когато казваш името, просто назоваваш човека, а когато казваш "Учителя", влагаш ценностен елемент.

Нали точно това обяснявам. А, по учителски навик в цитата ти поправих една правописна грешка. :cool:

Аз съм разностранна личност. :cool:

На кой от моите учители? Имал съм навремето доста такива. :)

Нали точно това обяснявам. А, по учителски навик в цитата ти поправих една правописна грешка. :cool:

Вече по няколко мои въпроса извърташ нещата, което показва явни слабости в учението на Дънов. :cool:

Не познавам учението на Дънов, защото такова учение не съществува. :)

Запитали ли сте се,вие които носите кал отвсякъде за да опетните едно слово оставено за издигането на човечеството на по-горно стъпало

Искаш ли бурканче с мед и капка отрова?

Учил съм и двете. :biggrin: Когато започнах да следвам специалността се наричаше “богословие”, а когато се дипломирах вече се наричаше “теология”.

Браво на теб! Искаш ли да подискутираме на изцяло богословски теми? От това, което си писал до тук виждам, че знанията ти в тази област са съвършено повърхностни. Такива са и познанията ти по психология. Но в сферата на парапсихологията, може и да си компетентен. Дай тема от сферата на христянското богсловие, която да обсъдим - доброто и злото, Троицата, греха, спасението или каквото и да е друго. Ти сина ход.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Браво на теб! Искаш ли да подискутираме на изцяло богословски теми? От това, което си писал до тук виждам, че знанията ти в тази област са съвършено повърхностни. Такива са и познанията ти по психология. Но в сферата на парапсихологията, може и да си компетентен. Дай тема от сферата на христянското богсловие, която да обсъдим - доброто и злото, Троицата, греха, спасението или каквото и да е друго. Ти сина ход.

Ти се провали в опитите си да критикуваш дейността и учението на Учителя-Петър Дънов поради незнание и липса на адекватна аргументация.

Досега в никоя тема не съм писал по богословски и психологически въпроси. Покажи къде е било това? Измисляш си. :devil2:

Щом искаш - ще разиграем богословска дискусия. А защо не и психологическа?

Ще дискутираме по богословската дисциплина “Патрология” на тема “Христологията на Апостолските мъже и Светите отци”. Отделно ще открия и тема за психологията и психопатологията на религиозно вярващите. Изобщо не си мисли, че ще ми се измъкваш с общи приказки. Хвана се на хорото – играй го докрая! :yanim:

Светослав Иванов: Аз съм разностранна личност.

Ти дали си разностранна личност е доста съмнително, но има едно много сигурно нещо.

Че се излагаш по всички форуми на които съм попадала и сигурно и на още доста на които не съм попадала....със агресията и заядливостта си, с комичното си високомерие и нарцисизъм, с нездравата си и болна чувствителност и мания за величие!

Това са общи приказки без аргументация. Въпросът е, че се изложи с предното си мнение, което показа, че не осъзнаваш и не осмисляш това, което четеш. Няма страшно - ти не си изключение - много форумци го правят. :whist: Надявам се, вече разбра защо не съм ученик на Дънов, въпреки че от 1981 година съм ученик на Окултната Школа на Всемирното Бяло Братство. :)

Това са общи приказки без аргументация. Въпросът е, че се изложи с предното си мнение, което показа, че не осъзнаваш и не осмисляш това, което четеш. Няма страшно - ти не си изключение - много форумци го правят. :cool:

Надявам се, вече разбра защо не съм ученик на Дънов, въпреки че от 1981 година съм ученик на Окултната Школа на Всемирното Бяло Братство. :cool:

Без аргументация ли съм?! Колко по голяма аргументация от почти всички интернет форуми където си пребивавал и си иставил нарцистичната си инфантилна следа?!?!

За какви ученици на Бялото братство ми говориш, не ме интересува си ли или не си ученик. Излагацията ти не започва и не свършва с тоя въпрос. Този въпрос е само една нищожна неопределяща капка в морето на интернет словесното ти ХИПЕРсамовлюбено производтсво.

Горко им на тия дето идват да ги лекуваш/оправяш.

------------------------------

модераторска забележка

моля Ви да се придържате към добрия тон на нашия форум - тук всеки свободно изказва мнението си, зачитайки и уважавайки и другите потребители.

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Ще дискутираме по богословската дисциплина “Патрология” на тема “Христологията на Апостолските мъже и Светите отци”. Отделно ще открия и тема за психологията и психопатологията на религиозно вярващите. Изобщо не си мисли, че ще ми се измъкваш с общи приказки. Хвана се на хорото – играй го докрая! :yanim:

Моля, задай конкретна тема, че стана забавно. Ще се постарая да съм на висотата на твоите академични знания. :wors:

Ти дали си разностранна личност е доста съмнително, но има едно много сигурно нещо.

Че се излагаш по всички форуми на които съм попадала и сигурно и на още доста на които не съм попадала....със агресията и заядливостта си, с комичното си високомерие и нарцисизъм, с нездравата си и болна чувствителност и мания за величие!

В профила ти пише - Пол: Мъжки. Обаче мнението ти в женски род е много съмнително - някой по-наблюдателен ще реши, че си травестит или лезбийка? :cool:

В профила ти пише - Пол: Мъжки. Обаче мнението ти в женски род е много съмнително - някой по-наблюдателен ще реши, че си травестит или лезбийка? :cool:

Аrgumentum ad hominem не е аргумент,а израз на интелектуална импотентност.

"Каквото повикало - такова се е обадило." :rolleyes:

Интелектуалната импотентност означава интелектуално безсилие или казано по друг начин липса на аргументи, знание и доброта.

Да, така е – много често имам опоненти, които страдат от интелектуална импотентност, тоест нямат знания и аргументи, както и нямат доброта – говорят със злоба против Учителя и мене. Обаче кучетата си лаят, а керванът си върви.

• 3 седмици по-късно...
"Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш добре чистиш кръста, живееш зле цапаш кръста. Кръстът не е извън човека. Човекът е кръст. Човек е, който вярва, човек е който люби, човек е който се надява." Мед да потече 06.08.1937г. "Лъчи на живота" Рилски беседи 1937г. Учителят Петър Дънов Човекът така ясно го е казал, не зная защо никой не го разбира а го тълкуват, тълкуват... и променят идеите му... "Ако още не си роден от Бога не можеш да говориш за добър живот."

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

Мисля,че в тази тема бих могла да изкажа мнението си относно Учението и Бялото братство. Чета беседите и книгите на П.Дънов независимо от това,че съм православна християнка.Особено много ми допадат съветите на Учителя свързани със здравето и начина на живот. Това не ме прави последовател на Бялото братство,но ми помага да разбера философията му.Много от съветите на Учителя съм приложила успешно в живота си и не съжалявам. Според мен,т.н. дъновисти не са секта и с нищо на никого не пречат и не вредят.Както във всички общности,така и сред последователите на Бялото братство има всякакви хора и не бива да се съди по техните прояви за самото Учение. Според моите разбирания,секта е всяка група,създадена на религиозна основа с цел материално облагодетелстване,която оказва пагубно действие върху психическото и физическото здраве на членовете си. Ще продължавам да чета П.Дънов,да паля свещички в църква и да посещавам Светите места. :angry:

ЧОВЕКЪТ НА ШЕСТАТА РАСА

– Всяка раса се отличава с известни качества: черната раса - с въображение и силни чувства. Червената – с активност; те прилагат геометрията и математиката. Жълтата раса се отличава с обективния или предметен ум. Бялата - с разумност. Откак е дошла на Земята, тя тегли нещата на везни и ги изучава.

Шестата раса, която предстои да дойде, съдържа в себе си добрите качества на всички раси, които са живели преди нея. В това отношение, тя представлява вътрешен синтез на човешките добродетели.

Като живее на Земята, човек минава през фазите на миналите раси. Някой път проявява обективен ум - тогава проявява жълтата раса. Хората на жълтата раса са консервативни и фанатици. Някой път човек е войнствен - остатък от червената раса. Някой път чувствата вземат в него надмощие - това е остатък от черната раса. Видите ли човек, който проявява разумност, той е от бялата раса. Колкото и да се пази човек, все ще мине през фазите на миналите раси и ако е самостоятелен, ще се учи от тях.

Шестата раса е раса на Справедливостта и на Царството Божие. Шестата раса иде вече и тогава Царството Божие в миниатюр ще се въдвори на Земята.

''Един брат запита:''

– Учителю, Справедливостта не е ли нещо по-нисше от Царството Божие? Защото, по закона на Справедливостта един, който работи по-малко, по-малко трябва да получи, а според един по-висш закон, всеки трябва да получи според нуждата си.

– Царството Божие и Справедливостта са едно и също нещо. Аз говоря тук за Божествената Справедливост.

Културата на ума създава външни форми. Шестата раса ще влее съдържанието на тези форми.

Всяка раса е дала нещо от себе си. Бялата е направила много повече от черната и жълтата. Следващата раса - расата на Любовта - ще даде най-много. Тя ще се представлява от благородни, светли души. Тя ще донесе Новата Култура на Земята. Идеите на шестата раса са като въздуха - те сега навсякъде проникват.

Славяните ще дадат подтик за шестата раса. След събитията, които стават, шестата раса ще стане активна в живота. Ще започне да поема ръководството. На Земята ще има много повече нейни представители, отколкото сега. Те ще дадат нова насока на Културата. Славянството е подложка, върху която ще бъде присадена шестата раса.

''Един брат запита:''

– Има ли възможност в България да се яви шестата подраса?

– Да, има условия. Затова се работи в България от няколко хиляди години.

Шестата раса ще организира света. Ще поеме ръководството на Земята в ръцете си. Божественото в човека приспива сега нисшето, животинското в него; хиляди години го приспива, както заспива змията. Шестата раса ще ръководи, а жълтата и бялата раса ще изпълняват нейните нареждания. Учените хора, които ще дойдат, ще турят ред и порядък в света. Те са хората на шестата раса. Бялата раса ще отстъпи мястото си на следващата, както едно време черните отстъпиха мястото си на нея.

Разумните хора от всички народи ще образуват шестата раса.

Вие пристъпяте бавно и сигурно към шестата раса. Там ви очаква срещата със светлите души, които ви обичат - никакво колебание и съмнение!

В шестата раса всеки ще съзнава, че и другите имат права и свобода като него. Казано е: „Ако не се родите изново.” Тези думи подразбират шестата раса. Новораждането, за което говорят християните, е влизане в шестата раса, а покаянието, обръщението и пр. са приготовление. Новородените са вече в шестата раса. В нея няма да има вече умиране. Като дойде време да си отиде, човек ще се дематериализира, ще стане невидим. Няма да има гробища. Гробища ще има само за останалите хора, а не за онези, от шестата раса. Както сега, едновременно с бялата раса има черни, червени, жълти, тъй ще бъде и в шестата раса. Бялата раса само приготовлява пътя на Любовта - шестата раса. Хората на Любовта ще бъдат други хора. За тях се отнасят думите в Евангелието: „Първото възкресение.” Проявата на Любовта в хората - това е първото възкресение.

Шестата раса носи положителна красота. Хората от тази раса ще имат много правилни черти, ще бъдат красиви. Те ще носят висок идеал в себе си, който ще ги прави красиви. Те ще бъдат много по-красиви от сегашните, те ще бъдат най-красивите хора, които сте виждали до сега.

Лицевият ъгъл на европееца е 80 градуса. У по-нисшите раси е 75. У кучетата е 35 градуса. У човека на шестата раса ще бъде 90 градуса. На животните лицето е отзад. Значи станало е обръщане на 180 градуса.

Много рядко съм виждал красиви хора.

Веждите на хората от шестата раса ще бъдат по-прави, ще показват, че са части от един много голям кръг. Значи ще бъдат много малко извити. Цветът на тези хора ще бъде светъл, както една фигура, осветена от Слънцето. От лицето им ще излиза светлина, като че радиира. Вечерно време няма да има нужда от лампи. Дето ходят, ще бъде светло, понеже човек ще излъчва светлина. Техните очи ще виждат надалече, ще виждат в тъмнината. Когато гледаш един човек отдалече, не го знаеш какъв е, а пък човекът на шестата раса ще вижда подробностите отдалече.

Ние трябва да придобием качеството на светлината - безкористието и качеството на водата - мекотата. Това, което е направила светлината, като е осветила пространството, направете го и вие. И това, което е направила водата, като е очистила нещата, направете го и вие.

Човекът от шестата раса вече е построен, той съществува. От хиляди години го има, но го пазят, скрит е, не го показват на всички. Природата е затворена книга. Който знае да я отвори, чете в нея. Мнозина гледат затворената книга само отвън, подвързията.

С идването на шестата раса хората ще влязат в рая, ще излязат от греха.

В бъдеще човек ще помни своите минали прераждания. Ще му е приятно да ги помни, но ще чувства, че е излязъл от старото си състояние, както пеперудата, която по-рано е била гъсеница.

Човекът от шестата раса ще бъде музикален. Като влезе при болния, като му пее или свири, болният ще оздравее.

Боян Боев, "Изворът на Доброто"

Стенографски записки из Словото на Учителя, с. Мърчаево, Софийско, 1944 г.

След събитията, които стават, шестата раса ще стане активна в живота. Ще започне да поема ръководството. На Земята ще има много повече нейни представители, отколкото сега.

Отколкото сега ли???

ПОСЛЕ ЧЕТЕМ

Човекът от шестата раса вече е построен, той съществува. От хиляди години го има, но го пазят, скрит е, не го показват на всички.

Е ся, кво става с тази раса? Има ли я в крайна сметка или не?

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДЪНОФФ СЕ ОПЛИТА В СЛОВОБЛУДСТВАТА СИ

Моля потентния интелектуалец да разгадае шифъра на ДъноФФ

Редактирано от npn (преглед на промените)

Иде възкресението на Любовта! Сега няма да казвате „Христос възкресе“, но ще кажете: „Да възкръсне Любовта! Да се разпръснат враговете, които ни мразят!“

"Възкресение на Любовта"

Беседа от Учителя, държана на 1 май, Великден, 1921 г. в София

Иде възкресението на Любовта! Сега няма да казвате „Христос възкресе“, но ще кажете: „Да възкръсне Любовта! Да се разпръснат враговете, които ни мразят!“

"Възкресение на Любовта"

Беседа от Учителя, държана на 1 май, Великден, 1921 г. в София

Подчертаното проповядва омраза и изобщо не се връзва с това, което пише в предното изречение. :wors:

Светослав Иванов, бих искал да чуя от теб, на кого се моли човек, изричащ молитва? Хай де да кажем, че в нея се споменава думата "Боже".

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.