Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

До всички приятели

Изворите трябва да извират, реките да текат, тревите да растат, а човек да мисли и разсъждава и върши волята на своя небесен Баща. Неговата Любов да му бъде закон. Волята Божия, Царството Божие, славата Божия, цел в него самия. Много листа ще окапят, много черупки ще се смъкнат, докато душата достигне своето съвършенство.

Господ да ви води и упътва със Своя Дух, да ви показва вътре във вас що е доброто и правото пред Него самия. Аз ви предадох едно учение на Христа, учение на живота, не на буквата. Учение не на сектантство, а учение на Мъдрост и Любов, което може да обнови целокупния живот.

Господ, за Когото ви говоря, е жив в цялата природа, действащ във всички същества. Той говори вътре във всяка душа, във всяко сърце. Аз ви говоря за Него, с Когото всякога съм в общение, познавам гласа Му, държа учението Му, върша волята Му, слушам Духа Му и радостта ми е в Неговото живо Слово.

Какво благо би било за хората, ако разбираха Божия език и си мислеха, че са братя, а не врагове, да споделят своите скърби и своите радости! Близо е часът, ще прозвучи небесният глас.

Имайте мир и търпение, всичко Той ще уреди добре. Ще възкреси, ще оживи и ще бъде "едно стадо и един пастир на живота".

Благоволението на Христовия Баща отгоре да почине върху всички, които призовават Неговото име на всяко място и време.

26 август 1917 г., Варна

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Светослав счита астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, чакрите и хомеопатията за псевдонауки, а хората от Братството се занимават точно с това – провеждат курсове по астрология, астродрама, дистрибутори са на хомеопатични продукти, “чистят” и си “отварят” чакрите... Защо Светослав никога не цитира какво е казал Петър Дънов по тези въпроси, а последният се е занимавал с френологически измервания и е наричал “окултни науки” точно тези, които Светослав определя като “псевдонауки”.

Астрологията, нумерологията, хиромантията и френологията са остарели психологическо-гадателски науки за хора от окултната “предучилищна възраст” или от окултното “начално образование” на Школата на Всемирното Бяло Братство. Учителя – Петър Дънов е говорил за тях символично, метафорично, иносказателно, т.е. Той е искал да раздвижи мисловнте, интелектуалните и интуитивните процеси в Своите ученици чрез алегорична образност. Може ли някой да ми каже, кога, къде и на кого Учителя – Петър Дънов е направил хороскоп, например? Да, френологически измервания е правил от началото на XX в. до 15-те години и после е спрял, защото са Му били необходими, тъй като е имал развито Божествено Свръхсъзнание. Погрешките и остарелите научни възгледи на човека Петър Дънов са малко в сравниние с духовните истини и научните прозрения в Словото на Господ Учителя. Опонентите на Учителя и Учениците на Всемирното Бяло Братство трябва да помнят и да имат винаги предвид този цитат, защото Окултното учение на Всемирното Бяло Братство е духовна наука, а не религия и не робува на религиозни догмати:

"Моето Учение не е на теория и диспут, то е основано на строго научен опит. Аз съм подложил всички, и най-малките детайли на туй учение, на опит, на строг опит. Ние сме готови да изправим всичките му погрешки. Всяко учение, което се прилага в материалния живот, не може да се приложи тъй идеално, но има начини, има методи за туй прилагане. Там, дето методите се окажат погрешни, ще ги изменим, но принципите си остават винаги едни и същи."

"Новият живот". Публична беседа, 19 август, събота, 10 ч. Читалище „Надежда“, Велико Търново

Дай пример, защото може да не става въпрос за принципна грешка, а за методическа грешка.

В своето слово (цитирания от теб текст), Дънов изразява готовност за промяна в методите, ако грешката е методическа. Но никак не адресира варианта, в който грешката е принципна. Напротив, твърдо заявява, че е невъзможно да има принципна. Питам аз, ако все пак поради човешката си натура, е допуснал принципна грешка - какво следва тогава?

Словото на Господ Учителя (Иисус Христос) дадено чрез Светия Дух на Истината е Божествено и непогрешимо. Погрешките или остарелите научни възгледи са допуснати от човека Петър Дънов. Този тълкувателен принцип на практика прави учението на Всемирното Бяло Братство гъвкаво и непобедимо.

Словото на Господ Учителя (Иисус Христос) дадено чрез Светия Дух на Истината е Божествено и непогрешимо. Погрешките или остарелите научни възгледи са допуснати от човека Петър Дънов. Този тълкувателен принцип на практика прави учението на Всемирното Бяло Братство гъвкаво и непобедимо.

Офтопик:Сори ,ако обидя някой ама точно сектантски ми звучи това.

Офтопик:Сори ,ако обидя някой ама точно сектантски ми звучи това.

За хората които не са чели Библията и не познават християнството, духовното, религиозното им звучи сектантски.

.........Този тълкувателен принцип на практика прави учението на Всемирното Бяло Братство гъвкаво и непобедимо.

Този цитат ме накара да споделя мнението си .Освен това имам и много лични наблюдения които не смятам да споделям тук.Не смятам да влизам в безсмислени спорове,вярвайте си в каквото и колко искате.Публикувано изображение

Със същия начин на съждения трябва политическото мислене да се обяви за "сектантско".

Тоест отговора е, че принципните грешки няма да бъдат адресирани, поради естествената им липса? Правилно ли съм те разбрал?

Тоест отговора е, че принципните грешки няма да бъдат адресирани, поради естествената им липса? Правилно ли съм те разбрал?

======================

Позволи ми да намеся, приятелю, вразговора ви един друг ракурс - явно Учителят е желал да съобщи, че формата /дрехата, опаковката, наукообразната копсулка в която е опаковано същественото/ подлежи на промяна и актуализация, търпи непрекъснато критика и усъвършенстване, за да е приемлива за хората в динамичните днешни времена. Но съдържанието, същественото, си остава все същото - защото е съвършено.

Някъде в Стария завет се казваше нещо в смисъл "да бъде проклет този, кжойто бърка дрехата на тората със самата тора". :cool:

======================

Позволи ми да намеся, приятелю, вразговора ви един друг ракурс - явно Учителят е желал да съобщи, че формата /дрехата, опаковката, наукообразната копсулка в която е опаковано същественото/ подлежи на промяна и актуализация, търпи непрекъснато критика и усъвършенстване, за да е приемлива за хората в динамичните днешни времена. Но съдържанието, същественото, си остава все същото - защото е съвършено.

Някъде в Стария завет се казваше нещо в смисъл "да бъде проклет този, кжойто бърка дрехата на тората със самата тора". :)

За мен винаги е удоволствие да чуя твоето мнение друже, но също така интересно ми е и мнението на Светослав Иванов. Въпросът остава отворен, ако разбира се има желание да отговори.

За принципните грешки, както и за всички грешки изобщо ще е виновен човекът Петър Дънов.

Това тук не е съд и ние не търсим виновник. Въпросът ми е, има ли воля за промяна в принципите постулирани от един човек или Бялото Братство е едно консервативно общество?

Аз изказвам моето мнение, което подкрепям с цитати от Словото на Учителя - Петър Дънов. Не мога да ангажирам със своите коментари Общество "Бяло братство". Освен това отношенията между учениците на Всемирното Бяло Братство са сложни и не конкретно диференцирани.

Аз изказвам моето мнение, което подкрепям с цитати от Словото на Учителя - Петър Дънов. Не мога да ангажирам със своите коментари Общество "Бяло братство". Освен това отношенията между учениците на Всемирното Бяло Братство са сложни и не конкретно диференцирани.

Дънов бил ли е християнин?

Петър Дънов е бил като дете православен християнин, а като младеж - евангелски християнин - методист.

Петър Дънов е бил като дете православен християнин, а като младеж - евангелски християнин - методист.

Това, че е бил някакъв, означава ли, че е останал такъв? Най-малкото, защото в това, което учи последователите си, няма нищо християнско. Досега не съм намерил някъде в Библията Исус да е учил апостолите да се покланят на слънцето.

Това, че е бил някакъв, означава ли, че е останал такъв? Най-малкото, защото в това, което учи последователите си, няма нищо християнско. Досега не съм намерил някъде в Библията Исус да е учил апостолите да се покланят на слънцето.

Ми не ги е учил понеже сам е бил слънцето :rolleyes:

Дънов бил ли е християнин?

Ти отричаш ли езотеричното християнство?

Той отрича всичко, което го няма в Библията... Излишно е да се опитвате да установите някаква точка на разбирателство...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.