Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Слава Богу, че не си сред учениците на Учителя!

опазил ме Господ

:help:

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 279,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Слава Богу, че не си сред учениците на Учителя!

Познавам някои от учениците на Учителя и мога да кажа, че са прекрасни хора.

Разбира се не всички са такива, но така е навсякъде - при православни, католици, евангелисти, мюсюлмани, юдаисти и т.н.

Mecholari радвам се, че пишеш във форума и цитираш Учителя. Не се поддавай на елементарни провокации на неп(р)осветени (все пак и за тях има шанс). Поздрави!

Mecholari радвам се, че пишеш във форума и цитираш Учителя. Не се поддавай на елементарни провокации на неп(р)осветени (все пак и за тях има шанс). Поздрави!

Можем да се просветим и без да ходим с овцете

:P

Можем да се просветим и без да ходим с овцете

:P

Към теб имам само един въпрос, защо винаги пишеш с удебелен шрифт?  Писането с главни букви се смята за викане. Твоето как да го тълкуваме?

Към теб имам само един въпрос, защо винаги пишеш с удебелен шрифт?  Писането с главни букви се смята за викане. Твоето как да го тълкуваме?

те не са главни не виждаш ли

в памет на Митака пиша така

http://www.kaldata.com/forums/user/72116-hanibal-lektar/

други въпроси

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

те не са главни не виждаш ли

в памет на Митака пиша така

други въпроси

Нямам други въпроси, но се замислих що да не почна и аз така, не че знам кой е Митака, все ще си намеря повод за да го натрапя на останалите.

Нямам други въпроси, но се замислих що да не почна и аз така, не че знам кой е Митака, все ще си намеря повод за да го натрапя на останалите.

Можеш само да съжаляваш - че не си познавал този Човек с Голямото Сърце.

Можеш само да съжаляваш - че не си познавал този Човек с Голямото Сърце.

Когато човек търси внимание поводи и начини винаги се намират. Сигурно е вярно за човека, съжалявам не го познавам. Аз съм дотук. :)

Не вярвам, че страхливци, които смятат, че сатаната ще им отмъкне душичката имат някакъв шанс.

За тях-молитва с лоена свещичка за 20 ст.

Не вярвам, че страхливци, които смятат, че сатаната ще им отмъкне душичката имат някакъв шанс.

За тях-молитва с лоена свещичка за 20 ст.

който го е страх от мечки - не ходи в гората

Никога не излизай вън от границите на възможното.Не искай за себе си, нито за другите това, което не знаеш дали ще е полезно или вредно.Не настоявай за това, което веднъж ти е отказано. От где знаеш, може би в него се крие твоето добро.От човек двуеличен се пази, от твърдоглав, упорит, горделив и щестлавен, стой настрани.Не принуждавай душата си в това, което й е по начало противно. Не работи против собствената природа на своя дух, защото ще пострадаш.Вълка овца да направиш не се труди, защото е вън от границите на твоите възможности.Овцата в устата на вълка не давай.Не изменявай убеждението си за хубавия изглед на нещата, защото в тях се крие змийска отрова.Когато ти говори някой за любов, попитай го какво иска, дали кожата ти или душата ти. Ако се оправдава, помни, че и двете ще завлече.Правило на живота си дръж: че всеки човек, който се старае да се оправдае, е виноват, защото правият по сърце няма нужда от подобна защита.Всеки, който ти се подмазва, знай, че иска да те подкопава.Всеки, който се показва, че е повече от това, което виждаш, знай, че иска да те възсяда. И всеки, който се вдига повече от тебе, знай, че мисли да те управлява.На превзет човек съвет не давай, на хитър услуга не прави, а на зъл дума не казвай.Знай, че качествата на нещата винаги се оставят, каквито са си.Из „Личен бележник на Петър К. Дънов“ 

Учителя е моя най-чист и съкровен Идеал, и всеки, който му посегне с дума, слово или намек, с най-малкото съмнение ,ми е противен и мой враг във вечността. Защото това е все едно Левски да дружи с разплачи -майка еничарин...

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Учителя е моя най-чист и съкровен Идеал, и всеки, който му посегне с дума, слово или намек, с най-малкото съмнение ,ми е противен и мой враг във вечността. Защото това е все едно Левски да дружи с разплачи -майка еничарин...

ИЗХОД 20, 2-17

[*][20:2] Аз съм Господ, Бог твой

[*][20:3] да нямаш други богове, освен Мене.

Псалом 1Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи

ЕДИН ДЕН ЩЕ БЪДЕШ БЛАГОДАРНА

Потънала в собствената си мъка, с наведена глава крачех на-пред-назад по циментовата площадка пред стълбата на Учителя. Исках Учителя да слезе и да ми каже, че този въпрос ще бъде добре уреден. Но той не идваше.

Слънцето беше залязло. Птичките престанаха да пеят и задрямаха в своите гнезда. Цветята в градината затвориха цветните си чашчици и заспаха, сънувайки слънцето. Само моето сърце не можеше да се успокои. Единствената ми надежда бе Учителя. Погледнах нагоре към осветения му прозорец и мислех: Учителя разрешава най-правилно всички проблеми. Той е моят спасителен бряг ...

Мина час, може би и два. Без да държа сметка, че Учителя може да възприема моите мисли, аз продължавах да разговарям мислено с него, марширувайки пред стълбата, която водеше към неговата спалня.

Най-после вратата се отвори. Дървените стъпала изскърцаха и Учителя, много сериозен, застана пред мене. Аз го погледнах плахо поради дързостта си да го безпокоя в такъв късен час. И преди да отворя уста, той строго ми каза:

- Слушай какво ще ти кажа, ти няма да се ожениш за Д.!

- Но, Учителю, защо? Във вашите беседи Вие казвате, че когато някой обича някого достатъчно дълго, той също го заобиква.

- Аз ти казвам: твоята задача по отношение на Д. беше да му възвърнеш вярата в жената, след жестоката изневяра, която беше изживял. И ти стори това. Ти издигна образа на жената в неговите очи. От тази обич нищо не си изгубила, само и двамата спечелихте. Ти го обичаш, и той те обича, но това не значи, че непременно трябва да се ожените.

- Но, Учителю, защо? Аз го обичам и искам да бъда постоянно с него.

- Ако настояваш, може да успееш, но въпросът ще бъде уреден по човешки. Слушай да ти кажа: Обичта е едно нещо, а женитбата - съвсем друго нещо. На Земята ти имаш кармична връзка само със своя баща. Ако желаеш да бъдеш ученичка, не си създавай нови връзки и нови карми. Една женитба обвързва, усложнява, спъва свободата на човешката душа. Понякога хората се женят, за да се разплатят. Такава женитба е на мястото си. Тя е в пътя на тези души за развързване. Но най-често хората се женят по силата на своите чувства, по сметка, за материални облаги, или по амбиция. Тогава и двамата, и децата теглят и носят последствията. Та сега и на тебе казвам: обичай, без да се обвързваш, и един ден ще бъдеш благодарна.

Слушах и гледах Учителя, но чувствата заглушаваха разума ми и не можех да мисля трезво.

- Всяко преживяване е един урок. Ти ще разбереш по-късно. Храни гладния, а не сития. Това е достатъчно ...

„Това е достатъчно" - отекнаха думите в мен.

Учителя се качи по стълбите обратно към стаята си. Отидох си замислена.

Минаха години. Продължавах да обичам и да страдам за Д. Бях негова духовна приятелка, „моят талисман", както той ме наричаше. Той не споделяше моите вярвания и моя начин на живот, но въпреки това с часове разговаряхме и винаги имаше какво да си кажем.

Често, когато разговарях с Учителя, той ме запитваше за Д. Тогава му разказвах подробно как той ме е погледнал, какво съм му казала и т.н. Учителя ме слушаше с внимание и понякога се смееше весело на наивните ми разкази. Това, че той ме питаше за Д., много ме радваше и аз споделях с него всичко преживяно.

През декември на 1944 г. Учителя премина отвъд. Оттогава никой вече не ме питаше за Д. Минаха години и аз започнах да се моля на Учителя, да престана да мисля за Д. Бях разбрала, че храня човек, който е преситен. Бях научила, че си има интимна приятелка. Получих помощта отгоре и престанах да виждам Д. и да мисля за него.

Две-три години по-късно го срещнах на улицата.

- Защо престана да ме обичаш? - попита ме той развълнуван.

- Това е достатъчно - отговорих тихо, с думите, които Учителя ми беше казал преди доста години. Сбогувахме се и всеки тръгна в противоположна посока. Противоположен бе и начинът на нашия живот.

Вървейки надолу по улицата, сърцето ми се изпълни с благодарност за това, че бях останала свободна.

Учителя беше прав.

Добър урок.

Може и Хорхе Букай, и Паулу Коелю да кажат същото.

Те също са Учители.

УЧИТЕЛЯ ПРАВЕШЕ ЛИ ЧУДЕСА?

Слънчев летен ден. Цветята пред салона бяха приятен фон на белите маси. През лятото обедите се сервираха в градината. В делничните дни братският стол се посещаваше по-малко и човек можеше да седне на средната маса, където сядаше Учителя.

Именно в такъв един ден седнах на средната маса, точно срещу Учителя. Дежурните сестри сервираха супата и всички мълчаливо ядехме. Това бе един рядък случай за мен. Гледах Учителя как се храни и си мислех: „Яде като всеки един от нас, но не е обикновен човек. Може би знае да прави чудеса, ако пожелае." И в съзнанието ми изплува легендата за Христа и жената, чиито яйца се боядисали червени в престилката и, и нахранването на 5 000 души с 5 хляба и 2 риби, и т.н.

Няколко минути след това Учителя ми подаде своята чиния, в която бе останало малко супа. Поех я и, слава Богу, съобразих бързо, че трябва да довърша супата. Сестрите наоколо ме погледнаха завистливо. Докато ядях супата от неговата чиния, в устата ми попадна и едно мъничко топче. Задържах топчето между зъбите и после, незабелязано от никого, го извадих и скрих в носната си кърпичка. След супата ни се сервира ядене и десерт. След това пяхме и разговаряхме, както обикновено.

Когато обедът завърши, Учителя се качи в стаята си, а всички се разпръснахме по своята работа. Вървейки надолу по пътя към града, огледах се да видя дали няма никой наблизо и отворих кърпичката: топчето бе кафеникаво и голямо колкото лешник. Не можах да разбера какво бе точно, но в къщи го завих в парче чиста бяла хартия и го скътах в тайното си чекмедже. От време на време отключвах чекмеджето и радостно гледах малкото кафяво топче. Оказа се, че то бе от супената чиния на Учителя. Имах го като талисман.

Един ден останах неприятно изненадана, когато отключих чекмеджето и видях бялата хартия празна. Никой нямаше ключ от тайното ми чекмедже. Как бе възможно топчето да изчезне?!

Веднъж говорех с Учителя в приемната му. Случайно погледът ми падна върху едно малко кафеникаво топче върху масата му. Погледнах Учителя. И той ме погледна. Мислено го попитах: „Това същото топче ли е?"

Няколко минути минаха в мълчание. След малко, с мек глас той ми каза:

- Всяко време носи и своите чудеса. Не ти са нужни сега чудесата. Ти се научи да живееш правилно. Да съществуваш е едно, а да живееш съзнателно е друго. Новото учение, което ви нося, се заключава в преустройството на сегашната човешка форма и на нейните удове: лице, нос, уши, чело, устни и т.н.

Дни наред мислих върху тези думи на Учителя.

УЧИТЕЛЯ ПРАВЕШЕ ЛИ ЧУДЕСА? Новото учение, което ви нося, се заключава в преустройството на сегашната човешка форма и на нейните удове: лице, нос, уши, чело, устни и т.н.

То и Астор може да си маха главата нали ?

Я обясни какво е това преустройство на човешката форма

Наистина, човек да си намери средата и "да заплува във свои води" е изключително важен, съдбовно-поетичен миг. Тогава се осъществява Библейското заживяване на братя във единомислие, пълно разбирателство, нравствено-морално-интелектуално единение, лишено от всякакъв вид насилие и компромис със себе си и останалите, естествени участници, съратници във делото наречено братски живот. Защото в теза, антитеза и синтез, освободеното от догматизъм и страхове мислене, може и остава вярно на Истината, Мъдростта, Любовта, Чистотата в пълния смилъл и чистота на понятията.

В противен случай се разиграва трагикомедията "общуване с чворове", инволюционно изостанали личности, чиято характеропатия насища атмосферата на личностен обмен с тягостни характеристики и определения, интуитивно усещане за тяхната липса на цялостност.

Притежаващия вътрешния мир плува в чуждата мърсотия, но никога във безпомощност, именно заради елексира на общуването във Братството... Братсвото е най-добрия тандем и антипод на убийственото неразбирателство и самота, то е олицетворение и изяснение на поуката от стрелите в колчан, чиято сила е голяма и не могат да бъдат счупени и прекършени от титаничните усилия на свръхчовека, изобличавайки неговото егоистично, самотно, безплодно усилие...

Аз и без братство съм си добре с вътрешния мир.

ИДЕЯ ЗА РАЗМИШЛЕНИЕ - ЗА ВАТАНСКИЯ ЕЗИК

Ватанският език е най-първичния език, който е съществувал. За ватанския език не може да има никакво външно обучение, защото според толтеките (миналата година говорихме доста за толтеките, за древните атланти и мъдреци) никакво външно обучение не може да даде Духът на Истината. Първичният език на древните атланти, най-висшите атланти, наречени толтеки е бил езикът на Светлината и с този език те са общували с невидимите напреднали космически братя. Този език е бил Ватан. Оттук са произлезли пирамидите в Атлантида, които после се пренасят в Египет. Пирамидите са една много деликатна идея за чакрите. Следващия път ще ви кажа някои неща за чакрите, ще започнем с по-обикновените неща, ще ви обясня какво означава човека - муладхара, човека - свадхистана, аджна и сахасрара и т.н. Ще започнем по-простичко, на разбираем език и постепенно ще отиваме нагоре.
От сянката на този език са се образували китайският, санскритският и еврейският. Друга сянка е есперанто, която се опита по някакъв външен начин да постигне някакво единство, но не можа. Но все пак опита е хубав, трябва да се правят опити. Ватан е както казах, първообраза на Светлината и затова е наречен праезика. Иначе има около пет хиляди езика, но този е първичният, който обединява всичките. Ако този език се научи, другите езици вече нямат значение, защото човек ще може да разговаря с животните, с дърветата, ще види Бог скрит в тях, ще Го вижда навсякъде. Това е първообраза на Светлината и затова е наречен праезика, а останалото е просто езици. Едното е праезика, прасветлината, а останалото е просто светлинки, отблясъци, отражения и т.н.
Ватан е бил древният език на единството за разлика от другите езици. Той е бил езикът на абсолютното единство, на абсолютното братство. Това означава, че Ватан е вътрешният език на Духа. Например, ако ние с вас си говорим на езика на Духа и на душата винаги ще се разбираме, ако се намеси ума, ако се намеси интелекта ще стане малко по-трудно, а някой път става много трудно. Значи тук въпроса не се свежда до вяра и съмнение, а до пълно доверие. Ако ние си вярваме с пълно доверие, а доверието е нещо по-дълбоко от вярата, защото както ви казах преди, има хора, които вярват в Христос, но не са си доверили живота изцяло, други вярват в Учителя, но не си дават живота за него, това изисква нещо по-дълбоко - пълно доверие, този въпрос вече решава други нива.
Ватан е вътрешният език на Духа. Това означава, че всеки човек трябва лично да постигне праезика в себе си, т.е. единството със Светлината - става въпрос за вътрешната светлина. Всеки човек трябва лично да постигне праезика в себе си, т.е. всеки трябва да се превърне в Светлина.
Друга дълбока окултна идея за този праезик е изразена чрез един символ, това е символът на пентаграма. Преди време ви говорих за посвещение в пентаграма в три степени и ако си спомняте имахме една друга лекция за посвещение в пентаграма в седем степени. Тук само ще кажа, че само чрез пентаграма Синовете на Светлината ще се обединят, ще се обединят в древния език, във величието на абсолютното първично единство и братство.
Исках да кажа, че Ватан се образува в човека само чрез вътрешно обучение. Ако човек жадува за Истината има кой да го обучава, този въпрос решава дали висше същество да се заеме с човека, като невидим помагач. Този език е пропит с дух, той не е думи, не е слово, той излиза от шестото тяло. По-надолу за него е много трудно, макар, че понякога докосва душата с прозрения, със светлина, с интуиция - това е крайната му мярка на слизане, тъй като материята е много гъста, даже интуицията е малко проблем, но все пак чрез интуицията, когато на една душа трябва да се помага той помага, а интуицията е винаги вярно ръководство.
Ватан е вътрешният език на Духа. Това означава, че всеки човек трябва лично да постигне праезика в себе си, т.е. единството със Светлината - става въпрос за вътрешната светлина. Всеки човек трябва лично да постигне праезика в себе си, т.е. всеки трябва да се превърне в Светлина.

по-голяма глупост скоро не бях чувала

та нали за да отидеш в Светлината не трябва да си тук

:angry:

по-голяма глупост скоро не бях чувала

та нали за да отидеш в Светлината не трябва да си тук

:angry:

Там където е Бог , там е Светлината.

"Отче наш, Който си на небесата!Да се свети Твоето име,да дойде Твоето Царство,да бъде Твоята воля,както на небето, тъй и на земята;"

"Защото Аз съм Светлината на този свят"

"Да не погинат седящите в тъмнина"

"Съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света.10. В света беше, и светът чрез Него стана, но светът Го не позна.11. Дойде у Своите Си, и Своите Го не приеха.12. А на всички ония, които Го приеха, - на вярващите в Неговото име, - даде възможност да станат чеда Божии;"

И така, просто ми споделяш, че извратената ти философия и практика ти предопределя да не си от чедата Божии. Това вече го знам. Само учениците на Учителя са такива.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Божие чедо съм, и още как

:)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.