Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Аха... Ако човек не вярва в Исус, кво правим?

Значи, тази тема е за ползата и вредата от вегетарианството за здравето, а не за Бог. Ти се опитваш да внушиш, че има някаква връзка между ученията на Исус и вегетарианството, което нито е сериозно, нито смислено. Исус, според теб, вегетарианец ли е бил, когато е хранил хората с риба, примерно? И по-важното е това, което посочих по-горе, а то е съвсем просто. Бог, природата или каквото друго там ти хрумне, че е отговорно за еволюцията ни, ни е създало всеядни, месоядни и в този смисъл хищници. Не ни е създало тревопасни и вегетарианци. Както писах, лично аз подкрепям вегетарианството по етични причини, но и през ум не ми минава да принуждавам другите да стават вегетарианци или да парадирам с това сякаш е кой знае какво. В Индия, където съм бил достатъчно време, за да имам впечатления от случващото се, има много вегетарианци, но нито страданието, нито насилието е кой знае колко по-малко отколкото на други места, тъй че тезата ти, че вегетарианците са по-хрисими и състрадателни от месоядните, е принципно погрешна.

Именно темата е за вегетарианството и въпреки,че си мислиш,че няма нищо общо с Бог,напротив има!

Всичко на тази планета е свързано с Бог,колкото и да не ти се иска,дори и храната!

Това,което Бог ни е дал като храна първоначално е било растителна храна,а постепенно с годините ,с раждането на всяко по ново поколение,грехът се е увеличавал и увеличавал,и така чрез него и храната ни се е променила!

С нарастването на броя си след потопа хората отново забравиха Бога и се поквариха пред Него. Невъздържаността във всичките й форми се увеличаваше,докато почти навсякъде светът се отдаде на изкушението й.Цели градове бяха изличени от лицето на земята поради отвратителните престъпления и отблъскващите грехове,правещи ги като петна върху красивото поле на Божието творение.Задоволяването на неестествения апетит доведе до греховете,причинили унищожаването на Содом и Гомор.Падането на Вавилон Бог приписва на лакомия и пиянство.Задоволяването на апетита и страстите бе причината за всичките му грехове.

Искам да подчертая на всички включили се в темата,които си похапват месо,не се сърдя на никому за това какво яде и не яде,както вече доста пъти спонах изборът е личен,просто това което не одобрявам е,факта,че не се оценя,коя храна е по здравословна,след като има толкова доказателства,които показват,че тя е по полезна и продължава да се лъже от някои хора и да се задават глупави въпроси от рода на :

"Ама защо да не ям месо,защо е вредно,защо това,защо онова!"

Ами,като ви се яде месо,яжте си го,нямам нищо против,но не ми казвайте,че вегетарианството е вредно,защото по този начин обиждате както себе се и останалите,така и Бог!

А,някоя по горе се беше изразила,че нямало нужда от диети и гладуване,само когато била болна,тогава било необходимо това,пълна скръб е такова мислене,че и се насажда на останалите,и въпреки че няма да се лиши от "любимите неща" които поглъща,ще чака да се разболее,ще извика доктора и ще почне да се трови с хапчета,но най-лошото е че няма да се излекува,вместо да промени начина си на хранене - начина си на живот! ;)

Разбира се да не забравяме,че освен здравословното хранене,човек е нужно и да спортува!

Ето Ви едни чудесни филми,които показват много ясно каква е вредата и ползата от месото и въобще на вредна храна и как всеки един може да промени начина си на живот,ако поиска :

Forks Over Knives

Fat Sick & Nearly Dead

Food Matters

Hungry for Change

Food, Inc.

Още аргументи и доказтелства трябват ли Ви?! ;)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 279,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

Именно темата е за вегетарианството и въпреки,че си мислиш,че няма нищо общо с Бог,напротив има!

Не вярвам в Бог, приятелю, но и да вярвах, то трудно би ме убедил като се има предвид, че Исус е хранил хората с риба, а не с ядки и марули, според Евангелието. За СЗ да не говорим, щото там на Бог се принасят разни агнета и други подобни мили тревопасни животинки.

Основният ми аргумент, обаче, е друг. Повтарям го за трети път. Ние хората сме създадени или еволюирали като месоядни. Ние по начало сме хищници и както знаеш понякога сме се ядяли един друг даже. Пак казвам, че подкрепям вегетарианството по етични причини, защото считам, че всички животни са чувстващи същества, които изпитват страдание, когато биват убивани, но не мисля, че начина, по който го пропагандираш може да има ефект. Напротив, ефектът е обратен. Създава се впечатление, че си някакъв сектант, който се опитва да налага на другите своите разбирания.

На твое място бих създал тема, в която да пускам вегетариански рецепти, примерно. Това би било по-полезно, според мен.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Правилното отношение към стомаха ще бъде възнаградено с бистрота на мислите и сила на ума.

Храносмилателните ви органи не бива да бъдат постоянно натоварвани и да свидетелстват против вас.

Винаги трябва да показваме,че ценим дадената ни от Бога интелигентност,като се храним,учим и работим разумно.

Наше свято задължение е да пазим тялото си в такова състояние,че да имаме сладък и чист дъх.

Трябва да зачитаме дадената от Бога мъдрост по въпроса за здравната реформа,като с думи и дела пръскаме ясната светлина по този въпрос и на други. ;)

Пича си е избрал картинка как размахва меча на правата вяра, устремено летееки в небесата на висшето познание... вие се опитвате акъл да му налеете :) Е как да стане? Ми няма как да стане, тъй както и той няма да убеди никого.

Вие сте долу, бре! Той е по-горен от вас във всяко отношение (дори и в липсващия интервал след запетайките). Той размахва гордо удивителни знаци във почти всяко изречение, като същевременно снизходително ви се усмихва показвайки, че при все, че ви смята на презрени червеи и вие имате право на съществувате - там, долу, в калта на месоядното си невежество.  

Редактирано от nikola6 (преглед на промените)

Мъдрият говори,когато има да каже нещо,а глупакът - за да каже нещо! ;)

Мъдрият говори,когато има да каже нещо,а глупакът - за да каже нещо! ;)

Ти дори нямаш и собствено мнение и позиция - постовете ти са претъпкани с препратки към евангелията, вегетариански сайтове, филми и многомъдри лексиконни фрази от фейса.

На мен лично пак не ми стана ясно, след като човек принципно е месояден, кой, кога и как е решил, че правилното отношение към стомаха е вегетарианството. Оставам с впечатление, че точно този важен момент непрекъснато се избягва от защитниците на вегетарианството, но... дано някой друг в темата е разбрал...

Ти дори нямаш и собствено мнение и позиция - постовете ти са претъпкани с препратки към евангелията, вегетариански сайтове, филми и многомъдри лексиконни фрази от фейса.

Собствено мнение и позиция имам и аз много ясно го показах,независимо под каква форма са,така че тези неща ще ги говориш на някой друг! ;)

А,"фейсбоклук",като останалите не ползвам! ;)

О, Висше Същество! Позволи на нас, презрените, да нагъваме луканка тайно и скришом, скрити в смрадливите си кочинките, далеч от сияйния Ти поглед, осветяващ Пътя на Висшата Истина и Живот! 

Молим Те!

Молим Те!

Молим Те!

Вместо да Богохулстваш,можеш да се опиташ да се помолиш на Бог,а не на мен,аз не съм Бог! ;)

Да. Забележката ти е много точна.

На мен лично пак не ми стана ясно, след като човек принципно е месояден, кой, кога и как е решил, че правилното отношение към стомаха е вегетарианството.

Човекът е месоядно същество. Хищници сме и затова сме оцелели, както и сме и еволюирали. Време е да минем отвъд това, но по този начин няма да се случи. Пусках филма "Землянин" тук поне два пъти, но колко хора го изгледаха? Освен това проблемите в глобален план са много сериозни и това, че ядем нашите полуразумни събратя е най-малкото. Не сме се цивилизовали дори до там да не се избиваме един друг.

–––––––––––––––

Между другото, за мен нямаше никакъв проблем в Индия да не ям месо. Не ми липсваше, но ни хранеха с много качествена вегетарианска храна. Глади никога не е обичала месо. Преди ядеше само пиле и риба, а сега никакви такива неща. Като дете баща и и е давал по един лев да яде месо в нещата, които са готвили, защото се е отвращавала от месо. Но това са нагласи изграждени в течение на много време... Не може и не бива да се налагат по този начин. Даже Буда не е създал такова правило за монасите. Във Виная-питака, т.е. правилата за монашеската дисциплина това го няма като задължение. Буда е имал братовчед на име Девадата, който за кратко е създал проблеми в монашеската общност (сангха), защото е искал да се следват много строги правила. Едно от тях е всички монаси да се вегетарианци.

––––––––––––––––

Както и да е... Eternal Life за съжаление създава обратен ефект с постовете си, което е много тъжно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

така

айде всеки да се докладва какво вечеря :rolleyes:

тук е кулинарен раздел  :whist:

Вместо да Богохулстваш,можеш да се опиташ да се помолиш на Бог,а не на мен,аз не съм Бог!  ;)

Сериозно?!? Сигурен ли си??? 

Редактирано от nikola6 (преглед на промените)

Човекът е месоядно същество. Хищници сме и затова сме оцелели, както и сме и еволюирали. Време е да минем отвъд това, но по този начин няма да се случи. Пусках филма "Землянин" тук поне два пъти, но колко хора го изгледаха? Освен това проблемите в глобален план са много сериозни и това, че ядем нашите полуразумни събратя е най-малкото. Не сме се цивилизовали дори до там да не се избиваме един друг.

Уважавам мнението ти, но то пак не дава отговор на въпроса ми към Етернал, според него кой, кога и как е решил, че правилното отношение към стомаха е вегетарианството.

Ан така! Аз доядох една порция агнешко... с гъбки, морковчета, сметанов сос и подправки. Беше фантастично вкусно.

Ан така! Аз доядох една порция агнешко... с гъбки, морковчета, сметанов сос и подправки. Беше фантастично вкусно.

пилешка супичка и с по едно варено яйчице във всяка тарелочка

домързя ме да режа краставица за салата

Както и да е... Eternal Life за съжаление създава обратен ефект с постовете си, което е много тъжно.

От истината боли,може би затова се е създал този обратен ефект за теб! ;)

така

Кафе от леблебия и плодове - ябълки (вечерях преди около 5 часа). :)

Кафе от леблебия и плодове - ябълки (вечерях преди около 5 часа). :)

е, поне ядки нещо не хапна ли? 

е, поне ядки нещо не хапна ли? 

Това го направих,но сутринта,първо пих чай - горски (мента,липа,мащерка,жълт кантарион) и после хапнах малко ядки и малко годжи бери :)

така

свински пържоли

ама имаше и гъбки де, и картофи

:D

така

Снощи хапнахме печено пиле и салата. :D

Ха ха, колко смешно, ако месоядните си мислят, че ще ядосат или подразнят вегетарианците с непрекъснатото споменаване на това какво са яли!

Темата не се обсъжда по същество, защото отдавна се изчерпа, а се е превърнала в поредното заяждане и подигравки.

На мен, лично, не ми пука кой какво е сготвил за вечеря, както и на вас сигурно не ви пука, какво аз съм сготвила. :)  Така че, непрекъснато споменавяйки и нарочно подчертавайки това, просто ставате смешни и жалки! ;)

Аз пък повече бих уважила човек, който каже, че не консумира месо по здравословни причини – имал е някакви проблеми или възгледите му са такива и е изключил животинските продукти от менюто си. Но точно причините, които ти изтъкваш за неконсумиране на месо, ми се виждат не само неоснователни, но дори и лекинко лицемерни. Бих се върнала да ти се извиня и да кажа, че адмирирам поведението ти, ако ми кажеш, че не ползват нито кремове, нито дезодоранти, нито парфюми, нито обувки и дрехи от кожа, нито каквито и да е продукти в ежедневието си, които са свързани със суровини от животински произход. Какво ще кажеш за използването на същите тези суровини от животински призход във фармацевтичнта промишленост. Или и хапчета не пиеш…

Ами… чувствате се засегнати от останалите в темата, а аз не виждам някой, освен теб, който да е нарекъл останалите хищници, диваци и насилници… Във всеки твой пост правиш това внушение, докато останалите се опитваме да обясним, че всичко е въпрос на личен избор и че налагането дори и на най-полезното мнение чрез насилие, па макар и само вербално, а не чрез аргументирано убеждение, е отнемане на свободата на избор.

Та... След всичко, което пишеш, не е редно да се изживяваш, сякаш ти си жертвата.

Не искам да ми се извинявяш за нищо, но наистина се опитвам да не ползвам продукти, които са придобити в следствие на насилие над животни.
Ако понякога си купувам млечни и яйца, то е от домашни животни, които са гледани с любов.

Купувам си само натурална козметика, кремове и сапуни, с растителен произход, както и веган лекарства. Знам много добре как се произвеждат обувките и облеклата от кожа и не нося такива. Но разбира се, човек не може напълно да избяга от матрицата в която живее.

Не, аз не съм се жертвала, нито пък се чувствам жертва.
Но мога да твърдя, че хората непрекъснато извършват насилие и геноцид над животните, масово и брутално и без тяхно съгласие нарушават техните права на съществуване в този свят.
Не виждам защо някой трябва да се засяга, ако човекът бива наречен хищник и насилник, след като той няма нищо против да участва в това насилие.
Аз също до преди няколко години бях съучастник в това насилие, за което дълбоко съжалявам, но както казах, избрах пътя на ненасилието, защото осъзнах, че не желая повече да бъда хищник. Осъзнах, че има нещо дълбоко сбъркано в целия свят, в цялата тази система в която живеем.. И че, ако наистина, ние сме по-висши същества, трябва да докажем това, като изберем пътя на ненасилието!

Знам, че няма да ме разбереш, а и не държа на това., защото може да ме разбере само човек, достигнал до същото мислене.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Ха ха, колко смешно, ако месоядните си мислят, че ще ядосат или подразнят вегетарианците с непрекъснатото споменаване на това какво са яли!

да ти кажа, последната ми мисъл, когато питах кой какво е сготвил, беше да дразня вегетарианците. Всъщност, ако не го беше споменала нямаше и да се сетя.

Всеки яде това което му е вкусно и което му харесва. 

Това е.

Имам приятели вегани, имам приятели вегетарианци, имам приятели които постят, имам приятели които не ядат чесън, имам прятели които ядат всичко.

И всички са ми приятели и не ги деля на по-осъзнати или по-неосъзнати по тип хранителен режим.

Аз не постя - натоварва ме мисълта да си следя менюто, ям каквото ми се яде и когато ми се яде. Решила съм че имам пълно доверие на тялото си и то най-добре си знае от какво има нужда във всеки един момент.

Дали това повишава или понижава вибрацията ми? Честно да ти кажа, изобщо не ме интересува. Това ми изглежда все едно постоянно да се следиш дали си праведен или не си. лекинко лицемерничко ми изглежда. Или ти идва отвътре или колкото и да се правиш............... 

От друга страна, ми е интересно с какво се хранят другите и защо го правят. Затова попитах кой какво е готвил. 

Ето, съседа Доробанов си е вегетарианец второ поколение, бях споменала за него, и той просто никога не е ял месо. Но пък яде яйца и млечни продукти.

Една девойка от йогата пък си спазва всички пости. Не съм я питала защо го прави.

Друга моя приятелка се занимава с правилно хранене, хранителни добавки, прави програми ит.п. Та тя постепенно ограничи месото защото реши че е вредно. Един вид, при нея е информиран избор. Вчера майка и била направила пастет от соева майонеза, тофу, тученица и чесън.

Ти казваш че не ядеш месо защото ти е жал за животните. Това също е причина.

Етернала изобщо не го разбрах какво яде и за кой точно Творец говори, но явно се съобразява с него.

До колкото знам веганите не ядат и готвено а той ми говори за боб. Или пък отделно от веганите има и суровоядци. 

До колкото знам веганите не ядат и готвено а той ми говори за боб. Или пък отделно от веганите има и суровоядци. 

Не, веганите ядат готвено и всичко освен месо, млечни и яйца, а някои не ядат и мед.А суровоядците, ядат само сурови храни, защото когато храната премине термична преработка, губи много от ценните вещества в нея.И затова е добре, да се консумират повече храни в суров вид или с малко термична обработка.

Не ме разбирай погрешно, че едва ли не считам хората консумиращи месо, за врагове. Съвсем не. Хората просто така са научени, от най-ранното си детство, затова никой няма вина. А осъзнаването идва от това, човек да осъзнае, че месото е от заклани за храна животни. Защото хората възприемат месото като храна, без да се замислят, че заради тази храна, биват убивани и страдат други живи същества. Малкото дете не знае, че месото идва от убити животни. Ако го попиташ дали ще изяде кравата или прасето или агнето, едно малко дете никога няма да каже, че ще го изяде, защото то не възприема месото като животно. Но разбира се когато бъде изграден този хранителен навик, детето като порасне, вече трудно се отказва от тази храна, защото тя е като наркотик. Аз също дълги години, осъзнавах тези идеи, но явно все още недостътъчно, за да мога да се откажа напълно от месото. Това стана постепенно елииминирайки едни или други меса в продължение на години, докато оказах напълно всички. Но има деца, които от малки категорично отказват да приемат месо. някои поради вкусови предпочитания, други съвсем осъзнато и категорично заявяват, че не искат да ядат животни.

Не искам да ми се извинявяш за нищо, но наистина се опитвам да не ползвам продукти, които са придобити в следствие на насилие над животни.

Аз съм човек, който държи на думата си. Щом казваш, че не ползваш никакви животински продукти в живота си, моля за извинение, че нарекох решението ти да не ядеш месо лицемерно. Уважавам, щом е така!

И че, ако наистина, ние сме по-висши същества, трябва да докажем това, като изберем пътя на ненасилието!

Но... Ето, че отново достигнахме до там - дали доказването ни като по-висши същества приключва единствено с решението ни да не консумираме месо?! /Особено, ако основанието за неконсумиране на месо е точно това./

И тук вече се разминаваме отново.

Много са критериите, по които човек може да бъде преценен като "по-висше същество" /както казваш/ и ненасилието върху животни пет пари не струва, ако е некоректен и непочтен в останалите си отношения. А примери за това имаме доста. Включително и в този форум... Много хора, които се бият в гърдите и напоследък твърдят, че едва ли не са просветлени, ги видяхме колко пари струват...

Нищо де. Човек може да вярва в каквото си иска и за това самооценките му в повечето случаи си остават никому ненужни самооценки, защото е трудно да се направи крачката в страни и да се види къде е в общата картинка. 

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Но... Ето, че отново достигнахме до там - дали доказването ни като по-висши същества приключва единствено с решението ни да не консумираме месо?! /Особено, ако основанието за неконсумиране на месо е точно това./

И тук вече се разминаваме отново.

Много са критериите, по които човек може да бъде преценен като "по-висше същество" /както казваш/ и ненасилието върху животни пет пари не струва, ако е некоректен и непочтен в останалите си отношения. А примери за това имаме доста. Включително и в този форум... Много хора, които се бият в гърдите и напоследък твърдят, че едва ли не са просветлени, ги видяхме колко пари струват...

Разбира се, че е така. Но също така не важи ли и обратното...? Ако примерно си добър към едни хора или животни, но си лош към други, дали наистина можеш да бъдеш наречен добър и почтен човек?!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.