Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 52 минути, Aumi написа:

Напротив, месоядните искат да налагат върху мен техните възгледи ;).
Но, аз ги разбирам. Щото и аз до преди няколко години съм била месоядна.
А цитатите давам, просто за обща информация на тези, които все пак се интересуват от това хранене, дори опонирайки го.
Споделянето на идеи, не е налагане! Това може да се приеме само като обмяна на опит.
Никъде в моите постове няма агресия, но виж, в техните се усеща много осезателно! :whist:

Аз ти казвам как изглежда гледано отстрани.
Щом това ти носи душевно спокойствие - прави го.

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 280k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 1 час, Ken написа:

След като нямаш никакво желание да налагаш каквото и да е, защо продължаваш да го правиш ?

Не ти ли хрумва, че може да се радва на откритието? Плюс това такава промяна в живота не е малко постижение.

Моето мнение по темата - вегетарианството не е за всеки.

преди 2 часа, Aumi написа:

Напротив, месоядните искат да налагат върху мен техните възгледи.

Ние го правим това от любов към ближния, обичаме те и искаме да ти помогнем да се отървеш от загнездилите се яко в съзнанието ти заблуди.
Виждаме че си добра душа и се мъчим, кой както може и колкото може да ти отворим очите, да прогледнеш и видиш колко силно си затънала в блатото на религиозните заблуди. Религии има всякакви, но ти си си харесала такиви заблуди, които ти пречат да си хапваш месо.

Един от моите първи братовчеди също не яде месо и яйца. През 2010 го питах пред майка му по кое религиозно лъже-учение се е заплеснал, като му дадох за пример съботяните ( християнска секта) , които не ядат месо. Казах му и че съм много толерантен към набожните люде, да не се притеснява да си каже в кое църкве ходи. Ама той не иска да поясни точно защо не яде месо и яйца. Ако не е по религиозни причини неговото, то тогава много прилича на орторексията  (orthorexia nervosa)  .

http://www.webcafe.bg/id_1893672607_Ortoreksiya

В текста пише че болните обикновено са неспособни да приемат рационални и логични аргументи, та заради това не го закачам на тази тема, за да не се скараме. В събота пак ми се обажда по телефона 20-ина минути, ама си говорим за други работи. Имах брат пияница ( мозъкът му беше изпаднал в зависимост от алкохола), той също не приемаше разумни аргументи и умря на само 52 годинки, от алкохола. Повърна кръв, от „много акъл“.

Та вие хората с психични отклонения на поведението сте ми ясни, надушвам ви отдалече.
Тука на форума, мога анонимно да напиша истината за да я прочетат близките ви хора и да се опитат да ви помогнат, ако имат желание. Тежко им и горко на тях, щото обикновено не успяват да вкарат в правия път отклонил се индивид, тръгнал по хлъзгавия наклонен път на религиозните заблуди. Тези които ги е хванало психоза или невроза, ако има кой да плаща, могат да ходят на психотерапия и евентуално да се излекуват, или поне намалят проблемите си до ниво, което да не им пречи на живота.

Та така душа, добра си, въобразяваш си че си добре, ама знай че има надежда и да се оправиш, ако го желаеш. Вземи пример от госпожата която също е била вегетарианка, но пак е прояла месо, понеже е проумяла че само си вреди ако не го консумира. Приеми че природните закони са над законите на Ошко Мангалски. Имаш пълното право да си сменяш даже и няколко пъти в живота ти, религиозните ти заблуди. Замени ги сегашните ти ошовски тъпни, с някакви други. Що не ?
Тамън ще си намериш занимание да четеш други религиозни тъпни, това нали ти харесва, а ?

А може и собствена религийка да си създадеш, ехеее ... голяма работа може да станеш, ако от папагалстваща ошовските азиатски тъпни, се превърнеш в съчинителка на пригодена към европейските нагласи нова теория на духовно развитие.

Редактирано от Белгиеца (преглед на промените)

преди 14 минути, Белгиеца написа:

Ние го правим това от любов към ближния, обичаме те и искаме да ти помогнем да се отървеш от загнездилите се яко в съзнанието ти заблуди.
Виждаме че си добра душа и се мъчим, кой както може и колкото може да ти отворим очите, да прогледнеш и видиш колко силно си затънала в блатото на религиозните заблуди. Религии има всякакви, но ти си си харесала такиви заблуди, които ти пречат да си хапваш месо.

Един от моите първи братовчеди също не яде месо и яйца. През 2010 го питах пред майка му по кое религиозно лъже-учение се е заплеснал, като му дадох за пример съботяните ( християнска секта) , които не ядат месо. Казах му и че съм много толерантен към набожните люде, да не се притеснява да си каже в кое църкве ходи. Ама той не иска да поясни точно защо не яде месо и яйца. Ако не е по религиозни причини неговото, то тогава много прилича на орторексията  (orthorexia nervosa)  .

http://www.webcafe.bg/id_1893672607_Ortoreksiya

В текста пише че болните обикновено са неспособни да приемат рационални и логични аргументи, та заради това не го закачам на тази тема, за да не се скараме. В събота пак ми се обажда по телефона 20-ина минути, ама си говорим за други работи. Имах брат пияница ( мозъкът му беше изпаднал в зависимост от алкохола), той също не приемаше разумни аргументи и умря на само 52 годинки, от алкохола. Повърна кръв, от „много акъл“.

Та вие хората с психични отклонения на поведението сте ми ясни, надушвам ви отдалече.
Тука на форума, мога анонимно да напиша истината за да я прочетат близките ви хора и да се опитат да ви помогнат, ако имат желание. Тежко им и горко на тях, щото обикновено не успяват да вкарат в правия път отклонил се индивид, тръгнал по хлъзгавия наклонен път на религиозните заблуди. Тези които ги е хванало психоза или невроза, ако има кой да плаща, могат да ходят на психотерапия и евентуално да се излекуват, или поне намалят проблемите си до ниво, което да не им пречи на живота.

Та така душа, добра си, въобразяваш си че си добре, ама знай че има надежда и да се оправиш, ако го желаеш. Вземи пример от госпожата която също е била вегетарианка, но пак е прояла месо, понеже е проумяла че само си вреди ако не го консумира. Приеми че природните закони са над законите на Ошко Мангалски. Имаш пълното право да си сменяш даже и няколко пъти в живота ти, религиозните ти заблуди. Замени ги сегашните ти ошовски тъпни, с някакви други. Що не ?
Тамън ще си намериш занимание да четеш други религиозни тъпни, това нали ти харесва, а ?

А може и собствена религийка да си създадеш, ехеее ... голяма работа може да станеш, ако от папагалстваща ошовските азиатски тъпни, се превърнеш в съчинителка на пригодена към европейските нагласи нова теория на духовно развитие.

Е ти пък много-остро тръгна. Това твоето също не го разбирам. Реално и те мъчиш да и натрапваш какво да прави. Тя като си е решила - да си яде каквото си иска, да е сатанист, шиндуист или някоя друга религиозна (според мен) простотия - да си го прави.

Нито ти имаш право да и даваш някакви съвети тя какво да прави, че да се слее с колектива, нито тя има право да казва колко е cool да не ядем месо или на какво да се молим.

Та реално не мога да разбера "обществото" що се мъчи да насажда някаква "общоприети ценности" и индивидите що пък се мъчат да са мега бутнари и да казват на "мнозинството", че те са прави.

Общо взето в едно изречение по селски - Наклон на *уя да не ми дават ... щото и аз не давам. Всеки да си гледа себе си и да не разправя кое, как да правят другите.

преди 6 часа, Белгиеца написа:

Благодаря за загрижеността, но се чувствам отлично! :)
Както казах по-горе, отказала съм се поради морално-етични причини.
Не мисля, че моралът и етиката имат религия. :whist:
Те са записани в съвестта на всеки един човек, но не всеки е пробудил съзнанието си за тях.

преди 7 часа, Melmak ® написа:

Не ти ли хрумва, че може да се радва на откритието? Плюс това такава промяна в живота не е малко постижение.

Моето мнение по темата - вегетарианството не е за всеки.

Да, вярно е!
Ако се откажеш насила от консумацията на месо, можеш да получиш липси.
Но когато се откажеш първо в съзнанието си, липси не получаваш. По същата логика, има нации които никога не са консумирали месо, но не получават липси. Както и хора които съществуват само със слънцеядство, но не чувстват нужда от храна.

преди 4 часа, Aumi написа:

Благодаря за загрижеността, но се чувствам отлично! :)
Както казах по-горе, отказала съм се поради морално-етични причини.
Не мисля, че моралът и етиката имат религия. :whist:
Те са записани в съвестта на всеки един човек, но не всеки е пробудил съзнанието си за тях.

Ти си потънала до гуша в твоите религиозни заблуди, които не са православни, ами азиатски някакви си измишльотини.

За мое най-голямо съжаление, до сега все още не съм намерил начин да спася някого от религиозните му убеждения. Това е някакво особено разстройство на мисленето, доста разпространено по цялата планета. На повечето вярващи заблудите са им наблъскани в детското им крехко съзнание. Обаче интересното в твоя случай е, че ти сама си си избрала по кои точно заблуди да се заплесваш. Най-вероятно това се е случило след като си навършила пълнолетие.

В психиатричната литература има едно много голямо лицемерничене, когато определят какво е патология и какво не било. Като опре до религия, не било патология, щото има много вярващи и не е политически коректно да им кажеш че страдат от заблуди. На вярващите психиатрите не смеят да изписват лекарства. Обаче, например в щатите като почне някой да им разправя разни небивалици, в които вярват половината от жителите на острова от който идва, тогава на този му дават лекарства, за да се успокои от делюзията си.

https://en.wikipedia.org/wiki/Delusion

Просто защото в щатите неговата дивашка форма на религия не е опасно да бъде лекувана с лекарства, няма да им кой да им се скара сериозно на психиатрите.
Според мен всичките заблуди, при първоначално здрави мозъци, се образуват по подобни механизми. После при някои индивиди се задълбочават заблудите и даже стигат и до халюцинации.

При изначало болните мозъци, като например същински шизофреници, нещата си отиват задължително към лекарства, щото иначе яко страдат горките пациенти.
В психиатричната литература съм срещал че имало параноя, ама имало и хора които са само с параноидна личност, без да стигат до развитието на същинската параноя.
Срещал съм също и че имало хора със слухови халюцинации, които не били с никакво от известните психични заболявания.
От друга страна пък, в сегашната версия на американската „библия“ на психичните разстройства парафренията не я споменават. Карат го само на шизофреидни болести, щото така им е по-лесно да излъжат пациентите да ги тъпчат с лекарства.

И иди го разбери, кое е вярно и кое е измама в модерната психиатрична литература.

Та сестро, яко си го закъсала с твоя ошовизъм, ама не знам как може да ти бъде помогнато.

Питай някой психолог ако искаш, може пък да уцелиш някой да знае някакъв чалъм за разпрограмиране на вирусът на заблудите, който се е загнездил в съзнанието ти.

Само че, не знам кой е по-болен мозък - този, който позволява да се случват тези дивотии и който ги счита за нещо нормално, или този който е осъзнал, че това е нечовешко, примитивно, вандалско, дивашко...И отказвайки се от месото от убити животни, отказвайки се от кожите им които се одират понякога докато животното е още живо, се е отказал да бъде съучастник в тези отвратителни жестокости.
Ако това е вашата нормалност, аз се отказвам да бъда нормална, защото ако тези извращения са критерий за нормалност, нека бъда ненормална в този зомбиран свят.

https://forum.lowyat.net/topic/4068027/all

https://forum.lowyat.net/topic/4068027/all

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8E1HPNl_Ht5Du2toFFIXJ6o8rmVvCVA83i5ZGccd0Mn5iJ3VH

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 6 часа, Aumi написа:

Ако това е вашата нормалност, аз се отказвам да бъда нормална, защото ако тези извращения са критерий за нормалност, нека бъда ненормална в този зомбиран свят.

Според мен твоят мозък не е бил биологично болен, ти сама му създаваш симптоми приличащи на тези дето са си по рождение дефектни, като се увличаш по заблуди от религиозен тип. Твоята драма е точно в това, че можеш да си си и напълно здрава, но си се подлъгала и тръгнала по неправилния път на заблудите.
Ще дам тук на уважаемата публика един друг пример:

https://en.wikipedia.org/wiki/Munchausen_syndrome

тези пък сладури изначално не са болни, ама сами се правят на болни, с цел да привличат вниманието върху себе си.

Та така, човешкият мозък свива мръсни номера и ако се хванеш на номера му, да му повярваш че истинската причина да отказва месото, била че му пречи убийството на животните, тогава няма как да му помогнеш да излезе от заблудите. Той мозъкът си има някакви скрити незадоволености ( фрустрации ), ама понеже е тарикат, не иска да си ги признае кои са точно, ами се изразява с фалшиви причини, за да оправдае залитането си по заблуди. В твоя частен случай, твоят мозък е набарал идеята за псевдо етичност и морал и се крие зад нея. Не му вярвай на съзнанието ти, то е само куклата на конци. Трябва да преговаряш с кукловода, този който скрито дърпа конците, с него трябва да намериш начин да се спазарите да ти върне свободата на критическото мислене. Та този коварен кукловод се е скрил в подсъзнанието ти, което много ти усложнява задачката да го откриеш как те манипулира.

Обикновено се ходи на психолог, с цел да се открие психическата травма, която ти се е случила в миналото и заради която си станала фрустрирана личност. Също както се ходи на фризьорка за да ти подстриже косата, щото не се вижда сам човек отзад. Или както се ходи при зъболекар, щото и даже и ти да си зъболекар, ами не е удобно със система от огледала да си правиш сам пломба.

А ти що не се опиташ да анализираш заблудите на други жени от форума ?

Има тука една дето е на 15-я етаж близо до нейния богчо и една друга с 50% български генетичен материал, ама със еврейско самосъзнание. И двете са затънали до гуша в техните си заблуди от религиозен тип, ама те нападат теб че не ядеш месо. Поизучиги малко тези двечките с техните заблуди. Ти можеш да го направиш успешно, защото мозъкът ти не е лишеш напълно и цялостно от възможността да разсъждава критично. По отношение на техните заблуди, би трябвало да ти е ясно като бял ден че са в грешка. Що не пробваш да се позамислиш как ти би могла да им помогнеш на тях, те двечките да се отърват от техните заблуди. Все пак и те са мили животинки които ти много обичаш, само дето могат да пишат. Ми да, животни сме всички, само дето нашият мозък е по-сложно функциониращ.

Аз се надявам, че ако размишляваш много време върху заблудите на другите две дами, може пък да ти проблесне, просветне и да ракриеш сама механизма в изпадане в състояние на заблуденост на човешкия мозък. След което, евентуално да успееш ти самата да се освободиш от оковите на собствените ти заблуди. Мисля че си заслужава усилието.

преди 19 часа, Aumi написа:

Да, вярно е!
Ако се откажеш насила от консумацията на месо, можеш да получиш липси.
Но когато се откажеш първо в съзнанието си, липси не получаваш. По същата логика, има нации които никога не са консумирали месо, но не получават липси.

Не ми се вярва да е така. Според мен е въпрос на приспособеност на самия организъм. За много хора (поне 10-20%), спирането на месото не представлява никаква трудност.

Много е опасно, човек да пожелава нещо, което не може да постигне. Добре е че в повечето случаи са далеч от такива мисли.

преди 5 часа, Белгиеца написа:

„...

Защо не коментираш, дали са нормални тези които одират живи животните, а изкарваш болни тези които са против тези извращения?

...........................

A- A A+
carnism
Защо хората се хранят с месото на едни животни, а смятат това на други животни за гнусно. Разберете коя е невидимата идеология, която кара хората да ядат месо и гледайте чудесното видео на психоложката д-р Мелани Джой в края на тази статия.

Какво е карнизъм?

Карнизмът е абстрактна система от възгледи, т.е. идеология. Тя е идеологията, която кара голям брой хора да се хранят с определени животни.

Карнизмът на практика се явява невидимата система от вярвания, която е противоположна на веганизма; карн означава плът или на плътта, и –изъм показва, че става дума за система от възгледи. Повечето хора гледат на яденето на животни като даденост и свое право, а не като на избор; в „месоядните“ култури по света хората обикновено не се замислят защо намират консумирането на месото на определени животни за гнусно, а на други – за вкусно, нито пък защо изобщо се хранят с животни.

Карнизмът е насилствена система от възгледи, която създава социални и психологически защитни механизми при хората, които ядат месо. С други думи, карнизма е идеология, която кара състрадателни и човечни хора да взимат участие в нехуманна система и практики – дори и да не осъзнават, че го правят. Карнизмът съществува благодарение на по-широката идеология на видизма, която носи схващането, че хората са венец на природата и всички останали животни могат да служат за задоволяването на техните потребности и експлоатацията им е оправдана.

Защо самите хора, които се хранят с животни не се наричат карнисти?

Една от причините е, че идеологиите обикновено се разглеждат като такива, само ако са различни от общоприетата и доминираща идеология – смятана за норма, а не за идеология.

Карнизмът е доминиращата идеология в нашето общество – толкова широко разпространена, че се смята за инстинктивно чувство, за „човешка природа“ и „нещата, каквито са“, а не за набор от широко разпространени възгледи. Проблемът е, че карнизма е насилствена, експлоататорска идеология, организирана около интензивното, екстензивно и ненужно насилие и експлоатация над животни. Дори производството на т.нар. хуманно-отглеждано или био месо (и други животински продукти), които са нищожен процент от карнистката храна, произвеждана в момента, използва животни и ги убива с бруталност.

Принципите на карнизма са противоположни на основните хуманистки принципи, които хората обикновено имат по отношение на други хора, но животните като съзнателни същества притежават същите основни нужди като хората. Така че карнизма, като всички останали насилствени, експлоататорски идеологии, трябва да се скрие и загнезди като норма в съзнанието на хората, за да може те да я подкрепят.

Ако доминираща идеология в нашето общество беше веганизма, т.е. ако 90% от хората се хранеха само с растителна храна, те нямаше да се наричат вегани или вегетарианци. Това просто щеше да е нормата и нямаше да има някаква определена дума, с която да наричат себе си. Тогава тези 10%, които се хранят с животни и животинска храна щяха да измислят определена дума, например карнивористи или карнисти, с която да наричат себе си, като отклоняващи се от доминиращата норма.

words-actions

Защитните механизми на карнистите

Основният начин системи от възгледи като видизма и карнизма да се институционализират и превърнат в нормативни идеологии е инстинктивно да отключват защитни механизми едновременно на социално и психологическо ниво.

Карнистките защити скриват противоречията между ценности и поведение, позволявайки на хората да правят изключения за онова, което по принцип биха определили като неморално. Във всички култури има писани и неписани закони за защита на животните, а хората като цяло са състрадателни същества, които ги е грижа за всички животни. В едни култури обаче се смята за приемлива експлоатацията и убийството на едни определени (броещи се на пръсти) видове животни, докато насилието над други видове животни се наказва и е недопустимо.

Едни култури смятат за нормално да се консумира месо от прасета, в други това е недопустимо. Някои култури може да смятат за нормално да се експлоатират крави и за гнусно и недопустимо да се яде месо от кучета и котки, докато за други култури да е нормално да се ядат кучета, котки, змии или гущери, но да е непонятно и гнусно да се пие млякото на друг животински вид.

Основният механизъм на карнизма е отрицанието:

Ако отречем да има проблем на първо място, тогава няма за какво да се тревожим. Отричането на проблема се състои в липсата на видимост, а причината карнизма да не бъде видим в обществото е, че остава неназован: ако не го наречем с неговото истинско име (карнизъм, а не месоядство), не може да мислим за него или да го поставяме под въпрос.

Но не само идеологията остава невидима, такива остават и неговите жертви:

Милиардите животни, които остават затворени, забравени и несъществуващи за общественото съзнание; все по-деструктивните последици от капитализма и човешката дейност върху природата, в голяма степен заради промишленото животновъдство и всички индустрии с животни; експлоатираните и често с брутално нарушавани човешки права животновъди и работници в кланиците; както и обикновените граждани-потребители, които са подложени на рисковете от някои от най-опасните болести в индустриализирания свят и в същото време отдалечени и изключени (психологически и емоционално) от истината за своята диета, начин на живот и идеология, когато става въпрос за консумирането на животински продукти и последиците от него.

Другите методи за оправдание на карнизма са митовете за месото, яйцата и млякото и използването на трите Н-та:

Консумирането на животни е Нормално, Натурално (естествено) и Необходимо (на английски normal, natural, necessary). Те са институционализирани – те се подкрепят и прокарват от всички основни социални институции, от семейството до държавата – и не е изненада, че видизма и карнизма, като едни от най-старите форми на експлоатация и потисничество, са били използвани през всички исторически периоди като основа за оправдаването на други насилствени и потиснически идеологии (например робство, сексизъм и т.н.)

Друг защитен механизъм е изкривяването на перцепциите по отношение на месо/яйца/млечни продукти, така че хората да се чувстват комфортно с тяхното консумиране.

Научаваме се, например, да гледаме на животните в кланиците и фермите като на предмети (като нещо, а не някой; като свинско, а не прасе, като телешко, а не крава) и абстракции, които деперсонализират животното (прасето е прасе и всички прасета са еднакви) и до създаването на изкуствени категории в нашето съзнание, които ни карат да гледаме на различните видове по различен начин (телешкото е вкусно, кучешкото е гнусно; кравите са за мляко, а кучетата са наши приятели).

eating-meat-comes-from-an-invisible-belief-system-known-as-carnism

Всеяден, месояден, вегетарианец: неподходящи термини

Хищник, месояден, всеяден или растителнояден (или тревопасен) са термини, които се използват при животните, които не избират своята диета сами в природата. Тъй като хората имат разум и могат да избират своя начин на живот и диета, тези термини са неподходящи. Терминът „месояден“ човек е неподходящ и подвеждащ. Той защитава схващането, че да ядеш животни е естествено и нормално, един от най-често използваните и здраво налагани митове за оправдаване на карнизма.

„Omnivore“ и „carnivore“ се използват при животните, за да опишат инстинктивна диспозиция, която не е продукт на рационален и разумен избор.

Самият факт, че повечето хора ядат пилета, но не ядат кучета е показателен, че те избират да ядат месо по лични убеждения, а не инстинктивно.

„Вегетарианец“ също не е правилен термин, защото обикновено се използва, за да опише диета, изключваща месото, но може да приема карнистки продукти като яйца, мляко и др., а дори изцяло растителната вегетарианска диета може да не е обвързана с етично отношение към животните и да не отхвърля видизма в най-различните му проявления.

Така че хората, които заемат етична позиция срещу карнизма и експлоатацията на животни е желателно да спрат да наричат други хора месоядни, а да използват понятието карнисти и разбират значението му. Също така, да разберат разликата между веган и вегетарианец, тъй като в единия случай говорим за система от възгледи и идеи, а в другия за диета.

От карнизъм към веганизъм

На всички им е ясно, че веганството е както личен избор, така и система от възгледи.

Думата вегетарианец и вегетарианство имат дълга история, но обикновено се използват за обозначение на определена диета (разделяна между лакто-ово вегетарианство, стриктно вегетарианство, суровоядство, псевдо-вегетариански диети като пескатарианство или флекситарианство и т.н.).

Така заради разликата между етичното вегетарианство (да не се убиват животни за храна) и вегетарианството като диета (просто да не се яде месо), логично през ХХ век се появи нов термин – ВЕГАН, който да обозначи хората, които са строги вегетарианци по убеждения, свързани с правата на животните и отхвърлянето на идеологията, която защитава експлоатацията на животни и тяхното превръщане в стоки и продукти за консумация.

Веганството е идеология за свобода на животните, а веганите са антивидисти и антикарнисти – докато вегетарианството е диета, която може да бъде част от видисткия и карнистки светоглед. Доналд Уотсън, който въвежда термина „веган“ през 40-те, го определя като „политика против потисничеството“, а не просто диета, изключваща употребата на животински продукти.

Хората, които ядат месо и консумират продукти на животинските индустрии и дори онези, които взимат пряко участие в тези индустрии, също имат състрадание към определени животни, но етичните вегетарианци и веганите са тези, които поставят под въпрос избирателността на това към кои животни да се грижим и оставим на мира в естествената им среда и кои да станат жертви на системата, искаща месо, мляко, козина, кожа и пр.

Целта на веган движението не е просто да освободи животните, а да трансформира системата на карнизма и видизма.

Разбирането на философията защо хората консумират животни променя фокуса от индивидуално на системно равнище – поставянето под въпрос на системата, която оформя поведението на отделните хора. Яденето на животни не е просто индивидуален избор, а неизбежен краен резултат от налагането на дълбоко вкоренена в културата система от възгледи, която оправдава поробването на животни. Ако не разбираме карнизма като система, все едно се борим на сляпо с невидим враг. Когато накараме някого да спре да консумира животински продукти, ние не просто го караме да промени своите действия и навици, а искаме промяна в съзнанието. Затова освен да променяме света, превръщайки един по един карнистите във вегани, трябва да се опитаме и да трансформираме идеологията на карнизма във веганизъм; да поставим под въпрос цялата система на видизма, свързвайки свободата на животните със социалните проблеми на хората, екологичните проблеми и цялостната концепция за свобода и социална справедливост.

За повече информация вижте книгата „Защо обичаме кучета, ядем прасета и се обличаме с крави: Въведение в карнизма“ на американската психоложка д-р Мелани Джой и нейния сайт www.carnism.org

преди 1 час, Aumi написа:

...

Целта на веган движението не е просто да освободи животните, а да трансформира системата на карнизма и видизма.

...

Дотук с мирното неналагане на възгледи... Веганите атакуват! Ще освобождават животните и ще трансформират наред под вещото ръководство на психолшка-идеолошката драу хампф шнапс фюрер Мелен Джолан... Дръште се за дръшките Господа Карнивористи (дамите, да правят каквото знаят - тях не ги предупреждавам), щото вегадните, ще ни принудят да пасем само изпонаумрели зеленчуци, червенчуци и секфи други видове чуци, и ще ни карат да се сеем и покълваме наместо да се размножаваме по Закон Божи. Ми, не е добре Господа (дамите, отново да правят квото си щат - щот тях не ги предупреждавам)! Слет такава масирана атака на недоялите си, ще си по броим ребрата колко са им били лоши подлошките. Само ми е чудно, като се освободят животните, наравно с тях ли ще трябва да пасем или ще трябва да се поотдръпваме от пътя им, защото ще е въпрос на осъзнаване и морален избор да не ги подяждаме. Инак, понеже са свободни вече, те животните ще се самоуправляват. Не така обаче, седи въпроса с нас трансформираните. Нас като екс еретици и зли карнивисти... Нас ще ни водят, дотрансформирват, морализирват и настревляват, баталиони от млади, напети, осъзнати, морално самоизбрали се, неръкотворно засяти, непорочно покълнали и духновити фюрер вегаднисти. Позор господа (дамите, те вече си знаят)! Но за щастие, това не е края. Щом животните могат да са свободни, а карнистите трябва да бъдат преборени до трансформация. То моля, от днес от днес да ме броите за слободен лъф! За животно на свободна практика и за млекопитаещ бозайник. Или въобще, за каквото си искате ме бройте, но да е нещо дето суровояд-зеленистите няма да поучават и трансформират... Те така те..

преди 34 минути, borovaka написа:

104037928.jpg?w=740&h=1134.9693251533743

:D

Сигурно мирише на мърша...а ако я поноси час-два, ще почне да червясва.

Егати болния мозък е тоя дето я е съчинил тази пропаганда, този трябва да го лекуват задължително с най-яките лекарства при психиатрите.

п.п. това е относно последния пост от предната страница

Редактирано от Белгиеца (преглед на промените)

преди 9 часа, Белгиеца написа:

Егати болния мозък е тоя дето я е съчинил тази пропаганда, този трябва да го лекуват задължително с най-яките лекарства при психиатрите.

п.п. това е относно последния пост от предната страница

А ти сигурен ли си, че ти си нормалният?

Първо се информирай кой е Филип Уолън, какъв е , що е, с какво се занимава,  и тогава коментирай кой е нормален и кой не:

http://veganeasy.org/Phil-Wollen

http://www.kindnesstrust.com/about

http://www.kindnesstrust.com/

Нещо доста интересно!

.......................

В Израел, където има от пиле мляко, навлиза веганството

“Нанучка” е пример за засилваща се тенденция, превърнала финансовия център на Израел в рая на пристан на безмесната кухня. Около 400 заведения за хранене имат сертификат “Веган френдли” (”Подходящ за вегани”), включително “Домино’с пица” - първото подразделение от световната верига, предлагащо веганска пица със сирене, което не е от мляко.  “Имаме много и редовни клиенти”, казва вицепрезидентът по маркетинга Идо Фридман, като уточнява, че израелският клон на “Домино’с” е продал над половин милион вегански пици миналата година.

Веганството набра популярност с повишаването на осведомеността на хората за храните. Но в Израел бързото му разпространение, което надхвърля инициативи като “Безмесни понеделници”, може би е признак за нещо повече.

Веганите също като вегетарианците не ядат месо, но отбягват и храни с животински произход като яйцата, млечните продукти и меда. Тел Авив изпревари Берлин, Ню Йорк и Ченай (Индия) като водеща дестинация за пътуващи вегани в класацията на американския кулинарен уебсайт “Дейли мийл”. Уебсайтът приветства фалафела с вегански съставки, който може да се намери  на много места, и пише, че “Нанучка” е “свежа алтернатива на тежката месна източноевропейска кухня”.

Дори израелската армия започна да предлага вегански ястия в базите си, да осигурява на войниците вегани кубинки, които не са  от кожа, и барети, изработени без вълна.

.................

Вегетариански Тел Авив

За веганската и вегетарианската храна в Тел Авив можем да говорим отделно.

Смята се, че в града има най-много вегетарианци, ако може да се сравнява бройката им с тази в други градове в света.

http://m.profit.bg/news.php?id=152517

.............

С удоволствие бих посетила този град, но не заради религиозната индустрия, а защото е обявен за града с най-много вегетарианци в света!:salad:
Интересно как са го изчислили, при положение, че в Индия има толкова много вегетарианци?! :whist::

преди 28 минути, Aumi написа:

...

Не разбирам защо всеки не си яде каквото си иска. Аз не карам веганите да ядат месо, нека и те не ме карат да не ям месо. Свободен свят, всеки яде каквкто пожелае. Прав ли съм? 

преди 1 минута, ostavime написа:

Не разбирам защо всеки не си яде каквото си иска. Аз не карам веганите да ядат месо, нека и те не ме карат да не ям месо. Свободен свят, всеки яде каквкто пожелае. Прав ли съм? 

Разбира се, само че тук никой не кара другия да прави това което не желае, а само обсъждаме идеи!
Както и темата, която е поставена точно с тази цел.

преди 2 минути, ostavime написа:

Аз имам идея да не спирам да ям месо. Нали това не е проблем за вас, веганите и вегетарианците? 

Не, ти си свободен да правиш твоите лични избори!
Но веганите също имат правото да споделят своите виждания за света и за всичко случващо се в него.

Да, имат, но не и да го натрапват постоянно. Казваш, че си веган и толкова. Разбрахме го отдавна. Това малки като гейовете. Правят прайдове и т.н. Хетеросексуалните - не. Та и вие така, разни акции, меса по улиците, пържоли на витошка... е защо? Хубаво, разбрахме, че не искате месо. Ми не го яжте, ама не бийте тъпана при всяка възможност.

Sent from my NOKIA 3310 using Tapatalk

преди 18 минути, ostavime написа:

Да, имат, но не и да го натрапват постоянно. Казваш, че си веган и толкова. Разбрахме го отдавна.

Тогава затворете темата за Вегетарианството, за да не коментира никой.
Така няма да ви се струва, че някой насилствено ви натрапва своите виждания за добро и зло, за правилно и неправилно, за морално и аморално.

преди 1 час, Aumi написа:

Тогава затворете темата за Вегетарианството, за да не коментира никой.
Така няма да ви се струва, че някой насилствено ви натрапва своите виждания за добро и зло, за правилно и неправилно, за морално и аморално.

Ами не си права ... Няма смисъл да се затваря темата цялостно, проблема е какво се обсъжда.
99% процента от темите за веганство и т.н. са виж колко е вредно место - може да хванеш рак или горките животни. Ами обсъждайте примерно хранителните стойности и качества на нещо, начини на приготвяне и т.н. + някакви научни данни за храните - Това не е ли дискусия по темата?

преди 6 часа, borovaka написа:

Ами не си права ... Няма смисъл да се затваря темата цялостно, проблема е какво се обсъжда.
99% процента от темите за веганство и т.н. са виж колко е вредно место - може да хванеш рак или горките животни. Ами обсъждайте примерно хранителните стойности и качества на нещо, начини на приготвяне и т.н. + някакви научни данни за храните - Това не е ли дискусия по темата?

Темата е за обсъждане на Вегетарианството. Ако желаете, можете да отворите друга тема за ползите от месоядството.
Защото дори и да публикуваме нещо за ползите от растителната храна, това пак няма да ви хареса.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.