Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 16 часа, badsector написа:

Когато вегетарианец чува научни факти :

http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/ajDj5dq_460sv.mp4

И какви си мислиш, че са научните доводи против вегетарианството или веганството? Писна ми всеки втори тука да говори за наука, като съм сигурен, че нивото им на разбиране е по-ниско от необходимото в средното образование.
Чакам.

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 286,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 3 часа, izen написа:

Аз споделям своето мнение, един възприема, друг не!  Какъв ви е проблема? 

Проблемът е че сектите ви са опасни, ако ви оставим без разобличителен отпор, ще намерите нови рибета последователи.

Нз хора ама нито един нормален веган не съм виждал при това съм живял в чужбина, където имаше доста вегани около мен. Значи има  нещо свързано с веганството и менталносттта.

Някак си гадни и странни са като характер.

преди 13 минути, Белгиеца написа:

Проблемът е че сектите ви са опасни, ако ви оставим без разобличителен отпор, ще намерите нови рибета последователи.

Сега те разбрах, ти си спасител на света! Защо не каза отначало какви са подбудите ти, че останалите да се скрием и остане само твоята проповед за човека като свръххищник.

Диктат ли налагаш?

Излязъл си от комунизма, но комунизмът не е излязъл от теб.

Редактирано от izen (преглед на промените)

Ами диктат, няма такова нещо, аз си практикувам българския език, за да не го забравя понеже съм на 2000 км от София.

Все някой трябва да ви каже истината за психическите ви проблеми, диагноза да ви постави с линкове. Та като се информира тука някой отговорен татко за анорексиите, орторексииите, психозите и неврозите и разните му делюзии, после дъщеря му като почне да рови в чинията и да се опитва да не си изяде мръвката, да тропне с юмрук по масата че вегетарианка няма намерение да си отглежда на негови разноски. Или ще става човек или да лови гората и пасе трева.

преди 42 минути, Белгиеца написа:

Ами диктат, няма такова нещо, аз си практикувам българския език, за да не го забравя понеже съм на 2000 км от София.

Все някой трябва да ви каже истината за психическите ви проблеми, диагноза да ви постави с линкове. Та като се информира тука някой отговорен татко за анорексиите, орторексииите, психозите и неврозите и разните му делюзии, после дъщеря му като почне да рови в чинията и да се опитва да не си изяде мръвката, да тропне с юмрук по масата че вегетарианка няма намерение да си отглежда на негови разноски. Или ще става човек или да лови гората и пасе трева.

Значи не зачиташ правото на свободна воля на твоето дете, и то е длъжно да яде това което ти ядеш, да вярва в това, в което ти вярваш, да подкрепя партията която ти подкрепяш, и да е фен на футболният отбор на който ти си фен...иначе да хваща гората!

преди 14 часа, Aumi написа:

изследванията ми са отлични.

Ако не приемаш добавки, само засега и симптомите на дефицит са неизбежни.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Или ще става човек или да лови гората и пасе трева.

Забравих да ти кажа.

Имаш много поздрави от Капитан Планета, Батман, Човека Паяк, Брус Уилис, един дето "каляваше стоманата" (ма, не е от ромите). А, и от Тимур, ама нямал вече команда.

преди 21 минути, Гемето написа:

Ако не приемаш добавки, само засега и симптомите на дефицит са неизбежни.

Благодаря за загрижеността, но бащата на Веганството, е доживял до 95 годишна възраст. Така че, не е толкова страшно...
https://utroruse.com/article/278276/

преди 18 минути, Aumi написа:

Благодаря за загрижеността, но бащата на Веганството, е доживял до 95 годишна възраст. Така че, не е толкова страшно...

това малко като за веган повечето  сa безсмъртни и скачат по 4 метра във въздуха.

Нищо че като ги гледам от страни нямат сили крачки да правят.

преди 11 часа, Aumi написа:

Ни най-малко не ме вълнува какво си мислите...важно е аз как се чувствам!;)

Не ти ли минава през главицата, че не си сама на тази планета?

преди 38 минути, Aumi написа:

Така че, не е толкова страшно...

За някой може да се окаже много страшно- веганството.

Лека вечер!

преди 2 часа, Aumi написа:

100 годишни пушачи също има не едни, не е там въпросът. Значи е замествал, а и под симптоми нямам предвид внезапно настъпило животозастрашаващо състояние изискващо реанимация.

преди 8 часа, Yvan Sergeev написа:

това малко като за веган повечето  сa безсмъртни и скачат по 4 метра във въздуха.

Нищо че като ги гледам от страни нямат сили крачки да правят.

Имаш много грешна представа за веганите.

Я виж този бегач на свръхдълги разстояния. Ти дали ще можеш да издържиш колкото него?:

"Почти двайсет години Скот Юрек е сред водещите имена в жестокия свят на бягането на свръхдълги разстояния. През 1999 г. никому неизвестният Юрек става пръв на „Западните щати“ – състезание на 160 км в Сиера Невада, Калифорния. И го печели седем пъти подред, при това с рекордни резултати. Освен това той побеждава два пъти в състезанието „Бадуотър“ на 217 км, а неотдавна постави национален рекорд, като пробяга шест и половина маратонски дължини за 24 часа.

Скот Юрек е един от елитните бегачи, които отиват в Мексико, за да се състезават с индианците тараумара – това събитие е описано в бестселъра „Родени да тичат“. Постиженията му са наистина изключителни, но още по-впечатляващото е, че докато покорява спортните върхове, той се храни само с растителна храна.

В „Яж и тичай“ Скот Юрек говори за живота и кариерата си на елитен спортист и веган и вдъхновява всички бегачи – от начинаещи до звезди. Детството в Средния запад, ловът и риболовът, готвенето на месо и картофи за семейството, първите опити в бягането (Скот мразел да тича) и бавното преминаване към бягане на свръхдълги разстояния и веганство, състезанията по цял свят, рекордите – разказът на Скот разкрива как става каляването на желязната воля и разбива стереотипите относно храната, която осигурява оптимални постижения на спортистите."

http://www.vakon-bg.com/yaj-i-tichai.html

преди 6 часа, Гемето написа:

100 годишни пушачи също има не едни, не е там въпросът. Значи е замествал, а и под симптоми нямам предвид внезапно настъпило животозастрашаващо състояние изискващо реанимация.

Е, щом няма нищо животозастрашаващо - няма проблем! ;)

преди 2 часа, Aumi написа:

В „Яж и тичай“ Скот Юрек говори за живота и кариерата си на елитен спортист и веган и вдъхновява всички бегачи – от начинаещи до звезди.

специално тея анаболяци не ми ги хвали какви са тея 300 километра<  у тях на закрити врати си омахва по неколко чинии свинско и после продава книги за веганство на баламите.  първия олимпиец  от който е зародил олимпийския спорт  или там каквото е  е пробягал 40 километра и е умрял.  и в негова чест се правят олимпийските игри  и се носи огъня.да не забравяме за допингара американ  колоездач Л  Армстронг 

преди 27 минути, Yvan Sergeev написа:

специално тея анаболяци не ми ги хвали какви са тея 300 километра<  у тях на закрити врати си омахва по неколко чинии свинско и после продава книги за веганство на баламите.  първия олимпиец  от който е зародил олимпийския спорт  или там каквото е  е пробягал 40 километра и е умрял.  и в негова чест се правят олимпийските игри  и се носи огъня.да не забравяме за допингара американ  колоездач Л  Армстронг 

И този ли лъже? И защо да лъжат?:lol6:

tumblr_nqtc799QJB1tuy8zto3_1280-300x258.

Карл Люис - обявен за атлет №1 на 20-ти век.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 18 минути, Aumi написа:

И този ли лъже? И защо да лъжат?:lol6:

tumblr_nqtc799QJB1tuy8zto3_1280-300x258.

Карл Люис - обявен за атлет №1 на 20-ти век.

.... много заблудени вегани яжте месо малко да ви дойде акъла

без допинг

%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0

със допинг

660_db4f4fa444b6d4a9d7ace7eb8c1dfd5a.jpg

преди 4 часа, Aumi написа:

Е, щом няма нищо животозастрашаващо - няма проблем!

Ок, щом анемия, парестезии, бледост, мускулна слабост и когнитивни дефицити не са проблем - браво. В крайна сметка важното е, че от тях не се умира, нали така.

Ситуацията с Карл Люис не е точно така. Веган е от 1990г., когато вече е попреминал най-силните си години. 16 от 22-та му златни медала са преди това. За спортист от такъв ранг се грижи екип от професионалисти, които не се занимават с псевдонаука, така че едва ли са го оставили без необходимите добавки за превръщане на диетата му в пълноценна.

преди 9 минути, Гемето написа:

Ок, щом анемия, парестезии, бледост, мускулна слабост и когнитивни дефицити не са проблем - браво. .

И какво точно те кара да мислиш, че тези състояния и вегетарианството имат каузална връзка?

Каузална връзка не с вегетарианството, а с веганствотo и то при тези, които не приемат добавки. Веганската диета е по-бедна на калций, цинк, витамин Д, което не чак такъв проблем, но е дефицитна на витамин Б12, който е нужен за синтеза на ДНК, откъдето идва анемията и на протеина милеин, с който са обвити нервите и чиято функция е по-бързо предаване на сигнала. Иначе той се произвежда от бактерии, но те се намират в дебелото черво, докато усвояването става в тънкото. Хората нямаме практика да си похапваме от собствените отпадъци, както правят тревопасните.

Редактирано от Гемето (преглед на промените)

преди 10 минути, Гемето написа:

Каузална връзка не с вегетарианството, а с веганствотo и то при тези, които не приемат добавки. Веганската диета е по-бедна на калций, цинк, витамин Д, което не чак такъв проблем, но е дефицитна на витамин Б12, който е нужен за синтеза на ДНК, откъдето идва анемията и на протеина милеин, с който са обвити нервите и чиято функция е по-бързо предаване на сигнала. Иначе той се произвежда от бактерии, но те се намират в дебелото черво, докато усвояването става в тънкото. Хората нямаме практика да си похапваме от собствените отпадъци, както правят тревопасните.

Неправилното хранене, при спазване на вегански хранителен режим води до дефицит на споменатите микронутриенти. Инак калцият, например, може да се набави от растителни източници - бадеми, тахан(сусам), нахут, различни видове фасул(с особено внимание към т.нар. kidney bean), различни зеленчуци. Някои зеленчуци, например спанак, съдържат инхибитори инхибитори на калция и цинка. В действителност няма да се усвоят толкова mg, колкото пише, че съдържат, но това далеч не важи за всичките им източници. Забележи, че 100g бадеми съдържат 26% от дневния препоръчителен прием на калций - двойно повече от същият грамаж  в прясно мляко.

За витамин B12 имаше сведения, че се съдържа в спирулината, но се оказа, че е само химичен еквивалент, който не е физиологически активен. Тук е редно да се подчертае, и то много дебело, че добавка витамин B12 е задължителна за всички вегани. Но това е единственото изключение. 

Както виждаш, проблемите лесно се преодоляват.

преди 16 минути, ftpkid написа:

Както виждаш, проблемите лесно се преодоляват.

Въпросът, който някак си изниква, е защо да се стига до тях...

преди 2 часа, flare написа:

Въпросът, който някак си изниква, е защо да се стига до тях...

Кое му е трудното на този въпрос?

Не знам, но ако някой иска да прави нещо, което по дефиниция води до проблем, с който трябва после да се справя, трябва да има сериозна обосновка.

току-що, flare написа:

Не знам, но ако някой иска да прави нещо, което по дефиниция води до проблем, с който трябва после да се справя, трябва да има сериозна обосновка.

Първо - не виждам реално да води до проблем. Виждам разнообразно хранене - бобови култури, ядки, различни зеленчуци и пр. Ако на някого му е проблем разнообразното хранене, не знам какво му е сериозната обосновка.
Второ - дори да предположим, че проблеми съществуват, аз по-сериозна обосновка от това да се опитваш да не причиняваш масово страдание трудно мога да намеря.

преди 26 минути, ftpkid написа:

Първо - не виждам реално да води до проблем. Виждам разнообразно хранене - бобови култури, ядки, различни зеленчуци и пр. Ако на някого му е проблем разнообразното хранене, не знам какво му е сериозната обосновка.
Второ - дори да предположим, че проблеми съществуват, аз по-сериозна обосновка от това да се опитваш да не причиняваш масово страдание трудно мога да намеря.

"Разнообразно хранене" е интересен начин да опишеш веганството, което изключва огромна част от възможните храни.

Ми както по рано писах, ти какво си мислиш, че ще стане с милите домашни животни ако спрем да ги ядем? Ще си живеят волно по изобилните (дори сега, па какво остава като притрябват още засяти площи да компенсират месото) пасища из света? Или да те питам направо що реши, че контролираното размножаване и убиване е по-голямо насилие от тоталния геноцид? От биологична гледна точка, домашните животни са далеч по-успешен вид да кажем от тия. Всъщност те имат гарантирано оцеляване като вид докато и ние имаме нужда от тях. И това е далеч по-научна обосновка, от съмнително(заради горното) моралната, която ползвате.

P.P. ако се зачетеш в определенията, отношенията ни с домашните животни(и растения) са симбиоза, не паразитизъм.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.