Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 9 минути, Белгиеца написа:

Няма нищо разумно във вегетарианската религия. Тя е съградена на основата на заблуди. Пък и ти нямаш монопол върху етиката. Аз си имам по-добра от твоята етика. Па и лекции по етика съм слушал в СУ-то, мани мани ...

Единственото в цялата схема, дето е лишено от разум са думите ти. Не ме цитирай и не ми отговаряй повече, понеже колкото и да продължаваш да водиш разговора по селяшкия си и непристоен начин, аз все още те търпя и не проявявам досадното ти поведение. Или се махни от темата, или кажи нещо смислено, или не ми отговаряй.

П.П. Поне да беше оригинален или нещо такова, това с "вегетарианската религия", по липса на оригиналност, го повтори 100 пъти. Няма дори да коментирам колко е малоумно това словосъчетание само по себе си...

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 286,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 11 часа, darkterminal написа:

А това, което има най-голямо значение е, че съвременните етични и морални норми, не само не осъждат, но и налагат за нормално да се яде животинска плът! Ще рече, ти не си приел морално вярното решение...

П.П. Това не е упрек, присъда или по какъвто и да е начин заклеймяване на теб, на личните ти ценности, на разбиранията ти. Това просто е факт базиран на текущата реалност.

Уважаеми, Дарки!
Дай да видим какво искате да прикриете под толкова много нищонеказващи интелигентно представени изречения.

Да, факт е, че реалността е такава!
Но, означава ли това, че ние, като разумни индивиди, трябва да приемаме всички факти като нормални и правилни?
Да, факт е, че от най-древни времена до днес, убийството, насилието и проливането на кръв, е прието като нещо нормално в някои общества.
Но това, че едни хора, пък макар и по-голяма част от обществото приемат проливането на кръв, като нещо естествено, дали това го прави наистина такова?

Още от най-древни времена традициите са свързани с проливане на кръв и  жертвоприношения в името на боговете и невидимите сили. Но е парадоксално, интелигентно разсъждаващият човек днес, да продължава да подкрепя култа към насилието и кръвта. Това че обществата са легитимирали насилието и убийството на животни, не прави нито насилието нито убийството по презумпция морален акт. Това не означава в никакъв случай, че трябва да приемем този двоен стандарт като нормалност.
Убийството  и насилието са си убийство и насилие, без значение какъв се явява обектът на този акт.
Не е ли двоен стандарт да защитаваме бездомни кучета и котки, а същевременно да убиваме и насилваме други животни, използвайки тяхната плът за храна, а кожите им за облекло?! Ако е морално да се одират живи норки за кожени палта, защо да е неморално да се одират и живи кучета или котки?

Ние нямаме намерение да ви променим насила, защото знаем, че човешкото съзнание, особено масовите заблуди най-трудно подлежат на промяна.
Но вие просто можете да признаете, че сте станали зависими от месото като храна, защото то наистина е един наркотик като всички останали наркотици, но не и да търсите нелогични аргументи с които  да се опитвате да оправдавате насилието, защото няма нито един разумен аргумент , който може да го оправдае.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

на 9/25/2016 в 5:40, Aumi написа:

Една част от хората се отказват по здравословни причини. Но по-голяма част се отказват поради морално-етични причини, не толкова по религиозни. Просто осъзнават, че хранейки се с месо, са съучастници в убиването на невинни животни за храна по най-бруталния начин.

Аз също забелязвам във ФБ, че има доста агресивни вегани.
Агресивното налагане на каквато и да е идеология, е насилие.
Всеки сам трябва да избере пътя по който да върви и е свободен да споделя своите идеи и да ги защитава, но същевременно е нужно да се дава правото на другите сами да правят своите избори.

Напълно съм съгласна с теб.

Спокойно хора вече изобретиха технология за създаване на месо от (стволови клетки, което няма същия вкус като истинското засега) и така НИЕ МЕСОЯДНИТЕ ЩЕ МОЖЕМ ДА ЯДЕМ МЕСО БЕЗ ДА УБИВАМЕ ЖИВОТНИ. КАКВО ЩЕ ОТГОВОРИТЕ НА ТОВА?

------ TRIGGERED VEGANS?

преди 58 минути, frozener написа:

Спокойно хора вече изобретиха технология за създаване на месо от (стволови клетки, което няма същия вкус като истинското засега) и така НИЕ МЕСОЯДНИТЕ ЩЕ МОЖЕМ ДА ЯДЕМ МЕСО БЕЗ ДА УБИВАМЕ ЖИВОТНИ. КАКВО ЩЕ ОТГОВОРИТЕ НА ТОВА?

------ TRIGGERED VEGANS?

Може би това е бъдещето. Хора които не могат да си представят да живеят без вкуса на месото, ще могат да ядат изкуствено месо или заместители на саламите и хамбургерите. И днес има такива веган варианти. Но за в бъдеще учените ще имат за цел да създават технологии, чрез които ще се произвежда продукт близък по вкусови качества до месото.

Не забравяйте, че едно бебе за малко щеше да умре заради ненормални веган родители, които са умни и интелигентни на тема хранене. Така че моля без обиди към месоядните. Не може една група хора да съдят и определят живота на останалите. Като не искате да се убиват животни тогава развийте евтина и изпитана технология, която ще поддържа организма на човека, защото аз не виждам яденето на качествена дори да е веганска за евтина. В супермаркета едно пакетче бадеми за 3-4 лева от тези, които са уж био но все пак никаква връзка нямат с естествените а отглеждането на лешници и бадеми да не би да е лесно за всеки? Абе явно вие не влагате мисъл. И за какво да си веган като зеленчуците и плодовете които купувает също са пръскани с препарати и са изкуствени, обаче никой не казва нищо по този въпрос? Щом е така значи това искат хората. Това е като с Виртуалната реалност която сега е на мода и бързо навлезе дари в България обаче за едно супер евтино изследване за SIBO, което го откриха също наскоро е набично в само в две държави и никой не го интересува за това Тоест искам да кажа, че хората се интересуват от глупости и само когато стане беля почват да се интересуват от важните неща.

По отношение на веганството - ами ако всички спрат да ядат месо никой няма да отглежда животни следователно популацията им драстично ще се промени и ще афектира дори растителността.

преди 24 минути, Aumi написа:

Може би това е бъдещето. Хора които не могат да си представят да живеят без вкуса на месото, ще могат да ядат изкуствено месо или заместители на саламите и хамбургерите. И днес има такива веган варианти. Но за в бъдеще учените ще имат за цел да създават технологии, чрез които ще се произвежда продукт близък по вкусови качества до месото.

Защо ли си мисля, че дори да се намери начин за месоядните да не убиват и нараняват животни веганите отново ще измислят нещо за недоволстване? Ако стане така значи ще се окаже, че веганите ще са по-гадни от месоядните понеже месоядните ще са решили проблема с убиването на животни.

преди 18 минути, frozener написа:

Не забравяйте, че едно бебе за малко щеше да умре заради ненормални веган родители, които са умни и интелигентни на тема хранене. Така че моля без обиди към месоядните. Не може една група хора да съдят и определят живота на останалите. Като не искате да се убиват животни тогава развийте евтина и изпитана технология, която ще поддържа организма на човека, защото аз не виждам яденето на качествена дори да е веганска за евтина. В супермаркета едно пакетче бадеми за 3-4 лева от тези, които са уж био но все пак никаква връзка нямат с естествените а отглеждането на лешници и бадеми да не би да е лесно за всеки? Абе явно вие не влагате мисъл. И за какво да си веган като зеленчуците и плодовете които купувает също са пръскани с препарати и са изкуствени, обаче никой не казва нищо по този въпрос? Щом е така значи това искат хората. Това е като с Виртуалната реалност която сега е на мода и бързо навлезе дари в България обаче за едно супер евтино изследване за SIBO, което го откриха също наскоро е набично в само в две държави и никой не го интересува за това Тоест искам да кажа, че хората се интересуват от глупости и само когато стане беля почват да се интересуват от важните неща.

По отношение на веганството - ами ако всички спрат да ядат месо никой няма да отглежда животни следователно популацията им драстично ще се промени и ще афектира дори растителността.

Защо ли си мисля, че дори да се намери начин за месоядните да не убиват и нараняват животни веганите отново ще измислят нещо за недоволстване? Ако стане така значи ще се окаже, че веганите ще са по-гадни от месоядните понеже месоядните ще са решили проблема с убиването на животни.

Ако всички са вегани, тогава веганите няма да са нещо различно от всички останали.
Тогава няма да ви се струва, че някой недоволства.
Веганите просто ви показват реалността такава каквато е.

Това че от цял свят са показали едно недохранено дете, чиито родители са вегани, не означава, че всички вегани са болни. В света е пълно с недохранени и болни деца, които не са вегани.

Познавам много едногодишни деца, които не са опитвали месо поради простата причина, че ги кърмят и хранят с плодови и зеленчукови пюрета. И нито едно от тях не вегетира, защото не е яло месо. Така че това е поредната манипулация на медиите.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 9 минути, Aumi написа:

Ако всички са вегани, тогава веганите няма да са нещо различно от всички останали.
Тогава няма да ви се струва, че някой недоволства.
Веганите просто ви показват реалността такава каквато е.

Това че от цял свят са показали едно недохранено дете, чиито родители са вегани, не означава, че всички вегани са болни. В света е пълно с недохранени и болни деца, които не са вегани.

Познавам много едногодишни деца, които не са опитвали месо поради простата причина, че ги кърмят и хранят с плодови и зеленчукови пюрета. И нито едно от тях не вегетира, защото не е яло месо. Така че това е поредната манипулация на медиите.

Глупости! Я питай по групите за гастрит, херния или SIBO дали могат да са вегани. Веганите с такива проблеми са в доста неизгодна позиция. Веганите също са манипулирани от медията. Те не са наясно с рисковете в храненето, защото нека сме откровени - днес изключително много хора са получавали или получават заболявания натравяния по храносмилателната система заради манипулация на медията за здравословно хранене и некачествена храна.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

преди 22 минути, frozener написа:

Глупости! Я питай по групите за гастрит, херния или SIBO дали могат да са вегани. Веганите с такива проблеми са в доста неизгодна позиция. Веганите също са манипулирани от медията. Те не са наясно с рисковете в храненето, защото нека сме откровени - днес изключително много хора са получавали или получават заболявания натравяния по храносмилателната система заради манипулация на медията за здравословно хранене и некачествена храна.

Това което казваш, е абсолютна глупост.

Както казахме по-горе в темата, веганите се хранят много по-здравословно и разнообразно от невеганите. Те са по наясно с храните и техните качества и свойства, така че няма как да получат заболяванията за които говориш. Особено пък някакви натравяния.
С растителна и добре балансирана храна, приготвена по здравословен начин, човек само може да си подобри здравословното състояние. Повечето съвременни болести са следствие с храненето с много нездравословни храни. Няма как да сравняваш храненето на един веган, с храненето на всеядния човек, който пълни стомаха си с всевъзможни боклуци на месната промишленост, с много преработени въглехидрати и мазнини.

преди 21 часа, ftpkid написа:

Или се махни от темата, или кажи нещо смислено, или не ми отговаряй.

Махнете се вие от вегетарианската секта, защото сте вредни за обществото с вашата религия.

преди 14 часа, Aumi написа:

Но вие просто можете да признаете, че сте станали зависими от месото като храна, защото то наистина е един наркотик като всички останали наркотици, но не и да търсите нелогични аргументи с които  да се опитвате да оправдавате насилието, защото няма нито един разумен аргумент , който може да го оправдае.

Ауууу това за наркотика е много годино. Искаме си наркотика бе ей тревопасните, ясно ли ви е ?

А иначе, всяко куче и котка предлагам да бъде боцнато с една доза Нембутал и да му спрат мъките.

на 1.10.2016 г. в 18:57, izen написа:

Доказано е, че най-близко до човека като физиология и интелект са цитираните от теб шимпанзета, а те в мнозинството си са вегетарианци. Как според теб се е развил техният мозък? С тази примитивна теория не доказваш нищо, така, че не се изживявай като последна инстанция.

Ти, сериозно ли ? Шимпанзетата са вегитаринци. И, откога ? Предполагам, че в периодите, когато не успеят да хванат и да разкъсат на парчета някоя по- малка маймуна, както често правят.  След което да я изядат. Шимпамнзетата са всеядни и, често изключително брутални и жестоки. Както помежду си, така и с други животни. Абе, май наистина приличат на хората. В това отношение си прав.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 8 часа, Белгиеца написа:

Махнете се вие от вегетарианската секта, защото сте вредни за обществото с вашата религия.

С какво вегетарианците са вредни за обществото, и с какво ти си полезен за тази планета?

преди 8 часа, Aumi написа:

С какво вегетарианците са вредни за обществото, и с какво ти си полезен за тази планета?

Ти си единствената, която се опитва да убеди всички други, че не трябва да се яде месо и че вегетарианците са по-висши (не знам точно с какво) от всички други. Нали разбираш къде е разликата? Няколко пъти различни хора се опитваха да ти го кажат. И отново, дано да е за последно: Аз не те карам да ядеш месо. Моля те, не ме карай да не ям месо! 

Ето там е разликата. Ти се опитваш да ме накараш да не ям месо, аз не правя обратното. Там ви е сбъркана системата на всички вегани, вегетарианци и т.н. Опитвате се да се налагате над другите като ги убеждавате с някакви луди доводи, че месото и животинските продукти са вредни. 

преди 32 минути, Лин написа:

Из подлезите в София. Очаквайте и в други градове :whist:

1369274_579853255410818_965919069_o.jpg

Нищо чудно няма. Типична секта. Не по- малко агресивна от религиозните. Неприемащи възгледи и начин на живот, различен от техния. И способни да лъжат, манипулират факти и да тормозят психически (физически им е трудно) различните от тях, само за да им наложат изкривените си разбирания.

на 9/23/2016 в 23:32, Белгиеца написа:

Аз мисля че тези които се отказват от яденето на месо, го правят под въздействието на заблуди от религиозен тип.

Различно е, не могат всички да се слагат под един и същи знаменател :)

преди 15 минути, elisavetapankova написа:

Различно е, не могат всички да се слагат под един и същи знаменател :)

Могат, първо намираш НОК и след това- според коефициента.

преди 15 часа, Aumi написа:

Също както комунистите бяха лишили дядо ми от правото му на собственост над земеделската му земя ( цели 100 декара), така и вие вегетарианците си мечтаете да лишите всички жители от правото им да ядат месо. Ако можехте да се докопате до властта по някакъв начин, вие веднага ще наложите диктатура, както е направил Хитлер или Ленин.
Това дето се е самонарекло „Ислямска държава“, пък иска да ми реже кожата на патката и да забулва жените. И вие вегетарианците сте същите, като комунистите, като фашистите, като мюсюлманските фанатици. Парламентът гласува закон против бурките преди няколко дена. Може и срещу вас да изкарат закон, ако почнете много да надигате глас. В Гърция си имат закон забраняващ да навиваш човек да си сменя религията. Прозелитизъм му се вика на вашето деяние.

преди 6 часа, cybercop написа:

Нищо чудно няма. Типична секта. Не по- малко агресивна от религиозните. Неприемащи възгледи и начин на живот, различен от техния. И способни да лъжат, манипулират факти и да тормозят психически (физически им е трудно) различните от тях, само за да им наложат изкривените си разбирания.

Изгубена кауза. Много сме-силни сме ;) 

на October 7, 2016 в 21:04, Aumi написа:

Това което казваш, е абсолютна глупост.

Както казахме по-горе в темата, веганите се хранят много по-здравословно и разнообразно от невеганите. Те са по наясно с храните и техните качества и свойства, така че няма как да получат заболяванията за които говориш. Особено пък някакви натравяния.
С растителна и добре балансирана храна, приготвена по здравословен начин, човек само може да си подобри здравословното състояние. Повечето съвременни болести са следствие с храненето с много нездравословни храни. Няма как да сравняваш храненето на един веган, с храненето на всеядния човек, който пълни стомаха си с всевъзможни боклуци на месната промишленост, с много преработени въглехидрати и мазнини.

Тоест вие си отглеждате зеленчуците и плодовете? Съмнява ме. Повечето си ги купувате от супермаркета, където са пръскани с пестициди и други химикали. Очевидно ти говориш глупости защото не само месото е с вредни химикали обработено, но и зеленчуците и плодовете. Докажи ми противоположното. Също така не можеш да се измъкнеш с твърдението, че можеш да намериш чисти необработени плодове и зеленчуци защото е възможно да намериш и чисто необработено месо и млечни продукти.

преди 3 часа, Aumi написа:

14611021_451775134993198_599793768130111

Ти правиш ли нещо? Какво е то? Аз ще ти споделя аз какво се опитвам да направя. Да споделя истината за разликата между обучението в Западна Европа и България от личен опит, но въпреки това доста хора предпочитат да вярват на медиите и маркетинга който е едно украсяване и лъжа, за да привличат клиенти. Но все пак знам че и доста хора отиват там и като видят истината се връщат Естествено че за това никъде не се говори както в Скандинавия например не се съобщават престъпленията. А ти какво правиш?????

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Като гледам колко много хора се ловят на въдицата на Ауми и си въобразяват, че биха могли да разговарят по нормален начин с нея и приятелчетата й, та си викам че трябва да се въведе задължителен учебен предмет в средните училища, да ги учат децата да разпознават отклонения от нормалното психическо поведение. Защото делюзионните заблуди от религиозен тип, са точно за психотерапия при специалисти. Едно навременно изучаване на разновидностите на грешно мислене (водещо до заблуди), би могло да даде добри превантивни резултати. Защо само студенти по медицина и психология да знаят истината, че сме заобиколени от хора изпаднали в разни капани на жестоки заблуди ?

Когато аз бях ученик, по комунистическото време, в училище никой не ни е обяснявал какво всъщност е зависимостта от никотина и алкохола. В същото време вкъщи, при наличието на две пълни бурета с вино ( имахме лозе на село ), на мен ми сипваха по чашка винце на обяд например, че било червено като кръвта и било добро. На брат ми, който беше 5 години по-голям и на него са му сипвали по същия начин, да си пийне домашно винце, за „здраве“. Когато бях на 14 години, като го видях на какво свинче приличаше когато се напие братлето и реших че нямам никакво желание да се излагам като него и сам спрях да пия вино бира и каквото и да е съдържащо алкохол. Та имал съм късмет, че брат ми се е напивал яко, та ми се е изяснило на практика, до какво води алкохолът. При това без никой научно да ми е обяснявал че мозъкът изпада в зависимост от алкохол и никотин и после отърваването е трудна работа.
Значи моят брат пияницата, още на около 20-на години го уреждаха родителите ми да влиза да го лекували от лошото му поведение в пияно състояние. Да де, ама кой му сипваше чаши домашно винце ? Той умря само на 52 години, от прекаленото всекидневно наливане с алкохол.

Въпросът е, ако му е било обяснено на него, например на 13 годишна възраст, какво е алкохолната зависимост, при какви условия се лови ( развива) и най-вече колко ужасно трудно ще му бъде да се отърве от нея после, дали е щял да избере да тръгне по този път ?
Ако са го пратили на психоложка през пубертета да му разяснява превантивно тя, по какъв начин е безопасно да се прави на мъжкар и да има пак самочувствие, дали е щял да посяга към бутилките за да се напива ?

Все си мисля, че ако на едно дете му се обяснява истината за обкръжаващите го опасности от изпадане в зависимост от никотин, алкохол, религиозни заблуди, крайни екстремистки идеологии и др., то би имало добри шансове да не попадне в подобни капани. А вегетарианството е точно един от възможните капани, каквито са също и анорексията и орторексията и един голям куп други неврози и психози.

Обаче, всички родители едва ли имат акъл сами те да проумеят какви точно опасности грозят подрастващото поколение, та би трябвало в училище да им ги разясняват.

преди 15 часа, Лин написа:

Изгубена кауза. Много сме-силни сме ;) 

То, стига да ти тормозят децата по улиците или в училище. Както писах по- горе в темата, познавам човек, вживяващ се като веган, който обикаля по училищата да изнася проповеди. И, учителите го пускат, което за мен е недопустимо. Понякога психическото насилие, нанася по- големи поражение от физическото.

преди 1 минута, cybercop написа:

То стига да ти тормозят децата по улиците или в училище. Както писах по- горе в темата, познавам човек, вживяващ се като веган, който обикаля по училищата да изнася проповеди. И, учителите го пускат, което за мен е недопустимо. Понякога психическото насилие, нанася по- големи поражение от физическото.

Недопустимо е, разбира се. Утре кой знае какъв ще пуснат да им промива мозъците. Всички знаем, колко  слаба е детската психика и как в един момент може да се обърне срещу родителя и да зададе въпрос от типа на " ти защо ме караш да правя такива лоши неща"? Неща които са личен избор, нямат нужда от проповеди. 

преди 30 минути, Лин написа:

Неща които са личен избор, нямат нужда от проповеди. 

Така е. Има голяма разлика в това да отидеш на църква, поради някаква лична нужда и в това да те преследва по улиците откачалник с изцъклен поглед, който размахва религиозна книга/кърваво парче месо, и с пяна по устата да ти крещи заучени мантри и да ти внушава, колко си грешен и как трябва да влезеш в правия за него самия път.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.