Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

тея същите доктори дето ги цитираш

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 286,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 13 минути, Yvan Sergeev написа:

тея същите доктори дето ги цитираш

Тези, които определят себе си като по-висши същества, би трябвало. във всяко едно отношение да показват, че са по-висши и да не извършват действия, присъщи на низшите същества.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 3 часа, Aumi написа:
...Ще дойде времето, когато хората ще се срамуват и че са яли месо и никой няма да го прави, сигурен съм....

Така е. И ще се срамуваме, че сме произлезли от маймуните и ще ги обвиняваме тях, че са яли месо.

преди 2 часа, Aumi написа:

Кой определя кое същество е по-висше и кое по-низше?

Според веганите, определящо е развитието на нервната система.

на 19.05.2017 г. в 9:24, badsector написа:

Така е. И ще се срамуваме, че сме произлезли от маймуните и ще ги обвиняваме тях, че са яли месо.

Не ми е ясно защо винаги трябва да се сравняваме с животните и да търсим оправдания сравнявайки се с маймуните.

на 20.05.2017 г. в 9:29, Aumi написа:

Не ми е ясно защо винаги трябва да се сравняваме с животните и да търсим оправдания сравнявайки се с маймуните.

Не търся опрадвания, а изтъквам факти. Еволюцията не е толкова бърз процес, колкото им се иска на веганите.

• 2 седмици по-късно...

:eek:

• 4 седмици по-късно...
на 6/3/2017 в 22:33, haidukpikaso написа:

:eek:

:scared:

19554398_1241572279299408_95669784494054

• 4 седмици по-късно...
на 18.10.2016 г. в 8:44, frozener написа:

Опааа еми тогава защо лидерът ви Никола Донев твърди, че човекът не е баш всеяден понеже преди е ял само плодове и зеленчуци/растения? Също така щом сме всеядни тогава не разбирам какъв ви е проблема на вас веганите. Добре виж аз познавам повече вегани и по-малко вегетарианци, обаче вегетарианците се държат по-нормално и не са гадни като характер/отношение към хората като цяло (без значение какво ядат). Нали тук всички разбирате от психоанализи и психологии, тогава някой би ли ми отговорил защо е така? Лидерът ви също е някакъв комплексар и е гадняр. Писал съм му спокойно в началото с цел да обсъждаме темата и той избухна, почна остро да отговаря и също така тролира жестоко.

Нямам ни най-малка представа кой е Никола Донев, така че по никакъв повод не ми е какъвто и да е лидер. Второ, не съм веган(вегетарианец съм, ако има значение). А "проблем" нямаме, мисля, че причините от морална гледна точка за вегетарианство/веганство бяха отдавна обяснени. Остана да минат няколко години и да ги схванете, вие, месоядците. Ама там пък ние не знаем какъв ви е проблемът... 

• 1 месец по-късно...
преди 1 час, Aumi написа:

Най-голямото шествие в света в защита правата на животните!

Малко теория преди това:

Цитат

Какво означава да имаш право? Кой може да има права?

Важни, но рядко обсъждани въпроси. Да имаш право е свободата да (не) извършваш определени действия. Например, аз имам право на собственост върху моето колело. Това създава задължения в другите същества да не използват моето колело без моето изрично разрешение. Правата по естествен начин регулират ваимоотношенията между съществата, които ги имат. В този смисъл, носител на права може да бъде само това същество, което е рационално, самоосъзнато, има свободна воля, може да конструира план, да взима решения и да носи отговорност за тях. Също така, това същество трябва напълно да осъзнава концепциите за живот и частна собственост.

https://ekipbg.com/prava-na-jivotnite/

Ми купете им колела на тия животни де! Кво само говорите.

п.п. Хех,може ли баш Израел да не е лидер в неква простотия.

преди 11 минути, Зайо написа:

п.п. Хех,може ли баш Израел да не е лидер в неква простотия.

верно простотия,изклаха милиони хора в Близкия изток,само в Ирак 500 хиляди деца,вчера пак хвърляха хуманитарни бомби над Сирия!животните са им по мили от човешкия живот!!!

израел да  вземе 10-20 милиона бежанци от сирия след това да мисли за животиските права.

16-годишен вегетарианец зашемети света с уникалните си десерти и закуски

Ако сте един от противниците на веган кухнята, то със сигурност ще бъдете изумени от зашеметяващите сладкиши на едно 16-годишно момче. Талантливият тийнейджър, наречен Хосе, приготвя уникални многоцветни веган сладкиши, от които ще ви се прииска на вскяка цена да вкусите.

Хосе не използва никакви животински съставки, подобрители или вредни  оцветители, дори шоколад. Кулинарните веган изкушения са приготвени от пресни или замразени плодове като горски малини, къпини, боровинки, ягоди или банани, киви и ананас.

16-годишният сладкар заснема и споделя в профила си J o s e (@naturally.jo) своите творения и вече има над 360 000 последователи в Инстаграм. Под всяка снимка, Хосе описва необходимите продукти и начина на приготвяне, за да може всеки сам да си направи тези веган вкусотии. Ето и някои от пъстроцветните вегански смутита, кейкове и десерти.

vegan-colorful-food-arrangements-jose-na

vegan-colorful-food-arrangements-jose-navegan-colorful-food-arrangements-jose-na

http://jilo.bg/node/9087

на 9/10/2017 в 0:34, flare написа:

Малко теория преди това:

https://ekipbg.com/prava-na-jivotnite/

Няма смисъл... Според тях морал и етика са категории приложими към неразумни същества... А аргумента им е: - Те като са неразумни, хората са разумни... - и не осъзнават колко е неприложим...

Леонардо да Винчи: „Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.“

Алберт Айнщайн: „Нищо не ще подобри повече човешкото здраве и увеличи шансовете за съхраняване на живота на Земята, както възприемането на вегетарианството за начин на хранене.“

Никола Тесла: „Как да се осигури добра и изобилна храна за човечеството е въпрос от първостепенна важност днес. Принципно казано, срещу отглеждането на едър рогат добитък, като средство за осигуряване на храна, може с право да се възразява. Със сигурност е за предпочитане да се отглеждат зеленчуци и мисля, че в такъв случай вегетарианството е похвално отклонение от установената варварска практика. Това, че сме в състояние да преживяваме само на растителна храна и да вършим работата си дори по-добре, не е теория, а добре демонстриран факт. Много племена и народи, живеещи почти изключително на зеленчуци, са в по-добро физическо здраве и сила. Няма съмнение, че някои растителни храни, като овесената каша, са по-икономически изгодни от месото и го превъзхождат както при физическата, така и при умствената дейност.

Алберт Швайцер „Разумният човек трябва да застане срещу всички жестоки обичаи, независимо колко дълбоко вкоренени в традицията и доколко заобиколени от ореол са те. Когато имаме избор, трябва да избягваме да причиняваме страдания и болка в живота на друго, дори и най-низше същество. Ако не правим това, си навличаме вина, която нищо не оправдава.“

Имануел Кант:

„Жестокостта към животните е в противоречие с моралното задължение на човек към самия себе си, защото тя умъртвява в него чувството на съчувствие за техните страдания, и по този начин естествената склонност, която е много полезна за морала по отношение на другите човешки същества е отслабена.“

Питагор:
„Всичко, което човек причинява на животните се връща отново към него. Този, който пререже гърлото на крава с нож и остане глух за мученето й от страх; този, който може да заколи хладнокръвно крещящо яре и да изяде птицата, която сам е хранил – колко далеч е от престъплението?“

„Земята щедро предоставя изобилие от храна, за която не е нужно насилие – храна, свободна от убийства и кръв.“

„Докато хората колят животни, те ще се убиват един друг. Наистина, този който сее семето на убийство и болка, не може да пожъне радост и любов.“

„Как можем с месо и кръв на твари и нам подобни алчното си тяло да гоим и с убийство на други живи създания да подкрепяме живота си? Не е ли срам за нас, окръжените щедро с даровете на благодатната земя страстно, с жестоки зъби да късаме раздрани трупове като люти диви зверове? …Човек, който, слушайки жалкия предсмъртен рев, коли невинно теле, който убива агнето, ревящо като дете, който птицата небесна бие за забава или за да яде, той не трудно ще се реши и човек да погуби. На този жесток обичай само човекоядството прилича.“

http://www.bvu.bg/meat

Какво ти казах... Шест минути по-късно, отговор със дебнене от нисък старт. Без аргументация, без собствен идея, без дори да знае, че to quoque не е начин на аргументация, а вид логическа заблуда...

преди 8 минути, darkterminal написа:

Какво ти казах... Шест минути по-късно, отговор със дебнене от нисък старт. Без аргументация, без собствен идея, без дори да знае, че to quoque не е начин на аргументация, а вид логическа заблуда...

Едва ли би приел моите аргументи, затова ти цитирах аргументи на известни личности. Така че, ако искаш да обориш техните аргументи, моля...микрофонът е твой!

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Две минути по-късно, ново tu quoque...

П.П. Понеже си ми симпатична, ще ти подскажа - мини цитатите, не са аргументи...

П.П.П. Това, че не приемам твоите аргументи, не означава, че по някакъв начин омаловажавам избора ти, нито се стремя да го изменям... Това си е твоят избор и ти ще си го живееш, така както искаш. Това за което пледирам, е да не се опитваш да ме караш, аз да променям своя избор...

преди 20 минути, darkterminal написа:

Това за което пледирам, е да не се опитваш да ме караш, аз да променям своя избор...

О, не, никой не може да накара друг да промени избора си. Тук просто споделяме мнения и позиции.

Аз само мога да изкажа своето мнение и позиция, че моят избор е да не нарушавам правото на съществуване на другите същества. Били те съзнателни или безсъзнателни, разумни или неразумни. Също така, моят избор е да не вредя на други същества, които нямат право на избор.

https://ivu.org/history/davinci/hurwitz.html

https://ivu.org/history/northam20a/einstein.html

Общо взето детайлите около да Винчи са мътни. Вярва се, че не е ял месо, заради писмо, разменено между други двама, които явно са го познавали. А цитата по-горе е взет от книгата на някакъв руснак, която между другото се води „фикшънъл“. Тоест да Винчи никога не е казвал, че не яде месо, камо ли че всички ще спрат да го ядат.

Айнщайн пък е станал веган в края на живота си – година преди да умре..На седемдесе и кусур години...
– "I have always eaten animal flesh with a somewhat guilty conscience." .

За останалите не ми се чете, но предполагам и те са: или фалшиви, или силно преувеличени.
Да не говорим, че не са познавали човешкия организъм и да говорят за това, е все едно холивудските звезди да говорят за политика. И на тях много хора им вярват.

Отворен съм към идеи. Не съм нито за, нито съм против веганството. Но подобни манипулативни цитати... какво за тях... не знам...

преди 14 минути, bornofash написа:

Отворен съм към идеи. Не съм нито за, нито съм против веганството. Но подобни манипулативни цитати... какво за тях... не знам...

Не мога да твърдя със сигурност кой колко е ял, кога е ял и кога се е отказал от месото. Но е факт, че тези хора са подкрепяли идеята за вегетарианството и са осъзнавали, че е нечовешко, неетично и неморално, да се избиват животни за храна.

Според мен е простимо да се убива за храна, само и единствено за оцеляване, ако човек няма какво друго да яде.

П. П. Не задължавам никого да приема моите идеи или да се съгласява с тях.

преди 31 минути, Aumi написа:

О, не, никой не може да накара друг да промени избора си. Тук просто споделяме мнения и позиции.

Аз само мога да изкажа своето мнение и позиция, че моят избор е да не нарушавам правото на съществуване на другите същества.

Всъщност изменяш темата. Това, което се коментираше е дали животните (могат да) имат права. Цитатите ти не се отнасят, дори да имаха доказателствена сила.

преди 36 минути, Aumi написа:

Също така, моят избор е да не вредя на други същества, които нямат право на избор.

Ама ти вредиш на други същества, дори само защото съществуваш. Животът ти отнема място и ресурс за множество по-малко изискващи (нищо лично, това си е факт) живи същества. Изборът ти да ползваш компютър, жилище, дрехи, т.н. е съзнателен и всяко от тези неща е ресурс (пространство, суровини, замърсяване) който е можел да бъде използван за повече живот.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.