Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Тук също има тема за плоската земя и можеш да поспориш с вярващите в тази теория за тяхното образование.
В един друг форум, доста образован, лекар-хирург, също защитава идеята за плоската земя.
По същият начин както и ти браниш идеята за месоядството като морална и хуманна.
Колкото и да са различни аргументите при различните вярвания, общото е, че вярванията са съобразно ценностната система на индивида и на неговата съвест.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 286,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

Изчетох темата за плоската земя, от чисто романтичен интерес, защото в нея са изложени достатъчно факти, които оборват представения модел за Слънчевата система и не оставят място за съмнения. А

преди 16 минути, Aumi написа:

лекар-хирург, също защитава идеята за плоската земя.

ми звучи като автомонтьор да ти дава акъл в кулинарията.

преди 18 минути, Aumi написа:

ти браниш идеята за месоядството като морална и хуманна

Моралът е една човешка приумица изградена на съпричастността. По това много си прилича с всяка от популярните религии. Но когато тази човешка приумица престане да помага на човечеството и започва да работи срещу него, тогава аз имам своите задръжки. Аз бих предпочел изобщо да не се храня пред перспективата да търся храна. Имам една крайно интересна тема (не тук) за най-ценния човешки ресурс - времето, и това как човек прахосва десетки години от съзнателния си живот в снабдяване, готвене, консумиране и изхвърляне на храна, докато един литър персонален балансиран буламач би премахнал всичко това. Биха се спестили много пари, време, площи, може би и нуждата да отглеждаме животни за храна, а храната би се превърнала в лекарство - нещо, което сме забравили, че трябва да е.

преди 7 минути, valkiria1 написа:

Твърде кресливо си подчертала личните си пристрастия. Обаче намирам противоречие в двата ти поста. Ще се сетиш сама или да ти го посоча?

Вече ѝ го натъртих moving-crazy-rabbit-emoticon.gif?1292793

преди 9 минути, valkiria1 написа:

Твърде кресливо си подчертала личните си пристрастия. Обаче намирам противоречие в двата ти поста. Ще се сетиш сама или да ти го посоча?

Няма нужда, защото такива са фактите.

преди 1 час, Aumi написа:

Но по принцип, повечето вегани и вегетарианци са интелигентни личности.
А хората от по-нисшите слоеве на обществото, са месоядни.

Умните ядат зеле, простите - зайци, а средно умните - заешко със зеле.

Не можах да се въздържа crazy-monkey-emoticon-039.gif?1292792389

преди 19 минути, valkiria1 написа:

А хората от по-нисшите слоеве на обществото, са месоядни.

Какво значи по-низши?Ти да не си дворянка?

И виж как се пише!

преди 13 минути, valkiria1 написа:

Не коментирам фактите. Коментирам твоето  отношение. Въпреки декларацията, че за теб всички хора са еднакви и равни  -ти ги делиш ?!?!

Самият начин по който яростно се нахвърляш върху всяко едно мнение различно от твоето  ясно показва , че ти се определяш като крайна инстанция.  Щом се опитваш да надвиеш със словесен поток  и аргументи ясни само на теб себеподобните си и застанеш в челната им редица , кого ще пребориш след това? Бог? Защото е ясно казано ,че Той  дава животните и  за храна на човека. Вегетарианската диета е до Потопа  ;)

Само че, Бог не е дал на света само една религия и едно учение. И ние като разумни същества трябва да търсим истината във всички учения, за да намерим най-верния и най-правилния път.
Чрез учението на Буда, Бог е дал на света други принципи.

Но разбира се, всеки има свободата и правото да следва това, което е най-близо до неговата същност и ценностна система.

............................

Будизъм (Буда Дхарма) или учението на Буда учи на състрадание към всички чувстващи същества, включително животните.

Как мога да причиня на друг състояние, което не е приятно или възхитително за мен?
~ Самюта Никая, стих 353

♥♥♥

Всички треперят от насилието.; всички се боят от смъртта. Като се поставяме на мястото на другите, не трябва да убиваме, нито да караме други да убиват.
~ Шакямуни Буда, Дхаммапада

♥♥♥

Човек не е велик, защото побеждава или наранява други живи същества. Човек е велик, защото се въздържа от победа или нараняване на други живи същества.
~ Шакямуни Буда, Дхаммапада

♥♥♥

Не наранявайте друг с това, което е болезнено за вас.
~ Будистката Сутра Уданаварга 5, 18

♥♥♥

На отворите на мравуняците, моля поставете доверени хора, които винаги да слагат храна и вода, захар и купчини зърна.
~ Нагарджуна, Лавров Венец, 249 – 50

♥♥♥

Всички Буди и Бодхисатви изначално са практикували принципа на велико състрадание. Страданието на живите същества е довело до великото им състрадание. От това велико състрадание извира великата мъдрост, и с тази велика мъдрост са постигнали пълното просветление.
~ Шакямуни Буда, Аватамсака Сутра

♥♥♥

Хората, които ядат месо, ще попаднат в ужасните пътеки на превъплъщение и ще страдат в безкрайна мъка. Хората, които ядат месо, никога не ще успеят да получат някакви заслуги или благословии, за които се молят. Месоядците правят така, че небесните същества да ги избягват, а другите земни същества да се страхуват от тях.
~ Шакямуни Буда, Сурангама Сутра

♥♥♥

Всички светци се отвращават от яденето на кръв и плът… Небесните същества никога не доближават хора, ядещи месо, защото устата им винаги има противен дъх… Месото не е добро, не е чисто; яденето на месо събужда злото и разрушава заслугите и благословиите. Всички светци отричат яденето на месо!
~ Шакямуни Буда, Ланкаватара Сутра

♥♥♥

Забранявам яденето на всякакво месо, независимо дали животното е умряло естествено, или е убито. Никога не ще позволя на учениците ми да ядат месо и не ще позволя нито в настоящето, нито в бъдеще.

♥♥♥

Всички живи същества имат един произход. През безбройните прераждания всички живи същества са били роднини един на друг. Как можем да ядем плътта на роднините си?

♥♥♥

Хората, които ядат месо, разрушават великото милосърдно зрънце на своята Буда природа, и всички живи същества, като ги видят, ще ги напускат. Затова всички Бодхисатви трябва да се въздържат от яденето на плътта на всяко живо същество, тъй като ще им навлече безкраен грях.
~Шакямуни Буда, Брахмаджала Сутра

нема да съдя никой.всеки е прав.от своята гледна точка.за себе си мога да кажа че:опитвам се по-рядко да ям месо.

Как па намесихте религията тука не знам?

21766832_10212032028370152_6308019470783319662_n.jpg

преди 4 часа, Aumi написа:

Идеята е, че убиването  директно или индиректно  на други биологични видове, против тяхната воля, е неморално и неетично за един разумен индивид, какъвто би трябвало да е човекът, като най-висше същество.

растенията са биологични видове и вие ги убивате против тяхната воля

значи веганите сте неморални и неетични

хората  които ядът месо играят ролятана отмъстители  и изяждат  животните които ядът  растения.

месоядните са висшите човешки същества >

преди 5 часа, аm-аm написа:

Аз не виждам нищо отклоняващо в това да се напомни на вегетарианците, че са убийци на живи форми на живот - животни и растения и на практика е невъзможно да се хранят без това да е съпътствано с тези убийства. Един вегетарианец може да не е масов убиец единствено, ако умре от глад. Но нарекох това лицемерие - едните да са гадни, пък другите праведни, и виждам и в отношението ти това разделение.

Това, разбира се, е полувенчата истина. Да се лишиш от качествен източник на калории, съпътствано с внимателен режим на разнообразно хранене, може да доведе до подобряване на здравословното състояние, до отслабване, до чувство за лекота, излекуване дори от много болести. Но това не е аргумент срещу консумацията на месо, нито прави месото вредно. И слава богу предците ни, докато още не е имало МакДоналдс, са подкарали мършата, започнали са да ловуват, да скотовъдстват и така са позволили достатъчно енергия, която да им позволи развитието на един разхитителен орган, наречен мозък, благодарение на който сега част от населението се прави на гнуслива.

Тая притча в някой сайт за вегетарианство ли я изкопа.

И ти си за 4-ти километър,така като те гледам! ;)   Бягай да си пиеш лекарствата! ;)

Ти плодове и зеленчуци не ядеш ли , само мЯсо ли ядеш?!

Ние се храним с плодове и зеленчуци , да , но това е жива храна , затова и мозъка ни работи правилно и логично , и имаме повече сила и живот , докато вие ядете мърша - мъртва храна , и телата ви са станали отдавна гробници на животински трупове , какво може да се очаква от такива хорица!

Разбира се , че ще има разделение , нима ти не го правиш , не може да се злоупотребява с неща , които засягат здравето и живота на всеки един човек!

Водата също е жива , за това чувал ли си ?!

Ти въобще знаеш ли какво е притча ?!

Казах ти , че е истинска история,но... явно месото ти е замъглило акъла! ;)

преди 50 минути, Eternal Life написа:

И ти си за 4-ти километър,така като те гледам! ;)   Бягай да си пиеш лекарствата! ;)

Ти плодове и зеленчуци не ядеш ли , само мЯсо ли ядеш?!

Ние се храним с плодове и зеленчуци , да , но това е жива храна , затова и мозъка ни работи правилно и логично , и имаме повече сила и живот , докато вие ядете мърша - мъртва храна , и телата ви са станали отдавна гробници на животински трупове , какво може да се очаква от такива хорица!

Разбира се , че ще има разделение , нима ти не го правиш , не може да се злоупотребява с неща , които засягат здравето и живота на всеки един човек!

Водата също е жива , за това чувал ли си ?!

Ти въобще знаеш ли какво е притча ?!

Казах ти , че е истинска история,но... явно месото ти е замъглило акъла! ;)

Недей раздава диагнози, че като те гледам направо от 4-тия километър пишеш. Толкова небивалици си писал/а, че не знам да ти се смея или да те съжаля. Ако смяташ, че с просташкото си поведение ставаш прав/а за някоя от написаните ти глупости, много ти здраве. Че не ти достига.

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

хората  които ядът месо играят ролята на отмъстители  и изяждат  животните които ядът  растения.

Лоша карма crazy-monkey-emoticon-190.gif?1292792428 А после червеите като ни изядат никой не ги дамгосва като такива и онакива crazy-monkey-emoticon-084.gif?1292792401

Щях да забравя. Eternal Life, ти кат малка/малък репи ли рупаше или бозкаше мляко та ушите ти плющяха crazy-monkey-emoticon-166.gif?1292792422

Та сега на дърти години се изучи като сектант/ка и се правиш, че ни месо (не ти знам селския диалект откъде е) си ял/а, ни подушил/а. Само бактериите, които се намират в тялото ти са 2 килограма. Може да избягаш от лудницата, но не и от природата си.

преди 9 часа, valkiria1 написа:

Именно. Затова не оспорвам твоя избор.

Аз също не оспорвам ничий избор. Защото това е намеса в свободната воля на човека. Тук просто изразяваме позиции.

Цитат

Бог не е дал нищо чрез будизма. Това е учение на човек.

Да, именно, Бог дава своите учения чрез човеци. Няма как по друг начин да се изрази Словото Му. По същият начин е дадена и Библията и заповедите в нея. Чрез пророците, нали?

Цитат

В Библията ясно е написано - БС не се променя, към него нищо не се добавя и нищо не се отнема.  Левит и Второзаконие ясно дефинират храната полезна за човека.

Да, но както виждаме, библейският Бог дава едни предписания преди Потопа, а други след Потопа.
Така че, ако не се променят, би трябвало да считаме предписанията и законите преди Потопа, за валидни.

Цитат

Всичко останало в поста ти е опит да придадеш  легитимност на твърденията си. Отхвърляйки останалите, отново изпадаш в противоречие с горе твърдяното от теб.

Не повече отколкото  всеки един тук  се опитва да придаде  легитимност на твърденията си, отхвърляйки казаното от другите. :)

преди 9 часа, Silvering написа:

Как па намесихте религията тука не знам?

На теб пък какво ти пречи религията?!

Религиозните закони и светските закони по отношение на храната, винаги са били в симбиоза, в зависимост от обществата към  които се прилагат.

преди 8 часа, Yvan Sergeev написа:

растенията са биологични видове и вие ги убивате против тяхната воля

значи веганите сте неморални и неетични

хората  които ядът месо играят ролятана отмъстители  и изяждат  животните които ядът  растения.

месоядните са висшите човешки същества >

За мен е без значение как ме възприемаш - като етична или неетична, след като твоите принципи за морал и  етика не съвпадат с моите.

Предпочитам да съм неетична спрямо някои растения, които са определени като храна за човека, отколкото да съм неетична към чувстващите живи същества от кръв и плът.

https://www.facebook.com/garytvcom/videos/1290342757687636/

преди 9 часа, Eternal Life написа:

Ефектът на Дънинг-Крюгер.

https://offnews.bg/obshtestvo/nova-moda-roditeli-darzhat-detcata-si-bez-voda-i-hrana-s-dni-za-da-g-663461.html – ето ви още примери.

Синдромът на Даун по- скоро...

"Red meat save lives!"-  Chris Rock

Редактирано от сянка (преглед на промените)

преди 18 минути, bornofash написа:

Ефектът на Дънинг-Крюгер.

https://offnews.bg/obshtestvo/nova-moda-roditeli-darzhat-detcata-si-bez-voda-i-hrana-s-dni-za-da-g-663461.html – ето ви още примери.

Аз не бих държала децата си гладни, не бих ги подложила и насилствено на моята диета и не бих ги принудила по никакъв начин да ядат  храните,  които обичам или ям аз, без значение какви идеи споделям.
На децата трябва да се даде свобода и да се уважава тяхната свободна воля. Ако детето ти не иска да яде месо, не трябва по никакъв начин да го насилваш да яде месо. Ако детето ти обича да яде месо, не трябва по никакъв начин да го заставяш насилствено да стане вегетарианец. По същият начин стои въпросът и с религията, както и с футбола или политиката. На детето не трябва насилствено да се налага да приеме каквато и да е религия, защото това противоречи на неговата свобода на избора. Както и да стане фен на твоя любим футболен отбор, защото това харесваш ти. ;):)

преди 12 часа, Aumi написа:

Да, но както виждаме, библейският Бог дава едни предписания преди Потопа, а други след Потопа.

Така че, ако не се променят, би трябвало да считаме предписанията и законите преди Потопа, за валидни.

Разбира се, че всичко записано в Библията е валидно и преди потопа , и след потопа!

Първоначалната диета дадена от Бог си остава най - добрата за човека , другото е брътвежи на хора със замъглено виждане и разбиране!

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Eternal Life, това че подминаваш писаното от останалите би трябвало достатъчно да те излага. Вместо да се червиш и да се чудиш как да смениш темата, признай, че живота ти е стартирал с кърма и нищо по-ценно не е открито още на планетата.

преди 11 часа, Aumi написа:

Ако детето ти не иска да яде месо, не трябва по никакъв начин да го насилваш да яде месо.

Пак двоен стандарт. Все едно децата искат да ходят на училище, да изхвърлят боклука, да минават само на пешеходни пътеки, а ако не го правят ти "по никакъв начин не трябва да го насилваш". Ти родител ли си или безхаберник за своето отроче? Едва ли някой взема менгеме, закача ченето на децата си и тъпче вътре пилешко филе. Но юридическите термини дете, малолетен и непълнолетен преднамерено се съпътстват с орязани права, които са делегирани на техните родители/попечители, просто защото децата не знаят какво е добре за тях и нямат нужните знания и опит за да решават самостоятелно.

преди 5 часа, Eternal Life написа:

Разбира се, че всичко записано в Библията е валидно и преди потопа , и след потопа!

След като очевидно живееш във времето след Потопа, и безпрекословно вярваш на написаното в Библията, като предадени думи на Бог, значи подкрепяш безусловно консумацията на месо. Защо тогава отричаш Библията и думите на своя Бог? Не те ли е срам, страх нямаш ли?

преди 13 часа, Aumi написа:

Предпочитам да съм неетична спрямо някои растения, които са определени като храна за човека, отколкото да съм неетична към чувстващите живи същества от кръв и плът.

Вече писах за това. Невъзможно е да си тревоопасна и това да не отнема пряко и косвено живота на безброй животни. Това, че на полето, на което е посято просо, вече са останали само плъхове, не означава, че не си виновна за изчезналата популация на това място и това, че тя най-вероятно не би могла отново да го обитава. В България обработваемите площи са 32%, а в Европа достига до 50%. Това, с думи прости, означава, че производството на вегетарианска храна е избила до 50% от животинския свят. Никакви плъхове и заблудени гърмяни глигани по тези земи не могат да компенсират изчезналите видове и изчезналия им естествен хабитат.

Интересно, обаче, че болезнената смърт от глад не е треска в очите на вегетарианците и аз настоявам, че аргумента "пазя всичко, стига да е снимано как квичи" е двуличен и емоционално подведен.

преди 19 минути, аm-аm написа:

Eternal Life, това че подминаваш писаното от останалите би трябвало достатъчно да те излага. Вместо да се червиш и да се чудиш как да смениш темата, признай, че живота ти е стартирал с кърма и нищо по-ценно не е открито още на планетата.

Пак двоен стандарт. Все едно децата искат да ходят на училище, да изхвърлят боклука, да минават само на пешеходни пътеки, а ако не го правят ти "по никакъв начин не трябва да го насилваш". Ти родител ли си или безхаберник за своето отроче?

И защо, след като детето ми отказва да яде животни, аз трябва да го насилвам против волята му, да яде нещо което не иска да яде?

Моето дете отказа да яде месо, много преди мен! Но аз никога не съм му налагала насила да яде нещо, което не желае!

Да ходи на училище и да се образова е нещо съвсем различно от избора на храна. Ти нима ядеш всичко? И дори и да ядеш всичко, познавам хора, които ядат месо, но не ядат много други неща и  никой не може да ги накара да ги ядат! 

Детето ми от две-три годишно не яде месо и слава Богу, се чувства отлично. Не съм го насилвала, нито пък съм била вегетарианка тогава когато то отказа да яде животни, да точно така каза, когато разбра че месото е продукт от животни. Аз разбира се по никакъв начин не се възпротивих на отказа му, тъй-като бях добре запозната с идеите на вегетарианството и ги подкрепях, но  все още не бях готова да се откажа напълно от консумацията на животински продукти. Човек за да се откаже от някаква храна, която е научен да яде от дете, наистина се иска да има психологическа подготовка и да я откаже съвсем съзнателно. Въпреки че напоследък срещам все повече деца, които отказват да ядат месо, или пък такива които са го отказали още като деца.

Не разбирам, защо обществото настръхва, когато стане въпрос за месото. На никой няма да му направи впечатление, ако не ядеш патладжани или смокини,  но като кажеш, че не ядеш месо, се вдига олелия до небесата...:D:whist:

преди 13 минути, valkiria1 написа:

Време е да създадеш сценарий на друга тема.

Темата не е поставена от мен. Аз само съм участник в нея, както и всички останали, и изразявам своето мнение и позиция по темата, както и те.

И защо, след като детето ми отказва да яде животни, аз трябва да го насилвам против волята му....

... отказа да яде животни, да точно така каза, когато разбра че месото е продукт от животни.

И къде точно е родителския контрол тук? Ти родител ли си на това дете? Детето разбрало, че месото идва от животните и затова не иска да го яде. Утре ще разбере, че хората, които живеят на село, се препитават с това да гледат животни за храна и твоето дете ще спре да комуникира с тях. Вдругиден ще разбере, че плодовете и зеленчуците се тестват с животни и ще спре да яде и тях. Ти кога смяташ да влезеш в ролята на родител?

Въпреки че напоследък срещам все повече деца, които отказват да ядат месо, или пък такива които са го отказали още като деца.

Това колко деца гладуват съзнателно следвайки формите на болната от рахит кукла Барби няма как да бъде модел на поведение, който да бива подкрепян или неглижиран. Жените масово не ядат и хляб, за да се вместят в модела на сексуален мъжки стереотип за чукане, с извинение, но не съм срещнал някой да твърди, че такъв избор е разумен или, че трябва да се спре консумацията на растителна храна.

Не разбирам, защо обществото настръхва, когато стане въпрос за месото. На никой няма да му направи впечатление, ако не ядеш патладжани или смокини,  но като кажеш, че не ядеш месо, се вдига олелия до небесата...:D:whist:

Заради мотивите, Aumi. Влязох в темата да науча от извора какви могат да бъдат и останах ужасен.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Какъв е тоя начин на дискусия в която зачертаваш  мнението на опонента ?

Това е модел на поведение, който съм срещал в Бялото братство. Ученето на техните им норми им създава усещане, че са избраници, че са богопомазани, че всички останали са низши, глупави и непросветени. Напомня доста на джихада. Всички извън сектантското им кухо мислене бива осъждано на смърт. И тук видяхме един такъв персонаж, който просто е надменен, но лошото е, че в тази самозабрава той става все по пошъл и все по-надут. Ние не сме хора за него и ако не спазваше някакъв етикет, който да му забрани изобщо писането в този форум, той би стигнал много по-далеч, защото той е тук не за да дискутира, а за да обяснява на останалите извън сектата му, че са тор.

Разликата между вегатарианците и месоядните е в това, че първите всячески се опитват да убедят вторите, че трябва да спрат да ядат месо, докато на месоядните не им дреме дали вегетарианците ядат или не ядат месо и какво изобщо ядат, дали изобщо ядат и т.н.  хохохохохо 

Така че, нека всички, които наричат себе си вега... веге... и разни ракива, да спрат да се напъват излишно. На месоядните не им дреме. Ако искате ходете пасете трева, няма кой да се трогне от това. 

преди 25 минути, аm-аm написа:

И къде точно е родителския контрол тук? Ти родител ли си на това дете?

Аз съм родител, уважаващ свободният избор на децата си.
Едното ми дете обича да яде месо, и аз по никакъв начин не го спирам.
Другото - не иска да яде, и аз никога не бих го насилила да яде нещо против волята му.
Така че, уважавам правото и на единия, и на другия!  Както и на съпругът ми, който също яде месо.:)
Както виждаш, съвсем не налагам моето виждане  и идеи на другите. :D
Всеки е свободен да прави това което му харесва. Така че, не виждам какво толкова ужасяващо виждаш в отказа на хората да ядат убити животни?!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.