Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


:bye:

Маслинена паста

***************

Изчиствате 30 маслини от костилките,

настъргвате половин глава лук ;)

Сварявате 1 яйце,но за пастата прибавете само жълтъка,който трябва да е твърд Публикувано изображение

За белтъка не мога да ви кажа какво да го правите :)

Накрая добавете половин пакетче краве масло :) Не маргарин Публикувано изображение

И 2 лъжици олио.

Хващате миксера и разбивате до получаването на еднородна смес :)

За двойна доза всичко това умножете по 2.

Аз лично много я обичам,чакам отзиви Публикувано изображение

Да ви е сладко ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

САЛАТКА, НО БЕЗ РАКИЙКА Всички диетолози в един глас твърдят, че салатите трябва да станат основна храна на хората. Те трябва да заемат далеч по- голяма част от дневното меню, отколкото това е прието. Още повече, че в България салати се ядат само тогава, когато се пие ракия... Салатите, с които ще ви запозная, са от цял свят. Те са изключително здравословни и, разбира се, нискокалорични. Защото нямат нищо общо с наложилата се напоследък мода да се смесват зеленчуците със сирене, месо, тежки сосове и т. н. Мисля, че трябва да кажа и още нещо. Предлаганите тук салати са изключително здравословни, защото за подправянето им използвам само студено пресован зехтин. Това е всъщност онзи зехтин, който се добива при първото пресоване на маслините. Той е изключително чист и не е подложен на никаква допълнителна обработка. Ако сте се чудили какво е неговото предназначение, сега вече го знаете- той трябва да се използва изключително и само за салати. Не е препоръчително този вид зехтин да бъде нагряван, т. е. да бъде използван за готвене. Някои специалисти твърдят, че италианският е най- добър, но аз лично мисля, че испанският и гръцкият с нищо не му отстъпват. Не обръщайте никакво внимание на така наречения “салатен зехтин”. Макар и да е евтин, той не става за нищо. Така че, не си хвърляйте парите на вятъра. Сигурен съм, че не сте толкова богати, за да купувате евтини неща. Евтини и вредни, защото така нареченият салатен зехтин е претърпял химическа обработка, а аз не бих могъл да ви препоръчам употребата на индустриално преработени храни. Знайте и помнете- в този материал под думата зехтин аз ще разбирам единствено и само студено пресования зехтин. Той е една древна, целебна “суровина”, която ще окаже изключително благоприятно влияние върху вашето здраве. Най- актуалните медицински изследвания доказват освен това, че постоянната употреба на зехтин може значително да увеличи продължителността на живота! На хората със “свръхтегло” пък ще кажа следното: салатата може да се превърне в най- добрия ви съюзник срещу килограмите. Започвайте винаги с нея, яжте я бавно и по възможност в огромни количества. Така активните вещества на зеленчуците се усвояват по- добре. Ще постигнете и още една много важна цел. След двадесет минути от началото на храненето стомахът започва да подава сигнали за ситост към мозъка. Няма никакво значение какво сте яли дотогава. Повече от ясно е, че когато започнете лека- полека със салата, вие ще погълнете много малко калории, преди сигналите за ситост да постъпят в мозъка. В крайна сметка систематичното прилагане на този трик ще доведе до едно общо редуциране на приетите калории и оттам до трайно отслабване. Както разбирате, вие ще се разделите с излишните си килограми бавно, лесно и неусетно... И така, нека да преминем сега към отделните салати... ЗЕЛЕНА САЛАТА СЪС СОС ВИНЕГРЕТ Използваме маруля или зелена салата, нарязана по познатия начин. Можем, разбира се, да използваме домати, краставици и пр. Подправяме салатата със специален сос, изготвен по следния начин. В една дълбока съдинка смесваме 1 лъжица оцет “Балсамико” (намира се вече и на нашия пазар), със сока на ½ лимон и 1 лъжичка горчица. Разбиваме енергично с телта, докато получим хомогенна смес. Прибавяме 3 лъжици зехтин, сол и бял пипер на вкус. Разбъркваме отново с телта, докато получим гладък, гъст сос. С него заливаме салатата, към която можем да прибавим както черни, така и зелени маслини. ПАРИЖКА САЛАТА Ако сте се питали как големите френски майстори на кулинарията приготвят тяхната зелена салата, ето и отговора на този въпрос: Измивате една маруля или зелена салата и я накъсвате на дребно. Изготвяте заливка от 1 лъжица лимонов сок, 3 лъжици зехтин, сол, бял пипер на вкус и 1 ситно нарязана глава лук. Заливате салатата и я разбърквате. Прибавяте към нея 2 средно големи сварени картофа, нарязани на кубчета, 2 твърдо сварени яйца, нарязани също така на кубчета и накрая 3 големи, обелени домата, нарязани на кръгчета. Разбърквате и поръсвате с малко ситно нарязан магданоз. Има още една прочута френска салата, с приготовлението на която искам да ви запозная тук. Това е световно известната САЛАД НИСОАЗ Необходими са 4 големи и твърди домата, 3 средно големи сварени картофа, 200 гр. сварен зелен боб, 1 консерва риба тон, 100 гр. обезкостени маслини, 3 твърдо сварени яйца, 8- 10 рибки аншоа, няколко листа от маруля, сол, лимонов сок и зехтин за подправяне. На дъното на едно голямо плато нареждате измитите листа от маруля. Върху тях нареждате един пласт от нарязаните домати, а върху тях- пласт нарязани картофи. Върху тях подреждате зеления боб, а после и рибата тон. Най- отгоре се поставят маслините и нарязаните на четвъртинки яйца. Подправяте на вкус, оставяте да престои поне половин час. Малко преди сервирането я гарнирате с рибките и я поръсвате със ситно нарязан магданоз. Тази салата има много варианти. Вместо зелен боб може да използвате зелени чушки, нарязани на кръгчета. Можете да използвате също така краставици, лук и моркови. Можете, разбира се, да се лишите както от картофите, така и от рибата тон. Всичко зависи от вашия вкус и вашите предпочитания. САЛАТА ОТ СТАР ЛУК Нарязваме 2 глави стар лук на кръгчета. Поръсваме лука със шепа нарязан на ситно магданоз. Прибавяме 20 черни маслини, подправяме със зехтин, сол и лимонов сок. Разбъркваме. Ако имаме под ръка репички, гарнираме салатата с няколко от тях, изрязани като розички. Китайците са прочути като големи майстори на кулинарното изкуство, затова ми се ще да отскочим за кратко и до Китай. Долната зелева салата е чудесно допълнение на дневното ни меню през студените зимни месеци. Тя се прави, разбира се, с китайско зеле, което се намира на българския пазар, но ако то ви липсва, направете я с нашенско зеле. И така: КИТАЙСКА ЗЕЛЕВА САЛАТА Настъргваме зеле и моркови на едрото ренде. (Ако нямате моркови подръка, използвайте само зеле.) Прибавяме ситно нарязан магданоз (може и без него). Намачкваме салатата с ръце и я посоляваме леко. Подправяме с ябълков оцет, счукан чесън и сос от соя на вкус. Загряваме малко фъсътъчено олио и заливаме салатата с него. Разбъркваме добре и поднасяме. Тук му е мястото да кажа няколко думи и за китайското зеле. То се появява на нашия пазар през зимата и именно поради това е един безценен продукт, който изцяло може да замести зелената салата и марулята. Още повече, че е доста по- крехко и по- вкусно от нашето зеле, пък и от всяка една салата. В този смисъл аз най- горещо ви го препоръчвам. Обещал бях, че няма да ви занимавам с месни салати, но има няколко изключения, с които непременно искам да ви запозная. Рибната салата е много полезна за сърцето (големият сърдечен хирург д-р Кристиян Барнард препоръчва да се яде риба поне един път в седмицата), а салатата с пилешки гърди може да бъде поднесена като самостоятелна малка закуска. САЛАТА ОТ ПУШЕНА РИБА Пушената риба се обезкостява и почиства от кожата. Накъсваме я на малки парченца и ги поставяме в дълбок съд. Нарязваме един сварен картоф на кубчета и го прибавяме към рибата. Нарязваме на кубчета и едно твърдо сварено яйце, което също така прибавяме към рибата и картофа. Към тази смес прибавяме още няколко лъжици сварен грах и една настъргана глава лук. Подправяме с бял пипер и сол на вкус, заливаме със сока на един лимон и няколко лъжици обезмаслено кисело мляко. Поръсваме със ситно нарязан копър и разбъркваме добре. И все пак... Не бива да се злоупотребява с хранителни продукти, подложени на опушване. Лекарите са вече напълно сигурни в това, че те представляват сериозен канцерогенен фактор. ЦИТРУСОВА САЛАТА Смесваме филетата на 1 грейпфрут и 1 портокал със сварени и обелени скариди. Заливаме със сока на 1 портокал и 1 грейпфрут. Подправяме с няколко капки оцет “Балсамико” и няколко капки студено пресован зехтин. Разбъркваме добре и сервираме в половинка от пъпеш, чиито семки са отстранени. Сещам се за още една цитрусова салата, която е много ефектна. Казва се САЛАТА “ПРИМА ВЕРА” Обелваме и нарязваме филетата на 2 портокала на хапки. Прибавяме 100- 200 гр. обезкостени зелени маслини, нарязани на кръгчета. Подправяме с 3 скилидки счукан чесън и малко студено пресован зехтин. Разбъркваме добре и поднасяме. Ще ви запозная с още една забележителна италианска салата. ОРИЗОВА САЛАТА С РИБА ТОН Сваряваме 1 чаша ориз и го изсипваме в купа. Подправяме с 2 лъжици зехтин, сока на ½ лимон и 1 лъжичка горчица. Разбъркваме. Прибавяме 2 твърдо сварени, нарязани на кубчета яйца, 2 нарязани на кубчета домата, 2 нарязани на кубчета кисели краставички, 1 консерва риба тон, 6 обезкостени и нарязани черни маслини и 6 нарязани зелени маслини. Разбъркваме добре и сервираме. Не бих искал в никакъв случай да пропусна и италианската картофена салата, която според мен е най- вкусната в света. КАРТОФЕНА САЛАТА С РИБА ТОН Измийте и сварете 4 цели картофа. Обелете ги още преди да са изстинали напълно и ги нарежете на кубчета. Прибавете към тях ситно нарязана глава червен лук; посолете и подправете с бял пипер. Залейте сместа обилно със зехтин, прибавете малко бял оцет. Разбъркайте добре. Оставете салатата да престои така няколко часа. Един час преди да я сервирате прибавете 100 – 200 грама риба тон, 100 – 150 гр. обезкостени черни маслини, разбъркайте леко и украсете с каперси. САЛАТА “ЦЕЗАР” Ето една легендарна салата и аз просто се чувствам задължен да ви дам рецептата за нея. Имайте предвид обаче, че това е една много пипкава и сложна работа. Препоръчвам я само за изключителни случай, особено тогава, когато на гости сте поканили изпечени сноби. Сблъсквал съм се с какви ли не “рецепти” за тази салата. Особено налудничави бяха тези, които даваха и дават разни телевизионни “експерти”. Знайно е обаче, че когато кръстосаш фльорца, курешка и идиот, получаваш...телевизионер. Не отричам, че съществуват най- различни варианти, но аз ще ви запозная с оригиналната рецепта, създадена през 1924 година от мексиканския готвач Цезар Кардини, на когото е и наречена. За 2 порции е необходима една (измита) маруля, като характерното в случая е това, че листата и не се нарязват, а се накъсват. Така, според някои чревоугодници, тя не горчала. По този начин уж приготвяли салатата на префинените римски императори. Както и да е... За заливката ще са ви необходими следните продукти: - 10 зърна каперси (намират се на доста солени цени в добрите супер- маркети) - 3 скилидки чесън - 1 консерва аншоа в олио или зехтин - 1 лъжица винен оцет - 4 лъжици студено пресован зехтин - ½ лъжица лимонов сок - ½ лъжичка Дижонска горчица - ½ лъжичка сос Worcester - 1 жълтък - 30 мл. коняк - няколко капки сос Tabasco - ½ лъжичка сол - 1 лъжичка чер пипер - 8 лъжици настърган “Пармезан” - крутони от бял хляб Тук му е мястото да отбележа, че сосовете Worcester и Tabasco, както и Дижонската горчица могат да се намерят в специализираните магазини за подправки. Същото важи и за сиренето “Пармезан” – търсете го в малкото специализирани магазини за сирене у нас. И още нещо- колкото по- добър е конякът, който ще използвате за приготовлението на тази салата, толкова по- добър вкус ще има тя... Заливката се приготвя по следния начин: черният пипер (аз лично ви препоръчвам да го замените с бял), солта, чесънът, каперсите и половината консерва аншоа се поставят в дървено хаванче. Счукват се много добре, докато се получи гладка паста. След това се прибавят лимоновият сок, сосовете Tabasco и Worcester, конякът и горчицата. Отново разбиваме сместа с чукалото. Прибавяме оцета и зехтина и разбъркваме, докато получим хомогенна смес. Най- накрая прибавяме и суровия жълтък, разбъркваме отново много добре и с този сос заливаме салатата. Разбъркваме. Поръсваме с настъргания “Пармезан”. Гарнираме с останалите рибки аншоа и крутоните. Повече от ясно е, че сиренето “Пармезан” може да бъде заменено и с кашкавал. Що се отнася до крутоните, то аз не ви препоръчвам да ги пържите; далеч по- добре ще е, ако нарежете няколко филии бял хляб на кубчета и го запечете във фурната. В краен случай бихте могли да изпечете две филии бял хляб в тостера и след това да ги нарежете на кубчета. Големите кулинари дори твърдят, че салатата е по- вкусна без крутони. Това означава, че вие преспокойно можете да ги изпуснете. Нищо друго обаче не може и не бива да бъде пропускано или заменяно, защото крайният резултат в никакъв случай няма да е добър. Говори се, че Цезар Кардини е експериментирал години наред, докато получи тази така вкусна салата... АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гръцка Салата Продукти Домати - 4бр. Краставица - 1бр. Лук -1/2 - 1 глава Чушка - 1бр. Сирене фета - 250гр. Маслини - 12бр. Зелена майорана Зехитин Лимон Салата Приготвяне: 1. Измивате и подсушавате зеленчуците. 2. Краставицата се разполовява, с лъжичка се изчиства сърцевината със семките, след което се нарязва на парчета с дебелина около 1 см. 3. Доматите се нарязват на осем парчета всеки. 4. Изчиствате семената на чушката и я нарязвате на квадрачета приблизително 2х2 см. 5. Лукът се нарязва на дребно. 6. По желание може да прибавите и половин салата. 7. Нарязвате сиренето на не много дребни кубчета. 8. Накрая смесвате всички продукти (да не забравите целите маслини) и овкусявате. Бележки: Салатата може да не се соли, тъй като сиренето е достатъчно солено. Въздушна салата Съставки: около 15 картофа сирене яйца майонеза черен пипер Приготвяне: Сварените картофи се обелват и настъргват в голяма купа. 2 пъти колкото да покрият дъното й. Отгоре се настъргва пласт сирене след това 2 яйца, майонеза по желание и черен пипер. Отново се повтаря с картофи и се продължава до нужното количество. Салатата не се омесва, а се взема както е на пластове. Зимна салата Съставки: От туршия - по една краставичка, чушка, домат, морков, карфиол, резен кисело зеле 2 яйца 1 ябълка майонеза солена или пушена риба листа от зелена салата или от кисело зеле черен пипер Приготвяне: Яйцата се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Ябълката - също. Към тях се прибавят нарязаните продукти от туршията. Подправят се с черен пипер и майонеза. В купички от компот се нареждат листата от зелена салата или кисело зеле. Отгоре се сипват по 1-2 лъжици от салатата. Върху нея се нареждат парченца от изчистената риба.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много приятна тема, мерси за идеите. Често пътувам на Изток, там храната е тежка и трудносмилаема заради множеството подправки, тежки мазнини и постоянното присъствие на месо. И трябваше да се науча да избирам внимателно. Веднъж моята домакиня ми предложи интересна салата - Сварен зелен фасул, размесен с нарязан на ситно праз и поляти с майонеза. Вкусотийка. Много често си я приготвям. А и приготвянето на салати позволява безкрайни импровизации, без страх да не се получи. Когато имам време, ще споделя няколко любими рецепти

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ЗДРАВОСЛОВНИ ПРЕДЯСТИЯ Убеден съм, че най- добрият ордьовър е хубавата салата. Съществуват обаче няколко класически предястия, в които просто съм влюбен. Те са не само вкусни, но и много здравословни. Освен това, при добро желание от ваша страна, те биха могли да заменят основното ви ястие. По този начин ще си спестите не само време, ами и доста излишни калории. Ще започна с една френска легенда, а именно КИШ ЛОРЕН Изготвяме тесто от 125 гр. разтопен растителен маргарин (по възможност с 25 % масленост), 1 яйце, 3 супени лъжици обезмаслено кисело мляко (масленост 0, 1 %), 2 чаени чаши брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 равна лъжичка (калиева) сол и 1 лъжичка бял пипер. Оставяме готовото тесто да престои поне половин час. След това го разточваме и разстиламе в кръгла форма за торта, като оформяме и страничен ръб. Набождаме няколко пъти тестото с вилица, за да не се вдигне прекалено много при изпичането. Нарязваме на малки кубчета 150 гр. пушени пилешки гърди и ги загряваме за 2 минути в зехтин. (Този път зехтинът не бива да е студено пресован. Използвайте все пак чист зехтин за готвене.) Изваждаме гърдите и ги поставяме на салфетка, която ще попие мазнината от тях. Едва след това ги разстиламе върху тестото. Разбиваме 2 яйца (по- добре би било, ако използваме само едно яйце и един белтък), прибавяме към тях половин кофичка разбито кисело мляко (пак с намалена масленост), подправяме със сол и бял пипер, разбъркваме добре. По желание можем да прибавим 150 гр. натрошено сирене и малко счукан ким. Заливаме с тази смес гърдите и поставяме в подгрята фурна. Изпичаме при 200 градуса до златисто. Това обикновено става за 15 минути. Най- добре е, ако не сервираме веднага, а оставим да поизстине. Бързам да отбележа, че съм модифицирал малко тази рецепта. По- проницателните от вас вече са се досетили- вместо масло аз използвам маргарин, а вместо сметана- нискомаслено кисело мляко. Пушените с в и н с к и гърди пък са заменени с пилешки. Няколко думи и за яйцата. Бъдете внимателни, много внимателни с тях! Всички проучвания сочат, че яйчните жълтъци и червените меса са главният източник на холестерин. Той пък е причината за повечето сърдечно- съдови проблеми. Има още няколко подобни френски рецепти, които са изключително вкусни и доста здравословни. Затова ще ви запозная и с тях. СОЛЕНА ТОРТА С ИЗВАРА Замесваме същото тесто и го разстиламе по същия начин във формата. Разбиваме 2 белтъка и 1 яйце с ¼ литър нискомаслено прясно мляко (на пазара вече има и прясно мляко с масленост от 0, 1 %). Прибавяме 250 гр. суха или добре изцедена извара, 125 гр. настърган кашкавал (в оригиналната рецепта се използва сирене Грюер или Пармезан), бял пипер и сол на вкус. Разбъркваме, докато получим кремообразна маса. Изсипваме я върху блата. Поставяме формата в подгрята фурна и изпичаме при 200 градуса до златисто. Препоръчително е по време на печенето да не се отваря фурната, защото заливката може да спадне. Нещо още по- пикантно правят в Прованс. Наричат го: ПИСАЛАДИЕР Тестото е същото, но този път го разстиламе върху тава за печене. За 15 минути го запичаме във фурната. Плънката се изготвя по следния начин: 750 гр. много ситно нарязан пресен лук се задушава заедно с 1 скилидка счукан чесън в 100 гр. зехтин. За целта използваме голяма тенджера, която по време на задушаването покриваме с капак. Лукът се задушава на много слаб огън, така че да не загори. Трябва да получим нещо като гъсто лучено пюре. С него измазваме блата. Отгоре му нареждаме нарязани обезкостени маслини и малки мариновани рибки (бихте могли да използвате риба от буркан- така наречената “Перла”). Накапваме всичко с доматено пюре и още 100 гр. зехтин. Запичаме го в умерена фурна за около 15 минути. Сигурен съм, че мнозина от вас вече са си казали: “Та това са някакви странни рецепти за пица...” От векове насам френските и италианските готвачи водят един неизменен спор- кой от кого е взаимствал. Италианците твърдят, че французите са откраднали своите ястия от древната венецианска кухня. Французите пък твърдят, че италианците са взаимствали от тях. И така до безкрай... Никой не е в състояние да каже, кой е крив и кой прав. Факт е обаче, че и в едната, и в другата кухня срещаме сходни ястия. Затова сега ще ви запозная и с няколко простички рецепти за пица. Първото нещо, което трябва да изясним, е как се изготвя прочутата заливка за пица. Всичко зависи от усърдието и умението на отделния готвач, но ето ви тук един сос, който ще удовлетвори и най- взискателните. ЗАЛИВКА ЗА ПИЦА “Опарваме” няколко скилидки ситно нарязан чесън за 1 мин. в зехтин. След това добавяме 2 лъжици доматено пюре, разтворено в малко вода или в бяло вино. Подправяме с бял пипер, щипка захар, босилек и риган и варим няколко минути. С тази смес измазваме пицата, а отгоре я гарнираме по наше желание. За по- претенциозните ще дам още един вариант: ВАРИАНТ II Поставяме 400 гр. обелени и ситно нарязани домати заедно с 2 нарязани скилидки чесън в една тенджера. Прибавяме 1 с. л. зехтин, 1 с. л. сух босилек, сол и бял пипер на вкус. Варим тази смес 20 минути на тих огън. След това прибавяме към нея и 2 лъжи салца, разредени с няколко лъжици вода. Варим още няколко минути. Не по- малко важно е да се знае, как се изготвя истинско тесто за пица. Ето я и оригиналната рецепта, която ми даде преди години една неаполитанска гостилничарка: В 200 гр. бяло брашно (напук на италианските предписания аз използвам пълнозърнесто) се прави “кладенче”. В него изливаме около 15 гр. мая, разтворена в хладка вода (не мляко, а вода!). Прибавяме и ½ лъжичка сол. Покриваме “кладенчето” с брашно и оставяме да престои поне 15 минути. Прибавяме малко вода (количеството зависи изцяло от качеството на брашното) и започваме да месим. Месим “отвътре навън”, докато получим еластично тесто. От него оформяме топка, която поставяме върху набрашнена площ. Покриваме тестото с чиста кърпа. Оставяме го да втаса на топло. След 2 – 2 ½ часа то ще е удвоило обема си, което означава, че е готово. Едва тогава го разточваме върху набрашнената повърхност и оформяме от него познатия кръг. Поставяме разточеното тесто върху намаслена тава, набождаме го тук- там с вилица и го измазваме със заливката за пица. ПИЦА “МАРИНАРА” Това е най- простата, най- здравословната и най- евтина пица. Измазваме разточеното и измазано тесто с белени и нарязани (намачкани) домати, подправени със сол, бял пипер, счукан чесън, босилек и ригън. Отгоре настъргваме кашкавал, накапваме с малко зехтин и изпичаме. МОРЯШКА ПИЦА Измазваме разточеното и надупчено с вилица тесто с доматено пюре, разредено с вода (може да го измажем и с гореописания сос, разбира се). Отгоре нареждаме кръгчета от обелени домати, обезкостени маслини и риба тон. Подправяме с риган, босилек, чер пипер и сол, поръсваме с настърган кашкавал, накапваме със зехтин и изпичаме във фурната до златисто. Във всички български пицарии най- евтината пица е пицата “Маргарита”. Установил съм обаче, че в тази страна никой не умее да я прави както трябва. В противен случай тя нямаше да е толкова евтина. Ето я оригиналната рецепта: ПИЦА “ МАРГАРИТА” Продукти (за блата): 350 гр. брашно, 7 гр. суха мая, 1 лъжичка захар, щипка сол, 1 лъжица зехтин, 1 чаша топла вода. Продукти за покриване: 400 гр. домати- обелени и нарязани, 2 ситно нарязани скилидки чесън, 2 с. л. салца, 1 с. л. зехтин, 2 с. л. босилек, 100 гр. нарязана моцарела, 4 с. л. настърган пармезан, сол, чер пипер Смесваме маята и захарта с 4 с. л. вода. Оставяме на топло за около 15 мин. През това време пресяваме брашното със солта в голяма купа. Издълбаваме кладенче и наливаме в него маята, зехтина и водата. Замесваме тестото. Изваждаме го на набрашнен плот и го месим 4- 5 мин. След това го връщаме в купата, покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса. То трябва да увеличи обема си близо два пъти. Накрая изваждаме тестото, поставяме го на набрашнен плот и го месим още две минути. След това го разточваме. Трябва да получим блат с дебелина от около 6 мм. Поставяме доматите заедно с нарязания чесън, зехтина, солта, черния пипер и босилека в тенджера. Варим ги 20 мин. След това прибавяме и салцата. С получената заливка измазваме тестото. Отгоре нареждаме парчетата моцарела, поръсваме ги с настъргания пармезан и пъхаме пицата в подгрятата фурна. Ние ще използваме, разбира се, бяло сирене “Фетема” и нашенски кашкавал. Пармезанът и без това има вкус на трици... Печем тази класическа пица 20 мин. при 200 градуса. ПИЦА “НАПОЛИТАНА” Това, както е прието да се казва, е “класика в жанра”... Обелете и нарежете на кубчета 4- 5 зрели домата. Покрийте с тях измазания със соса блат, подправете ги със сол, бял пипер, риган и босилек. Наредете върху тях мариновани рибки (“Перла”), покрийте ги с парчета “моцарела” (или сирене “Фетема”) и поръсете всичко обилно със зехтин. Изпечете пицата в подгрята фурна. За около 30 минути тя ще е готова. Сигурен съм, че някои от вас на това място могат и да възразят, че пицата не е типично предястие. Действително- в цял свят тя вече минава за главно ястие. Така е, но мнозина я наричат “сиромашка радост”, което си е и самата истина. Въпросът ще си остане комай спорен. Но аз вече отбелязах- доброто предястие може да замени основното ястие. По този начин ние съвсем съзнателно ще се избавим от излишните калории. Калории, които в крайна сметка не само обезобразяват тялото, но носят със себе си ред болести и скъсяват чувствително живота. АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Човешкият организъм се нуждае от желязо. Спанакът съдържа Fe. Като няма спанак ядем авокадо. Отиваме на пазара и купуваме едно. Опипваме го да е меко, като не забравяме да купим лимон. Разрязваме авокадото на две и порязваме месото на нарези. Щипка сол и обливаме с изцедения сок на лимона (който има високо кръвно или обича очите си, да не соли). После с чаена лъжичка изгребваме месото. Кулинарите могат да го забъркат в майонеза с ситни кубчета фета. Ядрото/ костилката не чупим. Това не са орехи, а садим в близката градинка.

post-3366-1201892340_thumb.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А, е това е много полезно - имам ядки от авокадо и търсех как се садят и т.н. Аз слагам авокадо в салата - домати, краставици, сирене тип фета или моцарела, ролца от раци, марулка. Става разкошно :) Някак поема вкуса на самата салата и няма някакъв специфичен вкус, който да конфликтира с останали продукти; някак си дава завършек на салатата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
;) Това е много хубава тема! И аз съм на мнение, че трябва да консумираме повече салати! Има толкова много варианти на салатки, един от друг по-вкусни! А да ви споделя, обужавам да ям салатки с чесново хлебче. Обужавам да ходя в едно заведение в центъра и да ям Италианска салата с чесново хлебче ;);)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Супер тема, Браво на автора... Най-водосъдържимата самата за мен е краставици, домати и моркови...Дресинга пожелание според вкуса на всеки!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Супер тема, Браво на автора...

Най-водосъдържимата самата за мен е краставици, домати и моркови...Дресинга пожелание според вкуса на всеки!

СТРАХОТНА САЛАТА БЛЯГОДАРЯ ЗА ВСИЧКИ ЩЕ ГИ ПРАТЯ И НА ДРУГИ ХОРА...ПИШИ ОЩЕ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз съм заклен поклонник на салатите,любима ми е зелена салата с риба тон

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Риба тон, домати, краставици, лук, копър, магданоз и сирене. Наздраве !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм бетер заек-много обичам зелена салата Единия вариант си го знаете-с оцет и олио (зехтин) Ама аз си правя и с кисело мляко,сварено яйчице-в този вариант не се слага оцет Много обичам и салата от домати с пресен чесън А на салатата от краставиците е по-добре стар чесън ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ама ето ви една идеална комбинация - зелена салата, риба тон и царевица, няколко орехови ядки няма да навредят...Който иска да си я заелее с винегрет от зехтин и оцет, който предпочита да си направи сос с кисело мляко, сол и няколко пела пресен чесън...Но тая салата върви с чаша бяло вино :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Зеленце с настъргани моркови-трябват си тия моркови за очите,че нали на компчето работя по цял ден И копър носи тая салатка,може и домати,и краставици-става разкошотия Водка и ракия най-много обаче носи :rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето ви формула за много добър винегрет, който за мен е ИДЕАЛНАТА заливка: Смесвате 3 с. л. зехтин с 2 с. л. оцет "Балсамико". Прибавяте и 2 с. л. мека френска горчица. Посолявате, подправяте и с бял пипер. След това разбивате с телта, докато се получи гладка, хомогенна смес. Да ви е сладко!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пролетна салата от пресен спанак,кълнове и чери домати

Необходими продукти за една порция

200 г. почистен спанак;50 г, нежни кълнове(от люцерна,лук,ряпа или броколи);60 г. чери домати

за дресинга:зехтин;бял балсамов оцет;сол;бял пипер(всичко на вкус)

Почистеният спанак се измива добре със студена вода и се подсушава.Подрежда се в чиния за сервиране.Прибавят се кълновете и чери доматите,разрязани на половинки.От изброените продукти се приготвя дресинг,с който се залива салатата преди сервиране.По желание салатата може да се поръси с настъргано сирене "Пармезан".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Идеално, тъкмо да си поддържам формата-излизаме от депресията, сваляйки 10 кг за 2 седмици.Мога и повече, но не трябва да ходя на работа.Искам само да знам как да разпозная студено пресования зехтин в магазините, и горе-долу на какви цени вървят?Намерих информация, че на етикета трябва да пише Extra Virgin. Малко повече за студено пресования зехтин...

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най са ми вкусни салатките, като са овкусени със зехтин, не с олио :offtopic_s: Една салата ми е достстъчна да се нахраня, ама почти никога не минавам само с нея...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В ресторант Будапеща в Плевен хапнах следната салата: настъргани червено цвекло, моркови, ряпо и краставици овкусени с зехтин и оцет балсамико. Много вкусна Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето и една моя любима салата Пазбира се по мое усмотрение Публикувано изображение За любителите на салати с риба, заповядайте:

Салата с риба тон

2 малки консерви риба тон

1/2 кис. мляко(може и малко повече)

2 кутийки майонеза(по възможност гъста и разбира се прясна)

400гр. сладка царевица

една-две кисели краставички взависимост от големината/може и пресни, но тогава ще трябва и лимонов сок

малко чер пипер и сол на вкус

Пропорциите разбира се можете да ги променяте, но съобразявайки се със съотношението на продуктите.

Киселото мляко и майонезата се смесват и се объркват с щипка черен пипер. След това се прибавят консервите от риба тон, предварително раздробена на парчета. И накрая царевицата и нарязаните на ситно краставички. Осолява се и се оставя в хладилника поне за час.

Поднася се с вино(за предпочитане-бяло), ракия(домашна) или някое друго питие, което ви допада. Това е тежка салата, подходяща за зимата.

Е, да ви е сладко! Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гуакамоле

Продукти:

2-3 броя авокадо - чистени от костилките и обелени // аз режа авокадото на две и го издълбавам. В получените авокадови купички поставям салатата.

1 средно голям домат, обелен, почистен от семките и ситно нарязан

1 малък лук

2 скилидки чесън

1 малка прясна люта чушка

2 с. л. лимонов сок

сол и чер пипер

Приготвяне:

Авокадото се нарязва на парчета, лука се накълцва на ситно, чушката се изчиства от семената и се нарязва на ситно. Чесънът се смачква и всичко това се пюрира. Изсипва в купа, добавя се домата, подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

Много е хубаво с препечени филийки или чеснов хляб, а може и да се поднесе с пикантна тортила.

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гуакамоле

....

Много е хубаво с препечени филийки или чеснов хляб, а може и да се поднесе с пикантна тортила.

Това с какво пиене върви ? Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това с какво пиене върви ? Публикувано изображение

Да си дойдем на думата - с вода! Публикувано изображение Но любителите на алкохола като мен удрят по някое винце. :P Знаете как е?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване