Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


Празничен венец от сирена с ядки и сушени плодове

kv9.JPG
 

Необходими продукти:
200 г заквасена сметана
100-150 г крема сирене
краве сирене (за получаването на лепкава, тежка текстура)
шепа сушени червени боровинки
шепа кедрови ядки
зелен пипер
щипка лют червен пипер (може и на люспи)
няколко клонки пресен розмарин
зрънца от нар

Започваме като в купа смесваме сметаната и крема сиренето. После добавяме кравето сирене, за което не съм дала грамаж, тъй като на пазара има твърде различни видове - по-меки, по-твърди, по-солени и т.н. Аз използвах едно, което беше малко по-сочно, и слагах на парчета, като мачках с вилицата до получаването на хубава, тежка, мазна паста. Съотношението на продуктите трябва да бъде според вкуса ви, затова го опитвайте по време на приготвянето.

После взимаме сушените плодове и ядките и ги нарязваме на не много ситно.

Аз смятам, че кедровите ядки придават невероятен вкус на ястието, но ако решите, можете да ги замените с някакви други ядки. Прибавяме ги към сирената, както и подправките и разбъркваме.

С помощта на лъжица и ножче оформих пръстена, но ако се затруднявате, можете да използвате малка чашка в средата, около която да изграждате. По-гъстата консистенция според мен обаче позволява да се работи по-лесно със сместа.

Следващата стъпка е да подредим клонките розмарин, така че да образуват красив венец.

Можете да го пъхнете в хладилника до момента на сервиране, като преди това добавите последния елемент - прелестно рубинените зрънца от нар. И така, предястието ни е готово!

Вкусът е наистина много нежен, чудесно се комбинира с вина и според мен е един чудесен елемент за празничната вечеря.

kv10.JPG

https://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2014/12/holiday-cheese-wreath-with-rosemary-and.html

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Маринована скумрия в бутилка

20180203_193855.jpg


 Маринована рибка в различните й варианти е страхотно мезе към хубавото питие - например, класиката - сельодка със студена водка и т.н.
 Най-лесно е да си купиш готова от магазина, но отдавна не го правя - просто имам стрес към написаното на етикета, а съдържанието не го и хапвам.
 Затова предпочитам да си я направя - става бързо и лесно, не изисква някакви големи усилия, освен ако сам не си отвориш работа.
 Този път заложих на скумрия и то маринована в бутилка. Чел съм подобни начини из разни руски сайтове и ми харесва, защото не се цапат разни съдини и всичко става по-лесно.
 Започвам направо с описанието, защото няма какво толкова да се обяснява:
 Купената скумрия се измива и почиства от вътрешностите - съветват да се оставя главата, но моята бутилка бе малка и затова резнах им и главите. Една стандартна пластмасова бутилка хваща две рибки.

Бутилката се рязва най-отгоре (където свършва етикета), но не до край, а просто да може да се отвори.
 Слагат се двете рибки и се налива вода почти до мястото на разреза.
 Водата се излива в тенджерка, а рибките си остават в бутилката.
 Слагат се сол с разчет 80 грама на литър (пресмята се спрямо водата), 1 ч.л. захар, обелките на 3-4 глави лук (още по-добре ако е червен - събират се два-три дни предварително), 1 скилидка чесън, 10-а зърна черен пипер и бахар, 1-2 дафинови листа.
Това е минималният набор от подправки. Носи по вкус и обелки от червено цвекло (ще дадат още по-наситен цвят отколкото тези на лука), зрънце карамфил, малко пушен червен пипер или и лют такъв и т.н. Винаги слагам и 2-3 с.л. балсамико. Всичко това се кипва, охлажда и прецежда.
Прецедената и охладена марината се сипва в бутилката, а разрезът й се залепя с широко тиксо.
И бутилката се забравя за цели три дни на терасата на студено или в хладилника.

Следва вадене на рибоците от бутилката. Измиване и подсушаване с домакинска хартия.
След това с остър нож рибата се филетира и почиства от перките и костите.

Получават се ей такива красиви парченца - без намек и за костица дори.

20180128_133934.jpg
Докато се прави филетирането, в тенджерка се загрява олио - не да се "запали", а именно да се загрее добре. Някои пущат залък хляб, а аз - скилидка чесън - щом почне да се пържи, се изключва котлона и оставя олиото да изстине.

Рибките се нареждат в подходяща съдина и заливат с изстиналото олио.
При тях може да се сложа зрънца черен пипер, нарязан лук и т.н., но в случая заложих само на натрошен дафинов лист.

Подредената и залята с олиото рибка заминава в хладилника поне за 24 часа, но става още по-вкусна на втория третия ден.

Невероятно мезе.
Не е солена, но е поела от ароматите и е Дзверски вкусна.

Внимание - издържа на доста хубаво питие. Ама и става за сандвичи и като предястие.
Мога да кажа, че направата й с всички салтанати около нея отнема не повече от час, час и половина, а резултатът е страхотен.

П.П. Следващият път ще я направя с моята пушена сол. Сигурен съм, че стане още по-вкусна.

https://batimiti.blogspot.bg/2018/02/blog-post_4.html?spref=fb

НАЗДРАВЕ!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Полски пастет

19-1.jpg

Предястията обикновено са тази част от менюто, която ни затруднява, когато очакваме гости. А ако на масата се събират повече хора, както на Великден и други големи празници,  то въпросителните са още повече. Защото искаме да направим впечатляващо меню, което да е достатъчно за повече порции, но същевременно да не отнеме целия ни ден за подготовка.

Този пастет се сервира на специални поводи като Коледа и Великден в Полша. Изглежда много апетитно, а вкуса му е повече от добър. Може да го приготвите от предходния ден, да го съхранявате в хладилника и да го поднесете в празничния ден. Изискан, фин, много нежен вкус, гарниран с ароматни подправки. Ще се сетите за пастета от преди години, който вече не може да откриете на пазара. Освен това е приготвен с проверени съставки, без нежелани добавки и изключително вкусен. Сервирайте го нарязан на филийки с брускети или хрупкав хляб и доматчета и няма да има недоволни.

 

Необходими продукти:

    300 гр телешко месо;
    400 гр свинско месо от плешка;
    400 гр пилешки дробчета;
    12 бр. слайсчета бекон;
    50 гр цели лешници;
    4 глави лук шалот;
    1 голям морков;
    1 бр. яйце /отделени жълтък и белтък/;
    2-3 с.л. бяло вино;
    3 с.л. бренди;
    7 с.л. зехтин;
    1/3 връзка пресен магданоз;
    3 зърна бахар;
    2 бр. дафинови листа;
    1 с.л. мащерка;
    1 ч.л. кимион;
    1 ч.л. индийско орехче;
    1 1/2 ч.л. лют червен пипер;
    сол и черен пипер на вкус.

Стъпките по приготвянето са следните:

 

    Покриваме със студена вода телешкото месо, нарязано на кубчета и го варим на слаб огън около 1 час зедно с бахара и дафиновите листа.
    Добавяме нарязаното на кубчета свинко месо и продължаваме да готвим на слаб огън още 1 час.
    На тиган загряваме 2 с.л. зехтин и запържваме пилешките дробчета с лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Щом започнат да променят цвета си прибавяме наситнения шалот и морков, мащерката и бялото вино. След като изври виното, насипваме брендито и готвим, докато омекнат зеленчуците.
    На порции смиламе в блендер телешкото месо, свинското месо и пилешките дробчета със зеленчуците. Прехвърляме ги в голяма купа и объркваме с останалия зехтин, индийското орехче, кимиона, наситнения маганоз и още сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Добавяме жълтъка и хубаво объркваме пастета. Белтъка разбиваме в отделна купичка на пяна, след което го насипваме в сместа и объркваме до хомогенност.
    Застиламе правоъгълна форма за хляб с хартия за печене, така че краищата й свободно да излизат от всички страни. Отгоре подреждаме слайсчетата бекон, като леко ги застъпваме едно с друго. Запълваме с половината от сместа и разпределяме лешниците, след което покриваме с останалата смес. Покриваме с бекона, а отгоре с хартията за печене, за да го предпази от изгаряне по време на печенето.
    Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 1 час, след което разтваряме хартията и допичаме още 15-20 минути на 180 градуса, докато бекона придобие апетитен загар.
    Охлаждаме и сервираме на резени с хрупкав хляб или брускети.

Вкуса е превъзходен. Лентичките бекон стават леко хрупкави и придават чудесен аромат на пастета. Освен това поддържат целостта му и правят визията му още по-апетитна. А добавените цели лешници са прекрасна изненада във всеки резен и идеално допълват вкуса на този изискан пастет.

http://www.cookingfriends.net/polish-pate

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Салата от зрял фасул и кисело зеле

P1050595-crop+%25D0%25A4%25D0%25A1+%25D0

Продукти :
200 г зрял фасул
около ½ средно голяма зелка
1 глава лук (кромид, за предпочитане червен; или водняк; или праз лук; или пресен лук)
сол
олио (зехтин)
червен пипер


Приготвяне :
Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа. Изплаква се, залива се  със студена вода и  ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата, изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне, но да не се развари - зърната трябва да са цели. Изцежда се от водата и се оставя да изстине.
Зелето се почиства от външните омекнали листа, изрязва се кочана и по-дебелите жилки. Нарязва се на тънки ивици.
Ако е необходимо фасулът леко се посолява (това зависи от солеността на зелето, но обикновено има нужда от малко сол). Смесва се с нарязаното кисело зеле и нарязания на тънки полумесеци кромид лук (или друг лук). Полива се с олио (зехтин), разбърква се добре и се поднася.
При сервиране се поръсва с червен пипер.

http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кръчмарска салата

received_2120761264822518.jpeg

Това  не е просто да объркаш варен боб с лютеница - има си тайни , които й дават този вкус и аромат,че като си потопиш кюфтето или кебапчето в нея да примреш от удоволствие и да се настървиш за още...и да искаш да топиш и да измиеш чинията с хляб !

Продукти :

1 чаша боб
1 малко бурканче лютеница
1 глава лук
1 зелена чушка
1 морков
50 мл.олио
сол на вкус
1/2 връзка магданоз

Измийте боба и го сложете да се вари заедно с нарязаната на дребно половин глава лук и също нарязаните на дребно морков и зелена чушка . Сипете и олиото вътре .
Другата половин глава лук я нарежете на тънки полумесеци и заедно с лютеницата ги сложете в подходящ съд.
Когато боба се свари напълно отцедете му водата ,но запазете 20 мл.от нея .
Когато боба изстине , го сложете при лютеницата и лука заедно с нарязания магданоз. Разбъркайте и добавете водата от варенето, която отделихте - тя прави велика магия с овкусяването на салатата ,разбъркайте и опитайте на вкус и добавете и сол ,колкото ви е необходима .
Сложете в хладилника поне за час , за да се обединят вкусовете на съставките , а след това мятайте мръвките на скарата.

gotvenetovsashnosteliubov.blogspot.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...