Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По името ще ме познаеш

Featured Replies

post-37840-1205406994_thumb.gif

Благодаря ти didi_ts :wors: -имаше положителна емоция и много усмивки от нейна страна.

Още веднъж благодаря.

• Отговори 175
  • Прегледи 42,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

• Автор
Моето име-Евгения-значи:благородна,благопристойна-поне така прочетох в един сайт,гръцко е.Нямам

друго какво да добавя,освен че може и наистина да са верни тълкуванията за имената.

Точно така е.

Бих се радвала, ако отговориш за името.

Не мога... Това име не ме допуща до себе си. Помъчих се неколкократно, но не успявам да стигна до него, то направо ме блъска. Не знам защо. Съжалявам.

Маат, молба от сестричката ми - казва се Ванесса...

Инфи, може ли да те попитам нещо - защо не я усещам тази молба...

Сестра ти наистина ли иска да спомена нещо за името й?

а моето кво ли ще значи... Борислав cool.gif

Вярно, какво ли ще значи?

Я да видим дали няма да можеш сам да си отговориш...

• Автор
ъмм... борбен? нещо от сорта?

biggrin.gif Сладур! Верно е това - името ти означава СЛАВЕН БОЕЦ.

Обичаш ли историята? Ето малко за твоето име:

Борислав е старобългарско име, което са носели благородници. Идва от съчетанието на прабългарското Богорис, днес посъкратено на Борис и от Слав.

А името Борис пък дължи световната си известност на руските славяни - така се е наричал единият от синовете на великия княз Владимир I, при когото става покръстването на Киевска Русь. Според руските летописи този Борис и неговия брат Глеб са децата на княза от една българка, за която нищо друго не се знае. Те биват убити от доведения си брат Святополк, който узурпира престола. От Киевска Русь името Борис започва да се прехвърля в съседни страни, среща се и в Унгария, а по-късно при колонизирането на Кавказ, Сибир и Далечния Изток и поради емиграционните вълни името Борис се настанява в цяла Северна Азия, достига Западна Европа и се разпространява чак в Двете Америки и Австралия. В тези далечни времена около Х ти век името Борис и Борислав са най-често срещани на Балканите - в България, Македония и Сърбия.

Бориславе, много си умен, по-напреднал си от връстниците си, без усилия възприемаш нов материал, обичаш да правиш добро и добре го правиш biggrin.gif , внимателен си с хората, обичаш също да помагаш, да се шегуваш, да се веселиш и да играеш. Но си подреден и най-напред си научаваш хубаво уроците, след което идва времето за игрите навън. Обичаш много да спортуваш, техниката също те привлича, много харесваш да се занимаваш с нещо, което излиза от ръцете ти - да майсториш нещо, да поправяш разни нещица, много те бива тук - сръчен си. Сам се справяш отлично и постигаш всичко, което поискаш. Честен си с хората, отворен си, искрен, харесват ти контактите с тях, лесно завързваш приятелства. Харесва ти да пишеш съчинения, в главата ти намират почва много интересни идеи, на които ти даваш живот. Благороден си, ниското не ти е присъщо. Умееш да носиш отговорност, което е много хубаво. Винаги помагаш на приятелите си и те могат да разчитат на твоята добронамерено подадена ръка по всяко време. Защитаваш по-слабите. Правиш весела всяка компания и щастлив всеки човек около себе си.

Борислав - вибрацията на името е 3 - нравственост, етичност, интерес към изкуствата и обществения живот, достигане на завидни постижения в духовната и материалната сфера, успех, благосъстояние.

Б - с тази буква Бог е направил света, понеже тя е запазила нравствената си чистота и там не се открива грях. Означава творческия принцип в природата. Закон на търпението и създаването на формите. Закон за проявата, за творческото начало. Б е символ на посятото семе, което расте и създава живота. С тази буква започват думите Бог, Баща, България, Балкан, Библия, Битие, Богатство, Брат. Втората буква от нашата азбука - "буки". На езика на Кабала Б (бет) означава Мъдрост - Хокма (Хохма). Тя е двигателя, който способства за превръщане на Хаоса в Порядък.

Древните египтяни са разбирали под "Ба" първата съставка на душата - онази част от жизнената енергия, която е подвижна и може да се движи навсякъде, в по-късните интерпретации се появява като обозначаваща човешката Душа.

2 е символ на духовност, която дири опора в материята.

О - представлява условията за израстване на семето. О винаги е израз на благоприятните външни условия. Тази буква в името означава, че никой не е в състояние да ти направи нещо зло - нещо като защитна буква във всяко име.

6 - писали сме за нея - като цяло красота и хармония изразени в движението от бога към човека - докоснати от бог хора са тези, носещи цифрата 6 в името си.

Р - работа и печелене на блага от нея, буква израз на човешката силна воля, символизира здравото държане на добрата идея в ума, силен юмрук, резултат. Радост.

7 - малко по-нагоре има за седмицата.

За буквите И, С, Л, А и В виж в по-горните постове също.

Бориславе, ти си силен борец за добро, непобедим от никого и от нищо воин, който е слава за борбата, творец на красотата във всичките й полета.

Пазител (от браня, боря се, пазя, съхранявам, защитавам) на искрата и създател на живота - това е Борислав.

Видя ли какво силно и славно име носиш!

---

Благодаря ти от нейно име, Маат.

capturedvo1.th.jpg

biggrin.gifhttp://www.4coolpics.com/photo/coco1/82331.html

Прати й един ефирен поздрав от мен:

Редактирано от Maat (преглед на промените)

• Автор
Моето име-Евгения-значи:благородна,благопристойна-поне така прочетох в един сайт,гръцко е.Нямам

друго какво да добавя,освен че може и наистина да са верни тълкуванията за имената.

Евгения се превежда буквално като ПОРАЖДАЩА - от eugenius-гр. - породист, пораждащ.

Както знаем Ева (това е началната съставка на името ти) е първата жена в Библията. Ева се превежда като ДАВАЩА ЖИВОТ - от иврит - chayah - ЖИВЕЯ. Ген, генезис - от гр. - род, раждане, произход. Евгеника е науката за подобряване качеството на рода или вида. Чрез теб, Евгения, раждаща и носеща доброто, животът се осмисля...

Благородството е в кръвта ти, родена си за да твориш красота - чрез теб идеите намират богата почва за посяване, израстване, изява и дават добър плод.

Евгения, ти светиш в аленочервен цвят - цветът основа на живота. Ти си родена, за да събуждаш живот в и около себе си.

Нали знаеш датата на именния си ден - 24.12.

• Автор
Ванесса...

biggrin.gif Име на един род дневни пеперуди с родовото название Vanessa. В Бг от тях са разпространени най-много видовете дяволска пеперуда - много е красива, сигурно от там идва името й - Vanessa cardui - най-често срещаната дневна пеперуда в света и Vanessa atalanta - адмирал - едра красива дневна пеперуда с големи кръгове по шарените крилца.

http://www.butterfliesofbulgaria.com/vancarbg.html

За кръстик на името Ванесса е набеден Джонатан Суифт заради поемата му Ванесса, посветена на любимата му жена Естер Ванхомрик, чиито първи срички от лично и фамилно име образуват това.

Какво да кажа за това име - лекота като крилце на пеперуда. Още като го произнасям, веднага се появява детска усмивка на лицето ми. Нежност, летеж, свобода, чистота, красота - това са думите, които ми пърхат около името Ванесса.

Началната буква В е символ на Вечността - като твоят ник, Инфи. С нея започват и думите Вяра, Воля. На древнобългарското руническо писмо В се изписва също като латинското V - знакът на Победата.

Тази буква маркира един интровертен психологически тип - символизира събирането вътре в себе си.

В по-горни постове съм дала и другите значения на буквата В. Вибрира в 3.

За А, Н, Е, С - също е дадено по-горе, но при Ванесса ми се иска да обърна внимание и на самата композиция на това име - две СС и две АА. Водещата буква В се последва от А - Първопричината, за основа на името служи Н - мост между материя и дух, обединавя всички противоречия, хармонизира антагонизми, Е е следващата буква, символ на отварянето и простора в материално и духовно отношение и на силния стремеж за излизане от трудностите, символ на покълнало вече семе, което расте. Двойно представеното С в името създава известна хладина - С е хладна буква, но пък с нея започват думите Свобода, Светлина, Сила. Тази буква има една характерна черта - където се появи, там условията винаги се променят към добро, С притежава способността да изменя целия ход на нещата. Двойното С подсилва и затвърдява тези тенденции. И накрая отново А - завръщане - там, от където е тръгнала първоначално - завръщане към дома, за да слезе този път с товар/задача/мисия.

Цялото име вибрира в 7. Седмицата е колкото щастлива цифра, толкова нелека - често бележи пътя на изключително интелигентни хора, които съчетават това с душевна чистота и силно развита сензитивност - улавят вибрации, за които повечето хора нямат усет. Такива хора носят в себе си най-малко една изключителна дарба в някоя област - надарени се наричат, давано им е без мяра. Но... - винаги това но - това ги отделя от останалите, прави ги индивидуалисти и понякога се чувстват самотно. Много им е трудно - макар и заобиколени от достатъчно хора, които ги обсипват с любов, седмиците обичат дълбоко, но в същото време остават винаги малко чужди на всичко около тях - те изживяват всичко до дупка, но едновременно с това са някак дистанцирани винаги и някъде далече отнесени, което ги прави странни и неразбрани от околните. Още за 7-цата можеш да видиш от поста на Idan.

Ванесса - след период на свиване и вътрешно узряване, също както при пеперудите, следва период на стабилност, хармония, основана на висока съзнателност и силен стремеж за преодоляване на трудностите, който ще подпомогне наистина тяхното стапяне и отпадане, ще последва разтваряне и излитане, движение, прогрес и вече реализирала мечтите си за собствена свобода, Ванесса ще достигне до апогея на човешкото самоосъзнаване - до изявата в себераздаването без остатък...

Аз съм Диляна :huh: моето име е име на билка която лекува нерви :) има я на определени места в Бг.От Дилянката се прави и известния ни валериян.Та за буквата Д ,който си я има изначално или някъде в името ,но по верно е ако е в началото :

Д говори не само за склонност към размисъл, всестранно обмисляне както на философските, така и на житейските проблеми, за готовност да се помага, но и за инат, гордост и независимост, а следствие от това са склонността към грешки, не винаги правилната преценка на собствените сили и възможности. Твърдо звучащата „Д” не се съчетава добре с всички звукове, предизвиква в съзнанието напрегнато очакване, което води до трудности във взаимоотношенията.

Дилянка, котешка билка, омразниче, Valeriana officainalis - валериана. На тази билка си кръстена, да.

Биле, лекуващо безсъние, тревожност, нервно-психическа астения, придружена с психическа лабилност - така наречените неврастенен и психастенен синдроми, състояние на жлъчни спазми също породени на тази основа, както и нервно сърцебиене, екстрасистолии или аритмии, спомага намаляването на слузната секреция при простуда, подобрява кръвообращението.

В българските традиции за тази билка се говори, че е благословена от бога и тя е една от задължително присъстващите в китката на момата или венеца на бъдещата невеста - дилянката има свойството да разваля лошите отношения между любими или съпрузи.

Д е буквата за преодоляване на трудностите. Активна сила, закон за примиряване на противоречията. Дар, дарба, добро. Унищожава омразата. Всичко, което започва с Д, завършва добре.

Ако знаеш какво удоволствие ми доставя да срещам любознателни хора...

Аз ти благодаря!

И - това е водещата ти буква - истина, тя е твоя водач в живота, освен кръга, тя също е двуизмерния отпечатък на спиралата в надлъжно сечение - иииииииииииииииииииииииииииииииии... Буквата И означава също устойчивст, стабилност, но и развитие.

9 - тази цифра е отвъд предела на човешкия земен живот, защото е символ на съвършенството, на чистата святост, на безкрайността, на космичната всеотдайност, самото изписване на цифрата чертае едно изливане отгоре надолу, ръка подадена за помощ, щедра милост. Бог, Светлина, Вселена, Разум - това е девятката.

Л - любов, да - тя е винаги до истината, няма как, в името ти също (това буквено съчетание ИЛ също не е случайно, има го в много имена, показва божествено докосване). Велик стремеж и закон за единство маркира Л, планински връх, под който се намира извор, само като погледнеш двете чертички, които образуват буквата, виждаш стремежа на две неща - на човешката душа и на човешкия дух, обединени на върха да чертаят посока нагоре. Божествен свят, сила, идваща от Слънцето, топлина, Слънчевите лъчи, които разтварят семето. Л вибрира в 3 - виж за тройката по-горе в темата.

О - това е твоята буква-основа на името ти, настоящата греда, О маркира свобода, прана и безкористие.

6 - символ на спиралата също, на еволюцията, подсказва ред за движение на енергиите, знак е за безкрайността на вселената, бележи посоката от макрокосмоса към микрокосмоса, указва на човек пряк приемател на енергии и информация. Имаш силно 6-то сетиво...

Н - нежност, връзка между несъвместими неща и успешно справяне с противоречията. Мост между двата бряга на реката-живот - Духът и Материята.

5 - първо докосване до светлината, до истината, практика, "достигане на плода".

А - перспективата, бъдещето. За А виж в името Ана, моля. А е много силна буква също.

1 - знакът на човека. Лъч в необята - с една видима, явна страна, но и с една едва загатната скрита, тайна, намек за сянка. Изразява дуализма в човека - едновременно изявен в материята, но и носител на духовна вечност, цифра израз на посоката нагоре. Първата изява от нищото.

Илона, това име наистина се лее. И като се лее, изсипва щедро цялата космическа музика и красота - стъпила си на свободата, носиш любов и даряваш безкористно с нея, стремиш се към истината и тя те води винаги, името ти е огряно от светлина, хармонията ти е запазена марка - общата вибрация е 6-ца.

Истина, Любов, Свобода, Нежност, Бог - всички приказки тук стават излишни.

Но аз ще прибавя все пак още една - Рядкост.

Успех, мило дете!

Wooooow!!! Oт всичко, което до тук изписа, излиза абсолютно правилно моето твъдение, че "мен ме е създала природата" biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif Звучи смешно, но като бях малка (още не ходех на училище) и като ме питаха ти дете на мама или на татко си... или нещо от сорта... аз казвах: " На нито един, щото мен ме е създала природата" cool.gif xaxaxaxa Благодаря ти много, Maat!!! Беше ми изключително интересно да разбера подробности за името ми, защото знам че всичко в този живот има някакво скрито значение и малко или много влияе върху нас ;) А и освен това обичам си името много, но не знаех нищо особено за него! Отново хиляди благодарности! :shy11:kiss.gif

• Автор
Дяволски е красива и дяволски млада biggrin.gif - хареса и дяволската ти пеперуда.

А аз харесвам дяволски красивите неща. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Ey9Sj-La1FI...feature=related

Смейте се, ама моето означава Мир. ;)

• Автор
Смейте се, ама моето означава Мир. ;)

Че какво смешно има тук? biggrin.gif

А според мен е на последния - земен.

Червена е неговата груба енергетизация.

А първия не бих нарекъл огнен, защото огънят е негова проява само през настоящите ни нужди от изгаряне. Там... не знам за огън... нито за цвят, освен светлина в пълнота. Като се върнем ще видим и ще ми натриеш носа.

Maat, искам да те потипам нещо свързано с името Marc, ако го пишеш на латиница или Марк, както то би изглеждало на кирилица, та какво би казала за него като значение и усещане?

Въпросът е отправен от приятел на който разказах за прекрасната ти тема, и че не само прекрасно тълкуваш имената, но дори ги чувстваш. Изключително е заинтригуван. За съжаление той не е в състояние да ти отправи лично молбата си, тъй като не знае езика, затова си позволявам да го направя от негово име и благодаря!

Редактирано от Idan (преглед на промените)

Какъв човек си според името си

А - сила и власт;

Б - способност да се изпитват големи чувства;

В - непостоянство, липса на системност;

Г - тайнственост;

Д - общителност, умение да привличате хората;

Е - способност да се мобилизирате, жизнеустойчивост;

Ж - неувереност;

З - склонност към съмнение, неудовлетвореност, материални трудности;

И - впечатлителност, напрежение;

К - големи изисквания и нервозност при тяхното постигане;

Л - мелодичност, логика, голяма изобретателност;

М - Трудолюбие и педантичност;

Н - голяма енергия и творчески амбиции;

О - голяма емоционалност, тайнствени вълнения;

П - скромност, дистанция в отношенията с хората, самотност;

Р - постоянно напрежение, силна емоционалност;

С - чести депресии, нервозност, подтиснатост;

Т - безкрайни търсения на идеала;

У - интуиция, склонност към чести душевни разстройства и уплахи;

Ф - нежност, умение да се приспособявате;

Х - непостоянство на чувствата, сексуални проблеми;

Ц - склонност към външни прояви на вътрешни преживявания;

Ч - вярност;

Ш - ревност, безкомпромисност;

Щ - развити интелектуални способности, отмъстителност;

Ю - големи амбиции, липса на системност;

Я - интелигентност, творчески способности.

Вземайки първите букви на вашето име, презиме и фамилия, вие лесно ще разберете какъв е вашият характер

Източник...

Дали е вярно не знам, но е интересно!

А според мен е на последния - земен.

Червена е неговата груба енергетизация.

А първия не бих нарекъл огнен, защото огънят е негова проява само през настоящите ни нужди от изгаряне. Там... не знам за огън... нито за цвят, освен светлина в пълнота. Като се върнем ще видим и ще ми натриеш носа.

Зависи кога и дали ще се върнем.

Зависи кога и дали ще се върнем.

Недей забравя с кого разговаряш!

АЗ не само отдавна съм се върнал, ами даже съм на поредната си обиколка.

Аве муа!

Ми, Крал е много меко казано и Слънцата са повечко.

На мен едно ми стига!

Недей забравя с кого разговаряш!

АЗ не само отдавна съм се върнал, ами даже съм на поредната си обиколка.

Аве муа!

Хапчетата все пак не ги забравяй!

Аве Муха! cool.gif

На мен едно ми стига!

Слънцето си едно и наистина е достатъчно.

• Автор
Maat, искам да те потипам нещо свързано с името Marc, ако го пишеш на латиница или Марк, както то би изглеждало на кирилица, та какво би казала за него като значение и усещане?

Въпросът е отправен от приятел на който разказах за прекрасната ти тема, и че не само прекрасно тълкуваш имената, но дори ги чувстваш. Изключително е заинтригуван. За съжаление той не е в състояние да ти отправи лично молбата си, тъй като не знае езика, затова си позволявам да го направя от негово име и благодаря!

Марк

С това име сме изстреляни на върха на Олимп. Синът на върховните богове - Юпитер и Юнона от римската митология - бог Марс.

Името е много древно - според мен още от времето на атлантите...

Тук етимологичните версии са две:

1. от латинското име Marcos, което произхожда от латинската дума marcus - чук.

2. от името на римския бог на войната - Marcius - Марс.

За мен тези две версии са една. cool.gif

Това име притежава особен чар - силата му е в яснотата и краткостта - то звучи като стрела. Това се дължи на преобладаването на твърди съгласни и отворената единствена гласна в него - име-сричка, внасящо усещане за завършеност, за цялостност и неимоверна мощ. Интересното тук е буквеното съчетание арк - изключително силно е, то ни нашепва за победа, за триумф, за навлизане в М - материята, носи със себе си полъха на аристократизма и динамизма.

Началото с меката съгласна М - мисъл, музика, море, материя, магия...

М е закон на материята, израз на материалните елементи, които семето извлича от почвата и започва да расте. Ограничава материалния свят и противоречията в него. В тази буква има две възлизания и две слизания. Мека буква - тя е от съгласните, които се произнасят без участието на езика и небцето директно, а изричането й изисква допира на горната и долна устна. Влияе добре на неразположението на духа. Означава стягане, затваряне на крана. С единият крак сме на сушата, а с другият - в морето. М - това е първичната материя, от която формите са направени - примаматерията. Закон за слизане и качване. Закон за възприемане. Закон за самопожертвувание.

М - там, където са пречупени пластовете, там е водата...

Вибрира в 4 - магическо число. Квадратът. Кръстът - символ на човека.

За А е издумано доста до тук, но в това име то сочи архитектоника, аристокрация, класа.

А е зародишът на идеите, творческият принцип, движението, ума, самопознанието, даването. Указва на сили, които са скрити и чиято мощ е неподозирана. Най-високи върхове. Благородство. Синя кръв. Съгласуване между две души.

1 - индивидуализъм и водачество.

Р - Много силна буква. Разум. Пробив. Дълбоко проникване. Борбен дух. Воля, упорство. Физическа сила. Победа. Навлизане на Разумността в материята. Рало, което разравя земята, за да бъде посято семето в нея. Влизане на дълбоко място. Раждане. Твърдост. Работа и радост от извършването й.

8 - числото на примаматерията и мъдростта. Отлично здраве, бодър дух - както се казва здрав дух в здраво тяло, трудолюбие, много материални придобивки, пълноценност както в личния, така и в обществения живот, щастие, дълголетие.

К - изразява двете посоки - нагоре и надолу и еднаквото им владеене като възможност... Буква - категория. Качества като изява. Едната страна на живота - К е половината на Ж - нова посока, ново направление, вид избор.

И така - да си поговорим за богове - в тема религия сме, все пак.. biggrin.gif

Още в най-стари времена, много преди империята на Рим да съществува, Марс е бог. В идилията на онези дни той няма нищо общо с войната. Под различни имена е почитан от почти всички народи в онези времена като бог на земеделието и на житните нивя, на плодородието и растежа на природата. Марс е символ на благодатта божия, на твърдата божествена ръка, която разнася железния закон - този на Справедливостта. Келтите възприемат Марс като защитник и лечител. Тази представа е по-близко до първоначалния италиански бог Марс, който бил пазител на полетата и границите и по-рядко бог на бурите. Едва в по-късните имперски времена се свързва с войнствените разрушителни плутонови аспекти, Рим го обявява за бог на войните, за да придаде божественост на тези си действия.

Този бог бил почитан като Марс Албиорикс (Albiorix) от албиките в югозападна Галия, които го считали за планински дух-пазител. Албиорикс означава крал на света. Марс Камулос (Camulos) бил разпространен от треверите. Марс Луцетиус (Loucetius)- "ярък", "блестящ" ни разкрива един друг аспект на келтския Марс - в римския свят "луцетиус" е епитет обикновено на Юпитер. Марс Ленус (Lenus) като велик бог-лечител е обитавал един голям храмов комплекс в Триер (Trier) и светилището в Померн (Pommern). Той бил познат и в Британия също. Осигурявал войнската сила и защитата срещу смърт. Епитетът му Йовантукарус (Iovantucarus) показва специалната му роля като защитник на младите. Марс Ленус имал за съпруга келтската богиня-майка Анкамна (Ancamna). Тя била съчетавана също с Марс Смертиус (Smertius) както на континента, така и на Британските острови. Марс Муло (Mullo) - от лат. муле - от там най-честото име на магаренцата и мулетата е Марко, е бил известен в северна Галия и свързан с един храм в Алонес (Allones), където се стичали поклонници за да лекуват очите си.

В Римската митология Марс е известен още и като бащата на митичните основатели на Рим. Майка им - Рея Силвия - принцесата на Аlba Longa е превърната от чичо си във весталка, за да няма право на поколение, заплашващо престола, който той узурпирал, а брат й и баща й били убити от него. Въпреки това от любовта й с бог Марс се раждат близнаците Ромул и Рем... Вълчица се явява спасител на двете деца - известно е, че кълвачът и вълкът са свeщените животни на бог Марс. Сан Марко е известният евангелист, много тачен още в Италия и навсякъде в католическия свят.

Английската дума Tuesday идва от името на тевтонския бог Тиу - аналог на римския Марс. Римляните и те са имали вторника за денят на марс - dies Martis и са започвали както военните си действия, така и всяко ново начинание именно в този ден - успешният завършек на всичко започнато тогава, е повече от сигурен. Март е първият месец в римския календар - месецът на зараждащата се пролет, посветен на името на този бог.

Траките също са имали бог Марко - открито е древнотракийско селище с името Маркодава, което се превежда като градът на Марко. Споменът за този бог в българския фолклор е популярния митичен герой Крали Марко, който притежавал гигантски размери и сила и още като дете растял не с дни, а с часове... преборвал змея и нямал равен по сила, яздел на огнен кон, носел като оръжие железен боздуган и закрилял селяните и бедните хора. За него се разказват безброй приказки. На мен ми напомня за Крали Марко и един конник, издялан на скалите край МАДАРА... По-късно този митичен герой преминава в образа на гръцкия светец Свети Георги - закрилника на орачите и овчарите, изобразяван в православните икони с копие в ръка, което пробожда звяр. Прабългарите са наричали планета Марс с името Те. Те е стоял отляво на Слънцето заедно с Венера отдясно в българската митология. В Месопотамия Марс е Салбатану.

При гърците бог Марс е под името Арес. Египетският аналог е бог Анхур. При викингите е Тор - най-големият син на върховния бог Один и богинята на земята Йорд. Тор е богът на гръмотевиците, покровител на селяните и пазител на домовете им от нападенията на злите великани. Нямало по-силен от него сред боговете и поради това нямало кон, който да го издържи, затова се придвижвал пеш или препускал по небето с обкована с желязо колесница. На ръцете си носел железни ръкавици, на кръста - вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му, а вместо копие или меч размахвал тежкия железен чук Моолнев, който можел да разбие на треска и най-дебелите и здрави скали.

В Кабала Марс е петата сфера - Силата (Gevurah). Питагорейците са наричали числото 5 немезис - дума, охарактеризираща справедливостта и непобедимия противник. Сферата на Марс е известна още като Pachad - страха от бога и началото на мъдростта. Осъзнаване на нашата преходност. Заедно с Tiphereth - Слънцето и Chesed - Юпитер формира моралната триада.

Марк - име на върховен бог. Владетел. Водач!

Марк - мъжество, кураж, могъща сила, желязно физическо и психично здраве, ръката на разума, покров, защита от неприятели, динамика, разцвет, разгръщане на полето на материята, помощник за израстването в духовно отношение на по-слабите, смел предводител на воините, които не знаят какво е страх и загуба.

Марк - огнена стрела. Воля за преодоляване на трудности от всякакво естество и неимоверни потенции за това.

Марк - непобедим лъв. Благородство висша класа. Справедливост. Защита.

Марк - всичко, което може да се побере само в една дума - МЪЖ.

Поздрав за твоя приятел, Idan:

http://youtube.com/watch?v=NC1v5trmB1E

Моето име означава световен мир, мир по света, както искате го наречете и ако искате вярвайте, но съм много миролюбива ;)

Че какво смешно има тук? biggrin.gif

Ти си от скоро тук и няма как да знаеш ;)

А иначе съм Ирина - Богиня на Мира в гръцката митология.

• Автор
Моето име означава световен мир, мир по света, както искате го наречете и ако искате вярвайте, но съм много миролюбива :huh:

А иначе съм Ирина - Богиня на Мира в гръцката митология.

Я, какво съвпадение си имаме тук... cool.gif

Браво! Чудесно е, че знаеш значението на името си.

А как мислиш - то изразява ли твоята същност?

Марк

Марк - име на върховен бог. Владетел. Водач!

Марк - мъжество, кураж, могъща сила, желязно физическо и психично здраве, ръката на разума, покров, защита от неприятели, динамика, разцвет, разгръщане на полето на материята, помощник за израстването в духовно отношение на по-слабите, смел предводител на воините, които не знаят какво е страх и загуба.

Марк - огнена стрела. Воля за преодоляване на трудности от всякакво естество и неимоверни потенции за това.

Марк - непобедим лъв. Благородство висша класа. Справедливост. Защита.

Марк - всичко, което може да се побере само в една дума - МЪЖ.

Поздрав за твоя приятел, Idan:

http://youtube.com/watch?v=NC1v5trmB1E

Maat, искам искрено да ти благодаря от свое и името на моя приятел за точния и прецизен анализ на името му. Изумително е съответствието между онова, което си написала и чертите на характера и личността му!

А, и да не забравя…поздрава страшно му хареса…

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.