Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането?

Featured Replies

Сега ще пратя една покана на будистите в съня им за срещата!

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 164,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 10 часа, _Alex&Vanko_ написа:

И какво крият Тибетците?

Няколко йетита. Сега може да попиташ, какво крият йетитата, ама те май не можеха да говорят.

Здравейте отново, защо започвам да вярвам, е защото ми се струва по-логично от алтернативата.

Ето тук един свободен превод от мен на част от тази книга: http://llresearch.org/library/the_law_of_one_pdf/the_law_of_one_book_2.pdf

Преводът е свободен и не го смятам за перфектен. Моля да не се приема написаното като универсална истина, просто като друг поглед.

ОТГОВОР НА ВЪПРОС: Защо човек трябва да забрави всичко преди инкарнацията/прераждането.

РА: Аз съм РА. Нека дадем като пример, когато човек може да вижда всички карти в една покер игра и знае всички ръце от карти. Тогава той знае играта. Тогава е като детска игра за него тъй като няма риск. Другите ръце са му известни. Възможностите са му известни и той ще изиграе играта правилно,но без интерес.

Във времевото  пространство и в плътността с истински цветове, ръцете/картите на всички са известни за окото. Мислите, чувствата, тревогите, всички тези могат да бъдат видени. Няма заблуда и желание за заблуда. По този начин много може да бъде постигнато в хармония, но разумът/тялото/духът може малко да  прогресира от такъв вид взаимодействие.

Нека разгледаме още веднъж тази метафора и да я умножим като най-дългата игра на покер, която можеш да си представиш, дълга цял живот. Картите са любов, неприязън, ограничение, нещастие, удоволствие, и т.н. Те са играни и преигравани и преигравани непрекъснато. Ти можеш, докато трае тази игра/ цял живот – цяла инкарнация/ да започнеш – и ние те подтикваме да започнеш – да опознаеш своите собствени карти. Ти  можеш да започнеш да намираш любовта в теб. Ти можеш да започнеш да балансираш твоите удоволствия, твоите ограничения, и т.н.

Въпреки това, твоят единствен индикатор за картите на другите-теб(other-selves) е да ги погледнеш в очите. Ти не можеш да си спомниш твоята ръка от карти, техните ръце, може би дори правилата на тази игра. Тази игра може да бъде спечелена само от онези, които загубят/изиграят своите карти под разтапящото влияние на любовта, може да бъде спечелена от тези които положат своите удоволствия, своите ограничения, всичко свое отворено на масата и кажат съкровено и осмислено: „ Всички, всички вие играчи, всеки друг-мен, каквато и ръка от карти да имате, аз ви обичам.” Това е играта: да знаеш, да приемаш, да прощаваш, да балансираш и да се отвориш за любовта. Това не може да бъде без забравянето*, в противен случай тази игра няма да носи почти никаква тежест в живота и цялостното съществуване на разума/тялото/духът.

*(на своите карти и правилата на играта)

Разума/тялото/духът – може да се има предвид човекът, който познаваме.

Ето то и оригилния текст:

The Law of One, Book II, Session 50

screenshot.thumb.jpg.1844772fe5a8b124d22

• 3 седмици по-късно...
на 17.02.2016 г. at 1:13, sound написа:

Гледай да изпревариш, че то папи, че то патриарси, че то светци от последните дни и изобщо много вярващ народ, ще се нареди да го беси, разпъва, коли и т.н.

Я кажи ти кат не медитираш мъдър ли си? Или си на петел шията!:D След като на този въпрос за прераждането не може да се отговори има ли смисъл с години да се балтавиш с религии и учения? Обясняваш си света и си изучаваш ума? Е то аз ако незнам какво има там егати! То даже незнаеш кога ще умреш! Някои са просветлени ама и това не се знае в какво се състои.

Само умът търси въпроси и отговори, защото умът е ограничен по своята същност на проста машинарийка, биологичен компютър.

Сърцето няма нужда нито от въпроси, нито от отговори. То знае истината. Ето защо на човек му е необходима медитацията т.е. осъзнаването на истинския му център - сърцето и душата. Свързвайки се със своя център на познание, който е и център на цялата вселена, човек е пристигнал у дома. 

Как да не вярвам в преражданията, като съм минал през толкова много? Ако не ми мине котка път - то аз съм на предпоследното прераждане. Малко са като мене. Стискайте палци - малко остана. Само още живот и половина!

Неведоми са пътищата Божии...

на ‎13‎.‎3‎.‎2016‎ г. at 2:58, _Alex&Vanko_ написа:

...

Напротив - тъкмо щото медитирам, не изпитвам ниаккви проблеми да съм глупав. :Д Колкото до прераждането - според мен не е от толкова голямо значение, да се изясни има ли, няма ли и т.н., достатъчно е да се има като "едно на ум", като хипотеза,  защото прераждането може да се погледне по един друг специфичен начин, който ще е по- ясен, ако заменим думата "прераждане" с "повтаряне" или "преповтаряне"

преди 8 часа, Aliya написа:

Неведоми са пътищата Божии...

Тоест в неведение ни е поставил бог! Какви пътища тогава ни е показал?

преди 8 часа, sound написа:

Напротив - тъкмо щото медитирам, не изпитвам ниаккви проблеми да съм глупав. :Д Колкото до прераждането - според мен не е от толкова голямо значение, да се изясни има ли, няма ли и т.н., достатъчно е да се има като "едно на ум", като хипотеза,  защото прераждането може да се погледне по един друг специфичен начин, който ще е по- ясен, ако заменим думата "прераждане" с "повтаряне" или "преповтаряне"

Да то идеята тука е да си учиме уроците и да не повтаряме и преповтаряме грешките! Ти неприспособенец спрямо жените ли си?:D

преди 3 минути, _Alex&Vanko_ написа:

........

Спрямо всичко де що се сетиш - не пасвам на никакви стандарти и норми.

преди 14 минути, _Alex&Vanko_ написа:

..........

Moeто разбиране е такова, че не давам своя положителен глас за безразборното ширене на религиите - визирам всички религии, без изключение. Църкви, ашрами, джамии - всички се цвъкнали в центъра на живота на човечеството, като цяло и личността в частност.  Фактически, ако се зачете човек внимателно, то ще му направи впечатление, че Исус не се е обръщал към всички - Буда не е търсил масата, и не само това, ами и в повечето случаи, всъщност духовните учители са страняли от славата, властта и тълпата, това са хора- единаци. което е и изначалния смисъл на монашеството. Но поради редица причини, техните къде по традиция, къде по самопризвание, наследници, са пропагандирали религията буквално където им падне, с което в действителност не само, че не са спомогнали за общото добруване и индивидуалния растеж, но и са нанесли неизчислими вреди във всякакъв аспект. Това, което са направили в крайна сметка, е един психологически бизнес - създали са първо болестта, а сетне са пуснали на пазара и лекарството, и ето ти я зависимостта. Но тъй като нямат интерес да излекуват изкуствено създадената болест, то и съответното лекарство, което предлагат е фалшиво - факт е, че лечението продължава десетки векове, а търсения ефект ни най- малко не се постига, че дори и напротив: натровените умове на хората, изпадат във все по- голямо объркване, хаоса към днешна дата е направо невероятен.

Абсолютна глупащина и невежество е, да се тика религията в главата на всеки човек - това за мен е чисто престъпление. Религията е нещо, което трябва да търсиш, а не което да ти се предлага - още по- малко пък да ти се налага. Това търсене се случва от само себе си, то е напълно естествен феномен, но който рядко се проявява, тъй като бива възпрепятстван от проповедниците - още не си се научил да четеш и пишеш, но ти набиват главата с някакви богове и разни просветления. Човека още не се е запитал дори, а вече му предлагат отговорите и бързат - да не би да го отърват, че като порасне ще стане по- трудно да бъде излъган. За мен хората трябва да бъдат оставени на мира от всичките тези религиозни тъпотии, защото вместо да се грижат за бита си, вместо да се наслаждават на този кратък миг, който наричаме "един човешки живот", съзнанието на хората бива обсебено от утопията за царството небесно и химерата за вечното блаженство, където си в нирваната, даото, божието присъствие и всичко е шест плюс, че и получаваш бонус фафла мура. И едва когато - и изобщо, ако - човек се насити на светския живот и започне да изпитва онази неудовлетвореност, на която социалните парадигми са неспособни да бъдат отговор, тогава човек не, че може да стъпи, а вече е стъпил на духовния път, направил е първата крачка, тя се е случила съвсем спонтанно и естествено, без никакво насилване, без никакви изкуствени трикове, без принуда. Такъв човек, е човек неудачник в този свят - не, че е неуспял в едно или друго, и не че не може да успее, а че самия успех е вече празен за него, казано с прости думи: успехът и реалицията за такъв човек, са нищо по различно от загуба на време. И духовността е пристанището за тези неудачници - тяхната единствена възможна среда е религията и религията е предназначена за тях. Другите изобщо не им е работа да се занимават, нито да ги занимават.

Днешната картинка обаче няма нищо общо с казаното по-горе. Не религиозна, а политическа, консуматорска, вулгарна, кървава или каквато щеш друга пропаганда, но не и религиозна, са лее от учебници, медии и прочие.

Официалната религия християнството е завряна в миша дупка, държавата отдавна не дотира църквата и нейните дейности, но затова пък дотира покупката на американски самолети трета употреба.

Човек обаче никога, от зората на своето съществуване, не е преставал да търси връзката си с Бога, защото човек така или иначе е Божествен. И колкото и силно да бяга, от себе си няма да успее да избяга. Може да се самоунищожи като физическа обвивка, но не може да унищожи душата си човешка. Тя отново и отново ще се връща за живот, докато не се съгласиш да я видиш. И тогава неведомите пътища Божии ще спрат в теб.

Хубаво пишете. Вярата и религията много често не са едно и също нещо. Особено с разни хора тръгнали да развяват вярата си като знаме. Да показват, видите ли, те колко много вярвали. Вярата не е знаме - вярата за всеки е различна, тайнствена - вътре в човека. За един истината е една, за друг - друга, защото живеем в свят изтъкан от заблуди и илюзии. Айде със здраве! Моля се нека Вашият Бог да ви благослови! Днес се събудих и установих, че може и по-рано да умра - не ме е страх. Какво да ви кажа: високо кръвно, голям сърцетуп (пулс 120). Човек какво си мисли, а то какво става... На 46 години съм. Нямам здравни осигуровки - хич не ми пука за тия мошенници - лекарите. Каквото ми е писано - това да бъде.

преди 5 часа, Aliya написа:

Днешната картинка обаче няма нищо общо с казаното по-горе. Не религиозна, а политическа, консуматорска, вулгарна, кървава или каквато щеш друга пропаганда, но не и религиозна, са лее от учебници, медии и прочие.

To и не е необходимо - като се има предвид, твоята активност.. :Д

Ич не е - само къде, което и да е било социологическо проучване да погледнеш, която и статистика, то все ще видиш, че над 90% от населението изповядва някоя религия. Духовния бизнес е във вихъра си. А нашата държава, коя точно църковна дейност следва да дотира според теб - да забрани йогата, да направи задължителен предмет изучаването на християнството в училищата и да подкрепя с пет лефа, всеки който извади кръста от водата ........ айде нема нужда. Църковните служители сами си навряха религията в миша дупка -  от мишки, друго не може да се очаква, а и се чувстват супер удобно и комфортно там.

Да живота е кратък и единствен и защо млад човек да си блъска главата с Будизъм? Има къде къде по приятни работи!

Това е за 60+ примерно.

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

.....

За това иде реч - че будизма е превърнат в поредното нещо, с което да си блъскаш главата. И същото за всички религии - блъскат ли си блъскат главите и що: щото така някаква голяма работа щяло да стане.

Да нищо няма да се постигне няма изгода и е доказано! В материален свят живеем и интереса клати феса а Будизма е чиста утопия! В други науки хората стават доценти,професори а тука?

И след здравето на човек парите са най-важното нещо и е напълно осъзнато това,обаче се изтиква подсъзнателно с Благородни истини! Просто е жалко!

Редактирано от _Alex&Vanko_ (преглед на промените)

Не съвсем - най- важното нещо е човек да си изясни за себе си кое му е най- важното нещо, да си постави в ред приоритетите. Когато човек няма тази яснота и живота му представлява някакво безредие, то тогава е изключително подвластен и лесен за всякакви внушения.

преди 23 часа, Imam BG написа:

Хубаво пишете. Вярата и религията много често не са едно и също нещо. Особено с разни хора тръгнали да развяват вярата си като знаме. Да показват, видите ли, те колко много вярвали. Вярата не е знаме - вярата за всеки е различна, тайнствена - вътре в човека. За един истината е една, за друг - друга, защото живеем в свят изтъкан от заблуди и илюзии. Айде със здраве! Моля се нека Вашият Бог да ви благослови! Днес се събудих и установих, че може и по-рано да умра - не ме е страх. Какво да ви кажа: високо кръвно, голям сърцетуп (пулс 120). Човек какво си мисли, а то какво става... На 46 години съм. Нямам здравни осигуровки - хич не ми пука за тия мошенници - лекарите. Каквото ми е писано - това да бъде.

Дори не и за вяра иде реч, Имам, а за Доверие - Доверие в Бог, Доверие в Съществуванието.

Доверие и любов и към собственото си тяло. Високото кръвно е просто сигнална лампичка, че някъде нещо си объркал. Най-често то е причинено от силен и продължителен страх и тревога.

преди 10 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Приоритетите са семейството,работата,приятелите а не внушенията да!

За да имаш работа, семейство, приятели и другите благини, трябва най=напред теб да те има! Приоритет си ти, всичко останало следва. А за да те има теб, трябва да си осъзнал кой си, да си разбрал себе си, да си проникнал в тайните на душата си. А затова само духовното търсене може да ти помогне.

Нагарджуна казва: "Не подобава да се казва, в миналото "аз-а" се е раждал. Раждалото се в предишни животи не се явява едно и също." 

Лама Цонкапа разяснява: "Ако личността е постоянна, едно същество би станало шест същества, защото тя трябва да се е въплътявала в шест различни съдби. Затова мъдрите не признават самостоятелното съществуване на "аз-а", защото "аз-а" във всеки един момент се подлага на възникване и разрушение." 

В "Тълкования" пише: "Логично е да мислим така: Ако имаме съвършено непостоянен поток, движен от различни причини, то "съдържащото" се в него "аз" съществува само номинално, но може да помни своите раждания."

Царе Самадхи.jpg

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Нагарджуна казва: "Не подобава да се казва, в миналото "аз-а" се е раждал. Раждалото се в предишни животи не се явява едно и също." 

Лама Цонкапа разяснява: "Ако личността е постоянна, едно същество би станало шест същества, защото тя трябва да се е въплътявала в шест различни съдби. Затова мъдрите не признават самостоятелното съществуване на "аз-а", защото "аз-а" във всеки един момент се подлага на възникване и разрушение." 

Всъщност тук може би е добре да се направят някои разграничения. Личността съм аз в настоящото си въплъщение. Имам си точно определено име, професия, адрес на живеене и т.н. Със смъртта на тялото ми и личността ми също престава да съществува. Т.е. личността не се превъплъщава. Сега отделно стои въпросът дали нещо друго се превъплъщава. Имаме няколко сканди - пет според будистите и седем според други източници, на които имам повече доверие. Човек се въплъщава с определена комбинация от тези сканди. Те определят личността, характера й, наклонностите й, слабостите, предразположенията и т.н. Сега остава въпросът обаче, кой е носителят на опитността от живота, носителят на спомените, защото е факт, че човек може да отключи спомени за минали въплъщения, които приема за свои. Защо ги приема за свои, след като личността умира с физическото тяло. Скандите ще се променят за следващото въплъщение според кармата и необходимостта за човека. Необходимостта дори не е за личността - тя наистина е нищо, една роля.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Сега остава въпросът обаче, кой е носителят на опитността от живота, носителят на спомените,

За този въпрос ще има още много път да извървим - не знам колко много, само знам, че е много, много. Информацията със нищо няма да те огрее към този момент, най- много да те обърка още повече - sceps сподели някои неща в тази връзка, които са му казани от тибетците, но дори и те избягват да говорят за това, и едва ли е случайно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.