Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането?

Featured Replies

Един цитат от книгата "Нова земя" на Екхарт Толе

"Неоспоримо доказателство за безсмъртие"

"Егото се ражда чрез разделяне в човешката душа — идентичността на човека се разделя на две части, които наричаме „аз“ и „мен“ или „мен“ и „себе си“. Всяко его е шизофренично в общоприетия смисъл на думата на раздвоена личност. Вие живеете с един умствен образ за себе си, с един понятиен аз, с който влизате в отношения. Самият ви живот става концептуализиран и отделен от това, кой сте, когато говорите за него като за „моя живот“. В момента, в който произнесете или помислите думите „моя живот“ и повярвате в тях (вместо да ги възприемете само като конвенционален езиков израз), навлизате в сферата на заблудата. Ако имаше такова нещо като „моя живот“, от това щеше да следва, че аз и животът ми са две отделни неща, значи бих могъл да изгубя живота си, въображаемото безценно притежание. Смъртта се превръща в действителност и в заплаха. Думи и понятия разделят живота на отделни сегменти, сами по себе си непритежаващи действителност. Бихме могли дори да заявим, че представата „моят живот“ е изначалната заблуда, родила отделеността, тя е източникът на егото. Ако аз и животът сме две отделни неща, ако аз съм отделен от живота, следователно съм отделен от всички неща, от всички живи същества, от всички хора. Ала как бих могъл да съм отделен от живота? Какво би бил този „аз“, който е отделен от живота, от Битието? Няма такъв „аз“. Така че няма и такова нещо като „моя живот“ — аз нямам живот. Аз съм живот. Аз и животът сме едно. И не може да бъде другояче. Така че как бих могъл да изгубя живота си? Как бих могъл да изгубя нещо, което всъщност не притежавам? Как мога да изгубя нещо, което „Аз съм“? Е, няма как."

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 164,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Именно, Човешката душа не е човешкият ум. Човешката душа е Бог, а човешкият ум е просто слугата, един биокомпютър, който трябва да служи на душата и вътрешното ни същество, а не ние на него. Екхарт Толле нарича ума егото, което шизофренично се разделя от човешката душа и истинската човешка същност, която е Божествена.

преди 17 часа, Aliya написа:

Именно, Човешката душа не е човешкият ум. Човешката душа е Бог, а човешкият ум е просто слугата, един биокомпютър, който трябва да служи на душата и вътрешното ни същество, а не ние на него. Екхарт Толле нарича ума егото, което шизофренично се разделя от човешката душа и истинската човешка същност, която е Божествена.

Ако наричаш човек биокомпютър, което е видно, за концепцията за "душата" няма смисъл да говорим, защото не е видна, нито от индивида, нито с технически средства, не е ли логично тогава, това което наричаш "БОГ" също да е биокомпютър, машина?

Кой на кого служи не ти е ясно, изказваш или предположения или предположения прочетени от книжка, където други са изказвали предположения. Пред-положението не е действителното положение обаче, а аспект точно на ума, илюзиите и вярванията, в които е забулен.

Защо има нужда ума да служи на душата, ако душата е Бог? Бог има ли нужда някой да му служи?

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 21 часа, cipollini написа:

Един цитат от книгата "Нова земя" на Екхарт Толе

"Неоспоримо доказателство за безсмъртие"

Така че няма и такова нещо като „моя живот“ — аз нямам живот.

Тоя тотално се е объркал (дали в конопената или маковата нива , защото в лозето чак толкова не може :)) , приравнявайки качествено несравними неща , сравнявайки единичното с общото . И простотията е готова !....

Не му се мре - това е ясно ! Че му се и лепят на приумиците....звучат свръх интелектуално....И на тях не им се мре ! :)

Аз пък имам живот , имам моя живот за разлика от живота на другите . И тези дето "нямат живот".......дето само малко са поумрели....:)

"Неоспоримо доказателство , че сме смъртни"

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

......Защо има нужда ума да служи на душата......?

В това "съждение" е обратно - разделя се единичното от общото като самостоятелни същности , а нищо такова няма !

Взаимно си служат - представляват едно качествено ново цяло - Разум .

Защото Душата без Ум е безумна (муха без глава) , а Умът без Душата е бездушен (царят е гол)......  :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Толе понякога пише такива наивни глупости, че ........ направо го доказа безсмъртието и нема начин да се оспори, това "доказателство".

преди 1 час, by_chechi написа:

Защото Душата без Ум е безумна (муха без глава) , а Умът без Душата е бездушен (царят е гол)......  :)

Ума е ясно какво е, а на какво викаш "душа"? 

преди 1 час, by_chechi написа:

Хората еднакви души ли имаме или различни?

Разума се проявява като колективно свойство на интелекта и съзнанието и е тясно свързан с мисленето, въображението, паметта, емоционалността и волята.

Без душа има ли живот?

Цитат:

"Нищо не укрепва егото повече от това да е право. Да си прав е отъждествяване с една умствена позиция, с една гледна точка, с едно мнение, с една преценка, с една история. За да бъдете прави, разбира се, се нуждаете някой да греши, така че егото обожава да изкарва някого грешен, за да бъде самото то право. С други думи: нуждаете се да изкарвате другите грешащи, за да постигнете по този начин по-силно усещане за това кои сте вие. Не само човек, но и ситуация може да бъде обявена за грешна, когато се оплакват и реагират спрямо нея. Да сте прави ви поставя в положение на въображаемо морално превъзходство спрямо човек или ситуация, които сте преценили и сметнали за недостатъчно добри. Това е чувството за превъзходство, за което егото жадува и чрез което безспирно нараства."

Не искам да се впускаме в спорове. Просто ми е интересно всеки какво мисли. Ясно е, че всеки е прав за него.

на 9.04.2016 г. at 10:35, Śūnyatā написа:

Ако наричаш човек биокомпютър, ..

Човекът не е биокомпютър и никога няма да бъде, въпреки безкрайните многомилиардни опити на Световното задкулисие в сферата на Трансхуманизма.

И знаеш ли защо!? - защото човекът не е човешкият ум, човекът е много повече от ума си, човекът е и сърце, и душа, а душата е вечна и безкрайна. Умът е просто инструмент, даден на човека да му служи, а не да го поробва.

Човек, който се е отъждествил с ума си, няма как да прозре безкрайния и Вечен Бог.

на 9.04.2016 г. at 14:02, by_chechi написа:

Тоя тотално се е объркал ... сравнявайки единичното с общото .

Взаимно си служат - представляват едно качествено ново цяло - Разум .

Не Екхарт Толле е този, който сравнява, а неразбралите го се опитват да му припишат своето неразбиране.

Екхарт Толле ти казва: Няма единично, няма общо, има само Бог, Вечността на Безкрая. Твоето его си мисли, че ти си отделен, единичен, личен, но това му е работата на умственото его - да те заблуждава. Защото самото его е една заблуда, която си е въобразила, че я има.

Душата Не служи на ума и няма как Цялото да служи на частта. Защото Душата е Цялото, тя е Всичко, докато умът е просто инструмент. Душата и с ума, и без ум си е все Душата, от нея не можеш да вземеш и на нея не можеш да придадеш.

на 9.04.2016 г. at 15:28, _Alex&Vanko_ написа:

Хората еднакви души ли имаме или различни?

Разума се проявява като колективно свойство на интелекта и съзнанието и е тясно свързан с мисленето, въображението, паметта, емоционалността и волята.

Без душа има ли живот?

Душата не е еднаква, нито е различна. Тя е Едната и Единствената, но не е колективна. Защото в нея няма други.

Разумът е свойство на Душата, която е Божествената искра. Разумът е извън ума на човека, той е прозрение във вечността. Самата дума Разум има древнобългарски корен и означава Богът РаАз (ПраАз, Първичният Бог у Ма Майката Богиня на материята). Разумът е Богът, слюзъл в материята. Умът е просто материята, но в по -невидими вибрации.

преди 30 минути, cipollini написа:

Цитат:

"Нищо не укрепва егото повече от това да е право. Това е чувството за превъзходство, за което егото жадува и чрез което безспирно нараства."

Егото няма своя същност и затова то се опитва да се доказва в спорове и словесни престрелки - само себе си да убеди, че го има... Но тъй като егото е лъжата и заблудата по своята природа на илюзия, то неговите спорове са изцяло в сферата на лъжата.

Знаещият човек не спори в безсмислени словесни дъвки, знаещият човек говори Истината. Дали другите го приемат или не, не е проблем на Знаещият. Той няма его, което жадува да се доказва.

на 4/9/2016 at 14:02, by_chechi написа:

а Умът без Душата е бездушен (царят е гол)......  :)

И да казваме бездушен човек ама без душа ли е?

Цитат

Умът е просто инструмент, даден на човека да му служи, а не да го поробва.

А робска психика какво е?

Според мен Толе плагиатства от някъде - спомням си преди години как се беше изложил с едни глупашки намеси на квантовата физика, та си бе признал публично за издънката. Например цитата за егото - нима иска да отрече всякаква правота, само и само, да не нараствало егото? И до къде ще я докараме, ако обезсмислим правотата? Па втурнете се да грешите, да видим, като какво ще се случи с егото.

преди 10 часа, Aliya написа:

Човекът не е биокомпютър и никога няма да бъде, въпреки безкрайните многомилиардни опити на Световното задкулисие в сферата на Трансхуманизма.

И знаеш ли защо!? - защото човекът не е човешкият ум, човекът е много повече от ума си, човекът е и сърце, и душа, а душата е вечна и безкрайна. Умът е просто инструмент, даден на човека да му служи, а не да го поробва.

Душата не е еднаква, нито е различна. Тя е Едната и Единствената, но не е колективна. Защото в нея няма други.

Така, човекът освен ум е и сърце и душа. Имам два простички въпроса, на който би трябвало да можеш да отговориш, защото виждам че си запозната със сърцето и душата, по думите ти.

Сърцето и душата свързани ли са с емоциите и чувствата които изпитваме? Душата има ли желания?

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Вярвате ли в преражданията? Може да приемете случая на 11-годишния Джеймс Лайнингър като съвпадение, измислица или реална история, пише „Дейли Мейл“. Джеймс си спомня в детайли живота си в предишното семейство, колегите от военновъздушните сили на САЩ и Втората световна война, подробности от улучването и свалянето на самолета му.

20131207.cgmmdpoban.jpg

В истински кошмар за него и родителите му са подробните разкази за последните мигове от живота му, как сваленият от японците самолет гори и той не може да се спаси. Той е обявен за най-документирания случай на прераждане за всички времена. Семейството на пилота от Втората Световна война също е изумено и вярва, че това е техният прероден брат, основавайки се на спомените на детето. Историята на момчето е толкова завладяваща, че бива публикувана в книга наречена „Soul Survivor“. Пилотът се е казвал Джеймс Хюстън, а неговата сестра Ан и 11-годишният малчуган правят връзка. 

Момчето разкрива семейни истории, които по никакъв начин няма как да знае. Знае как се казва самолетът, с който е умрял и къде точно е умрял. Разказва и рисунка на майката на Ан, за която знае само тя, по-голямата й сестра и брат й. Ан също е убедена, че в Джеймс Лайнингър живее душата на нейния загинал брат Джеймс Хюстън.Японски учени също са заинтригувани от историята и финансират пътуването на семейство Лайнингър до страната на изгряващото слънце. Там малкият Джеймс показва с удивителна точност къде е бил свален самолета му. В този момент момчето става много емоционално. С родителите му хвърлят цветя в морето и Джеймс споделя, че усеща как започва да изпитва утеха и покой. 

Джеймс споделя още, че е видял сегашните си родители на романтична вечеря още преди майка му да забременее с него. Една вечер баща му му казал: "Искам да знаеш, че за мен е голямо щастие, че си мой син", а Джеймс отвърнал: "Зная, татко, точно заради това избрах вас"./БЛИЦ

http://www.blitz.bg/news/article/237848

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Аумке, готова си да повярваш на много неща за да храниш илюзиите си! Досега проблема беше кофти, че не помниме миналия живот, но сега вече е възможно.

След последните 2-3 пъти не много. По ме кефи понякога роботиката, космонавтиката или края на света

на 17 Април 2016 г. at 6:01, サムライオートバイ написа:

След последните 2-3 пъти не много. По ме кефи понякога роботиката, космонавтиката или края на света

ауууу ходил си на регресия ли

на 11.04.2016 г. at 11:00, Aliya написа:

И знаеш ли защо!? - защото човекът не е човешкият ум, човекът е много повече от ума си, човекът е и сърце, и душа, а душата е вечна и безкрайна.

Нещо си в грешка.Душата е смъртна .

"И Господ Бог създаде човека от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа." (Битие 2:7).

Душата е живият човек .Душата е комбинация от две неща.Тяло и дух ."И Господ Бог създаде човека от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа." (Битие 2:7). Душата не може да съществува ,ако тялото и диханието не са в съчетание.

Ние сме души, а душите умират. Човекът е смъртен (Йов 4:17

Само Бог е безсмъртен (1 Тимотей 6:15,16)

Писали сме за това в темите.Душата умира с тялото.

Отлично Родина! Вярващите тук трябва да осъзнаят колко са незначителни и несъществени а не едни блянове и мечти!

Колко хора са се родили преди вас и колко ще се родят след вас? Прав е Будизма  никакво его!

Отваряме книжките с религии и учения и се потапяме в центъра на събитията! Его ли е какво е?

Да си остриш егото върху духовен исполин като Екхарт Толле е задача неблагодарна - твоето мижитуркане става гротескно.. :)

Освен това да си подостряш егото на душевно велик, задавайки уж дълбокомислени въпроси, вместо сам да дадеш и отговорите, говори единствено за твоята духовна несигурност. :)

Емоциите са плод на ума и умственото възприятие на света: гняв, омраза, завист, алчност, желания и амбиции са все поради човешкото его и неговото неразбиране на Единния Бог. Сърцето няма желания, то има копнежи, и те са поради Любовта, основната тъкан от която всичко е направено. Любовта е същността на Душата, тя е Божествена.

Що се отнася до това, че човешката душа е и тяло, това е абсурдно твърдение. Никъде в Библията не го пише, точно обратното: Бог вдъхна жива душа на човека и така го направи жив и като земно тяло. Душата обаче си остава вечна, защото тя е Божият огън Духът, докато тялото си остава тленно и смъртно. 

„Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас? (1 Кор. 6:19). А Господ е Духът (2 Кор. 3:17/” - свети апостол Павел

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

преди 1 час, Aliya написа:

....Душата обаче си остава вечна, защото тя е Божият огън Духът...... 

Освен , че е голо твърдение произведено в нечий мозък на не знам колко ракии , я посочи поне една вечна душа....! Защото аз пък веднага ще ти посоча един друг пророк  -  учил-недоучил , разбрал-недоразбрал :

" ....Един призрак броди из Европа - призракът на Комунизма..." ( "Комунистически Манифест" - Ф.Енгелс (Библията на комуниста)) :)

Това , че се вярва в каквото и да е то , вярата разкрива границите на незнанието - там където свършва знанието и започва незнанието .

Вярата обяснява незнанието . Тя е психическа потребност (като няма нищо , то поне нещо да има :)) !  А религията е инструмент за запълване на незнанието с вяра ......а в същност съвкупност от инструкции ("10-те божи заповеди"  или пък "Морален кодекс на комуниста" и т.н. ) , критерии за ефективност в условия на неопределеност (незнание) и нищо повече от това ! А самите критерии за ефективност се формират въз основа на минал практически опит и никак не идват някъде "от горе" или пък съвсем от никъде.....

Границите на знание/незнание при всеки са различни , а в областта на незнанието властва фантазията ,измислянето , заблудата , лъжата ...и с тези критерии за ефективност , опитваме да управляваме тяхното действие ! 

Та така с теб , с мен , с който и да е той друг . И това , че аз ще съм склонен да обожествя собственият си практически опит , за авторитет и да го внуша по-лесно другиму , си е съвсем в реда на нещата....Защото така искам !

Вече никак не е трудно да си представим какво се получава (в добрият случай смехории , а в лошия - катастрофи) , когато тези критерии за ефективност не съответстват на действителността или пък не се употребяват по предназначение в съответствие с конкретния случай....и т.н........знания ! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ех Aliya ,  нещо си недочела.

Псалм 78:50

[Бог] не пощади от смърт душата им.

---------------------

Езекил 13:19

Ще Ме оскверните ли (...) за да убивате души, които не трябваше да умрат, и да опазите живи души, които не трябваше да живеят?

Езекил 18:20

Душата, която греши, тя ще умре.

Мога още примери да ти дам.

Лука 8:55

И духът му се върна и то [момичето] начаса стана.

---------------------

Псалм 146:4

Излезе ли духът му, той се връща в земята си.

За илюстрация, можем да сравним тялото с една електрическа крушка, духът с електричество, а душата със светлината, която електрическата крушка излъчва.

Когато спрем енергията, светлината в електрическата крушка (душата) угасва, защото електричеството (духът) е прекъснат. Остава само крушката, която остава, но не свети, и която е безжизненото тяло.

Изобщо понякога говориш наизуст.Прабългарите може и да са били народ ,но сегашните българи са паплач.И за прераждането и за въскресението си далеч от истината.

Цитат

На 29 годишна възраст Екхарт Толе изживява, по негови данни, едно внезапно и радикално духовно пробуждане. Екхарт Толе описва това състояние, често като „Просветление“ наричано освобождение от индентифицирането със собствената личност

Достатъчно!

преди 9 часа, Aliya написа:

Бог вдъхна жива душа на човека и така го направи жив и като земно тяло. Душата обаче си остава вечна, защото тя е Божият огън Духът, докато тялото си остава тленно и смъртно. 

Да, вдъхва душа в тяло на голям човек/кой е изградил тялото?/ колко удобно. Може ли бебе да се роди без душа! И на Исус как не му е вдъхната душа, ами го ражда обикновена жена?

преди 9 часа, Aliya написа:

умственото възприятие на света: гняв, омраза, завист, алчност, желания и амбиции са все поради човешкото его и неговото неразбиране на Единния Бог.

Да, Бог е само добър перфектен и тез неща не ги притежава,защото Христос не ги е притежавал. Кой е единния Бог всъщност? Защо някои се заканват Бог да те накаже?

И прави ли го?

Кой е бил пръв сред ангелите и какъв е на Бог? И изобщо ангелите божии чеда ли са?

Аз получих просветление на 45 години. Някои хора и до смъртта си не получават просветление.

То е логично. Абсолютното идентифициране със собствената личност, предполага абсолютизиране както на личността, така и на съществуването. Абсолютни феномени не са ни дадени в опита. Всичко има начало и край. Всички сме се родили и всички ще умрем. Но и това не е абсолютно вярно, тъй като в опита не ни се дава присъщо съществуване  нито на раждането, нито на смъртта.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.