Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането?

Featured Replies

преди 55 минути, Shiniasu написа:

Ако се върнеш малко назад в темата, ще видиш към какво е насочено мнението ми. Става въпрос за един цитат от Рамеш Белсекар. Не знам кой е той, нито доколко е будист, но пък Шунята го е цитирал, затова предполагам, че е.

Шунята уточни, че Рамеш Белсекар е ученик на Шри Нисаргадат Махараджа и преподава Адвайта Веданта, а не Буда–Дхарма. Пуснах по-назад линк към статия от един тхеравадински пандит, в която се изследват разликите между Адвайта Веданта и различните будистки възгледи. Можеш да я прочетеш.

Инак, Глава 8 от ММК на Нагарджуна, която се нарича "Изследване на действието и деятеля" (карма–карака–парикша) е посветена на изследването на въпроса, който поставяш.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 165k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 15 минути, scepsis108 написа:

Шунята уточни, че Рамеш Белсекар е ученик на Шри Нисаргадат Махараджа и преподава Адвайта Веданта, а не Буда–Дхарма. Пуснах по-назад линк към статия от един тхеравадински пандит, в която се изследват разликите между Адвайта Веданта и различните будистки възгледи. Можеш да я прочетеш.

Инак, Глава 8 от ММК на Нагарджуна, която се нарича "Изследване на действието и деятеля" (карма–карака–парикша) е посветена на изследването на въпроса, който поставяш.

Колко ли велик те кара да се чувстваш, поствайки нещо подобно в тема дето никои не ги разбира тези неща. Изречения пълни с екзотични думички, звучащо мъдро и много духовно. Кво праиш всъщност? Играеш си на пинк понг, ама те застигат само Бумеранги. Хахаха :-)

преди 1 час, scepsis108 написа:

Това уточнение съм го пропуснал. Но пък и въпросният текст беше изказан така сякаш изразява позицията на будизма (поне на някоя от многото школи). Така или иначе няма значение кой е изказал текста, аз просто посочих това, което считам за неточно.

Щом нещо те е обусловило и съставило Шуная и съществува и ти съществуваш и поясни свободен в какво,къде,кога??

Не се подчиняваш на правила,норми,принципи,възпитание?Какво значи свободен от себе си като това себе си зависи от това дали има храна,вода,топлина!

Проповедника не издържа и се върна.Сърби го езика.Поства диалог на лирически герои ама това не е аргументирано и абсолютно доказателство за прераждането а плява!

преди 9 минути, Beyond_Wisdom написа:

Щом нещо те е обусловило и съставило Шуная и съществува и ти съществуваш и поясни свободен в какво,къде,кога??

Не се подчиняваш на правила,норми,принципи,възпитание?Какво значи свободен от себе си като това себе си зависи от това дали има храна,вода,топлина!

Въпросите на този участник, ми звучат много по истински. Явно иска да разбере, но за съжаление Негово Величество Скепсис е зает да обяснява много по сложни (безсмислени) неща и няма да ти обърне никакво внимание. Той с простовати, обикновени неща не се занимава, а само с просветени и реализирани не неговото ниво, извисени величия се занимава. Трябва да трупаш заслуги да ти се обърне евентуално някакво внимание. Ще трябва сам да си обясняваш нещата. 

Къде е брат му астралния клошар? Мани батко ми се разсърди щот почнах с детските глупости! Ма аз мразя да не ми се обръща внимание!:biggrin:

преди 2 минути, Beyond_Wisdom написа:

Къде е брат му астралния клошар? Мани батко ми се разсърди щот почнах с детските глупости! Ма аз мразя да не ми се обръща внимание!:biggrin:

Астралния клошар, се занимава със нещо "сериозно" сигурно щот той е един много сериозен зрял човек. Той с "детски" работи не се занимава, да седи по цял ден пред компа и да се прави на "децата" на батко, неее никога. Това го могат само най големите специалисти, занимаващи с най сериозните неща. Не говориш ли с сложни духовни епитети и не си ли реализиран духовно, забрави да ти се обърне внимание. Така е правил и Буда и другите просветени учители, еххх да можехме и ние да сме като тях и станем членове На "Бандата на Скепсис". Хахаха :-)

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Човек може да промени себе си в бъдещето, но не и себе си сега. Сега той е резултат от миналото, което е неизменно.

Какво може човека? Както се казва, сега или никога. Само че както обикновено се получава, "сега"-то го отместваме в бъдещето и така се превръща в "никога".

ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται βασιλεὺς τῆς δόξης. Псалми 23:7, 9

преди 10 часа, Aliya написа:

В Древен Египет Бог на прераждането и смъртта е бил Анубис, изобразяван с вълча глава.

С глава на чакал, или на куче. Сократ (Българина) доста го споменава, казва "кълна се в кучето" , "кучето, бога на египтяните". Шегувам се, че е българин.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 8 часа, König написа:

Астралния клошар, се занимава със нещо "сериозно" сигурно щот той е един много сериозен зрял човек. Той с "детски" работи не се занимава, да седи по цял ден пред компа и да се прави на "децата" на батко, неее никога. Това го могат само най големите специалисти, занимаващи с най сериозните неща. Не говориш ли с сложни духовни епитети и не си ли реализиран духовно, забрави да ти се обърне внимание. Така е правил и Буда и другите просветени учители, еххх да можехме и ние да сме като тях и станем членове На "Бандата на Скепсис". Хахаха :-)

Аз съм омърсен да ти кажа, пуша много правя секс кат немам гадже нали се сещаш! Не съм достоен защото Будизма е религия,треа си монах. Ако беше учение какво значение има личния живот? Скепсиса кой знае какви ги е наговорил за мен по канала!

Как да приема учението за пустотата и липсата на АЗ и декларирането на свобода,след като се дават обети,търпят се лишения и се изпитва страдание! Кой ги налага? Ами Азът защото съзнанието се е влюбило в тази насока. На санкритски незнам как е ама през инди и руски до български и се получава пустота! В същото време се казва за неизменна тоест променлива същност.Дуалния ум разделя,ако нещата имат свойството и могат и е доказано,че се разделят.Тук просто имаме една цикличност в това учение за пустота и безкрайни обяснения и не се стига до никъде и е важно да се бяга от етернализъм и нихилизъм.

преди 1 час, Beyond_Wisdom написа:

Как да приема учението за пустотата и липсата на АЗ и декларирането на свобода,след като се дават обети,търпят се лишения и се изпитва страдание! Кой ги налага? Ами Азът защото съзнанието се е влюбило в тази насока. На санкритски незнам как е ама през инди и руски до български и се получава пустота! В същото време се казва за неизменна тоест променлива същност.Дуалния ум разделя,ако нещата имат свойството и могат и е доказано,че се разделят.Тук просто имаме една цикличност в това учение за пустота и безкрайни обяснения и не се стига до никъде и е важно да се бяга от етернализъм и нихилизъм.

Все още ти се изплъзва нещо малко и фино, гледаш грубо и повърхностно все още, трябва да започнеш да усещаш със сетивата си, кое какво е, а не да мислиш само с главата си, с Ума си. Има много зад всичко това, ама човек трябва сам да разбере какво точно трябва да се направи вътре в самия Ум, за да се "излезе" от него и погледне универсално на нещата, такива каквито са. 

Будизма е пленително учение да,не е като да четеш библията,завета,евангелието но ако си влюбен може да бъдеш воден за носа! Ако човек чете и други книги философии и психологии тогава може да направи съпоставка за вярно или невярно.

Кармата била механична добре а сутрите механично ли се възприемат по дефолт и кой е автора отдолу.Ами ако е лъжа и не е Нагарджуна или Буда?

преди 5 часа, Beyond_Wisdom написа:

Будизма е пленително учение да,не е като да четеш библията,завета,евангелието но ако си влюбен може да бъдеш воден за носа! Ако човек чете и други книги философии и психологии тогава може да направи съпоставка за вярно или невярно.

Кармата била механична добре а сутрите механично ли се възприемат по дефолт и кой е автора отдолу.Ами ако е лъжа и не е Нагарджуна или Буда?

Сутрите са само напътствия, какво къде да се търси. Като следи от трохички оставени за да те заведът до вкъщи. Не са сутрите които те учат, а инфото което ти показват, какво и как да направиш за да успееш да достигнеш до висшето знание. Не бъди толкова праволинеен, мисли и разсъждавай върху тях. Какво искат да ти кажат те, защо са такива, защо ги има. Гледай по се бе си и разсъждавай, изучавай се. няма какво друго да ти помогне освен задълбоченото познание на теб самия, на твоя Ум, защото ти си твоя Ум, а той е архитектът на твоята реалност. 

Тогава каква е целта на дискусията тук?Медитираме си вкъщи и разсъждаваме върху инфото на сутрите.

Защо до вкъщи да ме заведат? Аз искам другаде да ме заведат не съм се изгубил?

преди 9 часа, König написа:

Сутрите са само напътствия, какво къде да се търси. Като следи от трохички оставени за да те заведът до вкъщи.

ами трохичките ако ги изядат врабците кво правим :rolleyes:

преди 9 часа, Beyond_Wisdom написа:

Тогава каква е целта на дискусията тук?Медитираме си вкъщи и разсъждаваме върху инфото на сутрите.

Защо до вкъщи да ме заведат? Аз искам другаде да ме заведат не съм се изгубил?

Загубен си, всички сме загубени. Имам нужда да се доведем в къщи, да си се върнем сами на себе си, защото от копнеж и страст отдавна сме загубили истинското в нас. 

преди 18 минути, haidukpikaso написа:

ами трохичките ако ги изядат врабците кво правим :rolleyes:

Може ако някоя кокошка върви и ги кълве, както по принцип правят много. За щастие не можеш да изядат сутрите, така че няма как да загубим пътя. 

преди 12 минути, König написа:

Може ако някоя кокошка върви и ги кълве, както по принцип правят много. За щастие не можеш да изядат сутрите, така че няма как да загубим пътя. 

добре, успокоих се

преди 31 минути, haidukpikaso написа:

добре, успокоих се

Изменението и взаимосвързаните противоположности са в основата на феноменалната реалност, така че не се отпускай много, щом изменението е в основата на живота, следва че в основата си всичко се явява илюзия, твоето успокоение също :)

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

За да съм се изгубил в пустотата сигурно, и връщане вкъщи където е до болка познато или до нов дом?Пустотата е относителна защото малка част вярват в нея а не всички хора по света! Аха дуален ум с относителна истина за пустотата и абсолютна истина за реалността.След работа и връщане вкъщи се почват фантазиите! Разбрах!

Будистката психология е много назад още преди Христа.Само философстване и религия! Буда е бил високомерен и надменен това ми стана ясно и от вас и наказва с мълчание. Хубаво предизвиквате омраза и агресия!

на 23.01.2016 г. at 13:53, scepsis108 написа:

Няма раждане и няма прекратяване.

Да, няма раждане и прекратяване, но относно личността или егото, които така или иначе не съществуват освен като концепции на отъждествяващия се раздвоен ум. Заглавието на темата е сбъркано, прераждане на личности няма, има ново раждане, но като следствие на определени причини и следствия. Карма и ново раждане има, щом пишем тук, независимо вярваме ли в тях или не. Буда и Нагарджуна учат на обратния процес - разотъждествяването на ума от дуалността, от вкопчването в илюзорното съществуване и завръщане в безмълвието на Източника - Потенциалното Нищо в Единството на Самсара и Нирвана.

Заглавието на темата не е сбъркано, защото не утвърждава една или друга позиция, а е зададено като въпрос. Аз от своя страна бих заменил думата "прераждане" с "превъплъщение". Раждат се телата. Жизненият поток, който оживява тези тела не се ражда. Ако се раждаше, той щеше да е следствие, т.е. животът щеше да е следствие от комбинация между атомите.

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Жизненият поток, който оживява тези тела не се ражда. Ако се раждаше, той щеше да е следствие, т.е. животът щеше да е следствие от комбинация между атомите.

Под жизнен поток съзнанието ли имаш впредвид? 

Нямаш информацията кое на кое е причина или следствие. Теорията на неопределеността се заключва в това, че във всеки времеви момент в съзнанието има определено количество възможности и вероятности, но на никой не му е дадено да знае, коя от тях ще изкристализира в действие или мисъл.

В света не е съществувала, не съществува и няма да съществува реинкарнация.

Рамана Махариши

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 1 час, Śūnyatā написа:

В света не е съществувала, не съществува и няма да съществува реинкарнация.

Рамана Махариши

въх кой тоз Махариши :lol6:

Незнам защо като се цитира някой се приема за истина? Кое я валидира доказателството или автора/авторитета/.

Няма прераждане! Живейте в страх от неизвестното!

НаГарджуна

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.