Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането?

Featured Replies

преди 7 часа, haidukpikaso написа:

въх кой тоз Махариши :lol6:

Адвайта майстор, не съм запознат с него, просто дадох цитат изразяващ едната гледна точка от общо две по проблема с прераждането. Нали казахме че за нас хората съществуват възмножности, вероятности, потенциалности, но не знаем точно какво ще ни сполети.

Та кои са двете: или има или няма :D

Друг мъдрец Вишиста, според индийската митология бил гуру на Шри Рама, описва накратко двата варианта: Понеже никой не знае какво се случва с човека след смъртта, имаме две вероятности: или смъртта просто прекратява съществуването, или то продължава в друго тяло. 

1. Ако човек действително напълно угасва, в това няма нищо лошо, защото тогава приключват всички неприятности, изчезват досадата и безпокойството, с които е пълен живота, настъпва освобождение от неопределеността, от постоянно сменящите се една с друга болка и радост.

2. Ако смъртта не означава край на съществуването, а просто смяна на телесната обвивка, тогава е още по-глупаво да се боим от идването на смъртта - защото е обезпечено продължение на живота, макар и в друг облик. 

Във всеки от случаите да се боим от смъртта е безсмислено.

Това го преведох за теб, защото мисля че ще ти е интересно, то не изразява моя възглед, но е доста сходно с него.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 165k
  • Създадено
  • Последен отговор

Човек не се бои от смъртта само, ако е доволен от живота си, който искрено обича. Ако е недоволен ( нещастен) за него животът е излишо бреме, с което той няма търпение да приключи по-бързо. Щастливите хора са дълбоко религиозни поради обичта, радостта и благодарността, които изпитват. А ги изпитват, защото са намерили свой собствен смисъл, който им носи удовлетворение дори и в най-мънички, едва доловими, дребни, еднообразни и често незабележими неща. Да прекараш дните си в радост и благодарност е единствения начин да оцениш без превземки този дар - Животът. Светът е пълен с нещастни и недоволни хора, но те не са религиозни. Човек без собствен смисъл не може да бъде религиозен. Човек, който се бои от Живота, се бои и от Смъртта.

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Адвайта майстор, не съм запознат с него, просто дадох цитат изразяващ едната гледна точка от общо две по проблема с прераждането. Нали казахме че за нас хората съществуват възмножности, вероятности, потенциалности, но не знаем точно какво ще ни сполети.

Та кои са двете: или има или няма :D

Друг мъдрец Вишиста, според индийската митология бил гуру на Шри Рама, описва накратко двата варианта: Понеже никой не знае какво се случва с човека след смъртта, имаме две вероятности: или смъртта просто прекратява съществуването, или то продължава в друго тяло. 

1. Ако човек действително напълно угасва, в това няма нищо лошо, защото тогава приключват всички неприятности, изчезват досадата и безпокойството, с които е пълен живота, настъпва освобождение от неопределеността, от постоянно сменящите се една с друга болка и радост.

2. Ако смъртта не означава край на съществуването, а просто смяна на телесната обвивка, тогава е още по-глупаво да се боим от идването на смъртта - защото е обезпечено продължение на живота, макар и в друг облик. 

Във всеки от случаите да се боим от смъртта е безсмислено.

Това го преведох за теб, защото мисля че ще ти е интересно, то не изразява моя възглед, но е доста сходно с него.

Вишиста много ми хареса, баш така си е, благодаря :)

преди 11 часа, Beyond_Wisdom написа:

Няма прераждане! Живейте в страх от неизвестното!

НаГарджуна

тоз Нагарджун магарджун е много лош

Според мен, има опасност някои хора да тъпчат на едно място. Примерно да препотвърждават афинитета си към някое духовно учение, чиито привърженици са били в предишни животи, то им е познато, там им е спокойно, пък и  не се е развило от хилядолетия. Това е, общо взето, духовна стагнация.  Още един живот и пак същото...

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

преди 5 часа, mecholari написа:

Според мен, има опасност някои хора да тъпчат на едно място. Примерно да препотвърждават афинитета си към някое духовно учение, чиито привърженици са били в предишни животи, то им е познато, там им е спокойно, пък и  не се е развило от хилядолетия. Това е, общо взето, духовна стагнация.  Още един живот и пак същото...

Двама души кат са различни е интересно а кат са еднакви е скучно! Няма как обаче това е будистки принцип! А кажи ми!

И аз мисля,че са доста назад нещата в Будизма!

Все пак сме в кали юга, където ученията масово се изопачават, а илюзорните възгледи са по-силни от всякога. Старите учения се разбират буквално, а те не представят истината буквално. Това води до погрешни стремежи и напразни усилия.

Когато се говори за прераждания (или превъплъщения) винаги трябва да се отчитат междинните пребивавания в различни сфери между въплъщенията. Последствията от нашите действия могат да се реализират само в сферата в която са създадени, а ние през земния си живот създаваме последствия поне в три сфери. Последствията от силните ни желания, стремежи и зависимости ще резултират неминуемо в пребиваване в различните подсфери на кама лока, потопени в едно изключително илюзорно състояние в което ще изживеем една част от кармата си свързана с тази сфера, без да имаме възможността да създаваме нова. После в Девачан ще направим същото по отношение на кармата създадена от нашия ум. И това всичко може да продължи няколко столетия и дори хилядолетия. Няма почти никакъв шанс да се превъплътим отново като хора по-рано. Всъщност няма шанс и да се въплътим като нещо друго освен като хора.

Очков, нека си вярват в турлугювеча будизъм но да не останат изненадани кой и какъв е бог! Който се смее последен най-добре се смее!

на 1/27/2016 at 12:08, Śūnyatā написа:

Да, няма раждане и прекратяване, но относно личността или егото, които така или иначе не съществуват освен като концепции на отъждествяващия се раздвоен ум. Заглавието на темата е сбъркано, прераждане на личности няма, има ново раждане, но като следствие на определени причини и следствия. Карма и ново раждане има, щом пишем тук, независимо вярваме ли в тях или не. Буда и Нагарджуна учат на обратния процес - разотъждествяването на ума от дуалността, от вкопчването в илюзорното съществуване и завръщане в безмълвието на Източника - Потенциалното Нищо в Единството на Самсара и Нирвана.

Ми защо не се самоубиеш да разбереш истината? Май има страх от неизвестното и се раздвояваш,че може да не стоят така нещата! И това неизвестно е по-силно от вярата ти в НаГарджуна и Буда? Жалко! Цял живот да философстваш няма да разбереш истината.Ще я усетиш! Човек не може да те светне по тоз въпрос както и да се казва той!

Изведи концепция,аргументи и доказателства за този моноален или уноален ум и тогава се вкопчвай.Многомерността не се разбра с тез отражения! Или ти всичко харесваш,всичко обичаш,само добро правиш изобщо пълен позитивизъм.

В прераждането събличаш тялото, като стара и износена дреха ... и се явяваш гол пред Създателя, за да ти даде нова дреха, според това, което си заслужил в миналите животи.

И така, докато изчезнат желанията в теб, включително и желанието ти да се раждаш в материята.

• 2 седмици по-късно...
на 28.01.2016 г. at 10:30, мо_хи_ни написа:

.....

Докато човек се страхува от умирането, ще се страхува и от живеенето - страхът от живота, ни пречи да умрем, страхът от смъртта, ни пречи да живеем. Така, че докато човек е фокусиран в/у живеенето и умирането, все още ще продължава да пропуска.

на 12 Февруари 2016 г. at 1:13, sound написа:

Докато човек се страхува от умирането, ще се страхува и от живеенето - страхът от живота, ни пречи да умрем, страхът от смъртта, ни пречи да живеем. Така, че докато човек е фокусиран в/у живеенето и умирането, все още ще продължава да пропуска.

и като е пропуснал ще се връща пак и пак

то това е като карането на колело - докато се научиш бая ще падаш

преди 6 часа, haidukpikaso написа:

и като е пропуснал ще се връща пак и пак

то това е като карането на колело - докато се научиш бая ще падаш

А ако не падаш, как ще се научиш да ставаш?! :)

Живота е като водовъртеж. Появяват се по голямата вода водовъртежи и изчезват и пак се появяват. Какъв си преди да се родиш и след като умреш. Този въпрос са го задавали дзен будистите като коан на новобранците, да си блъскат главите. Считали са, че може да помогне за изясняване на връзката между аз и останалия свят.

Здравейте, малко късно се включвам.

Интересно ми има ли някои, които вече са прочели и осмислили цялостно работата на LLresearch. http://llresearch.org/library/the_law_of_one_pdf/the_law_of_one_book_1.pdf

Там има много информация за реинкарнациите и защо се според РА се става така. На пръв прочит ми се струва доста сложно, но като че ли постепенно почвам да виждам смисъл.

В противен случай писаното по-горе от Вишиста ми се струва и в двата случая малко безсмислено, понеже няма развитие и резултат от опитът на духа в тялото.

За съжаление или не, от всичко, което съм търсил и намирал, то - за мен - съм установил,че по този въпрос с прераждането, всъщност все още почти нищо не се знае. И ако някой би могъл да знае в подробности, за какво става дума, то това са тибетците - а който смята, че може да изкопчи нещо от тях, да се пробва, но шансовете не са големи, за сега поне. Всичко останало е все още прекалено много в сферата на хипотетичното и теорията - едно "може би". Та да си тъпчите главите с всякаква произволна информация - на която нямате кой знае какъв друг избор, освен да повярвате или да не повярвате - е въз ненужна занимавка, резултата от която наблюдавам твърде често е, просто да изперкате.

преди 7 минути, sound написа:

За съжаление или не, от всичко, което съм търсил и намирал, то - за мен - съм установил,че по този въпрос с прераждането, всъщност все още почти нищо не се знае. И ако някой би могъл да знае в подробности, за какво става дума, то това са тибетците - а който смята, че може да изкопчи нещо от тях, да се пробва, но шансовете не са големи, за сега поне. Всичко останало е все още прекалено много в сферата на хипотетичното и теорията - едно "може би". Та да си тъпчите главите с всякаква произволна информация - на която нямате кой знае какъв друг избор, освен да повярвате или да не повярвате - е въз ненужна занимавка, резултата от която наблюдавам твърде често е, просто да изперкате.

може също така да се изперка и при регресия

депресия

То няма как да тръгнеш това да го говориш с приятели или колеги! Затваряш се вкъщи.Там е твоята крепост и си защитен!

Влизаш в интернет.Там няма как някой да метне камък по тебе!:D И се търси общото, познатото! В непознати води не влизаме! 

преди 11 часа, sound написа:

Ще ти отговорят с някоя сутра,което издава слабостта им! С тях не може се спори.

Хипнозата или така наричаната днес регресия е препоръчвана от духовните учители за навлизане в подсъзнанието и за изчистване на дълбоко забити там травми. Защото подсъзнанието е нашето мазе, което, ако не чистим редовно, ще ни залее с боклуците ни и ще ни удави в лудостта.

Медитацията сама по себе си е пречистване на подсъзнателното, особено силна е катарзисната медитация - смях, плач, танцуване, дишане и така нат. Особено ефективни са Медитациите на Ошо, доказано от собствен опит.

И все пак, понякога има много дълбоко зарити в подсъзнателното болезнени спомени-травми, които, ако не се изчистят, те блокират и разболяват. Тогава хипнозата и/или автохипнозата са изключително уместни. Аз лично препоръчвам така наречените НЛП - нервно-лингвистични практики. У нас вече има някои млади хора, които предлагат НЛП. Особено силни са онези НЛП, които са обучавани от английската школа.

преди 15 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Ще ти отговорят с някоя сутра,което издава слабостта им! С тях не може се спори.

Да бе само това - то не може да се говори.

преди 7 часа, sound написа:

Да бе само това - то не може да се говори.

Никой не е стигнал до Просветление защото ако е,то е егоист! Няма да стигнат до никъде и след 20г.Има тонове литература и противоречия! И какво крият Тибетците?

Важното е да са в общност! Групата от Враца е отчайваща!:D Защо ли не се изненадвам.

преди 21 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Никой не е стигнал до Просветление защото ако е,то е егоист!

Казват, че Джизъса щял да прескача па насам - честно казано не вярвам ... да е чак такъв мазохист, но ако все пак го стори, яд ще ме е, ако изпусна цирка.

Току що, _Alex&Vanko_ написа:

Ще го посрещна и пред мен ще искам да демонстрира силата си!

Гледай да изпревариш, че то папи, че то патриарси, че то светци от последните дни и изобщо много вярващ народ, ще се нареди да го беси, разпъва, коли и т.н.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.