Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво ще готвите днес?

Featured Replies

А някой да е чувал за ябълков сладкиш с основа бисквити, после нишесте и отгоре не е ясно какво има (освен ябълките) и това нещо се пече? Публикувано изображение

Това вършебство до сокоро бе едно от нещата с които си вадех хляба. :rolleyes:

125 гр. краве масло

2 и 1/2 пакетчета обикновенни чаени бисквити

1,700кг. ябълки

100гр. захар

1 пакетче канела

100гр. орехи по желание

Тесто:

2 яйца

250гр. захар / 1 ч.ч.

500гр. брашно /2 и 1/2 ч.ч.

200мл. кисело мляко

150мл. олио

1 пакетче бакпулвер

2 пакетчета ванилия

В правоъгълна тавичка с размери около 25/45 см. разтопяваме маслото, отгоре му се потапят/нареждат бисквитите, върху тях равномерно разпределяме нарязаните на тънки (като вестник) филийки ябълки. Поръсваме със захарта, пакетчето канела и едро нарязаните орехи.

От останалите продукти приготвяме кексово тесто което разтиламе на тънко върху вече подредените и поръсени ябълки.

Печем в загрята до 180 градуса фурна за около 45 минути.

След изпичане нарязваме по желание на фигури сладкиша и го поръсваме обилно с пудра захар.

Важно е да се знае, че трябва веднага след разстилането на тестото, сладкиша да се сложи за печене в предварително загрятата фурна.

Публикувано изображение

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 110,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Снощи направих тази многолистна питка по рецепта на Рони

• Направих тези египетски сладки (маслени сладки с дъх на портокал и канела и пълнеж от ядки, стафиди и фурми)

• Вчерашната ирландска яхнийка с говеждо на Дарки, но вариантът с грах, картофки и морковчета. Не знам кое повече ми хареса - биричката Kilkenny или яхнийката

Публикувани изображения

Вили, благодаря. Мисля, че утре ще падне голямо готвене. Ще се отчета и с двете тортета, ако ги издокарам за ядене, де Публикувано изображение

Ще готвя пиле със зеленцуци.

1 1/2 охл. пилешки бутчета

150мл. зехтин

180 гр. гъби

2 едри глави лук на едри жулиени

200 мл. смляни домати

1 морков на тънки жулиени

100 гр. замразен грах

6 малки картофа цели

500мл. вряща вода

100мл. червено вино

Сол на вкус

В дълбок съд с незалепващо дъно запържваме месото в зехтина от двете страни и изваждаме.

В същата мазнина добавяйки един след друг, последователно задушаваме следните зеленчуци: лук, морков, гъба, картоф.

Към задушените зеленчуци добавяме месото, разбъркваме и изсипваме водата.

Посоляваме и оставяме ястието захлупено да къкри на бавен огън докато се свари месото.

Малко преди да отстраним от огъня добавяме последователно: граха, доматите и виното.

Ястието се подправя единственно с пресен магданоз.

Снимки когато го сготвя след час. :)

Публикувано изображение

Федорка чакам отзиви за ябълковия сладкиш . :speak:

Наколко съвета:

-Тайната на доброто ястие е в горещата вода.

-Никога не включвайте котлона преди да сте приготвили хпродуктите.

-Докато задушавате стойте наблизо, добрата храна е като мъжа иска постоянно наблюдение и обгрижване ;)

Редактирано от Вили* (преглед на промените)

Федорка чакам отзиви за ябълковия сладкиш . :headphones:

Готова съм. Само, че едно чудене му хвърлих накрая - трябва ли да се обърне сладкишът, така че бисквитките да са отгоре или не. Аз го обърнах, но мисля, че трябваше още масло да сложа или по-скоро попрекалих с бисквитите. Правоъгълна тава нямам, та карах в кръгла. Определено си заслужава, особено с ванилово сосче - божествено е! Пак ще го правя, щото е много бързо, освен, че е вкусно, пък и да му хвана съвсем цаката и да го докарам като твоето. :lighter:

Публикувано изображение

Освен това правих и гулаш със свинско, но снимка ме мързи да правя - имам някъде една, май с пилешко, то долу-горе същото, само дето вече от пилешко ми става лошо.

Сега ще приспивам диването, а после се захващам с другото торте на Бени (купих продуктите преди малко).

Тъй като ще имам гости ог Хевропата ме помолиха да сътворя меню от всякакви възможни субпродукти.

Та днес ще пазарувам шкембе,пилешки сърца и дробчета,език и вякакви такива....вкусотиики...

Утре,ако е рекъл господ да успея да ги приготвя и щракна преди да са дошли ще се покажа.

имам гореща молба:дайте изпитана рецепта за шкембечорба...моля... :headphones:

Само, че едно чудене му хвърлих накрая - трябва ли да се обърне сладкишът, така че бисквитките да са отгоре или не. Аз го обърнах, но мисля, че трябваше още масло да сложа или по-скоро попрекалих с бисквитите. Правоъгълна тава нямам, та карах в кръгла. Определено си заслужава, особено с ванилово сосче - божествено е! Пак ще го правя, щото е много бързо, освен, че е вкусно, пък и да му хвана съвсем цаката и да го докарам като твоето. :ph34r:

Не не се обръща.

Просто тавичката ти е по-малка.

Тестото е станало много, а ябълките ми се виждат малко.

Всъщност това е една много стара рецепта за тава от печка "Мечта", спомняте ли си ги, едни бели и квадратни, много тежки тави?!

Стига приказки, време е за обяд и сиеста. :wow:

Не не се обръща.

Просто тавичката ти е по-малка.

Тестото е станало много, а ябълките ми се виждат малко.

Всъщност това е една много стара рецепта за тава от печка "Мечта", спомняте ли си ги, едни бели и квадратни, много тежки тави?!

Стига приказки, време е за обяд и сиеста. :wow:

Ясно, следващият път се надявам, че ще го издокарам както трябва. Преди малко се сетих, че имам правоъгълна тава, ама малко акъл да имаш, но навреме да ти дойде Публикувано изображение

Благодаря за съветите Публикувано изображение и рецептата, разбира се.

Тъй като ще имам гости ог Хевропата ме помолиха да сътворя меню от всякакви възможни субпродукти.

Та днес ще пазарувам шкембе,пилешки сърца и дробчета,език и вякакви такива....вкусотиики...

Утре,ако е рекъл господ да успея да ги приготвя и щракна преди да са дошли ще се покажа.

имам гореща молба:дайте изпитана рецепта за шкембечорба...моля... :ph34r:

Поръчай си шкембето от някой ресторант бе, диваненце :wow:;)

Поръчай си шкембето от някой ресторант бе, диваненце :wow::ph34r:

То така и баба може,обещала съм...Ще се наложи да звънна на мама,то е ясно...

То така и баба може,обещала съм...Ще се наложи да звънна на мама,то е ясно...

баси, кажи, че се е свършило шкембето. То ще осмърдиш цялата къща

баси, кажи, че се е свършило шкембето. То ще осмърдиш цялата къща

На какво ме учи тая гаднярка!!!:wow:

Ще го измисля!Мама сигурно ше го сготви пък аз ще се фукам...

Ай отивам да издирвам охладени субпродукти .За дробчетата и сърчицата съм уредила при една приятелка на конвектомат да ги удари-стават невероятни-само на пара без мазнина.МММММММММ...

И крилцата предварително мариновани и те там.

Та къщата е спасена от вони... разни .

На какво ме учи тая гаднярка!!!:wow:

Ще го измисля!Мама сигурно ше го сготви пък аз ще се фукам...

Ай отивам да издирвам охладени субпродукти .За дробчетата и сърчицата съм уредила при една приятелка на конвектомат да ги удари-стават невероятни-само на пара без мазнина.МММММММММ...

И крилцата предварително мариновани и те там.

Та къщата е спасена от вони... разни .

свинският език го направи пане

Да ви кажа една истина: От мешаната скара няма по-хубава манджа :rolleyes:

yanakinn, при всичкото ми уважение, но има и други манджи,които са също толкова хубави :)

И така по желание на Никита: ШКЕМБЕ ЧОРБА Труден, мъчителен и вонящ е за обработване продукта истинско, телешко шкембе. За това от магазините на кауфланд, или някой други купуваме готово, сварено и нарязано - ЗАМРАЗЕНО, не от отворената витрина - охладено шкембе. 1 кг. след размразяване става на 0,500кг. Слагаме да заври 3 литра вода и пускаме вътре шкембето, нека поври около час, след което добавяме около 200 мл. прясно мляко. В отделен съд загряваме около 200мл. олио и в него запържваме 3 с. л. брашно*, разреждаме с хладко прясно мляко и от бульона. Изсипваме варената застройка в тенджерата с шкембето и оставяме да поври още десетина минути**. Чорбата е готова. В малък буркан от лютеница с винтова капачка пресираме 1 цяла глава чесън, сипваме отгоре и 2 с.л. сол, разбъркваме претривайки с лъжица, за да пусне чесъна сока си(нещо като стриването в хаванче). След това наливаме около 100мл. оцет затваряме капачката и разклащаме добре. * ако желаете чорбата да е червена, след брашното се запържва и 1 препълнена с. л. червен пипер, някой ползват и лют такъв. ** внимавайте нека огъня е слаб и наглеждайте защо чорбата кипи в началото с гъста, бяла пяна.

Вили* И от мен едно мерси . . . тия дни (защото днес правя пиле с ориз) ще се поатарая да я пробвам тази рецепта,че много искам да направя шкембе чорба,ама някак си не намирах рвецепта, която да не ме е страх да прецакам . . . тази ми излглежда,че няма как да я объркам :D :D :D (angel)

Виж тази рецепта,мисля че може и ябълки да се добавят

Бисквитена торта с карамелено-сметанов крем

Направих я и тази, но няма кой да я чака цяла нощ и вече я подпукахме. Днес голяма излагация съм в кухнята откъм вид, но откъм вкус, не че се хваля Публикувано изображение, но я докарахме Публикувано изображение

Прекалих яко с крема, а бисквитките сега като гледам, май са Закуска, а не на Житен дар обикновените, ама туй да ми е кусура Публикувано изображение

Тортето е много, много вкусно и е лесно за правене!

Бени, благодаря отново за рецептата Публикувано изображение

Публикувано изображение

Мисля, че днес се наготвих за няколко дни напред Публикувано изображение

Тази торта стана нещо много популярна . . . да зема да и видя рецептата ли :blink: fedora- не знам какво не и харесваш на вида,ама само като я гледам и ми се дояжда :lol6: тъй че ;) и един рунд за човека дал рецептата :cheers:

Тази торта стана нещо много популярна . . . да зема да и видя рецептата ли :blink:

fedora- не знам какво не и харесваш на вида,ама само като я гледам и ми се дояжда :lol6: тъй че ;) и един рунд за човека дал рецептата :cheers:

Много е вкусна, повече от половина вече липсва Публикувано изображение Да се надяваме, че утре, ако не са я изяло, докато се прибера късно вечерта, ще е още по-вкусна. А видът й е малко разпльокан (на моята, де).

Благодаря!

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Много е вкусна, повече от половина вече липсва Публикувано изображение Да се надяваме, че утре, ако не са я изяло, докато се прибера късно вечерта, ще е още по-вкусна. А видът й е малко разпльокан (на моята, де).

Благодаря!

Ако тази горе е твоята,значи представите ни за разпльокана торта са коренно различни :Р А не че искам да съм носител на лощи новини,но ме съмнява да устиска до утре вечерта щом вече я няма половината замисли се :wors::yanim:

Основно си имам за днес от вчера, но не мога да се сдържа да несе изфукам с десерта.

Да не говорим, че едвам се сдържах да не си налея бренди ...

И така: Кекс с орехи и прословутите мъфини - които са си чист кекс, аз ги направих от боядисаното с нескуик тесто, орехи и парче шоколад вмъкнах.

Рецептата е на око, каквото има в хладилника и шкафа с продуктите.

Ако има въпроси за съотношенията с радост ще откликна. :P

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ще метна татарски кюфтета на скарата и ще забъркочкам една зелена салатка

:speak:

Публикувано изображение

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.