Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Похвалете се с компютъра си

Featured Replies

Няма какво да се обиждам, мнението е твое. Всичко съм го направил по мой вкус и така както на мен ми харесва .  Явно не си имал допир до този модел кутия. Освен ,че качественото на изработка е на много високо ниво , въздухопотока е просто брутален .  Температурите са повече от отлични , както на видео картата , така и на процесора . В тази кутия просто е помислено за абсолютно всичко и е изпипано много добре. Единствено на визия не блести кой знае с какво, но това е най-малкия проблем. Между другото кутията ми е по-препоръка точно от този пич.  Имаме общ познат , а самата кутия я купих лично от него малко след като и беше направил ревю /Взех я на едва 60% от пазарната и цена :cheers:/. Водно охлаждане не бих сложил . Просто не съм фен , не ми харесва по ред причини (не е тук темата да ги обсъждаме) и дори Хибрида (видео картата) ме дразни и се колебая дали да не сложа FTW3 -ката , ако ще да е с цената на повече шум и градуси .

п.п. Другия път снимките ще ги направя на ламинат от 2лв. (шегичка)  .

Мерси за предложенията иначе, по-натам живи и здрави , ако изпаднат пари за харчене ще мисля и други варианти.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 426,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Дойдоха чарковете днес. Сега ми остават само скобите за водния блок и всичко това(плюс още няколко неща) трябва да влезе в онова дървеното от другата тема. Обаче като гледам как ме сърбят ръ

• Янко Влахов
    Янко Влахов

А защо изобщо му се връзвате? Ако наистина е поръчано подобно нещо, то това са едни от най-глупаво похарчените пари.

• Айде да почнем на чисто! Няколко снимки от днешното почистване. Машината от подписа:         За жалост в mallbg.com се беше изчерпала R9 290 за 500 лв., иначе щях да се подсиля с нея. Ам

Публикувани изображения

преди 13 часа, pepy86 написа:

Явно не си имал допир до този модел кутия. Освен ,че качественото на изработка е на много високо ниво , въздухопотока е просто брутален .

Явно базата ти за сравнение не е на нужното ниво. Предполагам не си работил с качествени кутии и тази ти се явява като Мерцедес.:) Преди 10-на дни сглобих конфигурация точно с такава кутия, но със солиден панел, защото човека, за когото беше не желаеше изгъзици. Въпреки това му показах наживо и варианта с темперирано стъкло, но черна. А от друга страна от малкото братче Meshify C сътворих още 3 конфигурации. Не са лоши кутии, но пак ще ти напиша - исканата цена не отговаря на предлаганото качество. Също и самата сглобка не е на това ниво, на което се предполага, че трябва да бъде. Махни стъклото и шрауда на захранването и ще се увериш в лекотата на ламаринките.:) Махни предната ламаринка с недоклатен филтър(не би трябвало да се нарича така) и тогава ще видиш ''брутален поток''. Стига да имаш добри вентилатори. Представи си разликата м/у качествена и не толкоз прахосмукачка. Едната е с филтър, какъвто трябва, а другата с дунапрен, който наричат филтър. 

П.П. Забравих да ти честитя новата придобивка. Честито и със здраве да се ползва! Трябва да има и повече участници тук като теб с желание за напредък в хардуера, но уви няма.

П.П.П. Тези Евги при желание да ги охлаждаш добре са отвратително шумни. Нищо, че са ''over-engineered''.

Няма смисъл да спорим за кутията . Уважавам мнението ти , независимо ,че е различно от моето . Страничното стъкло наистина е доста масивно . Разглобявал съм я няколко пъти вече и може да се каже я разучих достатъчно. Наистина удовлетворява напълно изискванията ми поне към момента. Като се замисля , повечето приятели , за които аз съм сглабял конфигурации  винаги са икономисвали точно от кутиите . Предпочитат накичени с евтини RGB вентилатори китайски изработки (за 8--150лв.), вместо да се ориентират към някой поне среден клас кутия.  Виждам ,че и тук във форума не е по различно. Доста от колегите тук не заделят повече от 150лв от бюджета си (говоря за раздела "Нови конфигурации и части , препоръки и мнения) .  Всеки си знае , не ги упреквам .   Между другото ,чакам с интерес  да чуя мнения и за ТОВА бебче.  Скоро момчето ,за което споменах по-горе ще я пусне за продан след ревюто, а на пръв поглед кутията радва много окото .  Ще ми е интересно да разбера как Асус са се представили в това отношение . 

п.п. Иначе си много гаден , заради теб сега разглеждам водните на Евга  😂  Ако продължавам така , скоро май ще фалирам 🤪 

Лека вечер и се извинявам на всички останали за отклонението от темата .

преди 1 час, pepy86 написа:

Няма смисъл да спорим за кутията . Уважавам мнението ти , независимо ,че е различно от моето . Страничното стъкло наистина е доста масивно . Разглобявал съм я няколко пъти вече и може да се каже я разучих достатъчно. Наистина удовлетворява напълно изискванията ми поне към момента. Като се замисля , повечето приятели , за които аз съм сглабял конфигурации  винаги са икономисвали точно от кутиите . Предпочитат накичени с евтини RGB вентилатори китайски изработки (за 8--150лв.), вместо да се ориентират към някой поне среден клас кутия.  Виждам ,че и тук във форума не е по различно. Доста от колегите тук не заделят повече от 150лв от бюджета си (говоря за раздела "Нови конфигурации и части , препоръки и мнения) .  Всеки си знае , не ги упреквам .   Между другото ,чакам с интерес  да чуя мнения и за ТОВА бебче.  Скоро момчето ,за което споменах по-горе ще я пусне за продан след ревюто, а на пръв поглед кутията радва много окото .  Ще ми е интересно да разбера как Асус са се представили в това отношение . 

п.п. Иначе си много гаден , заради теб сега разглеждам водните на Евга  😂  Ако продължавам така , скоро май ще фалирам 🤪 

Лека вечер и се извинявам на всички останали за отклонението от темата .

Нещо не ти излиза линка. Инак въобще не се отклоняваш от темата. Ако не сме тук няколко човека отдавна да са я архивирали поради липса на активност. Въобще форума от към техника е умряла работа. Дай на простолюдието да се радва на тикви.;)

@pepy86

Супер изчистена система, браво. С удоволствие бих дал ''+'', но системата е зле реализирана и ще се въздържа. Последния път, когато давах ''+'' мисля че беше на твой коментар преди доста време.

Би ли споделил какви са компонентите, вентилаторите и как ги контролираш ? Толкова голям брой не е ли излишен ? Гледам че има и един Noctua вентилатор , над охладителя на процесора на снимка 1. Предполагам е NF-15 останал от NH-D15.

Ако имаш на предвид въздушната FTW3 - ще е голям downgrade от към температури и честоти. Ако е FTW3 Hybrid все ще е някакъв ъпгрейд, но до колкото знам и тази версия за жалост няма PWM контрол над вентилатора на радиатора и този на картата.

преди 10 часа, Росен Р. Александров написа:

Отдавна съм се отказал да пиша по тези теми, заради определени хора.

Проблема не е в тези хора, а в липсата на модератори.

Здравей, благодаря ти за мнението . Компонентите са същите като тези от подписа ми: CPU: intel core i5-8600K (ползвам го на 4.8Ghz за 24/7 употреба) + Noctua NH-D15 ; RAM 16GB G.SKILL TridentZ 4133Mhz 1.35V CL19 DDR4  ; PSU: EVGA 850W P2 Platinum; MB:AsRock Z370 Killer SLI ; GPU: EVGA SC2 Hybrid  - GTX 1080Ti - 11GB ; HDD: 2TB  Seagate ; SSD: 2x240GB SSD Kingston V300 и UV400, Монитор: 2К Asus 27" MG279Q 144Hz 1440p;  Case: Fractal Design Meshify S2 .

Нарочно ги копирам , за да се знае към момента на този пост какво точно коментираме.  Относно вентилаторите , ползвам : Заден - изходящ : 1бр. NZXT AER P 140MM FAN RF-AP140 . Комбиниран с Phanteks  Halos Lux RGB Fan Frame , чиито цветове контролирам с AsRock RGB Led софтуер , заедно с лед светлините на дънната платка.  Горен- изходящ ползвам ,  един от комплекта на Noctua NH-D15 кулера.  Монтирах го първоначално там и вероятно поради мързел или по-скоро ,че не се вижда не съм го и свалял.  Посредством до него се намира радиатора на водното на видео картата SC2 Hybrid и нейния оригинален Evga FAN (който впрочем е най-шумен от всички по ред причини , за които ти сам спомена).  3броя предни-входящи Thermaltake Riing Blue  140mm. На CPU кулера съм поставил като преден Corsair AF120 performance edition и по-средата още един Thermaltake Riing 140mm. Blue.  Вентилаторите ги контролирам ,чрез Nexus+ PWM fan Smart Hub (който си е към самата кутия) както и 4Pin CPU и Chassis Fan контролерите намиращи се на дънната платка.  За кабелите вече споменах по-горе какви са и от къде са купени .  Причината за избора на Thermaltake Riing Blue  перките е основно в това ,че търсех въпросната визия . За Преден fan  на NH-D15- кулера мога да добавя без проблем (понеже имам налични) пак 140мм Blue riing , но някак си стои/стърчи/ грозно и неестествено понеже се пада над рам паметта .  Разбира се ,че приемам всякакви предложения и съвети , стига да съответстват и с моя вкус.  За видео картата споменах вече ,че много ме дразнят тези стърчащи маркучи от нея. Единствено факта ,че не минава 45градуса под товар в тази кутия е единствената причина да я търпя . FTW3 - имам предвид за въздухарката с 3-те перки . Картата я имам , така че пари за нея няма да давам , но градусите там са с 10-15 на горе спрямо хибрида . По ефектна е заради красивите RGB Led светлини (дори и на задната планка) . Шума за мен е поносим . Тук искам да вметна ,че моя критерии е съвсем различен от някои капризни в това отношение хора .

преди 2 часа, Inno написа:

Проблема не е в тези хора, а в липсата на модератори.

Тука си дяволски прав!

преди 14 часа, pepy86 написа:

За ROG Strix Helios ставаше на въпрос.

Не съм имал допир до тази кутия. На пръв поглед е за хора, които се радват на шаренкото. Също така няма да е никак евтина. За мен лично една от най-добрите кутии(качество на материалите, качество на сглобката, функционалност и визия) е ENTHOO EVOLV X GLASS. Ако сега имах нужда от кутия това би бил моят избор. Но Фрактала ми върши перфектна работа.

@pepy86

Мерси за подробното включване.

Едва ли съм човека, който да питаш за промени, но най-вероятно бих заменил входящия 120мм. вентилатор на охладителя със същия Termaltake Riing 140мм. Двата би трябвало да работят по-добре или по-скоро ще избегнеш евентуални проблеми комбинирайки два различни вентилатори, от към дизайн и размери. В момента имаш ли проблеми/особености с които да се съобразяваш ? Най-долния входящ преден вентилатор едва ли върши кой знае какво (забелязвам че твърдия диск е отзад), но пък не пречи да го оставиш, за да има системата завършен вид. Евентуално може да sleeve-неш и sata/usb кабелите. Може да боядисаш/сложиш бели PCI-E капачета запазвайки черните винтове за контраст. И други подобни дребни детайли.

Щом казваш че видео картата е най-шумна определено бих сменил вентилатора на радиатора с нещо, което да контролирам от дъното. Като чета в EVGA форума доста хора го правят. Щом имаш въздушната FTW3 тогава не се чуди. Поне ако си ok с по-ниските честоти би трябвало да е по-тиха от хибридните модели. Ако искаш 2GHz+ си представям че няма да е никак тиха.

Интересно ми е и паметта, кой точно модел е. Забелязвам, че е модел в бяло/черно, тоест трябва да е F4-4133C19D-16GTZKWC или F4-4133C19D-16GTZKW. Първата е 19-19-19-39, втората 19-21-21-41, но на мен по-скоро ми направи впечатление че първия модел е отбелязан с SPD напрежение от 1.20v., втория 1.35v..Би трябвало първия да е малко по-добър bin. Какъвто и модел да е, със сигурност е с A1 печатна платка, бъдейки от първите не-RGB Trident Z. Оувърклокърите твърдят, че моделите със A1 layout платка са по-добри (поне за определени дисциплини), тъй като достигат 4000MHz със по-стегнати тайминги (12-11-11) от по-новите Trident Z RGB A2 layout, който пък са по-добри за по-високи честоти. Ако твоя модел е добър, няма да се изненадам ако се превърне в не евтин колекционерски хардуер, след 10-15 години.

В този ред, определено бих сменил дънната платка. В момента може ли да разгърнеш потенциала на комплекта, не говоря за бенчове, а 24/7 ? Преди известно време беше споменавал че искаш да пробваш 8700К, с това дъно е доста вероятно да имаш проблеми заради захранващата част, та дори и да не спъва паметта ще е добре да се замени. Как е биоса и липсват ли доста настройки, спрямо по-високия клас (от Extreme 4 нагоре), който да те лимитират ? Щом системата ти е за 24/7 едва ли ще е оправдано да сложиш нещо като Maximus XI Apex или Z390 Dark, особено второто, което струва 500 долара. Може да е нещо по ''озаптено'' с четири dimm слота, което да клоква добре четири модула, в случай на ъпгрейд.

преди 58 минути, Inno написа:

Едва ли съм човека, който да питаш за промени, но най-вероятно бих заменил входящия 120мм. вентилатор на охладителя със същия Termaltake Riing 140мм. Двата би трябвало да работят по-добре или по-скоро ще избегнеш евентуални проблеми комбинирайки два различни вентилатори, от към дизайн и размери. В момента имаш ли проблеми/особености ? Най-долния входящ преден вентилатор едва ли върши кой знае какво (забелязвам че твърдия диск е отзад), но пък не пречи да го оставиш, за да има системата завършен вид. Евентуално може да sleeve-неш и sata/usb кабелите. Може да боядисаш/сложиш бели PCI-E капачета запазвайки черните винтове за контраст. И други подобни дребни детайли.

Щом казваш че видео картата е най-шумна определено бих сменил вентилатора на радиатора с нещо, което да контролирам от дъното. Като чета в EVGA форума доста хора го правят.

Към момента проблеми няма . Долния вентилатор си признавам го добавих точно заради визуалния ефект . Ще обмисля при всички случаи останалите предложения , определено има още какво да се изпипа.  Евга вентилатора при всички случай ще бъде коригиран .

Интересно ми е и паметта, кой точно модел е. Забелязвам, че е модел в бяло/черно, тоест трябва да е F4-4133C19D-16GTZKWC или F4-4133C19D-16GTZKW. Първата е 19-19-19-39, втората 19-21-21-41, но на мен по-скоро ми направи впечатление че първия модел е отбелязан с SPD напрежение от 1.20v., втория 1.35v..Би трябвало първия да е малко по-добър bin. Какъвто и модел да е, със сигурност е с A1 печатна платка, бъдейки от първите не-RGB Trident Z. Оувърклокърите твърдят, че моделите със A1 layout платка са по-добри (поне за определени дисциплини), тъй като достигат 4000MHz със по-стегнати тайминги (12-11-11) от по-новите Trident Z RGB A2 layout, който пък са по-добри за по-високи честоти. Ако твоя модел е добър, няма да се изненадам ако се превърне в не евтин колекционерски хардуер, след 10-15 години.

Паметта е F4-4133C19D-16GTZKWC Качвам долу и снимка. Там не съм си играл кой знае колко с тестване. Все се получава та не остава време и за нея . Лично аз не ми мисля ,че ще успея да докарам тези тайминги (особено на това дъно). За какъв волтаж говорим при 12-11-11 и 4000Мхц ?

този ред, определено бих сменил дънната платка. В момента може ли да разгърнеш потенциала на комплекта, не говоря за бенчове, а 24/7 ? Преди известно време беше споменавал че искаш да пробваш 8700К, с това дъно е доста вероятно да имаш проблеми заради захранващата част, та дори и да не спъва паметта ще е добре да се замени. Как е биоса и липсват ли доста настройки, спрямо по-високия клас (от Extreme 4 нагоре), който да те лимитират ? Щом системата ти е за 24/7 едва ли ще е оправдано да сложиш нещо като Maximus XI Apex или Z390 Dark, особено второто, което струва 500 долара. Може да е нещо по ''озаптено'' с четири dimm слота, което да клоква добре четири модула, в случай на ъпгрейд. 

За дъното си прав . Причината да съм с него е ,че все още съм тотално неориентиран и чакам да видя какво ще предложат новите Zen 2. Пазя си Taichi X370 дъното за случая , но май на края ще излезе ,че ще ме лишат от някои "екстри", ако изобщо стане съвместимо.  Не съм разглеждал Extreme4 дъната и ми е трудно да дам отговор какво липсва в Биоса при мен.  На пръв поглед изглежда имам всичко необходимо , но аз не съм критерии предвид това ,че нямам кой знае колко задълбочени познания за всички настройки.  8700К  с удоволствие бих тествал . Не знам дали охлаждането на врмите е достатъчно адекватно на това дъно . Захранващата схема също вероятно ще ми е спънка (но не пречи да опитам с приличен клок каква ще бъде разликата от към перформънс) . При всички случаи ще се наложи и кулера да сменя, ако мина на 8700К и търся по-висок овърклок  . Така инвестицията за нов процесор, дъно, охлаждане ще ми дойде в повече , а реалното подобрение не знам дали ще го усетя чувствително . За това не смея хардуерно да предприема никакви промени поне още месец-два .    

Resize of tridenZ.jpg

преди 32 минути, pepy86 написа:

За дъното си прав . Причината да съм с него е ,че все още съм тотално неориентиран и чакам да видя какво ще предложат новите Zen 2. Пазя си Taichi X370 дъното за случая , но май на края ще излезе ,че ще ме лишат от някои "екстри", ако изобщо стане съвместимо

Да, ще бъде съвместимо и "екстрите" , от които ще те лишат едва ли бих нарекъл важни. Всеки си знае от какво има нужда, но за мен няма да сбъркаш ако набиеш  нещо сериозно на Тайчито. За мен, заедно с моето е най-доброто от Х370 и да не забравяме, че проблемите с паметта идваха не от чипсета а от контролера в процесора. Така че 2 поколения по-късно би трябвало да е пушка. Много разходи сега лятото ,че Август ще сменям пак кола а и годинка на малката трябва да правя, но към Септември може да ти споделя как е нов процесор на "старо" дъно. Определено е в списъка ми,заедно с нова карта и монитор.

Тъкмо ще имам причина да отворя бюрото да му долея антифриз и да изчистя радиаторите. Бай ти Хорхе ако му пусна снимка на филтрите и  ще си среже вените надлъжно, да няма спасение 😉

преди 11 часа, Tommygun написа:

Тъкмо ще имам причина да отворя бюрото да му долея антифриз и да изчистя радиаторите. Бай ти Хорхе ако му пусна снимка на филтрите и  ще си среже вените надлъжно, да няма спасение 😉

А, няма да има. Хващат се тръбите от водното и се наставя. :whist:

на 5.06.2019 г. в 22:35, pepy86 написа:

Към момента проблеми няма . Долния вентилатор си признавам го добавих точно заради визуалния ефект . Ще обмисля при всички случаи останалите предложения , определено има още какво да се изпипа.  Евга вентилатора при всички случай ще бъде коригиран . 

Направи ми впечатление че поне на хартия Corsair AF 120 Performance и Termaltake Riing 140mm при равни обороти са доста близко като дебит, но пък втория има доста по-високо статично налягане. Мисля че ще е по добре да им размениш позициите или да сложиш още един Riing 140mm. на мястото на Corasir-а, но идеално разбирам написаното за това че не стои както трябва. Аз лично бих оставил фабричните Noctua NF-A14, но няма да се вписват визуално. Според мен, ако целта е била рам модулите да са видими щеше да е по-добре да се закупи производителен, но същевременно доста по-компактен охладител. NH D15 е голям overkill за 8600К, особено  @4.8GHz, но естествено насреща имаш аванс за нещо по-сериозно. С всичко написано до тук не критикувам, просто споделям мнение, как уж би трябвало да изглеждат нещата, ако се гони производителност.

Между другото, имаш ли информация как се представят двата фабрични NF-A14 спрямо текущата комбинация ?

И за видео картата - тествал ли си как е в тази кутия  и дали влияе върху температурата на процесора ? Малко ме изненада като написа 10-15 градуса (над 45), но няма да се изненадам, ако това е със сменена паста и карта оптимизирана за енергоефективност. Ако не си я слагал в кутията, имам съмнение че ще се отрази негативно на темп. на процесора. Ламелите са със хоризонтална ориентация и тук (линк) пише че влияе на картата, тъй като горещия въздух циркулира под PCIE слота, но си мисля че ще се отрази и на процесора. Това естествено е по-скоро проблем на този тип охладители. До колкото разбирам тук пише че е правил експерименти с фолио в горната и долната част, което да направлява потока, в резултат охладителя става доста по-ефективен. Не е публикувал резултати обаче. Предполагам е запушил (или поне частично) изходящата горна и долна част. Това на свой ред може да доведе други проблеми, но ако бях на твое място бих направил подобен експеримент, поне ако имам проблеми с горещия въздух. Дори самите EVGA са правили подобно нещо, но на GTX 1060 (линк). Ако имаш проблеми, то най-вероятно ще трябва да оптимизираш потока в кутията, да направиш въпросните модове на картата и евентуално да премахнеш PCIE решетките/добавиш други с различна структура. Махане на капака на захранването (ако въобще е възможно без рязане) също може да помогне.

Малко нелепо ще прозвучи на фона на това, което написах за модераторите, но ако ти се занимава може да направиш отделна build log тема, за да не ''спамя''с въпроси :д.

Паметта е F4-4133C19D-16GTZKWC Качвам долу и снимка. Там не съм си играл кой знае колко с тестване. Все се получава та не остава време и за нея . Лично аз не ми мисля ,че ще успея да докарам тези тайминги (особено на това дъно). За какъв волтаж говорим при 12-11-11 и 4000Мхц ? 

Трябваше да написа ''екстремните'' оувърклокъри (макар че не става въпрос за LN2/Dice), но предположих че ще се подразбира. Мисля, че зависи най-вече от качеството на модулите, но между 1.8 до 2.0 (или дори отгоре). На паметта нищо няма да и стане от по-високо напрежение, стига да не е доста оувърволтната, 1.8/2 не е безопасно за 24/7. Напрежение от 1.35v. и без това не е достатъчно ако искаш по-стегнати настройки, аз бих се придържал до 1.4-1.5v.; Samsung B-die скалира със по-високо напрежение, но трябва да внимаваш с температурите, преминат ли 40-45 ще започнеш да губиш стабилност.

Thaiphoon Burner показва, че са именно 20nm тех. процес, който към днешна дата не се произвежда, но B-die на по-фин процес е в производство.

Попаднах на това (линк) за Z370 Pro4. Ако и Killer SLI има 1.15v. VCCIO и 1.2v. VCCSA лимити, най-вероятно ще те спъва, но дано поне авто настройките не са прекалено високи или по-лошо, потенциално опасни. Под лимитации имах на предвид по-скоро някаква липсваща настройка, но поне на пръв поглед биоса изглежда същия като на по-скъпите дъна и не липсва нищо.

За дъното си прав . Причината да съм с него е ,че все още съм тотално неориентиран и чакам да видя какво ще предложат новите Zen 2. Пазя си Taichi X370 дъното за случая , но май на края ще излезе ,че ще ме лишат от някои "екстри", ако изобщо стане съвместимо.  Не съм разглеждал Extreme4 дъната и ми е трудно да дам отговор какво липсва в Биоса при мен.  На пръв поглед изглежда имам всичко необходимо , но аз не съм критерии предвид това ,че нямам кой знае колко задълбочени познания за всички настройки.  8700К  с удоволствие бих тествал . Не знам дали охлаждането на врмите е достатъчно адекватно на това дъно . Захранващата схема също вероятно ще ми е спънка (но не пречи да опитам с приличен клок каква ще бъде разликата от към перформънс) . При всички случаи ще се наложи и кулера да сменя, ако мина на 8700К и търся по-висок овърклок  . Така инвестицията за нов процесор, дъно, охлаждане ще ми дойде в повече , а реалното подобрение не знам дали ще го усетя чувствително . За това не смея хардуерно да предприема никакви промени поне още месец-два . 

Не мисля че ще е нужно да сменяш охладителя. NH-D15 е напълно достатъчен за ''изстискване'' на 8700K (250W+ консумация), но за целта ще трябва да махнеш пастата. Дъното обаче със сигурност ще е доста далече от възможно да се справи с подобна консумация. Със фабричната паста, каквото и охлаждане да сложиш ще е все тая, освен може би нещо под нулата. Ако бях на твое място едно от нещата, който със сигурност бих направил, е да махна пастата на 8600K.

За твоето X370 вече би трябвало да има BIOS който да е '''3000 ready'' ? Не мисля че ще загубиш нещо кой знае какво, освен PCIE 4.0, но ако си от хората, които нямат нужда от него на практика не губиш нищо. Може би това, което ще усетиш най-много е оувърклока на паметта или поне имам такива съмнения, поради факта че X370 Taichi използва ''T-Topology'' топология, а и едва ли от Asrock ще се занимават много с това да оптимизират UEFI , та два ли ще може да разгърнеш напълно възможностите на комплекта, но все пак би трябвало да има не малко подобрение спрямо сега.

Благодаря ти Inno отново за изключително подробното включване .  Не знам дали не спамим вече твърде много в темата , но FTW3 точно в тази кутия все още не съм поставял. Сравненията са ми на базата на предния китаец deepcool dukase.  При гейминг потвърждавам , хибрида (изцяло на сток се ползва) не минава 45-46 градуса. Вероятно сега лятото нещата ще се променят , предвид топлата стая , в която се помещава компютъра.  Например в dukase, същата карта вдигаше около 53градуса . Кутията беше оборудвана с 2 входящи и 3 изходящи fan-a , но като цяло въздухопотока бе лош . В същия китаец FTW3 показваше около 65-68градуса.  За съжаление не съм сигурен дали ще ми остане време следващите 10-тина дни да направя опит в новата кутия как ще се представи въздухарката .  

Специално за кулера /NH-D15/ , предвид факта, че процесора не е делиднат мога да кажа ,че 4.8Гхц му е тоталния максимум при който мога да го тествам на prime95 за стабилност. Като там удрям 90+градуса на моменти. За гейминг и бенчове съм го тествал на 5.1Гхц като не съм го виждал над 75-77градуса дори пиково. За съжаление на тази честота (от 5.1) на prime95 стигам за норматив (няма и 5 минути) на 95+градуса и спирам теста .  Пробвал съм всички варианти , отворен страничен капак , затворен , макс перки и т.н. Няма разлика , явно толкова са възможностите на моя охладител. В тази връзка бих искал да те питам можеш ли да споделиш впечатление за водното - CLC 240 на Евга.  Имам възможност да взема това охлаждане на хубава цена и много се чудя дали ще успее поне да докара гррадусите на NH-D15-ката. Четох много мнения и оплаквания за калпавия софтуер на Евга , но се колебая дали да не го взема за проба. Имаш ли някакво впечатление ? Колегата Jorge спомена по горе за водните на Евга , нека се включи и той . Ще съм ви благодарен.

За Х370Тайчи в момента последния биос предлага : 1. Support new Athlon 2xxGE series APU. 2. Update AMD AGESA to 0.0.7.2 .  Виждам ,че за X470 вече са с по-нови версии , които поддържат новите райзени: v3.4-  1.Supports AMD next generation Ryzen™ processors 2.Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.1 и  v3.43 -  1.Enhance AMD XFR 2.0 function; change AMD PBO rule with Pinnacle CPU. 2.Support SMT mode disable.  Нямам идея дали изобщо скоро ще пуснат обновление и за моя . Да не стане само да си чакам напразно :) . Pci-e4.0 към момента не ме вълнува , по-скоро чакам да видя как се предтсвят рам паметите и до какъв клок ще могат да достигнат новите райзени . В тази връзка , възможно ли е преди 07.07. да видим някакви надеждни ревюта и бенчмаркове ? 

Специално за кулера /NH-D15/ , предвид факта, че процесора не е делиднат мога да кажа ,че 4.8Гхц му е тоталния максимум при който мога да го тествам на prime95 за стабилност. Като там удрям 90+градуса на моменти. За гейминг и бенчове съм го тествал на 5.1Гхц като не съм го виждал над 75-77градуса дори пиково. За съжаление на тази честота (от 5.1) на prime95 стигам за норматив (няма и 5 минути) на 95+градуса и спирам теста .  Пробвал съм всички варианти , отворен страничен капак , затворен , макс перки и т.н. Няма разлика , явно толкова са възможностите на моя охладител. В тази връзка бих искал да те питам можеш ли да споделиш впечатление за водното - CLC 240 на Евга.  Имам възможност да взема това охлаждане на хубава цена и много се чудя дали ще успее поне да докара гррадусите на NH-D15-ката. Четох много мнения и оплаквания за калпавия софтуер на Евга , но се колебая дали да не го взема за проба. Имаш ли някакво впечатление ? Колегата Jorge спомена по горе за водните на Евга , нека се включи и той . Ще съм ви благодарен.

Интересно. Със сигурност пастата е най-големия проблем, но дано няма други, например капачката да е прекалено вдлъбната/изпъкнала. Не знам какво е захващането на NH-D15, но едва ли проблема е във натиска. Мисля че Corsair вентилатора ще се представя определено по-зле от NF-A14, но за това ще е по-добре да тестваш след като delid-неш процесора, ако имаш такива планове разбира се (аз бих го направил още от ден 1-ви). Първо махни изолатора (пастата), увери се че натиска е добър и равномерен и тогава мисли вентилаторите и допълнителна оптимизация на потока. Проблема определено не е във охладителя, NH-D15 може да понесе доста повече от клокнат 8600K. Най-големия виновник със сигурност е пастата (термо интерфейса). Няма да се изненадам ако е вкаменена и смъкнеш 40 градуса при същия Prime95 тест.

Нямам впечатления, но EVGA използват Asetek за OEM (помпата). Аз изобщо не бих заменил NH-D15 за масово AIO със Asetek помпа, дори и да се представя по-добре, което и да е факт, ще е по-скоро за сметка на шума. И на твоя охладител може да сложиш други вентилатори, например тези Благи Тайфуни (линк), интересно ми е с тези вентилатори как ще се представя спрямо масовите AIO-та :D.

За Х370Тайчи в момента последния биос предлага : 1. Support new Athlon 2xxGE series APU. 2. Update AMD AGESA to 0.0.7.2 .  Виждам ,че за X470 вече са с по-нови версии , които поддържат новите райзени: v3.4-  1.Supports AMD next generation Ryzen™ processors 2.Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.1 и  v3.43 -  1.Enhance AMD XFR 2.0 function; change AMD PBO rule with Pinnacle CPU. 2.Support SMT mode disable.  Нямам идея дали изобщо скоро ще пуснат обновление и за моя . Да не стане само да си чакам напразно :) . Pci-e4.0 към момента не ме вълнува , по-скоро чакам да видя как се предтсвят рам паметите и до какъв клок ще могат да достигнат новите райзени . В тази връзка , възможно ли е преди 07.07. да видим някакви надеждни ревюта и бенчмаркове ?  

Ще е жалко ако не поддържа, но съм сигурен че общността ще излезе със някакво решение, рано или късно. Ако дъното е със 32mb ROM то съм сигурен че ще излезе официален BIOS. Официално, NDA за ревютата е именно 07.07. След няколко дни е E3 и там ще има още информация.

Като собственик на Ноктуа, бих казал че съм разочарован. Спрямо стария Arctic Cooling A30 NH-D14 не дава предимство..

преди 1 час, Росен Р. Александров написа:

Като собственик на Ноктуа, бих казал че съм разочарован. Спрямо стария Arctic Cooling A30 NH-D14 не дава предимство.

Ако е лош въздухопотока в кутията е напълно нормално да се получи обратен ефект .

преди 3 часа, Inno написа:

по-добре да тестваш след като delid-неш процесора, ако имаш такива планове разбира се

Към средата на този месец очаквам да ми дадат за тест един брой der8aue  i5-8600K advanced edition от Caseking.de . До колкото разбрах модела е делидван и се предлага по този начин от сайта.  Гарантирали за тази бройка 5.0Гхц клок тествана с prime95 няколко часа. Ще ми е любопитно на мен по-скоро от към градуси как ще е спрямо моето cpu при същия клок.  За моя процесор аз лично не бих се заел да го скалпирвам . Не съм го правил до сега и ми се струва рисковано предвид факта ,че нямам опит.   Заедно с въпросния процесор ще ми дадат и i7-8700 (без К за съжаление) и една i3-8100. Много ми се иска да тествам и тези модели и ако е възможно дори да добавя резултатите в тази тема.   За съжаление още преди месец-два , когато исках да включа и i5-8500 в сравнението ударих здраво на камък. Указа се ,че нямам право да си редактирам първия пост. Писах на няколко модератори , те ме препращаха към други и накрая се отказах .  За съжаление темата отиде в кофата/архива.  Лошото е ,че дори човек да проявява някакъв ентусиазъм , често по независещи от него причини труда му отива на вятъра. Ама здраве да е.

преди 3 часа, Inno написа:

EVGA използват Asetek за OEM (помпата). Аз изобщо не бих заменил NH-D15 за масово AIO със Asetek помпа, дори и да се представя по-добре, което и да е факт, ще е по-скоро за сметка на шума.

Нямам представа колко са качествени въпросните помпи и за това исках друго мнение .  В краен случай ще се разчита на гаранцията , която е 5 години ( мисля е предостатъчно в крайна сметка). По скоро се чудя с какви перки ще трябва да сменя оригиналните по възможност да са с RGB led светлини). ☺️

едит: Ако някой модератор случайно чете , мисля че спокойно може да си направи труда и да прехвърли последните ни мнения в отделна тема с подходящо заглавие.

Поздрави!

Дай да започнем от там , с каква кутия си ? Какви изходящи вентилатори си поставил ?Ноктуата със оригиналните перки ли е ?  NH-D14 изисква да имаш на кутията минимум 1 заден и 1 горен изходящ вентилатор  със сходен дебит или по-добър за да изкарат топлия въздух . Иначе създаваш парников ефект в кутията и топлината си остава там .  В старата кутия бях доста дълго време с Gammaxx 400  (ползвах го с райзен 1700). След като минах на NH-D15 не видях никаква разлика , до момента в който не отвориш страничния капак или просто не минах на сегашния  Fractal Design Meshify S2 . Разликата в  градусите при клок стана от 0 до близо 15градуса по ниски в полза на Ноктуата. Няма как да се постави двигател на ферари в купе на Трабант.

Честно казано, няма смисъл от толкова много перки, защото се образува вихрово поле.

Бях наслагал в кутията 4 вентилатора, то стана като излитащ самолет. И накрая махнах капаците, че ме мързи/нямам време да го разглобя целия.

Ноктуата си е с оригиналните лайняно кафяви вентилатори.

Съндъка... Raidmax Stingray 249B

Имам чувството че ноктуата не прави добър контакт с процесора..

преди 1 минута, Росен Р. Александров написа:

Имам чувството че ноктуата не прави добър контакт с процесора

Това може да се провери поне , но като гледам кутията ти гарантирам ,че тя е проблема.

И да я гледаш и да не я гледаш.. Не може да се отрази толкова много.. И със A30 да има адекватно охлаждане а с NH-D14 да няма. И не си прочел забележката, че имам съмнения за лош контакт на ноктуата с процесора..

Явно ти не четеш какво ти пиша .  Погледни първите 6 думи в горния ми пост. Ако не можеш е друг въпрос.  Очевидно не си прочел и другия ми пост , в които ти казах, че  има близо 15градуса подобрение при поставяне на кулера в кутия с добър въздухопоток.  Елементарно е да се досетиш защо е така. Имаш кутия , която просто е трагична в това отношение. Nh-D14 буквално заема празното пространство вътре. Нито имаш входящ студен въздух , нито пък имаш адекватен изходящ .  Вътре се получава парников ефект.  Колкото и да те боли , тази кутия е за конфигурации без овърклок .Аз лично бих я подарил на някой. 

Хубаво, но ти пак удобно прескачаш момента с лошия контакт между ноктуата и процесора.

Кутията че не е кой знае какво е излишно да се споменава, всеизвестен факт е.

ПС: Точно за това отдавна не пиша в калдата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.