Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Защо се опитваш да правиш глупости. Имаш чудесен софтуер за чудесната платформа Windows, идва си с попдръжка, създаден от профисионалисти. Освен ако не си евтино платен човечец, би си ценил времето и би ползвал най - доброто решение за теб, а не безплатното!

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

чудесната платформа Windows

Чак пък чудесна...вярно е, че за някои цели е най - доброто решение, но за обикновените потребители да бъде казвано, че е някакво, едва ли не "идеално" решение - в никакъв случай...всеки software си има недостатъци...

Защо се опитваш да правиш глупости. Имаш чудесен софтуер за чудесната платформа Windows, идва си с попдръжка, създаден от профисионалисти. Освен ако не си евтино платен човечец, би си ценил времето и би ползвал най - доброто решение за теб, а не безплатното!

Кой е казал че безплатното не е добро?А платеното винаги е добро и хубаво!

Общо взето, не съм забелязал някаква особено предимство на платеният софтуер пред безплатният, като изключим това за търговеца и комисионера. Колкото до прекрасният Windows - предполагам, че си има и предимства, но много малко хора, който сменяват операционната система се връщат на него.

@cybercop имам един въпрос към теб,коя версия на Дебиан да ползвам във момента,Коя няма да ми създава проблеми като цяло. Преди доста време ползвах Дебиан мисля версия 4.0,говоря за период отпреди 4 години.Как седят нещата със testing,като софтуер имам навпредвид

@cybercop имам един въпрос към теб,коя версия на Дебиан да ползвам във момента,Коя няма да ми създава проблеми като цяло.

Преди доста време ползвах Дебиан мисля версия 4.0,говоря за период отпреди 4 години.Как седят нещата със testing,като софтуер имам навпредвид

Остави отказах се вече :)

Софтуерът в Testing е като този в Ubuntu с едно идание назад. Не е много нов, но все пак не изостава с години, като в стабилната версия. Ако ти трябва нов софтуер - наскоро излезе Aptosid. Интересна е за експерименти, а ядрата им са много добри. Доста по- добри от щатните ядра в Sid.

Ок мен ми трябва минимална инсталация,искам само конзола Пък после да си кача какво ми душа сака

Редактирано от tux (преглед на промените)

Бих желал някой да ми помогне със моята "велика творба".

Така карам по същество.

Начин как да бъде инсталирано това чудо на чудеса на твърд диск.

Първо ще го опиша полсе ще си задам въпроса :)

Първото нещо е

fdisk -l
за да видим къде искаме да го инсталираме.

Партициониране със fdisk или cfdisk

Примерно

/dev/sda1 - swap /dev/sda2 root

mkfs.ext4 /dev/sda2
Създаване на файлова система

mkdir -p /mnt/intsalirana
# Тук ще бъде копирана работещата "жива среда"

mount /dev/sda2 /mnt/instalirana
# Монтиране на диска

cp -dpr /live/system/{bin,boot,etc,home,lib,lib64,media,mnt,opt,root,run,sbin,srv,usr,var} /mnt/instalirana
Във /live/system се намира "/"

mkdir -p /mnt/instalirana{dev,proc,sys,tmp}

cp -dpr /dev/sd* /mnt/instalirana/dev
# Това е необходима за лилото

cp -dpr /live/system/lib/udev/devices/* /mnt/instalirana/dev

sed -i /^root:/d /mnt/instalirana/etc/shadow

cat /etc/shadow | sed -n /^root:p >> /mnt/instalirana/etc/shadow
# Настройка на root паролата

cp -f /etc/profile.d/lang.sh /mnt/instalirana/prifile.d
# Локализацията

Създаване на fstab

cat > /mnt/instalirana /etc/fstab << EOF
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults,mode=777 0 0
/dev/sda2 / ext4 defaults 1 1
/dev/sda1 none swap defaults 0 0
EOF

Съсздване на initrd имидж

chroot /mnt/instalirana mount /proc
 chroot /mnt/instalirana
 mkinitrd -c -k 3.6.8-full -m ext4 -f ext4 -r /dev/sda2
 liloconfig
 nano /etc/lilo.conf initrd = /boot/initrd.gz
 lilo
chroot /mnt/instalirana umount /proc

Та въпроса е следния как това нещо да бъде събрано във един скрипт?

От известно време чета за bash от тук http://www.network-theory.co.uk/docs/bashref/

Та идеята е да пробвам да скалъпя нещо,но с малко помощ.

Не искам нищо на готово,ще пробвам да направя нещо по въпроса,ще го посна тук и да видим.

Знам кой тук може да ми помогне,но този човек не е много запален така да кажа по тази дистрибуция :)

Това е разбира се в кръга на шегата.

Идеята е да бъде автоматизирано така да се каже,примерно измълнявам script.sh и той прави тези неща

Бих желал някой да ми помогне със моята "велика творба".

Така карам по същество.

Начин как да бъде инсталирано това чудо на чудеса на твърд диск.

.....

Та въпроса е следния как това нещо да бъде събрано във един скрипт?

Като начало ги събираш в един файл. Но

1. ами ако диска е hda?

2. в началото на скрипта дефинира в променливи разни общи неща за да се параметризира

3. дефинираш променливи, които да сочат към два файла (за STDOUT и STDERR) и поле ги копираш на новия диск

4. при всяка важна операция проверяваш кода, който се връща за да си сигурен че е успешно изпълнена

5. мисля че cfdisk може да работи с команди от STDOUT. Ако не стане parted би трябвало да свърши работа

6. копирането на директориите го направи в цикъл с изброяване на файловите системи за да не станат много аргументи

7. направи настройката на паролата да е интерактивно

8. /tmp трябва да има sticky bit

като се сетя още ще допълня

Един вид wildcards,смисъл в началото на скрипта описвам хардда Примерно hdd=$1 mkfs.ext4 $1 > /dev/null 2>&1 | { echo "грешка при форматиране"}

9. Тези два файла (по-горе) ги ползвай за да прихванеш изхода и грешките на командите като не забравяш да отпечаташ в първия коя команда/действие се извършва

10. разгледай как при boot процеса се създавате дивайсите и то го прави така, по-чисто е

....

Знам кой тук може да ми помогне,но този човек не е много запален така да кажа по тази дистрибуция :)

Това е разбира се в кръга на шегата.

...

Ако визираш мен мога само да кажа че дистрибуцията не е интересна предизвикателството е скрипта :P

Един вид wildcards,смисъл в началото на скрипта описвам хардда

Примерно

hdd=$1

mkfs.ext4 $1 > /dev/null 2>&1 | { echo "грешка при форматиране"}

Да, само че си мазал нещата:

1. mkfs.ext4 $hdd ... нали за това го присвояваш на променлива :)

2. позлвай каноничния формат: nkfs -t ext4......

3. mkfs.ext4 $1 > /dev/null 2>&1 | { echo "грешка при форматиране"} - не мисля че имаш нужда от скобите

4. mkfs.ext4 $1 > /dev/null 2>&1 | { echo "грешка при форматиране"} - не, имам предвид нещо сериозно:

mkfs -t ext4 $hdd > $stdout_file 2>$stoerr_file
rc=$?
if [ %rc -ne "0" ]
then echo Error in creation filesystem >$stdout_file
exit 1
fi

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Точно вас имах навпредвид :) На мен ми е интересна защото мисля че я познавам вече добре. А за промеливата така стават нещата в бързината. За другото се разбрехме мисля :);)

Точно вас имах навпредвид :) На мен ми е интересна защото мисля че я познавам вече добре.

А за промеливата така стават нещата в бързината.

За другото се разбрехме мисля :);)

Не бързайте, особено за скриптове, които правят промени в ОС. И не забравяйте че винаги трябва да има и процес на валидация (QA, качествен контрол) за да се избегнат проблеми и да осигури човек срещу грешки при изпълнението

Добър вечер.

Как да махна това досадно съобщение, което излиза на екрана, флопито ми е откачено попринцип....

Mint 14 Mate

Публикувано изображение

Добър вечер.

Как да махна това досадно съобщение, което излиза на екрана, флопито ми е откачено попринцип....

Mint 14 Mate

Публикувано изображение

редактирайте /etc.fstab и махнете реда за флопи (нещо с /dev/fd0)

редактирайте /etc.fstab и махнете реда за флопи (нещо с /dev/fd0)

Този ред целия, питам за да не премахна нещо което не трябва ?

/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0

Ако сложиш един коментар пред реда с това устройство в etc/fstab, вероятно няма да те пита повече за него. Само го коментирай /сложи знака # пред реда/ и запази промените.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Ако сложиш един коментар пред реда с това устройство в etc/fstab, вероятно няма да те пита повече за него.

Само го коментирай /сложи знака # пред реда/ и запази промените.

Направих го, след известно време ще се разбере дали действа, мерси за помощта. :)

mount -a и ще разбереш веднага :)

mount -a и ще разбереш веднага :)

Никаква реакция, от тази команда, да го приемам като разрешен проблема ?

Този ред целия, питам за да не премахна нещо което не трябва ?

/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0

Да

Никаква реакция, от тази команда, да го приемам като разрешен проблема ?

Да :)

Ако сложиш един коментар пред реда с това устройство в etc/fstab, вероятно няма да те пита повече за него.

Само го коментирай /сложи знака # пред реда/ и запази промените.

Аре стига, кога за последни си виждал флопи? И кога за последно си ползвал флопи под линукс/

Никога не съм ползвал флопи под Линукс. Но един колега има компютър с флопи и Xubuntu и доколкото съм видял го разпознава като устройство. Предполагам, че работи, но се съмнявам, че някой ще има нужда от него.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

На моя компютър си стои като паметник и съответно вече не е свързано към дъното, защото новото ми дъно (от има-няма месец) няма такъв слот! Но на старото дъно си беше вързано флопито и си бачкаше под линукс! Друг е въпроса, че и там пак си стоеше неизползваемо! Единствено пробвах да отворя дискетата (преди около две години) с драйвера за A4Tech Wop-35 мишката, които качих после във виртуална машина, за да тествам под ХР допълнителните и функции (втори скрул и още два бутона)!

Вярни са слуховете, че Ubuntu 13.04 е много по леко от старите издания с Unity, дори и аз съм с него сега :D... Иначе дали ако инсталирам chrome ще тръгне ?

http://prikachi.com/...12/5587012N.png

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.